Obavijesti

FER s Infobipom osmislio Branku – AI...

FER je u suradnji s Infobipom, prvim hrvatskim jednorogom, razvio chatbot imena Branka koji će budućim studenticama i studentima omogućiti brži i jednostavniji proces upisa na Fakultet. Inspiracija za ime interaktivnog komunikacijskog sustava prva je hrvatska doktorica znanosti iz područja elektrotehnike, prof. emer. dr. sc. Branka Zovko Cihlar (1933. – 2023.).

Korištenjem napredne tehnologije, Branka pruža odgovore na najčešća pitanja, usmjerava korisnike kroz korake upisa te omogućava brzu i učinkovitu podršku. Branki se može pristupiti putem poveznice https://www.fer.unizg.hr/studiji/upis_na_fer. Klikom na chat ikonicu u desnom donjem uglu ekrana otvara se prozor u kojem vas AI pomoćnica pozdravlja riječima "Bok, ja sam Branka, kako ti mogu pomoći?".

"Uvodimo tehnologiju AI asistenta da bismo brucošima pomogli da se što bolje snađu pri upisu studija, a studentskoj službi osigurali dovoljno vremena za administriranje brojnih prijava. Ovo je vrlo zanimljivo i korisno iskustvo te vjerujem da ćemo i proširiti primjenu sličnih rješenja. FER osmišljava i istražuje mogućnosti korištenja umjetne inteligencije u poučavanju inženjera zajedno s drugim vodećim visokoškolskim institucijama u Europi. Projekt je pokrenut i izveden u suradnji s vodećom hrvatskom kompanijom Infobip, uz sudjelovanje studenata i potporu alumna kojima posebice zahvaljujem", istaknuo je dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas.

Ovaj projekt predstavlja samo jedan od prvih koraka Infobipa u dugoročnom planu razvoja inovativnih rješenja koja će koristiti ne samo obrazovnim institucijama, već i široj zajednici. "Izuzetno smo ponosni na našu suradnju s FER-om i vjerujemo da će ovaj chatbot potpomognut generativnom umjetnom inteligencijom značajno unaprijediti iskustvo upisa za buduće studente. Ovo je samo početak naših zajedničkih napora u istraživanju i razvoju naprednih tehnologija" izjavio je Ervin Jagatić, direktor za AI produkte u Infobipu.

Navedena suradnja unaprjeđuje usluge za buduće studente, ali i otvara dodatne mogućnosti za zajednička istraživanja, razvoj rješenja i suradnju FER-a i Infobipa. Studenti će imati priliku sudjelovati u praksama i projektima unutar Infobipa, gdje će stjecati vrijedna iskustva i znanja potrebna na tržištu rada, a mentoriranje od strane Infobipovih stručnjaka dodatno će obogatiti njihovo obrazovanje i profesionalni razvoj.

Zahvaljujemo posebno našem timu koji je vodio projekt na FER-u, prije svega Petri Lukini, voditeljici Studentske službe i doc. dr. sc. Tomislavu Jaguštu!

Autor: Petra Škaberna
Online upisi na FER-u - brucoši,...

I ove godine predvidjeli smo online upis u 1. godinu prijediplomskog studija čime pojednostavljujemo i ubrzavamo upis za više od 650 naših brucoša. 

Udaljeni upis u 1. godinu prijediplomskog studija započet će 22. srpnja 2024. godine kada će svi maturanti, koji su putem sustava Postani student ostvarili pravo upisa na FER-ove prijediplomske studijske programe koji se izvode na hrvatskom i engleskom jeziku, putem elektroničke pošte navedene u sustavu Postani student dobiti pristupne podatke za FER-ovu aplikaciju za upis i detaljne upute o postupku upisa. Zbog toga je jako važno da provjerite svoju email adresu evidentiranu u sustavu Postani student i po potrebi zamijenite email adresom koju koristite, odnosno koju čitate.

Upis je potrebno potvrditi/dovršiti do uključivo 23. srpnja 2024. godine. 

