Obavijesti

Svečane promocije prvostupnika inženjera

Svečane promocije kandidata koji su završili preddiplomski studij u u akademskoj godini 2017./2018. održat će se u subotu, 1. prosinca 2018. godine, u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati, u dvoranama D1 i D2.

Generalna proba bit će 1 sat prije održavanja promocije. Kandidati moraju doći ispred dvorana D1 i D2. Molimo kandidate da ne kasne!

Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti.

Napomena:
Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu, dopunsku ispravu o studiju te ostalu dokumentaciju moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi u uredovno vrijeme uz predočenje identifikacijskog dokumenta od utorka, 4. prosinca 2018. godine.

Autor: Tomislav Matleković
Adrijanu Bariću uručena nagrada...

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj u petak, 28. rujna 2018. godine, prof. dr. sc. Adrijanu Bariću dodijeljena je nagrada "Fran Bošnjaković" za zapažene  rezultate u znanstvenom, nastavnom i stručnom radu te promicanju znanstvene discipline i struke.

Nagrada je prof. Bariću uručena na svečanosti prigodom obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu, 3. studenoga 2018. u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Autor: Snježana Poljak
Donacija tvrtke ABB Hrvatska Zavodu...

Tvrtka ABB Hrvatska donirala je Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju mobilne modele elektromotornih pogona s frekvencijskim pretvaračima ACS880, programirljive logičke kontrolere AC500 i operatorske panele CP635. Donirana oprema koristit će se za studentske radove u Laboratoriju za upravljanje elektromotornim pogonima i Laboratoriju za električne strojeve, te za seminare za stručnjake iz gospodarstva.

Zahvaljujemo direktoru tvrtke Željku Štruglinu te Žarku Pelešu, Davoru Goričkom i Ivanu Rajkoviću, koji su prepoznali potencijal našeg Laboratorija. Također zahvaljujemo dugogodišnjem zavodskom suradniku Milivoju Puzaku na angažmanu oko opremanja laboratorija.

Autor: Damir Sumina

Odjel za računalnu inteligenciju Hrvatske sekcije IEEE poziva Vas na predavanje:

"Introduction to Genetic Programming and Geometric Semantic Genetic Programming"

koje će održati dr. sc. Luca Manzoni (Assistant Professor at Dipartimento di Informatica, Sistemistica e Comunicazione, Università degli Studi di Milano-Bicocca) u utorak, 20. studenoga 2018. godine, u 12.15 sati, u predavaoni B5 FER-a; predviđeno trajanje predavanja je 60 minuta.

Pozivamo i sve zainteresirane studente, a posebice studente kojima je zanimljiva problematika rješavanja optimizacijskih problema te pristupi evolucijskog računarstva da dođu na predavanje.

Više informacija o predavanju dostupno je u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Marko Čupić
Poziv na predavanje: Podučavanje u...

Zavod za radiokomunikacije te Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova, Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova i Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje:

"Podučavanje u mikrovalnoj elektronici i antenama
kroz pokuse u predavaonici - 40 godina iskustva
"

koje će održati prof. dr. sc. Juraj Bartolić, FER Zagreb. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 19. studenog 2018. godine, u 11.00 sati, u Seminaru C12-02 Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.

Više informacija o predavaču i predavanju možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Marko Bosiljevac
Održan 3. po redu IEEE TISP tjedan

U sklopu ovogodišnjeg, trećeg po redu TISP (Teacher in Service Program) tjedna, koji se održao krajem listopada, Hrvatska sekcija IEEE-a organizirala je dva jednodnevna stručna usavršavanje namijenjena učiteljima informatike, računalstva i tehničke kulture Grada Zagreba. 

Kroz kraće predavanje o udruzi IEEE i "Teacher In-Service" programu te dvije praktične radionice (Arduino blink challenge i Fun with sorting), sudionici stručnih usavršavanja imali su priliku upoznati se s TISP programom, dostupnim materijalima za nastavnike i načinom primjene TISP lekcija u nastavi, a u svrhu poticanja interesa učenika za inženjerstvo i tehnologiju.

Usavršavanja su održana na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a sudjelovalo preko 30 nastavnika iz zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.

Teacher In-Service Program je program za profesionalno i stručno usavršavanje, koji pomaže osnovnoškolskim i srednjoškolskim nastavnicima u implementaciji zanimljivih i dinamičnih praktičnih radionica u klasičnu nastavu. IEEE volonteri prolaze edukacije za održavanje TISP radionica (i postaju tzv. TISP Champions), nakon čega iste radionice održavaju nastavnicima u svojim lokalnim zajednicama. 

