Obavijesti

Uvodni sat za brucoše

Uvodni sat održat će se danas, 25. rujna 2020. godine s početkom u 12 sati u hibridnom obliku. Studenti koji nisu dobili potvrdu za prisustvo Uvodnome satu u prostorima fakulteta, mogu online pratiti događanje putem poveznice: https://bit.ly/3kO9MTA

Autor: Ana Filipović

Kako će se provoditi nastava u novoj akademskoj godini?

Suočeni s krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa koja je od ožujka 2020. godine promijenila način na koji se provodi nastava, strateški cilj FER-a ostaje isti: osiguravanje visoke kvalitete obrazovanja studenata utemeljene na povezivanju nastave, istraživanja i inovacija, uz regionalnu i europsku prepoznatljivost studijskih programa iz područja elektrotehnike, računarstva i informacijske i komunikacijske tehnologije te povezanih multidisciplinarnih područja.

Naša je prva briga zdravlje i sigurnost naših studenata i zaposlenika uz potpunu posvećenost osiguravanju naših strateških ciljeva i osiguravanju što je moguće više nastave u prostorima Fakulteta. Naše želje ograničene su smjernicama i preporukama državnih tijela, no kako bismo smanjili neizvjesnost, navodimo planove i očekivanja za zimski semestar nadolazeće akademske godine.

FER-ov pristup održavanju nastave temeljen je na tri načela:

 • sigurnost i dobrobit svih studenata i zaposlenika na prvom je mjestu,
 • očuvanje integriteta nastavnog procesa (prenošenje i provjere znanja),
 • fleksibilnost u izvođenju nastave kako bi se moglo odgovoriti na predstojeće izazove koji se svakodnevno mijenjaju.

Bez obzira na sva naša nastojanja, ključ uspjeha suradnja je studenata uz poštivanje svih preporuka i pravila. Na Fakultetu ne postoji epidemijska policija koja bi se brinula o osiguravanju razmaka i nošenju zaštitnih maski – oslanjamo se na vašu savjest i odgovornost prema sebi i svojim kolegama te prema svojim nastavnicima.

Početak nastave

Nastava za sve studente preddiplomskih i diplomskih studija započet će prema planu, 28. rujna 2020. godine. Raspored nastave bit će objavljen tijekom rujna.

Informacije o početku poslijediplomskih studija bit će objavljena naknadno, a nastava neće započeti prije 1. studenoga 2020. godine.

Brucoši

Uvodni sat za brucoše bit će održan u dvorani D1/D2 s izravnim prijenosom online, u petak, 25. rujna 2020. godine, u 12 sati, putem online platforme. Svi će brucoši dobiti poziv na taj događaj. Do 90 studenata koji se na vrijeme prijave moći će prisustvovati uvodnom satu uživo, u dvorani (uz poštivanje razmaka od 1,5 m). Obavijest o prijavama bit će objavljena naknadno.

Smatramo da bi prva generacija preddiplomskog studija, naši novi brucoši, trebali nastavu uglavnom pohađati što je moguće više na Fakultetu, u predavaonicama i na laboratorijskim vježbama, dakako, uz poštivanje svih propisanih mjera. Prva je godina ključna za sveučilišni studij i upoznavanje koncepata visokog obrazovanja i nastave na sveučilištu, posebno nakon prethodne školske godine koja je predstavljala veliki izazov učenicima završnog razreda srednje škole gotovo od početka (štrajkovi) do kraja (pandemija). Bez pravovremenog usvajanja važnih navika vezanih uz sveučilišni studij, cijeli studij može biti ugrožen. Stoga svim brucošima savjetujemo da upišu online mostni kolegij "Elementarna matematika" u rujnu, kako bi bili spremni za praćenje gradiva iz matematičkih predmeta kad predavanja započnu. Također, savjetujemo da u zimskom semestru upišu mostni kolegij "Uvod u fiziku".

Namjera nam je da brucoši nastavu pohađaju u istoj grupi i u istoj prostoriji, kako bi se izbjegla nepotrebna cirkulacija studenata u hodnicima. Time značajno smanjujemo rizik potrebe za izolacijom većeg broja studenata u slučaju proboja virusa. Grupe će biti veličine 40 do 70 studenata, ovisno o veličini predavaonice. Izvjesno je da će se nastava provoditi u turnusima, ali bez alterniranja (dio grupa uvijek će nastavu pohađati ujutro, a dio popodne). Između turnusa, prostorije će se dezinficirati.

Više godine i diplomski studij

Nastava za studente viših godina preddiplomskog te studente diplomskog studija bit će organizirana u hibridnom obliku, uživo i udaljeno, ovisno o potrebama predmeta. Detalji će se definirati u suradnji s nositeljima predmeta i tijekom rujna s njima će biti upoznati studenti.

Raspored predavanja

Tijekom rujna definirat ćemo raspored sati koji će biti podložan promjenama, ovisno o razvoju situacije s pandemijom, s ciljem da studenti provedu na većini predmeta otprilike polovicu nastave u prostorima Fakulteta. Nastojat ćemo da studenti u prostorima Fakulteta ne provedu više od tri radna dana tjedno.

Pri izradi rasporeda nastojat ćemo izbjegavati okupljanja većih grupa studenata i minimizirati broj dana koje će studenti provesti na Fakultetu, kako bi se smanjila potreba za putovanjem javnim prijevozom. Izvjesno je da će različite grupe započinjati s nastavom u različito vrijeme, kako bi se smanjio broj studenata koji se istovremeno nalazi na hodnicima Fakulteta.

