Obavijesti

Na pitanja o suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih i očekivanjima u novom mandatu, dekan Bilas je istaknuo da u sljedećim godinama očekuje nastavak korištenja potencijala članstva u Europskoj uniji, snažniju integraciju u europski visokoškolski i istraživački prostor i u europske lance vrijednosti kao i zalaganje za uspostavu nacionalnog koordinacijskog tijela za internacionalizaciju visokog obrazovanja i znanosti. Potvrdio je jaki interes FER-a za te procese kao institucije koja translatira i transformira. Također je istaknuo očekivanja da će sustav programskog financiranja u visokom obrazovanju i znanosti ubrzati promjene

Razgovarali su i o obnovi i proširenju FER-a, dekan se posebice osvrnuo na potrebu za značajnim javnim ulaganjima u ovom dijelu grada, istaknuo razumijevanje i dobru volju gradske uprave i nadu u skoro pokretanje projekata. Potvrdio je važnost zemljišta sa sjeverne strane našeg nebodera i uvjerenje da postoji razumijevanje značaja i vrijednosti te lokacije za javni interes.

Komentirao je i trenutak u kojem Hrvatska može i treba ubrzati tehnološki razvoj i uklanjati mentalne prepreke te kako je FER pokazao da se može biti među najboljima u svijetu u robotici, energetici, ili u čipovima. Poziva na iskorištenje potencijala, snažnije vizije onih koji promišljaju i usmjeravaju razvoj Hrvatske i promjene pristupa

Potvrdio je rast interesa istraživača i studenata za poduzetničke projekte i značaj programa Nuqleus koji se provodi u FER-ovom Inovacijskom centru Nikola Tesla za razvoj tehnološkog poduzetništva. Podsjetio je na ulogu alumna FER-a u vodećim hrvatskim tehnološkim poduzećima i na značajne iskorake u suradnji s alumni zajednicom.

Novinara je zanimalo i što FER radi na društvenom obrazovanju studenata i pripremanju za intenzivne multidisciplinarne interakcije. Tu je dekan istaknuo povezanost i otvorenost kao jedne od FER-ovih temeljnih vrijednosti i stratešku usmjerenost na suradnju i multidisciplinarnost. Naveo je brojne sportske, kulturne, popularizacijske i društveno korisne aktivnosti i projekte naših svestranih studenata i zaposlenika.

Na pitanje kako se FER nosi s izazovima brze promjene tehnologija koje traže često i sasvim nova znanja, dekan je ponovio da sveučilišni studij ne priprema „zaposlenika“ za konkretne alate za cijeli radni vijek, nego tehnološkog i poslovnog lidera koji će biti uspješan sljedećih 30 godina. Takav studij metodološki priprema mladu osobu, navikava ju na brzo učenje, snalaženje, donošenje odluka, na suradnju s različitima i komunikaciju s drugim strukama. Ohrabruje ju na poduzetničko ponašanje u jasnom etičkom okviru.

Cijeli članak dostupan za Premium korisnike Večernjeg lista pročitajte ovdje

Autor: Ira Vince
Započeli radovi na cjelovitoj obnovi...

U ponedjeljak, 20. svibnja 2024. godine otvaranjem gradilišta preuređenja i prilagodbe sportske dvorane Martinovka započeli su radovi na cjelovitoj obnovi FER-a. Predviđeno trajanje radova na sportskoj dvorani je 6 mjeseci. Projekt obnove financira se sredstvima Europske unije.

Prostor sportske dvorane planira se koristiti za privremeno izvođenje nastave i smještaj dijela zaposlenika tijekom radova na obnovi zgrada B i C.

Nakon završetka obnove tih dviju zgrada, obnovljena i suvremeno opremljena sportska dvorana bit će opet u funkciji nastave tjelesne i zdravstvene kulture i studentskog sporta.

Autor: Ana Fadljević
NATJEČAJ za upis na doktorski studij...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice tehničkih znanosti (3 godine, 180 ECTS bodova) u akademskoj godini 2024./2025. iz znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO

Doktorski studij može upisati osoba koja je završila sveučilišni diplomski ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva kojim se ukupno s prethodnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više; ili jednakovrijedni sveučilišni četverogodišnji dodiplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više. Na doktorski studij može se upisati magistar znanosti iz polja elektrotehnike ili računarstva. Razgovor s pristupnikom obavezan je dio upisnog postupka.

