Obavijesti

Veleposlanik Indije, Nj. E....

Veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Raj Kumar Srivastava posjetio je u četvrtak, 26. studenoga 2020. godine, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu gdje ga je primio dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec, prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić i prof. dr. sc. Darko Žubrinić sa Zavoda za primijenjenu matematiku.

Veleposlanik Indije bio je u pratnji drugog tajnika za političke, ekonomske i konzularne poslove, Hemanta Kumara Pandeya i savjetnika za odnose s javnošću i kulturu, Ivana Delića.

Na sastanku se razgovaralo o položaju i značaju FER-a u akademskoj i znanstvenoistraživačkoj zajednici te njegovom pozicioniranju na međunarodnoj razini. Poseban naglasak stavljen je na jačanje bilateralne suradnje sa sveučilištima u Indiji, prije svega u vidu razmjene studenata i znanstveno-nastavnog osoblja.

Nakon sastanka, Nj. E. Sirarstava posjetio je tri FER-ova laboratorija: Laboratorij za napredne elektroenergetske mreže (SGLab), gdje ga je primio izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, zatim Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR), gdje ga je ugostio prof. dr. sc. Ivan Petrović te Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije (LARES), gdje je indijskoj delegaciji domaćin bio prof. dr. sc. Mario Vašak.

Odabrane fotografije susreta dvaju delegacija nalaze se u nastavku obavijesti, a više fotografija pogledajte u galeriji.

Autor: Petra Škaberna
FER-ov projekt "Pristupačno...

Projekt "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" proglašen je Projektom godine na PMI Forumu koji se održao 10. studenoga 2020. godine. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Željka Car, a na njemu su također sudjelovale dr. sc. Ivana Rašan, Matea Žilak, mag. ing., Iva Topolovac, mag. ing. i Ana Kešelj, mag. ing. sa Sveučilišta u Dubrovniku, ujedno i FER-ova doktorandica.

Priznanje za "Projekt godine" strukovno je priznanje udruge PMI Hrvatska kojim se nagrađuju značajni projekti koje odlikuje pozitivan utjecaj na društvo, najbolji rezultati te ispunjenje svih postavljenih ciljeva.

"Kao tim djelujemo već 11 godina, a prije pet godina osnovan je FER-ov znanstveni Laboratorij za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju u okviru kojeg se sada odvijaju naši projekti. Projekt "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" je započeo i završio 2019. godine, a temeljem te suradnje smo pod sponzorstvom HAKOM-a pokrenuli još jedan projekt, koji završava u prosincu ove godine. Na novom se projektu bavimo istraživanjem pristupačnosti u mobilnim aplikacijama te razvijamo ozbiljnu igru za podizanje svijesti o komunikaciji s osobama s invaliditetom", ističe prof. dr. sc. Željka Car, voditeljica Laboratorija ICT-AAC.

Više o informacija nalazi se u nastavku obavijesti, a ovdje možete pogledati film o nagrađenom projektu.

Autor: Petra Škaberna
Na obilježavanju Dana Fakulteta...

U petak, 20. studenoga 2020. godine, obilježen je Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na kojem se tradicionalno dodjeljuje niz nagrada i priznanja najistaknutijim studentima i djelatnicima Fakulteta u protekloj akademskoj godini.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Fakulteta organizirano je u znatno manjem obimu i u skladu sa svim epidemiološkim mjerama te je stoga izostalo tradicionalno prigodno druženje tijekom i nakon svečanosti, kada se okupi veliki broj djelatnika FER-a, sadašnjih i bivših studenata, ali i predstavnika prijateljskih poduzeća.

Nakon uvodnog obraćanja dekana FER-a, prof. dr. sc. Gordana Gledeca, uslijedilo je uručivanje nagrada i priznanja najuspješnijim studentima i djelatnicima te na kraju govor prof. dr. sc. Mislava Grgića, dobitnika Zlatne plakete “Josip Lončar”.

Čestitamo svima koji su ovom prilikom nagrađeni te im zahvaljujemo na njihovom predanom radu i značajnim znanstvenoistraživačkim uspjesima kojima doprinose ugledu Fakulteta, ugledu Sveučilišta u Zagrebu, ali i mnogo šire.

Fotografije s događaja možete pogledati u galeriji, a popis nagrađenih nalazi se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Natječaj za upis studenata na...

Natječaj za upis studenata na Poslijediplomski specijalistički studij INFORMACIJSKA SIGURNOST za stjecanje akademskog stupnja sveučilišni specijalist informacijske sigurnosti.

Prijave se mogu poslati poštom na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3, ili na email specijalisticki.studij@fer.hr, od 16. studenoga do 23. prosinca 2020. godine.

Dodatak vezan uz COVID-19: S obzirom na epidemiološku situaciju, bit će moguće pratiti studij i putem platforme MS Teams. To znači da će studij moći pohađati i kandidati koji nisu iz Zagreba budući da će broj potrebnih osobnih dolazaka na Fakultet biti minimiziran. Također, provedba studija prilagođavat će se epidemiološkoj situaciji.

Detaljnije obavijesti mogu se pogledati na adresi:

http://www.fer.unizg.hr/infosig

ili dobiti na telefon (01) 6129 520 kod gospođe Petre Lukina.

Prijavni obrazac dostupan je na web-stranicama specijalističkog studija na gornjoj adresi unutar izbornika Obrasci i upute.

