Obavijesti

Hodnici FER-a osvježeni novim putokazima

Naši posjetitelji odsada će se lako orijentirati po FER-u jer su hodnici Fakulteta osvježeni putokazima u bojama koje odgovaraju našem vizualnom identitetu. Zgrade Fakulteta označene su svaka svojom bojom, a službe, zavodi i dvorane napisane dvojezično čime smo napravili dodatan iskorak u pripremama za prihvat većeg broja stranih studenata koje očekujemo najesen!

Galeriju fotografija uređenih hodnika pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna

Raspored od 40 talkova, 11 radionica i 4 panel rasprava okupit će 56 vrhunskih poduzeća na drugom Job Fair Meetupu.

Karijerna središta i ove će godine biti Fakultet elektrotehnike i računarstva te Klub studenata elektrotehnike gdje će se od 10. do 14. svibnja 2021. održati drugi po redu Job Fair Meetup. Program u KSET-u moći ćete pratiti online, a radionice će se održati uživo na FER-u. Na Meetupu će se studenti moći umrežiti, razmijeniti znanja i iskustva te steći nove vještine sudjelujući na talkovima, radionicama, panel raspravama te online networkingu s 56 vrhunskih tehnoloških poduzeća iz sedam različitih industrija unutar pet tematskih dana. Svi koji žele biti dio drugog Job Fair Meetupa, trebaju se prijaviti predajom životopisa na službenoj stranici te rezervacijom mjesta.

Web&Mobile, ICT i razni projekti obilježit će ponedjeljak

Prvi dan drugog Job Fair Meetupa počinje u 10 sati u dvorani A301 na FER-u s poduzećima dSPACE engineering i CROZ koji će održati svoje radionice. Također, u KSET-u program počinje u 10 sati gdje nas čekaju CROZ, Netgen, minus5, SysKit, Bornfight, FIVE, Visage Technologies, RealNetworks i Microblink sa svojim talkovima. Cijeli dan bit će obilježen temama područja računalnog vida te web & mobile industrije. Nakon svakog bloka talkova bit će sat vremena umrežavanja gdje će se studenti i predstavnici poduzeća moći upoznati i razgovarati. Ponedjeljak će završiti panel raspravom na temu upravljanja projektima u kojoj će sudjelovati predstavnici poduzeća Bornfight, FIVE, Microblink i prof. dr. sc. Željka Car s FER-a.

Veliki podaci, ICT i startupi teme su utorka

Drugi dan radionice vode Verso Altimo grupa, SHAPE404 i Jako Velike Stvari u dvorani A301 na FER-u, od 10 sati. Talkovi u isto vrijeme traju u KSET-u, a održat će ih KING ICT, Axilis, mStart, Poslovna inteligencija, Konzum, Memgraph, AVL-AST, Syntio i doXray. Utorak će obilježiti područja podatkovne znanosti te informacijsko komunikacijskih tehnologija, a dan će završiti panel raspravom o startupima gdje će sudjelovati predstavnici i osnivači poduzeća Memgraph, SofaScore, Photomath i Matija Srbić, predstavnik FER-ovog startup inkubatora, SPOCK-a.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Tea Jermaniš
podkist #7: Dnevnik malog Perice -...

U novom podkistu ušetali smo u svijet filmske umjetnosti i preselili mjesto snimanja u jedno od najpopularnijih gornjogradskih dvorišta, onoga u kojem je prije više od pola stoljeća snimana najzagrebačkija komedija svih vremena - "Tko pjeva zlo ne misli"!

Zaštitno lice FER-a, Tomislav Žganec - mali Perica Šafranek, nakon dugo vremena ponovno je pred kamerama i Dariju Bojanjcu priča o svojim danima dječje slave te otkriva kako je nakon kratkog izleta u ritmiku ipak stigao na male ekrane i postao najpopularnije lice 70-ih godina prošlog stoljeća. Međutim, ljubav prema tehničkim znanostima prevagnula je.

Prisjetio se svojeg prvog susreta s programiranjem – u bilježnici! "Današnje generacije teško bi mogle shvatiti da smo mi programirali pišući programe u teku i nikad zapravo nismo propustili taj program kroz računalo", prisjeća se Žganec. Ipak, u 4. razredu srednje škole priključio se "Mladim kibernetičarima", koje je vodio profesor s tadašnjeg ETF-a, Alfred Žepić. Profesor Žepić ih je doveo na Fakultet i omogućio im da programe pišu u najsuvremenijoj metodi – bušenim karticama. "Svoj prvi program dao sam djelatnicima ETF-a da ga izbuše na bušenu karticu, profesor je to stavio u računalo, računalo je izbacilo rezultat i mene je to oduševilo", opisuje nam Tomislav Žganec svoje prve korake u programiranju, koji su, čini se, bili od početka vrlo uspješni: "Pokazalo se da je moj prvi program odmah i uspio – što je tada bilo ravno čudu!"

