Obavijesti

FER gradi kulturu mentorstva: bivši...

Pozivamo svoje bivše studente, danas poslovno etablirane alumne, da se do 22. svibnja 2024. prijave za FER Alumni program mentorstva i osiguraju priliku za sudjelovanje na prvoj coaching radionici za mentore koja će se održati krajem mjeseca na FER-u.

Program mentorstva nastao je inicijativom Alumni odbora FER-a te predstavlja organiziran i odgovoran program s ciljem jačanja prilika za razvoj karijera mladih inženjera unutar okvira FER alumni zajednice, koja zajedničkim i aktivnim djelovanjem doprinosi Fakultetu i tehnološkom razvoju Hrvatske.

Mentorstvo je besplatno za sve registrirane alumne, a povezivanje iskusnih alumna s mlađim kolegama koji trebaju podršku i vodstvo u osobnom i profesionalnom razvoju omogućeno je novom aplikacijom predstavljenom u travnju na FERConnectu.

Predviđena su dva oblika mentorstva u trajanju jednog semestra: kratko situacijsko savjetovanje te kontinuirano razvojno mentorstvo. Neke od kategorija koje mentori i mentiji mogu odabrati unutar aplikacije su: softverski razvoj, elektrotehnika, umjetna inteligencija i strojno učenje, startupovi i poduzetništvo, ali i karijerno savjetovanje te osobni razvoj.

Autor: Petra Škaberna
NATJEČAJ za upis na doktorski studij...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice tehničkih znanosti (3 godine, 180 ECTS bodova) u akademskoj godini 2024./2025. iz znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO

Doktorski studij može upisati osoba koja je završila sveučilišni diplomski ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva kojim se ukupno s prethodnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više; ili jednakovrijedni sveučilišni četverogodišnji dodiplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više. Na doktorski studij može se upisati magistar znanosti iz polja elektrotehnike ili računarstva. Razgovor s pristupnikom obavezan je dio upisnog postupka.

Studij se može upisati u punom radnom vremenu (u trajanju od 3 godine) ili s dijelom radnog vremena (kao studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina).

Broj mjesta: 60

Školarina iznosi 9000 eura i plaća se u šest (6) rata od 1500 eura po semestru.

Prijave za upis na doktorski studij provode se u dva upisna roka: zimski i ljetni.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš izabran...

Na izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja je održana 16. svibnja 2024. godine, prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš izabran je za redovitog člana HAZU u Razredu za tehničke znanosti.

Čestitamo profesoru Šipušu!

Autor: Ana Fadljević
Predavanje Marka Turnera, jednog od...

U utorak 21. svibnja s početkom u 18:30 u dvorani B1, profesor Mark Turner sa Sveučilišta Case Western Reserve održat će predavanje The integrated Study of the Mind. Profesor Turner jedan je od najutjecajnijih kognitivnih znanstvenika današnjice. Njegov interdisciplinarni rad obilježio je kognitivnu znanost i kognitivnu lingvistiku u zadnjih tridesetak godina. Teorija konceptualne integracije, koju je objavio s Gillesom Fauconnierom 2002. godine, jedna je od najutjecajnijih suvremenih teorija o prirodi ljudskoga uma, podrijetlu ideja i kreativnosti.

Predavanje profesora Turnera nastavak je dovođenja poznatih imena iz područja kognitivne znanosti s ciljem upoznavanja šire javnosti s tom disciplinom, a nakon predavanja predstavit će se studijski program Primijenjena kognitivna znanost koji, drugu godinu zaredom, zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

U nastavku obavijesti pročitajte biografiju predavača i sažetak predavanja.

Autor: Dario Bojanjac
Predstavljen projekt CroQCI,...