Smještaj studenata

S obzirom na predviđeni način održavanja nastave, smatramo da je najbolje da studenti koji žive izvan Zagreba dođu u Zagreb, u domove ili iznajmljene stanove, da se drže preporuka i da dolaze u prostore Fakulteta onda kada će se nastava provoditi u predavaonicama i laboratorijima, a kada će se provoditi online, da slušaju predavanja iz svojih domova. Time u slučaju zaoštravanja mjera preveniramo moguće probleme vezane uz putovanja, posebno iz drugih država, a istovremeno ostvarujemo fleksibilnost u slučaju suzbijanja pandemije i popuštanja mjera, kada je izvjesno da bi se nastava izvodila online samo iznimno.

Načela održavanja nastave

Nastava će se u pravilu održavati kao mješavina predavanja i vježbi u prostorima Fakulteta te online nastave. Nastava na Fakultetu provodit će se u skladu sa smjernicama i preporukama nadležnih državnih tijela.

Online nastava provodi se putem sustava Microsoft Teams, Zoom, Moodle i sličnih.

Sigurnosne i zdravstvene mjere i preporuke

Osnovne preporuke koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo vrijede i na prostorima Fakulteta. Posebno skrećemo pažnju na sljedeće:

 • prostorije u kojima borave studenti dezinficiraju se prilikom izmjena grupa (turnusa),
 • dezinficijensi će biti dostupni na frekventnim točkama FER-a, ispred predavaonica i WC-a,
 • studenti i zaposlenici dužni su na frekventnim mjestima u većim grupama nositi zaštitne maske (što uključuje sva predavanja i vježbe),
 • studenti moraju izbjegavati fizičku blizinu s ljudima izvan svog uobičajenog društvenog kruga,
 • broj studenata u predavaonicama i knjižnici bit će ograničen,
 • u slučaju potrebe, osigurat ćemo sustav rezervacija za prostore za koje postoji veliki interes.

Mjera se treba pridržavati i u studentskom restoranu Cassandra, a njih će propisati i za njih je odgovoran vlasnik.

Autor: Ana Fadljević
Novo ime: Zavod za komunikacijske i...

U rujnu 2020. godine Zavod za radiokomunikacije FER-a promijenio je ime u Zavod za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST). Novo ime u potpunosti obuhvaća smjerove znanstvenog, nastavnog i stručnog rada djelatnika Zavoda i usklađeno je s planovima i ciljevima budućeg razvoja komunikacijskih tehnologija u Hrvatskoj i svijetu.

Sljedeći veliki korak njihova je primjena u svemirskim tehnologijama koje izazovnim tehničko-tehnološkim zahtjevima u pogledu prijenosa informacije predstavljaju do sada najambiciozniju implementaciju komunikacijskih tehnologija te otvaraju prostor za tehnološki napredak koji je pred nama.

Vizija djelatnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije je ostvariti značajan doprinos napretku društva kroz inovativne inicijative, svjetski prepoznatljiva znanstvena istraživanja te visokokvalitetnu visokoškolsku edukaciju u području dizajniranja malih satelita, razvoja i implementacije senzorskih i IoT sustava, projektiranja optičkih komunikacijskih mreža, razvoja sustava za prijenos multimedijskog sadržaja, projektiranja elektroničkih sklopova za primjene u satelitskim komunikacijama, planiranja mreža za mobilne 5G sustave, izrade programske potpore za komunikacijske sustave, projektiranja antena za mobilne i autonomne platforme te primjene tehnika strojnog učenja i umjetne inteligencije u dizajnu komunikacijskih i satelitskih sustava.

Spajanjem komunikacijskih i svemirskih tehnologija idemo u korak sa  suvremenim znanstvenim i tehnološkim trendovima, a sve u svrhu dovođenja najnovijih tehnologija u naše okruženje.

Autor: Petra Škaberna
Matea Vasilj: FER nas uči kako...

Matea Vasilj studentica je 3. godine FER-a, a posljednjih godinu dana bila je na čelu Studentskog zbora FER-a (SZ FER). Pored tehničkog područja, Mateu zanima i konzalting pa koristi svaku priliku da stekne što više poslovnog iskustva kroz studentski posao. Pomalo neobično za jednu ferovku, no Matea točno zna što želi od svoje buduće karijere i odlučno ide prema zacrtanom cilju. U svoje slobodno vrijeme svira klavir, bavi se fotografijom i mnogim drugim stvarima, ali kako kaže, "poanta je da uz faks imam mnogo vremena i za svoje druge afinitete".

U intervjuu pročitajte kako je prebrodila prve dane na FER-u, što SZ FER može učiniti za studente te još mnoštvo korisnih savjeta koje Matea ima za svoje fakultetske kolege.

Autor: Petra Škaberna
Istraživači FER-ovog IoTLab-a...

Promotivni video objavljen uz znanstveni rad "DL-Tags: DLT and Smart Tags for Decentralized, Privacy-Preserving, and Verifiable Supply Chain Management" dobitnik je nagrade 2019 IEEE Access Best Multimedia Award, koju dodjeljuje znanstveni časopis IEEE Access za "originalnost, inovativnost i potencijalnu korist za čovječanstvo".

Autori znanstvenoga rada su istraživači i članovi FER-ovog Laboratorija za Internet stvari – IoTLab, asistent Federico Matteo Benčić, poslijedoktorand dr. sc. Pavle Skočir i prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko, a nagrađeni video odabran je između 60 nominiranih videa koji prezentiraju radove objavljene u časopisu IEEE Access s ciljem približavanja znanstvenih rezultata široj publici.