Uz Hrvatsku sekciju IEEE i TISP Region 8, TISP stručna usavršavanja organizirana su u suradnji sa Županijskim stručnim vijećima za informatiku i računalstvo Grada Zagreba i voditeljima Inez Birollom Sić i Borisom Počučom te kroz FER-ov program popularizacije znanosti ŠUZA. Radionice je održao Tomislav Jagušt.

Nekoliko fotografija s radionica pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
CodeClub @ FER - podijeljene diplome...

U četvrtak, 8. studenog 2018. održana je 7. po redu Code Club @ FER radionica na kojoj su polaznicima podijeljene diplome za uspješan završetak modula Scratch 1.

Kao mali odmak od uobičajenih Scratch lekcija, uz podjelu diploma je organizirana i kraća LEGO Mindstorms radionica, u kojoj je četrnaest polaznika imalo prilike upoznati se s LEGO robotima, sastaviti vlastitog robota i programirati ga da obavlja jednostavne zadatke.

Radionice se nastavljaju već ovaj tjedan, i to u dvije dobne skupine, četvrtkom u 19 te petkom u 18 sati.

Više informacija o Code Club pokretu, koji trenutno uključuju preko 10 000 besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu u cijelom svijetu, pročitajte na službenim stranicama hrvatskog ogranka Code Cluba, http://codeclubcroatia.org/, a za sva dodatna pitanja oko radionica koje se održavaju na FER-u obratite se porukom elektroničke pošte voditeljima radionica, Ani Šelek i Dariju Ljubiću, na adresu: codeclub.fer@gmail.com.

Nekoliko fotografija s radionice pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt

Prijave studenata za treći Career Speed Dating počinju 12. studenoga i traju do 30. studenog 2018. godine. Zainteresirani studenti mogu se prijaviti preko obrasca na stranici događanja ovdje. Career Speed Dating jedinstveni je spoj poslodavca i studenata koji zajednički organiziraju Centar karijera FER-a i studentska udruga eSTUDENT.

Career Speed Dating namijenjen je poduzećima i studentima tehničkih i STEM usmjerenih fakulteta te veleučilišta. Svaki student ima osam minuta da se u najboljem svjetlu predstavi poduzeću i da zajedno otkriju ima li kemije među njima. Ovaj događaj idealna je prilika za studente da steknu iskustvo razgovora za posao, predstave se poslodavcima, upoznaju buduće kolege iz industrije te dobiju informacije o mogućnostima zaposlenja i razvoju buduće karijere. Nakon svakog razgovora studenti ocjenjuju poslodavce i komentiraju kakav je dojam poslodavac ostavio, dok poslodavci čine isto za studente s kojima su razgovarali.

U opširnijem sadržaju obavijesti pročitajte popis svih poduzeća koja sudjeluju na događanju i dojmove prošlogodišnjih sudionika.

Autor: Iva Gospodnetić

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva nastupio je 4. studenoga 2018. u A kategoriji, muških i mješovitih zborova, na natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih sastava u okviru Festivala glazbe Zagreb 2018. S ostvarenih 90.00 bodova Zbor je osvojio zlato te nastup na koncertu zlatnih zborova iz svih natjecateljskih kategorija, koji će se održati u Zagrebu u veljači 2019. godine.

Zbor je nastupio sa sljedećim skladbama: "Prosto zrakom" (V. Lisinski), "Široka je" (E. Cossetto), "Sutra će te ponit" (K. Magdić) te "Jadranu" (J. Gotovac).

Cilj ovog festivala je popularizacija zborske glazbe, podizanje razine umjetničkih dometa domaćih zborova, stvaranje bogatog fundusa vokalnih skladbi domaćih autora kao i promoviranje tambure i bogate orkestralne tamburaške literature iz hrvatske i svjetske baštine.

Od srca zahvaljujemo našem maestru Josipu degl' Ivelliju, prefektu prof. dr. sc. Mislavu Grgiću, FER-u, našoj vjernoj publicisponzorima članovima Zbora na požrtvovnosti koju ulažu u ovaj Zbor!

Autor: Karlo Knežević

Pozivaju se svi zainteresirani da prisustvuju na prvoj radionici razvojnog projekta 4D akustička kamera koja će održati 20. studenog 2018. godine, u 12.00 sati, u Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb. Projekt 4D akustička kamera je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je tvrtka Geolux d.o.o., a partner na projektu je Zavod za elektroakustiku, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu.

Program radionice pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Sanja Grubeša
Objavljen novi broj FER-ovog glasnika

Objavili smo novi broj FER-ovog glasnika. U broju za mjesec listopad pročitajte o novim projektima, nagradama za naše profesore, velikom uspjehu našeg muškog zbora te o ostalim aktivnostima na Fakultetu.