U podkistu još poslušajte kako su se već prije 40 godina na Fakultetu automatski ispravljali prijemni klasifikacijski ispiti, ali i kako su se na javnim nastupima i snimanjima rješavale dječje suze i zaigranost, kako je mali Perica učio tekst te pogledajte isječke iz originalne knjige snimanja s bogatim fundusom uspomena vezanim uz film "Tko pjeva zlo ne misli".

Na samom kraju emisije, u crtanju slavnog konja okušao se naš poseban gost - Živko Anočić, glumac velikog Perice iz serije "Dnevnik velikog Perice", koji nam je ispričao kada je prvi puta gledao kultni film i sprema li se nova sezona popularne serije.

…I to je to, vidimo se kod Žnidaršića!…

Autor: Petra Škaberna
Dr. sc. Ivana Rašan predstavila...

Poslijedoktorandica i suradnica na projektu "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom", dr. sc. Ivana Rašan, gostovala je u emisiji Hodalica na Radio Studentu u kojoj je predstavila aplikaciju Susretnica, osmišljenu s ciljem podizanja svijesti o važnosti ispravnog pristupanja osobama s invaliditetom.

Aplikacija, koja je javno objavljena i slobodna za korištenje, pruža scenarije iz svakodnevnog života putem kojih se pojašnjava kako u pojedinim situacijama pristupiti osobama s različitim tipovima invaliditeta.

"Mobilne aplikacije često nemaju opciju pristupačnosti ili ako su one ugrađene, u dosta slučajeva ne rade ispravno pa uvijek ima prostora za poboljšanje. Stoga treba raditi na podizanju svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, ali i u digitalnom okruženju te na taj način poticati razvijatelje digitalnih rješenja da opcije pristupačnosti ugrađuju tako da one funkcioniraju na ispravan način", istaknula je poslijedoktorandica Rašan u emisiji Hodalica.

Autor: Petra Škaberna
Objavljen Glasnik FER-a za travanj

U travanjskom izdanju Glasnika pročitajte glavne teme s FER-a koje su obilježile mjesec na izmaku, a u kalendare si svakako zabilježite događaje koje očekujemo u svibnju!

Centar karijera organizira drugi Job Fair Meetup, koji će se održati u hibridnom obliku što znači da će određeni broj studenata moći sudjelovati i uživo, a studentska sekcija FER esports organizira natjecanje u popularnim videoigrama, koje je otvoreno za sve zainteresirane igrače starije od 16 godina. Ne propustite niti najveću manifestaciju popularizacije znanosti – Festival znanosti, za koji je FER pripremio zaista impresivan program! Festival će se, ako epidemiološka situacija to dopusti, tradicionalno održati u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Na Glasnik FER-a se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Projekti ERASMUS+ nude rješenja za...

Na FER-u su nedavno započela tri projekta financirana iz poziva ERASMUS+ KA2 – Strateška partnerstva, čiji je primarni cilj razvoj nastavnih alata i materijala koji će značajno obogatiti i unaprijediti cjelokupan pristup online podučavanju. Radi se o projektima koji su osmišljeni kao odgovor na posljedice pandemije koronavirusa, uslijed koje je proizašla dodatna potreba za digitalizacijom obrazovanja, razvojem digitalnih kompetencija nastavnika te nužnost kreativnog rješavanja novih izazova u sustavu obrazovanja.

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o projektima "STEM u akciji: Otvoreni obrazovni resursi za nastavnike", "DigiPhysLab - Razvoj digitalnih laboratorijskih vježbi iz fizike za učenje na daljinu" i "ALTII - Aktivno učenje kroz poboljšanu interaktivnost".

Autor: Petra Škaberna
Izvrstan uspjeh FER-ovih timova na...

Na natjecanju "Infobip Capture the Flag 2021 – A Jeopardy-Style Information Security Event", koje se održavalo sredinom travnja 2021. godine, sudjelovala su dva tima s FER-a te su ostvarili izvrstan uspjeh.