Predstavljanje Hrvatske kvantno komunikacijske infrastrukture (CroQCI) odvilo se 7. svibnja 2024. godine u dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice. FER, kao nositelj četvrtog radnog paketa CroQCI projekta, zadužen je za svemirski segment kvantnih komunikacija. Na projektu sudjeluje tim znanstvenika sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST): prof. dr. sc. Dubravko Babić kao voditelj, doc. dr. sc. Josip Vuković kao član projektnog tima te doc. dr. sc. Josip Lončar, Bruno Skendrović, Jasna Janković i Mate Jagnjić kao tehnički voditelj te doc. dr. sc. Marko Horvat sa Zavoda za primijenjeno računarstvo. Za edukacijski paket unutar šestog radnog paketa CroQCI projekta, sa FER-ove strane zadužen je izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić sa Zavoda za primijenjenu fiziku.

Autor: Ira Vince
FER-ovi istraživači uključeni u jedno...

Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi (eng. European High Performance Computing Joint Undertaking - EuroHPC JU) finaliziralo je ugovor vrijedan 273 milijuna eura za nabavu JUPITER-a (eng. Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research), prvog EuroHPC egzaskalarnog računala.

JUPITER će se realizirati suradnjom Evidena i ParTeca, a bit će instaliran u njemačkom centru Forschungszentrum Jülich. "Mozak" cijelog sustava bit će novi Rhea procesori opće namjene tvrtke SiPearl koji su dizajnirani u Europi, pri čemu je FER jedan od ključnih partnera SiPearla u postupku dizajna i verifikacije tih procesora.

"Na FER-u smo ponosni sudjelovati na jednom od najnaprednijih svjetskih istraživanja tehnologije procesora superračunala, kao partneri s vodećim europskim industrijskim i istraživačkim organizacijama poput SiPearla, Evidena, Barcelona Supercomputing Centera i drugih kako bismo stvorili prvi europski procesor opće namjene za superračunala. Partnerstvo sa SiPearlom omogućilo nam je da radimo s vrhunskim stručnjacima industrije na dizajnu i verifikaciji proizvoda koji će postati globalno jedna od najjačih i najnaprednijih porodica procesora. Biti članom projekta Europske inicijative za procesor kojega financira EuroHPC JU omogućuje nam da surađujemo s najboljim stručnjacima, dijelimo ideje i rješenja, a i da FER ostane prepoznat na globalnoj istraživačkoj sceni", rekao je Mario Kovač, profesor i voditelj FER-ovog Istraživačkog centra za arhitekture i aplikacije računala visokih performanci

Autor: Petra Škaberna
Obilježeno 60. godina Tjelesne i...

Povodom obilježavanja 60 godina nastave Tjelesne i zdravstvene kulture na Sveučilištu u Zagrebu, Udruga nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture na čelu s predsjednicom i profesoricom FER-a, Nerom Žigić, 9. svibnja 2024. godine organizirala je Okrugli stol te 10. svibnja 2024. godine Dan Nastave TZK. 

Na okruglom stolu naziva “Nastava Tjelesne i zdravstvene kulture na visokim učilištima - izazovi i percepcije” aktivni sudionici su bili prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., nacionalna kontakt osoba pri Svjetskoj zdravstvenoj asocijaciji i Europskoj komisiji za promicanje tjelesne aktivnosti, prof. dr. sc. Mario Baić, dekan Kineziološkog fakulteta, dr. sc. Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu sporta i zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje u Ministarstvu turizma i sporta, doc. dr. sc. Marinko Artuković, prim. dr. med. spec., voditelj Službe za strateško planiranje, inovacije i koordinaciju projekata pri HZJZ, prof. dr. sc. Josip Burušić, posebni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja za cjelodnevnu školu te Kristina Singer, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje.

Raspravljalo se o važnosti tjelesne aktivnosti i utjecaju na fizičko i mentalno zdravlje studenata, o važnosti i načinu edukacije studenata za cjeloživotnom tjelesnom aktivnošću, položaju i vrednovanju predmeta TZK u sustavu visokog  obrazovanja, o razvoju sportske infrastrukture, o ulozi nastavnika TZK u sveučilišnom sportu i poticanje dualne karijere studenata sportaša. Svojom prisutnošću podršku je pružio i prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FER-a.