Na Glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
FER i robotics@fer.hr sudjeluju na...

I ove će se godine FER pridružiti brojnim institucijama iz Europe i predstaviti svoj rad na Europskom tjednu robotike, koji se ove godine održava od 16. do 25. studenoga.

Naš fakultet sudjelovat će na Smotri Sveučilišta u Zagrebu (od 22. do 24. studenoga 2018.) gdje će predstaviti svoj brend robotics@fer.hr kojeg čine tri robotičarska laboratorija: Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku – LAMOR, Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije – LAPOST i Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja – LARICS. Na Smotri će članovi laboratorija predstaviti svoje robote, istraživački rad, tehnologiju te pokazati budućim studentima zašto trebaju odabrati baš taj studij.

Više informacija pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Alan Vukić
Promovirano 388 novih magistara...

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu, 27. listopada 2018. godine održane su svečane promocije magistara inženjera koji su obranili diplomski rad u srpnju i u rujnu 2018. godine. Na promociji koja je održana u 9.00 sati promovirano je 126 magistara inženjera elektrotehnike, dok je na drugoj promociji, održanoj u 12.00 sati, promovirano 65 magistara inženjera informacijske i komunikacijske tehnologije i 197 magistara inženjera računarstva.

Tijekom promocije koju je vodila prodekanica za nastavu doc. dr. sc. Mihaela Vranić studentima se obratio dekan izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec te predstavnici studenata. U povjerenstvu za promociju bili su i prodekan za znanost izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković te prodekan za poslovanje izv. prof. dr. sc. Mario Vražić. 

U glazbenom dijelu svečanosti sudjelovao je Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić". Nakon promocije organizirano je zajedničko fotografiranje novih magistara inženjera i Uprave.

Fotografije s promocije bit će dostupne početkom studenoga. Čestitamo novim magistrima inženjerima!

Autor: Ana Fadljević
Osam minuta za spoj s poslodavcem

Treći po redu Career Speed Dating održat će se 13. prosinca 2018. godine na FER-u. Studenti će imati priliku da u osam dinamičnih minuta provjere ima li iskre između njih i poslodavaca. Na događaju će sudjelovati 42 poduzeća u potrazi za studentima zainteresiranima za razvoj karijere u području robotike, energetike, programskog inženjerstva, računalne sigurnosti, razvoja mobilnih aplikacija te ugradbenih računalnih sustava. Popis poduzeća koja sudjeluju na događanju bit će objavljen uskoro, a prijave za studente otvaraju se 12. studenoga.

Autor: Marko Tucaković
Smotra Sveučilišta

FER će se na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta u Zagrebu, koja će se od 22. do 24. studenoga održati u prostorijama Studentskog centra u Savskoj 25 u Zagrebu, predstaviti maturanticama i maturantima s predavanjem "Život  i karijera za vrijeme i nakon FER-a". Budućim studenticama i studentima FER-a pokazat ćemo kako izgleda studentski život, koje prilike za razvoj karijere im se pružaju još tijekom studija te mogućnosti koje im se nude po završetku Fakulteta. Svi koji misle da je FER mjesto za tipične štrebere – ostat će razočarani.

Autor: Marko Tucaković
Proslava Dana FER-a

U petak, 23. studenoga 2018. godine obilježava se Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na prigodnoj svečanosti, uz uvodno obraćanje dekana i pozdravne riječi visokih uzvanika, bit će dodijeljena priznanja i nagrada najuspješnijim studentima i djelatnicima Fakulteta. Nakon svečanosti, gosti će moći pogledati izložbu postera naših brojni projekata koji se provode u suradnji s partnerima iz gospodarstva te se družiti na svečanom domjenku.

Autor: Marko Tucaković
Održan uvodni sat za studente prve...

Uvodni sat za studente prve nastavne godine preddiplomskog studija održan je 28. rujna 2018. godine. Studente su pozdravili novi dekan izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec i prodekanica za nastavu doc. dr. sc. Mihaela Vranić te ostali članovi Uprave i predstavnici zajedničkih službi. Nakon pozdravnih govora, studente je s nositeljima predmeta prve godine kao i pravilima studiranja upoznala prodekanica za nastavu doc. dr. sc. Mihaela Vranić.

Autor: Marko Tucaković
Održane međunarodne radionice i...

S  ciljem promicanja interakcije istraživača i razmjene novih ideja u području znanosti o podacima i kooperativnih sustava, od 16. do 18. listopada 2018. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održan je "Otvoreni dan Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podacima i kooperativne sustave“ te javno predstavljanje projekta "DATACROSS“.

