Obavijesti

Dekan Vedran Bilas: Hrvatska treba...

Najveće obrazovno, istraživačko i inovacijsko središte u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj, Fakultet elektrotehnike i računarstva, svečano je obilježio Dan Fakulteta. Široj javnosti prvi se puta obratio novoizabrani dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas, predstavivši viziju FER-a, za koju je dobio podršku Fakultetskoga vijeća. U govoru pred punim auditorijem, dekan je istaknuo kako prestižnoj ustanovi poput FER-a  za nesmetan razvoj trebaju unaprjeđenje istraživačko-razvojno-inovacijske aktivnosti uz potporu države.

Svečanosti Dana FER-a su prisustvovali brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva, među njima i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i saborski zastupnik Miro Totgergeli, ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić. Istaknute su važne poruke s ciljem poticanja daljnjeg rada znanstvenika i inženjera, najuspješnijim studentima uručene su nagrade, a svečanost se nastavlja i sutra, Danom otvorenih vrata.

Snimku svečanosti Dana Fakulteta možete pogledati na našem YouTube kanalu, a u FER-ovoj galeriji nalaze se fotografije sa svečanosti.

U nastavku obavijesti pročitajte nekoliko ključnijh poruka današnjeg govora dekana Vedrana Bilasa.

Autor: Petra Škaberna
Svečane promocije magistara inženjera

Svečane promocije kandidata koji su završili diplomski studij u akademskoj godini 2021./2022. održat će se u subotu, 3. prosinca 2022. godine u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati u Studentskom centru u Zagrebu (Savska cesta 25).

Generalna proba bit će sat vremena prije održavanja promocije. Kandidati trebaju doći ispred ulaza u prostorije Studentskog centra. Molimo kandidate da dođu na vrijeme!

Svečanu promociju magistara inženjera bit će moguće pratiti i putem prijenosa uživo na našem YouTube kanalu.

Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti.

Napomena:
Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu, dopunsku ispravu o studiju te ostalu dokumentaciju moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi od utorka, 6. prosinca 2022. godine radnim danom od 12.00 do 14.00 sati  uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Autor: Petra Lukina
Dan FER-a: Dodijeljene nagrade i...

Na Danu Fakulteta najuspješnijim se studentima tradicionalno dodjeljuju brojne nagrade i priznanja. Plaketa Josip Lončar, najprestižnija je nagrada Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koja nosi naziv po našem akademiku prof. Josipu Lončaru, osnivaču elektrotehnike u Hrvatskoj te pokretaču laboratorijskih znanstvenih istraživanja u elektronici. Na svečanosti obilježavanja Dana FER-a dodjeljuju se i nagrade za znanost, nagrade Roberto Giannini za izvrsnost u nastavi i radu sa studentima te brojne nagrade FER-ovih partnera iz gospodarstva koji time podržavaju izvrsnost naših studenata.

Zahvaljujemo svim našim gostima koji su uveličali obilježavanje Dana Fakulteta! Čestitamo svim našim nagrađenim djelatnicima te studentima na vrhunskim rezultatima!

Popis nagrađenih kolegica i kolega na Danu FER-a, koji se ove godine održao 25. studenoga, nalazi se u proširenom dijelu obavijesti.

Snimka svečanosti nalazi se na našem YouTube kanalu, a u FER-ovoj galeriji dostupne su fotografije sa svečanosti.

Autor: Petra Škaberna
Svečane promocije prvostupnika inženjera

Svečane promocije kandidata koji su završili preddiplomski studij u akademskoj godini 2021./2022. održat će se u nedjelju, 4. prosinca 2022. godine u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati u Studentskom centru u Zagrebu (Savska cesta 25).

Generalna proba bit će sat vremena prije održavanja promocije. Kandidati trebaju doći ispred ulaza u prostorije Studentskog centra. Molimo kandidate da dođu na vrijeme!

Svečanu promociju prvostupnika bit će moguće pratiti i putem prijenosa uživo na našem YouTube kanalu.

Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti.