Video predstavlja programsko rješenje DL-Tags, koje kupcima omogućuje provjeru izvornosti proizvoda i njegovog puta u opskrbnom lancu korištenjem blockchain tehnologije. Među prvim je implementacijama ove vrste u svijetu, razvijeno 2018. godine u sklopu istraživačkog projekta TagItSmart financiranog iz programa Obzor 2020.  

U nastavku obavijesti pročitajte dojmove autora znanstvenoga rada i promotivnog videa.

Autor: Petra Škaberna
Rezultati UniSport ZG prvenstva u...

Prošlog vikenda, 19. i 20. rujna 2020. godine održalo se UniSport prvenstvo Zagreba u stolnom tenisu, košarci 3x3 i odbojci na pijesku.

Studenti Hrvoje Gazdek i Tin Perković osvojili su 3. mjesto ekipno u stolnom tenisu.

U odbojci na pijesku u muškoj konkurenciji imali smo dvije ekipe, FER1 (Luka Hrgović i Roman Kos) i FER2 (Šimun Smolčec i Andro Slavić). Međusobno su se našli u utakmici za 3. mjesto u kojoj je ekipa FER1 pobjedila.

U ženskoj konkurenciji u odbojci na pijesku, studentice Katarina Perić i Ana Šutalo su osvojile 2. mjesto nakon 4 odigrane utakmice.

Muška ekipa FER-a osvojila je prvenstvo u košarci 3x3. U ekipi su igrali studenti Andrej Ceraj, Ante Žužul, Darko Kopić i Tin Bušić. Andrej Ceraj je osvojio i MVP turnira i natjecanje u tricama.

Velike čestitke svima na postignutim rezultatima!

Ovog vikenda igraju se završnice ekipnih sportova. Košarkaši igraju u finalu, a u polufinalu su rukometaši, odbojkaši i odbojkašice.

Autor: Nera Žigić
Brucoš Martin Josip Kocijan osvojio...

Martin Josip Kocijan višestruko je nagrađivani brucoš FER-a i donedavni maturant Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, koji već od osnovne škole bilježi vrhunske rezultate na raznim domaćim i međunarodnim natjecanjima iz informatike, što mu je ove godine omogućilo i izravan upis na FER.

Na upravo završenoj 32. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI), koja se ove godine održavala online, Martin Josip postigao je sjajne rezultate osvojivši brončanu medalju. Krajem kolovoza sudjelovao je i na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (CEOI) gdje je također osvojio broncu.

"Za CEOI i IOI se isplatilo dobro pripremiti, s obzirom da je reprezentacija bila proglašena tek 30. srpnja 2020. godine. Po mom je mišljenju IOI bio bolje organiziran od CEOI-a, imao je čak 64 puta veća memorijska ograničenja. Drago mi je da niti jedna olimpijada nije imala output-only zadatak jer su sve države imale različit hardver. Zadaci su bili kvalitetni, ali meni nisu bili lagani. Primjerice IOI zadatak "plants" je riješilo samo 9 od 347 natjecatelja, uključujući Patricka Pavića, koji je osvojio zlato", opisuje svoje dojmove s natjecanja Martin Josip.

Vjerujemo da je zanimljivo nabrojati sva natjecanja Martina Josipa jer se tek tada može zaokružiti priča oko našeg novog brucoša i dobiti pravi dojam kakvog natjecateljskog veterana je FER pridobio na ovogodišnjim upisima.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti gdje Martin Josip svojim riječima nabraja sva natjecanja i nagrade, a mi mu želimo sretan početak studiranja na FER-u!

Autor: Petra Škaberna
Rezultati rujanskog upisnog roka za...

Za rujanski upisni rok za upis na diplomske studije FER-a u akademskoj godini 2020./2021. okončan je razredbeni postupak i formirana lista pristupnika koji su ostvarili pravo upisa.

Pravo upisa na rujanskom roku ostvarila su 273 pristupnika dok 55 kandidata, koji su predali prijave, nisu ostvarili pravo upisa. Ukupno na srpanjskom i rujanskom upisnom roku 559 pristupnika su ostvarila pravo upisa na diplomske studije FER-a.

Svi pristupnici koji su u rujanskom roku predali prijavu za upis na diplomski studij  mogu vidjeti rezultate na stranici: 

http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava.

Kandidati koji su ostvarili pravo upisa upis trebaju potvrditi uplatom naknade za upisni paket za prvi upis u 1. godinu diplomskog studija u iznosu od 100,00 kuna i upisnine za upis u akademsku godinu u iznosu od 200,00 kuna. Račune za uplatu spomenutih naknada možete preuzeti ovdje. Uplatu je potrebno izvršiti odmah na temelju računa i poziva na broj navedenog na računu koji je jedinstven za svakog studenta, a najkasnije do 25. rujna 2020. godine. Potvrdu o uplati nije potrebno dostaviti. Nakon što uplata bude evidentirana u sustavu, Studentska služba će aktivirati studentska prava na diplomskom studiju.  

Autor: Petra Lukina
Sudjelujte u online programu...

U sklopu procesa razvoja bilateralnih odnosa s Kinom, 12. travnja 2019. godine, Huawei Technologies i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) potpisali su Memorandum o suglasnosti o suradnji u okviru programa obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju "Seeds for the Future". Ove godine ponovno se provodi program, ali s obzirom na situaciju, u online inačici pod nazivom "Seeds for the Future Sky".

