Obavijesti

Rezultati srpanjskog upisnog roka za...

Za srpanjski upisni rok za upis na diplomske studije FER-a u akademskoj godini 2018./2019. okončan je razredbeni postupak i formirana je lista pristupnika koji su ostvarili pravo upisa.

Pravo upisa ostvarila su 293 pristupnika dok 13 kandidata, koji su predali prijave, nisu ostvarili pravo upisa.

Svi pristupnici koji su predali prijavu za upis na diplomski studij u srpanjskom roku mogu vidjeti svoj status nakon obavljenog razredbenog postupka na stranici:
http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava.

Za prijavu na stranicu potrebno je upisati korisničko ime i lozinku koja je navedena prilikom ispunjavanja web prijave.

Za pristupnike koji su ostvarili pravo upisa na srpanjskom roku podatci o upisu diplomskog studija bit će evidentirani u ISVU tijekom današnjeg dana.

Pristupnici koji su ostvarili pravo upisa trebaju potvrditi upis predajom potvrde o uplati upisnine u iznosu od 300,00 kuna. Potvrdu o uplati upisnine mogu odmah poslati na e-mail adresu stuslu@fer.hr ili predati na šalteru Studentske službe, a najkasnije do 30. 9. 2018. godine. Na temelju zaprimljene potvrde o uplati upisnine, Studentska služba će aktivirati studentska prava na diplomskom studiju. 

U nastavku se nalaze podatci potrebni za uplatu upisnine.

 • Iznos: 300,00 kuna
 • Kunski IBAN broj: HR7623600001101218080
 • Model: HR00
 • Poziv na broj primatelja: 65-OIB 

Pristupnici koji nisu ostvarili pravo upisa na ovom upisnom roku, automatski su prijavljeni za rujanski upisni rok. Za rujanski rok je preostalo 307 slobodnih mjesta.

Prijave za rujanski razredbeni postupak bit će otvorene početkom rujna o čemu će pravovremeno biti objavljena obavijest.

Autor: Petra Lukina

Konačna rang-lista za upis na studijske programe bit će objavljena 16. srpnja 2018. godine nakon 16.00 sati na poveznici www.postani-student.hr.

Pristupnici, koji kroz NISpVU (www.postani-student.hr) ostvare pravo upisa na FER, trebaju u razdoblju od 18. do 20. srpnja 2018. godine osobno dovršiti upis prema rasporedu objavljenom u nastavku obavijesti.

Više informacija o upisu pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Lukina
Prijave za upis na diplomske...

Na temelju Natječaja za upis u diplomske studijske programe na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2018./2019. prijave za upis će biti otvorene do petka, 13. srpnja 2018. godine putem web aplikacije na adresi: 

http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava.

Upis će se provoditi u sklopu srpanjskog i rujanskog razredbenog postupka.

Na srpanjski razredbeni postupak prijavljuju se isključivo studenti koji u skladu s Natječajem za upis u diplomske studijske programe FER-a nemaju obvezu pristupiti provjeri znanja.

Prijave za rujanski razredbeni postupak bit će otvorene početkom rujna o čemu će pravovremeno biti objavljena obavijest.

Sve informacije o postupku prijave i rokovima dostupne su ovdje.

Autor: Petra Lukina

Studenti koji trenutačno studiraju na srodnom sveučilišnom preddiplomskom studiju i u akademskoj godini 2018./2019. žele nastaviti studij na preddiplomskom studiju Fakulteta elektrotehnike i računarstva trebaju najkasnije do petka, 29. lipnja 2018. godine Fakultetu dostaviti molbu za prijelaz. Molbu je potrebno predati u pisarnicu Fakulteta radnim danom od 11.00 do 14.00 sati ili poštom na adresu Fakulteta: Unska 3, 10000 Zagreb. U molbi obavezno treba navesti podatke za kontakt (telefon i adresu e-pošte).

Više informacija o uvjetima, rokovima i postupku prijelaza pročitajte ovdje.

Autor: Tomislav Matleković

Natječaj za upis studenata na Poslijediplomski specijalistički studij INFORMACIJSKA SIGURNOST za stjecanje akademskog stupnja sveučilišni specijalist informacijske sigurnosti. Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana od 9 do 13 sati, od 1. lipnja do 27. srpnja 2018. godine te od 3. rujna do zaključno 28. rujna 2018. godine.

