Istraživački centri

Naša dugogodišnja istraživanja dovode do formiranja specijaliziranih istraživačkih centara koji okupljaju vrhunske znanstvenike u svom području.

Istraživački centar izvrsnosti za napredne kooperativne sustave

 

U okviru istraživačkog centra radi više od 20 profesora FER-a, znanstvenici sa 16 prestižnih sveučilišta iz Europske unije te tri hrvatska industrijska partnera - Končar, Ericsson Tesla i Doking -& čiji su istraživački ciljevi, među ostalim, razvoj i komunikacija kooperativnih objekata te razvoj naprednih metoda umjetne inteligencije.

Istraživački centar za arhitekture i aplikacije računala visokih performanci

Fokus istraživačkog centra je dizajn energetski učinkovitih, aplikacijski orijentiranih računalnih sustava visokih performansi. Istraživačkim aktivnostima obuhvaćamo izazovne teme na ugradbenim i HPC sustavima kao što su energetska učinkovitost, arhitektonske i algoritamske optimizacije računalno intenzivnih aplikacija.

 

Centar izvrsnosti za računalni vid

Glavna zadaća Centra izvrsnosti za računalni vid (CRV) promicanje je suradnje između istraživača u područjima računalnog vida i razumijevanja slike, raspoznavanja uzoraka te digitalne obradbe i analize slike na Sveučilištu u Zagrebu te trajno pokretanje i promicanje daljnje suradnje s raznim industrijskim partnerima.

 

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave (ZCI ACROSS-DataScience) prvi je nacionalni centar izvrsnosti u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj. Centar koji koordinira FER okuplja trinaest istaknutih organizacija među kojima su jedanaest visokoškolskih institucija iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Dubrovnika, Institut Ruđer Bošković i tvrtka Ericsson Nikola Tesla.

 

Centar za umjetnu inteligenciju

Centar za umjetnu inteligenciju je vodeći istraživački centar koji ima za ciljeve unaprjeđivanje teorije i primjena u području umjetne inteligencije, transfer tehnologije te jačanje suradnje s gospodarstvom te davanje usluga edukacije. Centar ima 18 istraživačkih laboratorija s više od 100 aktivnih istraživača.