Idućeg dana na Jarunu okupili su se studenti i profesori TZK sa svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te su studenti imali mogućnost sudjelovati u raznim  programima sportskih aktivnosti. Uz prigodno obilježen Dan nastave TZK, obilježio se i Međunarodni dan tjelesne aktivnosti.

Autor: Ana Fadljević
Predstavljanje profila studija na...

Bliži se kraj akademske godine, a tako i izbor diplomskog studijskog programa i profila studija za studentice i studente treće godine prijediplomskog studija. Kako bismo ti olakšali donošenje ove važne odluke, organiziramo predstavljanje profila diplomskih studija. U utorak, 28. svibnja od 12 do 15 sati u prizemlju Fakulteta, profesori, asistenti, studenti i alumni FER-a predstavit će profile diplomskih studija na infopultovima. Na infopultovima ćeš moći vidjeti i eksperimentalne postave, isprobati kako rade i dobiti odgovore na sva pitanja koja imaš. Događaj bi ti mogao biti zanimljiv i ako si trenutno na prvoj godini prijediplomskog studija i trebaš odlučiti hoćeš li odabrati studij elektrotehnike ili računarstva.

Isti dan, u terminu od 13 sati, u dvorani D2, trenutni studenti diplomskog studija kratko će ti ispričati svoju priču o tome kako su oni odabrali profil i o njihovim iskustvima studiranja na pojedinim profilima. Pozivamo te da se pridružiš i poslušaš što kolege kažu kako bi ti odluka o odabiru profila diplomskog studija bila lakša.

Autor: Nikolina Relić Sić
7. godišnji koncert Akademskog muškog...

U četvrtak, 23. svibnja 2024., u ulaznom predvorju Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Unska 3, Zagreb), s početkom u 20.00 sati, Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva održat će 7. godišnji koncert.

Naš godišnji koncert uveličat će drage nam gošće iz Bakra, Ženski zbor Sklad, dok će program voditi Klara Janota.

Na koncert su pozvani svi ljubitelji zborskog višeglasja i ljudi dobre volje!

Veselimo se vidjeti vas u petak, 23. svibnja 2024., u 20.00 sati, u ulaznom predvorju FER-a.

Autor: Mate Puljiz

Pozivamo vas na svečano otvorenje izložbe "Putovanje u dubine podvodnih sustava i tehnologija", koja će se održati 23. svibnja 2024. godine, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, s početkom u 11 sati.

Duboko udahnite i zaronite u svijet podvodne robotike, autonomnih sustava i tehnologija. Pridružite nam se na putovanju kroz dubine mora i oceana, na kojemu ćemo vam predstaviti neke od inovacija koje su omogućile ljudima istraživanje i interakciju s tajnovitim podvodnim svijetom i njegovim stanovnicima. Od autonomnih brodova i ronilica, sve do najnovije inovativne istraživačke opreme, ova izložba predstavlja otkrića koja značajno unaprjeđuju naše razumijevanje podvodnog svijeta te revolucionarizirati pomorsku industriju.

Izložba je ostvarena u sklopu FER-ovog projekta UWIN - LABUST, a u suradnji Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) i Sveučilišta u Haifi, Zavoda za pomorske tehnologije, Laboratorija za podvodnu akustiku i navigaciju (ANL-Haifa).

Registracija je obavezna. Molimo da se registrirate najkasnije do podneva, 21. svibnja, putem poveznice.

Autor: Petra Škaberna
Poziv na predavanje: Sustavni pogled...

Odjel za menadžment u tehnologiji i inženjerstvu Hrvatske sekcije IEEE poziva Vas na predavanje

"Sustavni pogled na tematsko modeliranje"

koje će održati doc. dr. sc. Ante Panjkota, Odjel za informacijske znanosti, Sveučilište u Zadru, u petak, 17. svibnja 2024. godine, s početkom u 15:00 sati u predavaonici NK-39 na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.

Predavanje će se održati na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Praćenje predavanja bit će moguće i na platformi Microsoft Teams korištenjem ove poveznice.