Studij se može upisati u punom radnom vremenu (u trajanju od 3 godine) ili s dijelom radnog vremena (kao studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina).

Broj mjesta: 60

Školarina iznosi 9000 eura i plaća se u šest (6) rata od 1500 eura po semestru.

Prijave za upis na doktorski studij provode se u dva upisna roka: zimski i ljetni.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Posjet veleposlanice Nathalie Rayes

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes 14. lipnja 2024. godine posjetila je FER i održala inspirativno predavanje o svom životnom putu i razvoju karijere. 

Poslije predavanja u Sivoj vijećnici, održao se sastanak u uredu dekana na kojem se razgovaralo o prilikama i programima za mobilnost te o financijskoj potpori koja je na raspolaganju programima Veleposlanstva. Posebice se spomenula suradnja kojom bismo potaknuli tehnološki razvoj Hrvatske i međunarodnu vidljivost FER-a.

Autor: Ana Fadljević

11. lipnja 2024. FER i FSB predstavili su prvi studij biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj, združeni studij koji predstavlja važan korak prema rješenju suvremenih izazova u zdravstvu. 

Uz FER kao nositelja studija i FSB kao partnera, u izvođenju programa sudjelovat će i nastavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (MEF). Pokretanje prvog diplomskog studija biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj valja posebno sagledavati u kontekstu starenja društva i rastućih troškova liječenja u EU i u svijetu.

Tržišna vrijednost biomedicinskog inženjerstva u Europskoj uniji iznosi 110 mlrd. eura s gotovo 650.000 zaposlenih u oko 26.000 kompanija, što svjedoči o značaju biomedicinskog inženjerstva.
Po završetku studija, studenti će po prvi put moći steći kvalifikaciju “magistar inženjer/magistra inženjerka biomedicinskog inženjerstva” s pripadajućim stručnim nazivom “mag. ing. biomeding.”. Budući magistri inženjeri zapošljavat će se u poduzećima koja se bave razvojem, prodajom i podrškom biomedicinskih proizvoda te u privatnim i javnim zdravstvenim institucijama. FER ovim studijem dodatno podupire izvrsnost i konkurentnost domaćeg kadra.

Autor: Ira Vince
Održana svečana promocija doktora...

U velikoj dvorani Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL u subotu, 8. lipnja 2024. godine održana je svečana promocija doktora znanosti Sveučilišta u Zagrebu, od čega je 27 doktora znanosti s FER-a.

 „Vrhunska istraživanja moraju biti temelj doktorskoga studija jer ona otvaraju nove izazove ali i omogućuju napredak gospodarstva i održivi razvoj društva, što je danas glavni prioritet. Budućnost pripada ljudima koji se za nju pripremaju danas, a vi to upravo činite stjecanjem diploma doktora znanosti i doktora umjetnosti. Veliki ljudi ne rađaju se veliki, oni se svojim radom izgrade u velike.“,  rekao je rektor.

Čestitamo novim doktorima znanosti!

Autor: Ana Fadljević
Nagradu Zlatko Smrkić i Nagradu Baby...

U ponedjeljak 10. lipnja u prepunoj dvorani D2 održano je Natjecanje za Nagradu Zlatko Smrkić koja se dodjeljuje za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije. U formi trominutnih pitcheva studenti su prezentirali svoje diplomske radove pred komisijom u sastavu Marko Mikšić iz tvrtke Markoja, Marko Marušić iz tvrtke Tehnozavod, mr. sc. Tonko Barač iz tvrtke Croatel, dr. sc. Alberto Teković iz A1 Hrvatska i Robert Tomljanović iz tvrtke Impel Group. Na početku natjecanja profesor Davor Horvatić sa Zavoda za teorijsku fiziku čestica i polja PMF-a održao je predavanje Kvantna teorija polja može nam objasniti što je to neuronska mreža.

