Obavijesti

Svečanom proslavom i izložbom „Zavodske crtice“ otvorenom u Velikoj galeriji FER-a, 4. travnja 2024. godine obilježena je stota obljetnica rada Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja (ZOEM). Pozdravne govore na svečanosti održali su predstojnik Zavoda prof. dr. sc. Damir Pintar, dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas i član uprave Končar Petar Bobek. U predahu uzvanici su uživali u muzici članova Zavoda Alojzija Sedara i Dražena Franolića, a o iskustvima sa Zavoda u zadnjih dvadeset i pet godina govorila je izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić. Prof. dr. sc. Mladen Boršić iznio je niz životnih detalja o radu i suradnji s velikanima ZOEM-a, o njihovim izumima i znanstvenim postignućima, a  prof. dr. sc. Željko Štih održao je završni govor o ovom Zavodu koji je obilježio, kako FER tako i hrvatsku tehnološku zajednicu u cjelini. 

Autor: Ira Vince
Retriever - platforma TakeLab-a...

U prilogu Nove TV "Bolja Hrvatska" predstavljen je FER-ov istraživački laboratorij TakeLab u sklopu kojeg je razvijena platforma Retriever. Riječ je o platformi koja dnevno analizira milijune članaka napisanih na hrvatskome jeziku, bazirana je na umjetnoj inteligenciji, a svrha je korisnicima uštedjeti vrijeme i pomoći u borbi protiv dezinformacija.

"Volimo razvijati praktične sustave koji imaju praktičnu korist i poboljšavaju sve aspekte ljudskog života i to jest ideja umjetne inteligencije, tako da naši sustavi pomažu znanstvenicima u ovom trenutku", rekao je prof. dr. sc. Jan Šnajder, koji u timu okuplja mlade istraživače, sjajne entuzijaste: Davida Dukića, Marina Petričevića, Josipa Jukića i Lauru Majer.

Iako je prvenstveno razvijen kao pomoć u znanstvenim istraživanjima, mogu ga koristiti svi, a sustav se kontinuirano razvija. Trenutačno obuhvaća više od 30 hrvatskih portala, dnevno obradi oko 15.000 članaka, a analizu vrši pomoću umjetne inteligencije.

Prilog pogledajte na poveznici ovdje.

Ponosni smo što je naša ekipa iz TakeLaba Bolja Hrvatska!

Autor: Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Dubravko Babić, voditelj ekipe znanstvenika sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, gostovao je 28. ožujka 2024. u emisiji Zelena linija HRT-a kod Kornata Vilovića. U emisiji je govorio o svjetlosnom onečišćenju i LPC modulu, našem prvom projektu financiranom od Europske svemirske agencije (ESA) koji će omogućiti jednostavnije praćenje svjetlosnog onečišćenja iz svemira iz niske zemljine orbite.

 

Autor: Ira Vince

Zaklada FER Alumni poziva članove Alumni zajednice i sve ostale neka se uključe i pomognu FER studentima na njihovom putu prema izvrsnosti.  

Više od 25.000 studenata FER-a koračalo je hodnicima fakulteta, sjedilo za istim klupama, učilo od istih profesora, ali svaki student, danas FER alumni imao je svoj put i svoju priču. Samo je krov uvijek svima bio zajednički.  

Naši studenti dolaze iz svih krajeva Hrvatske, iz različitih obitelji, različitih financijskih mogućnosti i društvenih okolnosti. Svi oni na FER dolaze puni elana, želje i sposobnostima za postizanje – izvrsnosti! 

Autor: Ira Vince
FER predstavlja uzbudljive aktivnosti...

Ovogodišnji MUZZA Tjedan znanosti održat će se od 12. do 14. travnja u prostorima rektorata Sveučilišta u Zagrebu (SEECEL), na adresi Radoslava Cimermana 88.

Posjetitelje očekuje bogat edukativni program organiziran u suradnji sa stručnjacima iz svih dijelova odgojno-obrazovnog sustava, a namijenjen je svim dobnim skupinama. U tri dana, od 10 do19 sati, moći ćete sudjelovati u čak stotinu radionica, pogledati brojne izložbe, eksperimente, predavanja i panel rasprava, a ulaz na sva događanja je besplatan.

Pridružite se FER-ovcima na trećem MUZZA Tjednu znanosti i otkrijte svijet inovacija i tehnoloških čuda! Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti te na službenim web stranicama festivala.

Autor: Petra Škaberna
Poziv na predavanje: "Digitalna...