Na poslijediplomski specijalistički studij može se upisati kandidat sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem iz računarstva, informatike ili srodnih informacijskih ili tehničkih grana koji je tijekom sveučilišnog studija stekao najmanje 300 ECTS-bodova ili kandidat sa završenim drugim sveučilišnim diplomskim studijem, uz radno iskustvo na području informacijske i komunikacijske tehnologije. 

Broj slobodnih mjesta: 20.

Studenti poslijediplomskog studija plaćaju školarinu u iznosu od 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate (17.500,00 i 17.500,00 kn) pri upisu u prvi i drugi semestar.

Nastava započinje u veljači 2021. godine.

Autor: Petra Lukina
Okrugli stol: Reforme u visokom...

Odbor za suradnju s gospodarstvom i regionalni razvoj Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Inovacijskim centrom Nikola Tesla i Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu organizira okrugli stol pod nazivom:

"Reforme u visokom školstvu – nova radna mjesta u nepredvidivoj budućnosti"

Teme i predavači Okruglog stola su:

 • Uloga javne uprave u kreiranju tržišta rada - Irena Bačelić i Lana Lukačić, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike
 • Trendovi umrežavanja akademske i poslovne zajednice - prof. dr. sc. Mislav Grgić, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva
 • Izazovi pred FER-om – možemo i hoćemo i više - prof. dr. sc. Gordan Gledec, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva
 • Reforme u visokom školstvu – nova radna mjesta u nepredvidivoj budućnosti: pogled iz Končara - doc. dr. sc. Ivan Bahun i dr. sc. Siniša Marijan, KONČAR – elektroindustrija d.d., KONČAR – Institut za elektrotehniku d.d.
 • Reforme u visokom školstvu – nova radna mjesta u nepredvidivoj budućnosti: pogled iz Ericsson Nikola Tesla - prof. dr. sc. Darko Huljenić, Ericsson Nikola Tesla
 • Rimac Automobili – danas i sutra - dr. sc. Antonija Mršić-Radas, Rimac Automobili

Moderator Okruglog stola: prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić, predsjedatelj Odbora za suradnju s gospodarstvom i regionalnu suradnju HATZ-a.

Okrugli stol održat će se online/hibridno, ovisno o epidemiološkim okolnostima, 4. prosinca 2020. godine u terminu od 14:00 do 16:30 sati. Fizički pristup predavanju bit će organiziran u Sivoj vijećnici FER-a (raspoloživo je oko 30 mjesta) te online preko odgovarajuće platforme, o čemu će zainteresirani biti pravovremeno informirani.

U nastavku obvijesti nalaze se sažeci izlaganja i kratki životopisi predavača.

Autor: Petra Škaberna
Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić...

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt u ponedjeljak, 16. studenoga 2020. godine, proglasio je nove članove i članove-suradnike HAZU-a, među kojima je i izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, sa Zavoda za visoki napon i energetiku.

Profesor Pandžić novi je član-suradnik HAZU u Razredu za tehničke znanosti te mu na tome čestitamo!

U nastavku obavijesti nalazi se životopis izv. prof. dr. sc. Hrvoja Pandžića.

Autor: Petra Škaberna
Ostala su još samo tri dana za...

Prijave za sljedeću generaciju FER-ovog startup inkubatora SPOCK bliže se kraju. Nakon održanog prvog Startup Bootcampa, SPOCK je odlična prilika za sve studente, istraživače i znanstvenike da nastave startup edukaciju i kroz šestomjesečni program pokušaju pokrenuti svoj startup. Za SPOCK se mogu prijaviti već formirani timovi s definiranim projektima, ali i pojedinci koji imaju vlastitu ideju ili se žele priključiti nekoj od već prijavljenih ideja.

Odabrane sudionike u SPOCK-u očekuje startup edukacija kroz koju će raditi u multidisciplinarnom razvojnom timu na rješavanju stvarnih problema, učiti o razvoju softvera i hardvera od ideje do tržišta, usavršiti prezentacijske vještine, saznati sve o izvorima financiranja za inovativne ideje i projekte te upoznati startup ekosustav.

Prijave su otvorene do 30. studenoga, a više informacija o programu pete generacije SPOCK-a i procesu prijava dostupno je na poveznici.

Autor: Matija Srbić

Odjel za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje pod naslovom:

What is Remote Reality?

koje će održati 

Srđan Kovačević iz tvrtke Orqa

u srijedu, 2. prosinca 2020. godine s početkom u 10:00 sati putem platforme Zoom.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti.

Životopisi predavača i sažetak predavanja kao i podaci za pristup predavanju nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Daniel Hofman
Dobitnici godišnjih nagrada Hrvatske...

Izvršni odbor Hrvatske sekcije IEEE odabrao je, među zaprimljenim nominacijama, dobitnike Godišnjih nagrada Hrvatske sekcije IEEE za 2020. godinu:

 • Nagrada "Nikola Tesla" Hrvatske sekcije IEEE:
  Slavko Krajcar, Sveučilište u Zagrebu - za izniman doprinos znanosti, obrazovanju i struci u području elektrotehnike i računarstva te značajna ostvarenja u primjeni elektrotehnike i informacijske tehnologije;
 • Nagrada za izniman doprinos Hrvatskoj sekciji IEEE:
  Davor Bonefačić, Sveučilište u Zagrebu - za primjerno vođenje Odjela za teoriju i primjenu mikrovalova, kao i Zajedničkog odjela za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja te potporu uspjesima studenata na natjecanjima IEEE;
 • Nagrada Hrvatske sekcije IEEE za izniman doprinos u inženjerskom obrazovanju:
  Snježana Rimac-Drlje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - za izniman doprinos u inženjerskom obrazovanju u području komunikacijskih i multimedijskih sustava i tehnologija te popularizaciji elektrotehnike i računarstva među učenicama srednjih i osnovnih škola;
 • Nagrada Hrvatske sekcije IEEE za izniman inženjerski doprinos:
  Nikola Mišković, Sveučilište u Zagrebu - za izniman inženjerski doprinos u području pomorske robotike, a posebno inovativnih podvodnih robotskih sustava i autonomnih površinskih vozila;
 • Nagrada Hrvatske sekcije IEEE za volonterski doprinos studentskog člana:
  Valentina Ćosić, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - za iznimno uspješno vođenje Studentskog ogranka za energetiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te organizaciju skupa "Smart Grid Congress 2019".

