Obavijesti

Poziv na sudjelovanje na ovogodišnjem...

Od 20. do 25. travnja 2020. godine održat će se 18. po redu Festival znanosti.

Glavna tema festivala ove godine je Kultura znanosti, ali se, kao i prijašnjih godina, Festival znanosti bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne široj javnosti (prošle godine FER se predstavio sa sedam raznovrsnih predavanja i radionica), a tu je i niz prigodnih obljetnica: UN-ov Dan kreativnosti i inovacija (21. travnja), Dan planeta Zemlje (22. travnja), kao i 30 godina od lansiranja Hubble-ovog teleskopa, 125 godina od otkrića X-zraka, 75 godina od prve atomske bombe i 100 godina od rođenja pisca Isaaca Asimova.

Pozivamo sve djelatnike i studente Fakulteta da se uključe u aktivnosti Festivala svojim popularno-znanstvenim predavanjem, prezentacijom, radionicom ili izložbom. Već tradicionalno, FER-ov dan na Festivalu znanosti je petak (ove godine to je 24. travnja), no datum i vrijeme predavanja/radionice su podložni dogovoru. Aktivnosti se prijavljuju e-mailom na adresu suza@fer.hr, a krajnji rok za prijave je petak, 21. veljače.

Autor: Tomislav Jagušt
FER domaćin radionice "Svemir za...

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, 5. i 6. ožujka 2020. godine, održat će se radionica Europske svemirske agencije "Svemir za Europski zeleni plan i digitalnu ekonomiju".

Radionicu zajednički organiziraju Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) i Europska svemirska agencija (ESA) pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Pozdravni govor održat će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te domaćin događanja, dekan FER-a Gordan Gledec. Tijekom ove dvodnevne radionice, prof. Mario Kovač sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo te prof. Ivana Podnar Žarko sa Zavoda za telekomunikacije i voditeljica Centra za potporu istraživanju, održat će predavanja.

Cijeli program radionice dostupan je ovdje.

Autor: Petra Škaberna
ROBOTICS@FER na Sajmu robotike u...

FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) sudjelovao je na najvećem sajmu robotike u ovom dijelu Europe pod nazivom Robotics 2020 koji se održao od 11. do 13. veljače 2020  u Ljubljani. Robotics je međunarodni sajam u organizaciji slovenske tvrtke ICM posvećen industrijskoj robotici i bespilotnim sustavima. Izlagačima je sajam odlična platforma za predstavljanje robotske tehnologije u industrijskom i uslužnom sektoru.

Pored vodećih tehnoloških tvrtki u ovom području, članovi LARICS-a predstavili su posjetiteljima sajma rezultate rada, projekte i opremu triju laboratorija Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo objedinjeni pod zajedničkim nazivom ROBOTICS@FER. Osim LARICS-a, to su Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) te Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR). Svi izlagači imali su iznimnu priliku ojačati svoju poziciju i povećati vidljivost svoje ponude te uspostaviti nove poslovne kontakte. Program sajma uključivao je i okrugli stol, prezentacije te radionice na kojima je sudjelovao veliki broj posjetitelja i izlagača.

Autor: Ana Golec
Objavljen Glasnik FER-a za veljaču

U novom broju Glasnika FER-a pročitajte o novougovorenim projektima, uspjesima naših studenata i studentskim inkubatorima, događajima iz popularizacije znanosti te ostalim aktivnostima na Fakultetu.

Na Glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Odobreno pet hrvatsko-kineskih projekata

Na temelju Ugovora i natječaja o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine početkom ove godine ugovoreno je financiranje pet FER-ovih projekata, a voditelji su:

  • prof. dr. sc. Mario Cifrek
  • prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić
  • prof. dr. sc. Darko Vasić
  • doc. dr. sc. Tomislav Capuder
  • dr. sc. Antonio Vasilijević.

Bilateralni projekti doprinose jačanju znanstvenoistraživačke suradnje na razini obaju država. S obzirom na to da ujesen pokrećemo studij na engleskom jeziku, te da ćemo se prilikom privlačenja stranih studenata orijentirati i na azijsko tržište, ovim projektima dodatno produbljujemo odličnu suradnju s NR Kinom.

