Obavijesti

Konačni rezultati izbora za...

Konačni rezultati izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, održanih dana 23. i 24. ožujka 2021. godine, dostupni su ovdje.

Predsjednica Izbornog povjerenstva FER-a
Izv. prof. dr. sc. Ljiljana Brkić

Autor: Tomislav Matleković
Rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof....

Rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, danas je u pratnji prorektorice za informatizaciju i organizaciju, prof. dr. sc. Senke Maćešić i savjetnice za studentska pitanja, Andreje Mešanović, mag. phil., posjetila Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje su ih ugostili dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec i prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Na bilateralnom sastanku naglasak je stavljen na razmjenu iskustava vezanih uz istraživanja i transfer tehnologija, odnosno prijenos rezultata znanstvenoistraživačkog rada u gospodarstvo.

Dekan FER-a istaknuo je važnost međusveučilišnog umrežavanja fakulteta prvenstveno putem rada na znanstvenoistraživačkim projektima u okviru europskih programa financiranja, a rektorica Sveučilišta u Rijeci naglasila je kako umrežavanje sveučilišta na europskoj razini ima presudnu važnost za provođenje institucionalnih strategija razvoja.

Tijekom sastanka dotaknute su teme vezane uz aktualna zbivanja u akademskim krugovima, uz osnovnu misao da je imperativ svake uprave fakulteta ili sveučilišta čuvati dignitet kao premisu autonomije sveučilišta.

Autor: Petra Škaberna
Doprinos FER-ovaca u razvoju...

Posljednjih godinu dana 30-ak studenata FER-a uključeno je u dobro poznati studentski projekt FSB Racing Team. Naime, 2019. godine ova je studentska udruga predstavila novi bolid "Vulpes", prvi 100-postotni električni bolid, u potpunosti dizajniran i sastavljen u Hrvatskoj, i to isključivo studentskim snagama.

U projekt su se ubrzo u većem broju uključili i studenti FER-a s obzirom da su njihova stručna znanja u području elektrotehnike i baterijskih spremnika od velike važnosti za daljnji razvoj električnog bolida. Konkretno, njihov doprinos ključan je u podtimovima "Električni pogon", "Električni motori" i "Upravljački sustavi".

Pored toga, FER-ovci sačinjavaju i veliki dio tima "Driverless", koji se bavi prenamjenom električnog bolida VulpesR u prvi hrvatski autonomni bolid VulpesD.

"Od ukupno 120 članova, u FSB Racing Team trenutačno je uključeno 30-ak članova s FER-a, a voljeli bismo da ta brojka bude i veća. Od 2019. godine udruga razvija električna vozila, a s obzirom da baterijski paket od prvoga dana izrađujemo sami, tu je potreban veliki doprinos članova s FER-a. Nadalje, od ove godine razvijamo i vlastite električne motore! Tim Driverless uglavnom se bavi izradom vizijskog sustava za bolid koji bi 2021. godine trebao prvi put stati na staze međunarodnog natjecanja Formule Student", pojasnila je Adriana Đugum, studentica Filozofskog fakulteta i voditeljica FSB Racing Teama.

"Članstvo u FSB Racing Teamu bi se moglo vrlo lako usporediti s praksom u nekoj kompaniji. Razlika između prakse u poduzeću i članstva u timu je u tome da član tima ima puno veće ovlasti, a samim time i odgovornosti. Kao takvo, sudjelovanje u timu formule student ima velike benefite za razvoj karijere. Osim toga, ovdje se kroz rad na projektu sklapaju doživotna prijateljstva, bilo s članovima svojeg ili drugih timova", ističe voditelj podtima "Električni motori", Mario Volarić, student 2. godine diplomskog studija na FER-u, smjera Elektrotehnika i informacijska tehnologija.

Zanimljivo je napomenuti da je za većinu studenata s FER-a praktično iskustvo koje steknu u Racing Teamu, tek širenje područja interesa koje razvijaju tijekom studija. Primjerice, većina naših studenata, članova ove studentske udruge se, pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Stjepana Stipetića, bavi problemima elektrovučnih motora, sve od pripreme projekta na preddiplomskom studiju, pa do izrade diplomskog rada.

U nastavku obavijesti pogledajte uobičajenu radnu atmosferu - iz garaže FSB Racing Teama!