Odjel za menadžment u tehnologiji i inženjerstvu Hrvatske sekcije IEEE poziva Vas na predavanje

"Digitalna transformacija obrazovanja obogaćivanjem knjiga  multimedijskim sadržajem korištenjem proširene stvarnosti (AR)"

koje će održati Tomislav Bronzin, viši predavač na Sveučilištu Algebra, inovator, poduzetnik i osnivač IT tvrtke CITUS, u četvrtak, 18. travnja 2024. godine, s početkom u 14:00 sati u dvorani D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predavanje će se održati na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Marko Horvat
Poziv na predavanje...

Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE poziva Vas na predavanje

"Understanding the Internet"

koje će održati Jelena Ćosić, Community Development Officer u regionalnom internetskom registru RIPE NCC (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre), u petak, 19. travnja 2024. godine, s početkom u 14:15 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Jurica Babić

petak19. 4. otvaramo vrata novim članovima i pozivamo studente svih fakulteta na cjelodnevno druženje!

Ako za vrijeme studiranja želiš steći praktična iskustva i nove prijatelje kroz brojna druženja, dođi 19. travnja od 10 do 16 sati u aulu FER-a i iz prve ruke saznaj sve o aktivnostima kluba i naših sekcija i pridruži nam se!

KSET trenutačno broji deset sekcija, a to su Biciklistička sekcija, Disco sekcija, Dramska sekcija, Fotografska sekcija, Glazbena sekcija, Media sekcija, Planinarska sekcija, Računarska sekcija, Tehnička sekcija i Videosekcija!

Za sve što te zanima o KSET-u i kako postati član, svrati do nas na FER ili nam se javi putem e-maila na uclani.se@kset.org.

Autor: Antonio Damjanović
Stota obljetnica Zavoda za osnove...

Zavod za osnove elektrotehnike i električka mjerenja (ZOEM) osnovan je 4. travnja 1924. kao Laboratorij za električka mjerenja na Kraljevskoj tehničkoj visokoj školi u Zagrebu. Utemeljio ga je prof. Josip Lončar, koji je inače prema nekim izvorima prvi hrvatski akademik u tehničkom području. Laboratorij poslije mijenja naziv u Laboratorij za osnove elektrotehnike, da bi 1949., usklađivanjem s ustrojstvenim jedinicama tadašnjeg Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Laboratorij postao Zavod za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, što je naziv koji je zadržao do danas. Stoga, 4. travnja 2024. s pravom slavimo 100 godina postojanja, a usprkos raznim izmjenama nastalih kao rezultat reorganizacije krovnih institucija, svi članovi današnjeg Zavoda mogu se s ponosom pohvaliti svojom znanstvenom i institucijskom povezanosti s članovima originalnog laboratorija profesora Lončara.

Autor: Ira Vince
Stručne prakse 2024.: Otvorene...

Raspisan je natječaj za program stručnih praksi FER-a u akademskoj godini 2023./2024.

Prijave za poduzeća otvorene su od 2. travnja do 3. svibnja, a mogućnost sudjelovanja imaju sve tvrtke koje omogućavaju praksu na području Republike Hrvatske. Po završetku prijava za poduzeća, slijede prijave zainteresiranih studenata, od 6. do 19. svibnja, a zatim, od 20. svibnja do 14. lipnja, odabir kandidata. U razdoblju provedbi praksi, od 1. srpnja do kraja akademske godine, studenti će provesti 3 do 6 tjedana u odabranom poduzeću. U program se mogu uključiti studenti preddiplomskog studija koji su u dosadašnjem tijeku studija ostvarili najmanje 60 ECTS bodova i svi studenti diplomskog studija. Studenti se u program uključuju dobrovoljno, prijavom na natječaj. Poduzeća koja se po prvi put uključuju u program stručnih praksi FER-a trebaju poštom dostaviti četiri primjerka potpisanog sporazuma o suradnji u području stručnih praksi najkasnije do 26. 4. 2024.

Stručna praksa je više od ispunjavanja samog zadatka poslodavca. Svrha programa je studentima svih profila preddiplomskog i diplomskog studija pružiti stjecanje praktičnog iskustva, znanja i vještina kroz rad u poduzećima, čime ostvaruju izravan dodir s industrijskim radnim okruženjem. Poduzećima stručne prakse omogućavaju kontakt s mladim, proaktivnim inženjerkama i inženjerima, koji su vam spremni pomoći u rješavanju svakodnevnih problema i tako primijeniti znanja stečena za vrijeme studija.

Zainteresirana poduzeća mogu se prijaviti putem informacijskog sustava dostupnog na internetskim stranicama FER-a. Za više informacija o natječaju i često postavljenim pitanjima posjetite www.fer.unizg.hr/prakse ili se javite na prakse@fer.hr.

Autor: Nikolina Relić Sić

Prva međunarodna radionica o tekstilnim nosivim tehnologijama, "International Workshop on Textile-based Wearable Technologies", održana je 26. ožujka 2024. godine, u okviru nedavno uspostavljene suradnje između FER-a i UHN-a (University Health Network), kanadske asocijacije koja okuplja pet bolnica (između ostalih i Toronto General Hospital), Sveučilište u Torontu, KITE institut i FIBRE inicijativu.

