Obavijesti

Svečane promocije

Najavljujemo da će se svečane promocije prvostupnika inženjera i magistara inženjera koji su studij završili u akademskoj godini 2021./2022. održati kako slijedi:

  • svečane promocije magistara inženjera održat će se u subotu, 3. prosinca 2022. godine,
  • svečane promocije prvostupnika inženjera održat će se u nedjelju, 4. prosinca 2022. godine.

Naknadno ćemo objaviti detaljne informacije i raspored kandidata po promocijama.

Autor: Petra Lukina
Konačni rezultati upisa na diplomske...

Po okončanju srpanjskog i rujanskog razredbenog postupka za upis na diplomske studijske programe FER-a u ak. god. 2022./2023. u nastavku ove obavijesti objavljujemo konačnu upisnu rang listu.

Kandidati, koji su ostvarili pravo upisa, upis trebaju potvrditi uplatom naknade za upisni paket za prvi upis u 1. godinu diplomskog studija u iznosu od 100,00 kn/13,27 € i upisnine za upis u akademsku godinu u iznosu od 200,00 kn/26,54 €, a na temelju izdanog računa koji je dostupan na poveznici http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava. Uplatu je potrebno izvršiti najkasnije do 30. rujna 2022. godine.

Autor: Petra Lukina
Svečana dodjela Rektorove nagrade na...

FER je u srijedu, 28. rujna 2022. bio domaćin svečane dodjele Rektorovih nagrada Sveučilišta u Zagrebu za ak. god. 2021./2022. Nagrađeno je ukupno 176 radova u koje je bilo uključeno čak 1079 studentica i studenata s 34 sastavnice Sveučilišta.

Naša dvorana Auditorium Maximum tom je prilikom ugostila gotovo 600 posjetitelja. Pored brojnih nagrađenih studenata u čijoj su pratnji bili mentori, rodbina i prijatelji, svečanost je okupila predstavnike svih sastavnica Sveučilišta, dekanice i dekane, prodekanice i prodekane, a vodio ju je rektor prof. dr. sc. Damir Boras.

FER je posebno ponosan na svoje dobitnike, njih ukupno 65, koji su se predstavili putem 20 studentskih radova.

Zahvaljujemo svima koji su došli uveličati ovaj događaj i još jednom pružiti podršku našim sjajnim studentima.

Čestitamo još jednom svim dobitnicima i njihovim mentorima od srca!

Fotografije će naknadno biti dostupne u FER-ovoj galeriji koja se nalazi ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Čestitamo dobitnicima Rektorove nagrade!

Sveučilište u Zagrebu objavilo je popis dobitnika Rektorove nagrade za akademsku godinu 2021./2022. Rektorovom nagradom nagrađeno je ukupno 20 radova mentoriranih od strane naših nastavnika, a među nagrađenima je čak 65 studenata odnosno studentica FER-a.

Čestitamo od srca svim dobitnicima i njihovim mentorima!

Dodjela priznanja Rektorove nagrade održat će se u srijedu, 28. rujna 2022. godine, s početkom u 13:30 sati u dvorani Auditorium maximum. U nastavku obavijesti nalazi se popis nagrađenih studenata.

 

Autor: Petra Škaberna
Boris Debić: Što je umjetna...

FER, Financijski klub te Hrvatska sekcija IEEE pozivaju vas na predavanje fizičara Borisa Debića, koji je 15 godina proveo u jednoj od najvećih komapanija na svijetu, Google. Predavanje će se održati u petak, 7. listopada 2022. u 16 sati u dvorani B4.

Tema predavanja: Što je umjetna inteligencija i zašto je bitna?

Umjetna inteligencija je tehnološka revolucija u kojoj se trenutno nalazimo. Promjene koje donosi su fundamentalne i u usporedbi s IT revolucijom kojoj svjedočimo proteklih 30 godina njeni efekti biti će dvostruko veći. Ovo predavanje stavlja umjetnu inteligenciju u kontekst razvoja civilizacije, izlaže njene bitne elemente i služi motiviranju sudionika na promišljanje o vlastitim karijerama i budućnosti društva u kojem će uskoro postati produktivni članovi. 

Za predavanje nije potrebna prijava. Biografiju gostujućeg predavača možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Sven Barac
Uvodni sat za studente združenog...

Uvodni sat za gostujuće studente Erasmus Mundus združenog diplomskog studija iz područja inteligentnih terenskih robotskih sustava - IFRoS (Intelligent Field Robotic Systems) održan je 29. rujna 2022. na FER-u.