Autor: Petra Škaberna
Potpisano 12 novih HRZZ ugovora

Posljednja dva mjeseca FER je ugovorio čak 12 novih projekata u okviru programa Hrvatske zaklade za znanost, od čega se 10 ugovora odnosi na „Istraživački projekti“, a dva na „Uspostavni istraživački projekti“. Ovi tipovi projekata podupiru istraživačke grupe u nastajanju, potiču povezivanje istraživača i stvaraju međunarodno kompetitivne i prepoznatljive znanstveno-istraživačke grupe.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Započela tri nova EFRR projekta

Novougovoreni projekti RESdata i AgroEko, financirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj, usmjereni su ka jačanju primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama u sektoru energetike odnosno razvoju i primjeni naprednog sustava praćenja, predviđanja i izvješćivanja o stanju ekosustava riječne doline. Treći EFRR projekt, pod akronimom ASAP, razvit će sustav za autonomni pregled i predviđanje integriteta prometne infrastrukture.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
MEEP - novi Horizon 2020 projekt

Projekt MareNostrum experimentalna exascale računalna platforma (MEEP) će dostaviti niz otvorenih izvora koji se mogu koristiti u akademske svrhe i integrirati u njih funkcionalni akcelerator ili jezgre za tradicionalne i nove HPC aplikacije. Projekt će pružiti temelje za izgradnju europske baze čipova i infrastrukture za omogućavanje brzog razvoja prototipa pomoću biblioteke intelektualnog vlasništva i standardnog skupa sučelja.

Projekt je započeo 1. siječnja 2020. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 10.378.125,00 EUR. Voditelj projekta na FER-u je prof. dr. sc. Mario Kovač.

Čestitamo profesoru Kovaču!

Autor: Petra Škaberna
U tijeku su prijave za poduzeća za...

Ove će se godine 13. i 14. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva tradicionalno održati Job Fair – najveći sajam poslova u Hrvatskoj – čime će Fakultet još jednom postati žarišna točka okupljanja nekoliko tisuća studenata i preko 100 poduzeća! Sajam organiziraju FER, Centar karijera FER-a, Savez studenata FER-a (SS FER) i Klub studenata elektrotehnike (KSET).

Poduzeća, uključite se na vrijeme

Prijave za poduzeća otvorene su do 21. veljače 2020. godine, a prijaviti se možete putem službene internetske stranice Job Faira. Pozivamo poduzeća da na vrijeme osiguraju svoje mjesto na jedinstvenom, dvodnevnom događaju koji svake godine okuplja perspektivne studente i uspješna poduzeća.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Nikolina Relić

Nakon prošlogodišnjeg iznimno uspješnog prvog izdanja, FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), ponovno organizira Drone Days koji će se održati na FER-u 26. i 27. ožujka 2020. godine.

Ovaj dvodnevni skup o bespilotnim letjelicama organiziran je u okviru EU Obzor 2020 projekta AeRoTwin (Twinning coordination action for spreading excellence in Aerial Robotics) te predstavlja novo mjesto okupljanja svjetskih stručnjaka zračne robotike.

Prošlogodišnji skup posjetilo je više od 2000 posjetitelja, a na sajmu poduzeća predstavilo se 10 hrvatskih kompanija, institucija i projekata iz raznih područja.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
LARICS sudjeluje na prestižnom...

Jedno od najprestižnijih i najpopularnijih robotičkih natjecanja na svijetu Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC) održat će se od 23. do 27. veljače 2020. godine u Abu Dhabiju (UAE) na Sveučilištu Khalifa.

Na natjecanje su se prijavili timovi vrhunskih svjetskih sveučilišta, a u završni dio natjecanja ušao je 31 tim, među kojima i FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) kao jedini tim iz regije. Svi članovi LARICS-a sudjeluju u višemjesečnim intenzivnim pripremama, a na samo natjecanje otputovat će 12 naših predstavnika.

Najviše timova dolazi iz europskih zemalja, dok SAD sudjeluje s 5 timova, Azija s 12, a Australija s jednim.

Robotika ima potencijal ostvariti utjecaj koji ima jednaku moć preobrazbe kao i internet, a robotička natjecanja ultimativni su katalizatori razvoja tog područja. S ciljem pomicanja granica u robotici, natjecanje MBZIRC 2020 bit će zasigurno jedinstven i inspirativan događaj.