Autor: Ira Vince
Savjetovanje o nacrtu Kodeksa...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva otvara savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu Kodeksa ponašanja studenata FER-a u razdoblju od 28. ožujka 2024. godine do 29. travnja 2024. godine do 16.00 sati:

Nacrt Kodeksa ponašanja studenata FER-a

Prijedloge i primjedbe na nacrt Kodeksa možete ostaviti putem obrasca koji je dostupan za preuzimanje putem niže navedene poveznice:

Obrazac za sudjelovanje u postupku savjetovanja s javnošću

 

Autor: Jožica Poslon
Košarkaši prvaci UniSport ZG lige...

Već par godina zaredom naša košarkaška ekipa je najbolja na Sveučilištu u Zagrebu.

Ove subote, 23. ožujka ponovno su izmjerili snage s ekipom Ekonomskog fakulteta s kojima se već treću godinu zaredom susreću u finalu. Nakon napete prve dvije četvrtine, ekipa FER-a u trećoj četvrtini ubacuje u višu brzinu i utakmicu završavaju s +21 razlike! S rezultatom 49:70 FER ponovno osvaja titulu prvaka!! Na predahu je prepuna dvorana imala priliku pogledati blizanke Bukal koje su priredile izvanrednu plesnu točku za finaliste. Jedna od sestara je studentica FER-a, a druga studentica EFZG-a.

Najboljim igračem lige i najboljim igračem završnice proglašen je naš student Borna Dramalija!! Čestitamo Borni i cijeloj ekipi na maestralnoj igri i ne sumnjamo da ćete nas i dalje uveseljavati svojom igrom i rezultatima!!

Više informacija pročitajte na službenim stranicama UniSport ZG-a.

Autor: Nera Žigić
Poziv na Proljetni BIND!

Pozivamo sve osnovnoškolce i njihove roditelje na treće izdanje Proljetnog BIND-a pod nazivom "Budi inženjer/ka na dan" - skup besplatnih radionica koje će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ove radionice su namijenjene osnovnoškolskoj djeci od 2. do 8. razreda te im pružaju priliku istraživanja različitih područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) kroz raznovrsne aktivnosti.

Autor: Milena Jenić
FER su posjetili studenti Studija...

15. ožujka 2024. godine FER su u pratnji Tomislava Rupića posjetili studenti Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora iz Šibenika. Osamnaestero mladih kolega upoznali su se s Fakultetom i posjetili nekoliko laboratorija.

Autor: Ira Vince
Osnovano Znanstveno vijeće za...

U utorak, 19. ožujka 2024. u dvorani Knjižnice HAZU održana je osnivačka skupština Znanstvenog vijeća za medicinu i tehniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ovo 19. Akademijino znanstveno vijeće osnovano je u travnju 2023. odlukom Skupštine HAZU, a primarno će se baviti ključnim znanstvenim, razvojnim i obrazovnim temama medicine i tehnike. To je prvo znanstveno vijeće HAZU čiji rad zajednički koordiniraju dva Akademijina razreda – Razred za medicinske znanosti i Razred za tehničke znanosti.

Znanstveno vijeće ima 60 članova, a među njima je deset profesora i docenata FER-a: prof. dr. sc. Vedran Bilas, doc. dr. sc. Jelena Božek, prof. dr. sc. Mario Cifrek, izv. prof. dr. sc. Alan Jović, prof. dr. sc. Igor Lacković, akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić, izv. prof. dr. sc. Željka Lučev Vasić, prof. dr. sc. Ratko Magjarević, izv. prof. dr. sc. Tomislav Petković i prof. dr. sc. Marko Subašić.

Članovi Izvršnog odbora Znanstvenog vijeća za medicinu i tehniku su akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc Ratko Magjarević.

Autor: Sven Lončarić

Prvo službeno ime FER-ovog Hrvatskog akademskog spelling checkera bilo je Hascheck, a zvali smo ga svakojako, najčešće Hašek. Prvih devet godina Hascheck je bio dostupan kao usluga elektroničke pošte, a onda se 2003. godine preselio na web, proširio izvan akademske zajednice i izvan Hrvatske a sada se nalazi na adresi ispravi.me. U prvih 30 godina, Hascheck je postao neizostavan alat za pouzdanu provjeru pravopisa na hrvatskom jeziku.

