Obavijesti

Poziv na FERConnect - prvo okupljanje...

Poštovane kolegice i kolege,

FER je pokrenuo svoju Alumni zajednicu kako bi se još više povezali s našim fakultetom i svim bivšim studentima. U sklopu toga, u četvrtak, 15. lipnja u 17 sati u D1/D2 održat će se prvo veliko okupljanje alumnija, FERConnect

Osim razgovora o životu i karijeri nakon studentskih dana, bit će riječi o aktivnostima u koje se svi alumni mogu uključiti - kroz programe mentorstva i rad Zaklade za pomoć studentima. Bit će tu i novosti s Fakulteta, razgovora o suradnji s industrijom, ali i prilike vidjeti svoje bivše studente i kolege na druženju koje slijedi nakon službenog dijela u auli fakulteta. 

Našim će bivšim studentima značiti ponovo sjesti u klupe u kojima su sjedili prije par ili više godina, ali više od toga - značit će im vidjeti svoje profesore, popričati s njima i svojim kolegama. Zato bi nam bilo iznimno drago da dođete, i da napravimo aktivnu i snažnu Alumni zajednicu koja će trajati cijeli život, a to možemo samo zajedno, i uz vašu pomoć i prisutnost.

Javite nam da dolazite prijavom na stranici: https://www.fer.unizg.hr/alumni/ferconnect

Autor: Ana Fadljević
Natječaj za upis studenata na...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice tehničkih znanosti (3 godine, 180 ECTS bodova) u akademskoj godini 2023./2024. iz znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO

Doktorski studij može upisati osoba koja je završila sveučilišni diplomski ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva kojim se ukupno s prethodnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više; ili jednakovrijedni sveučilišni četverogodišnji dodiplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više. Na doktorski studij može se upisati magistar znanosti iz polja elektrotehnike ili računarstva. Razgovor s pristupnikom obavezan je dio upisnog postupka.

Studij se može upisati u punom radnom vremenu (u trajanju od 3 godine) ili s dijelom radnog vremena (kao studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina).

Broj mjesta: 60

Školarina iznosi 7.963,38 eura (60.000,00 kuna) i plaća se u šest (6) rata od 1.327,23 eura (10.000,00 kuna) po semestru.

Prijave za upis na doktorski studij provode se u dva upisna roka: zimski i ljetni.

Prijave (s popratnom dokumentacijom) za upis u zimskom upisnom roku primaju se u elektroničkom obliku putem Prijavnog portala: https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij/upis/prijava#/hr u razdoblju od 12. lipnja do zaključno 24. kolovoza 2023. godine.

Razgovori s pristupnicima, kao obavezni dio prijavnog postupka u zimskom upisnom roku, održat će se u utorak 29. kolovoza i u srijedu 30. kolovoza 2023. godine od 9.00 do 15.00 sati. O terminu održavanja pojedinačnih razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Nastava u zimskom semestru počinje u listopadu 2023. godine.

Prijave (s popratnom dokumentacijom) za upis u ljetnom upisnom roku primaju se u elektroničkom obliku putem Prijavnog portala: https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij/upis/prijava#/hr u razdoblju od 27. prosinca 2023. godine do zaključno 25. siječnja 2024. godine.

Razgovori s pristupnicima, kao obavezni dio prijavnog postupka u ljetnom upisnom roku, održat će se u utorak 30. siječnja i u srijedu 31. siječnja 2024. godine od 9.00 do 15.00 sati. O terminu održavanja pojedinačnih razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Nastava u ljetnom semestru počinje u ožujku 2024. godine.

Dodatne informacije o doktorskom studiju dostupne su na mrežnim stranicama studija https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Dodatna pitanja mogu se uputiti na tel. (01) 6129 920 ili adresu e-pošte doktorski.studij@fer.hr.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
FER gradi novu vlastitu solarnu...