U okviru događanja, istraživačke jedinice Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podacima i napredne kooperativne sustave održale su dvije međunarodne radionice, "3rd Int'l Workshop on Data Science'' i "International Workshop on Advanced Cooperative Systems“. U sklopu prve radionice, prof. Joao Gama sa Sveučilišta u Portu održao je plenarno predavanje pod nazivom "Mining Evolving Social Networks“. Program druge radionice sastojao se od četiri predavanja koja su održali renomirani međunarodni znanstvenici iz područja primjene naprednih kooperativnih sustava te četiri predavanja vodećih istraživača istraživačke jedinice ACROSS.

Istraživačka aktivnost na projektu DATACROSS prezentirana je kroz trodnevne poster sekcije, a 17. listopada, na javnom predstavljanju projekta DATACROSS, objavljeni su rezultati istraživanja i napredak aktivnosti na projektu.

Autor: Željka Bratić Odobašić
Završio ciklus FER-ovih stručnih praksi

Završio je ciklus FER-ovih stručnih praksi u kojima su po prvi puta mogli sudjelovati svi studenti preddiplomskog i diplomskog studija. Više od 100 poduzeća ponudilo je 330 tema i 544 mjesta za stručnu praksu, a priliku je iskoristilo više od 180 studentica i studenata, većinom preddiplomskog studija.  Studenti su pohvalili program praksi jer je to odlična prilika da prošire svoja teorijska i steknu praktična znanja.

Autor: Marko Tucaković
Dan otvorenih vrata Fakulteta...

U subotu, 24. studenoga 2018. godine od 10 do 16 sati održat će se ovogodišnji Dan otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Ovaj događaj namijenjen je prvenstveno maturantima i učenicima srednjih škola kojima uskoro slijedi donošenje važne životne odluke – izbora fakulteta na kojem će nastaviti svoje školovanje. Ujedno su vrata FER-a otvorena i njihovim roditeljima, nastavnicima, učenicima osnovnih škola te svima koji žele saznati nešto više o fakultetu.
Predstavit ćemo mogućnosti studiranja ili znanstvenog i stručnog usavršavanja na fakultetu te drugu nastavnu i znanstvenu djelatnost FER-a, a svi posjetitelji moći će isprobati zanimljive pokuse, posjetiti neke od fakultetskih laboratorija i naučiti ponešto o znanosti i tehnologiji.

Pozivamo sve zainteresirane da dođu na Dan otvorenih vrata FER-a i upoznaju se sa zanimljivostima i inovacijama koje elektrotehnika i računarstvo nude, a maturante i učenike srednjih škola da upoznaju svoj budući fakultet i nastavnike.

Autor: Tomislav Jagušt
Novi IRI projekti

FER sudjeluje kao partner na dva nova  projekta dobivena kroz poziv "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije" (IRI). Ukupna vrijednost projekata je oko 20 milijuna kuna, od čega je iznos predviđen za FER oko 2,7 milijuna kuna. Projekti se financiraju sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ovi istraživačko – razvojni projekti, usmjereni u prioritetna područja Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske, dokaz su da istražujemo u skladu s potrebama gospodarstva te tako stvaramo baze novih ideja i tehnoloških rješenja, što čini osnovu za gospodarski rast i uspostavu konkurentnosti gospodarstva, kao i stvaranje i rast tehnologije.

Više informacija o projektima pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Snježana Poljak
Osnovan "Laboratorij za sustave...

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva osnovan je istraživački laboratorij "Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije" (Laboratory for Renewable Energy Systems-LARES). Voditelj laboratorija je prof. dr. sc. Mario Vašak.

Laboratorij ima za cilj razvoj i primjenu naprednih tehnika estimacije i upravljanja u energetskim i transportnim sustavima kojima se doprinosi povećanju mogućnosti integracije energije iz obnovljivih izvora.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Željka Bratić Odobašić
Novi projekt u okviru poziva...

Za projekt "Međunarodni sveučilišni diplomski studijski programi iz elektrotehnike i računarstva (FER-IN) potpisan je ugovor u vrijednosti oko 1,8 milijuna kuna. Koordinator projekta je FER, a voditelj prof. dr. sc. Marko Delimar.  Partner na projektu je tvrtka Schneider Electric. Predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca.

Cilj projekta je razviti tri nova moderna sveučilišna diplomska studijska programa iz elektrotehnike i računarstva na engleskom jeziku, povećati broj stručnjaka u STEM području, povećati priljev stranih studenata u Hrvatsku te povećati dvosmjernu mobilnost studenata i nastavnika. Programi će biti usklađeni s najboljim svjetskim uzorima te dugoročno zadovoljavati potrebe triju ciljnih skupina (studenata, osoblja visokog učilišta i poslodavaca).

Autor: Željka Bratić Odobašić