Više informacija možete saznati na: http://www.fer.unizg.hr/infosig ili na telefon (01) 6129 920 kod gospođe Smiljanke Turkalj. Prijavni obrazac dostupan je na web-stranicama specijalističkog studija na gornjoj adresi, unutar izbornika Obrasci i upute.

Na poslijediplomski specijalistički studij može se upisati kandidat sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem iz računarstva, informatike ili srodnih informacijskih ili tehničkih grana koji je tijekom sveučilišnog studija stekao najmanje 300 ECTS-bodova ili kandidat sa završenim drugim sveučilišnim diplomskim studijem, uz radno iskustvo na području informacijske sigurnosti.

Broj slobodnih mjesta: 20.

Studenti poslijediplomskog studija plaćaju školarinu u iznosu od 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate (17.500,00 i 17.500,00 kn) pri upisu u prvi i drugi semestar.

Nastava započinje u studenome 2018. godine.

Autor: Boris Vrdoljak
11. Dani inženjera elektrotehnike

11. Dani inženjera elektrotehnike održat će se u Puli od 27. do 29. rujna 2018. godine u organizaciji Hrvatske komore inženjera elektrotehnike. Na najznačajnijem stručnom okupljanju inženjera elektrotehnike sudionici će imati priliku usavršavati svoje znanje i te unaprijediti rad struke, njezin dignitet, odgovornost i učinkovitost. Skup uključuje radionice, prezentacije radova studenata te predavanja odnosno referate kojima su obuhvaćene mnoge teme značajne za rad inženjera elektrotehnike, projektanata, nadzornih inženjera i inženjera voditelja građenja. Događaj će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Grada Pule, Istarske županije, Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu te Tehničkog fakulteta Rijeka.

Autor: Alan Vukić
Potpisan sporazum o suradnji s...

Dana 18. srpnja 2018. godine potpisan je sporazum o suradnji na istraživačkim i razvojnim projektima s Agencijom za komercijalnu djelatnost (AKD).

Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić te gospodin Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.  Suradnja se odnosi na realizaciju razvojno-istraživačkih i drugih projekata u zemlji i inozemstvu koji su vezani uz razvoj, zajedničko prezentiranje i objavljivanje rezultata istraživanja od zajedničkog interesa, a posebno za područje IRI.

Fotografije sa svečanosti potpisivanja možete pogledati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: webmaster
Međunarodna znanstvena konferencija...

U Opatiji će se od 10. do 12. rujna 2018. godine održati međunarodna znanstvena konferencija o  primjeni automatike u pomorskim sustavima, pomorskoj robotici i plovilima - CAMS 2018.

Konferencija će pružiti sudionicima mogućnost da se upoznaju s najnovijim znanstveno-istraživačkim postignućima u područjima primjene automatike na brodovima, u pomorskoj robotici i na plovilima. CAMS 2018 konferencija će omogućiti izvrsnu priliku za industriju, sveučilišta i istraživačke laboratorije da se upoznaju s budućim trendovima u domeni pomorskih  kibernetičko-fizikalnih sustava (marine cyber-physical systems) kao i s novim inovativnim idejama koje će promijeniti načine kako će se koristiti ovi sustavi u budućnosti.

FER je suurganizator skupa s Laboratorijem za podvodne sustave i tehnologije (LAPOST) te Međunarodnom federacijom za automatsko upravljanje (IFAC), a podršku pružaju i Hrvatsko društvo za komunikacije, računarstvo, elektroniku, mjerenja i automatiku – KoREMA  te Centar za podvodne sustave i tehnologije - CEPOST.

Više informacija o konferenciji možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Nagrađeni radovi na 9. diplomskoj...

Ovogodišnja diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 12. srpnja 2018. godine na FER-u. Najbolji radovi u izboru Gospodarskog savjeta su:

 • 1. nagrada: Marko Matijaščić, "Usporedba energetske učinkovitosti analize zvukova disanja na ugradbenim jednojezgrenim i višejezgrenim procesorima niske potrošnje", mentor prof. dr. sc. Vedran Bilas
 • 2. nagrada: Hrvoje Butina, "Integracija MIMO 4x4 platforme", mentor prof. dr. sc. Mladen Vučić
 • 3. nagrada: Tomislav Kovačević, "Sustav za mjerenje i analizu elektrokemijskih svojstava dentalnih implantata", mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, te sponzorima nagrada i radionice: Ericssonu Nikoli Tesli, Končaru, Siemensu, Udruzi inovatora Hrvatske i Xylonu.