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Marko Horvat
Tečaj za upravljanje podvodnim...

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i Pomorski fakultet u Rijeci vlastitom opremom provode stručno osposobljavanje za rad s daljinski upravljivim ronilicama inspekcijske klase, gdje se kroz teoretski i praktični dio tečaja u tri dana polaznici upoznaju s vrstama i dijelovima podvodnih ronilica, važnosti planiranja zarona, načinom rukovanja i pilotiranja ronilicom te upotrebom ronilica u različite svrhe.

Sljedeći termin tečaja je 27. – 29. svibnja 2024. u Centru za morske tehnologije Pomorskog fakulteta u Rijeci – edukativna radionica Torpedo.

Prethodno znanje i iskustvo polaznika s podvodnim ronilicama nije neophodno. Primjena stečenoga znanja: podvodni pregled stanja i/ili šteta na brodskom trupu, pregled obalnoga ruba (pristaništa, lukobrana, terminala i sl.), pregled morskog dna lučkih područja, utvrđivanje ispravnosti privezne opreme u marinama, stanja podrtina, umjetnih i prirodnih grebena, podmorskih cjevovoda, kabela, odvoda i drugih objekata ili struktura u moru, promatranje podmorja…

Informacije i prijave na tečaj moguće je izvršiti na tel. 051 214 587, na e-mail cip@pfri.uniri.hr ili osobno u Centru za izobrazbu pomoraca na Pomorskom fakultetu u Rijeci (Studentska 2), ured 205. Više podataka možete pročitati ovdje.

Autor: Đula Nađ

Odjel za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE  poziva vas na predavanje pod naslovom:

How Many Words is A Picture Really Worth? On Training and Evaluating Large Vision-Language Models

koje će održati Dr. sc. Goran Glavaš u srijedu, 29. svibnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti. Jezik predavanja je engleski.

Životopis predavača i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Lucija Petricioli
Panel rasprava Disruption in Education

U četvrtak, 16. svibnja u dvorani 7 Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s početkom u 17 sati održat će se panel rasprava Disruption in Education o prirodi (radikalnih) inovacija u obrazovanju. Panelisti su

  • Institute Professor Mark Turner, Sveučilište Case Western, SAD,
  • Univ. Prof. Dr. Markus Peschl, Sveučilište u Beču,
  • izv. prof. dr. sc. Predrag Pale, FER,
  • prof. dr. sc. Davor Horvatić, PMF,
  • prof. dr. sc. Anita Peti-Stantić, FFZG,
  • dr. sc. Sandie Mourão, Nova University, Lisabon, Portugal.

Panel raspravu moderiraju Renata Geld (FFZG) i Dario Bojanjac (FER).

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje "Data...

U utorak,  21. svibnja 2024. godine, u 14:00 sati, dođi u Sivu vijećnicu FER-a i iz prve ruke, od dvoje bivših FER-ovaca, Maje Klepo i Mislava Krstulovića, trenutno data science stručnjaka iz A1 Hrvatska, saznaj sve o uzbudljivom svijetu znanosti o podacima i mogućnostima karijere u industriji. Predavanje će ti posebno biti zanimljivo ako si na završnim godinama računarstva jer ti može dati uvid u stvarne primjere rada data scientista u industriji, kao i informacije o A1 Start programu u A1 Hrvatska s kojim možeš započeti svoju karijeru nakon završetka fakulteta. Naravno, pozvani su i svi ostali zainteresirani za temu znanosti o podacima.

Za predavanje se prijavi putem poveznice

Autor: Nikolina Relić Sić
Najava 4. DroneDaysa: Budućnost je u...

DroneDays 2024, najavljuje svoje četvrto izdanje, koje će se održati 8. i 9. listopada 2024. godine u zgradi Sveučilišta u Zagrebu (SEECEL), u Zagrebu.

Ovo najznačajnije okupljanje stručnjaka i operatera za dronove u Hrvatskoj i regiji, obuhvaća širok spektar tema s naglaskom na aktualna istraživanja i napredak u industriji bespilotnih letjelica.

