Obavijesti

Otvoreni računi za studente koji su...

Obavještavano studente koji su ove ak. godine 2019. / 2020. upisali prvi put prvu godinu preddiplomskog studija FER-a da su im OTVORENA DVA NOVA KORISNIČKA RAČUNA (FER korisnički račun i AAI korisnički račun).

Račune mogu preuzeti na stranici: http://www.fer.unizg.hr/info.

Autor: webmaster
Svečane promocije magistara inženjera

Svečane promocije magistara inženjera održat će se u subotu, 26. listopada 2019. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u 9.00 i 12.00 sati za kandidate koji su diplomski rad obranili u srpnju i za kandidate koji će diplomski rad obraniti u rujnu 2019. godine.

Generalna proba bit će sat i pol prije početka promocije.

Pristupnici se za generalnu probu trebaju okupiti u predvorju zgrade (kod blagajni). Molimo pristupnike da samostalno ne ulaze u dvoranu i ne kasne!

Popis studenata po promocijama objavit ćemo naknadno nakon obrana u rujnu.

Autor: Tomislav Matleković

Konačna rang-lista za upis na studijske programe objavljena je 15. srpnja 2019. godine u 16.02 sati na poveznici www.postani-student.hr.

Pristupnici, koji kroz NISpVU (www.postani-student.hr) ostvare pravo upisa na FER, trebaju u razdoblju od 17. do 19. srpnja 2019. godine osobno dovršiti upis prema rasporedu objavljenom u nastavku obavijesti.

Više informacija o upisu pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Tomislav Matleković

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje Natječaj za upis studenata na Poslijediplomski doktorski studij FER-a za stjecanje akademskoga stupnja doktora/doktorice znanosti (6 semestara, prvi upisni rok u ak. god. 2019./2020.) iz područja tehničkih znanosti, znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO

Studenti mogu upisati studij u trajanju od 3 godine (studij u punom radnom vremenu) ili studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina (studij s dijelom radnoga vremena).

Broj slobodnih mjesta: 60 ukupno.

Studenti doktorskoga studija plaćaju školarinu u iznosu od 60.000,00 kuna, a plaća se u ratama od 10.000,00 kn po semestru. Nastava započinje u studenom 2019. godine.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, svakoga radnoga dana od 9 do 13 sati, od objave natječaja do zaključno 29. kolovoza 2019. godine.

Razgovor s pristupnicima obvezni je dio upisnoga postupka, a održat će se 5. i 6. rujna 2019. godine od 9 do 15 sati na FER-u. O terminu razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Detaljnije obavijesti mogu se dobiti na telefon (01) 6129 920 ili e-mail: doktorski.studij@fer.hr, a informacije o poslijediplomskom doktorskom studiju mogu se pogledati na: http://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Natječaj za upis studenata na Poslijediplomski specijalistički studij UPRAVLJANJE PROJEKTIMA za stjecanje akademskog stupnja sveučilišni specijalist upravljanja projektima.

Prijave se dostavljaju poštom ili osobno u pisarnicu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana u vremenu od 9 do 13 sati, od 13. lipnja do 26. srpnja 2019. godine te od 2. rujna do zaključno 27. rujna 2019. godine.

Na poslijediplomski specijalistički studij može se upisati kandidat sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem koji je tijekom sveučilišnog studija stekao najmanje 300 ECTS-bodova ili završen s njime izjednačen diplomski studij.

Studenti poslijediplomskog studija plaćaju školarinu u iznosu od 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate (17.500,00 i 17.500,00 kn) pri upisu u prvi i drugi semestar.

Broj slobodnih mjesta: 25.

Nastava započinje u studenome 2019. godine.

Prijavni obrazac dostupan je na web-stranicama specijalističkog studija, unutar izbornika Obrasci i upute.

Detaljnije informacije mogu se naći na web-adresi: http://www.fer.hr/up   

ili dobiti na telefon (01) 6129 920 kod gospođe Smiljanke Turkalj.

Autor: Krešimir Fertalj
Projekt Kratki spoj – MI stroj...

Projekt Kratki spojMI stroj dobitnik je Rektorove nagrade u kategoriji "veliki" timski interdisciplinarni umjetnički rad. Nastao je iz kolaboracije triju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: Akademije likovnih umjetnosti, Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva.
Student FER-a Robert Čiček te mentori Tvrtko Mandić i Igor Brkić radili su na dijelu projekta koji je rezultirao MI strojem smještenim u galerijskom prostoru kao unutrašnjosti mehanizma u kojem se odvija opipljiva interakcija posjetioca s MI strojem kao i ona neopipljiva kroz pratioce (konzumente) MI stroja na društvenim mrežama.
MI stroj preko različitih senzora detektira posjetioca u galerijskom prostoru te se time inicira objava na društvenim mrežama. Reakcije na objavu na društvenim mrežama manifestiraju se u kretnjama stroja. Time rad stavlja naglasak na osvještavanje umreženosti u današnjem svijetu, ne-negaciju povezanosti biološkog i tehničkog te novu perspektivu komunikacije čovjeka i stroja.