Upoznavanje studenata i predavača na studiju pozdravila je prodekanica za studente izv. prof. dr. sc. Ana Sušac, voditelj međunarodnih studijskih programa prof. dr. sc. Marko Delimar te voditelji IFRoS studija na FER-u ,doc. dr. sc. Tamara Petrović i prof. dr. sc. Stjepan Bogdan.

U sklopu IFRoS-a šestero odabranih studenata, i to iz Turske, Sirije, Libanona, Ekvadora, Bangladeša i Etiopije, provest će semestar ili dva na našem Fakultetu i educirati se u području terenske robotike. U združenom studiju IFRoS, osim Sveučilišta u Zagrebu, sudjeluju i Sveučilište u Gironi (Španjolska) te Sveučilište Eötvös Loránd iz Budimpešte.

Autor: Petra Škaberna
Aplikacija za učenje znakovnog jezika...

Gestikulator je aplikacija odnosno platforma za učenje hrvatskog znakovnog jezika koju su razvili FER-ovci Nikola Tomažin i Lovro Krčelić. Povodom Međunarodnog dana znakovnih jezika, 23. rujna, HRT je napravio prilog u kojem su Nikola i Lovro pojasnili od kuda ideja za aplikaciju i kome je ona sve namijenjena.

Gestikulator je ranije ove godine osvojio prvo mjesto na najvećem studentskom natjecanju LUMEN, u kategoriji LUMEN Development, a dobitnik je i Rektorove nagrade za ak. god. 2021./2022.

Prilog je dostupan na poveznici ovdje (HRTi, početak u 46:16 minuti).

Autor: Petra Škaberna
AKMUZ osvojio Zlatnu plaketu i ukupno...

Najvažniji i najstariji, 55. susret i natjecanje hrvatskih pjevačkih zborova održan je 24. i 25. rujna 2022. godine u Poreču i Vrsaru. Svi zborovi bili su selektirani na županijskim ili gradskim smotrama tijekom svibnja i lipnja gdje su najbolji izborili mjesto na državnom susretu, tj. natjecanju, kao predstavnici pojedine županije odnosno Grada Zagreba. Akademski muški zbor FER-a četvrtu je godinu zaredom izabran kao najbolji zbor Grada Zagreba.

Stručno prosudbeno vijeće u sastavu Marija Ramljak, Antoaneta Radočaj Jerković i Igor Vlajnić dodijelili su Akademskim muškom zboru FER-a, na čelu s mo. Josipom degl' Ivelliom te solistima Kristijanom Roginek i Jakovom Vidulićem, Zlatnu plaketu i drugo mjesto u državi (97,5 bodova).

Ovo zlato ujedno je jubilarno deseto zlato u samo šest godina postojanja FER-ovom muškog pjevačkog zbora te je ovo ukupno najveći broj bodova koji je AKMUZ dosad postigao na nekom od natjecanju.

 

Čestitamo!

Autor: Petra Škaberna
14. Međunarodna radionica pomorske...

Međunarodna interdisciplinarna radionica pomorske robotike "Breaking the Surface" održava se četrnaestu godinu zaredom, od 25. rujna do 2. listopada 2022. u Biogradu na Moru.

Organizatori radionice ponovno su Centar za podvodne sustave i tehnologije i Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ali ovoga puta, osim projekta "Plava tehnologija - Razvoj inovativnih tehnologija za održivost Jadranskog mora" (InnovaMare) u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska kao i prošle godine, radionicu podupire i Twinning projekt Montenegrin Centre for Underwater Sensor Networks (MONUSEN) iz okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor Europa.

Breaking the Surface je sedmodnevna radionica koja okuplja međunarodne stručnjake i korisnike iz cijeloga svijeta iz područja pomorske robotike, pomorske arheologije, biologije i geologije. Program uključuje stručna predavanja, demonstracije i predstavljanje poduzeća. Sudionici će imati priliku saznati o najnovijim istraživanjima, postignućima i tehnologijama u području pomorske robotike te o budućim planovima i projektima svjetski poznatih stručnjaka u području pomorskih znanosti.

Bogati program 7-dnevne radionice nalazi se ovdje, a fotografije s prethodnih radionica dostupne su u galeriji.

Autor: Petra Škaberna
Uvodni sat za brucoše

Uvodni sat za studente prve nastavne godine preddiplomskog studija održat će se u petak, 30. rujna 2022. godine, u 12 sati, u dvorani Auditorium Maximum (D1 + D2). 