Na ovogodišnjim DroneDays sudjelovat će stručnjaci iz akademske zajednice, poduzetništva i industrije, s ciljem predstavljanja novih tehnologija i izazova u primjeni bespilotnih letjelica. Uz predavanja koja su dio službenog programa, sudionici će imati priliku sudjelovati u panel raspravama i stručnim radionicama.

Dodatno, posjetitelji će imati priliku posjetiti izložbeni prostor poduzeća gdje će biti predstavljene najnovije usluge i proizvodi, pružajući im uvid u najnovija dostignuća i mogućnosti u području bespilotnih letjelica.

Četvrto izdanje DroneDays 2024 predstavlja nastavak uspješnih prethodnih događaja koji su obilježili razvoj industrije bespilotnih letjelica u regiji. Uz strelovit razvoj industrije, sve veći raspon primjene dronova i inovativne istraživačke rezultate, budućnost je doslovno u zraku. Zabilježite datum, jer ovo je događaj koji ne smijete propustiti!

DroneDays 2024 organizira FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), Sveučilište u Zagrebu i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), a skup je sufinanciran iz Horizon Europe projekta AeroSTREAM.

Više o događaju možete pronaći na službenoj web stranici DroneDaysa.

Autor: Petra Škaberna
FER na STEMI Innovation Day 2024

U organizaciji STEMI-a FER je sudjelovao na završnom događaju "STEMwave - Škola budućnosti - Innovation Day 2024" koji se održao 11. svibnja 2024. u Infobipovom kampusu u Zagrebu. Studenti Paula Bartulović, Viktor Bakija-Zima, asistentica Azra Tabaković i docent Tvrtko Mandić, omogućili su posjetiteljima pogled u svijet nanoelektronike kroz mikroskop i objasnili proces izrade čipova. Brojni učenici imali su priliku sami zalemiti i izmjeriti sklopove koji se koriste na laboratorijskim vježbama iz elektronike. Dobili su sve bodove.

Autor: Tvrtko Mandić
Luka Krejči: Kako servirati prezentaciju

U utorak, 14. svibnja u dvorani B3 s početkom u 17 sati Luka Krejči, profesionalni savjetnik po pitanju prezentiranja ideja, kuhar i konobar prezentacija, održat će predavanje:

Kako servirati prezentaciju.

I najbolje jelo može propasti ako nije adekvatno servirano i predstavljeno. Tako i vrhunski pripremljen sadržaj prezentacije možemo umanjiti i obezvrijediti lošim prezentacijskim vještinama. Ovo će predavanje predstaviti ključne tehnike kako svojom verbalnom i neverbalnom izvedbom, tj KAKO pričamo i pokazujemo, možemo značajno povećati šanse da nakon naše prezentacije publika kaže DA!

Autor: Dario Bojanjac
FER na 9. Izložbi inovacija u Ivanić...

FER i ove godine sudjeluje na Izložbi inovacija u Ivanić Gradu, koja će se održati od 16. do 17. svibnja uz bogat program radionica za sve uzraste. Skup će na svečanom otvorenju, u ime FER-a, pozdraviti prof. dr. sc. Mario Cifrek.

Deveto izdanje okupit će stotinjak izlagača – najviše mladih inovatora, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata iz svih krajeva Hrvatske. FER će se predstaviti inovacijom "Bežični senzorski čvor u sustavu za fizikalnu rehabilitaciju kod kuće", autora Antonia Stanešića, mag. ing., pod mentorstvom profesora Cifreka. Predstavljanje će, kao i uvijek, biti interaktivno jer se radi o minijaturnom telemetrijskom sustavu za mjerenje signala mišića.

Autor: Petra Škaberna

Ovo ljeto iskoristi pametno i uključi se u program stručnih praksi na FER-u.