Napomena:
Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu, dopunsku ispravu o studiju te ostalu dokumentaciju moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi od utorka, 6. prosinca 2022. godine radnim danom od 12.00 do 14.00 sati  uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Autor: Petra Lukina

Kroz FER-ov startup inkubator SPOCK je do sada prošlo šest generacija studentskih i znanstvenih startupa, a u zadnje dvije generacije SPOCK-a čak 30% startupa je osnovalo tvrtku i zajedno prikupilo više od €100.000 za nastavak razvoja poslovanja. Kako bi znanstvenici dobili još kompletniju potporu u komercijalizaciji rezultata znanstvenih istraživanja kroz osnivanje startupa, u sklopu ICENT-a je pokrenut deep-tech venture builder Nuqleus. Nuqleus širi SPOCK-ov program s dvije nove faze kojima će zaokružiti model venture buildinga. Nuqleus želi povezivanjem industrije, znanstveno-istraživačkih institucija i startup ekosustava pomoći razvoju deep-tech startupa – od ideje do izlaska na tržište. Što je to venture building, kako funkcionira program Nuqleus, tko su partneri programa te može li Hrvatska stvoriti svoje deep-tech gigante saznajte 30. 11. 2022. u 10 sati u Alumni klubu FER-a

Više informacija o programu pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Ivana Bašljan Puceković
Godišnja nagrada za popularizaciju...

Izv. prof. dr. sc. Matko Orsag i poslijedoktorand dr. sc. Frano Petric nagrađeni su godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu tehničkih znanosti u području robotike u 2021. godini. Osim značajne znanstvene aktivnosti u područjima robotike i automatizacije, posebno su aktivni u popularizaciji i promidžbi znanosti i humanoidne robotike.

Aktivnosti uključuju organizacije radionica, posjete za učenike osnovnih i srednjih škola, organizaciju važnih medijskih događaja, nastupe u medijima i slične aktivnosti. U 2021. godini organizirali su robotske božićne zabave, koje su započeli na FER-u 2018. godine. U Centru za kulturu i informacije Maksimir organizirali su Božićni robot party na kojem su se posjetitelji družili s robotima Frankom, Pepperom, Kinovom i Schunkom. Sastavni dio ovog događaja bile su i četiri različite radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Sve su te aktivnosti bile pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država.

U listopadu 2021. godine organizirali su u Biogradu na Moru DroneDays, skup i izložbu posvećenu zračnoj robotici. U 2021. godini bili su i članovi organizacijskog odbora međunarodne radionice AIRPHARO 2021, također održane u Biogradu na Moru, s temom primjene zračnih robota za interakciju s ljudima i okolinom. Također, 2021. godine sudjelovali su na Konferenciji o budućnosti Europe u Hrvatskom saboru na kojoj je robot Pepper predstavio FER-ov Centar za umjetnu inteligenciju, što je u medijima i javnosti imalo značajan odjek.

Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost donio je Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Ministarstva znanosti i obrazovanja, 21. studenoga 2022. godine.  

Autor: Petra Škaberna
Panel rasprava: Primjena umjetne...

Pozivamo sve zainteresirane studente na panel raspravu Primjena umjetne inteligencije, kao drugu u nizu FER Alumni panelica. Cilj je ove serije panel rasprava, povezivanje studenata alumnija FER-a s trenutačnim studentima i informiranje studenata o relevantnim temama iz industrije iz perspektive osnivača startupova. 

Panelisti druge panel rasprave bit će:

  • prof. dr. sc. Jan Šnajder (FER)
  • Gordan Kreković (Visage Technologies)
  • Dražen Oreščanin (Poslovna inteligencija)
  • Jurica Cerovec (Microblink)

Hajdi Ćenan, suosnivačica AI startupa Airt, preuzima ulogu moderatora.

Panel rasprava održat će se u utorak, 6. prosinca 2022., u 18 sati u dvorani Siva vijećnica na FER-u.

Prijaviti se možete putem sljedeće poveznice.

Veselimo se da se vidimo u što većem broju!

