Obavijesti

Svečano uručene Zlatne diplome...

U povodu 50. obljetnice diplomiranja na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na FER-u su 22. listopada 2021. godine inženjerima generacije 1969./1970. uručene Zlatne diplome.

Na tradicionalnoj svečanosti, koja je prošle godine izostala radi nepovoljne epidemiološke situacije s koronavirusom, Fakultet je okupio dobitnike Zlatnih diploma kojima je na taj način želio izraziti zahvalnost na svemu što su učinili za razvoj struke, ali i za promociju Fakulteta u posljednjih pet desetljeća.

U svojem se obraćanju dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec, osvrnuo na rastući ugled i status Fakulteta kao vodeće istraživačke i visokoškolske institucije u ovom dijelu Europe, u području elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijske tehnologije, da bi u 15-minutnom govoru sve prisutne nakratko vratio pola stoljeća unazad!

Prisjetio se ključnih momenata koji su obilježili turbulentni kraj šezdesetih i slavne sedamdesete prošloga stoljeća, spomenuvši mnoga tehnološka dostignuća, zanimljiva vremena na svjetskoj i domaćoj političkoj sceni, od Nixona do Hrvatskog proljeća, a nije zaobišao ni kulturni pečat koji su na brojne generacije ostavila neka od najvećih glazbenih imena poput Beatlesa, Rolling Stonesa ili Pink Floyda.

U ovoj vremenskoj kapsuli sjećanja nije zaboravio spomenuti da su to bile i godine pokretanja Smiba, kao i početak proizvodnje Čokolina, a doživljaj je upotpunila zvijezda najduhovitijeg hrvatskog filma i naš kolega s FER-a, Perica Šafranek odnosno Tomislav Žganec iz "Tko pjeva zlo ne misli".

Govor je zasigurno evocirao brojne uspomene, ali naši ih se alumni uvijek mogu zajedno prisjetiti svojim aktivnim članstvom u Alumni klubu FER-a, gdje bismo ih voljeli susretati što češće.

Čestitamo našim zlatnim diplomcima i želimo im svako dobro!

Fotografije sa svečanosti dostupne su ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Prof. Hiroshi Ishiguro: Avatari i...

Povodom panel rasprave Future Symbiosis of Autonomous Robots and Society, koja će se na FER-u održati u četvrtak, 21. listopada 2021., Večernji je list objavio veliki intervju s profesorom Hiroshi Ishigurom, jednim od najpoznatijih robortičara u svijetu i posebnim gostom ovog događaja.

Prof. Ishiguro već je nekoliko puta gostovao na FER-u, a ovoga će puta tijekom online predavanja predstaviti svoj novi projekt na kojem upravo radi, i koji japanska vlada snažno podupire, a to su avatari i društvo budućnosti.

Intervju u cijelosti pročitajte ovdje, a sutra nam se pridružite i online putem MS Teamsa ili YouTube kanala FER-a.

Autor: Petra Škaberna
RADDAR: Učenici osnovnih škola...

U okviru programa RADDAR u subotu, 23. listopada 2021., 70 učenika viših razreda osnovnih škola i 12 njihovih voditelja posjetilo je Laboratorij za napredne elektroenergetske mreže (Smart Grid Laboratory – SGLab) i Laboratorij za odziv potrošnje (Demand Response Lab - DRLab).

Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić i iskusni istraživač Mateo Beus, mag. ing. u SGLabu su učenicima pokazali malu FER-ovu hidroelektranu sa svim podsustavima koji se mogu vidjeti i na pravoj hidroelektrani, nakon čega su naši gosti posjetili i laboratorij DRLab, koji je dizajniran kao pametna kuhinja. Učenici su se na njima prihvatljiv način upoznali s problemima elektoenergentske mreže, pri čemu su pokazali veliki interes za temu, kreativnost i znatiželju!

Osim posjeta laboratoriju, održana je i matematička radionica.

Autor: Petra Škaberna
podkist #12: Najbrucoš - Eugen Bošnjak

Najbrucoš, Eugen Bošnjak, pokazao je u novoj emisiji podkista što ga to čini najboljim brucošem FER-a, generacije 2021. - u punom smislu te titule.

I njega su plašili s maturom, i njega su plašili s FER-om, ali on se trenutačno najviše veseli Linearnoj algebri i ima teoriju da "ako se stalno updatea i sve redovito prati, ne bi trebalo biti problema".

