Obavijesti

Svečane promocije magistara inženjera

Svečane promocije magistara inženjera održat će se u subotu, 28. listopada 2017. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u 9.00 i 12.00 sati za kandidate koji su obranili diplomski rad u srpnju i rujnu 2017. godine.

Generalna proba bit će sat i pol prije početka promocije.

Pristupnici se za generalnu probu trebaju okupiti u predvorju zgrade (kod blagajni). Molimo pristupnike da samostalno ne ulaze u dvoranu ne kasne.

Popisi studenata po promocijama nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Lukina

Za rujanski upisni rok za upis na diplomske studije FER-a u akademskoj godini 2017./2018. okončan je razredbeni postupak i formirana lista pristupnika koji su ostvarili pravo upisa.

Pravo upisa ostvarila su 183 pristupnika dok 14 kandidata, koji su predali prijave, nisu ostvarili pravo upisa.

Popis pristupnika koji su ostvarili pravo upisa nalazi se ovdje.

Pristupnici trebaju potvrditi upis predajom potvrde o uplati upisnine u iznosu od 300,00 kuna. Potvrdu o uplati upisnine mogu predati u Studentsku službu ili poslati na e-mail adresu stuslu@fer.hr, a najkasnije do 29. 9. 2017. godine. Na temelju zaprimljene potvrde o uplati upisnine, Studentska služba će aktivirati studentska prava na diplomskom studiju.

U nastavku se nalaze podatci potrebni za uplatu upisnine.

 • Iznos: 300,00 kuna
 • Kunski IBAN broj: HR7623600001101218080
 • Model: HR00
 • Poziv na broj primatelja: 65-OIB 
Autor: Petra Lukina
FER i MZO potpisali ugovor o...

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske potpisali su 5. listopada 2017. godine ugovor o dodjeli sredstava za FER-ov Znanstveni centar izvrsnosti (jedini iz tehničkih znanosti) u kojem FER koordinira 13 institucija - od Osijeka preko Rijeke i Splita do Dubrovnika. 
Vrijednost ugovora je 37,5 milijuna kuna - financirano iz fondova EU. 
FER će zaposliti 45 istraživača na 3-4 godine (30% postdoc, 70% doktorandi).
 

Autor: Ana Filipović
Potpisan Sporazum o suradnji s...

Dana 10. listopada 2017. godine potpisan je Sporazum o suradnji s Fakultetom za informacijske studije iz Slovenije (FIS). Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić te dekan FIS-a prof. dr. sc. Dejan Jelovac.
Sporazum će pridonijeti poticanju i razvoju suradnje kroz:

 • kratkotrajne razmjene akademskog i istraživačkog osoblja;
 • razmjene studenata preddiplomskog i diplomskog studija;
 • promociju znanstvenih, akademskih, inovacijskih i kulturnih aktivnosti poput predavanja, tečaja, seminara, radionica i konferencija;
 • zajedničke istraživačke projekte;
 • ostale aktivnosti od uzajamnog interesa.

Svečanosti potpisivanja nazočili su gosti iz Slovenije prodekani Matej Makarovič, Matevž Tomšić i Katarina Rojko, a sa strane FER-a nazočni su bili prodekani Marko Delimar i Gordan Gledec.

Fotografije sa svečanosti potpisivanja možete pogledati u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Filipović

Dr. sc. Christoph Baumann, izvršni urednik u izdavačkoj kući Springer Nature, održat će predavanje pod naslovom:

"Scientific Publishing Today",

u srijedu, 18. listopada 2017. godine, u 10 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

U svom predavanju, dr. Baumann će govoriti o znanstvenoj publicistici, uz pregled i preporuke mlađim autorima o uspješnoj pripremi publikacija za znanstvene časopise i autorstvu znanstvenih knjiga. Predstavit će izdavaštvo kao "industriju" sa svojim načinima vođenja poslovanja. Govorit će i o tome kako izdavač Springer vidi Hrvatsku kao generatora znanstvenog sadržaja.

Više informacija i životopis predavača pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Ratko Magjarević

Na netom završenoj međunarodnoj konferenciji o softveru, telekomunikacijama i računalnim mrežama SoftCOM, koja je od 21. do 23. rujna 2017. godine održana u Splitu, naš profesor dr. sc. Zoran Skočir dobio je u povodu 25 godina održavanja konferencije priznanje za osobiti doprinos organizaciji i održavanju konferencije. 

Također, na istoj su konferenciji nagradu za najbolji rad pod nazivom "Pushing the Envelope: Beyond Two Billion IP Routing Lookups per Second on Commodity CPUs" dobili mr. sc. Marko Zec i izv. prof. dr. sc. Miljenko Mikuc sa Zavoda za telekomunikacije. Rad je na konferenciji predstavio Marko Zec unutar sekcije "Signal Processing".

Čestitamo nagrađenima! Preslike priznanja i nagrade možete pogledati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Ana Filipović

Dragi studenti FER-a,

obraćam vam se u ime Akademskog muškog zbora FER-a te vas želim ukratko upoznati sa Zborom,  uspjesima koje smo postigli i pozvati vas da nam se pridružite.