Autor: Ana Šelek
Rekordan broj posjetitelja na Danu...

U subotu, 26. studenoga 2022., otvorili smo svoja vrata posjetiteljima svih dobnih skupina i na hodnicima FER-a upoznali ih s našim projektima, izumima, područjima istraživanja i studentskim radovima.

Uz prezentaciju FER-a i naših studijskih programa, svi zainteresirani mogli su posjetiti laboratorije, sudjelovati u zanimljivim pokusima, isprobati razne matematičke trikove te se upoznati s nizom izuma i tehnologija iz područja elektrotehnike, informacijske i komunikacijske tehnologije te računarstva, a koje su osmislili i razvili naši djelatnici i studenti. Organizirali smo i pub kviz u KSET-u te esports League of Legends turnir, a najuspješniji sudionici osvojili su korisne FER nagrade.

Veseli nas što smo zanimljivim i raznovrsnim programom ove godine privukli rekordan broj posjetitelja – njih više od 5000!

Dan otvorenih vrata namijenjen je ponajprije maturantima pred kojima se nalazi važna životna odluka, izbor fakulteta na kojemu će studirati. Stoga je ovogodišnji moto Dana otvorenih vrata bio ’’DOĐI, VIDI, OSTANI’’. Maturanti su mogli iskoristiti ovaj dan i iskusiti kako je to biti znanstvenik, doznati čime se naši studenti i profesori bave te upoznati ljude s kojima mogu podijeliti svoju strast prema tehnologiji i inovacijama.

Zahvaljujemo svim djelatnicima i studentima koji su omogućili da ovogodišnji Dan otvorenih vrata bude ovoliko uspješan!

U FER-ovoj galeriji pogledajte fotografije s Dana otvorenih vrata 2022.

Autor: Petra Škaberna

Hrvatsko matematičko društvo već niz godina početkom prosinca  organizira Večer matematike. Od samog početka  FER sudjeluje u tom događanju organizacijom znanstveno popularnih matematičkih predavanja. Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.

Ove godine Zavod za primijenjenu matematiku pripremio je dva interesantna predavanja koja će se održati 1. prosinca 2022. u dvorani B2:

  • dr. sc. Kristijan Kilassa Kvaternik: Tajne prostih brojeva, u 19 sati
  • doc. dr. sc. Mate Puljiz: Matematika i muzika, u 19:45 sati

Predavanja su namijenjena srednjoškolcima, ali mogu doći i učenici viših razreda osnovne škole i naravno svi zainteresirani jer neće biti dosadno!

Autor: Tomislav Šikić
Studijska posjeta europskih...

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) u suradnji s partnerskim nacionalnim Erasmus+ agencijama (Austrijom, Estonijom, Finskom, Maltom, Rumunjskom i Italijom) ugostila je i organizirala trodnevni seminar "Embrace Inclusion & Diversity in your Erasmus+ projects" (LTE) od 15. do 17. studenoga 2022. godine.

Seminar je bio namijenjen koordinatorima i članovima tima projekata Erasmus+ čije područje djelovanja je vezano za odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Seminar je ugostio gotovo 70 sudionika iz cijele Europe. Cilj seminara je bio podići svijest o uključivanju i raznolikosti te o uključivanju sudionika s manje prilika u Erasmus+ projekte.

Cjelokupni program i fotografije s događaja nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Svečano obilježavanje Dana FER-a

Svečanost obilježavanja Dana FER-a održat će se u petak, 25. studenoga 2022. godine, s početkom u 11 sati, u dvorani Auditorium Maximum. Pored djelatnika Fakulteta i naših studenata, događaju će prisustvovati brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva.

Prof. dr. sc. Vedran Bilas tom će prilikom predstaviti svoju viziju FER-a, vodeće hrvatske obrazovne i istraživačke institucije u području elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija te računarstva, koja, pored 700 djelatnika, okuplja zajednicu od 4000 studenata na svim razinama studija. Dekan Bilas će se osvrnuti na društvenu ulogu FER-a te na okruženje i infrastrukturu kakve FER treba da bi ispunio svoje pune potencijale s ciljem daljnjeg poticanja rada svojih iznimnih znanstvenika i inženjera koji već desetljećima generiraju nova znanja te osnažuju hrvatsko gospodarstvo i znanstvenu izvrsnost.