Autor: Petra Škaberna
Odbojkašice FER-a osvojile sjajno 2....

Uoči Božića, 21. prosinca 2019. godine tim odbojkašica Fakulteta elektrotehnike i računarstva osvojio je sjajno 2. mjesto u finalu međunarodnog memorijalnog turnira „Vedran Jelavić“ koji se već tradicionalno 23. godinu zaredom održava u Dubrovniku.

Poznato je da u sportu odlični rezultati najčešće dolaze ako u ekipi postoji pozitivna energija i snažan timski duh. Stoga prenosimo dojmove naših odbojkašica koje najbolje ocrtavaju pozadinu njihovog uspjeha. „Smještajem, hranom, ljubaznošću Dubrovčana i organizatora smo naprosto bile oduševljene. Atmosfera među nama curama nije nikada bila tako dobra, pokazale smo da smo prava ekipa, kako privatno, tako i u terenu. Dobile smo jaku skupinu te kao drugo plasirane izborile polufinale. Igrale smo kao nikada prije, svaka je dala najbolje od sebe i kada smo vidjele da možemo, nismo posustajale. U finalu nas je dočekao protivnik iz naše skupine, Univerzitet Priština, no protiv njih nismo mogle. Unatoč našoj borbi i želji, cure su jednostavno bile bolje. Nova poznanstva, pa i dobro došao „odmor“, naša požrtvovnost, međusobno poštovanje, zabava i sve što nas je snašlo na tom turniru bile su jedno veliko pozitivno iznenađenje kako za druge, tako i za nas same. Nadamo se da ćemo sada nastaviti i takvim tempom u Sveučilišnoj ligi te da ćemo napraviti dobar rezultat i tamo.“

Čestitamo!

Autor: Petra Škaberna

Sajam poslova Job Fair već petnaest godina uspješno spaja vrhunska domaća, regionalna i inozemna tehnološka poduzeća s hrvatskim studentima. Ove će se godine održati 13. i 14. svibnja 2020. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a tijekom dva dana trajanja sajma studenti će dobiti priliku razgovarati s potencijalnim budućim poslodavcima i sudjelovati u raznim popratnim sadržajima. Sajam organiziraju FER, Centar karijera FER-a, Savez studenata FER-a (SS FER) i Klub studenata elektrotehnike (KSET).

Više informacija možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Nikolina Relić

U subotu, 18. siječnja 2020. godine na FER-u je održano hrvatsko prvenstvo popularnog robotičkog natjecanja, FIRST LEGO league, koje okuplja više od 320 000 sudionika iz stotinu zemalja.

FIRST® LEGO® League (FLL) je međunarodno, multidisciplinarno istraživačko natjecanje koji želi u djeci probuditi znanstvenika koji će promišljati o problemima oko sebe i tražiti način kako ih riješiti. Natjecanje promiče znatiželju, kreativnost, zajedničko učenje i timski rad. Osim toga, kroz igru djeca razvijaju i jačaju tehničku pismenost i logički način razmišljanja, moderne tehnologije koriste u humanitarne svrhe, a kroz osmišljavanje, sastavljanje i programiranje LEGO robota na učinkovit i zabavan način uživaju u znanosti. Svaka ekipa na natjecanju se predstavlja u četiri kategorije: projekt, temeljne vrijednosti, tehnički intervju i robotska igra. Program je namijenjen djeci starosti između 9 i 16 godina.

Organizator natjecanja u Hrvatskoj je Hrvatski robotički savez uz potporu FER-a i FER-ovog programa popularizacije znanosti - ŠUZA.

Ove godine na natjecanju je sudjelovalo 16 ekipa, a četiri najbolje (Red Hot Chilli Apples, 3Geared i Gubex ENTERPRISE iz Zagreba te PMFST Inovatic team iz Splita) odlaze na regionalno finale koje će se održati 14. ožujka u Kopru, Slovenija.

Više fotografija s događaja možete pogledati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Održana Noć muzeja 2020 @ FER

Fakultet elektrotehnike i računarstva je u suradnji s udrugom Retro info i ove godine sudjelovao u organizaciji Noći muzeja 2020, manifestaciji koja je započela 2005. godine u svega nekoliko Zagrebačkih muzeja. Ove godine održala se na preko 250 lokacija u cijeloj Hrvatskoj i privukla čak 220 000 posjetitelja, od toga nekoliko tisuća i na FER.