Fakultet elektrotehnike i računarstva započeo je realizaciju projekta izgradnje nove vlastite solarne elektrane ukupnog kapaciteta 600 kW na AC strani i baterijskog spremnika koji će omogućiti maksimizaciju korištenja sunčeve energije. Novi sustav, ukupne vrijednosti 815.000 eura, dio je projekta ''Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 1''.

Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 693.000 eura bespovratnih sredstava u okviru Programa "Energija i klimatske promjene". Nositelj projekta je FER, a razdoblje trajanja provedbe projektnih aktivnosti je od 1. lipnja 2022. do 30. travnja 2024. godine.

Autor: Ana Fadljević
FER, Google i Južni pol - što im je...

Naš Andrija Miličević, mag. ing. osvojio je zlatnu medalju na prestižnom natjecanju u organizaciji Kagglea, najveće zajednice podatkovnih znanstvenika na svijetu. Iza Kagglea stoji ni manje ni više nego div Google, a platforma je pokrenuta 2010. godine kako bi okupila inženjere, studente, kompanije, i sve koje zanima strojno učenje i njegova primjena u industriji. Danas broji preko 10 milijuna registriranih članova, omogućava dijeljenje znanja u području umjetne inteligencije i podatkovnih znanosti, a posebno su popularna i izazovna natjecanja koja pokrivaju znanja iz cijelog područja strojnog učenja i umjetne inteligencije.

Autor: Ana Fadljević
Razvoj i primjena svemirskih...

Na konferenciji NCCES 2023 koju je u Nizozemskoj organizirala Europska svemirska agencija sudjelovali su djelatnici Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologija (ZKIST) i Zavoda za visoki napon i energetiku (ZVNE) FER-a. Jakov Tutavac, mag. ing. predstavio je projekt razvoja satelitskog modula za analizu svjetlosnog onečišćenja kojeg financira ESA, a na sastancima na tu temu sudjelovali su i doc. dr. sc. Josip Lončar i doc. dr. sc. Josip Vuković. Amalija Božiček, mag. phys.-geophys. i Marta Đurović, mag. ing. predstavile su upravljanje elektroenergetskim sustavom potpomognuto analizom vjerojatnosti širenja šumskih požara, temeljenom na satelitskim snimkama, koje razvijaju u suradnji s kolegama iz tvrtke Adnet d.o.o.

Još slika možete naći u nastavku obavijesti.

Autor: Josip Vuković
FER na 8. Izložbi inovacija I3G u...

U Ivanić-Gradu je 24. i 25. svibnja 2023. godine održana 8. Izložba inovacija I3G u organizaciji Elektroničkog i računalnog kluba iz Ivanić-Grada. Na svečanom otvorenju izložbe, skupu se u ime FER-a, kao jednog od pokrovitelja izložbe, obratio prof. dr. sc. Mario Cifrek.

Na izložbi je sudjelovao 91 izlagač, a FER je predstavljen radom "Kapacitivna elektroda za beskontaktno mjerenje bioelektričkih signala" (autori: Luka Klaić, Antonio Stanešić, Mario Cifrek) koji je osvojio Grand Prix izložbe.

Na FER-ovom izložbenom prostoru bio je Luka Klaić, a osim prezentacije samog projekta prisutni su imali mogućnost mjeriti svoje EMG signale.

Fotografije s izložbe možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Filipović
FER na Tjednu znanosti - MUZZA

Nedavni Tjedan znanosti MUZZA, održan od 19. do 21. svibnja 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu, uspješno je oduševio širu javnost svojom misijom da predstavi zanimljiv svijet znanosti. S posebnim naglaskom na uključivanje djece, događaj je imao za cilj potaknuti znatiželju i pokazati ljepotu znanstvenog istraživanja te potaknuti djecu da uče o znanosti i tehnologiji.
Festival je obuhvatio razne interaktivne izložbe, radionice, predavanja i demonstracije iz različitih znanstvenih područja i disciplina.

Autor: Milena Jenić
Podvodni roboti: 125 studenata...