Srdačno čestitamo nagrađenima!

Autor: Petra Škaberna
Radionica: "Kako programirati...

Odjel za obrazovanje hrvatske sekcije IEEE Vas poziva na radionicu Filipa Merčepa

“KAKO PROGRAMIRATI AUDIO-VIZUALNU GLAZBU?“

Radionica će se održavati:

 • uživo (10 mjesta) u dvorani D160, FER, Unska 3
 • paralelno online preko Zoom platforme (poveznicu ćete dobiti kada ispunite prijavu).

Prijavite se za radionicu obrascem do četvrtka, 26. studenoga 2020. godine.

Radionica je besplatna.

Datum i vrijeme održavanja radionice:

 • subota, 28. studenoga 2020., od 10.00 do 15.00 sati
 • nedjelja, 29. studenoga 2020., od 16.00 do 20.00 sati.

 

Autor: Predrag Pale
Međunarodna nagrada IEEE R8 Odjelu...

U okviru 115. sastanka odbora IEEE Regije 8, održanog 14. studenoga 2020. godine (online), Odjelu industrijske primjene Hrvatske sekcije IEEE dodijeljena je međunarodna nagrada The R8 Chapter of the Year Award u kategoriji odjela s manje od 25 članova.

Nagrada se dodjeljuje na temelju aktivnosti odjela u 2019. godini, kada je predsjednik odjela bio doc. dr. sc. Vinko Lešić, a dopredsjednik izv. prof. dr. sc. Igor Erceg.

Čestitamo Vinku, Igoru i svim članovima odjela IAS koji su svojom radom doprinijeli ovom velikom priznanju!

Autor: Maja Matijašević
Istraživači FER-a govore o...

Pametna poljoprivreda aktualna je tema s obzirom na sve veću mogućnost primjene robotike i inovativnih tehnologija u tom području. Istraživači i znanstvenici FER-a su za Večernji list pojasnili prednosti koje 5G tehnologija donosi za poljoprivredu.

U članku pod nazivom "5G za pametnu poljoprivredu: Ušli smo u laboratorij na FER-u gdje se razvijaju roboti za farme", doc. dr. sc. Matko Orsag predstavio je Franku – robota koji ima osjetilo dodira i može "komunicirati" s biljkama. Riječ je o sustavu pametne poljoprivrede koji u sklopu FER-ovog projekta Specularia razvijaju istraživači iz laboratorija LARICS.

Drugi članak nosi naslov "Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...", a o prednostima upotrebe 5G tehnologije u poljoprivredi, prije svega radi značajno veće brzine prijenosa podataka, govore prof. dr. sc. Gordan Šišul i izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević.

Autor: Petra Škaberna
Poziv na radionicu...

Projekt DATACROSS – Napredne metode i tehnologije u znanosti o podatcima i kooperativnim sustavima i Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, istraživačka jedinica ACROSS, organiziraju znanstvenu radionicu

"International Workshop on Advanced Cooperative Systems"

Radionica će se održati u petak 27. studenog 2020. godine, putem platforme MS Teams. Radionica je otvorena za sve zainteresirane istraživače i doktorske studente. Sudjelovanje na radionici moguće je putem poveznice.

Program radionice nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Ivan Petrović

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave (ZCI ACROSS-DataScience) i njegova Istraživačka jedinica za znanost o podatcima pozivaju vas na sudjelovanje u radu

5. međunarodne radonice o znanosti o podacima
(5th International Workshop on Data Science IWDS 2020)

koja će se održati virtualno u utorak 24. studenoga 2020. Od događanja možemo istaknuti pozvano predavanje Wolfa Kettera pod naslovom "(R)evolutions in Mobility: A CASE for Using AI and Smart Markets to Create Sustainable Cities" te virtualne postere.

Program radionice je dostupan na internetskoj stranici radionice gdje će također pravovremeno biti objavljene poveznice na odgovarajuće događaje u MS Teamsu.

Autor: Tomislav Petković

Career Speed Dating, projekt koji već petu godinu zaredom spaja poduzeća i proaktivne studente, ove godine održat će se od 8. do 10. prosinca putem Iplatforme. Prijave studenata produžene su do nedjelje, 22. studenoga, do 23:59 sati. Prijavi se putem internetske stranice događaja!

Autor: Tea Jermaniš
Prof. dr. sc. Ratko Magjarević...

International Union for Physical and Engineering Sciences in Medicine (IUPESM), unija krovne organizacije za medicinsku fiziku International Organization for Medical Physics (IOMP) i krovne organizacije za biomedicinsko inženjerstvo International Federation for Medical and Biological Engineering (IFMBE) dodijelili su prof. dr. sc. Ratku Magjareviću priznanje IUPESM Fellow za njegovo lidersko djelovanje u navedenim organizacijama.

IUPESM je povodom 40. godišnjice uveo priznanje IUPESM Fellowship kojim nagrađuje svoje najeminentnije vođe, među kojima je i naš profesor Magjarević te mu ovom prilikom čestitamo!