Od prvih pozitivnih dojmova o FER-u ističe ozbiljnost na predavanjima, motiviranost i otvorenost nastavnika da studentima pojasne korake koji dovode do rješenja i pomognu im da zaista shvate zašto je nešto tako. Posebno ga oduševljava Intranet, jer tamo ima "sve što vas zanima, od skripti, primjera zadataka, pa čak i ako nešto niste uspjeli zapisati – sve je tamo!"

Kaže da se odlučio ići na FER, čak i prije nego što je odlučio upisati MIOC. "Ako želiš nešto opipljivo, ideš na FER", razmišljao je Eugen kada je birao između FER-a i PMF-a.

Programiranje ga je zainteresiralo već s 5 godina, a s 11 je u Google (naivno-dječje) ukucao "C++ free download". Ovog je ljeta isprogramirao svoju prvu igricu i do kraja istražio "kada stisneš A, zašto ide ulijevo".

Zapratite podkist na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu, a najnoviju emisiju pogledajte ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Predstavljanje Erasmus+ projekta...

"Crossing the Gap: Startup education and support for PhD students, researchers and scientists (COGSTEPS)"  je Erasmus+ projekt kojeg koordinira i provodi FER u suradnji s partnerima iz Hrvatske (Zagrebački inovacijski centar (ZICER)), Slovenije (Sveučilište u Ljubljani i Ljubljanski sveučilišni inkubator (LUI)) i Austrije (TU Graz i Know-Center). Cilj projekta je izgraditi sponu između znanstveno-istraživačke zajednice i startup ekosustava te olakšati pokretanje i razvoj startupova koji se temelje na rezultatima znanstvenih istraživanja.

Povodom prvih projektnih aktivnosti u koje će se moći uključiti zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu, FER i ZICER organiziraju događaj na kojem će biti predstavljeni detalji projekta, dosadašnji rezultati, nadolazeće projektne aktivnosti te drugi bitni dionici iz startup ekosustava sa svojim aktivnostima i programima za studente, istraživače i znanstvenike koji rade na pokretanju ili razvoju svog startupa. Događaj će se održati 11. studenog u ZICER-u s početkom u 14:00 sati, a svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje putem obrasca za registraciju. U nastavku se nalazi program događaja, a više informacija o projektu dostupno je na internetskoj stranici projekta.

Autor: Matija Srbić
Inovacija s FER-a koja mijenja...

U Slobodnoj Dalmaciji objavljen je članak o nedavno završenom projektu FER-a, "METASHAPE - Napredni ručni detektori metala s mogućnošću diskriminacije oblika mete za uporabu u humanitarnom razminiranju", čiji je koordinator bio prof. dr. sc. Vedran Bilas.

Glavni cilj projekta, koji je i uspješno realiziran, je unaprjeđenje sustava rada ručnih detektora metala u humanitarnom protuminskom djelovanju na način da operater-pirotehničar u realnom vremenu dobije informaciju je li riječ o opasnoj mini ili bezopasnom metalnom predmetu.

Koliko su rezultati projekta vrijedni, najbolje govori činjenica da će oni biti predstavljeni u studenome, na ovogodišnjem skupu Eighth Mine Action Technology Workshop u organizaciji Geneva International Centre for Humanitarian Demining (GICHD), na kojem se izlažu najznačajnije inovacije u tehnologijama humanitarnog razminiranja.

Tim istraživača s FER-a koji su razvili novu metodologiju su: prof. dr. sc. Vedran Bilas, dr. sc. Davorin Ambruš te asistent Marko Šimić, mag. ing.

Autor: Petra Škaberna
Otvoren poziv u sklopu H2020 projekta...

U sklopu Obzor 2020 projekta KITT4SME otvoren je poziv za mala i srednja poduzeća sa zrelim rješenjem (>TRL5) u području umjetne inteligencije za proizvodni sektor. Putem ovog otvorenog poziva dostupno je ukupno 1 milijun eura, odnosno do 100 000 eura po prijavitelju, uz stopu financiranja od 100%. Od odabranih se poduzeća očekuje da integriraju svoja rješenja u platformu KITT4SME. Uz financijsku potporu, odabrana poduzeća će dobiti i tehničku podršku za povezivanje rješenja s platformama temeljenim na FIWARE-u.