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koordinator je projekta “MARBLE - Pomorska robotika u plavom gospodarstvu”, financiranog u okviru sheme INTERREG Adrion, u sklopu kojeg će se razviti novi zajednički diplomski studijski program. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Nikola Mišković.  

Projekt Interreg Adrion MARBLE s ponosom objavljuje uspješno sudjelovanje 125 studenata iz Italije, Hrvatske, Grčke, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na tjednu obuke iz područja morske robotike. Ova zajednička inicijativa ima za cilj poticati znanje i stručnost u području podvodne robotike, osnažujući buduće stručnjake u sektoru plave ekonomije. 

Autor: Milena Jenić
Srebro za futsal ekipu

U subotu, 1. travnja, u u sportskoj dvorani Martinovka odigrana je završnica futsal lige. Naša ekipa se susrela u finalu sa studentima s Veleučilišta Edward Bernays.

Bernays je rano došao u vodstvo pogotkom Mužara u 4. minuti susreta, a zatim je uslijedila žestoka borba za naslov prvaka. U 33. minuti krenulo je uzbuđenje i fantastičan završetak za još jednu sezonu. Vanja Vukmanović zabio je za 1:1, a minutu kasnije na erupciju punih tribina pogađa Antun Blažić te FER vodi 2:1. Bernays postiže izjednačujući pogodak preko Dekanića. Novi preokret, ovaj puta u korist Bernaysa, ujedno i konačan rezultat, postavio je Mateo Mužar u 38. minuti susreta. Do kraja utakmice FER je pokušao s golman igračem, ali nažalost, bezuspješno. Bernays je tako obranio titulu prvaka iz prošle sezone, a tri od četiri individualne nagrade su završile u rukama studenata Bernaysa. Naš kolega Niko Stolnik, proglašen je najboljim golmanom lige.

Čestitke cijeloj futsal ekipi na odličnoj sezoni i osvojenom drugom mjestu futsal lige 2022./2023.!!!

Više informacija i fotografija možete pronaći na poveznici ovdje.

Autor: Nera Žigić
FER okupio vodeća imena hrvatskoga...

Inicijalno okupljanje novoosnovanog Alumni odbora FER-a održano je u petak, 3. ožujka 2023. u Alumni klubu Fakulteta. Kako je u svome obraćanju pojasnio dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas, ciljevi Alumni odbora su alumni zajednicu, snažnu, uglednu i iznimno uspješnu u Hrvatskoj te inozemstvu, povezati za zajedničko osnaživanje Fakulteta, s naglaskom na infrastrukturni i kadrovski razvoj te međunarodnu prepoznatljivost. Naime, FER je velikom broju utjecajnih alumna služio kao odskočna daska, a danas njihova znanja i utjecaj mogu stvoriti nove sinergije za nove generacije studenata i studentica FER-a.

Alumni odbor čini 16 uglednih članica i članova, redom istaknutih imena u svome području rada: Luka Abrus (Five), Davor Baković (Končar - Mjerni transformatori), Mirna Bašić (Erste&Steiermärkische Bank), Tomislav Car (Productive), Josip Ćesić (Gideon), Tomislav Čleković (Rimac Automobili), Boris Drilo (Hrvatski Telekom), Ivana Fazinić (Q agency), Anja Hula (Infobip), Gordan Kreković (Visage Technologies), Goran Mirković (AVL - AST), Mladen Pejković (Atlantic Grupa), Renata Rubeša (Hrvatski operator prijenosnog sustava), Zlatka Tečec Ribarić (KONČAR - Institut za elektrotehniku), Davor Tomašković (Croatia osiguranje) i Igor Strejček (Microblink).

Dekan Bilas predstavio je prioritetne inicijative Alumni odbora, podijeljene u četiri područja: Attract, Meet & Transfer, Community i Mentoring, za koje će se formirati pojedinačne radne skupine.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti, a fotografije s događaja pogledajte u Galeriji FER-a.