Dolazak na fakultet radi potvrđivanja upisa nije potreban.

Upis izvan navedenih termina neće biti moguć!

Maturantima je osigurana i online podrška na adresi elektroničke pošte upis@fer.hr (za studije koji se izvode na hrvatskom jeziku) i enrollment@fer.hr (za studije koji se izvode na engleskom jeziku) ili putem telefona +385 1 6129 905 (za studije koji se izvode na hrvatskom jeziku) , +385 1 6129 906 (za studije koji se izvode na engleskom jeziku).

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Lukina
Prijavi se za stipendiju Zaklade FER...

Raspisan je novi natječaj za osam stipendija koje su namijenjene studentima čije imovinsko stanje i druge okolnosti ograničavaju njihove prilike studiranja. Kriterije natječaja i prijavni obrazac možete pronaći ovdje, a prijaviti se možete do 17. 8. 2024.

Temeljni uvjet prijave je imovinski cenzus, odnosno na natječaj se mogu prijaviti studenti čiji ukupni mjesečni prihodi po članu kućanstva ne prelaze 600 EUR.

Kriteriji natječaja vrednuju pokazatelje koji negativno utječu na financijske i imovinske prilike studenata i njihovih obitelji te zalaganja na dodatnim aktivnostima na fakultetu čime se nastoji provesti najbolja individualna procjena te dodijeliti stipendije onim studentima kojima je najpotrebnija. Pri tome, na natječaj se mogu prijaviti studenti čiji su rezultati studiranja slabiji, uključujući i ponavljanje ili parcijalni upis akademske godine, budući da i takvi rezultati mogu biti odraz otežavajućih okolnosti i prilika unutar obitelji ili trenutne situacije u kojoj su se neki studenti zatekli.

Autor: Petra Škaberna

FER i FSB predstavili su 11. lipnja 2024. prvi studij biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj, združeni studij koji predstavlja važan korak prema rješenju suvremenih izazova u zdravstvu. 

Uz FER kao nositelja studija, i FSB kao partnera, u izvođenju programa sudjelovat će i nastavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (MEF). Pokretanje prvog diplomskog studija biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj treba posebno sagledavati u kontekstu starenja društva i rastućih troškova liječenja u EU i u svijetu.

Tržišna vrijednost biomedicinskog inženjerstva u Europskoj uniji iznosi 110 milijardi eura s gotovo 650 000 zaposlenih u oko 26 000 kompanija, što svjedoči o značaju biomedicinskog inženjerstva.

Po završetku studija, studenti će po prvi put moći steći kvalifikaciju "magistar inženjer/magistra inženjerka biomedicinskog inženjerstva" s pripadajućim stručnim nazivom "mag. ing. biomeding.". Budući magistri inženjeri zapošljavat će se u poduzećima koja se bave razvojem, prodajom i podrškom biomedicinskih proizvoda te u privatnim i javnim zdravstvenim institucijama. FER ovim studijem dodatno podupire izvrsnost i konkurentnost domaćeg kadra.

Autor: Ira Vince
Otvorene su prijave na diplomski...

U srijedu 5. lipnja 2024. godine krenule su prijave na združeni diplomski studij Primijenjena kognitivna znanost i traju do 3. srpnja. Studij zajedničkim snagama izvode dvije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet.

Što je to kognitivna znanost i čime se bavi možete saznati u predavanju The Integrated Study of the Mind koje je održao profesor Mark Turner na ovogodišnjem predstavljanju studija te u predavanju Introduction to Cognitive Science koje je održao profesor Todd Oakley na prošlogodišnjem predstavljanju studija. Profesorica Renata Geld, voditeljica studija, održala je predavanje o iskustvima prve generacije studenata te o samom studijskim programu. Više o studijskom programu možete čuti i u emisiji Znanstveni koncentrat. Dodatne informacije o nastanku i ciljevima studija možete saznati i u 35. epizodi podkista Što je kognitivna znanostu kolumni i članku na tportalu, intervjuu na Netokraciji, intervjuu na Poslovnom Dnevniku te u najnovijem intervjuu na temu odnosa čovjeka i tehnologije.