"Seeds for the Future" je program koji Huawei Technologies od 2008. godine nudi najboljim studentima iz raznih zemalja s ciljem pružanja aktivnog i praktičnog iskustva učenja, uvida u istraživanje i razvoj, kao i pristupa dijelu Huaweijeve najnovije visokotehnološke opreme za informacijsko – komunikacijsku tehnologiju (IKT).

Navedenim programom omogućava se usavršavanje za pedeset studenata iz IKT područja te ostalih disciplina, kao što su znanost, tehnologija, inženjering i matematika, tijekom razdoblja od pet godina, pri čemu će se educirati po deset studenata godišnje.

Autor: Nikolina Relić
CV u ruke i prijavi se na Job Fair...

Osiguraj svoj ulaz na Job Fair Meetup popunjavanjem baze životopisa i upoznavanjem 40 vrhunskih poduzeća putem zabavnih sadržaja!

Ovogodišnji epicentar lova na karijere održat će se na Job Fair Meetupu koji se organizira na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i u Klubu studenata elektrotehnike od 19. do 23. listopada 2020. godine. Upravo zato je važno da rezerviraš svoje mjesto na FER-u ili u KSET-u koji će vrvjeti poslovnim prilikama pripremljenih od strane 40 vrhunskih poduzeća. Saznaj kako razviti karijeru u Hrvatskoj, umreži se s najuspješnijim poduzećima, razmjeni znanja i iskustava o aktualnim temama iz svijeta tehnologija te stekni nove vještine sudjelujući na talkovima, radionicama i panel raspravama.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Tea Jermaniš
Inovativni projekti FER-a iz područja...

Projekt "Plava tehnologija - razvijanje inovativnih tehnologija za održivost Jadranskoga mora" (InnovaMare) razvit će i uspostaviti model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora s misijom orijentiranom na održivost Jadranskog mora.

Glavna svrha projekta je podizanje prekogranične suradnje između znanosti i privatnog sektora na višu razinu i olakšavanje uključivanja MSP-a u međunarodne mreže za istraživanje kao način dodavanja vrijednosti MSP-u u području internacionalizacije i transfera tehnologije imajući u vidu doprinose svih dionika uključenih u projekt. Jedan od glavnih izazova projekta InnovaMare je povećanje učinkovitosti inovacijskih aktivnosti u relevantnim područjima plave ekonomije - povećanjem prijenosa znanja unutar područja suradnje između poduzeća, centara za istraživanje i razvoj, visokog obrazovanja i javnog sektora kroz edukacijske programe za izgradnju kapaciteta za različite dionike.

Glavni rezultat provedbe projekta bit će MAiROS - glavna platforma za razvoj rješenja za praćenje i predviđanje onečišćenja Jadranskog mora. MAiROS će se biti spreman povezati na paneuropsku mrežu digitalnih HUB-ova i na taj način omogućiti povezivanje svih dionika na europskoj razini.

Projekt InnovaMare provodi se u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska, a voditelj projekta na FER-u je prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Cilj projekta "Inovativni model za potporu energetskoj sigurnosti i diversifikaciji u dunavskoj regiji kombiniranjem energije iz biomase s viškovima obnovljive energije" (DanuP-2-Gas) je poticanje transnacionalne suradnje i sinergije među ključnim akterima energetskog sektora, istraživanja, javne uprave i poduzeća kako bi se povećala raznolikost energetskih izvora, strategija skladištenja i distribucije za transnacionalne energetske mreže u Podunavlju. Ova poboljšana suradnja rezultirat će povećanom energetskom sigurnošću i učinkovitošću.

Dunavska regija ima veliki potencijal za održivu proizvodnju i pohranu obnovljive energije. Međutim, do danas ova je regija snažno ovisna o uvozu energije, dok su energetska učinkovitost, raznolikost i udio obnovljivih izvora niski. DanuP-2-Gas će, u skladu s klimatskim ciljevima EU za 2030. godinu i s ciljevima EUSDR PA2, unaprijediti transnacionalno energetsko planiranje promovirajući strategije proizvodnje i pohrane obnovljive energije u dunavskoj regiji povezivanjem elektroenergetskog i plinskog sektora te sektora vezanih uz biomasu.

Projekt DanuP-2-Gas provodi se u sklopu Interreg programa Dunav, a voditelj projekta na FER-u je prof. dr. sc. Mario Vašak.

Oba projekta financira Europski fond za regionalni razvoj.

Autor: Petra Škaberna
Suradnja FER-a i GlobalLogica na...

Na FER-u je u ljetnom semestru akademske godine 2019./2020. po prvi puta izveden kolegij na temu AUTOSAR-a (Automotive Open Systems Architecture) koji je pohađalo 20-tak studenata FER-a. Ovo je prvi kolegij o tom temeljnom automobilskom standardu održan na FER-u te je u potpunosti odrađen u suradnji s GlobalLogicom. Cilj kolegija bio je da studenti nauče temeljne vještine za rad sa specifičnim softverskim alatima za automobilsku industriju, s obzirom da se ta industrija ubrzano razvija i da se u Hrvatskoj otvara sve više poslovnih prilika za suradnju s mnogim svjetski poznatim brendovima.

Znanje stečeno na kolegiju trebalo bi omogućiti studentima da se zaposle u nekoj od softverskih kompanija kao i da budu upoznati kako izgleda sustav i osnove kako se služiti njime. Planirano je da se s izvođenjem kolegija nastavi i u sljedećem ljetnom semestru, a razmatraju se i moguće nadogradnje nastavnih materijala, poglavito u području praktičnih laboratorijskih vježbi u smislu njihovog proširenja i fokusa na praktična rješenja.