Do nedjelje, 19. svibnja (23:59) otvorene su prijave za ponuđene pozicije. Ove godine 106 poduzeća objavilo je 247 tema za praktikante, a na tebi je da odabereš one koje su ti najzanimljivije. Stručne prakse odlična su prilika da testiraš svoje znanje i razviješ nove vještine koje će ti dobro doći u potrazi za stalnim poslom nakon završenog fakulteta.

Autor: Nikolina Relić Sić
Poziv na konferenciju IEEE...

U Dubrovniku će se od 14. do 17. listopada 2024. godine održati 14. međunarodna konferencija IEEE Power&Energy Society Innovative Smart Grid Technologies Europe 2024 (IEEE PES ISGT Europe 2024) koja se prvi puta održava u Hrvatskoj.

Službeni rok za predaju radova je 31. svibnja, a u slučaju da vam treba produljenje roka, slobodno se javite na igor.kuzle@fer.hr ili ninoslav.holjevac@fer.hr.

Autor: Ana Fadljević
FER uključen u šetnju Jane's...

Ove nedjelje, 12. svibnja, FER će biti jedna od lokacija koju će šetači posjetiti u okviru projekta Jane's Walk, lokalno organiziranih šetnji na kojima se građani okupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Projekt već niz godina podržava Centar za kulturu Trešnjevka, pod nazivom "Mapiranje Trešnjevke".

Šetnju "Računalnim stazama od Srca" vodit će naš kolega dr. sc. Mladen Sokele, a obuhvatit najvažnije lokacije vezane uz implementaciju, razvoj i proizvodnju računala u Zagrebu i Hrvatskoj. Početna točka je Sveučilišni računski centar, nakon čega se prolazi pored Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Filozofskog fakulteta, sve do Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Na FER-u će se obići izložba Feropolis i Zavodske crtice.

Nakon FER-a šetači kreću prema Trgu Petra Svačića gdje će obići bivšu proizvodnu halu Tvornice računskih strojeva. Šetnja završava u Tehničkom muzeju Nikola Tesla gdje je u planu obilazak izložbe "Od tabule do tableta" vezane uz povijest informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Šetnja kreće u 9 sati od Sveučilišnog računskog centra (Ul. Josipa Marohnića 5) i trajat će oko 3 sata.

Autor: Petra Škaberna
Otvoren 17. Job Fair: Na novoj...

Sedamnaesti po redu Job Fair, sajam poslova u organizaciji FER-, Saveza studenata FER-a i KSET-a, službeno je otvoren na novoj lokaciji, u zagrebačkom Mozaik Event Centru. Sajam se održava 8. i 9. svibnja 2024., uz najveću produkcijsku razinu dosad, okuplja čak 110 poduzeća iz 15 industrija, a očekuje se više od dvije tisuće posjetitelja.

Otvorenju su prisustvovali i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet i suradnici: pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, Luka Juroš te zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Davor Peruško.

Danas i sutra studenti će moći poslušati 12 talkova s predstavnicima poduzeća iz različitih sektora i industrija, sudjelovati na 5 stručnih radionica te poslušati panel rasprave na teme upravljanja krizom i transformacije poslovnog modela.

Na poveznici možete pronaći cijeli program ovogodišnjeg Job Faira, a na Instagramu pogledajte kakva je atmosfera!

Autor: Petra Škaberna
Uprava FER-a u Novskoj: Budućnost...

Na poziv ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića i gradonačelnice Novske Marije Kušmiš, uprava FER-a, na čelu s dekanom prof. dr. sc. Vedranom Bilasom, početkom svibnja posjetila je inkubator Pismo i Srednju školu Novska.

Pored dekana, delegaciju s FER-a činili su prodekani prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, prof. dr. sc. Jadranko Matuško i prof. dr. sc. Bojan Trkulja, te izv. prof. dr. sc. Mirko Sužnjević čije je područje interesa razvoj digitalnih igara.

Domaćini su goste upoznali s radom inkubatora Pismo, predstavili im nekoliko od 80-ak mladih poduzetnika koji u inkubatoru razvijaju svoje zanimljive projekte te im prezentirali koncept novog kampusa na kojem je predviđena zgrada fakulteta, studentski dom i akcelerator kompanija.