Autor: Petra Škaberna
Odlični rezultati studenata FER-a na...

Na svjetskom studentskom šahovskom prvenstvu u organizaciji FIDE International Chess Federation, studenti FER-a postigli su odlične rezultate. Prvenstvo se održavalo sredinom ožujka, i to u blitzu i u rapidu.

Blitz prvenstvo bilo je podijeljeno na četiri manja turnira po 270 igrača, a ovo su rezultati naših studenata:

 • Muha Miljenko: 42. mjesto, 6,5/10 - turnir C
 • Dorian Kablar: 113. mjesto, 5/10 - turnir C
 • Mirta Medak: 213. mjesto, 3/10 - turnir C

Rapid prvenstvo bilo je podijeljeno na šest manjih turnira po 200 igrača, a ovo su rezultati naših studenata:

 • Muha Miljenko: 8/12, 13. mjesto - D turnir
 • Bošnjak Petar: 8/12, 16. mjesto - B turnir
 • Vojak Danijel: 8/12, 18. mjesto - B turnir
 • Đukin Marko: 6,5/12, 51. mjesto - E turnir
 • Barbić Matko: 6,5/12, 56. mjesto - D turnir
 • Kablar Dorian: 5,5/12, 77. mjesto - D turnir
 • Muslija Marcel: 5,5/12, 86. mjesto - F turnir
 • Radočaj Maja: 5,5/12, 91. mjesto - F turnir
 • Gršković Ana: 4,5/12, 117. mjesto - E turnir

Inače, najbolji hrvatski studentski šahist Leon Livaić, koji je na ovom natjecanju ostvario 4. mjesto u skupini A na blitz prvenstvu te 1. mjesto u skupini A na rapid prvenstvu, snima edukativne videe za šahiste na FER-u koje možete pratiti ovdje.

U nastavku obavijesti slijede poveznice s rezultatima i partijama pojedinih turnira.

Autor: Petra Škaberna
Korisni savjeti organizatorica Job...

Uoči drugog Job Fair Meetupa, organizatorice ovog dinamičnog i jedinstvenog sajma karijera, Nikolina Relić iz Centra karijera FER-a i Ivona Martinović iz Saveza studenata FER-a, putem portala Netokracija savjetuju poslodavce i studente kako se najbolje pripremiti za ovaj važan događaj.

S obzirom na raznolik program Job Fair Meetupa, organizatorice imaju konkretne savjete za poduzeća koja se predstavljaju putem panel rasprava, talkova i radionica, ali i posebne savjete za studente kojima savjetuju da dobro izbruse svoje životopise!

Job Fair Meetup se održava od 10. do 15. svibnja 2021. godine, a više informacija možete pronaći na internetskoj stranici događaja te na Facebooku i Instagramu.

Autor: Petra Škaberna

Raspisan je natječaj za program stručnih praksi FER-a u akademskoj godini 2020./2021.

Prijave za poduzeća otvorene su od 7. travnja do 7. svibnja, a mogućnost sudjelovanja imaju sva poduzeća koja omogućavaju praksu na području Republike Hrvatske. Po završetku prijava za poduzeća, slijede prijave zainteresiranih studenata, od 10. do 21. svibnja, a zatim i odabir kandidata, od 24. svibnja do 18. lipnja. U razdoblju provedbi praksi, od 1. srpnja do kraja akademske godine, studenti će provesti 3 do 6 tjedana kod odabranog poslodavca. U program se mogu uključiti studenti preddiplomskog studija koji su u dosadašnjem tijeku studija ostvarili najmanje 60 ECTS bodova i svi studenti diplomskog studija. Studenti se u program uključuju dobrovoljno, prijavom na natječaj.

S obzirom na epidemiološku situaciju potičemo sve poslodavce da u opisu pozicije za praksu napomenu hoće li se ona moći odrađivati udaljeno, ako će to uvjeti tada tražiti.