Jedan tim činili su mlađi istraživači s projekta "Centar kompetencija za sigurnost upravljačkih sustava", Bruno Bijelić, Mihael Marović i Bruno Štengl, koji su u konkurenciji 33 tima osvojili sjajno 4. mjesto, dok su drugi tim činili studenti diplomskog studija, Ivan Ivanković i Petar Kovač, te osvojili 18. mjesto.

Uspjeh mlađih istraživača tim je veći ako se uzme u obzir da se ovim aspektom sigurnosti bave tek pola godine, a studentima je ovo bilo prvo takvo natjecanje. Cilj sudjelovanja na poznatim CTF natjecanjima je izgraditi sposobnosti za provođenje penetracijskih ispitivanja sustava s posebnim naglaskom na upravljačke sustave te izgraditi ime FER-a u krugovima stručnjaka koji se bave sigurnošću.

Više informacija o natjecanju i projektu CEKOM nalazie se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Intervju s prof. dr. sc. Ivanom...

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u IKT-u, FER-ov tim s projekta Caliper, u okviru kojeg se promiče ravnopravnost spolova, predstavlja intervju s prof. dr. sc. Ivanom Podnar Žarko, voditeljicom Laboratorija za internet stvari.

"Profesorica Podnar Žarko naš je ženski uzor i nadamo se da će video intervju u kojem je svojim riječima opisala svoj školski i istraživački put, inspirirati učenice da odaberu karijeru u IKT-u. Ženski uzor u opisanom kontekstu za nas je osoba čija izvanredna osobnost, postignuća i pozitivna priča mogu potaknuti druge (posebno žene i mlade djevojke) da se bave istraživanjem i inovacijama", ističe izv. prof. dr. sc. Anamari Nakić, voditeljica projekta Caliper na FER-u.

Više informacija o projektu Caliper nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna

Istraživački tim FER-ovog Laboratorija za sustave obnovljivih izvora energije (LARES) provodi projekt Store4HUC (Integration and Smart Management of Energy Storages at Historical Urban Sites) u okviru kojeg je razvijen programski alat za optimalno dimenzioniranje kombinacije fotonaponskog i baterijskog sustava. Na temelju zadanog godišnjeg profila potrošnje alat određuje optimalnu konfiguraciju s obzirom na zadane tehničke i ekonomske pokazatelje. Alat je nastao iz težnje da se ovakav sustav optimalno konfigurira za kulturno-povijesno zaštićene lokalitete uzimajući u obzir njihove posebne uvjete, ali koristan je svim stručnjacima iz sektora energetske učinkovitosti. 

Ovaj vrijedan alat možete besplatno preuzeti ovdje te ubrzo saznati vašu optimalnu kWp-kW-kWh kombinaciju! 

Razvoju kalkulatora najviše su doprinijeli mlađi istraživač Filip Rukavina, mag. ing. te voditelj LARES-a i projekta Store4HUC na FER-u, prof. dr. sc. Mario Vašak, a više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna

Iskoristite svoj životopis za prijavu na drugi Job Fair Meetup i upoznajte predstavnike 55 tehnoloških poduzeća iz sedam industrija!

Baza životopisa za drugi po redu Job Fair Meetup službeno je otvorena! Čak 55 vrhunskih poduzeća predstavit će se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva ili u Klubu studenata elektrotehnike od 10. do 14. svibnja 2021. godine, stoga prijavite se već danas i osigurajte svoje mjesto! Saznajte sve o karijernim prilikama u opuštenoj atmosferi putem ležernog umrežavanja i sudjelujte u neformalnom dijeljenju iskustava, ali i stjecanju novih znanja na talkovima, radionicama i panel raspravama. Samo par klikova dijeli vas od početka razvijanja karijere u Hrvatskoj i upoznavanja sa stručnjacima iz industrije.

Prijavite se danas

Registrirajte se putem Job Fair Meetup internetske stranice i predajte životopis kako biste na svoju adresu e-pošte dobili QR kod koji će volonteri kao ulaznicu skenirati na ulazu u KSET ili na FER. Također, taj će isti kod predstavnici poduzeća prilikom upoznavanja moći skenirati i tako vas jednostavnije pronaći u bazi među ostalim životopisima.

Saznajte koja će poduzeća sudjelovati na drugom Job Fair Meetupu, a čiji predstavnici dolaze iz sedam različitih industrija koje će biti raspoređene po dvije industrije tijekom pet dana trajanja događaja. Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Tea Jermaniš
Na FER-u uručene Rektorove nagrade i...