Povodom otvorenih prijava, 25. listopada 2021. u 11:00 sati Inovacijski centar Nikola Tesla, kao jedan od partnera na projektu, organizira webinar na kojem će se predstaviti projekt KITT4SME, pojedinosti oko otvorenog poziva te tehnički detalji vezani za samu platformu KITT4SME. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za webinar putem obrasca do 23. listopada 2021. godine, do 12:00 sati. Konačni program bit će poslan zajedno s poveznicom na Zoom dan prije webinara.

Više informacija o otvorenom pozivu dostupno je na službenoj web stranici.

Autor: Matija Srbić
Predstavljen projekt SPARK

U Križevcima je 15. listopada 2021. godine predstavljen projekt "SPARK - Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca", zahvaljujući kojem će Križevci dobiti zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

SPARK u prvom redu želi zainteresirati djecu i mlade Križevaca, okolnih područja i susjednih gradova za prirodoslovlje, astronomiju, računarstvo i moderne tehnologije kroz inovativne programe izvaninstitucionalnog obrazovanja te dodatnih sociotehnoloških aktivnosti. Svi programi proizlazit će iz sinergije lokalnih organizacija civilnog društva i javnih ustanova u kulturi i obrazovanju, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te vanjskih stručnjaka i edukatora. U samo središte prostora aktivnosti postavio bi se opservatorij kao trajni simbol prirodoslovlja u Križevcima.

Projekt je započeo u rujnu ove godine i financiran je iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Voditelj projekta na FER-u je doc. dr. sc. Tomislav Jagušt.

Portal Krizevci.info objavio je članak povodom predstavljanja projekta SPARK, koji je dostupan ovdje.

Autor: Petra Škaberna
podkist #11: Esport u Hrvatskoj -...

Dario Bojanjac i Filip Turčinović, sjajni dvojac koji stoji iza prvog fakultetskog podcasta podkist, novu sezonu u novoj akademskoj godini otvorio je emisijom o esportu. U #11 epizodi ugostili su voditelja i osnivača sekcije FER esports, Nickyja Pranjića.

Nicky je govorio o samim počecima esporta na razini Sveučilišta u Zagrebu, ispričao što ga je ponukalo da pokrene sekciju esports na FER-u te otkrio ima li navijanja u esportu. Objasnio je kako je s kolegama osnovao sekciju i organizirao turnire, kako danas funkcionira sekcija esports i kako joj se FER-ovci mogu pridružiti. FER esports jedna je od najmlađih, ali i najaktivnijih sekcija na FER-u, a u emisiji možete čuti i nekoliko korisnih savjeta kako se i gdje studentske udruge i projekti mogu prijaviti za dobivanje dodatnih financijskih sredstava.

U #11 podkistu saznajte nešto više o položaju esporta u Hrvatskoj i našim svjetski poznatim esportašima.

Podkistovci su novu akademsku godinu započeli s još noviteta. Od sada svoj najdraži podcast možete pratiti na službenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Autor: Petra Škaberna
Panel rasprava: Future Symbiosis of...

Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj organizira panel raspravu pod nazivom Future Symbiosis of Autonomous Robots and Society, koja će se održati 21. listopada 2021. godine, s početkom u 11 sati.

Kao posebnog gosta najavljujemo profesora Hiroshi Ishigura sa Sveučilišta Osaka, Odsjeka za sistemske inovacije, koji je jedan od najpoznatijih robotičara u svijetu. Njegova zapanjujuća postignuća temelje se u razvoju hiperrealističnih android robota. Prof. Ishiguro će tijekom svojeg izlaganja predstaviti tehnologije autonomnih robota i daljinski upravljanih robota (avatara) koje je dosad razvio, a osvrnut će se i na simbiotsko društvo avatara koje pokušava ostvariti uz podršku japanske vlade.

Izlaganje prof. Ishigura potaknut će ključna pitanja i poslužiti kao polazna točka za diskusiju na okruglom stolu koji će potom uslijediti, a na kojem će, pored prof. Ishigura, sudjelovati prof. dr. sc. Sven Lončarić, prof. dr. sc. Zdenko Kovačić te izv. prof. dr. sc. Matko Orsag. Moderator okruglog stola bit će prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Panel raspravu možete pratiti putem MS Teams poveznice ili FER-ovog YouTube kanala, a program preuzmite ovdje.

Za sve sudionike panel rasprave pripremili smo anketu koja je dostupna ovdje.

Više informacija o predavačima i sudionicima okrugloga stola pronađite u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Veleposlanica Japana, Nj. E. Misako...

Veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Misako Kaji, posjetila je u četvrtak, 14. listopada 2021. godine, FER gdje su ju ugostili dekan prof. dr. sc. Gordan Gledec i prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Veleposlanica Japana bila je u pratnji prvoga tajnika Toyokazu Ichimure, drugoga tajnika Yutaro Nishide te Tomislava Mikuljana iz Odjela za kulturu i odnose s javnošću.

Na sastanku se razgovaralo o položaju i značaju FER-a u akademskoj i znanstvenoistraživačkoj zajednici te njegovom pozicioniranju na međunarodnoj razini. Poseban naglasak stavljen je na istraživanja koja FER provodi u području robotike i obnovljivih sustava energije.

Odabrane fotografije nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Lara Cvjetko juniorska viceprvakinja...

Na Svjetskom prvenstvu za juniore u judu, koje se održavalo od 6. do 9. listopada 2021. godine na Sardiniji, studentica preddiplomskog studija na FER-u Lara Cvjetko, osvojila je srebrnu medalju i time postala svjetska viceprvakinja u judu u kategoriji do 70 kg!

Na smotri najboljih svjetskih juniora sudjelovalo je 490 natjecatelja iz 72 zemlje, s pet kontinenata, a Lara je medalju osvojila u konkurenciji 31 natjecateljice iz 25 zemalja.

"Za ovo natjecanje sam se pripremala cijelu sezonu i iznimno sam sretna i ponosna zbog ovog rezultata", javlja nam Lara, kojoj je prije mjesec dana dodijeljena i nagrada Dražen Petrović za najuspješniju sportašicu mlađe dobi. Spomenutu nagradu nije bila u mogućnosti osobno preuzeti jer je upravo taj dan nastupala na Europskom juniorskom prvenstvu u Luksemburgu, na kojem je postala juniorska viceprvakinja Europe.

Pored sportskih priznanja, Lara je dobitnica i Rektorove nagrade za ak. god. 2020./2021.

Čestitamo Lari od srca i želimo joj puno uspjeha u daljnjim natjecanjima!

U nastavku obaijesti pogledajte nekoliko Larinih fotografija s natjecanja.

Autor: Petra Škaberna

Grad Zagreb za razvoj inovativnih tehnoloških proizvoda osigurao 800.000 kuna

Od Europe do Izraela ZICER je prepoznat kao jedan od najboljih svjetskih inovacijskih ekosustava, a Startup Factory kao akcelerator koji stvara tržišno održive startupove.

O tome govori i 76 timova kojima je Startup Factory bio odskočna daska za ulazak u svijet inovativnog poduzetništva.

Želiš li i ti biti #zicer? Sada je prilika! Prijave za Startup Factory otvorene su do 14. listopada 2021. godine.

Ideja je samo početak. Startup Factory zna kako je oblikovati do tržišne održivosti!

Više informacija pronađi u nastavku obavijesti.

Autor: Tea Jermaniš
Poziv učenicima osnovnih škola za...

Radionice Matematika za radoznale RADDAR kao i radionice Programiranje u Pythonu RADDAR_prog, održavat će se svaki drugi tjedan, počevši od 18. listopada 2021.

Radionice će se odvijati u prostorijama XV. gimnazije; ponedjeljkom od 18 sati radionice Matematika za radoznale RADDAR, a utorkom u 18 sati radionice Programiranje u Pythonu RADDAR_prog.

Radionice iz matematike će se održavati prema dobi učenika tj. razredu koji učenik pohađa u osnovnoj školi, dok će se radionice iz programiranja u Pythonu organizirati u tri grupe, ovisno o predznanju.

Planirano je da jednu subotu u mjesecu (prije podne) radionica bude zajednička i za polaznike Matematike i za polaznike Programiranja u Pythonu prvenstveno u dvoranama i laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ali i drugim tehničkim fakultetima.

Roditelji svoju djecu mogu prijaviti na radionice popunjavanjem online upisnice dostupne OVDJE. Učenik može pohađati samo jednu od radionica, ali i obje.

Eventualna dodatna pitanja vezano za matematičke radionice možete postaviti gospođi Vesni Ovčina na vovcina@mioc.hr, a za radionice Programiranje u Pythonu gospođi Zlatki Makučič na zmark@mioc.hr.

Učenici koji pohađaju radionice trebaju se pridržavati kućnog reda XV. gimnazije te važećih epidemioloških mjera (higijena ruku, dezinfekcija i obvezno nošenje maskica).