Sve informacije o prijavama i studijskom programu možete pronaći na stranicama studija.

Autor: Dario Bojanjac
Javni poziv Ministarstva...

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je javni poziv za iskaz interesa za izradu glavnog projekta za rekonstrukciju zgrade A Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Detalje uvjeta za javnu nabavu pročitajte ovdje.

Autor: Ana Fadljević
Otvoreni upisi na specijalistički...

Podaci na globalnoj razini govore da se radi kibernetičkog kriminala svake godine gubi 295 milijardi eura. Mali broj institucija koje se nađu u takvoj situaciji mogu osigurati resurse za oporavak, a cijena povrede podataka za mala i srednja poduzeća u svijetu procjenjuje se na 110 000 do čak 1,15 milijuna eura.

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) ima rješenje za ublažavanje tih problema, koje se temelji na tome da se postojeći djelatnici dodatno educiraju za rad u području sigurnosti.

FER od 2010. godine provodi poslijediplomski specijalistički studij Informacijska sigurnost čiji je cilj edukacija i osposobljavanje stručnjaka za informacijsku i kibernetičku sigurnost. Taj studij namijenjen je stručnjacima iz raznih domena koji nisu u sigurnosti te ih se dodatno obučava za poslove, a potencijalno, i karijeru u sigurnosti.

Ulaganjem u vlastito znanje ili znanje svojih zaposlenika razvijate vještine i znanja potrebna da budete korak ispred digitalnih prijetnji i osigurate sigurnu zaštitu podataka za svoje klijente i vašu organizaciju. Edukacija zaposlenika ujedno je najbolji način da ih se motivira, dok istovremeno povećavate vrijednost ljudskih resursa cjelokupne organizacije, institucije ili poduzeća.

Trenutačno je otvoren natječaj za upis generacije u akademsku godinu 2024./2025., koji traje do 23. rujna 2024. godine, a sve dodatne informacije raspoložive su na adresi https://www.fer.unizg.hr/infosig.

Autor: Petra Škaberna
NATJEČAJ za upis na doktorski studij...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice tehničkih znanosti (3 godine, 180 ECTS bodova) u akademskoj godini 2024./2025. iz znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO

Doktorski studij može upisati osoba koja je završila sveučilišni diplomski ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva kojim se ukupno s prethodnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više; ili jednakovrijedni sveučilišni četverogodišnji dodiplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više. Na doktorski studij može se upisati magistar znanosti iz polja elektrotehnike ili računarstva. Razgovor s pristupnikom obavezan je dio upisnog postupka.

Studij se može upisati u punom radnom vremenu (u trajanju od 3 godine) ili s dijelom radnog vremena (kao studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina).

Broj mjesta: 60

Školarina iznosi 9000 eura i plaća se u šest (6) rata od 1500 eura po semestru.

Prijave za upis na doktorski studij provode se u dva upisna roka: zimski i ljetni.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Savjetovanje o nacrtu Pravilnika o...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva otvorio je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu Pravilnika o studiranju na prijediplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u razdoblju od 15. srpnja 2024. godine do 26. kolovoza 2024. godine do 16.00 sati.

Nacrt Pravilnika o studiranju na prijediplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva dostupan je ovdje.

Prijedloge i primjedbe na nacrt Pravilnika možete ostaviti putem obrasca koji je dostupan za preuzimanje putem niže navedene poveznice:

Obrazac za sudjelovanje u postupku savjetovanja s javnošću

Autor: Jožica Poslon
Nagrađeni radovi na 15. Diplomskoj...

Završna svečanost ovogodišnje Diplomske radionice Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 10. srpnja 2024. godine na FER-u. Snimka završne svečanosti s dodjelom nagrada je dostupna na poveznici.