Autor: Petra Škaberna
Career Speed Dating: Fantastična...

F skupina stvorena je za sve problem solvere. Na faksu, u društvu ili kod kuće, uvijek si ona osoba koja ne traži probleme, već rješenja. Ovdje možeš pronaći sve ono što tražiš. C#, Visual Basic ili Java? Sve to i više nudi ti ova skupina.

Autor: Tea Jermaniš

Career Speed Dating, projekt koji već petu godinu za redom spaja poduzeća i proaktivne studente, ove godine održat će se u drugačijem obliku. Spoj selekcijskog intervjua i speed datea održat će se od 8. do 10. prosinca, ali umjesto na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, bit će održan na online platformi. Organizatori, eSTUDENT i Centar karijera FER-a, odlučili su ovogodišnji događaj organizirati online zbog sigurnosti svih prijavljenih. Prijave studenata još traju, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na internetskoj stranici događaja do 20. studenog.

Autor: Tea Jermaniš
Najboljim studentima dodijeljene...

Na svečanom dijelu 702. redovite sjednice Fakultetskoga vijeća FER-a, održanom 11. studenoga 2020. godine u posebnim epidemiološkim uvjetima, našim najboljim studentima i studenticama u ak. god. 2019./2020., dodijeljene su nagrade "Josip Lončar" u rangu Priznanja i Posebnog priznanja.

Za posebno istaknuti uspjeh u svladavanju gradiva na pojedinim godinama studija uručeno je ukupno 29  Priznanja "Josip Lončar", dok je za posebno uspješan završetak preddiplomskog studija uručeno sedam Posebnih priznanja "Josip Lončar".

Fotografije s događaja možete vidjeti u galeriji, a popis nagrađenih studenata i studentica pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti. Čestitamo našim izvrsnim studentima!

Autor: Petra Škaberna
AKMUZ osvojio zlatnu plaketu i Grand...

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva osvojio je zlatnu plaketu i Grand Prix na 11. međunarodnom natjecanju "Zlatna lipa Tuhlja"! Natjecanje je održano u Tuheljskim Toplicama, u formi preslušavanja audiovizualnih snimki u realnom vremenu pred tročlanom komisijom. AKMUZ je na ovom međunarodnom natjecanju nastupio četiri puta osvojivši pritom četiri zlatne plakete. Nadalje, ovo je prvi Grand Prix nakon 2015. godine koji odlazi u ruke hrvatskom zboru!

Čestitamo našem jedinstvenom AKMUZ-u - najmlađem, ali najvećem i najnagrađivanijem muškom zboru u Hrvatskoj!

Opširnija obavijest nalazi se ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Dođite na Dane otvorenih prozora FER-a!

Dragi maturanti, dragi budući studenti i studentice FER-a! Pozivamo vas na Dane otvorenih prozora FER-a koji će se, od 19. do 21. studenoga 2020. godine, održati online u sklopu ovogodišnje Smotre Sveučilišta u Zagrebu.

Pripremili smo vam bogat program, mnoštvo zanimljivih i korisnih informacija o FER-u te niz prilika za razgovor s našim studentima i nastavnicima koji se bave robotikom, razvojem videoigara i izgradnjom pravog svemirskog satelita.

Super FER nagrade vas čekaju na turnirima i kvizovima! Okupite ekipu i prijavite se na online turnire u LOL-u, šahu i igri GO. Upute za prijavu na turnire nalaze se na https://smotra.fer.unizg.hr/.

Ove godine predstavljamo šest nagrađenih radova - Jamb, Raketa, Twitter, Mundus, Motor i Zbirka online, a FER je već otprije poznat i po studentskim startupima, čija ćete iskustva također imati priliku poslušati izravno od njihovih kreatora. Ne smijemo zaboraviti novu emisiju prvog hrvatskog fakultetskog podcasta - "podkist", a ujedno ekskluzivno najavljujemo premijeru i još jednog, potpuno novog podcasta - "ŽensCast".

U četvrtak, 19. studenoga kliknite s FER-om i družite se s nama puna tri dana!

Autor: Petra Škaberna
podkist #2: Što je 5G?

U novom izdanju podkista poslušajte je li tehnologija zaista nezanimljiva i nedovoljno bombastična za širu javnost te može li svojevrsni rebranding tehnoloških pojmova (nove riječi za već postojeća tehnološka dostignuća) komercijalizirati postojeću paradigmu?

Voditelj podkista, doc. dr. sc. Dario Bojanjac u ovoj je emisiji ugostio prof. dr. sc. Gordana Šišula, predstojnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, stručnjaka u području (moblinih) komunikacija, u što spada i 5G tehnologija.

Naglasak razgovora je na razvoju 5G tehnologije te njenim prednostima i manama. Profesor Šišul posebno se osvrnuo na koristi koje uvođenje 5G-a donosi, koliko će trebati vremena da 5G zaživi u punom opsegu te kako će uvođenje 5G tehnologije utjecati na širenje Interneta stvari (IoT).

U razgovoru dvaju znanstvenika mogla se doznati ključna razlika između 4G i 5G mreže, u tehnološkom smislu. Preduvjet za Četvrtu industrijsku revoluciju upravo je 5G mreža jer omogućava povezivost svega u (donekle) realnom vremenu, bilo kad i bilo gdje. Tehnološki, ovdje ne možemo govoriti o velikim skokovima. Najveći skok je u tome što je 5G mreža sveobuhvatna i integrira različite vrste usluga. I dok su se dosada različite vrste usluga pružale kroz različite vrste mreža, sada se nastoji napraviti jedna sveobuhvatna mreža za sve usluge. To je taj veliki iskorak u odnosu na 4G.