Nekoliko fotografija s radionice možete vidjeti u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Zvonko Kostanjčar
Rektorovu nagradu dobilo je 25...

Svečana dodjela Rektorove nagrade održana je 6. srpnja 2018. godine u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu dodjele organizirana je izložba plakata na kojima su nagrađeni studenti predstavili svoje radove. Povjerenstvo za Rektorovu nagradu pregledalo je radove studenata koje su predložile sastavnice Sveučilišta u Zagrebu i izabralo je ukupno 172 rada za Rektorovu nagradu. Rektorovu nagradu dobilo je 25 studenata FER-a u tri kategorije.

U opširnijem sadržaju obavijesti pročitajte popis nagrađenih studenata.

Autor: Alan Vukić
LARICS među vodećim laboratorijima u...

Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) koordinirat će novi projekt Twinning coordination action for spreading excellence in Aerial Robotics - AeRoTwin iz programa H2020 Twinning. Projekt AeRoTwin je koordinacijska akcija za širenje izvrsnosti i sudjelovanja u zračnoj robotici. Partneri projekta su Imperial College of London, University of Sevilla i Technological Corporation of Andalusia. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 7 i pol milijuna kuna i započet će 1. rujna 2018. godine. 

Koordinatori projekta prof. dr. sc. Stjepan Bogdan i Ivana Mikolić, mag. ing. ističu:

„AeRoTwin je prvi projekt iz programa H2020 koji će koordinirati LARICS. To je vrhunac našeg desetogodišnjeg istraživanja robotike i bespilotnih letjelica.“  – prof. dr. sc. Stjepan Bogdan

„Projekt će omogućiti LARICS-u, a time i FER-u, uključivanje u europski istraživački prostor i izjednačiti nas s vodećim međunarodnim institucijama u EU. Projekt će kroz brojne aktivnosti stručnog usavršavanja doprinijeti povećanju znanstveno-istraživačkog kapaciteta Laboratorija.“ – Ivana Mikolić, mag. ing.

Autor: Alan Vukić
Poziv na predavanje: Microwave...

Hrvatska sekcija IEEE, Odjel za električne krugove i sustave (CAS) poziva vas na predavanje

"Microwave heating and microfluidics"

koje će održati dr. sc. Tomislav Marković (KU Leuven, Belgija) u srijedu18. srpnja 2018. godine, u 12.15 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Adrijan Barić
Natječaj za upis studenata na...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na Poslijediplomski doktorski studij FER-a za stjecanje akademskoga stupnja doktora/doktorice znanosti (6 semestara, prvi upisni rok u ak. god. 2018./2019.) iz područja tehničkih znanosti, znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA
i
RAČUNARSTVO

Studenti mogu upisati studij u trajanju od 3 godine (studij u punom radnom vremenu) ili studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina (studij s dijelom radnoga vremena).

Broj slobodnih mjesta: 60 ukupno.

Studenti doktorskoga studija plaćaju školarinu u iznosu od 60.000,00 kuna, a plaća se u ratama od 10.000,00 kn po semestru. Nastava započinje u studenome 2018. godine.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, svakoga radnoga dana u vremenu od 9 do 13 sati, od objave natječaja do zaključno 3. rujna 2018. godine.

Razgovor s pristupnicima obvezni je dio upisnoga postupka, a održat će se 6. i 7. rujna 2018. godine od 9 do 15 sati na FER-u. O terminu razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Detaljnije obavijesti mogu se dobiti na telefon (01) 6129 920 ili e-mail: doktorski.studij@fer.hr, a informacije o poslijediplomskom doktorskom studiju mogu se pogledati na http://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Autor: Mirjana Grubiša
Odobreno 9 projekata HRZZ-a za razvoj...

Fakultet elektrotehnike i računarstva potpisao je ugovore za financiranje devet novih projekata kojima je cilj podupiranje razvoja samostalnih istraživačkih karijera mladih istraživača. Projekti su odobreni u okviru natječaja Uspostavni istraživački projekti Hrvatske zaklade za znanost. Ukupna vrijednost projekata je 10.857.027,78 kn, a financirani iznos projekata predviđen za FER je 9.204.655,28 kn.