Nagradu Zlatko Smrkić, koju dodjeljuje komisija, osvojio je Andrija Banić za diplomski rad Predikcija dobi iz slika magnetske rezonancije mozga temeljena na prijenosnom učenju. S osvojenih 96 glasova što predstavlja 30 % svih glasova publike Andrija je osvojio i Nagradu Baby Smrkić, nagradu publike. Drugo mjesto osvojila je Karla Sever za diplomski rad Sustav za određivanje i upravljanje orijentacijom satelita, a treće David Ivušić za rad Segmentacija CT slika pluća primjenom dubokih neuronskih mreža. Cijelo Natjecanje za Nagradu Zlatko Smrkić možete pogledati na videu, a fotografije s događaja možete pronaći u multimedijskoj galeriji FER-a.

Svoje diplomske radove pitchali su:

  • Luka Medvidović, Identifikacija tipa izvora svjetla korištenjem RGB kamere, mentor Dubravko Babić,
  • Luka Opalički, Antena s curećim valom zasnovana na moduliranoj impedancijskoj površini, mentor Zvonimir Šipuš,
  • Martina Kruljac, Sustav za bežično mjerenje disanja malih laboratorijskih životinja, mentor Marko Bosiljevac,
  • Andrija Banić, Predikcija dobi iz slika magnetske rezonancije mozga temeljena na prijenosnom učenju, mentorica Jelena Božek,
  • Dora Omanović, Modeliranje fizikalnih zakona temeljenih na podacima korištenjem fizikom informiranih neuronskih mreža, mentor Dario Bojanjac,
  • David Ivušić, Segmentacija CT slika pluća primjenom dubokih neuronskih mreža, mentorica Sonja Grgić,
  • Lara Šarolić, Elektromagnetska svojstva materijala u području milimetarskih valova, mentor Davor Bonefačić,
  • Grigor Škarić, Generiranje GBSAR radarskih podataka primjenom uvjetnih generativnih suparničkih mreža, mentor Marko Bosiljevac,
  • Karla Sever, Sustav za određivanje i upravljanje orijentacijom satelita, mentor Josip Lončar.

Čestitamo svim studentima koji su izašli ispred više od 200 ljudi i u tri minute predstavili rezultate svojih istraživanja. Hvala svima koji su došli na natjecanje i stvorili nevjerojatnu atmosferu.

Autor: Dario Bojanjac
Savjetovanje o nacrtu Pravilnika o...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva otvara savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu Pravilnika o oduzimanju akademskog naziva u razdoblju od 12. lipnja 2024. godine do 12. srpnja 2024. godine do 16.00 sati.

Nacrt Pravilnika o oduzimanju akademskog naziva dostupan je ovdje.

Prijedloge i primjedbe na nacrt Pravilnika možete ostaviti putem obrasca koji je dostupan za preuzimanje putem niže navedene poveznice:

Obrazac za sudjelovanje u postupku savjetovanja s javnošću

Autor: Jožica Poslon
FER i Ericsson Nikola Tesla otvorili...

Memorandum o razumijevanju o razvoju novih modela suradnje u nastavi i istraživanju u okviru programa „Inventorium“ između FER-a i kompanije Ericsson Nikola Tesla potpisan je 6. lipnja 2024. godine, te je svečano otvoren zajednički znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium, ključno mjesto za rad inovativnih stručnjaka na razvoju novih tehnologija.

Cilj suradnje je čvršće povezivanje znanosti i gospodarstva kao predispozicije lokalnog i nacionalnog ekonomskog razvoja te razvoj društva znanja kojem težimo.

"Hrvatska se može tehnološki razvijati samo ako postoji okruženje i interakcija poduzetnika, tvrtki i akademskih institucija s visokim ambicijama i izvrsnim rezultatima. Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) je prepoznat i po suradnji s gospodarstvom, a jačanje i širenje te suradnje je jedan od naših strateških ciljeva.
Višedesetljetno partnerstvo FER-a i Ericsson Nikole Tesle može poslužiti kao primjer dobre prakse jer uključuje brojne modele suradnje u istraživanjima, obrazovanju i inovacijama koja se kontinuirano nadopunjuje i razvija i koja značajno doprinosi stvaranju talenata i razvoju njihovih karijera. Posebice nas veseli da se novim laboratorijem otvaraju mogućnosti za multidisciplinarna istraživanja.“ istaknuo je dekan Bilas.