Autor: Ira Vince

Srce u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu 16., 18. i 19. travnja 2024. organizira konferenciju Dani e-infrastruktre Srce DEI 2024. Konferencija će se održavati na dvije lokacije: u zgradi Srca  na adresi Josipa Marohnića 5 i u zgradi Sveučilišta u Zagrebu, Radoslava Cimermana 88. Kao pokrovitelji ovogodišnje izdanje konferencije podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Rektorski zbor Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

Program konferencije sadrži više od četrdeset izlaganja, rasprava i panela podijeljenih u šest tematskih blokova, više od dvadeset radionica, više od trideset poster-prezentacija i dva pozvana predavanja. 

Prijave su otvorene do 9. travnja 2024. a pravo sudjelovanja u događajima u okviru programa konferencije ostvaruje se ispunjavanjem prijavnog obrasca i uplatom iznosa kotizacije ovisno o kategoriji kojoj sudionik pripada.

Autor: Ira Vince
O tome kako ekipa znanstvenika s FER...

Ekipa znanstvenika s FER-ovog Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije predvođena prof. Dubravkom Babićem, uspješno je završila prvi hrvatski projekt financiran od Europske svemirske agencije (ESA) pod nazivom Modul za karakterizaciju svjetlosnog onečišćenja (Light-Pollution Characterization Module), koji će omogućiti bolje razumjevanje i jednostavnije praćenje svjetlosnog onečišćenja sa satelita, iz niske zemljine orbite.

Autor: Ira Vince
Posjet učenika i nastavnika Srednje...

U petak, 15. ožujka 2024. godine naš fakultet je posjetila grupa od 47 učenika 3. i 4. razreda Srednje škole Krapina, smjera Tehničar za računalstvo, u pratnji nastavnika Mladena Ptičara.

U druženju koje je potrajalo oko dva sata, učenici i nastavnici su se prvo ukratko upoznali s fakultetom i studijima na FER-u, nakon čega su posjetili dva fakultetska laboratorija - Smart Grid Laboratory (SGLab)Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LABUST).

Kratko predstavljanje FER-a održao je doc. dr. sc. Tomislav Jagušt, SGLab i aktivnosti koje se provode u sklopu laboratorija predstavio je doc. dr. sc. Mateo Beus, dok je učenike i nastavnike u Labustu ugostio doc. dr. sc. Đula Nađ. U organizaciji posjeta sudjelovali su i Ema Smolić, mag. ing. te Bartol Boras, mag. ing.

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
Prof. dr. sc. Vedran Bilas reizabran...

Fakultetsko vijeće FER-a, 13. ožujka 2024. godine na redovnoj je sjednici tajnim glasanjem s podrškom od 71% pružilo povjerenje dosadašnjem dekanu prof. dr. sc. Vedranu Bilasu za obnašanje dužnosti u sljedećem mandatnom razdoblju od tri akademske godine (2024./2025., 2025./2026. i 2026./2027.).

Autor: Ira Vince

U okviru programa RADDAR, gdje se za učenike osnovnih škola organiziraju radionice iz matematike i programiranja, u subotu, 2. ožujka 2024. godine na FER-u je organizirana radionica o algoritamskom razmišljanju i kriptografiji. Ovisno o uzrastu, učenici su rješavali zadatke iz područja klasične kriptografije ili prepoznavanja i primjene osnovnih algoritama, od prikaza broja u binarnom brojevnom sustavu do primjene binarnog stabla u rješavanju svakodnevnih problema. U sklopu radionice organiziran je posjet Laboratoriju za analizu teksta i inženjerstvo znanja, gdje su im voditelj laboratorija prof. dr. sc. Jan Šnajder i suradnici Ana Barić i David Dukić održali predavanje o umjetnoj inteligenciji i velikim jezičnim modelima poput ChatGPT-ja te su im predstavili svoja istraživanja u području računalne obrade prirodnih jezika i njihovoj vezi s psihologijom kroz primjer računalnog programa koji procjenjuje stavove izrečene naslovima u medijima.

U organizaciji radionice sudjelovali su profesori informatike Zlatka Markučič, profesor izvrstan savjetnik i mr. sc. Ernest Wendling, profesor izvrstan savjetnik iz XV. gimnazije Zagreb, suradnici na programu David Glavaš i Petra Vidović, studenti-mentori Ema Nekić, Ana Vinković i Mia Bagarić te učenik XV. gimnazije Ivan Zelenika. Posjet i boravak na FER-u organizirao je prof. dr. sc. Dejan Škvorc.

Na radionici je sudjelovalo 59 učenika zagrebačkih osnovnih škola.

Autor: Dejan Škvorc
Alumni FER-a od sada mogu koristiti...

Svi alumni FER-a, svi bivši studenti koji su diplomirali na FER-u odnosno ETF-u Sveučilišta u Zagrebu od sada mogu ostvariti pravo na korištenje vlastite mail adrese s domenom @alumni.fer.hr.

Autor: Ira Vince