Mole se studenti da u što većem broju prisustvuju uvodnom satu kako bi bili što bolje informirani za uspješan početak studiranja.

Nastava za sve studente počinje u ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine.

Autor: Ana Filipović
Hrvatski članovi na IEEE R8 SYP...

Predstavnici hrvatskih studentskih ogranaka, interesne skupine "Young Professionals" i dužnosnici IEEE Regije 8 sudjelovali su na IEEE Region 8 Student and Young Professional Congress koji se održao od 3. do 7. 8. 2022. u Tunisu, gdje je okupio preko 200 sudionika iz više od 40 zemalja.

Kongres slijedi iskustvo IEEE konferencija, skupova i poslovnih događaja te stavlja fokus na studente i mlade što podrazumijeva učenje od stručnjaka, međusobnu razmjenu znanja, upoznavanje tehnologija i kultura, naglasak na povezivanje s kontaktima, prikupljanje mišljenja volontera za buduće vođenje Regije 8 i cijelog IEEE, a sve to uz opuštenu i zabavnu atmosferu.

Tijekom većeg broja tehničkih prezentacija, radionica, natjecanja i društvenih aktivnosti, naši članovi s FER-a, osječkog FERIT-a i riječkog RITEH-a podijelili su svoje značajno iskustvo proizašlo iz organizacije domaćih aktivnosti. Nekoliko fotografija možete pronaći u nastavku obavijesti.

Autor: Vinko Lešić

Ovogodišnje izdanje događaja koji na jedinstven način - kombinirajući speed date i informativni razgovor spaja predstavnike poduzeća te studentice i studente održat će se 15. prosinca 2022. godine. Na Career Speed Datingu u 8 minuta saznajte sve što vas zanima o industriji iz kojeg poduzeća dolaze i poslu koji vas čeka nakon diplome te iskusite atmosferu razgovora za praksu ili posao. Nakon razgovora ćete s predstavnicima poduzeća razmijeniti povratne informacije na tijek razgovora kako biste znali kakav dojam ostavljate, gdje blistate, a na čemu biste još mogli poraditi.

Novost je da će se ovogodišnji Career Speed Dating održati u online izdanju.

Create Your Core Connection
Studentice i studenti, zabilježite u svoje kalendare 15. prosinac! Pratite objave na sužbenoj stranici događaja i zapratite društvene mreže Career Speed Datinga - LinkedIn, Instagram i Facebook, kako biste bili pravovremeno obaviješteni o nadolazećim prijavama i novostima. Career Speed Dating organiziraju FER, Centar karijera FER-a, eSTUDENT i STARTER.

Autor: Lucija Ropret

U subotu, 12. 11. 2022. hodnici FER-a pretvorit će se u koncertni prostor u kojem ćeš imati priliku uživati u 16 različitih izvođača na tri pozornice! Tradicionalno te očekuju projekcije filmova u Brucistar kinu te nezaboravni strani i domaći caffe hitovi u KSET-u tijekom cijele večeri!

Za sve dodatne informacije prati događaj na Facebooku, stranicu Brucošijade FER-a i KSET-a na Facebooku te @brucifer_fer i @klubkset na Instagramu.

U prvoj najavi izvođača, otkriveno je da na 40. rođendan dolaze Z++, Mašinko, Prazna Lepinja, KOIKOI, Fire in Cairo i Skotni vrag!

Early bird karte po cijeni od 60 kuna moguće je kupiti od 14. rujna svakim radnim danom u KSET-u i Dirty Old Empireu.

Brucoši FER-a svoju ulaznicu mogu nabaviti po cijeni od 50 kuna isključivo u KSET-u uz predočenje e-indeksa od 30. rujna.

Organizatori Brucošijade FER-a su Savez Studenata FER-a, KSET i FER.

Autor: Marin Capan
Nedostatak kvalificiranih nastavnika...

Profesorica Vesna Županović osvrnula se u članku Jutarnjeg lista na dugogodišnji problem nedostatka kvalificiranih matematičara u školama.

"Procjena je da potrebno oko 200 magistara edukacije matematike kako bi se nastava pokrila na stručan način. No, u gotovo 150 škola u Hrvatskoj učenici nemaju kvalificiranog nastavnika matematike", istaknula je profesorica Županović, ujedno i predsjednica Hrvatskog matematičkog društva (HMD).

Autor: Petra Škaberna