Najbolje predstavljeni diplomski radovi na ZESOI-ju u ak. god. 2023./2024. prema izboru Gospodarskog savjeta su:

 • 1. nagrada: Petar Sušac, "Sustav za dijagnostiku i praćenje intenziteta mucanja primjenom strojnog učenja na rubnim uređajima", mentor prof. dr. sc. Hrvoje Džapo (video, poster)
 • 2. nagrada: Danijel Barišić, "Detekcija i otklanjanje napada na duboke neuronske mreže", mentor prof. dr. sc. Sven Lončarić (video, poster)
 • 3. nagrada: Gašpar Dončević, "Projektiranje nove generacije sustava za površinsku elektromiografiju visoke prostorne razlučivosti", mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek (video, poster)
 • 4. nagrada: Ivan Kožar, "Projektiranje naglavnog uređaja za reprodukciju zvuka tehnologijom koštane provodljivosti s aktivnim propuštanjem glasa", mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek (video, poster)

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, Borisu Matjačiću iz tvrtke Končar – Institut za elektrotehniku na zanimljivom predavanju te donatorima nagrada i sponzorima radionice.

Svi studentski posteri su dostupni u repozitoriju na internetskoj stranici radionice DIRA 2024, a video prezentacije su dostupne na YouTube kanalu radionice.

Fotografije sa završne svečanosti su dostupne u galeriji, a fotografije dodjele nagrada možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić
Ministar regionalnoga razvoja i...

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić 11. srpnja 2024. godine posjetio je Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije i Laboratorij za integrirane sklopove i elektromagnetsku kompatibilnost gdje su mu predstavljeni projekti iz programa Obzor Europa, posebice programa Širenje izvrsnosti, kao i kompetencije i inicijative u okviru Europskog Akta o čipovima.

 

 

Autor: Ana Fadljević
Dekan Bilas za HRT govori o...

Dekan Vedran Bilas i generalna direktorica Talijansko-hrvatske gospodarske komore Andrea Perkov gostovali su 6. srpnja 2024. na HRT-u u emisiji Studio 4 kod urednika i voditelja Željka Karduma. Govorilo se o kongresu posvećenom tehnologiji i inovacijama, Big Science Business Forumu (BSBF), koji će se održati u listopadu ove godine u Trstu.

Vedran Bilas istaknuo je da postoje mnoge kompanije u srednjoj i istočnoj Europi koje imaju potencijal za sudjelovanje u ovakvim događajima, ali im nedostaje tradicija sudjelovanja. "Cilj ovog foruma je potaknuti te kompanije na sudjelovanje" naglasio je Bilas, dodajući kako hrvatska poduzeća imaju znatne mogućnosti, a FER ih aktivno potiče na sudjelovanje.

Dekan Bilas govorio je i o FER-ovom Inovacijskom centru Nikola Tesla (ICENT) koji djeluje već više od deset godina, provodeći programe digitalnog inovacijskog HUB-a i osnivanja novih poduzeća, poput Nuqleusa koji je nedavno predstavio deset novih projekata. U posljednjih godinu i pol pokrenuto je desetak spin-off poduzeća temeljenih na rezultatima istraživanja, a ovaj uspjeh rezultat je učinkovitog financiranja hrvatske znanosti i javnih programa koji omogućuju pokretanje novih poduzeća.

"Ključno je ulagati u tehnologiju kako bi se Hrvatska značajnije razvijala. Bitna su i postojeća poduzeća koja već sudjeluju na inozemnom tržištu, ali i nova, mala poduzeća. Ona zadržavaju vrhunske hrvatske stručnjake i privlače investicije i talente u Hrvatsku. Hrvatska ima velike potencijale, a sljedeće tri do četiri godine su ključne za njihovo potpuno oslobađanje", poručio je Bilas.

Na pitanje o hrvatskoj istraživačkoj infrastrukturi, Bilas je istaknuo da Hrvatska raspolaže srednje kompleksnom infrastrukturom te da sudjelovanje u programima poput BSBF-a omogućuje hrvatskim poduzetnicima i istraživačima pristup resursima dostupnim u Europi.