Svečanosti će prisustvovati brojni visoki uzvanici, među njima i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i saborski zastupnik Miro Totgergeli, ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

Na Danu Fakulteta najuspješnijim se studentima tradicionalno dodjeljuju brojne nagrade i priznanja. Plaketa Josip Lončar, najprestižnija je nagrada Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koja nosi naziv po našem akademiku prof. Josipu Lončaru, osnivaču razvoja elektrotehnike u Hrvatskoj te laboratorijskih znanstvenih istraživanja u elektronici. Dodijelit će se i nagrade za znanost, nagrade Roberto Giannini za izvrsnost u nastavi i radu sa studentima te brojne nagrade FER-ovih partnera iz gospodarstva koji time podržavaju izvrsnost naših studenata.

Svečanost će biti moguće pratiti i uživo, putem prijenosa na našem YouTube kanalu.

Autor: Petra Škaberna
50. godina Laboratorija za...

U četvrtak, 10. studenoga 2022. godine, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je proslava u čast obilježavanja 50. godišnjice od osnutka Laboratorija za biomedicinsku elektroniku (LBE) pri Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija.

U svom pozdravnom govoru dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas se prisjetio uzbudljivog i zanimljivog mentorstva pokojnog profesora emeritusa Ante Šantića koji je u to doba bio jedan od istaknutih stručnjaka na području biomedicinskog
inženjerstva u svijetu, a FER je sa svojim dostignućima bio u korak sa svijetom. "Nakon pedeset godina rada Laboratorija možemo reći da su dosadašnje generacije uspjele očuvati baštinu te izražavam nadu da će istim stopama nastaviti buduće generacije."

Prof. dr. sc. Ratko Magjarević proveo je sve prisutne u svom izlaganju "LBE-jučer, danas, sutra" kroz 50 godina neprekinutog rada Laboratorija. Predstojnik Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija prof. dr. sc. Igor Lacković izrazio je zahvalnost profesoru emeritusu Anti Šantiću koji se pionirski i vizionarski počeo baviti biomedicinskim inženjerstvom te je obavijestio o odluci kolegija Zavoda da laboratorij ubuduće nosi ime Laboratorij za biomedicinsku elektroniku Ante Šantić.

Profesor Lacković je zahvalio donatorima: Kardian d.o.o., gosp. Zlatku Gašparu, Micro Digital d.o.o., Xylon d.o.o., Future Code d.o.o., Philips d.o.o., Arbor Medical d.o.o., Ericsson Nikola Tesla d.d., Polimedika d.o.o., Medial d.o.o. i Siemens Healthcare d.o.o. na donacijama povodom obilježavanja godišnjice LBE.

Nakon ovakvih pedeset godina ponovno se potvrđuje da pojedinac s vizijom i željom za opće dobro zaista može napraviti razliku u društvu (više na poveznici).

Autor: Petra Škaberna
Svečano uručene Zlatne diplome i...

U povodu 50. obljetnice diplomiranja na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na FER-u su 16. studenoga 2022. godine inženjerima generacije 1971./1972. uručene Zlatne diplome.

FER već tradicionalno, posljednjih 30 godina, organizira obilježavanje 50-godišnjice diplome svojih inženjera i time im iskazuje zahvalnost na svemu što su učinili za razvoj struke te za promociju Fakulteta u cjelini. Odluka o dodjeli Spomendiplome donesena je još 1991. godine, a 10 godina kasnije preimenovana je u Zlatnu diplomu.

Ponosni smo što su naši alumni već više od stoljeća generatori novih istraživačkih ideja, spoznaja i inovacija, pojedinci koji su kroz povijest redovito preuzimali ulogu predvodnika u razvoju i implementaciji novih tehnologija. Generaciju 1971./1972. čini 247 diplomiranih inženjerki i inženjera, a na svečanosti ih se okupilo 85.

