Obavijesti

FER upisuju najbolji maturanti!

Drage naše brucošice i brucoši, želimo vam sretan početak studiranja na FER-u, uz nadu da ćemo u idućih nekoliko godina ispuniti sva vaša očekivanja te vam biti najbolji mogući poticaj za daljnje usavršavanje te stručni i znanstveni rast!

Prema upisnoj rang listi od 21. srpnja 2021. godine, FER je i ove godine popunio upisnu kvotu već u ljetnom upisnom roku, pa će tako u akademskoj godini 2021./2022. hodnicima Fakulteta šetati 653 brucoša!

Od ukupno 653 maturanta, njih osam ostvarilo je pravo na izravan upis na FER, od kojih je jedan kandidat ujedno imao i maksimalnih 1000 bodova. Od tisuću srednjoškolaca koji su na državnoj maturi iz Fizike postigli najviše bodova, njih čak 483 odabralo je FER kao prvi izbor za upis na fakultet i uspjelo ostvariti pravo na upis, a jednako impresivni rezultati odnose se i za Matematiku. Naime, 403 maturanata s najboljim rezultatima iz ovog predmeta pristupit će online upisima na FER-u. Inače, kao prvi izbor FER je prethodno označilo više od 1100 maturanata čime se nastavlja višegodišnji trend iznadprosječnog interesa srednjoškolaca za preddiplomske studijske programe "Elektrotehnika i informacijska tehnologija" i "Računarstvo".

Brucoši i brucošice stižu na FER iz svih krajeva Hrvatske, no ipak najveći broj dolazi iz zagrebačkih srednjih škola (47 posto), a najviše iz XV. gimnazije, V. gimnazije, Gimnazije Lucijana Vranjanina i Tehničke škole Ruđera Boškovića. Također, posebno nas veseli podatak što djevojke čine 25 posto udjela u ukupnom broju studenata nove generacije!

Pristupnici koji su ostvarili pravo upisa na FER na preddiplomske studijske programe koji se izvode na hrvatskom i engleskom jeziku dobit će upute za pristup online upisnoj aplikaciji putem elektroničke pošte, na adresu evidentiranu u sustavu Postani student. U danima 26. i 27. srpnja 2021. godine trebaju dovršiti/potvrditi upis. Dolazak na fakultet radi potvrđivanja upisa nije potreban.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Upis u prvu godinu preddiplomskog...

Konačna rang-lista za upis na preddiplomske studijske programe bit će objavljena 21. srpnja 2021. godine u 16.00 sati na poveznici www.postani-student.hr.

Pristupnici koji će ostvariti pravo upisa na FER na preddiplomske studijske programe koji se izvode na hrvatskom i engleskom jeziku trebaju u danima 26. i 27. srpnja 2021. godine dovršiti/potvrditi upis putem FER-ove aplikacije za online upis na 1. godinu preddiplomskog studijaUpute za pristup aplikaciji pristupnici će dobiti putem elektroničke pošte na adresu evidentiranu u sustavu Postani student

Dolazak na fakultet radi potvrđivanja upisa nije potreban.

Nakon obavljanja svih koraka navedenih u aplikaciji, pristupnici nam trebaju poštom poslati dva potpisana primjerka ugovora te eventualno dodatne dokumente. To trebaju učiniti najkasnije 27. srpnja 2021. godine. 

Upis izvan navedenih termina neće biti moguć!

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Lukina
Career Spotlight: Vlatka Pavišić,...

Centar karijera FER-a je ponovno započeo sa serijalom blogova Career Spotlight u kojem bivši studenti FER-a s trenutnim studentima FER-a dijele svoje karijerne priče. Studentima time omogućavaju uvid u to gdje sve mogu raditi po završetku studija, što podrazumijevaju različiti nazivi pozicija, kako je raditi na nekom radnom mjestu, koja znanja se koriste, kako se pripremiti za neku branšu i slično.

U novom Career Spotlightu, svoju priču donosi Vlatka Pavišić koja trenutno radi kao Ruby Backend Developer u Parizu. Vlatka je diplomirala 2014. godine na FER-u u području računarske znanosti.

"Problem solving je vještina koju vas FER uči kroz skoro sve predmete, a koja je neophodna u profesiji programera"
- Vlatka Pavišić

Više o Vlatkinoj karijeri, kako je došla do svoje pozicije i kako joj je FER u tome pomogao pročitajte u novom Career Spotlightu.

Autor: Tea Jermaniš
Online upisi na diplomske studijske...

Otvorene su online prijave za upise na diplomske studijske programe na hrvatskom jeziku. Prijave traju do 19. srpnja 2021. godine. Detaljne informacije i upute dostupne su na stranicama posvećenim upisimahttps://www.fer.unizg.hr/studiji/diplomski_studiji/upisi. Studenti koji ostvare pravo upisa će mentore i predmete birati početkom rujna.  

Kontakt adresa za pitanja o upisu na ove diplomske studije je diplomski.upisi@fer.hr

Od sljedeće akademske godine izvode se i tri diplomska studijska programa na engleskom jeziku. Više informacija o tim studijima i prijavama možete pronaći na stranici: https://www.fer.unizg.hr/en/studies/master. Prijave su otvorene do 23. srpnja 2021. godine.

Kontakt adresa za pitanja o upisu na diplomske studije na engleskom jeziku je enrloment@fer.hr

Autor: Mihaela Vranić
FER posjetila novoizabrana uprava...

Upravu FER-a danas je posjetila novoizabrana uprava Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koja s 1. listopadom 2021. godine preuzima upravljanje Fakultetom.

Novoizabrani dekan FERIT-a, prof. dr. sc. Tomislav Matić, bio je u pratnji svoje buduće Uprave koju čine prodekan za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Danijel Topić, prodekan za znanost i poslijediplomske studije prof. dr. sc. Robert Cupec, prodekan za poslovanje, tehnologiju i suradnju s gospodarstvom izv. prof. dr. sc. Marinko Barukčić te prodekan za međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Emmanuel Karlo Nyark. Osječku delegaciju ugostili su dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec, prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić, prodekan za poslovanje prof. dr. sc. Mario Vražić i prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Uprava FER-a i izabrana uprava FERIT-a razmijenile su iskustva vezana za organizaciju i upravljanje, uređenje nastavnih programa i procesa te mogućnosti jačanja znanstvenoistraživačke i gospodarske suradnje na lokalnoj i međunarodnoj razini.

Autor: Petra Škaberna
HRT: Razvoj podvodnih autonomnih...

Prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković sudjelovao je u emisiji Hrvatske radiotelevizije "Dobro jutro Hrvatska" u kojoj je govorio o upotrebi robotike u podvodnoj arheologiji i razvoju podvodnih autonomnih vozila koja se temelje na umjetnoj inteligenciji.

Grupa istraživača na FER-u vodeća je europska sila u području podvodne robotike i autonomnih bespilotnih sustava, istaknuo je tom prilikom.

Prilog je dostupan na YouTube kanalu FER-a.

Autor: Petra Škaberna

U ovogodišnjem programu Stručnih praksi FER-a, 118 poduzeća raspisala su više od 350 pozicija za studente. Sudeći prema broju prijava, studenti su posebno bili zainteresirani za stručne prakse u RealNetworksu, Amphinicyu, CROZ-u, Gideon Brothersu, GlobalLogicu, Byte Labu, Končaru – Institut za elektrotehniku i Shape 404-u.

Više od 230 studenata iskoristilo je priliku da dio ljeta provede na novom radnom mjestu i da dodatno razvije svoje vještine. Poduzeća su pripremila zanimljive zadatke koje će studenti rješavati uz pomoć mentora. Studenti su s praksama započeli 1. srpnja i obavljat će ih do 30. rujna, u trajanju od tri do šest tjedana.