"Hrvatska se intenzivno integrira u Europsku uniju i europske lance vrijednosti. Kroz mreže poput Big Sciencea, hrvatskim poduzećima i istraživačima je na raspolaganju sve ono što u Europi postoji. Dakle, mi ne trebamo očekivati i planirati da ćemo tako velike investicije provesti u Hrvatskoj kad su nam one nadohvat ruke. Mi smo sada u prilici da su nam na raspolaganju velika europska sredstva kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti i kroz kohezijske programe i samo treba raditi", zaključio je Bilas.

Cijeli prilog možete pogledati na poveznici ovdje.

Autor: Petra Škaberna
SEA 2024 Workshop - Sensors,...

Treće izdanje radionice iz područja senzorike SEA 2024 (Sensors, Electronics and Emerging Applications) pod pokroviteljstvom FER-a održat će se u Cavtatu od 16. do 18. rujna 2024. godine. Predavanja na radionici pokrivaju teme iz područja senzorskih i mikroelektroničkih tehnologija, razvoja i primjena MEMS-a, senzorskih elektroničkih sustava niske potrošnje ili autonomnog rada, elektroničkih mjerenja i instrumentacije, te ugradbenih elektroničkih sustava.

Program obuhvaća izlaganja stručnjaka iz akademije i industrije te predstavljanje istraživanja doktorskih studenata i poslijedoktoranada. Kotizacija uključuje puni pansion za tri dana u u Hotelu Croatia te zajednička druženja.

Više informacija nalazi se na www.seaworkshop.org.

Autor: Darko Vasić
Objavljen rad Laboratorija za...

U suradnji s kolegama s Genome Institute of Singapore i National University of Singapore članovi Laboratorija za bioinformatiku i računalnu biologiju objavili su rad

Rockfish: A transformer-based model for accurate 5-methylcytosine prediction from nanopore sequencing

Rad je objavljen u časopisu otvorenog pristupa Nature Communications i dostupan je na poveznici ovdje.

Autori rada su Dominik Stanojević, Zhe Li, Sara Bakić, prof. Roger Foo i prof. Mile Šikić.

Autor: Mile Šikić
Članak u prestižnom časopisu...

Ugledni svjetski časopis Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking (Q1, 5 Year Impact Factor = 6.6) objavio je znanstveni članak "Enhancing Aviation Safety through AI-Driven Mental Health Management for Pilots and Air Traffic Controllers", u koautorstvu prof. dr. sc. Krešimira Ćosića i izv. prof. dr. sc. Siniše Popovića iz Laboratorija za interaktivne simulacijske sustave FER-a te profesorice Brende Wiederhold, Virtual Reality Medical Center, San Diego, SAD.

Autor: Siniša Popović
Nuqleus Demo Day: Razvoj hrvatskog...

Deep-tech startup inkubator Nuqleus, koji se provodi u sklopu Inovacijskog centra Nikola Tesla na FER-u, organizira konferenciju Nuqleus Demo Day koja će se održati u četvrtak, 4. srpnja 2024., s početkom u 14:00 sati, na lokaciji HUB385 (Petračićeva 6, Zagreb). Glavna tema ove poludnevne konferencije je razvoj hrvatskog deep-tech ekosustava, a predstavit će se 10 inovativnih rješenja koja razvijaju Nuqleusovi startup timovi u područjima naprednih materijala, umjetne inteligencije, biomedicine, rudarstva, robotike i drugih.

Konferencija će okupiti više od 150 predstavnika regionalnog startup ekosustava – znanstvenike i stručnjake s 15 hrvatskih znanstvenih institucija, predstavnike više od 10 investicijskih fondova, uspješne domaće poduzetnike, startupe i javna tijela.

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija, a cjelokupni program konferencije dostupan je na poveznici ovdje.