Pored Zlatnih diploma, ovom su prilikom najuspješnijim studentima uručena priznanja "Josip Lončar", za posebno istaknuti uspjeh u savladavanju gradiva na pojedinim godinama studija te posebna priznanja "Josip Lončar" za posebno uspješan završetak preddiplomskog studija u ak. god. 2021./2022. Uručena je i nagrada "Željka Matutinović - Sunčica", koja se dodjeljuje za najbolji studentski rad u području elektronike, ostvarene u suradnji s industrijom, srednjim ili malim poduzećima, te nagrada "Stanko Turk", koja se dodjeljuje za osobito vrijedan diplomski rad iz polja računarstva.

Na Svečanoj sjednici Fakultet tradicionalno dodjeljuje i Zahvalnice srednjim školama za istaknuti doprinos u srednjoškolskom obrazovanju studenata FER-a, a Zahvalnice je dobilo 23 srednjih škola odnosno gimnazija iz cijele Hrvatske.

Fotografije sa svečanosti dostupne su ovdje (uskoro će biti dodano još fotografija), a imena dobitnika iz redova najuspješnijih studentica i studenata nalaze se u nastavku obavijesti.

Čestitamo svim nagrađenim studentima i našim zlatnim diplomcima te im želimo svako dobro!

Autor: Petra Škaberna
30 godina interneta u Hrvatskoj

Prije 30 godina, 17. studenoga 1992. godine, u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je započelo doba interneta u Hrvatskoj. Internetska veza Hrvatske sa svijetom uspostavljena je u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže, Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET.

Projekt je pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu 1991. godine uz neposrednu potporu našeg profesora emeritusa u mirovini, Branka Jerena, tada zamjenika ministra znanosti, tehnologije i informatike, a kasnije ministra znanosti i rektora Sveučilišta u Zagrebu. Odbor za akademsku mrežu, koji je formiran u jesen 1991. godine, vodio je izv. prof. dr. sc. Predrag Pale. S njime je Telegram prije pet godina, na 25. godišnjicu interneta u Hrvatskoj, objavio članak koji možete pročitati ovdje.

Jedan od važnijih datuma za početak razvoja interneta u Hrvatskoj je i 27. ožujka 1993. godine, kada je započela registracija i rad nacionalne vršne internetske domene .hr. Od 2011. godine predsjednik Povjerenstva za upravljanje domenom .hr je FER-ov donedavni dekan, prof. dr. sc. Gordan Gledec.

Više o ulogama naših profesora pročitajte u Večernjem listu i Telegramu.

Autor: Petra Škaberna
Smotra: Priznanje za inovativnost u...

Smotra Sveučilišta u Zagrebu, najveća i najznačajnija sveučilišna manifestacija u Hrvatskoj, koja već niz godina okuplja veliki broj posjetitelja, održala se od 10. do 12. studenoga 2022. godine na Zagrebačkom velesajmu.

FER se predstavio inovativnim izlošcima i brojnim dodatnim sadržajima koji su privukli izuzetno veliki broj srednjoškolaca, ali i mnogih drugih posjetitelja svih životnih dobi. Zahvaljujući više od 80 studentica, studenata i zaposlenika koji su sudjelovali u organizaciji i predstavljanju Fakulteta na Smotri, FER je ove godine dobio priznanje za inovativnost u predstavljanju.

Više fotografija s događaja nalaze se u Galeriji FER-a te na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.

Autor: Petra Škaberna
Diseminacijski događaj s...

Projekt "STEM in Action; Open Educational Resources for Teachers" nastavnicima nudi besplatne online i face to face STEM tečajeve. Projektne ishode zajedničkim će radom iznijeti sedam partnerskih institucija - iz Turske, Belgije, Rumunjske, Irske, Njemačke, Hrvatske i Grčke. Promicanje otvorenog pristupa rezultatima projekta jedan je od ciljeva Erasmus+ programa, podržavajući učenje, podučavanje, osposobljavanje i rad s mladima. Naš projekt ima isti cilj! Fakultet elektrotehnike i računarstva je partner u konzorciju, a voditeljica je izv. prof. dr. sc. Ana Sović Kržić.