"Iznimno mi je drago da smo studentima FER-a po prvi puta, kroz sveučilišni kolegij, uspjeli na strukturiran i praktičan način približiti tematiku AUTOSAR‑a, važnog softverskog standarda za razvoj programske potpore u autoindustriji. S obzirom da se ova industrija brzo mijenja i napreduje, kod pripreme i organizacije ovakvih kolegija, praktično orijentiranih na specifične tehnologije, važna je suradnja između iskusnih stručnjaka iz gospodarstva i akademske zajednice. Zahvalio bih kolegama iz GlobaLogica na suradnji i pomoći u organizaciji kolegija, a posebno u pripremi materijala, pribavljanju softverskih alata i sudjelovanju u izvođenju različitih oblika nastave, što je omogućilo da zajedničkim snagama uspješno dovršimo provedbu prve iteracije ovog kolegija koja se odvijala u posebno izazovnim okolnostima", rekao je izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna

Nakon provedenog žalbenog postupka, obavještavamo kandidate da niti jedna žalba nije uvažena te niti jednom kandidatu nije promijenjen ostvareni rezultat.

Autor: Petra Lukina
Otvorene prijave za vještinu...

Ovog semestra se ponovno izvodi vještina "Upravljanje karijerom".

Ova vještina namijenjena je studentima koji nisu sigurni kako odabrati karijeru koja će biti u skladu s njihovim osobinama, interesima, vrijednostima te za koju imaju odgovarajuća znanja i vještine, kao i onima koji točno znaju što žele, ali ne znaju kako to postići.

Upravljanje karijerom je više od slanja životopisa na oglas za posao ili pronalaska studentskog posla pod svaku cijenu. Kroz niz predavanja i vježbi moći ćete bolje razumjeti svoje karakteristike koje utječu na odabir karijere te ćete ih moći povezati s karijerom koja bi vam mogla biti zanimljiva. Cilj ove vještine nije rano zapošljavanje, već razvoj vještina koje će vam omogućiti bolju zapošljivost i upravljanje karijerom tijekom cijelog života.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Nikolina Relić
Upisi na doktorski studij...

Upisi će trajati od 18. rujna do 30.  rujna 2020. godine, online putem poveznice https://www.fer.unizg.hr/intranet/studenti/upis/doktorski.

Više informacija dostupno je u nastavku obavijesti.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Upoznaj se s 40 vrhunskih poduzeća na...

Istraži sve poslovne ponude i prilike koje su pripremila poduzeća koja sudjeluju na Job Fair Meetupu!

Vrijeme za lov na karijere sve je bliže jer Fakultet elektrotehnike i računarstva i Klub studenata elektrotehnike od 19. do 23. listopada 2020. godine otvaraju svoja vrata Job Fair Meetupu! Upravo zato će FER i KSET ponovno postati poznato žarište karijernih prilika. Upoznaj se s prilikama za razvoj karijere u Hrvatskoj, umreži se, razmjeni znanja i iskustva te stekni nove vještine sudjelujući na talkovima, radionicama i panel raspravama koje su ti pripremili sudionici Job Fair Meetupa!

Više informacija dostupno je u nastavku obavijesti.

Autor: Tea Jermaniš
Održana 700. sjednica Fakultetskoga...

Jubilarna, 700. po redu sjednica Fakultetskoga vijeća FER-a održana je danas, 16. rujna 2020. godine i bit će zapamćena kao prva hibridna sjednica u kojoj je dio članova sjednici bio prisutan fizički, dok je veći dio sjednicu pratio online, sve u skladu s propisanim zdravstvenim okvirom.

Prva sjednica Vijeća Elektrotehničkog fakulteta održana je 14. lipnja 1956. godine. S obzirom na redovitost održavanja sjednica (10 redovitih sjednica godišnje), ovakve "okrugle" sjednice u novije se vrijeme događaju svakih 10 godina, a zadovoljstvo predsjedati takvom sjednicom imalo je svega nekoliko dekana:

 • 100. sjednica Vijeća nastavnika – 10. listopada 1964., dekan Radenko Wolf,
 • 200. sjednica Vijeća nastavnika – 10. studenoga 1973., dekan Zlatko Smrkić,
 • 300. sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća – 10. travnja 1982., dekan Berislav Jurković,
 • 400. sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća – 18. svibnja 1991., dekan Ivan Ilić,
 • 500. sjednica FV-a – 19. rujna 2000., dekan Slavko Krajcar,
 • 600. sjednica FV-a – 15. rujna 2010., dekan Vedran Mornar,
 • 700. sjednica FV-a – 16. rujna 2020., dekan Gordan Gledec.

Nažalost, zdravstveni okvir onemogućio je uobičajeno svečano obilježavanje okrugle sjednice pa je ono odgođeno za sigurnija vremena. Primjerice, prije 20 godina održana je 500. sjednica Fakultetskoga vijeća na kojoj su se okupili dotadašnji dekani Fakulteta, a domaćin im je bio dekan, prof. dr. sc. Slavko Krajcar.

Nekoliko arhivskih fotografija možete pogledati u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
REWAISE - pametni vodni ekosustav za...