Autor: Petra Škaberna
90. obljetnica osnutka ZVNE-a

U srijedu, 26. lipnja 2024. godine Zavod za visoki napon i energetiku (ZVNE) FER-a proslavio je 90. obljetnicu osnutka, čime je obilježio devet desetljeća izvanrednih dostignuća i doprinosa u području elektroenergetike.

Na svečanosti obilježavanja, dekan Bilas istaknuo je važnost ZVNE-a kao jednog od najživopisnijih zavoda na FER-u, poznatog po vrhunskim znanstvenim dostignućima i suradnji s industrijom. "Njihova znanja, ekspertize i diplomandi potrebni su hrvatskoj industriji, koja je to i adekvatno prepoznala opremanjem laboratorija na ZVNE. Zavod se značajno transformirao i prigrlio nove tehnologije kako bi bio konkurentan i proširio spektar usluga koje pruža na europskoj znanstvenoj i komercijalnoj sceni", istaknuo je dekan Bilas.

Osnovan 1934. kao Zavod za visoki napon pri tadašnjem Tehničkom fakultetu, ZVNE je kroz svoju bogatu povijest iznjedrio mnoge istaknute osobe, uključujući akademika prof. Hrvoja Požara, olimpijskog pobjednika prof. Zdravka Hebela, jednog od utemeljitelja košarke u Hrvatskoj prof. Božidara Stefaninija te europarlamentarca prof. Davora Škrleca.

Danas je ZVNE okosnica energetske tranzicije u Hrvatskoj, obrazujući inženjere koji zauzimaju vodeće pozicije u industriji, surađujući s brojnim tvrtkama i ostvarujući zapažene znanstvene rezultate. Njihov nemjerljiv doprinos uključuje izgradnju Nuklearne elektrane Krško, a u posljednjim desetljećima imaju i važnu ulogu u razvoju obnovljivih izvora energije te u tom smjeru i nastavljaju svoje djelovanje.

Autor: Ana Fadljević

Projekt AIFORS - ERA Chair in Artificial Intelligence for Robotics i LAMOR - Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku, u suradnji s EDIH Crobohub++ organiziraju radionicu

Prva AIFORS radionica o suradnji industrije i akademske zajednice 

Radionica će se održati u utorak 9. srpnja 2024. u Sivoj vijećnici FER-a, s početkom u 9 sati. Dnevni red radionice dostupan je na sljedećoj poveznici.

Sudjelovanje na radionici otvoreno je za sve zainteresirane polaznike koji se prijave do petka 5. srpnja 2024. do 12 sati putem sljedeće poveznice.

Radionica će se održati na engleskom jeziku.

Autor: Dijana Juroš
Nagradu Zlatko Smrkić i Nagradu Baby...

U ponedjeljak 10. lipnja u prepunoj dvorani D2 održano je Natjecanje za Nagradu Zlatko Smrkić koja se dodjeljuje za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije. U formi trominutnih pitcheva studenti su prezentirali svoje diplomske radove pred komisijom u sastavu Marko Mikšić iz tvrtke Markoja, Marko Marušić iz tvrtke Tehnozavod, mr. sc. Tonko Barač iz tvrtke Croatel, dr. sc. Alberto Teković iz A1 Hrvatska i Robert Tomljanović iz tvrtke Impel Group. Na početku natjecanja profesor Davor Horvatić sa Zavoda za teorijsku fiziku čestica i polja PMF-a održao je predavanje Kvantna teorija polja može nam objasniti što je to neuronska mreža.

Nagradu Zlatko Smrkić, koju dodjeljuje komisija, osvojio je Andrija Banić za diplomski rad Predikcija dobi iz slika magnetske rezonancije mozga temeljena na prijenosnom učenju. S osvojenih 96 glasova što predstavlja 30 % svih glasova publike Andrija je osvojio i Nagradu Baby Smrkić, nagradu publike. Drugo mjesto osvojila je Karla Sever za diplomski rad Sustav za određivanje i upravljanje orijentacijom satelita, a treće David Ivušić za rad Segmentacija CT slika pluća primjenom dubokih neuronskih mreža. Cijelo Natjecanje za Nagradu Zlatko Smrkić možete pogledati na videu, a fotografije s događaja možete pronaći u multimedijskoj galeriji FER-a.