Diseminacijski događaj s multiplicirajućim učinkom održan je u srijedu, 9. studenoga 2022. godine, s početkom u 13.00 sati. Sudionici su pohađali zanimljivo predavanje i dvije paralelne radionice o različitim tematskim područjima, o čemu se više informacija nalazi u nastavku obavijesti.

 

Autor: Jasna Matijević
Završna konferencija Erasmus+...

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) koordinator je projekta Osnaživanje djevojaka u STEAM-u kroz robotiku i kodiranje - RoboGirls koji se provodi u suradnji sa šest partnera iz europskih zemalja: Hrvatske, Španjolske, Grčke, Irske i dva partnera iz Cipra.

Završna konferencija i predstavljanje rezultata projekta održana je 9. studenoga 2022. godine na FER-u, a okupila je edukatore, učitelje, nastavnike, istraživače, kreatore politika i mlade zainteresirane za STEAM obrazovanje.

Najvažniji je cilj projekta povećati i njegovati zanimanje djevojaka za digitalni sektor razvojem rodno - uključivih obrazovnih aktivnosti i otvorenih obrazovnih izvora usmjerenih na robotiku i kodiranje, objašnjava koordinatorica izv. prof. dr. sc.  Ana Sović Kržić.

Više o projektu možete saznati u promo videu projekta, a u nastavku obavijesti nalazi se više informacija o radionicama koje su održane na završnoj konferenciji.

Autor: Jasna Matijević
Dođite na Dan otvorenih vrata FER-a!

Fakultet elektrotehnike i računarstva u subotu, 26. studenoga 2022., otvara svoja vrata za sve one koji su zainteresirani za znanstvena istraživanja, napredne tehnologije i primjene tih tehnologija u svakodnevnom životu! Očekujemo vas na hodnicima FER-a od 10 do 16 sati.

Ipak, Dan otvorenih vrata namijenjen je ponajprije maturantima pred kojima se nalazi važna životna odluka, izbor fakulteta na kojemu će studirati. Stoga je ovogodišnji moto Dana otvorenih vrata i glavna poruka za sve naše buduće studente ’’DOĐI, VIDI, OSTANI’’. Maturanti će moći iskoristiti ovaj dan i iskusiti kako je to biti znanstvenik, doznati čime se naši studenti i profesori bave te upoznati ljude s kojima mogu podijeliti svoju strast prema tehnologiji i inovacijama.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Dodjela Zlatnih diploma za generaciju...

U povodu 50. obljetnice diplomiranja na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na FER-u će 16. studenoga 2022. godine generaciji inženjera koji su diplomirali u akademskoj godini 1971./1972. svečano biti uručene Zlatne diplome.

Dodjela diploma će se održati u sklopu Svečane sjednice Fakultetskoga vijeća, u dvorani Auditorium Maximum, s početkom u 12 sati.

Zlatne diplome Fakultet dodjeljuje već više od tri desetljeća, od 1991. godine, kada je donesena odluka o dodjeli Spomendiplome diplomiranim inženjerima pedeset godina od njihovog završetka studija. Na taj način Fakultet tradicionalno iskazuje zahvalnost svojim diplomiranim inženjerima na svemu što su učinili za razvoj struke te za promociju Fakulteta u cjelini. Ponosni smo što su naši inženjeri već više o stoljeća generatori novih istraživačkih ideja, spoznaja i inovacija, pojedinci koji su kroz povijest redovito preuzimali ulogu predvodnika u razvoju i implementaciji novih tehnologija. Naime, početkom studija elektrotehnike u Hrvatskoj smatra se 1919. godina, kada je u sklopu Kraljevske visoke tehničke škole započeo s radom Elektro-inženjerski odjel.