Tijekom susreta razgovaralo se i o razvoju sveučilišnih prijediplomskih i diplomskih studijskih programa na engleskom koji će privući međunarodne kandidate.

Sastanak je završio posjetom Srednje škole Novska iz koje već unutar mjesec dana izlazi prva generacija tehničara za razvoj videoigara! A zanimljivo je da se navedeni program tehničara provodi prema udžbenicima i nacrtu kurikuluma koji je izrađen od strane konzorcija u kojem je sudjelovao i FER.

Više fotografija nalazi se na službenom Facebook profilu gradonačelnice Marije Kušmiš.

Autor: Petra Škaberna
Trijumf FER-ovih zborova u Lisinskom!

Akademski muški zbor FER-a AKMUZ, pod vodstvom maestra Josipa degl'Ivellia, pobjednik je 17. natjecanja hrvatskih pjevačkih zborova 2024., dok je FER-ov ženski vokalni sastav Rezonanca, pod vodstvom Ive Jarić Bremec, osvojio srebrno priznanje!

Naš višestruko nagrađivani, ujedno i najveći te najmlađi muški zbor uz Hrvatskoj, osvojio je u subotu, 4. svibnja, svoje 12. zlato i to s najvećim ukupnim brojem bodova na ovom natjecanju, 100 od 100 bodova.

"Time smo osvojili i titulu apsolutnog pobjednika ovog natjecanja kojeg s velikim zadovoljstvom dijelimo s puno starijim i iskusnijim zborom iz Čakovca, Pjevačkim zborom Josip Štolcer Slavenski, koji je kao i mi osvojio 100 bodova", istaknuo je maestro degl' Ivelli te uputio posebnu zahvalu svojim članovima: "Bravo dečki, naše dvanaesto zlato u samo osam godina od osnutka zbora divna je uvertira u predivnu koncertnu turneju u Nizozemsku u Amsterdam i Roterdam na koju krećemo za nekoliko dana! Mojim sjajnim momcima od srca čestitam na izvanrednom trudu i sjajnom muziciranju! Koristim priliku čestitati svima na osvojenim brončanim, srebrnim i zlatnim plaketama, a ipak posebno našim kolegicama s FER-a Ženskom vokalnom ansamblu REZONANCI na osvojenom srebru!".

Natjecanje se održalo 4. svibnja 2024., u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog nastupom 14 zborova i vokalnih ansambala iz cijele Hrvatske.

Pored koncertne turneje po Nizozemskoj i turneje u Dubrovniku (od 30. svibnja do 2. lipnja 2024.), najavljujemo tradicionalni godišnji koncert AKMUZ-a na FER-u, koji će se održati 23. svibnja u 20 sati.

Čestitamo još jednom našim sjajnim zborovima!

Autor: Petra Škaberna
Rezultati s UniSport HR prvenstva u judu

U nedjelju, 21. travnja u Zagrebu održano je Studentsko prvenstvo Hrvatske u judu i naši studenti judaši su ponovno postigli odlične rezultate:

Ivan Katić - 66kg, 3. mjesto

Petar Dundara - 73kg, 2. mjesto

Luka Butigan - 81kg, 3. mjesto

Svebor Vasić - 90kg, 3. mjesto

Luka Raguž - 100kg, 3. mjesto

Postignutim rezultatima pridonijeli su Sveučilištu u Zagrebu u osvajanju prvog mjesta ispred Sveučilišta u Splitu i Zdravstvenog veleučilišta Zagreb.

Čestitke našim borcima!!

Autor: Nera Žigić
Košarkašice FER-a obranile titulu...

U nedjelju, 7. travnja 2024. godine igrala se završnica zagrebačke sveučilišne košarkaške lige. Naše studentice su cijelu sezonu dominirale i zasluženo dogurale do finala. U finalu ih je dočekala, također odlična ekipa s Učiteljskog fakulteta. Na početku utakmice Učiteljski fakultet je kratko preuzeo vodstvo, ali prije kraja poluvremena naša ekipa zabija par trica i preokreću igru i rezultat u svoju korist. Utakmica završava pobjedom FER-a i rezultatom 43:51.