Sugovornici su se dotaknuli i problema zračenja, antena za 5G tehnologiju koje imaju sposobnost oblikovanja zrake (beamforming) te normi za zaštitu od zračenja. Na kraju razgovora profesor Šišul osvrnuo se i najavu razvoja šeste generacije javne pokretne mreže, kao i satelitskih komunikacija.

Pogledajte novi podkist na YouTube kanalu ZKIST-a i proširite svoje znanje o 5G tehnologiji!

Autor: Petra Škaberna
Projektiraj i ugradi uz skupine E

Sva poduzeća ovdje imaju zajedničku jezgru. Iz ljubavi prema svojem poslu razvijaju proizvode budućnosti koji će ljudima olakšati sadašnjost. Svoj posao žele učiniti isplativim, ekološki prihvaćenim i korijenski domaćim. Uz strane suradnike, partnere, ulagače te kupce brže razvijaju IoT područje, a domaći stručnjaci postaju sve traženiji. Skupine koja okupljaju poduzeća koja se bave ugradbenim računalnim sustavima u potrazi za software i hardware programerima, a plan im je sve ih pronaći na Career Speed Datingu.

Skupina E1

Skupina E2

Pročitaj više o svakom poduzeću u nastavku obavijesti!

Autor: Tea Jermaniš
Dan doktorata 2020.

Peti u nizu "Dan doktorata" Fakulteta elektrotehnike i računarstva održat će se online, u četvrtak, 19. studenoga 2020. godine, od 13 do 15 sati.

Skup je prvenstveno namijenjen studentima doktorskoga studija Elektrotehnika i računarstvo, koji se izvodi na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, ali je otvoren za sve zainteresirane. "Dan doktorata" (PhD Day) uspostavljen je po uzoru na vrhunska svjetska sveučilišta, kao otvoreni skup na kojemu doktorandi javno prezentiraju svoje istraživačke rezultate, a svima zainteresiranima pruža uvid u raznolikost i kvalitetu znanstvenoga rada Fakulteta.

Program čini uvodno predavanje i panel diskusija s dobitnicima srebrne plakete "Josip Lončar" i nagrade "Končar" za disertacije obranjene u akademskoj godini 2018./2019. te proglašenje pobjednika natjecanja za najbolji poster, uz prezentaciju pobjedničkog postera. U panelu će sudjelovati dr. sc. Tin Bariša, dr. sc. Maria Brbić i dr. sc. Ninoslav Holjevac, nagrađeni Srebrnom plaketom "Josip Lončar" za posebno istaknutu doktorsku disertaciju te dr. sc. Hrvoje Novak i dr. sc. Igor Žiger, dobitnici nagrade "KONČAR" za doktorsku disertaciju koja sadrži istaknuta znanstvena dostignuća s primjenom u industriji. Oni će sa sadašnjim doktorandima podijeliti svoja iskustva o doktorskom istraživanju i svemu što ga prati te karijeri nakon završetka doktorskog studija.

Pristup događaju bit će omogućen putem platforme MS Teams, a poveznicu možete dodati u svoj kalendar.

Program i galerija postera "Dana doktorata" dostupni su na poveznici ovdje, a u nastavku obavijesti slijede životopisi panelista.

Autor: Petra Škaberna
Studentica FER-a, Lara Cvjetko...

Lara Cvjetko, 19-godišnja studentica FER-a, osvojila je zlatno odličje na ovogodišnjem Europskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore koje se održava u Poreču. Pobjedu je odnijela u kategoriji do 70 kg za uzrast mlađih seniora (do 23 godine).

Članak s više informacija o natjecanju dostupan je OVDJE.

Čestitamo Lari na ovom sjajnom uspjehu!

 

Autor: Petra Škaberna

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Hrvatska sekcija IEEE, Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) i SPOCK organiziraju prvi po redu Startup Bootcampdvodnevnu startup edukaciju za istraživače i znanstvenike. Cilj ove aktivnosti je predstaviti mogućnosti za komercijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja, potaknuti poduzetničko razmišljanje kod istraživača, profesora i znanstvenika, educirati znanstvenoistraživačku zajednicu o osnovama razvoja startupa te ih potaknuti na uključivanje u slične aktivnosti i inicijative koje će se u budućnosti provoditi u organizaciji FER-a, ICENT-a i SPOCK-a.

Predavanja će se održati online 24. i 25. studenoga 2020., na hrvatskom ili engleskom jeziku, a broj sudionika je ograničen. Prijave su otvorene za sve istraživače, profesore i znanstvenike te se svi zainteresirani mogu prijaviti putem poveznice.

Više informacija o ovome događaju i kratke biografije predavača nalaze se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Matija Srbić
Career Speed Dating: Veliki podaci...

Za sve one koji na svaki podatak gledaju s veseljem, a velika količina podataka je nešto što im uvijek donosi zadovoljstvo, skupina D je pravi odabir. Kao što i samo ime govori, skupina D bavi se područjem podatkovne znanosti, konkretno velikim količinama podataka, koje mogu biti strukturirane ili nestrukturirane.

Skupina D1

Skupina D2

Više informacija o svakom poduzeću nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Tea Jermaniš
Prof. dr. sc. Branko Jeren dobitnik...

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora donio je Odluku o podjeli državnih nagrada za znanost za 2019. godinu.