Akademski muški zbor FER-a osnovan je u siječnju 2016. godine. Zbor u svome repertoaru stavlja naglasak na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja, od romanike do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja.

Zbor trenutačno ima 46 članova, a čine ga bivši i sadašnji studenti i djelatnici FER-a te prijatelji i podupiratelji FER-a. Umjetnički voditelj Zbora je maestro Josip degl' Ivellio, jedan od ponajboljih i najaktivnijih dirigenata u Hrvatskoj, ako ne i šire.

Zbor je do danas održao preko 30 nastupa u domovini i inozemstvu. Nastupili smo u HNK, Hrvatskom glazbenom zavodu, KD Vatroslav Lisinski, na nekoliko fakulteta Sveučilišta u Zagrebu itd. Održali smo turneje diljem domovine: Glina, Pitomača, Samobor, Hrvatska Kostajnica. Prošle sezone sudjelovali smo na dvije vrlo uspješne međunarodne turneje u Italiji i Sloveniji. U Rimu smo održali nekoliko koncerata na veličanstvenim mjestima. Prošlogodišnju sezonu zaključili smo osvojenom zlatnom plaketom na 8. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja".

Zbor je satkan od različitih pojedinaca koji zajedno čine harmoniju. Svi članovi Zbora puno su više od pjevača - mi smo velika obitelj koja stoji uz svakog od nas.

Ako želite postati članom Akademskog muškog zbora FER-a, pozivamo Vas da nam se pridružite na našim probama koje se održavaju utorkom u 17.00 sati i petkom u 17.30 sati, u dvorani B5. Zbog novog koncerta u Rimu (za 10-ak dana) na kojem sudjeluje naš maestro, raspored sljedećih dviju proba malo je izmijenjen:

 • utorak, 26. rujna u 17.00 sati, dvorana B5;
 • petak, 6. listopada u 17.30 sati, dvorana B5.

Slobodno dođite u jednom od ovih dvaju termina i javite se na početku probe našem maestru.

"Ne dopustite da vas strah od nepoznatog spriječi da pjevate s nama!"

Neke od naših nastupa možete pogledati na YouTube stranici: https://www.youtube.com/akmuzfer, a sve informacije vezane uz Zbor možete pronaći na službenim web-stranicama: http://akmuz.fer.hr

 

S poštovanjem,

Prof. dr. sc. Mislav Grgić

Prefekt Akademskog muškog zbora FER-a

Autor: Karlo Knežević

Počinju prijave poduzeća za drugi Career Speed Dating, jedinstveni spoj razgovora za posao i speed datinga koji je nastao suradnjom Centra karijera FER-a i eSTUDENTa. Career Speed Dating održat će se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u četvrtak, 14. prosinca 2017. godine. Prijave zainteresiranih poduzeća traju do 6. listopada 2017. godine na službenoj stranici događanja: http://careerdate.fer.hr/prijava-poduzeca/.

Više informacija o događanju pročitajte u nastavku obavijesti i na stranici događanja.

Autor: Iva Gospodnetić
Upisi na radionice u okviru programa...

Kreću upisi naradionice u okviru programa RADDAR iz matematike i programiranja za učenike 5. do 8. razreda. Program RADDAR FER organizira već petu godinu zajedno s XV. gimnazijom, uz pomoć udruge Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić i Hrvatskog matematičkog društva.

Radionice se održavaju jednom tjedno od 16. 10. 2017. u poslijepodnevnim satima u prostorijama XV. gimnazije, a posjeti laboratorijima FER-a održavat će se subotom. Uvodni sastanak za nove polaznike održat će se 4. 10. 2017. u 19 sati u XV. gimnaziji.  Raspored održavanja radionica bit će objavljen na webu XV. gimnazije najkasnije do 13. 10. 2017.

Upisnice i dodatne informacije pogledajte na webu XV. gimnazije (www.mioc.hr).

Autor: Vesna Županović

Pristupnik Goran Kujundžić, dipl. ing. brani doktorski rad:

"Estimacija i prediktivno upravljanje baterijom u mikromreži".

Obrana doktorskoga rada održat će se u petak, 27. listopada 2017. godine, u 9.30 sati, u Sivoj vijećnici (zgrada D, prizemno).

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Pristupnik Tihomir Knežević, dipl. ing. brani doktorski rad:

Physical characteristics and applications of nanometer thin boron-on-silicon layers in silicon detector devices (Fizikalne karakteristike i primjena nanometarski tankih slojeva bora na siliciju u silicijskim detektorima).

Obrana doktorskoga rada održat će se u četvrtak, 26. listopada 2017. godine, u 10.00 sati, u Sivoj vijećnici (zgrada D, prizemno).

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Pristupnik Goran Vasiljević, dipl. ing. brani doktorski rad pod naslovom:

"Highly accurate markerless localization of mobile robots in indoor industrial environments"
(Lokalizacija visoke točnosti mobilnih robota u zatvorenim industrijskim okruženjima bez korištenja markera).

Obrana doktorskoga rada održat će se u utorak, 24. listopada 2017. godine, u 10.00 sati, u Sivoj vijećnici (zgrada D, prizemno).

Autor: Đurđica Tomić Peruško