"Prilagodljive inovacije u ciklusu kruženja vode za pametnu ekonomiju – REWAISE" naziv je projekta koji je započeo u rujnu i provodi se u okviru europskog programa Obzor 2020. Cilj projekta REWAISE je stvoriti novi "pametni vodni ekosustav", koji će rezultirati održivim hidrološkim ciklusom bez ugljičnog otiska, u skladu s konceptom elastične kružne ekonomije, vraćajući pritom energiju, hranjive tvari i korisne materijale iz vode.

Kako bi se taj koncept prihvatio te naglasila istinska vrijednost vode, projekt razvija inteligentnu digitalnu platformu za decentralizirana rješenja i donošenje odluka, koja uključuje sve relevantne dionike iz živućih laboratorija (eng. living lab) u razmjenu najboljih praksi i olakšavanje zajedničkog stvaranja. Mreža od devet živućih laboratorija distribuirana je diljem Europe, a vode je velika vodovodna poduzeća, kako bi se osiguralo stvarno i veliko operativno okruženje i primijenile tehnološke inovacije i nove metode upravljanja vodama.

FER će u sklopu projekta REWAISE razviti procedure optimalnog upravljanja postrojenjima i sustavima u ciklusu kruženja vode - postrojenjima za pripremu pitke vode, vodoopskrbnim sustavima, sustavima odvodnje i postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda - kako bi osigurao njihov rad na socioekonomski optimalan način. Potom će razviti procedure za koordinaciju između nezavisnih postrojenja i sustava u ciklusu kruženja vode koje su temeljene na ekonomskim mehanizmima ponude i potražnje kako bi mu se nadalje smanjio ukupni socioekonomski trošak te utjecaj na okoliš. Razvijene procedure optimalnog upravljanja i koordinacije bit će implementirane i testirane u ciklusima kruženja vode mediteranske, atlantske i kontinentalne grupe REWAISE živućih laboratorija.

Voditelj projekta REWAISE na FER-u je prof. dr. sc. Mario Vašak.

Više informacija o projektu nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Uspješno sudjelovanje doktoranda...

Denis Salopek, doktorand na FER-u i asistent na Zavodu za telekomunikacije, sudjelovao je na upravo završenom Google Summer of Code ciklusu s projektom razvoja pogonskog programa (engl. device driver) u jezgri operacijskog sustava FreeBSD za razvojnu ploču NetFPGA SUME.

NetFPGA je projekt otvorenoga kôda pokrenut u suradnji sveučilišta Stanford i Cambridge s fokusom na omogućavanje razvoja mrežnog sklopovlja (npr. usmjernika, prospojnika, mrežnih kartica, te druge specijalizirane namjenske logike obrade paketa) korištenjem programirljivih logičkih polja (FPGA). Postojeće programsko sučelje, odnosno pogonski program putem kojeg takav uređaj komunicira s operacijskim sustavom, bio je dostupan samo za operacijski sustav Linux. Cilj Denisovog projekta bio je razviti odgovarajući pogonski program za operacijski sustav FreeBSD, što je uspješno i ostvario, pa će razvijeni driver biti uključen u nadolazeću verziju FreeBSD 12.2.

Google Summer of Code uključuje izradu projekata u kojima studenti dodiplomskih, diplomskih i doktorskih studija sudjeluju izradom ciljanih programskih rješenja otvorenog kôda. Rad na projektima provodi se tijekom ljeta uz mentorstvo etabliranih organizacija otvorenoga kôda te uz stipendije koje isplaćuje Google. Ove godine je od 8902 zaprimljenih projektnih prijedloga za provedbu, prihvaćeno njih 13 posto iz ukupno 66 zemalja, među kojima je bio i Denisov projekt.

U nastavku obavijesti Denis Salopek podijelio je svoje dojmove o sudjelovanju na Google Summer of Code, poručivši svim studentima FER-a, a posebno onima s vlastitom inicijativom u razvoju programskih rješenja otvorenoga kôda, da GSoC može biti izuzetno zanimljivo i korisno iskustvo!

Autor: Petra Škaberna
Job Fair Meetup: započnite karijeru...

Zapaprite svoj početak akademske godine i upoznajte se s poslovnim prilikama poduzeća koja su pripremila zanimljiv sadržaj za Job Fair Meetup!

Fakultet elektrotehnike i računarstva i Klub studenata elektrotehnike od 19. do 23. listopada 2020. godine osim svojih, otvorit će vrata mnogim poslovnim prilikama svim posjetiteljima. Na Job Fair Meetupu, u opuštenoj atmosferi studenti će moći upoznati vrhunska poduzeća iz različitih tehničkih industrija u kojima bi se htjeli zaposliti ili odraditi praksu. Poduzeća će se, s druge strane, putem kreativnih sadržaja predstaviti studentima i pronaći buduće kolege. Umrežavanje, razmjena znanja i iskustava te stjecanja novih vještina bit će moguće uz mnoge formate koji će studentima omogućiti upoznavanje s aktualnim tehnološkim temama, problemima i rješenjima te mogućnostima zapošljavanja i razvojem karijere u Hrvatskoj.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Tea Jermaniš
Počinju prijave poduzeća za Career...

Otvorene su prijave poduzeća za peti po redu Career Speed Dating, jedinstvenu kombinaciju speed datea i intervjua za posao. Career Speed Dating će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 8. do 10. prosinca 2020. godine. Prijave poduzeća počinju 7. rujna i traju sve do 25. rujna 2020. godine. Iza ovog projekta stoje Centar karijera FER-a te udruga eSTUDENT. Poduzeća se za sudjelovanje mogu prijaviti na internet stranici događaja.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Tea Jermaniš
FER od ak. god. 2021./2022. nudi tri...