Državnom nagradom za životno djelo u području tehničkih znanosti nagrađen je prof. dr. sc. Branko Jeren. Državna nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim znanstvenicima za cjelokupan znanstvenoistraživački rad koji predstavlja osobni doprinos proširenju znanstvenih spoznaja i primjeni rezultata rada znanstvenoistraživačke djelatnosti.

Čestitamo profesoru Branku Jerenu!

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Mato Baotić dobitnik...

Na svečanoj sjednici Predsjedništva Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, održanoj 24. listopada 2020., dodijeljene su nagrade Akademije za 2019. godinu te su imenovani novi članovi HATZ-a.

Prof. dr. sc. Mati Baotiću dodijeljena je Godišnja nagrada "Rikard Podhorsky", dok su status novih redovitih članova HATZ-a stekli prof. dr. sc. Siniša Fajt i prof. dr. sc. Mario Vražić (Odjel elektrotehnike i elektronike) te prof. dr. sc. Krešimir Fertalj (Odjel informacijskih sustava).

Čestitamo profesorima na nagradi i imenovanjima!

Autor: Petra Škaberna

Skupina C obuhvaća jednu od najstarijih disciplina na svijetu, komunikaciju. Važno ti je da si uvijek dostupan i da sve što ti treba možeš dobiti jednim klikom? Onda sigurno dijeliš interese sa skupinom C. Danas je potražnja za brzim, efikasnim i kvalitetnim procesom komunikacije veća nego ikad prije. Budi dio svijeta inovacija i pridruži se poduzećima iz ove skupine.

Saznaj više o svakom poduzeću u nastavku obavijesti.

Autor: Tea Jermaniš
Prof. dr. sc. Ivan Petrović govori o...

Portal Telegram je objavio opširan članak o revolucionarnim promjenama u zdravstvu koje će omogućiti uvođenje 5G mreže, prije svega radi značajnog povećanja brzine prijenosa podataka i stabilnosti internetske mreže. Kako će peta generacija mobilne mreže transformirati zdravstvo pojašnjava naš redoviti profesor, dr. sc. Ivan Petrović.

Autonomna vozila, rehabilitacijski roboti, udaljene operacije i nanoroboti nemaju više isključivo futurističku konotaciju, a sve zahvaljujući internetu nove generacije.

Članak pod naslovom "S 5G mrežom stiže revolucija u zdravstvu, vodeći hrvatski stručnjaci objašnjavaju što nas sve čeka" pročitajte OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Career Speed Dating: Bez brige se...

Ova skupina okuplja matematičare i programere. U svojem poslu orijentirani su na razvoj algoritama pomoću kojih ubrzavaju i automatiziraju procese koji zahtijevaju dosta računanja i analize. Razvoj algoritama zahtjeva stabilnu i čvrstu logiku unutar polja matematike te znanje u programskim jezicima poput C, C++, Fortran i sl. koji imaju najbolje performanse za složene matematičke izračune i algoritme.

Skupina B1

Skupina B2

Saznaj više o svakom poduzeću u nastavku obavijesti.

Autor: Tea Jermaniš

Budući da je u kriznim situacijama iznimno važno njegovati poduzetni duh, Netokracija i Centar karijera FER-a nastavljaju s projektima koji će motivirati buduće generacije IT stručnjaka.

Nakon prvog uspješnog Job Fair Meetupa, Netokracija i Centar karijera FER-a organiziraju online meetup Digitalna karijera: Kako razviti uspješnu developersku karijeru! Meetup će se koncentrirati na praktične primjere i uspješne priče kroz uvodno predavanje i panel raspravu stručnjaka iz top hrvatskih IT poduzeća.

Nadamo se da će ti iskustva i znanja uspješnih hrvatskih IT poduzeća donijeti nove perspektive i pomoći u suočavanju s nadolazećim studentskim i poslovnim izazovima.

Besplatno se prijavi

Iskoristi priliku i saznaj više o razvijanju vlastite developerske karijere! Prijavi se na obrazac za sudjelovanje na Digitalnoj karijeri na FER-u, koja će se održati 13. studenoga 2020. godine i detalji za sudjelovanje će ti uskoro stići na mail!

Autor: Tea Jermaniš
Izložba na FER-u: Hrvatske inovacije...

U Galeriji FER-a postavljena je izložba "Hrvatske inovacije - vizionari koji su oblikovali Europu" koja prikazuje istaknute hrvatske inovacije iz različitih područja, od 17. stoljeća sve do danas.

Pored najvećih povijesnih imena, kao što su Marin Getaldić, Nikola Tesla, Slavoljub Penkala, Lavoslav Ružička i Faust Vrančić, izložba izdvaja čak 18 hrvatskih inovacija nastalih u posljednjih 15 godina. Imena tih inovatora možda (još) nisu toliko zvučna no s njihovim domišljatim rješenjima većinom smo upoznati. To su, među ostalim, Teddy pametna igračka, RONNA – robotska neuronavigacija, DC Charger – pametna narukvica, štapići za uši od papira te električni hiperautomobil i električni bicikl.

Zanimljivo je vidjeti na jednome mjestu toliko značajnih inovacija koje su uvelike promijenile društvo i unijele pozitivne promjene u našu svakodnevicu, a za koje su zaslužni hrvatski znanstvenici i istraživači - jednom riječju inovatori.

Autor izložbe je prof. dr. sc. Davor Škrlec, uz veliku savjetničku pomoć prof. dr. sc. Stjepana Cara. Ideja za izložbu je potekla prije nekoliko godina, u vrijeme kada je profesor Škrlec bio hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, a realizaciju izložbe je vodio Riki Pahlić, u to vrijeme voditelj ureda zastupnika u Zagrebu. Ova hvalevrijedna izložba prvi je puta predstavljena u Europskom parlamentu, u Strasbourgu, u travnju 2019. godine.