Autor: Ana Fadljević
Poziv na predavanje: Electromagnetic...

Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija i Odjel za instrumentaciju i mjerenja Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje 

"Electromagnetic sensing and inspection: New applications, innovations, and future perspectives"

koje će na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održati dr. sc. Michael O'Toole, University of Manchester, u četvrtak 13. lipnja 2024. godine u 14:00 sati u knjižnici zavoda ZESOI.

Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Dinko Oletić

Knjiga "Instrumentation and Measurement in Electrical Engineering" autora prof. dr. sc. Romana Malarića, redovitog profesora Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, uvrštena je među 10 najboljih referentnih knjiga svih vremena iz područja elektroinženjerstva u svijetu, prema izboru Keysight Technologies

 

Autor: Ira Vince

Bliže se upisi i odluke oko diplomskih studija. Kako bismo pomogli odlučiti koji program upisati, u utorak, 28. svibnja organizirali smo predstavljanje FER-ovih studijskih profila.

 

Autor: Ira Vince

Posjetite tehnički muzej Nikola Tesla, duboko udahnite i zaronite u svijet podvodne robotike, autonomnih sustava i tehnologija. Pridružite se putovanju kroz dubine mora i oceana, na kojemu su predstavljene inovacije omogućuvaju ljudima istraživanje i interakciju s tajnovitim podvodnim svijetom i njegovim stanovnicima. 
 

Autor: Ira Vince
Predstavljen projekt CroQCI,...

Predstavljanje Hrvatske kvantno komunikacijske infrastrukture (CroQCI) odvilo se 7. svibnja 2024. godine u dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice. FER, kao nositelj četvrtog radnog paketa CroQCI projekta, zadužen je za svemirski segment kvantnih komunikacija. Na projektu sudjeluje tim znanstvenika sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST): prof. dr. sc. Dubravko Babić kao voditelj, doc. dr. sc. Josip Vuković kao član projektnog tima te doc. dr. sc. Josip Lončar, Bruno Skendrović, Jasna Janković i Mate Jagnjić kao tehnički voditelj te doc. dr. sc. Marko Horvat sa Zavoda za primijenjeno računarstvo. Za edukacijski paket unutar šestog radnog paketa CroQCI projekta, sa FER-ove strane zadužen je izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić sa Zavoda za primijenjenu fiziku.

Autor: Ira Vince
Najava 4. DroneDaysa: Budućnost je u...

DroneDays 2024, najavljuje svoje četvrto izdanje, koje će se održati 8. i 9. listopada 2024. godine u zgradi Sveučilišta u Zagrebu (SEECEL), u Zagrebu.

Ovo najznačajnije okupljanje stručnjaka i operatera za dronove u Hrvatskoj i regiji, obuhvaća širok spektar tema s naglaskom na aktualna istraživanja i napredak u industriji bespilotnih letjelica.

Na ovogodišnjim DroneDays sudjelovat će stručnjaci iz akademske zajednice, poduzetništva i industrije, s ciljem predstavljanja novih tehnologija i izazova u primjeni bespilotnih letjelica. Uz predavanja koja su dio službenog programa, sudionici će imati priliku sudjelovati u panel raspravama i stručnim radionicama.

Dodatno, posjetitelji će imati priliku posjetiti izložbeni prostor poduzeća gdje će biti predstavljene najnovije usluge i proizvodi, pružajući im uvid u najnovija dostignuća i mogućnosti u području bespilotnih letjelica.

Četvrto izdanje DroneDays 2024 predstavlja nastavak uspješnih prethodnih događaja koji su obilježili razvoj industrije bespilotnih letjelica u regiji. Uz strelovit razvoj industrije, sve veći raspon primjene dronova i inovativne istraživačke rezultate, budućnost je doslovno u zraku. Zabilježite datum, jer ovo je događaj koji ne smijete propustiti!

DroneDays 2024 organizira FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), Sveučilište u Zagrebu i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), a skup je sufinanciran iz Horizon Europe projekta AeroSTREAM.