Pored Zlatnih diploma, tom će prilikom najuspješnijim studentima biti uručena priznanja "Josip Lončar", za posebno istaknuti uspjeh u savladavanju gradiva na pojedinim godinama studija, te posebna priznanja "Josip Lončar" za posebno uspješan završetak preddiplomskog studija u ak. god. 2021./2022. Ukupno 33 izvrsnih studentica i studenata dobit će ova vrijedna priznanja.

Za najbolje studentske radove studenata FER-a u području elektronike, ostvarene u suradnji s industrijom, srednjim ili malim poduzećima bit će uručena nagrada "Željka Matutinović - Sunčica", a za osobito vrijedan diplomski rad iz polja računarstva nagrada "Stanko Turk".

Na Svečanoj sjednici Fakultet tradicionalno dodjeljuje i zahvalnice srednjim školama za istaknuti doprinos u srednjoškolskom obrazovanju studenata FER-a. Zahvalnice će dobiti 23 srednje škole odnosno gimnazije iz cijele Hrvatske.

Autor: Petra Škaberna
103 godine Zavoda za primijenjenu...

Proslava najstarijeg zavoda našega Fakulteta, Zavoda za primijenjenu matematiku, osnovanog prije 103 godine, održala se 26. listopada 2022. u Sivoj vijećnici. Svečanosti su prisustvovali dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, koji je uvodno pozdravio sve sudionike proslave, te prodekanica za studente izv. prof. dr. sc. Ana Sušac.

Ovogodišnja proslava ZPM-a bila je posvećena obilježavanju 80. rođendana dugogodišnjih uglednih profesora Zavoda, Vladimira Ćepulića i Ljube Marangunića. Znanstveni i nastavni rad svojih starijih kolega, kao i njihove druge interese i hobije, uz poneku anegdotu, predstavili su prof. dr. sc. Mario Osvin Pavčević i prof. dr. sc. Darko Žubrinić.

U nastavku obavijesti nalaze se životopisi naših istaknutih profesora i nekoliko fotografja s proslave.

Autor: Petra Škaberna

Odjel za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE, FER Razvojni centar za arhitekture i aplikacije računala visokih performanci i Odjel za računalnu inteligenciju pozivaju vas na predavanje pod naslovom:

Data-driven Porsche

koje će održati Mirna Marković Kufner i Antonio Matošević iz poduzeća Porsche Digital Croatia u ponedjeljak, 14. studenoga 2022. godine s početkom u 15:15 sati, u Sivoj vjećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti.

Životopisi predavača i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Daniel Hofman
RoboGirls: Poziv na sudjelovanje na...

Pozvamo vas na Završnu konferenciju projekta "Osnaživanje djevojaka u STEAM-u kroz robotiku i kodiranje" (Empowering girls in STEAM through robotics and coding) – RoboGirls te na događaj s multiplicirajućim učinkom u okviru projekta STEM in Action; Open Educational Resources for Teachers.

Oba događaja će se održati u srijedu, 9. studenoga 2022. godine u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu, s početkom u 9 odnosno 13 sati.

U okviru RoboGirls konferencije očekuje vas nekoliko zanimljivih predavanja i tri radionice. Zbog ograničenog broja mjesta, na radionice je potrebno prijaviti se na poveznici https://forms.gle/fgbUakTufwDUTcdb6. Više o radionicama nalazi se ovdje.

U okviru projekta STEM in action pripremili smo jedno zanimljivo predavanje i dvije radionice. I na njih je potrebno prijaviti se https://forms.gle/pZwHwUfS5j7F9GCx9. Više o ovim radionicama nađite ovdje.

Ova dva događaja vremenski slijede jedan nakon drugog te vas pozivamo na oba.

Vidimo se 9. 11. 2022. na FER-u!

Autor: Ana Sović

U sklopu Erasmus+ projekta Cogsteps, čiji je koordinator FER, organizira se dvotjedni program startup edukacije pod nazivom From MVP to first customers. Program će se održati u Ljubljani od 23. siječnja do 5. veljače 2023. godine s ciljem dobivanja povratne informacije s tržišta i pronalaska prvih kupaca. Pozivamo istraživače i profesore koji rade na projektu s potencijalom za komercijalizaciju da provedu jedan ili dva tjedna uz pokrivene životne troškove s iskusnim startup mentorima u zimskom ugođaju Ljubljane.