Stručna praksa je više od ispunjavanja samog zadatka poslodavca. Svrha programa je studentima svih profila preddiplomskog i diplomskog studija pružiti stjecanje praktičnog iskustva, znanja i vještina kroz rad u poduzećima, čime ostvaruju izravan dodir s industrijskim radnim okruženjem. Poslodavcima stručne prakse omogućavaju kontakt s mladim, proaktivnim inženjerkama i inženjerima, koji su vam spremni pomoći u rješavanju svakodnevnih problema i tako primijeniti znanja stečena za vrijeme studija. Ako će se praksa obavljati udaljeno, potičemo poslodavce da razmisle kako mogu studente uklopiti u nove procese rada i omogućiti im da, iako praksu obavljaju iz svojih domova, steknu dojam da su i oni dio kolektiva.

Zainteresirana poduzeća mogu se prijaviti putem informacijskog sustava dostupnog na internetskim stranicama FER-a. Za više informacija o natječaju i često postavljenim pitanjima posjetite www.fer.unizg.hr/prakse ili se javite na prakse@fer.hr.

Autor: Tea Jermaniš
FER postao akademski partner EC Councila

U ožujku 2021. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva postao je akademski partner EC Councila i time svojim zaposlenicima i studentima omogućio polaganje međunarodno priznatih certifikata iz informacijske sigurnosti po znatno povoljnijim uvjetima.

EC Council je međunarodno uspostavljena profesionalna organizacija koja u svojem portfoliju posjeduje niz certifikata iz informacijske sigurnosti, od kojih je najpoznatiji Certified Ethical Hacker (CEH). Zahvaljujući ovom partnerstvu, pored brojnih certifikata iz cyber-sigurnosti, FER-u je omogućen pristup i dodatnim nastavnim materijalima i resursima koji su ključni za razvoj kompetencija i vještina budućih profesionalaca iz područja informacijske sigurnosti.

Za više informacija o mogućnostima koje proizlaze iz ovog partnerstva, svi zainteresirani mogu se obratiti doc. dr. sc. Stjepanu Grošu.

Autor: Petra Škaberna
podkist #6: Zašto je znanost spora

Gošća novog podkista bila je prof. dr. sc. Vernesa Smolčić, poznata popularizatorica znanosti, eksperimentalna astrofizičarka i profesorica na Fizičkom odsjeku PMF-a.

Pored mnoštva zanimljivih tema iz područja astrofizike, profesorica Smolčić se u razgovoru s voditeljem podkista, doc. dr. sc. Darijem Bojanjcem, dotaknula i problematike koja muči gotovo sve nastavnike i profesore, a to je kako potaknuti učenike/studente na kvalitetna pitanja.

"Potrebno je cijelu perspektivu podučavanja znanosti učiniti kreativnijom i pokušati suzbiti da dječja zaigranost prijeđe u teške i nerazumljive formule (primjerice u fizici). Djeca su jako kreativna, ona su intuitivni znanstvenici jer za znanost je potrebna samo znatiželja", smatra naša gošća, autorica popularne znanstvene platforme namijenjene mlađoj populaciji Astroučionica.

"Jedna od glavnih motivacija zašto sam pokrenula Astroučionicu bila je u nadi da će se neka znanstvena metoda propagirati, ponajviše među najmlađe, i da će oni prihvatiti poruke da kritički propituju apsolutno sve, od svojih prijatelja od pet godina, do sveučilišnih profesora i političara. Treba djecu učiti da što dulje zadrže interes za znatiželjom. Potrebno je uloviti taj switch kada se zaigranost i znatiželja kod djece pretvori u strah od postavljanja pitanja", smatra profesorica Smolčić.

U šestom podkistu također doznajte zašto je znanost spora, kakve koristi imamo od fundamentalnih istraživanja te koja je razlika između podučavanja u školi i na fakultetu.

Autor: Petra Škaberna
Objavljen Glasnik FER-a za ožujak

Mjesec ožujak privodimo kraju novim izdanjem Glasnika u kojem pružamo zanimljiv pregled najznačajnijih dostignuća, vijesti i događaja s FER-a u proteklom periodu.

Na Glasnik FER-a se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
FER pripremio bogat program povodom...

Sredinom svibnja 2021. godine održat će se 18. Festival znanosti, najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj, koja se tradicionalno organizira u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

S obzirom da je prošle godine festival zbog epidemije koronavirusa otkazan, ovogodišnja tema bit će (ponovno) Kultura znanosti.