Više o događaju možete pronaći na službenoj web stranici DroneDaysa.

Autor: Petra Škaberna
Rezultati s UniSport HR prvenstva u judu

U nedjelju, 21. travnja u Zagrebu održano je Studentsko prvenstvo Hrvatske u judu i naši studenti judaši su ponovno postigli odlične rezultate:

Ivan Katić - 66kg, 3. mjesto

Petar Dundara - 73kg, 2. mjesto

Luka Butigan - 81kg, 3. mjesto

Svebor Vasić - 90kg, 3. mjesto

Luka Raguž - 100kg, 3. mjesto

Postignutim rezultatima pridonijeli su Sveučilištu u Zagrebu u osvajanju prvog mjesta ispred Sveučilišta u Splitu i Zdravstvenog veleučilišta Zagreb.

Čestitke našim borcima!!

Autor: Nera Žigić
Košarkašice FER-a obranile titulu...

U nedjelju, 7. travnja 2024. godine igrala se završnica zagrebačke sveučilišne košarkaške lige. Naše studentice su cijelu sezonu dominirale i zasluženo dogurale do finala. U finalu ih je dočekala, također odlična ekipa s Učiteljskog fakulteta. Na početku utakmice Učiteljski fakultet je kratko preuzeo vodstvo, ali prije kraja poluvremena naša ekipa zabija par trica i preokreću igru i rezultat u svoju korist. Utakmica završava pobjedom FER-a i rezultatom 43:51.

Naša studentica Iva Ursić proglašena je najboljom igračicom završnice. Čestitike Ivi!!

Ovom pobjedom studentice FER-a drugu sezonu za redom potvrđuju svoje mjesto na samom vrhu i uz kolege iz muške ekipe, FER-u donose drugu uzastopnu duplu krunu osvojivši oba prva mjesta u košarkaškoj ligi.

Iskrene čestitke na pobjedi!!

Više informacija pročitajte na službenim stranicama ZgUniSporta.

Autor: Nera Žigić
Košarkaši prvaci UniSport ZG lige...

Već par godina zaredom naša košarkaška ekipa je najbolja na Sveučilištu u Zagrebu.

Ove subote, 23. ožujka ponovno su izmjerili snage s ekipom Ekonomskog fakulteta s kojima se već treću godinu zaredom susreću u finalu. Nakon napete prve dvije četvrtine, ekipa FER-a u trećoj četvrtini ubacuje u višu brzinu i utakmicu završavaju s +21 razlike! S rezultatom 49:70 FER ponovno osvaja titulu prvaka!! Na predahu je prepuna dvorana imala priliku pogledati blizanke Bukal koje su priredile izvanrednu plesnu točku za finaliste. Jedna od sestara je studentica FER-a, a druga studentica EFZG-a.

Najboljim igračem lige i najboljim igračem završnice proglašen je naš student Borna Dramalija!! Čestitamo Borni i cijeloj ekipi na maestralnoj igri i ne sumnjamo da ćete nas i dalje uveseljavati svojom igrom i rezultatima!!

Više informacija pročitajte na službenim stranicama UniSport ZG-a.

Autor: Nera Žigić

Zaklada FER Alumni poziva članove Alumni zajednice i sve ostale neka se uključe i pomognu FER studentima na njihovom putu prema izvrsnosti.  

Više od 25.000 studenata FER-a koračalo je hodnicima fakulteta, sjedilo za istim klupama, učilo od istih profesora, ali svaki student, danas FER alumni imao je svoj put i svoju priču. Samo je krov uvijek svima bio zajednički.  

Naši studenti dolaze iz svih krajeva Hrvatske, iz različitih obitelji, različitih financijskih mogućnosti i društvenih okolnosti. Svi oni na FER dolaze puni elana, želje i sposobnostima za postizanje – izvrsnosti! 

Autor: Ira Vince
Alumni FER-a od sada mogu koristiti...

Svi alumni FER-a, svi bivši studenti koji su diplomirali na FER-u odnosno ETF-u Sveučilišta u Zagrebu od sada mogu ostvariti pravo na korištenje vlastite mail adrese s domenom @alumni.fer.hr.

Autor: Ira Vince