Autor: Petra Škaberna
Audicije za članstvo u Akademskom...

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva (AKMUZ FER) poziva sve zainteresirane za pjevanje u najbrojnijem muškom zboru u Hrvatskoj, ali i šire. Ako volite pjevati pod tušem, sudjelujete u karaokama, radujete se izazovima, željni ste putovanja, a pritom ste timski igrač, dođite na audicije koje će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dvorana B5, 12., 15., 19. i 22. listopada 2021., od 16.45 do 18.30 sati.

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva osnovan je 2016., a dosad je osvojio 9 zlatnih plaketa na domaćim i međunarodnim natjecanjima te obišao šest europskih zemalja. U ovoj pjevačkoj sezoni pred Zbor su postavljeni ambiciozni ciljevi te Vas s radošću pozivamo da te ciljeve ostvarimo zajedno!

Zapratite nas na društvenim mrežama i kanalima:

YouTube: https://www.youtube.com/AKMUZFER

Facebook: https://www.facebook.com/akmuzfer

Instagram: https://www.instagram.com/akmuzfer

Twitter: https://twitter.com/AKMUZFER

Autor: Petra Škaberna
Posjet učenika OŠ Eugena Kvaternika...

U petak, 1. listopada 2021. godine FER je posjetila grupa učenika iz Osnovne škole Eugena Kvaternika iz Velike Gorice, u pratnji nastavnice Dalije Kager.

U druženju koje je potrajalo tri školska sata, učenici su se upoznali s Fakultetom i aktivnostima koje se na njemu provode, posjetili Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS, u kojem ih je Marko Križmančić upoznao s projektom WATCHPLANT, te sudjelovali u radionici programiranja uz pomoć LEGO robota.

Posjet je organizirana u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu, a vodio ga je docent Tomislav Jagušt.

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.

 

Autor: Tomislav Jagušt
Radionica o društvenoj uključenosti...

Od 13. do 25. rujna održana je radionica INNOSID u Dubrovniku na kojoj je sudjelovalo više od 30 studenata i više od 15 predavača iz pet europskih država (Francuska, Španjolska, Portugal, Mađarska, Hrvatska) i šest institucija. Cilj radionice je razvoj prototipova aplikacija temeljenih na inovativnim tehnologijama (VR, AR, ML, hologrami i 3D printanje) kako bi poboljšali društvenu uključenost osoba s invaliditetom.

Studenti su započeli rad na prototipovima još u travnju jer se ovaj projekt temelji na hibridnom pristupu mobilnosti (tzv. miješane mobilnosti) koji studentima i predavačima omogućuje blisku suradnju prije, tijekom i nakon radionice INNOSID. Miješana mobilnost sastoji se od virtualne i fizičke mobilnosti. Virtualna mobilnost trajala je od 12. travnja do 21. svibnja 2021. godine te je faza u kojoj studenti u timovima iz drugih europskih država kroz virtualnu suradnju pripremaju svoje prototipove, dok je fizička mobilnost faza u kojoj studenti uživo nastavljaju svoj rad. Na radionici je razvijeno sedam prototipova aplikacija za pomoć u svakodnevici osobama s invaliditetom.

Radionicu u Dubrovniku je popratila i Hrvatska radiotelevizija. Prilog emitiran u Dnevniku u podne u subotu 2. listopada možete pogledati ovdje.

Više detalja o aktivnostima na radionici i fotografije dostupne su u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Početak nastave na FER-u

Ponedjeljak, 4. listopada, bio je prvi dan nastave u novoj akademskoj godini koja će se na FER-u odvijati kontakno, što znači da su učionice i hodnici Fakulteta ponovno oživjeli i napunili se žamorom naših studenata!

Krajem prošloga tjedna na Uvodnom smo satu poželjeli dobrodošlicu novoj generaciji brucoša, našim perspektivnim mladim ljudima od kojih je velika većina na državnoj maturi ostvarila najbolje rezultate iz Matematike i Fizike. Od 653 upisanih brucoša, na državnoj je maturi njih 403 bilo među 1000 najboljih iz Matematike (više razine) te čak 483 najboljih iz Fizike.

Stranim studentima, koji će na FER-u boraviti u okviru kratkoročne mobilnosti ili u sklopu studijskih programa na engleskom jeziku, organizirali smo događaj pod nazivom New Student Orientation. Za 80-ak studenata, koji su na FER stigli iz 12 država i ukupno 16 svjetskih gradova, tom smo prilikom održali predavanje tijekom kojeg smo ih upoznali s ključnim informacijama vezanim uz studiranje na našem Fakultetu. 