Projekt "Kratki spoj" interdisciplinarni je obrazovni program koji spaja studente ALU, FER-a i FFZG-a kroz zajednička druženja i niz radionica, a rezultira zajedničkim radom te prigodnim izložbama. Ciljevi projekta su upoznavanje studenata s mogućnostima međusektorskog rada kroz interdisciplinarni pristup umjetničkom stvaranju na razmeđi tehnologije i znanosti te ukazivanje na važnost istraživačkog rada u pozadini stvaranja djela. Studenti FER-a kroz projekt dobivaju uvid u mogućnost rada u umjetničkom sektoru dok studenti Akademije proširuju vlastito polje istraživanja u svome radu. Više informacija o projektu možete pročitati ovdje, a studente i nastavnike zainteresirane za uključivanje u projekt (novi krug projekta započeo je početkom svibnja) pozivamo da nam se jave na: suza@fer.hr.

Autor: Tomislav Jagušt
"Breaking the Surface 2019."

U Biogradu na Moru će se od 29. rujna do 6. listopada 2019. godine održati 11. radionica "Breaking the Surface" – BTS. BTS je međunarodna interdisciplinarna radionica koja svake godine u Hrvatskoj okuplja svjetske stručnjake iz različitih područja znanosti o moru kao što su pomorska robotika, podvodna arheologija, oceanografija, pomorska biologija i zaštita okoliša. Glavni je cilj radionice polaznike potaknuti na razmjenu znanja i iskustva o pomorskoj robotici i njenim primjenama. Program obuhvaća predavanja, tutorijale i demonstracije opreme. Događaj organiziraju FER-ov "Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije" (LAPOST) i "Centar za podvodne sustave i tehnologije" (CEPOST).

Autor: Marko Tucaković
"ELMAR-2019"

U Zadru će se od 23. do 25. rujna 2019. godine održati 61. međunarodni simpozij "ELMAR-2019", najstariji europski znanstveni simpozij. ELMAR-2019 obuhvaća teme iz područja obrade slike, videa i zvuka, multimedijskih tehnologija, bežičnih komunikacija, telekomunikacija, antena, robotike, satelitske tehnologije, energetike, automatike, transportnih sustava, navigacijskih sustava, radara, brodske elektronike, pomorske ekologije i e-učenja. U sklopu simpozija bit će održane i dvije posebne sekcije, Intelligent Transport Systems i Computer Vision for New Emerging Applications.

Pozvani govornici su prof. dr. sc. Erich Leitgeb (Graz University of Technology "Optical Wireless Communications and Hybrid Networks as Necessary Supplement and Important Extension of Future 5G Technology") i prof. dr. sc. Snježana Rimac-Drlje (Sveučilište u Osijeku Josip Juraj Strossmayer, "Video Quality Evaluation in the Context of QoE Modelling for Adaptive Video Streaming"). Organizatori simpozija su Društvo ELMAR i FER.

Autor: Marko Tucaković
Moja najdraža matematika 1 - udžbenik...

Moja najdraža matematika 1 udžbenik je za matematiku u 1. razredu osnovne škole napravljen za učenike s teškoćama u razvoju. Na udžbeniku su radili profesor Boško Jagodić i mr. sc. Ivan Mrkonjić te nastavnica Đurđica Tomić Peruško, djelatnica Studentske službe FER-a, pri čemu je najveći dio prilagodbe udžbenika kao i veći dio digitalnih materijala koji prate udžbenik napravila upravo ona.

Više informacija o udžbeniku možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Tomislav Matleković
11. međunarodni simpozij o obradbi i...

11. međunarodni simpozij o obradbi i analizi signala i slike / 11th International Symposium on Image and Signal Processing and Analysis (ISPA 2019) održat će se od 23. do 25. rujna 2019. u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu (CAAS) u Dubrovniku.

Simpozij organizira Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu uz tehničko ko-sponzorstvo EURASIP-a, IEEE-ovog Društva za obradbu signala (IEEE SPS), Hrvatske sekcije IEEE-a i Odjela za obradbu signala Hrvatske Sekcije IEEE-a. Zbornik radova će biti poslan za objavljivanje u digitalnoj knjižnici IEEE Xplore.

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje na simpoziju, a posebno pozivamo autore da pošalju svoje radove u kojima opisuju nova znanstvena postiginuća radi uključenja u glavni program ili u neko od tematskih specijalnih savjetovanja.

Rok za slanje cjelovitih radova je 20. lipanj 2019.

Internetske stranice konferencije su: https://www.isispa.org/

Autor: Tomislav Petković
Copernicus Hackathon Zagreb 2019.

U prostorima Sveučilišnog računskog centra SRCE u Zagrebu, 23. i 24. listopada 2019. godine po prvi puta će biti održan Copernicus Hackathon - natjecanje timova u razvoju aplikacija koje se temelje na korištenju podataka i servisa Copernicus programa – Europskog programa opažanja zemlje iz svemira. Ovo natjecanje provodi se u okviru aktivnosti Europske komisije na promicanju Copernicus programa i izboreno je na natječaju provedeno tijekom prosinca 2018. godine.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, nositelj organizacije Hackathona je Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a suorganizatori su Državna geodetska uprava, Grad Zagreb, Hrvatska udruga poslodavaca, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Šumarski fakultet, Ericsson-Nikola Tesla d.d., Amphinicy Technologies d.o.o., GDI d.o.o. i Sveučilišni računski centar - Srce. U organizaciji također sudjeluje Fakulteta gradbeništva in geodezije Univerze v Ljubljani, obzirom da ovaj Hackathon pokriva područje Hrvatske i Slovenije.

Natjecanje je namijenjeno gospodarskim subjektima, institutima, istraživačkim timovima i studentima koji koriste Copernicus podatke i servise u razvoju aplikacija. Za najbolje timove predviđene su nagrade u svakoj kategoriji.

Više informacija pronađite na www.copernicus-zagreb.eu.

Autor: Dario Bojanjac