Pored tradicionalno izuzetno velikog interesa naših maturanata za studijske programe Fakulteta elektrotehnike i računarstva (više od 1000 kandidata svake godine odabere FER kao prvi izbor), FER godišnje zabilježi i nemali broj upita stranih studenata koji bi željeli nastaviti svoje obrazovanje upravo na FER-u.

Kako bismo uspješno odgovorili na jasnu tržišnu potražnju, ali i pridonijeli poboljšanju kvalitete i relevantnosti visokog obrazovanja u STEM području, u sklopu projekta Međunarodni sveučilišni diplomski studijski programi iz elektrotehnike i računarstva – FER-IN razvijena su tri nova diplomska studijska programa na engleskom jeziku, koji s upisom prve generacije studenata započinju već u akademskoj godini 2021./2022.!

Projekt FER-IN odgovorio je interesima šire međunarodne zajednice studenata preddiplomskih studija, koji svoj diplomski studij žele realizirati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te omogućio razvoj tri međunarodna sveučilišna diplomska studijska programa u području tehničkih znanosti pod nazivom: "Elektrotehnika i informacijska tehnologija", "Informacijska i komunikacijska tehnologija" i "Računarstvo". Elektrotehnika i računarstvo predstavljaju najpropulzivnije sektore u smislu ostvarenih prihoda i mogućnostima pri zapošljavanju, a prema relevantnim projekcijama potrebe za brojem zaposlenih u ovim sektorima rast će i nadalje u svim projekcijskim razdobljima. Novi, moderni i atraktivni studijski programi FER-a usklađeni su s najboljim svjetskim uzorima te odgovaraju potrebama tržišta rada u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Projekt FARCROSS za snažniju...

FARCROSS je projekt iz programa Obzor 2020 kroz koji se razvijaju nova programska/algoritamska rješenja te se instaliraju hardverske komponente u regionalne prijenosne sustave s ciljem veće integracije obnovljivih izvora energije. Kroz projekt partneri iz akademske zajednice, industrije i operatora prijenosnog sustava razvijaju nove modele i algoritme za fleksibilno prekogranično trgovanje energijom i pomoćnim uslugama. Svi razvijeni algoritmi bit će testirani u stvarnim prijenosnim elektroenergetskim mrežama, uzimajući u obzir mogućnostima fleksibilnog vođenja mreže pomoću podataka iz uređaja koji daju tehničke i meteorološke informacije u stvarnom vremenu.

Fakultet elektrotehnike i računarstva u projektu FARCROSS sudjeluje u razvoju optimizacijskih algoritama za prekogranično trgovanje energijom i uslugama rezerve. U razvijene algoritme bit će implementirane i mogućnosti dinamičke prijenosne moći elektroenergetskih vodova temeljem podataka o vremenskoj prognozi čime bi, u povoljnim uvjetima, bilo moguće prenijeti više električne energije. Algoritmi će biti testirani na stvarnim prijenosnim mrežama regionalnih operatora prijenosnog sustava dok će podatci o vremenskim prognozama i termičkim moćima vodova biti dobiveni iz novoinstalirane opreme na nadzemnim prijenosnim vodovima. Već u prvoj godini projekta u suradnji projektnih partnera, među kojima su FER i Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), u Hrvatskoj su, kao prvoj pilot lokaciji, uspješno instalirani i ispitani uređaji za nadzor prijenosnih vodova u 220kV mreži HOPS-a.

I u sljedećim fazama projekta isti ili slični uređaji bit će postavljeni na prekogranične vodove sa susjednim državama. U konačnici će razvijeni i verificirani algoritmi biti implementirani pri regionalnim prijenosnim sustavima te će njihova učinkovitost biti ispitana radom u stvarnom vremenu.

Voditelj projekta na FER-u je doc. dr. sc. Tomislav Capuder. Projekt traje četiri godine, a započeo je u listopadu 2019. godine.

Autor: Petra Škaberna
Istraživači FER-a pobijedili na...

Grupa FER-ovih istraživača pod vodstvom prof. dr. sc. Siniše Šegvića sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave (ZEMRIS) osvojila je prvo mjesto na međunarodnom natjecanju Robust Vision Challenge u disciplini semantičke segmentacije. Metoda s kojom se ZEMRIS-ov tim natjecao razvijena je u okviru doktorske disertacije zavodskog suradnika, Marina Oršića, a na pripremi podneska sudjelovali su još i asistentica Petra Bevandić, mlađi istraživač Ivan Grubišić i zavodski suradnik Josip Šarić.

Propozicije natjecanja zahtijevaju učenje jednog modela koji može provoditi predikcije na većem broju skupova podataka. Takvi modeli posebno su zanimljivi za industrijske primjene jer se najbolje ponašaju u prisutnosti neočekivanih scena. FER-ov model postigao je prvo mjesto u apsolutnoj konkurenciji na skupu WildDash 2. Radi se o najzahtjevnijem skupu za semantičku segmentaciju automobilskih scena jer sadrži slike koje su eksperti probrali tako da budu teške za strojno naučene modele.

Metoda našeg pobjedničkog tima, pod nazivom "Učinkovita semantička segmentacija piramidalnom fuzijom", objavljena je na prošlogodišnjoj konferenciji CVPR, koju Google Scholar navodi kao 5. najprestižniji znanstveni izvor prema metrici h5-index te u časopisu Pattern Recognition, koji je prema Scopusu 10. od 220 najprestižnijih izvora u području umjetne inteligencije.