U auli Fakulteta elektrotehnike i računarstva, 13. travnja 2021. godine, nagrađenim su studentima dodijeljene Rektorove nagrade za ak. god. 2019./2020. dok su nastavnicima FER-a, koji su prošle akademske godine umirovljeni, uručene spomen-medalje .

Priznanja je studentima i umirovljenim nastavnicima uručio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras uz nazočnost dekana FER-a prof. dr. sc. Gordana Gledeca. Svečanost je vodila prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić.

Rektorovom nagradom nagrađeno je ukupno 10 radova kojima su autori 14 studenata i 7 studentica FER-a, u četiri kategorije, o čemu više možete pročitati i ovdje.

U kategoriji "Nagrada za individualni znanstveni i umjetnički rad" (jedan ili dva autora), područje "Tehničke znanosti", nagradu su dobili:

 • Hrvoje Ditrih, rad: PhotoGrade – aplikacija za obradu digitalne fotografije, mentor: prof. dr. sc. Sonja Grgić;
 • Matej Grcić, rad: Detekcija izvandistribucijskih primjera primjenom generativnog modela Real NVP, mentor: prof. dr. sc. Siniša Šegvić;
 • Martin Makar, rad: Metode estimacije toka i brzine rotora trofaznog asinkronog stroja, mentor: doc. dr. sc. Marinko Kovačić;
 • Luka Požega i Sara Bakić, rad: Sastavljanje genoma uz detekciju tipova očitanja, mentor: prof. dr. sc. Mile Šikić;
 • Luka Baković, rad: Homogenizacija elektromagnetskih kompozitnih materijala metodama dubokog učenja, mentor: doc. dr. sc. Dario Bojanjac;
 • Darko Janeković, rad: Implementacija metode homogenizacije za Maxwellove jednadžbe u dvodimenzionalnim periodičkim materijalima, mentor: doc. dr. sc. Dario Bojanjac.

U kategoriji "Nagrada za individualni znanstveni i umjetnički rad" (jedan ili dva autora), područje "Prirodne znanosti", nagradu su dobili:

 • Lovro Nuić (FER) i Luka Rogić (PMF), rad: Utjecaj optimizacije staničnih oblika na dvočestični model rasta epitelnih tkiva, mentor: prof. dr. sc. Matko Milin (PMF).

U kategoriji "Nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad" (tri do deset autora), područje "Tehničke znanosti", nagradu su dobili:

 • Borna Zbodulja, Jakov Vulama i Petar Ljubotina, rad: Humanoidni robot Pepper kao menadžer dobrodošlice na FER-u, mentor: prof. dr. sc. Zdenko Kovačić;
 • Filip Bradarić, Marko Cavalli, Ivona Krajačić, Matija Kunštek, Andrea Rebec (Arhitektonski fakultet) i Jelena Tabak, rad: Radionica za djecu "Robofun", mentor: izv. prof. dr. sc. Matko Orsag.

U kategoriji "Nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad" (tri do deset autora), "Interdisciplinarna područja znanosti", nagradu su dobili:

 • Filip Jurec, Mariela Markovinović, Marta Novak, Vedrana Raguž i Ivana Žeger, rad: Analiza političkih preferencija studenata metodama strojnog učenja, mentor: doc. dr. sc. Dario Bojanjac.

Na svečanosti su uručene i spomen-medalje nastavnicima FER-a, koji su umirovljeni od ak. god. 2019./2020. Oni su svojim radom, predanim zalaganjem i nizom inicijativa doprinijeli razvoju našega Fakulteta. Osim izvrsnih predavanja, pomno osmišljenih auditornih i laboratorijskih vježbi te inspirativnog vođenja velikog broja studenata kroz studij, treba istaknuti i značajnu literaturu koju su iza sebe ostavili. U znak zahvalnosti i priznanja za doprinos razvitku i napretku dobitnici spomen-medalje Sveučilišta u Zagrebu su:

 • doc. dr. sc. Zdravko Galić,
 • doc. dr. sc. Zoran Narančić,
 • prof. dr. sc. Armin Pavić,
 • prof. dr. sc. Tomislav Petković,
 • prof. dr. sc. Zoran Vukić.

Snimka svečane dodijele Rektorovih nagrada i spomen-medalja dostupna je na YouTube kanalu FER-a, a fotografije možete pogledati na multimedija.fer.hr.

Autor: Petra Škaberna
Odlični rezultati studenata FER-a na...

Na svjetskom studentskom šahovskom prvenstvu u organizaciji FIDE International Chess Federation, studenti FER-a postigli su odlične rezultate. Prvenstvo se održavalo sredinom ožujka, i to u blitzu i u rapidu.

Blitz prvenstvo bilo je podijeljeno na četiri manja turnira po 270 igrača, a ovo su rezultati naših studenata:

 • Muha Miljenko: 42. mjesto, 6,5/10 - turnir C
 • Dorian Kablar: 113. mjesto, 5/10 - turnir C
 • Mirta Medak: 213. mjesto, 3/10 - turnir C

Rapid prvenstvo bilo je podijeljeno na šest manjih turnira po 200 igrača, a ovo su rezultati naših studenata:

 • Muha Miljenko: 8/12, 13. mjesto - D turnir
 • Bošnjak Petar: 8/12, 16. mjesto - B turnir
 • Vojak Danijel: 8/12, 18. mjesto - B turnir
 • Đukin Marko: 6,5/12, 51. mjesto - E turnir
 • Barbić Matko: 6,5/12, 56. mjesto - D turnir
 • Kablar Dorian: 5,5/12, 77. mjesto - D turnir
 • Muslija Marcel: 5,5/12, 86. mjesto - F turnir
 • Radočaj Maja: 5,5/12, 91. mjesto - F turnir
 • Gršković Ana: 4,5/12, 117. mjesto - E turnir

Inače, najbolji hrvatski studentski šahist Leon Livaić, koji je na ovom natjecanju ostvario 4. mjesto u skupini A na blitz prvenstvu te 1. mjesto u skupini A na rapid prvenstvu, snima edukativne videe za šahiste na FER-u koje možete pratiti ovdje.

U nastavku obavijesti slijede poveznice s rezultatima i partijama pojedinih turnira.

Autor: Petra Škaberna
Korisni savjeti organizatorica Job...

Uoči drugog Job Fair Meetupa, organizatorice ovog dinamičnog i jedinstvenog sajma karijera, Nikolina Relić iz Centra karijera FER-a i Ivona Martinović iz Saveza studenata FER-a, putem portala Netokracija savjetuju poslodavce i studente kako se najbolje pripremiti za ovaj važan događaj.

S obzirom na raznolik program Job Fair Meetupa, organizatorice imaju konkretne savjete za poduzeća koja se predstavljaju putem panel rasprava, talkova i radionica, ali i posebne savjete za studente kojima savjetuju da dobro izbruse svoje životopise!

Job Fair Meetup se održava od 10. do 15. svibnja 2021. godine, a više informacija možete pronaći na internetskoj stranici događaja te na Facebooku i Instagramu.

Autor: Petra Škaberna

Raspisan je natječaj za program stručnih praksi FER-a u akademskoj godini 2020./2021.

Prijave za poduzeća otvorene su od 7. travnja do 7. svibnja, a mogućnost sudjelovanja imaju sva poduzeća koja omogućavaju praksu na području Republike Hrvatske. Po završetku prijava za poduzeća, slijede prijave zainteresiranih studenata, od 10. do 21. svibnja, a zatim i odabir kandidata, od 24. svibnja do 18. lipnja. U razdoblju provedbi praksi, od 1. srpnja do kraja akademske godine, studenti će provesti 3 do 6 tjedana kod odabranog poslodavca. U program se mogu uključiti studenti preddiplomskog studija koji su u dosadašnjem tijeku studija ostvarili najmanje 60 ECTS bodova i svi studenti diplomskog studija. Studenti se u program uključuju dobrovoljno, prijavom na natječaj.

S obzirom na epidemiološku situaciju potičemo sve poslodavce da u opisu pozicije za praksu napomenu hoće li se ona moći odrađivati udaljeno, ako će to uvjeti tada tražiti.

Stručna praksa je više od ispunjavanja samog zadatka poslodavca. Svrha programa je studentima svih profila preddiplomskog i diplomskog studija pružiti stjecanje praktičnog iskustva, znanja i vještina kroz rad u poduzećima, čime ostvaruju izravan dodir s industrijskim radnim okruženjem. Poslodavcima stručne prakse omogućavaju kontakt s mladim, proaktivnim inženjerkama i inženjerima, koji su vam spremni pomoći u rješavanju svakodnevnih problema i tako primijeniti znanja stečena za vrijeme studija. Ako će se praksa obavljati udaljeno, potičemo poslodavce da razmisle kako mogu studente uklopiti u nove procese rada i omogućiti im da, iako praksu obavljaju iz svojih domova, steknu dojam da su i oni dio kolektiva.