Prijave su otvorene do 15. prosinca 2022. godine putem prijavnog obrasca koji je dostupan ovdje.

Više informacija o programu pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Lucija Ropret
Završni sastanak projekta SmartSoc

Završni sastanak projekta SmartSoc održan je u Budimpešti od 29. do 31. kolovoza 2022. u organizaciji Sveučilišta u Debrecenu, partnera konzorcija SmartSoc.

Trinaest institucija iz devet europskih zemalja u koordinaciji Sveučilišta u Žilini (Slovačka) sudjelovalo je u trogodišnjem projektu SmartSoc podržanom od strane programa ERASMUS+. Glavni ciljevi projekta SmartSoc bili su kroz intenzivne interdisciplinarne studijske aktivnosti povećati vještine studenata ICT-a u područjima poslovanja, društvenih aktivnosti i vještina održivosti definiranih strateškim dokumentima "Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development" (UN-ova rezolucija) i "Horizon Europe" (propisi EU). Drugi stupovi projekta također su bile strategije pametne specijalizacije regija sudjelujućih partnera i njihovi važni ciljevi za regionalni razvoj u EU.

U projekt je bilo uključeno 11 studenata Sveučilišta u Zagrebu, ali zbog pandemije je ostvarena fizička mobilnost samo u trećoj godini projekta tako da je u svibnju ove godine naših četvero studenata prisustvovalo dvotjednoj radionici u Valenciji u Španjolskoj. Studenti su istaknuli suradnju s kolegama iz drugih država i druženje s njima u Valenciji kao vrlo vrijedan dodatak iskustvu studentskog života na FER-u!

Više o projektu, saznajte u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Aplikacija za učenje znakovnog jezika...

Gestikulator je aplikacija odnosno platforma za učenje hrvatskog znakovnog jezika koju su razvili FER-ovci Nikola Tomažin i Lovro Krčelić. Povodom Međunarodnog dana znakovnih jezika, 23. rujna, HRT je napravio prilog u kojem su Nikola i Lovro pojasnili od kuda ideja za aplikaciju i kome je ona sve namijenjena.

Gestikulator je ranije ove godine osvojio prvo mjesto na najvećem studentskom natjecanju LUMEN, u kategoriji LUMEN Development, a dobitnik je i Rektorove nagrade za ak. god. 2021./2022.

Prilog je dostupan na poveznici ovdje (HRTi, početak u 46:16 minuti).

O Gestikulatoru je i Srednja.hr objavila članak, a možete ga pročitati ovdje.

Autor: Petra Škaberna

Ovogodišnje izdanje događaja koji na jedinstven način - kombinirajući speed date i informativni razgovor spaja predstavnike poduzeća te studentice i studente održat će se 15. prosinca 2022. godine. Na Career Speed Datingu u 8 minuta saznajte sve što vas zanima o industriji iz kojeg poduzeća dolaze i poslu koji vas čeka nakon diplome te iskusite atmosferu razgovora za praksu ili posao. Nakon razgovora ćete s predstavnicima poduzeća razmijeniti povratne informacije na tijek razgovora kako biste znali kakav dojam ostavljate, gdje blistate, a na čemu biste još mogli poraditi.

Novost je da će se ovogodišnji Career Speed Dating održati u online izdanju.

Create Your Core Connection
Studentice i studenti, zabilježite u svoje kalendare 15. prosinac! Prijave za sudjelovanje na ovogodišnjem Career Speed Datingu su otvorene do 25. studenoga, a prijaviti se možete putem poveznice.

Pratite objave na sužbenoj stranici događaja i zapratite društvene mreže Career Speed Datinga - LinkedIn, Instagram i Facebook, kako biste bili pravovremeno obaviješteni o nadolazećim prijavama i novostima. Career Speed Dating organiziraju FER, Centar karijera FER-a, eSTUDENT i STARTER.

Autor: Lucija Ropret