"Tri su glavne motivacije za naše sudjelovanje u natjecanju. Prvo, ovakvi poduhvati nas tjeraju da izađemo iz zone komfora i "pokupimo" znanja do kojih bismo inače došli znatno sporije. Drugo, želimo povećati znanstveni odjek naših publikacija. Treće, ovim sudjelovanjem pokazujemo da je naša ekspertiza kompetitivna u svjetskim razmjerima te se na ovaj način nadamo doći do projekata kojima bismo nastavili financiranje našeg istraživanja. Zainteresirani smo za industrijske projekte prvenstveno zato što nas oni vrlo efikasno suočavaju sa stvarnim ograničenjima naše znanosti. Osim toga, industrijska istraživanja su važna i zato što su javni izvori financiranja u Hrvatskoj nedovoljni za provođenje istraživanja na svjetskoj razini", pojašnjava voditelj tima, profesor Šegvić.

NADOPUNA: Marin Oršić održao je u petak, 11. rujna 2020. godine, predavanje pod nazivom "Robusna semantička segmentacija: sudjelovanje na natjecanju RVC 2020" koje je moguće pogledati na YouTube kanalu FER-a.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Delegacija projekta "FER...

Povodom nedavno osvojene prve nagrade u sklopu EU Sustainable Energy Week u kategoriji "Mladi", delegaciju projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" danas je primio Predsjednik RH, Zoran Milanović. Sastanku su prisustvovali izvršna direktorica DOOR-a Slavica Robić, predstavnik FER-a, prof.dr. sc. Marko Delimar, te studentice FER-a Marija Horvat, Maja Matešić i Dajana Šeketa.

Više pročitajte u članku Večernjeg lista, te u našoj prethodnoj obavijesti koja sadrži više informacija o samom natjecanju i nagradi.

Autor: Petra Škaberna
Online upisi na FER-u – brucoši,...

Svake godine FER upisuje 650 ponajboljih maturanata iz cijele Hrvatske i upravo nas oni motiviraju da budemo još bolji i efikasniji, koristeći mogućnosti koje nam pružaju digitalizacija i nove tehnologije.

Ove smo godine razvili aplikaciju za online upis i na 1. godinu preddiplomskog studija, koji se zbog svojih specifičnosti razlikuje od upisa ostalih godina. Time smo pojednostavili i ubrzali upis za 650 naših brucoša, ali i osigurali da se on odvija u uvjetima koji odgovaraju situaciji vezanoj uz pandemiju koronavirusa, uklanjajući u potpunosti rizik od zaraze koronavirusom zbog okupljanja velikog broja studenata u prostorima Fakulteta.

Udaljeni upisi na 1. godinu preddiplomskog studija započet će 23. srpnja 2020. godine kada će svi maturanti koji su stekli uvjete za upis dobiti putem elektroničke pošte detaljne personalizirane upute, a bit će im osigurana i online podrška.

Inače, online upisi diplomskih studijskih programa na FER-u pokrenuti su već prije više od deset godina. Do sada je tako naše diplomske studijske programe upisalo preko 6000 studenata, a na isti je način realizirano i upisivanje viših godina i preddiplomskih i diplomskih studija.

Autor: Petra Škaberna
Održan demo day četvrte generacije...

Četvrta generacija FER-ovog studentskog startup inkubatora SPOCK predstavila je rezultate svog šestomjesečnog rada na demo dayu koji se održao 9. lipnja 2020. godine. Demo day se ove godine održao online – timovi su fizički bili prisutni na FER-u, a žiri i publika su na događaju mogli sudjelovati s lokacije koja im najviše odgovara. Svih šest timova je uspješno predstavilo svoje projekte i demonstriralo rad svojih prototipova, nakon čega su dobili vrlo vrijedne povratne informacije i savjete stručnog žirija te odgovarali na brojna pitanja publike. Snimku cijeloga demo daya možete pogledati na poveznici.

Više informacija o samom događaju pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Matija Srbić
Četiri tima iz SPOCK-a primljena u...

Četiri tima iz ovogodišnje generacije FER-ovog studentskog startup inkubatora SPOCK primljena su u različite programe za poticanje inovacija i poduzetništva, u organizaciji "European Institute of Innovation & Technology" (EIT). Potential BCI, Smart Traffic i SWIRRIS su odabrani za drugu fazu natjecanja "EIT Jumpstarter", a PASTIR korova je izborio završnicu programa "Seedbed".

Program "EIT Jumpstarter" je namijenjen inovativnim idejama koje imaju veliki potencijal ostvariti značajan utjecaj u jednome od šest odabranih tematskih područja. Potential BCI je odabran među inovacijama u području zdravlja, Smart Traffic u području urbane mobilnosti, a SWIRRIS u području prehrane. Sva tri tima sada očekuje dodatna edukacija i rad s mentorima iz različitih EIT zajednica koje ukupno broje više od 1.500 partnera diljem Europe, nakon čega će prezentirati svoj projekt pred žirijem i boriti se za jednu od nagrada u iznosu do 10.000 EUR.

Program "Seedbed" je namijenjen startupima koji primjenjuju inovativne poljoprivredno-prehrambene tehnologije i omogućava im pristup budžetu od 10.000 EUR za povezivanje s tržištem i validaciju ideje s potencijalnim kupcima. PASTIR korova je izabran među 42 startupa iz cijele Europe koji su prošli u završnicu programa, u sklopu koje će imati priliku osigurati dodatnih 20.000 EUR za plasiranje proizvoda na tržište.

Više informacija dostupno je na web stranici SPOCK-a.

Autor: Matija Srbić