Brošuru izložbe "Hrvatske inovacije - vizionari koji su oblikovali Europu" možete preuzeti OVDJE.

Pozivamo sve zainteresirane da ju svakako posjete u Galeriji FER-a (ispred Bijele i Sive vijećnice)!

Autor: Petra Škaberna
Studenti FER-a sudjelovali na...

Na Studentskom svjetskom prvenstvu u šahu, koje se održavalo online, od 26. do 30. listopada 2020. godine, Hrvatska je nastupila s dvije ekipe među kojima je bilo četvero studenata FER-a.

Prva ekipa je ostvarila 9. mjesto i plasirala se u doigravanje, no ispala je od Kine u osmini finala. Druga ekipa je zauzela vrlo solidno 28. mjesto. Na turniru je sudjelovalo ukupno 75 ekipa.

Za prvu ekipu Hrvatske igrali su studenti FER-a, Petar Bošnjak i Miljenko Muha, dok su za drugu ekipu igrali Berislav Paradžik i Pavo Matanović, koji je ujedno bio i kapetan ekipe.

Partije s turnira dostupne su OVDJE, a rezultati OVDJE.

Čestitamo našim studentima i ekipama na uspjehu!

Autor: Petra Škaberna
Career Speed Dating: Automatski se...

Ova skupina okuplja majstore softvera i hardvera, automatičare. Njihov posao iziskuje mnogo znanja i vještina jer inženjeri koji rade u tom području zaduženi su i za izgradnju stroja i za programiranje njegovih funkcija. Ova skupina nudi perspektivnu budućnost jer izrađuje strojeve, ali i sustave koji pomažu ljudima u vođenju i izvođenju zahtjevnih poslova.

Saznaj više o svakom poduzeću u nastavku obavijesti.

Autor: Tea Jermaniš
Prvi Job Fair Meetup postao žarište...

Tijekom pet dana Job Fair Meetupa, organizatori i sudionici postavili su visoke standarde. Pročitaj i saznaj što se sve događalo!

Fakultet elektrotehnike i računarstva i Klub studenata elektrotehnike su i ove godine, od 19. do 23. listopada, zahvaljujući Job Fair Meetupu, ostali karijerni epicentri odnosno žarišta poslovnih ponuda. Preko 300 studenata posjetilo je FER i KSET u potrazi za poslom, praksom ili umrežavanjem. Uz priliku za lov na karijere u Hrvatskoj, studenti su upoznali predstavnike poduzeća na networkingu, razmijenili znanja i iskustava na talkovima, stekli nove vještine sudjelujući na radionicama, ali i naučili nešto više o trenutno aktualnim temama na četiri panel rasprava. Job Fair Meetup okupio je 40 vrhunskih tehnoloških poduzeća iz različitih industrija unutar pet tematski odvojena dana. Svi koji nisu mogli doći uživo, program mogu pogledati i na Job Fair YouTube kanalu.

Više informacija o tome kako je izgledao prvi Job Fair Meetup nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Tea Jermaniš
Na FER-u pronađi posao iz snova:...

Otvorene su prijave studenata za peti po redu Career Speed Dating, koji će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 8. do 10. prosinca 2020. godine. Prijave studenata počinju 2. studenoga i traju sve do 20. studenoga godine. Organizatori projekta su Centar karijera FER-a te udruga eSTUDENT. Prijaviti se možete na internetskoj stranici događaja.

Odgovor na pitanje zašto se prijaviti na Career Speed Dating pronađite u nastavku obavijesti.

Autor: Tea Jermaniš
Objavljen Glasnik FER-a za listopad

Novi broj Glasnika FER-a obiluje vijestima u kojima pišemo o priznanjima, nagradama i imenovanjima koje su naši vrijedni studenti i vrhunski nastavnici svojim predanim radom nedvojbeno zaslužili. Mjesec studeni nam je tradicionalno rezerviran za obilježavanje Dana Fakulteta i Smotru Sveučilišta u Zagrebu te se nadamo da ćete nam se pridružiti i ove godine - u virtualnom izdanju!

I konačno, svakako preporučujemo da pogledate prvi fakultetski podcast – "podkist" u režiji naših kolega sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije.

Na Glasnik FER-a se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Nera Žigić izabrana za predsjednicu...

Na redovitoj izbornoj Skupštini Udruge nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture Sveučilišta u Zagrebu, koja je 2. listopada 2020. godine bila održana na Kineziološkom fakultetu, za predsjednicu Udruge izabrana je Nera Žigić, profesorica Tjelesne i zdravstvene kulture na FER-u.

Udruga promiče edukaciju i umrežavanje nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, potiče horizontalnu mobilnost studenata na drugim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu te vodi brigu o sveukupnom pozicioniranju predmeta na Sveučilištu.

Autor: Petra Škaberna
Razvoj nacionalnih kompetencija iz...

"Nacionalni centri kompetencija za računarstvo visokih performanci u okviru EuroHPC – EUROCC" naziv je projekta koji je započeo u rujnu 2020. godine i provodi se u okviru europskog programa Obzor 2020.