Voditelji kojima će Hrvatska zaklada za znanost financirati nove projekte:

 • doc. dr. sc. Ivan Rajšl za projekt Primjena naprednog peer - to - peer koncepta za trgovanje električnom energijom – IMPACT;
 • doc. dr. sc. Matko Orsag za projekt Strukturiran ekološki uzgoj primjenom autonomnih robota u staklenicima –SPECULARIA;
 • doc. dr. sc. Mario Bukal za projekt Matematička analiza i numeričke metode za višefazne sustave vođene difuzijom – MANDphy;
 • doc. dr. sc. Darko Vasić za projekt Modeli inverzne metode za elektromagnetske senzore u bliskom polju – MIMES;
 • izv. prof. dr. sc. Krešimir Pripužić za projekt  Učinkovita stvarnovremenska obrada brzih geoprostornih podataka – RETROFIT;
 • doc. dr. sc. Ognjen Dobrijević za projekt Prema pouzdanoj raspodijeljenoj upravljačkoj ravnini za programirljive komunikacijske mreže – reCREATE;
 • doc. dr. sc. Ana Sović Kržić za projekt Transformacija robota u edukacijsko sredstvo – TRES;
 • doc. dr. sc. Marin Vuković za projekt Visokokvalitetna strojna tvorba govora za hrvatski jezik – HR-SYNTH;
 • doc. dr. sc. Vladimir Čeperić za projekt Emulacija analognih sustava u stvarnom vremenu – EMUAN.
Autor: Alan Vukić
Student FER-a dobitnik je godišnje...

Student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Tomislav Pavičić dobitnik je godišnje nagrade "Nikola Tesla - Genij za budućnost" u kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli.

Svečanost dodjele nagrade "Nikola Tesla - Genij za budućnost" priređena je u sklopu trodnevne manifestacije "Tesla&friends" održane od 9. do 11. srpnja 2018. godine kojom se obilježava 162 godine od rođenja znanstvenoga genija i humanista Nikole Tesle i peti Nacionalni dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacije.

U sklopu manifestacije održana su i dva kratka okrugla stola "Inspirirani Teslom" o ulozi znanosti i gospodarstva u zaštiti okoliša. Zadnjeg dana manifestacije održana je konferencija "Tesla u Zagrebu", a u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu otvara se izložba "Teslin svjetski sustav".

Autor: Alan Vukić
Izaslanstvo Republike Indonezije...

U utorak, 3. srpnja 2018. godine izaslanstvo Republike Indonezije posjetilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske gdje je održan tematski sastanak iz područja kibernetičke sigurnosti i kibernetičke obrane. Na tom sastanku informirani su o projektu Cyber Conflict Simulator koji se provodi na FER-u te su izrazili interes da saznaju nešto više o njemu.

Sastanak s članovima projektnog tima održan je u Bijeloj vijećnici FER-a s početkom u 13.30 sati te su se na njemu prvo predstavili članovi projektnog tima s FER-a, doc. dr. sc. Ante Đerekdoc. dr. sc. Stjepan GrošIvan Kovačević, mag. ing. i Igor Kramarić, univ. bacc. ing. Potom su doc. dr. sc. Stjepan Groš i doc. dr. sc. Ante Đerek prezentirali projekt i u sklopu prezentacije objasnili kako je do projekta došlo, što je omogućilo projekt, koji su ciljevi i svrha i slično. Uslijedila je rasprava.

Više informacija o posjetu možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić

Natječaj za upis studenata na Poslijediplomski specijalistički studij UPRAVLJANJE PROJEKTIMA za stjecanje akademskog stupnja sveučilišni specijalist upravljanja projektima.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana od 9 do 13 sati, od 6. srpnja do 27. srpnja 2018. godine te od 3. rujna do zaključno 28. rujna 2018. godine.

Detaljnije obavijesti mogu se pogledati na http://www.fer.hr/up ili dobiti na telefon (01) 6129 920 kod gospođe Smiljanke Turkalj.

Prijavni obrazac dostupan je na internetskim stranicama specijalističkog studija na navedenoj adresi, unutar izbornika Obrasci i upute.

Na poslijediplomski specijalistički studij može se upisati kandidat sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem koji je tijekom sveučilišnog studija stekao najmanje 300 ECTS-bodova ili završen s njime izjednačen diplomski studij.

Broj slobodnih mjesta: 20.

Studenti poslijediplomskog studija plaćaju školarinu u iznosu od 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate (17.500,00 i 17.500,00 kn) pri upisu u prvi i drugi semestar.

Nastava započinje u studenome 2018. godine.