Kako bi se što bolje snašli u novom okruženju, za naše smo drage goste osigurali nekolicinu studenata FER-a starijih godina, tzv. buddyje, koji će ih, sigurni smo, upoznati sa svim tajnama studentskoga života u Zagrebu, ali i šire!

Izuzetno nas veseli što će se u akademskoj godini 2021./2022. nastava odvijati uživo te želimo svima uspješan početak studiranja na FER-u!

Više fotografija s navedenih događaja dostupno je u galeriji ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Službeno otvorena dva nova računalna...

Prodekan za poslovanje prof. dr. sc. Mario Vražić i predsjednik Uprave Fine mr. sc. Dražen Čović danas su na FER-u službeno otvorili dva računalna laboratorija koja je Financijska agencija sufinancirala sa 625 tisuća kuna.

Otvorenju su također prisustvovali i članica Uprave Fine Vinka Ilak, direktor Finine Službe razvoja IT servisa Dario Belić te voditelj FER-ovog Centra za informacijsku potporu dr. sc. Svebor Prstačić.

U laboratorijima je do sada nastavu moglo pratiti 30-ak studenata, a sredstvima Finine donacije povećani su kapaciteti pa ih sada u ovim učionicama može boraviti dvostruko više. Između ostalog, nabavljena su i nova računala, projektori i projekcijska platna, školske ploče, potpuno je rekonstruiran energetski i računalni razvod, nabavljena je i ugrađena nova LED rasvjeta te novi klima uređaji. Dosadašnji laboratoriji (A209 i A210) u potpunosti su poprimili novi izgled, a njihovo uređenje obavljeno je tijekom cjelovitog uređenja 2. kata A zgrade FER-a, koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Fine i samoga Fakulteta.   

Neki od kolegija, koji će se izvoditi u ovim laboratorijima, su Oblikovni obrasci u programiranju, Operacijski sustavi, Skriptni jezici, Uvod u umjetnu inteligenciju, Paralelno programiranje, Projektiranje ugradbenih računalnih sustava itd.

Prilikom otvorenja novih laboratorija, predsjednik Finine Uprave, mr. sc. Dražen Čović, je izjavio: "Fina je, prije svega, tehnološka tvrtka koja ima vrlo snažan IT tim, s gotovo 300 zaposlenika. Studenti FER-a dobrodošli su u Finu, gdje mogu obaviti terensku nastavu, praksu, diplomski rad, ali i sudjelovali u svim Fininim projektima. Ovom donacijom željeli smo olakšati izvođenje nastave i laboratorijskih vježbi svim studentima FER-a, u tehnološki naprednom okruženju. Ova suradnja je još jedan u nizu primjera koji pokazuju da je Fina društveno odgovorna i važna tvrtka za akademsku zajednicu".

"FER tradicionalno njeguje vrlo uspješnu suradnju s brojnim partnerima iz gospodarstva. Stoga nas posebno veseli kada poslovni sektor prepozna važnost ulaganja u akademsku zajednicu i aktivno sudjeluje u stvaranju suvremenoga tehnološkog okruženja za osposobljavanje vrhunskih mladih inženjera koji stasaju na FER-u. Fina i FER surađuju na nekoliko razina, a spomenuta donacija dodatno će produbiti naš poslovni odnos", izjavio je tom prilikom prodekan za poslovanje FER-a, prof. dr. sc. Mario Vražić.

Autor: Petra Škaberna
Objavljen Glasnik FER-a za rujan

Svečane promocije magistara i prvostupnika inženjera generacije 2020. obilježile su mjesec rujan, no s velikim ponosom ističemo i naše sjajne studente, dobitnike Rektorove nagrade za ak. god. 2020./2021.

Poznato je da se na FER-u provode vrhunska istraživanja, pa nas izuzetno raduje kada ona dobiju međunarodna priznanja, kao što smo prenijeli u intervjuu s doc. dr. sc. Domagojem Vlahom, ili kada ona čine važnu kariku u procesu stvaranja vrhunskih tehnoloških dostignuća, poput kreiranja dijelova procesora za računala visokih preformansi u okviru projekta European Processor Initiative (EPI).

Vijesti na tu temu, ali i ostale izdvojene novosti s FER-a, pronađite u novom izdanju Glasnika.