Kao i svake godine, FER će za tu priliku pripremiti bogat program odnosno predstavit će se s ukupno šest predavanja i radionica:

 • Roboti, androidi i umjetna inteligencija kroz crtiće i filmove (izv. prof. dr. sc. Ivan Marković)
 • Play2Learn – zaigrajmo računalne igre bez računala (doc. dr. sc. Tomislav Jagušt, Mirna Baksa, Robert Čiček)
 • Robotics @ FER (izv. prof. dr. sc. Ivan Marković, izv. prof. dr. sc. Matko Orsag, Nadir Kapetanović, mag. ing., Igor Kvasić, mag. ing)
 • Fraktali (Hrvoje Nuić, mag. ing.)
 • Zašto znanstvenici griješe i je li to problem? (izv. prof. Predrag Pale)
 • Fukushima – 10 godina poslije (Luka Cavaliere Lokas, dr. sc. Paulina Dučkić)

U sklopu festivala za javnost će biti otvoren i novouređeni FER-ov Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LABUST), smješten u studentskoj sportskoj dvorani Martinovka.

Festival znanosti održat će se, ako to epidemiološka situacija dopusti, od 10. do 15. svibnja 2021. godine. Predavanja i radionice bit će prilagođene za različite dobne skupine, a detaljni program Festivala znanosti bit će objavljen naknadno.

Autor: Petra Škaberna
Upoznajte doktorandicu Mateu Žilak,...

Portal Telegram.hr objavio je native članak o FER-ovoj doktorandici, Matei Žilak koja u sklopu Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju (ICT-AAC) razvija IKT rješenja za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama.

Aplikacije koje Matea s timom znanstvenica Laboratorija ICT-AAC, na čelu s prof. dr. sc. Željkom Car, razvija na FER-u su besplatne, a aktivno ih koriste stručnjaci iz edukacijsko-rehabilitacijskog područja na terapijama s djecom s teškoćama u razvoju, kao i njihovi roditelji.

Članak je dostupan ovdje.

Autor: Petra Škaberna
FER sudjelovao na 20. Tjednu mozga

U sklopu 20. Tjedna mozga, u petak, 19. ožujka 2021. godine, na FER-u je održano online predavanje "Možemo li mjeriti depresiju?". Predavanje su održali Eda Jovičić, univ. bacc. ing., Damir Mulc, dr. med. i prof. dr. sc. Mario Cifrek, a u istraživanju i pripremi prezentacije sudjelovali su i Ivana Kinder, mag. ing., dr. sc. Jakša Vukojević i Krešimir Friganović, mag. ing.

Predavanje je prenošeno putem YouTube kanala Hrvatske sekcije IEEE, a pratilo ga je više od 40 gledatelja. Nakon predavanja slijedila je rasprava i odgovori na pitanja gledatelja.

Predavanje je snimljeno i dostupno za naknadni pregled na poveznici.

 

Autor: Petra Škaberna
Privremeni rezultati izbora za...

Privremeni rezultati izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva održanih dana 23. i 24. ožujka 2021. godine na Fakultetu dostupni su ovdje. Zapisnik izbornog povjerenstva dostupan je ovdje.


Predsjednica Izbornog povjerenstva FER-a

Izv. prof. dr. sc. Ljiljana Brkić

Autor: Petra Lukina
Doznajte tko su strip-junaci s FER-a

U novim udžbenicima Tehničke kulture za više razrede osnovnih škola nalaze se stripovi s pričama o mladim znanstvenicima, inovatorima i poduzetnicima, među kojima su doc. dr. sc. Ana Sović Kržić i student s FER-a, Ivan Kožar.

Osim što predaje na FER-u, docentica Sović Kržić izuzetno je aktivna u FER-ovom programu za popularizaciju znanosti među djecom i mladima pod nazivom ŠUZA, a posljednjih pet godina obnaša i dužnost predsjednice Hrvatskog robotičkog saveza.

Među suvremenim strip-junacima našao se i FER-ovac Ivan Kožar, student 4. godine, koji je već u šestom razredu počeo eksperimentirati s Teslinim zavojnicama, da bi u srednjoj školi konstruirao veliku muzikalnu Teslinu zavojnicu. Eksperimentiranje ga je dovelo do idućeg izuma, s kojim je osvojio veliki broj odličja i priznanja, a riječ je o univerzalnom bežičnom punjaču za manje baterijske uređaje.  