Projekt će okupiti potrebnu ekspertizu za uspostavu mreže nacionalnih centara kompetencija za računarstvo visokih performanci u 33 države članice "Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performanci" (EuroHPC JU) kako bi se korisnicima pružio portfelj usluga prilagođen odgovarajućim nacionalnim potrebama industrije, znanstveno-akademske zajednice i javne uprave. Time će se osnažiti postojeće i razviti nove nacionalne kompetencije za računarstvo visokih performanci (HPC), analizu podataka visokih performanci (High Performance Data Analytics - HPDA) i područje umjetne inteligencije (AI). Centri kompetencija za računarstvo visokih performanci bit će centralna mjesta za koordinaciju nacionalnih inicijativa, olakšavajući nacionalnim korisnicima pristup europskim HPC kompetencijama i mogućnostima u različitim industrijskim sektorima i granama.

Tijekom projekta uspostavit će se Hrvatski nacionalni centar kompetencija za HPC, mjesto na kojem će krajnji korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije i javne uprave, dobiti pristup inovativnim rješenjima prilagođenim stupnju zrelosti nacionalne i europske HPC infrastrukture te različitim grupama korisnika, odnosno njihovim potrebama i zahtjevima.

Projekt EuroCC koordinira Sveučilište Stuttgart, dok je FER jedna od sedam hrvatskih institucija koje čine konzorcij na čelu sa Sveučilišnim računskim centrom (Srce) koji sudjeluje kao jedan od partnera na projektu. Aktivnosti na FER-u odvijat će se u okviru Istraživačkog centra za arhitekture i aplikacije računala visokih performanci.

Projekt traje dvije godine, a voditelj projekta na FER-u je prof. dr. sc. Mario Kovač.

Autor: Petra Škaberna
Profesori Borivoj Modlic i Nedjeljko...

Na temelju prijedloga Fakultetskog vijeća FER-a, Senat Sveučilišta u Zagrebu je na redovitoj sjednici održanoj 13. listopada 2020. godine izabrao prof. dr. sc. Borivoja Modlica i prof. dr. sc. Nedjeljka Perića u počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Profesori Modlic i Perić su tijekom svojeg dugogodišnjeg radnog vijeka stekli posebne zasluge za razvitak Fakulteta elektrotehnike i računarstva kao i Sveučilišta u Zagrebu u cjelini doprinoseći razvoju studijskih programa i studija, unaprjeđenju rada sastavnica i afirmaciji Sveučilišta u Zagrebu te povezivanju akademske zajednice s gospodarstvom.

Zahvaljujemo prof. Modlicu i prof. Periću što su s nizom generacija studenata i kolega nesebično dijelili svoje iznimno znanje i bogato iskustvo te im srdačno čestitamo na izboru i želimo uspješan nastavak rada na Fakultetu i Sveučilištu!

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Uspjeh FER-ovih veslača na...

"Veslački susret osmeraca Fakulteta strojarstva i brodogradnje" održan je 10. listopada 2020. godine, a FER je na regati nastupio s dvije muške ekipe. U utrci muških osmeraca tehničkih fakulteta na 500 metara naša je ekipa u sastavu: Ivan Grancarić, Fran Belac, Ivan Kolar, Luka Mandić, Mislav Đomlija, Fabio Ipsa, Marko Švalj i Stipe Vujević s kormilarom Marojem Andrićem, osvojila drugo mjesto.

U utrci osmeraca na 2000 metara naši su FER-ovci također osvojili srebro, i to u postavi: Marko Krizmančić, Ivan Puljić, Nikola Vugdelija, Luka Mandić, Mislav Đomlija, Fabio Ipsa, Marko Švalj i Jakov Bjelić s kormilarom Marojem Andrićem. Čestitamo veslačima na uspjehu te se veselimo budućim medaljama!

Autor: Petra Škaberna
Projekt COGSTEPS povezuje akademski...

U rujnu 2020. godine započeo je projekt "Crossing the Gap: Startup education and support for PhD students, researchers and scientists – COGSTEPS" odobren u sklopu programa Erasmus+, KA2: Strateška partnerstva u području visokog obrazovanja.

U sklopu projekta razvit će se program edukacije za pokretanje startupova iz akademske zajednice. Prvi korak bit će razvoj web platforme "Crossing the Gap", koja će omogućiti istraživačima i znanstvenicima predstavljanje svojih istraživanja te povezivanje s drugim istraživačima i poslovnim stručnjacima s ciljem formiranja multidisciplinarnih timova i osnivanja startupova. U sljedećim fazama projekta naglasak će biti na startup edukaciji pripremljenoj od strane hrvatskih, slovenskih i austrijskih stručnjaka specifično za akademsku i znanstvenu zajednicu. Edukacija će se provoditi u nekoliko faza, počevši sa startup osnovama koje ne zahtijevaju prethodno startup znanje.

Projekt je između 18 pristiglih prijava ocijenjen najboljim projektnim prijedlogom odnosno ostvario je 90 od mogućih 100 bodova. FER je koordinator projekta, njegov voditelj je izv. prof. Hrvoje Džapo, a za uspješnu implementaciju projekta brinut će Matija Srbić, voditelj studentskog startup inkubatora SPOCK. Ukupna vrijednost projekta iznosi 351.529,00 eura, a projekt završava 31. srpnja 2023. godine.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Svečane promocije

Svečane promocije studenata koji su u akademskoj godini 2019./2020. završili preddiplomski i diplomski studij organizirat ćemo čim epidemiološka situacija bude povoljnija, zasigurno ne prije proljeća 2021. godine.

O terminima i mjestu održavanja svečanih promocija obavijest će biti pravovremeno objavljena. 

U međuvremenu, studenti koji su završili studij mogu od Studentske službe (stuslu@fer.hr) zatražiti izdavanje potvrde o završetku studija.

Autor: Petra Lukina