Svoje diplomske radove pitchali su:

 • Luka Medvidović, Identifikacija tipa izvora svjetla korištenjem RGB kamere, mentor Dubravko Babić,
 • Luka Opalički, Antena s curećim valom zasnovana na moduliranoj impedancijskoj površini, mentor Zvonimir Šipuš,
 • Martina Kruljac, Sustav za bežično mjerenje disanja malih laboratorijskih životinja, mentor Marko Bosiljevac,
 • Andrija Banić, Predikcija dobi iz slika magnetske rezonancije mozga temeljena na prijenosnom učenju, mentorica Jelena Božek,
 • Dora Omanović, Modeliranje fizikalnih zakona temeljenih na podacima korištenjem fizikom informiranih neuronskih mreža, mentor Dario Bojanjac,
 • David Ivušić, Segmentacija CT slika pluća primjenom dubokih neuronskih mreža, mentorica Sonja Grgić,
 • Lara Šarolić, Elektromagnetska svojstva materijala u području milimetarskih valova, mentor Davor Bonefačić,
 • Grigor Škarić, Generiranje GBSAR radarskih podataka primjenom uvjetnih generativnih suparničkih mreža, mentor Marko Bosiljevac,
 • Karla Sever, Sustav za određivanje i upravljanje orijentacijom satelita, mentor Josip Lončar.

Čestitamo svim studentima koji su izašli ispred više od 200 ljudi i u tri minute predstavili rezultate svojih istraživanja. Hvala svima koji su došli na natjecanje i stvorili nevjerojatnu atmosferu.

Autor: Dario Bojanjac
FER i Ericsson Nikola Tesla otvorili...

Memorandum o razumijevanju o razvoju novih modela suradnje u nastavi i istraživanju u okviru programa "Inventorium" između FER-a i kompanije Ericsson Nikola Tesla potpisan je 6. lipnja 2024. godine, te je svečano otvoren zajednički znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium, ključno mjesto za rad inovativnih stručnjaka na razvoju novih tehnologija.

Cilj suradnje je čvršće povezivanje znanosti i gospodarstva kao predispozicije lokalnog i nacionalnog ekonomskog razvoja te razvoj društva znanja kojem težimo.

"Hrvatska se može tehnološki razvijati samo ako postoji okruženje i interakcija poduzetnika, poduzeća i akademskih institucija s visokim ambicijama i izvrsnim rezultatima. Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu je prepoznat i po suradnji s gospodarstvom, a jačanje i širenje te suradnje jedan je od naših strateških ciljeva.
Višedesetljetno partnerstvo FER-a i Ericsson Nikole Tesle može poslužiti kao primjer dobre prakse jer uključuje brojne modele suradnje u istraživanjima, obrazovanju i inovacijama koja se kontinuirano nadopunjuje i razvija i koja značajno doprinosi stvaranju talenata i razvoju njihovih karijera. Posebice nas veseli da se novim laboratorijem otvaraju mogućnosti za multidisciplinarna istraživanja", istaknuo je dekan Bilas.

Autor: Ana Fadljević
Najava 4. DroneDaysa: Budućnost je u...

DroneDays 2024, najavljuje svoje četvrto izdanje, koje će se održati 8. i 9. listopada 2024. godine u zgradi Sveučilišta u Zagrebu (SEECEL), u Zagrebu.

Ovo najznačajnije okupljanje stručnjaka i operatera za dronove u Hrvatskoj i regiji, obuhvaća širok spektar tema s naglaskom na aktualna istraživanja i napredak u industriji bespilotnih letjelica.

Na ovogodišnjim DroneDays sudjelovat će stručnjaci iz akademske zajednice, poduzetništva i industrije, s ciljem predstavljanja novih tehnologija i izazova u primjeni bespilotnih letjelica. Uz predavanja koja su dio službenog programa, sudionici će imati priliku sudjelovati u panel raspravama i stručnim radionicama.