Naša studentica Iva Ursić proglašena je najboljom igračicom završnice. Čestitike Ivi!!

Ovom pobjedom studentice FER-a drugu sezonu za redom potvrđuju svoje mjesto na samom vrhu i uz kolege iz muške ekipe, FER-u donose drugu uzastopnu duplu krunu osvojivši oba prva mjesta u košarkaškoj ligi.

Iskrene čestitke na pobjedi!!

Više informacija pročitajte na službenim stranicama ZgUniSporta.

Autor: Nera Žigić
Košarkaši prvaci UniSport ZG lige...

Već par godina zaredom naša košarkaška ekipa je najbolja na Sveučilištu u Zagrebu.

Ove subote, 23. ožujka ponovno su izmjerili snage s ekipom Ekonomskog fakulteta s kojima se već treću godinu zaredom susreću u finalu. Nakon napete prve dvije četvrtine, ekipa FER-a u trećoj četvrtini ubacuje u višu brzinu i utakmicu završavaju s +21 razlike! S rezultatom 49:70 FER ponovno osvaja titulu prvaka!! Na predahu je prepuna dvorana imala priliku pogledati blizanke Bukal koje su priredile izvanrednu plesnu točku za finaliste. Jedna od sestara je studentica FER-a, a druga studentica EFZG-a.

Najboljim igračem lige i najboljim igračem završnice proglašen je naš student Borna Dramalija!! Čestitamo Borni i cijeloj ekipi na maestralnoj igri i ne sumnjamo da ćete nas i dalje uveseljavati svojom igrom i rezultatima!!

Više informacija pročitajte na službenim stranicama UniSport ZG-a.

Autor: Nera Žigić

Zaklada FER Alumni poziva članove Alumni zajednice i sve ostale neka se uključe i pomognu FER studentima na njihovom putu prema izvrsnosti.  

Više od 25.000 studenata FER-a koračalo je hodnicima fakulteta, sjedilo za istim klupama, učilo od istih profesora, ali svaki student, danas FER alumni imao je svoj put i svoju priču. Samo je krov uvijek svima bio zajednički.  

Naši studenti dolaze iz svih krajeva Hrvatske, iz različitih obitelji, različitih financijskih mogućnosti i društvenih okolnosti. Svi oni na FER dolaze puni elana, želje i sposobnostima za postizanje – izvrsnosti! 

Autor: Ira Vince
Alumni FER-a od sada mogu koristiti...

Svi alumni FER-a, svi bivši studenti koji su diplomirali na FER-u odnosno ETF-u Sveučilišta u Zagrebu od sada mogu ostvariti pravo na korištenje vlastite mail adrese s domenom @alumni.fer.hr.

Autor: Ira Vince
Središnja tema 17. Job Faira -...

Sedamnaesto izdanje Job Faira održat će se 8. i 9. svibnja 2024. u Mozaik Event Centru (Slavonska avenija 6/II) s najvećom produkcijskom razinom dosad. Program prvi dan započinje u 11 sati s velikim otvorenjem, nakon čega kreću talkovi i radionice, a program traje sve do 16 sati.

Job Fair, koji već tradicionalno privuče više od 2.500 studenata, ove će godine okupiti 110 domaćih i inozemnih pozudeća iz 15 industrija, koji će na preko 100 štandova brojnim zainteresiranim studentima predstaviti svoje projekte, tehnologije i znanja, a posjetitelji će moći uživati i u 12 talkova, 2 panel rasprave i 10 radionica. Posebno, na kraju prvoga dana, 8. svibnja, od 18 sati, održat će se i Loosen Up Party u KSET-u s timskim natjecanjem i besplatnim koktelima.

Središnja tema ovogodišnjeg Job Faira je transformacija, a više informacija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna