Obavijesti

Svečane promocije prvostupnika inženjera

Svečane promocije kandidata koji su završili preddiplomski studij u u akademskoj godini 2018./2019. održat će se u subotu, 30. studenog 2019. godine, u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati, u dvoranama D1 i D2.

Generalna proba bit će 1 sat prije održavanja promocije. Kandidati moraju doći ispred dvorana D1 i D2. Molimo kandidate da ne kasne!

Napomena:
Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu, dopunsku ispravu o studiju te ostalu dokumentaciju moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi u uredovno vrijeme uz predočenje identifikacijskog dokumenta od utorka, 3. prosinca 2019. godine.

Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti.

Autor: Tomislav Matleković

Brainhack Zagreb 2019, hackathon na temu računarstva i neuroznanosti, održan je 16. i 17. studenoga 2019. godine u prostoru poduzeća Five kao dio globalne inicijative organizacije niza hackathona u području neuroznanosti koji su se istovremeno održavali u tridesetak gradova diljem svijeta.

Od ukupno četrdesetak sudionika, s FER-a ih je bilo osmero: doc. dr. sc. Tomislav Petković, dr. sc. Jelena Božek, dr. sc. Mirta Zelenika Zeba, mag. psych., Krešimir Friganović, mag. ing., doktorski studenti Kristijan Bartol, mag. ing., Tomislav Smolčić, mag. ing. i Ivan Kesedžić, mag. ing. te studentica diplomskog studija Ivana Kinder.

Zaposlenici FER-a dr. sc. Mirta Zelenika Zeba, mag. psych. i Krešimir Friganović, mag. ing. te studentica Ivana Kinder sudjelovali su u pripremi tema i skupova podataka predstavljenih na hackathonu te sudionicima hackathona omogućili snimanje elektroencefalograma (EEG). Prof. dr. sc. Mario Cifrek bio je član znanstvenog odbora skupa.

Kratki video s ovogodišnjeg Brainhacka možete pogledati ovdje, a u opširnijem sadržaju obavijesti je nekoliko fotografija s hackathona.

Autor: Mario Cifrek
Svečana dodjela sportskih nagrada

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu održana je u ponedjeljak, 4. studenoga 2019. godine svečana dodjela nagrada najboljim sportašima i kolektivima u akademskoj godini 2018./2019. Studenti FER-a i petu su godinu zaredom osvojili prvo mjesto u muškoj konkurenciji te će još jednu godinu zadržati prijelazni pehar. U sklopu svečanosti dodijeljene su i medalje za eSport ligu u kojoj je FER osvojio treće mjesto. Sveučilište u Zagrebu dodijelilo je FER-u i priznanje za izniman doprinos razvoju sveučilišnoga sporta u ak. godini 2018./2019. Nagrade je preuzeo prodekan dr. sc. Nikola Mišković.

Autor: Marko Tucaković

U subotu, 16. studenog 2019. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održane su, u sklopu IEEE Teacher In-Service Program (TISP) tjedna 2019., radionice za nastavnike osnovnih i srednjih škola, s ciljem promicanja područja STEM i lakšeg implementiranja zanimljivih i dinamičnih praktičnih aktivnosti u nastavu.

Ove godine radionice su održane u suradnji s Udrugom hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono, a obrađene su tri teme: Kako (i zašto) žarulja svijetli? (izrada svjetlećih božićnih čestitki), Kako radi internet? (osnove računalnih mreža i prijenosa podataka u mrežama) i Natjecanje u izradi najvišeg tornja u razredu (razvijanje kreativnosti i inženjerskog dizajna). Uz to, kroz kraće predavanje o udruzi IEEE i "Teacher In-Service" programu sudionici skupa su imali priliku upoznati se s TISP programom, dostupnim materijalima za nastavnike i načinom primjene TISP lekcija u nastavi, a u svrhu poticanja interesa učenika za inženjerstvo i tehnologiju.

Uz Hrvatsku sekciju IEEE i TISP Region 8, TISP stručna usavršavanja organizirana su u suradnji sa Udrugom hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono te kroz FER-ov program popularizacije znanosti ŠUZA. Radionice je održao Tomislav Jagušt.


U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s radionica.

Autor: Tomislav Jagušt
Na svečanoj sjednici FV-a dodijeljene...

Na svečanoj 692. sjednici Fakultetskog vijeća, u povodu pedesete obljetnice diplomiranja, dodijeljene su Zlatne diplome inženjerima koji su u akademskoj godini 1968./1969. diplomirali na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na sjednici su uručena i priznanja "Josip Lončar" najboljim studentima FER-a u protekloj akademskoj godini te priznanja srednjim školama za istaknuti doprinos srednjoškolskom obrazovanju studenata FER-a, u obliku dodjele nagrada najbolje rangiranim kandidatima na razredbenom postupku pri upisu na FER u akademskoj godini 2020./2021.

Za najbolje studentske radove studenata FER-a u području elektronike, ostvarene u suradnji s industrijom, srednjim ili malim poduzećima, dodijeljena je godišnja Nagrada "Željka Matutinović – Sunčica" za ak. god. 2018./2019, dok je za osobito vrijedan diplomski rad u polju računarstva za akademsku godinu 2018./2019. dodijeljena nagrada "Stanko Turk". 

Okupljenima se pozdravnim govorom obratio dekan FER-a izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, a nakon ceremonije dodjele Zlatnih diploma, skupu se u ime dobitnika obratio dr. sc. Darko Degoricija.

U glazbenom dijelu svečanosti nagrađene i goste zabavio je FER-ov ženski vokalni sastav Rezonanca.

Popis nagrađenih studenata možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Filipović

Prijavite se na Career Speed Dating i u osam minuta pronađite budućeg poslodavca ili praksu! Studente će na jedinstvenom spoju selekcijskog intervjua i speed datea dočekati 48 tech poduzeća, poput Rimac Automobila,Infobipa i Exordium Gamesa. Jednodnevni Career Speed Dating održat će se 12. prosinca 2019. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dok su prijave za jedinstveni spoj selekcijskog intervjua i speed datea otvorene do petka, 29. studenoga. Cilj projekta je osigurati platformu koja će poduzećima omogućiti direktnu vezu s visoko kvalificiranim studentima, a studentima mogućnost zapošljavanja ili prakse u struci.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Nikolina Relić
Poziv na najveću startup konferenciju...

Grad Zagreb i ZICER - Zagrebački inovacijski centar pozivaju vas na najveću startup konferenciju u Hrvatskoj - Zagreb Connect
Tehnologije budućnosti, novi zagrebački Startup Factory timovi u utrci za milijun kuna, proslava 25 godina poticanja zagrebačkog high-tech poduzetništva, izvrsni predavači i inspirativne rasprave – sve to vas čeka na Zagreb Connectu 27. studenoga 2019. godine od 9:30 sati u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, Avenija Dubrovnik 15, Zagreb.
Na konferenciji će sudjelovati prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković kao jedan od panelista.

Autor: Ana Filipović

Pozivamo Vas na predavanje u organizaciji Odjela za računalnu inteligenciju Hrvatske sekcije IEEE:

"Distribuirani skalabilni sustav za optimiranje vrlo velikih problema
usmjeravanja vozila"

koje će održati dr. sc. Juraj Fosin, dipl. ing. iz tvrtke Mireo d.d., u četvrtak, 21. studenog 2019. u 15.00 sati, u dvorani A302 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje će biti na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Otvoreno je za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Domagoj Jakobović
Poziv na okrugli stol na temu...

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u sklopu priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, organizira okrugli stol na temu "Cirkulacije mozgova", koji će se održati 27. studenoga 2019. godine u prostorijama Ministarstva, s početkom u 11.00 sati. Na okruglom stolu će sudjelovati izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo kao jedan od panelista.

Očekivano trajanje okruglog stola je tri sata, a moderirat će ga ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Više informacija pročitajte u programu ili ovdje.
 

Autor: Ana Filipović

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (AP), Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) i Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja (AES/GRS) Hrvatske sekcije IEEE, Zavod za radiokomunikacije FER-a te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

"Electromagnetic Modeling of Brains"

koje će održati Prof. Zbynek Raida, Brno University of Technology, Brno, Češka. Predavanje će se održati u četvrtak, 21. studenog 2019. godine, u 12.15 sati, u Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, zgrada D - prizemno, Unska 3, Zagreb.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Profesoru Mladenu Vučiću uručena...

Na svečanoj sjednici Senata u povodu 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu održanoj u ponedjeljak 4. studenoga 2019. prof. dr. sc. Mladenu Vučiću uručena je nagrada "Fran Bošnjaković za znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja, posebice odgoj mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Ana Fadljević
Objavljen novi broj Glasnika FER-a

Objavili smo novi broj Glasnika FER-a. U broju za mjesec studeni pročitajte o novim projektima, priznanjima za naše djelatnike, događajima iz popularizacije znanosti i ostalim aktivnostima na Fakultetu.

Na Glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Dan FER-a

Ovogodišnja proslava Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva obilježava se 22. studenoga 2019. godine. Na prigodnoj svečanosti, uz uvodno obraćanje dekana i pozdravne riječi visokih uzvanika, bit će dodijeljena priznanja djelatnicima, kao i nagrade najuspješnijim studentima. Nakon svečanosti, gosti će moći pogledati izložbu postera naših brojnih projekata koji se provode u suradnji s partnerima iz gospodarstva te nastaviti druženje na svečanom domjenku.

Autor: Marko Tucaković
Otvorene su prijave za redizajnirani...

Otvorene su prijave za četvrtu generaciju FER-ovog studentskog startup inkubatora SPOCK (https://spock.fer.hr/). Od ove godine očekuju vas mnoge novosti, a jedna od glavnih je da su, osim standardnih timskih prijava s već osmišljenim projektima, moguće i prijave pojedinaca s idejama kojima ćemo pomoći u formiranju tima. Ovo je prilika da konačno realizirate svoju ideju i pokrenete startup, a kasnije možda i uspješnu tvrtku. I sve to uz potporu FER-a i iskusno vodstvo.

Program će se bazirati na radionicama iz područja koja su nužna u ranoj fazi razvoja svakog startupa te na kontinuiranom radu koji će se pratiti kroz tjedne sastanke i ispunjavanje kratkoročnih ciljeva. Popis svih pogodnosti ovogodišnjeg programa i okvirni vremenski raspored radionica možete naći na https://spock.fer.hr/#!/program.

Prijavite se na https://spock.fer.hr/prijave/ i napravite svoje prve startup korake!

Autor: Marko Tucaković
Ministar Darko Horvat posjetio FER

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat posjetio je FER u ponedjeljak, 14. listopada 2019. godine u povodu akcije "Sve na jednom mjestu" u sklopu koje je održana edukacija o mogućnostima koje pruža unutarnje tržište EU. Tijekom boravka na FER-u ministar Horvat je razgledao novi Centar umjetne inteligencije  te je posjetio laboratorije Zavoda za telekomunikacije i centar ACROSS u kojima istraživači razvijaju projekte s našim poduzetnicima s ciljem ojačanja konkurentnosti i ubrzanja tehnološkog napretka.

Autor: Marko Tucaković
Dan otvorenih vrata FER-a

Dan otvorenih vrata FER-a održat će se 23. studenoga 2019. godine. Osim učenicima srednjih škola, kojima uskoro slijedi donošenje važne životne odluke – izbora fakulteta na kojem će nastaviti svoje školovanje, fakultetska vrata bit će otvorena i svima koji žele saznati nešto više o FER-u, mogućnostima studiranja ili znanstvenog i stručnog usavršavanja te nastavnoj i znanstvenoj djelatnosti koja se odvija na Fakultetu.

Autor: Marko Tucaković
"4th Int'l Workshop on Data...

Istraživačka jedinica za znanost o podatcima Centra izvrsnosti za znanost o podatcima i napredne kooperativne sustave, u okviru projekta "DATACROSS – Napredne metode i tehnologije u znanosti o podatcima i kooperativnim sustavima" organizirala je 15. listopada 2019. godine na FER-u skup "4th Int'l Workshop on Data Science (IWDS 2019)". Godišnji skup mjesto je okupljanja svih koje zanima teorija i primjena znanosti o podatcima, a održava se s ciljem unapređenja suradnje i razmjene novih ideja istraživača koji djeluju u različitim potpodručjima znanosti o podatcima te jačanja interakcije i umrežavanja stručnjaka iz akademske zajednice, gospodarstva, javnoga i državnoga sektora.

Na skupu su istraživači, ujedno i članovi Znanstvenog centra izvrsnosti i projekta DATACROSS, predstavili najnovija istraživanja u području znanosti o podatcima, a plenarno predavanje održao je istaknuti znanstvenik prof. Niranjan Nagarajan s Genomskog instituta i Nacionalnog sveučilišta u Singapuru.

Autor: Marko Tucaković
Održana "Osma hrvatska radionica...

Centar izvrsnosti za računalni vid organizirao je u srijedu, 23. listopada 2019. godine "Osmu hrvatsku radionicu o računalnom vidu" ("Croatian Computer Vision Workshop" - CCVW 2019). CCVW je radionica čija je namjera povezati hrvatsku i međunarodnu zajednicu istraživača i stručnjaka iz područja teorije i primjene računalnog vida i razumijevanje slike. Cilj je radionice omogućiti razmjenu ideja među istraživačima, promovirati istraživanje te razvijati suradnju između istraživača i industrije. Program radionice je uz znanstvena izlaganja uključio i pozvano predavanje pod naslovom "Face Super-Resolution: Recent Advances and Future Challenges" koje je održao izv. prof. dr. sc. Vitomir Štruc s Fakulteta za elektrotehniku u Ljubljani, Slovenija, te industrijsku sekciju u kojoj su se predstavile tvrtke iz područja računalnog vida.

Autor: Marko Tucaković
Inovativnim rješenjima do društvene...

Svjetska Zdravstvena organizacija procjenjuje da više od jedne milijarde ljudi ima potrebu za alatima koji omogućavaju olakšanu pristupačnost. Takvi alati su sve više digitalizirani korištenjem informacijskih tehnologija. Cilj projekta INNOSID je poboljšati društvenu uključenost ljudi s posebnim potrebama koristeći inovativna rješenja temeljena na novim tehnologijama.

Koordinator projekta je FER, a vodi ga doc.dr.sc. Jurica Babić, traje tri godine te će se osim razvoja dvaju IT alata održati i jedna radionica u Dubrovniku te hackathon u Valenciji, Španjolska.

Čestitamo docentu Jurici Babiću!

Više u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
FLEXGRID - novi projekt u okviru...

Napredne mreže budućnosti zahtijevat će učinkovitu interakciju između energetskih tržišta i samo sustava kako bi se omogućilo pružanje novih usluga i uklanjanje rizika vezanih za integraciju obnovljivih izvora energije. Projekt FLEXGRID integrirat će i koordinirat napredne modele energetskih mreža i pripadajuće alate, alate za upravljanje fleksibilnim elementima, analize podataka i precizna predviđanja ishoda energetskih tržišta te proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Ukupna vrijednost projekta je oko četiri milijuna eura.

Voditelj na FER-u je izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić. Čestitamo!

Autor: Marko Tucaković
Doc. dr. sc. Ana Sović Kržić ponovno...

U subotu, 19. listopada 2019. godine održana je izborna skupština Hrvatskog robotičkog saveza na kojoj je doc. dr. sc. Ana Sović Kržić ponovno izabrana za predsjednicu Saveza na mandat od četiri godine, a na izbornoj skupštini Hrvatske zajednice tehničke kulture, održanoj 14. rujna 2019. godine, Ana je postala članicom Upravnog odbora HZTK iz redova zastupnika nacionalnih saveza tehničke kulture. 

Čestitamo Ani na izboru i želimo joj puno uspjeha u radu! 

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
Održana radionica ICECOM Satellite...

Paralelno s međunarodnom znanstvenom konferencijom ICECOM, u Dubrovniku je od 1. do 2. listopada 2019. godine u organizaciji Zavoda za radiokomunikacije održana radionica "ICECOM Satellite Workshop" na temu izrade malih satelita.

U sklopu radionice studenti su prezentirali rad na izradi FERSAT-a. Sudjelovali su: Bruno Pavletić, Domagoj Tomić, Filip Bogdanović, Filip Wolf, Ivor Šlibar, Jakov Tutavac, Jelena Bratulić, Josipa Rendulić, Karla Sever, Katarina Dolić, Luka Tomić, Mario Šimunić, Nikola Tomažin i Roman Bertolan.

Osim studentske sekcije održana su i tri plenarna predavanja:
Walter Ballheimer: Designing a CubeSat
Stefan Cikota: Asteroids - big bluff or real threat to Earth
Anja Skrivervik: CubeSat Antennas.

Slike s radionice dostupne su na Facebook stranici, a kratki video na YouTube kanalu Zavoda za radiokomunikacije.

Autor: Jelena Božek
Dr. sc. Goran Grdenić – državni prvak...

Na 28. Zagrebačkom maratonu održanom u nedjelju, 13. listopada 2019., naš djelatnik i asistent na Zavodu za visoki napon i energetiku, Goran Grdenić osvojio je visoko 4. mjesto s rezultatom 2 sata 24 minute i 38 sekundi. U sklopu Zagrebačkog maratona održano je i Prvenstvo Hrvatske u maratonu te je Goran kao najbrži Hrvat postao i državnim prvakom. Postignutim rezultatom upisao se u tablice svih vremena kao 10. najbrži hrvatski maratonac u povijesti. Rezultate maratona pogledajte ovdje, a i tablice svih vremena pogledajte ovdje

Autor: webmaster

Na 27. veslačkom susretu osmeraca FSB-a koji se održao u subotu, 12. listopada 2019. u jakoj konkurenciji 8+ Alumni na 500 m uz ekipu FER-a nastupili su i osmerac Sveučilišta u Mariboru i osmerac Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Posada Alumni FER-a pokazala se i ove godine kao najbrža i osvojila prvo mjesto. FER Alumni osmerac nastupio je u sastavu: Goran Polonji, Igor Velimirović, Goran Mihovilović, Miroslav Erceg, Mario Vukić, Mladen Lužaić, Boris Cetinić, Kerim Mujkić i kormilarka Staša Rosić Vrbetić.

U utrci 8+ M na 500 m FER-ovi su veslači osvojili 2. mjesto u sastavu: Ivan Grancarić, Maroje Andrić, Luka Pap, Luka Mandić, Filip Kendeš, Fabio Ipsa, Jakov Bjelić, Stipe Vujević i korm. Marko Cepetić.

U utrci 8+ M studenti na 2000 m (Luka Pap, Luka Mandić, Filip Kendeš, Fabio Ipsa, Jakov Bjelić, Marko Andrijašević, Nikola Vugdelija, Ivan Puljić, korm. Marko Cepetić) kao i u utrci 8+ Novaci na 500 m (Dorian Ljubenko, Ivan Grancarić, Stipe Vujević, Marin Njirić, Maroje Andrić, Ivo Kutleša, Marko Andrijašević, Nikola Vugdelija, korm. Marko Cepetić), FER-ovci su osvojili treća mjesta.

Također, 19. 10. FER-ovci su nastupili na internacionalnoj Semper Primus regati u Dubrovniku u posadi: Karlo Sambolec, Luka Mandić, Ivan Puljić, Maroje Andrić, Andrej Kovar, Dorian Ljubenko, Mihovil Ćaćić, Ivo Kutleša i na kormilu Lea Rački.

Nekoliko slika s natjecanja pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: webmaster
Smotra Sveučilišta

I na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta u Zagrebu, koja će se od 21. do 23. studenoga 2019. godine održati u Studentskom centru u Zagrebu, FER ćemo predstaviti maturanticama i maturantima kroz radove studenata i djelatnika uz zanimljivo izlaganje. Budućim studenticama i studentima FER-a pokazat ćemo kako izgleda studentski život, koje prilike za razvoj karijere im se pružaju još tijekom studija te mogućnosti koje im se nude po završetku Fakulteta.

Autor: Marko Tucaković
Radionice robotike i programiranja u...

U Srednjoj školi Ivanec održali smo 18. listopada 2019. godine dvije radionice robotike i programiranja uz upotrebu LEGO Mindstorms robota. Na radionicama je sudjelovalo 48 učenika prvih razreda škole i njihovi nastavnici informatike.

U dvije dvosatne radionice učenici su naučili sastaviti jednostavnog robota i programirati ga da obavlja različite zadatke. Kroz zabavu i igru, upoznali su se s osnovnim konceptima programiranja, računalnog i algoritamskog razmišljanja te vježbali sposobnost preciznog praćenja zadanih uputa i kolaboracijske vještine.

Radionicu su vodili Robert Čiček i Tomislav Jagušt, a organizirana je u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Autor: Marko Tucaković
Posjet učenika Pazinskog kolegija FER-u

Učenici Gimnazije Pazinski kolegij iz Pazina posjetili su FER 25. listopada 2019. godine i tom prilikom obišli su Laboratorij za obnovljive izvore energije te sudjelovali u radionici sastavljanja i programiranja LEGO Mindstorms EV3 robota.

Posjet, prezentacije laboratorija i radionice organizirali su i vodili Marko Kovačević, Filip Rukavina, Liljana Puškar, Ivana Storjak, Ana Sović Kržić i Tomislav Jagušt.

Događaj je organiziran u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Autor: Marko Tucaković