Dodatno, posjetitelji će imati priliku posjetiti izložbeni prostor poduzeća gdje će biti predstavljene najnovije usluge i proizvodi, pružajući im uvid u najnovija dostignuća i mogućnosti u području bespilotnih letjelica.

Četvrto izdanje DroneDays 2024 predstavlja nastavak uspješnih prethodnih događaja koji su obilježili razvoj industrije bespilotnih letjelica u regiji. Uz strelovit razvoj industrije, sve veći raspon primjene dronova i inovativne istraživačke rezultate, budućnost je doslovno u zraku. Zabilježite datum, jer ovo je događaj koji ne smijete propustiti!

DroneDays 2024 organizira FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), Sveučilište u Zagrebu i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), a skup je sufinanciran iz Horizon Europe projekta AeroSTREAM.

Više o događaju možete pronaći na službenoj web stranici DroneDaysa.

Autor: Petra Škaberna
Košarkašice FER-a obranile titulu...

U nedjelju, 7. travnja 2024. godine igrala se završnica zagrebačke sveučilišne košarkaške lige. Naše studentice su cijelu sezonu dominirale i zasluženo dogurale do finala. U finalu ih je dočekala, također odlična ekipa s Učiteljskog fakulteta. Na početku utakmice Učiteljski fakultet je kratko preuzeo vodstvo, ali prije kraja poluvremena naša ekipa zabija par trica i preokreću igru i rezultat u svoju korist. Utakmica završava pobjedom FER-a i rezultatom 43:51.

Naša studentica Iva Ursić proglašena je najboljom igračicom završnice. Čestitike Ivi!!

Ovom pobjedom studentice FER-a drugu sezonu za redom potvrđuju svoje mjesto na samom vrhu i uz kolege iz muške ekipe, FER-u donose drugu uzastopnu duplu krunu osvojivši oba prva mjesta u košarkaškoj ligi.

Iskrene čestitke na pobjedi!!

Više informacija pročitajte na službenim stranicama ZgUniSporta.

Autor: Nera Žigić
Košarkaši prvaci UniSport ZG lige...

Već par godina zaredom naša košarkaška ekipa je najbolja na Sveučilištu u Zagrebu.

Ove subote, 23. ožujka ponovno su izmjerili snage s ekipom Ekonomskog fakulteta s kojima se već treću godinu zaredom susreću u finalu. Nakon napete prve dvije četvrtine, ekipa FER-a u trećoj četvrtini ubacuje u višu brzinu i utakmicu završavaju s +21 razlike! S rezultatom 49:70 FER ponovno osvaja titulu prvaka!! Na predahu je prepuna dvorana imala priliku pogledati blizanke Bukal koje su priredile izvanrednu plesnu točku za finaliste. Jedna od sestara je studentica FER-a, a druga studentica EFZG-a.

Najboljim igračem lige i najboljim igračem završnice proglašen je naš student Borna Dramalija!! Čestitamo Borni i cijeloj ekipi na maestralnoj igri i ne sumnjamo da ćete nas i dalje uveseljavati svojom igrom i rezultatima!!

Više informacija pročitajte na službenim stranicama UniSport ZG-a.

Autor: Nera Žigić

Zaklada FER Alumni poziva članove Alumni zajednice i sve ostale neka se uključe i pomognu FER studentima na njihovom putu prema izvrsnosti.  

Više od 25.000 studenata FER-a koračalo je hodnicima fakulteta, sjedilo za istim klupama, učilo od istih profesora, ali svaki student, danas FER alumni imao je svoj put i svoju priču. Samo je krov uvijek svima bio zajednički.  

Naši studenti dolaze iz svih krajeva Hrvatske, iz različitih obitelji, različitih financijskih mogućnosti i društvenih okolnosti. Svi oni na FER dolaze puni elana, želje i sposobnostima za postizanje – izvrsnosti! 

Autor: Ira Vince