Autor: Petra Škaberna
Pustite studente da studiraju

Dekan FER-a Vedran Bilas sudjelovao je 3. veljače 2023. u panel raspravi pod nazivom "Obrazovanje i potrebe game development industrije u Hrvatskoj: boljim kadrom do boljeg proizvoda" koja je bila organizirana u sklopu događaja "Gamedev weekend @Algebra 2023".

"Ne možemo biti sebični. Moramo gledati širi interes. Poduzetnici nisu sveci, kao što to nisu ni sveučilišta. Privatne škole, a javne škole posebice, trebale bi provoditi javne politike. Studentski rad je vrlo osjetljiva tema općenito i poslovno-etički vrlo osjetljiva tema. Moja generalna poruka svima koji na to mogu utjecati i koji u tome sudjeluju glasi - pustite studente da studiraju. Student koji je odlučio studirati na zahtjevnom četverogodišnjem ili petogodišnjem tehničkom studiju ima vrlo ozbiljnog posla. Ima dva ECTS-a opterećenja tjedno, što je ekvivalent 60 radnih sati. Student ne može raditi puno radno vrijeme. Ne da to nije dobro, nego on to ne može i, eventualno, ne smije. Poruka poslodavcima, a poruka i studentima - ne dajte nikome da vam otme te godine. Imat ćete vi puno vremena nakon toga raditi za različite poslodavce. Vaše je studentsko vrijeme vrijeme za studiranje", istaknuo je tom prilikom dekan Bilas te dodao da je bolje inzistirati na implementaciji modela plaćenog diplomskog rada. "To postoji svagdje u Europi. Student radi na poslu koji su zajednički definirali fakultet, koji jamči javnom ispravom da je to ekvivalentni posao, i poslodavac koji takav posao daje. Iz perspektive poslodavca, to je prilično zahtjevno. Nisam upoznao baš puno poslodavaca u Hrvatskoj koji su mogli to izvesti."

Pored našeg dekana, sudionici panela bili su dekan Algebre Mislav Balković, suosnivač Nanobita Alan Sumina te direktor Nanobita i predsjednik Croatian Game Development Alliancea Ivan Murat.

Više informacija pročitajte u članku Jutarnjeg lista te na portalu zimo.hr.

Autor: Petra Škaberna
Preminuo prof. emer. dr. sc. Stanko...

S velikom tugom i žalošću javljamo da je u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. godine u Zagrebu, u 81. godini života preminuo naš dragi profesor emeritus Stanko Tonković, umirovljeni profesor Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija i dekan Fakulteta od ak. god. 1994./95. do 1997./1998..

U ime Uprave FER-a, Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija FER-a te svih zaposlenika Fakulteta izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima.

Njegova je znanstvenoistraživačka i stručna djelatnost bila najizraženija u područjima biomedicinske elektronike i tehnologije, te elektroničke mjerne tehnike i instrumentacije. Profesor Tonković među prvima je dao značajan doprinos razvoju biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu. Sudjelovao je u uvođenju biomedicinskog inženjerstva u sveučilišne programe u jugoistočnoj Europi. Svojim dugogodišnjim radom dao je izniman doprinos Fakultetu i cijeloj našoj akademskoj i stručnoj zajednici. Bio je predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (2009.-2013.), predsjednik Hrvatskog društva za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (2000.-2008.) te predsjednik Udruge HL7 Hrvatska (2008.-2011.).

Posljednji ispraćaj profesora Tonkovića bit će u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine, u 13:20 sati u krematoriju na Mirogoju.

Hvala profesoru Tonkoviću na iznimnom doprinosu radu Zavoda i Fakulteta, podršci, znanju i savjetima koje je nesebično dijelio. Ostat će nam u trajnom sjećanju kao veliki stručnjak i veliki prijatelj.

U nastavku obavijesti nalazi se kratka biografija profesora Tonkovića.

Autor: Ana Fadljević