Strip-priča o Ani Sović Kržić bit će uvrštena u udžbenik za osmi razred, koji će biti dio nastavnog materijala od iduće školske godine, dok je strip o Ivanu Kožaru u udžbeniku za šesti razred i njega već od ove godine učenici koriste u nastavi.

Urednica ovih izdanja, ali i inicijatorica ove sjajne ideje, je učiteljica Tehničke kulture iz zagrebačke Osnovne škole Ivana Cankara, Maja Mačinko, a neka od dobro poznatih imena, koja su u udžbenicima predstavljena na ovaj način, su primjerice i Mate Rimac, Albert Gajšak, Ivan Mrvoš, Kata Marunica te desetak drugih hrvatskih inovatora i znanstvenika.

O ovom hvalevrijednom projektu pisali su već neki mediji, poput: Srednja.hr, Telegram.hr i Bug.

Autor: Petra Škaberna
Veleposlanica Portugala, Nj. E. da...

Veleposlanica Republike Portugala u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Paula Leal da Silva, posjetila je u utorak, 16. ožujka 2021. godine, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu gdje su ju ugostili dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec i prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Veleposlanica Portugala bila je u pratnji prvog tajnika Rodriga Loboa d´Ávile i atachéa za kulturu Tiaga Gila.

Na sastanku se razgovaralo o položaju i značaju FER-a u akademskoj i znanstvenoistraživačkoj zajednici te njegovom pozicioniranju na međunarodnoj razini. Poseban naglasak stavljen je na značajnu suradnju koju FER već niz godina ostvaruje s partnerskim institucijama iz Portugala, čemu ide u prilog 30-ak znanstvenoistraživačkih projekata koji su realizirani s gotovo 20 portugalskih institucija.

Nakon sastanka s upravom Fakulteta portugalska delegacija je, uz pratnju FER-ovog istraživača dr. sc. Fausta Ferreire (porijeklom iz Portugala), posjetila četiri FER-ova laboratorija. Na početku je u Laboratoriju za napredne elektroenergetske mreže (SGLab), iskusni istraživač, Mateo Beus, mag. ing., gostima demonstrirao daljinsko upravljanje hidroelektranom, nakon čega je uslijedio posjet Laboratoriju za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) u novouređenom prostoru smještenom u dvorani Martinovka, gdje je domaćin bio prodekan Mišković, ujedno voditelj tog laboratorija. Povratkom na FER, delegacija je posjetila Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije (LARES), u kojem je prof. dr. sc. Mario Vašak opisao primjenu naprednih metoda pametnog upravljanja potrošnjom energije na površini FER-ovog nebodera, a gosti su potom imali priliku doživjeti i predivan pogled na panoramu Grada Zagreba. Posjet je završio predstavljanjem FER-ovog Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR) odnosno prezentacijom prof. dr. sc. Ivana Petrovića, koji je pružio niz primjera iz industrije gdje LAMOR surađuje zahvaljujući svojem visoko-kompetitivnom istraživačkom djelovanju.

Odabrane fotografije nalaze se u nastavku obavijesti, a više fotografija pogledajte u galeriji.

Autor: Petra Škaberna
FER surađuje u pripremi studije o...

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s Obnovljivim izvorima energije Hrvatske (OIEH) financira izradu dvije studije koje će postati temelj ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije i njihovu integraciju u elektroenergetski sustav. Time će pružiti značajnu potporu ostvarivanju ciljeva utvrđenih Strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine, s pogledom na 2050. godinu.

Ono što Hrvatskoj treba, a do sada nije imala, bit će napravljeno kroz studije "Analiza ključnih prepreka i prijedlog za poboljšanje integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj", koju će zajednički raditi Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), te "Vodič za razvoj i implementaciju projekata obnovljivih izvora energije u RH", koji izrađuje tvrtka EnergoVizija u suradnji s dodatnim timom OIE stručnjaka iz privatnog sektora.

"Analiza ključnih prepreka i prijedlog za poboljšanje integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj" donijet će pregled trenutnog stanja prijenosnog i distribucijskog sustava električne energije u RH te predložiti mjere koje bi mogle olakšati integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije u sustav. Mjere će se temeljiti na analizi postojećih procesa priključenja koja provode Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) i HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) te će biti u skladu sa suvremenim praksama drugih zemalja EU, uz prilagodbu stanju u Hrvatskoj. Na izradi ove studije zajednički će raditi FER i EIHP, dvije vodeće institucije u području elektroenergetike u široj regiji, prepoznatljive po mnogobrojnim međunarodnim i domaćim znanstvenim projektima. 

