Studij Primijenjena kognitivna znanost

 

Primijenjena kognitivna znanost združeni je diplomski studijski program koji zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Trajanje: 2 godine
Potrebno ECTS bodova: 120
Akademski naziv: sveučilišni/a magistar/magistra primijenjene kognitivne znanosti

Kognitivna znanost interdisciplinarna je znanost koja proučava um i inteligenciju. Riječ je o jednoj od najsloženijih i najbrže rastućih znanstvenih disciplina koje od njenih samih početaka razvijaju znanstvenici prirodoslovno-tehničkog i društveno-humanističkog usmjerenja. Klasična kognitivna znanost temelji se na šest znanstvenih disciplina, antropologiji, filozofiji, lingvistici, psihologiji, neuroznanosti i računarstvu. Iako primarno proučava um i način na koji procesiramo informacije, najveća snaga kognitivne znanosti krije se upravo u promatranju istog pitanja iz različitih kutova.

Današnje generacije studenata traže nove izazove i kombinacije znanja koje nisu niti čisto tehničke niti čisto društveno-humanističke prirode nego sinergija jednog i drugog. Pojava startup kulture naučila nas je da je upravo ta sinergija ona koja stvara inovaciju i kreira svijet budućnosti. Vjerujemo da će ovaj inovativan studij, jedinstven u Hrvatskoj i šire, biti odgovor na te zahtjeve studenata i poslodavaca. Studij je sinergija društveno-humanističkih i tehničkih znanosti, a pored interdisciplinarnih znanja, kod studenata će razvijati vještine kolaboracije, timskoga rada, poslovne komunikacije i slično. Primijenjeni kognitivni znanstvenik je inovator koji se bavi odnosom čovjeka i tehnologije, a djeluje kao posrednik i veza između znanosti i tehnologije u cilju održivog i etičkog razvoja.

Karijere magistra za primijenjenu kognitivnu znanost mogu se ostvariti u područjima umjetne inteligencije, analize podataka, jezične analize, kognitivne robotike, vizualizacije, digitalne komunikacije, obrazovnih tehnologija, dizajna igara, dizajna multimedija, dizajna i razvoja proizvoda, ljudskih resursa, upravljanja projektima, razvoja softvera, korisničkoga iskustva, istraživanja i razvoja te inovacija u širem smislu.

Više informacija o studiju dostupno je na internetskim stranicama studija Primijenjena kognitivna znanost.