Na Glasnik FER-a se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Održane svečane promocije magistara i...

Svečane promocije magistara i prvostupnika inženjera generacije 2020. održane su 18. i 19. rujna 2021. godine u Studentskom centru u Zagrebu.

FER-ovu generaciju 2020. čini više od 1000 mladih stručnjaka iz područja elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija i računarstva odnosno 481 magistar inženjer, 558 prvostupnika inženjera te 30 sveučilišnih specijalista.

Pored samih pristupnika, svečanost su dodatno uveličali brojni članovi obitelji, prijatelji i kolege kojima se na početku promocije poticajnim govorom obratio dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec.

Našim magistrima inženjerima inspirativne riječi uputili su predstavnici iz industrije i ugledni alumni FER-a, direktor poduzeća Tehnozavod-Marušić d.o.o., Krešimir Marušić te direktor i osnivač poduzeća Entrio tehnologije d.o.o., Berislav Marszalek.

Na promocijama su se svojim kolegama prijateljskim riječima obratili i predstavnici studenata: magistrima inženjerima Valentina Fatorić, Mate Paulinović, Fran Milković i Ivan Gredičak, a prvostupnicima Tin Župančić, Karlo Valentin Cihlar, Rino Čala i Patrik Okanović.

Snimku promocija možete pogledati na našem YouTube kanalu (prvostupnici, magistri), a fotografije su dostupne ovdje.

Napomena: radi velikog broja fotografija, one će se dodavati postupno i s manjim zakašnjenjem. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Autor: Petra Škaberna
Poziv na radionicu: Trend and...

Pozivamo vas na radionicu Trend and Innovation Network Dialogue Meeting – Automation & Robotics, koja će se održati u četvrtak, 7. listopada 2021. godine s početkom u 9:00 sati u Hotelu Capital (Jurišićeva 22).

Tom će prilikom prof. dr. sc. Zdenko Kovačić, voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) održati izlaganje na temu "Pregled istraživanja laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja", a potom će sudjelovati i na Okruglom stolu čiji će moderator biti prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković. Okrugli stol koji će nastojati pružiti odgovore na pitanja kako se razvoj automatizacije i robotike može poticati u Republici Hrvatskoj, koje su glavne prepreke koje sprječavaju usvajanje i integraciju naprednih rješenja te kako se one mogu prevladati.

Program radionice možete preuzeti ovdje, a prijave se zaprimaju putem poveznice ovdje, do utorka, 5. listopada 2021.

Radionicu organizira Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, u sklopu projekta "Central Europe Upstreaming for Policy Excellence in Advanced Manufacturing & Industry 4.0 towards 2030 - CEUP2030". HAMAG-BICRO sudjeluje kao partner na projektu CEUP2030, financiranom iz Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2014. - 2020. kojim se žele kreirati politike u području Industrije 4.0., odnosno napredne proizvodnje u Srednjoj Europi (SE). Koncept projekta osmišljen je kako bi izašao u susret izazovima i potrebama trenutno dostupnog visokokvalitetnog inovacijskog znanja na području SE.

Autor: Petra Škaberna
Hrvatski znanstvenici razvijaju novu...

Prvu nagradu na natjecanju Data Challenge, koje se održalo u sklopu konferencije Extreme Value Analysis 2021, osvojili su doc. dr. sc. Domagoj Vlah sa Zavoda za primijenjenu matematiku i dr. sc. Tomislav Ivek s Instituta za fiziku.

Metodologija Conditional Missing data Importance Weighted Auto-Encoder (CMIWAE), koju su razvili hrvatski istraživači, a koja im je ujedno i osigurala pobjedu na natjecanju Data Challenge, temelji se na naprednoj varijanti tzv. varijacijskih autoenkodera, umjetnih neuronskih mreža koje služe rekonstrukciji podataka u prisustvu šuma, oštećenja ili drugačijih manjkavosti. Za razliku od konkurentskih metoda, metoda CMIWAE omogućava da neuronska mreža sama pronalazi ključne pravilnosti u dostupnim podacima, pa stručne informacije ni ručno podešavanje podataka nisu potrebni.

U nastavku obavijesti možete pronaći više informacija o samom natjecanju te kratki intervju s docentom Domagojem Vlahom.