Zainteresirana poduzeća mogu se prijaviti putem informacijskog sustava dostupnog na internetskim stranicama FER-a. Za više informacija o natječaju i često postavljenim pitanjima posjetite www.fer.unizg.hr/prakse ili se javite na prakse@fer.hr.

Autor: Tea Jermaniš
FER postao akademski partner EC Councila

U ožujku 2021. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva postao je akademski partner EC Councila i time svojim zaposlenicima i studentima omogućio polaganje međunarodno priznatih certifikata iz informacijske sigurnosti po znatno povoljnijim uvjetima.

EC Council je međunarodno uspostavljena profesionalna organizacija koja u svojem portfoliju posjeduje niz certifikata iz informacijske sigurnosti, od kojih je najpoznatiji Certified Ethical Hacker (CEH). Zahvaljujući ovom partnerstvu, pored brojnih certifikata iz cyber-sigurnosti, FER-u je omogućen pristup i dodatnim nastavnim materijalima i resursima koji su ključni za razvoj kompetencija i vještina budućih profesionalaca iz područja informacijske sigurnosti.

Za više informacija o mogućnostima koje proizlaze iz ovog partnerstva, svi zainteresirani mogu se obratiti doc. dr. sc. Stjepanu Grošu.

Autor: Petra Škaberna
FER pripremio bogat program povodom...

Sredinom svibnja 2021. godine održat će se 18. Festival znanosti, najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj, koja se tradicionalno organizira u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

S obzirom da je prošle godine festival zbog epidemije koronavirusa otkazan, ovogodišnja tema bit će (ponovno) Kultura znanosti.

Kao i svake godine, FER će za tu priliku pripremiti bogat program odnosno predstavit će se s ukupno šest predavanja i radionica:

 • Roboti, androidi i umjetna inteligencija kroz crtiće i filmove (izv. prof. dr. sc. Ivan Marković)
 • Play2Learn – zaigrajmo računalne igre bez računala (doc. dr. sc. Tomislav Jagušt, Mirna Baksa, Robert Čiček)
 • Robotics @ FER (izv. prof. dr. sc. Ivan Marković, izv. prof. dr. sc. Matko Orsag, Nadir Kapetanović, mag. ing., Igor Kvasić, mag. ing)
 • Fraktali (Hrvoje Nuić, mag. ing.)
 • Zašto znanstvenici griješe i je li to problem? (izv. prof. Predrag Pale)
 • Fukushima – 10 godina poslije (Luka Cavaliere Lokas, dr. sc. Paulina Dučkić)

U sklopu festivala za javnost će biti otvoren i novouređeni FER-ov Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LABUST), smješten u studentskoj sportskoj dvorani Martinovka.

Festival znanosti održat će se, ako to epidemiološka situacija dopusti, od 10. do 15. svibnja 2021. godine. Predavanja i radionice bit će prilagođene za različite dobne skupine, a detaljni program Festivala znanosti bit će objavljen naknadno.

Autor: Petra Škaberna

ConTEL 2021 - 16. međunarodna konferencija o telekomunikacijama, održat će se u Zagrebu od 30. lipnja do 2. srpnja 2021. godine. Konferencija će, uz tehničko kosponzorstvo udruženja IEEE, svojim programom pružiti priliku akademskoj i industrijskoj zajednici da odgovore na nove istraživačke izazove i raspravljaju o pitanjima u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji s naglaskom na modernim telekomunikacijama.

Cilj konferencije je obuhvatiti trenutne i nadolazeće mrežne tehnologije koje omogućavaju sveprisutni Internet i komunikacije kao ključne pokretače povezanog informacijskog društva. S novim uslugama i pristupnim mrežama raste sve veća potreba za poboljšanjem mrežne infrastrukture - ne samo u pogledu kvalitete i performansi, već i skalabilnosti, mobilnosti, energetske učinkovitosti i integracije tehnologija. Program konferencije predstavit će najnovija dostignuća u odabranim područjima vezanim uz konferenciju kroz redovne i specifične tematske sjednice te radionice

Pozivamo sve zainteresirane autore da prijave svoje znanstvene radove vezane uz područje telekomunikacija. Svi prijavljeni radovi prolaze najmanje dvije dvostruko anonimne recenzije te će, ukoliko budu prihvaćeni, biti objavljeni u digitalnoj bazi IEEE Xplore. Rok za prijavu radova je nedjelja, 21. ožujka 2021. godine.

Više informacija saznajte na www.contel.hr.

Autor: Marin Vuković