Posebne atrakcije Noći muzeja 2020 na FER-u bili su prvo komercijalno serijski proizvedeno računalo na svijetu Commodore PET, preteča svih današnjih "PC kompatibilnih računala" IBM Personal Computer te kolekcija iMac računala, koja su umnogome zaslužna za povratak Apple-a na svjetsku IT scenu. Osim njih, na interaktivnoj izložbi posjetitelji su mogli vidjeti i isprobati razna druga stara mehanička elektronička računala, odigrati neke legendarne računale igre kao što su PongPac-manSpace InvadersTetris, Super Mario, Frogger, Donkey Kong i Galaga, isprobati moderna reizdanja legendarnih retro računala kao što su Minimig, MISTer i C64 Mini, FPGA rekreacije starih igara i računala (NES, Galaksija...), razgledati staru fotografsku opremu, a sve to uz prigodni glazbeni program.

U organizaciji ovogodišnje Noći muzeja, uz FER i Retro info sudjelovali su još i Bee8biteSTUDENT, Klub studenata elektrotehnike - KSET, te Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture - Radiona.

Autor: Petra Škaberna
Uspjesi bivših studenata FER-a

Fakultet elektrotehnike i računarstva uskoro pokreće novu aktivnost čiji je cilj snažnije povezivanje alumni-zajednice FER-a, ali i kontinuirana promocija naše struke koja je značajan pokretač inovacija u gospodarstvu, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj razini.

Želja nam je prikupljati priče o uspjesima bivših studenata FER-a o kojima ćemo redovito izvještavati na sjednicama Fakultetskog vijeća, ali i putem društvenih mreža kao što su LinkedIn i Facebook.

Jeste li osobno u posljednjih nekoliko mjeseci ostvarili zapaženi rezultat u svojem profesionalnom okruženju? Jeste li ostvarili značajno napredovanje u karijeri? Jeste li dobili neku značajniju profesionalnu ili sportsku nagradu ili priznanje? Znate li možda nekoga od svojih kolega, također bivših studenata FER-a, čiji bi uspjeh bilo vrijedno istaknuti? Ako jeste, pozivamo vas da o tome obavijestite voditelja alumni-zajednice FER-a, prof. dr. sc. Mislava Grgića putem e-maila: mislav.grgic@fer.hr.

Uz želju da zajedno doprinesemo osvještavanju šire javnosti o uspjesima naših alumna, s nestrpljenjem očekujemo priče o vašim postignućima!

Autor: Petra Škaberna
Izv. prof. Gordan Gledec reizabran na...

Na sjednici Fakultetskoga vijeća FER-a održanoj 22. siječnja 2020. godine, izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec izabran je za dekana za nadolazeće mandatno razdoblje ak. god. 2020./21. i 2021./22.

Od ukupno 219 prisutnih članova vijeća, za dekana Gledeca glasalo je njih 199. Gordanu Gledecu ovo je drugi dekanski mandat na FER-u, a u kratkom govoru nakon izbora zahvalio je članovima Fakultetskoga vijeća na velikoj podršci i obećao jednako zalaganje u provedbi ciljeva Fakulteta.

Uz punu podršku za nadolazeće mandatno razdoblje, dekanu Gordanu Gledecu još jednom čestitamo!

Autor: Petra Škaberna

Studenti Sveučilišta Harvard u okviru predmeta Brain and Behavior in the Extremes na diplomskom studiju kao nastavne materijale (assigned reading materials) koriste članke objavljene u suradnji s Laboratorijem za interaktivne simulacijske sustave FER-a 2019. godine pod nazivom "Stress Resilience Assessment Based on Physiological Features in Selection of Air Traffic Controllers“ i "New Tools and Methods in Selection of Air Traffic Controllers Based on Multimodal Psychophysiological Measurements“ (IEEE Access, impact factor: 4,098).

Na taj način naša znanstvena suradnja sa Sveučilištem Harvard i Massachusetts General Hospital proširuje se i na suradnju u nastavi.

Autor: Krešimir Ćosić