Autor: Petra Škaberna

European Processor Initiative (EPI), projekt s 28 partnera iz 10 europskih zemalja, s ciljem postizanja neovisnosti EU-a u tehnologiji HPC čipova i HPC infrastrukturi, objavio je da su uzorci testnih čipova EPAC1.0 RISC-V isporučeni EPI konzorciju te da su početna ispitivanja njihova rada bila uspješna.

Jedan od ključnih segmenata aktivnosti projekta je razvoj europskog intelektualnog vlasništva procesora temeljenih na RISC-V arhitekturi, koji omogućuju energetski učinkovite i visokopropusne jezgre akceleratora pod nazivom EPAC (European Processor Accelerators).

EPAC kombinira nekoliko akceleratorskih tehnologija specijaliziranih za različita područja primjene. Testni čip sadrži četiri jezgre za vektorsku obradu podataka (VPU) sastavljene od Avispado RISC-V jezgre (dizajn SemiDynamics) te jedinice za vektorsku obradu podataka, koje su dizajnirali Istraživački centar za arhitekture i aplikacije računala visokih performansi Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Barcelona Supercomputing Centar. Čip sadrži i Home Node i L2 predmemoriju (dizajn Chalmers i FORTH) i dva dodatna akceleratora: Stencil i Tensor akcelerator (STX) (dizajn Fraunhofer IIS, ITWM i ETH Zürich) te procesor promjenjive preciznosti (VRP) (dizajn CEA LIST). Svi akceleratori povezani su vrlo brzom mrežom na čipu i SERDES (dizajn EXTOLL).

EPAC testni čipovi (njih 143) izrađeni su u GLOBALFOUDNRIES 22FDX tehnologiji male snage, imaju površinu od 26,97 mm2, 14 milijuna logičkih instanci (ekvivalentno 93M logičkih vrata) uključujući 991 memorijske instance, pakirani su u FCBGA s 22x22 matricom i imaju ciljanu frekvenciju od 1 GHz.

Inicijalno pokretanje bilo je uspješno, a EPAC je izveo svoj prvi program slanjem tradicionalnog "Hello World!" pozdrava na različitim jezicima konzorciju EPI i svijetu!

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o projektu EPI te dodatne fotografije.

Autor: Nikolina Lednicki

U subotu, 13. 11. 2021. hodnici FER-a pretvorit će se u koncertni prostor u kojem ćeš imati priliku čuti i gledati 16 različitih izvođača na tri pozornice! Tradicionalno te očekuju projekcije filmova u kinu te nezaboravni strani i domaći hitovi u KSET-u!

Za sve dodatne informacije prati događaj na Facebooku, stranicu Brucošijade FER-a i KSET-a na Facebooku te @brucifer_fer i @klubkset na Instagramu.

Više informacija o kartama i izvođačima donosimo uskoro!

Autor: Marin Capan
HRT: Početak akademske godine na FER-u

U prilogu HRT-ovog Studija 4, o početku nove akademske godine na FER-u, govorili su prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić, prof. dr. sc. Vedran Mornar i student preddiplomskog studija Filip Perković.

Prilog je dostupan na FER-ovom YouTube kanalu.

Autor: Petra Škaberna
Universitas: Genijalci s FER-a i sva...

U posljednjem izdanju sveučilišnih novina Universitas objavljen je članak o nekolicini izdvojenih projekata koje FER trenutačno provodi, pod naslovom Genijalci s FER-a i sva njihova čudesa iz labosa.

Predstavljeni su projekti financirani iz programa Obzor 2020: WatchPlant - Pametan bio-hibridni sustav za nadzor okoliša, voditelja prof. dr. sc. Stjepana Bogdana i MEET - Multidisciplinarna i višekontekstna demonstracija tehnika istraživanja i iskorištavanja naprednih geotermalnih sustava i potencijala, voditelja doc. dr. sc. Ivana Rajšla te projekti financirani iz programa Hrvatske zaklade za znanost: ADEPT - Napredna gusta predikcija za računalni vid, voditelja prof. dr. sc. Siniše Šegvića, PVDC - Prediktivno upravljanje dinamikom vozila, voditelja doc. dr. sc. Šandora Ileša, CONAN2D - Računalno projektiranje nanotranzistora temeljenih na novim 2D materijalima, voditelja izv. prof. dr. sc. Mirka Poljaka te IoT4us - Pametne usluge usmjerene čovjeku u interoperabilnim i decentraliziranim okolinama Interneta stvari, voditeljice prof. dr. sc. Ivane Podnar Žarko.

Autor: Petra Škaberna