Autor: Krešimir Fertalj

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i savjetnice za informatiku prof. Saide Deljac, dipl. ing. na FER-u je 3. srpnja 2018. godine održana radionica (8 školskih sati) metodike nastave informatike u osnovnim i srednjim školama. Radionicu je vodio doc. dr. sc. Predrag Pale.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Predrag Pale
Prof. dr. sc. Ratko Magjarević...

Na skupštini Međunarodne federacije za medicinsko i biološko inženjerstvo (International Federation for Medical and Biological Engineering - IFMBE), koja je u sklopu Svjetskog kongresa medicinske fizike i biomedicinskog inženjerstva održana 5. lipnja 2018. godine u Pragu, prof. dr. sc. Ratko Magjarević, prethodni predsjednik Hrvatskog društva za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku i prethodni predsjednik IFMBE-a izabran je ponovno za predsjednika IFMBE-a za razdoblje 2021. – 2024.

Čestitamo profesoru Magjareviću!

Autor: Igor Lacković
Upoznajte Trevora Abletta, studenta...
 1. Bok Trevore! Dobrodošao u Hrvatsku! Što te dovodi na naš Fakultet?

Bok! Hvala Vam! Moje ime je Trevor Ablett, student sam poslijediplomskog doktorskog studija te radim u Torontu. Imao sam veliku sreću što mi se pružila prilika studirati na FER-u putem stipendije Zaklade Jasna Šimunić Hrvoić koja omogućava studentima iz Kanade da studiraju u Hrvatskoj, kao i studentima iz Hrvatske da studiraju u Kanadi.

 1. Kakvi su tvoji dosadašnji dojmovi o Zagrebu i našem Fakultetu?

Volim Zagreb! Iako mi se čini da sam tek zagrebao po površini istražujući Zagreb, sve što sam dosad otkrio poprilično je jedinstveno i dražesno. Osobito mi se sviđa hrana i pića (jeo sam izvrstan burek i kušao puno različitih vrsta rakija) i ispaljivanje topa točno u podne, iako nisam siguran da bi se svi sa mnom složili oko ovog drugog. Izrazito sam impresioniran širinom znanja tu na FER-u, ali i s prijateljskim odnosima između studenata i Fakulteta. Bio sam te sreće da se priključim članovima ZARI-ja na radionici održanoj na Papuku tijekom prvog tjedna svog boravka ovdje, tako da sam iz prve ruke mogao iskusiti te odnose.

U opširnijem sadržaju obavijesti možete pročitati ostatak intervjua s Trevorom.

Autor: Alan Vukić
Pokreni svoj startup - otvorene...

Studentski startup inkubator SPOCK pomoći će vam da pokrenete svoju ideju, a sve to uz dovoljno vremena za izvršavanje svih studentskih obaveza. Deset mjeseci ćete na raspolaganju imati besplatan radni prostor, opremu, mentore, niz radionica i predavanja te pristup brojnim događanjima.

Prijave su otvorene do 12. 10. 2018. na poveznici https://spock.fer.hr/prijave/.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Alan Vukić
Akademski muški zbor FER-a završio je...

Akademski muški zbor FER-a imao je vrlo sadržajan i uspješan tjedan iza sebe, koji je završio obranom zlata u natpjevavanju na IX. Međunarodnom natjecanju "Zlatna lipa Tuhlja". Zbor je ranije u tjednu pobjedom na Susretu zagrebačkih glazbenih amatera osigurao nastup na Susretu hrvatskih pjevačkih zborova. Uspješan tjedan započeli su dvodnevnom turnejom u Republici Srbiji. U subotu, 26. svibnja Akademski muški zbor FER-a pod vodstvom maestra Josipa degl’Ivellija sudjelovao je na ekumenskom koncertu Musica sacra – susret glazbenih tradicija istoka i zapada u novosadskoj sinagogi. Večernji ekumenski koncert koji je pokazao svu ljepotu ujedinjenosti u različitosti, otvorili su vladika dr. Irinej te dekan FER-a i prefekt Zbora, prof. dr. sc. Mislav Grgić.

U nedjelju, 27. svibnja 2018. godine Zbor je gostovao u Subotici u rimokatoličkoj katedrali sv. Terezije Avilske. Uz orguljašku pratnju mo. Miroslava Stantića, Zbor je pjevao jutarnje svete mise na mađarskom i hrvatskom, a nakon mise izveo kratak koncert.

Čestitamo našim dečkima!

U opširnijem sadržaju obavijesti pročitajte više informacija o aktivnostima Zbora.

Autor: Alan Vukić