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prof. dr. sc. Gordan Gledec, svjestan vodeće znanstvene i obrazovne uloge FER-a u području elektrotehnike i računarstva, ali i zadaće koja iz toga proizlazi, ističe: "Uvijek smo spremni činiti promjene, ne samo lokalno, nego i u svojem okruženju. U ovom slučaju riječ je o studiji koja se bavi problematikom tranzicije elektroenergetskog sustava i s time povezanim izazovima prihvata velikoga broja novih proizvodnih postrojenja. Naši istraživači nalaze se među najutjecajnijim svjetskim znanstvenicima u području elektroenergetike, čemu dodatno idu u prilog brojni kompetitivni projekti koje FER provodi iz tog područja. Sinergijski efekt, koji u ovom slučaju postižemo u partnerstvu s EIHP-om, posebno nas veseli. Vjerujemo da je to vrijedna prilika u pronalaženju rješenja za buduće izazove koji nas očekuju u globalnoj ekonomiji."

U nastavku obavijesti pročitajte više detalja o spomenutim analizama.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Sven Lončarić govori o...

Povodom objave studije Sveučilišta Stanford o najcitiranijim znanstvenicima u svijetu, Poslovni dnevnik objavio je vrlo zanimljiv intervju s prof. dr. sc. Svenom Lončarićem, koji je prema podacima iz baze Scopus, među 1% najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u području "Artificial Intelligence and Image Processing".

Članak je u cijelosti dostupan ovdje.

Autor: Petra Škaberna

ConTEL 2021 - 16. međunarodna konferencija o telekomunikacijama, održat će se u Zagrebu od 30. lipnja do 2. srpnja 2021. godine. Konferencija će, uz tehničko kosponzorstvo udruženja IEEE, svojim programom pružiti priliku akademskoj i industrijskoj zajednici da odgovore na nove istraživačke izazove i raspravljaju o pitanjima u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji s naglaskom na modernim telekomunikacijama.

Cilj konferencije je obuhvatiti trenutne i nadolazeće mrežne tehnologije koje omogućavaju sveprisutni Internet i komunikacije kao ključne pokretače povezanog informacijskog društva. S novim uslugama i pristupnim mrežama raste sve veća potreba za poboljšanjem mrežne infrastrukture - ne samo u pogledu kvalitete i performansi, već i skalabilnosti, mobilnosti, energetske učinkovitosti i integracije tehnologija. Program konferencije predstavit će najnovija dostignuća u odabranim područjima vezanim uz konferenciju kroz redovne i specifične tematske sjednice te radionice

Pozivamo sve zainteresirane autore da prijave svoje znanstvene radove vezane uz područje telekomunikacija. Svi prijavljeni radovi prolaze najmanje dvije dvostruko anonimne recenzije te će, ukoliko budu prihvaćeni, biti objavljeni u digitalnoj bazi IEEE Xplore. Rok za prijavu radova je nedjelja, 21. ožujka 2021. godine.

Više informacija saznajte na www.contel.hr.

Autor: Marin Vuković

Oživi svoju akademsku godinu, umreži se s poduzećima i istraži njihove poslovne ponude na Job Fair Meetupu!

Već dobro poznata mjesta, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Klub studenata elektrotehnike, od 10. do 14. svibnja 2021. godine ponovno će ugostiti vrhunska tehnološka poduzeća iz različitih industrija koja su za sve posjetitelje pripremila aktualne poslovne ponude. Upoznaj se s njihovim predstavnicima u opuštenoj atmosferi i uživaj u velikom izboru poslovnih prilika koje će i najizbirljivijima omogućiti pronalazak posla ili prakse. Različitim sadržajima, na neformalan način, možeš se umrežiti, razmijeniti znanja i iskustva te steći nove vještine. Također, uz talkove, radionice i panel rasprave u ležernoj atmosferi saznaj više o aktualnim tehnološkim temama, problemima i rješenjima te mogućnostima zapošljavanja i razvoja karijere u Hrvatskoj.

Autor: Tea Jermaniš