Stručne prakse odlična su prilika za razvijanje novih vještina koje će studenti moći koristiti u kasnijoj potrazi za poslom, a dosadašnja iskustva pokazala su da praktikanti najviše cijene mogućnost da znanja i vještine koje su stekli tijekom studija primijene u praksi.

Autor: Tea Jermaniš
podkist: Mini serijal "Tri faze...

Za kraj akademske godine ekipa najpoznatijeg fakultetskog podcasta podkist snimila je tematski mini serijal o doktorskom studiju pod nazivom "Tri faze ludila".

Voditelj podkista, Dario Bojanjac, ugostio je tri asistenta sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, Dominika Žanića, Antu Brizića i Lea Vincelja, koji su podijelili svoja iskustva i promišljanja o različitim fazama doktorskog studija.

U prvoj epizodi gostovao je Dominik Žanić, tek odnedavno student doktorskog studija i asistent ZKIST-a, koji je ispričao kako je to predavati studentima, kako je postao zavodski influencer te što je sve radio kao član KSET-a.

U drugoj epizodi gostovao je Ante Brizić, koji se trenutačno nalazi na sredini doktorskoga studija, a u razgovoru je otkrio zašto je upisao doktorat, što ga je navelo da krene prema visokofrekvencijskoj elektronici te se osvrnuo na iskustvo rada na znanstvenom projektu.

U trećoj epizodi, ujedno i jubilarnom 10. podkistu, gost je bio "novopečeni" doktor znanosti Leo Vincelj s kojim se razvila široka rasprava o životu nakon doktorata. Leo nam je ispričao svoje iskustvo doktorskog studija, kako se nositi s gubitkom motivacije te što ga je navelo da se nakon diplome iz gospodarstva vrati na FER i nastavi školovanje.

Autor: Petra Škaberna
ŽensCast #3: Una Pale, Znanstvena...

U novom izdanju ŽensCasta, podcasta IEEE interesne skupine Women in Engineering Croatia, nastavljamo s predstavljanjem uspješnih FER-ovki. Naša gošća je inženjerka Una Pale, doktorandica na EPFL-u (Ecole polytechnique fédérale de Lausanne). Una se bavi obradom signala i strojnim učenjem s primjenama u biomedicinskim istraživanjima. Nakon diplome 2016. godine, na FER-u je provela dvije godine radeći na zanimljivim problemima poput razvoja elektromiografskog biofeedback sustava MyMyo, podrške neurofeedback terapiji, implementacije tehnika disanja "Nadi shodhana" te proučavanja njihovog utjecaja na autonomni živčani sustav.

Od 2018. godine zaposlena je na EPFL-u, u Laboratoriju ugrađenih sustava (Laboratoire des Systèmes Embarqués). U okviru svoje doktorske disertacije nastavlja se baviti primjenama strojnog učenja u biomedicinskom području te razvija nove algoritme za primjenu u aplikacijama namijenjenima nosivim uređajima.

Una je svestrana. Usporedo sa studiranjem na FER-u, paralelno je upisala nekoliko kolegija na Fizičkom odsjeku PMF-a te počela učiti svirati klarinet i harfu (nakon što je prethodno u srednjoj muzičkoj školi učila klavir). Vrlo je aktivna i u udruzi Penkala koja okuplja i spaja mlade hrvatske istraživače iz industrije i akademije te potiče prenošenje znanja i iskustva među mladim generacijama.

S Unom smo razgovarali o svemu pomalo: o tome kako je u djetinjstvu razvila interes za prirodne znanosti, zašto se odlučila studirati baš na FER-u, kakva znanja i koje vještine je stekla na FER-u, kako se snašla u novoj sredini na EPFL-u te čime se bavi u okviru izrade doktorata. Pogledate li novu epizodu ŽensCasta do kraja, doznat ćete što je to Znanstvena spajalica i kakve ona ima veze s našom Unom.

Više o Uni možete doznati na http://www.una-pale.from.hr.

Autor: Petra Škaberna

Završna svečanost ovogodišnje Diplomske radionice Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 14. srpnja 2019. godine na FER-u. Snimka završne svečanosti s dodjelom nagrada dostupna je na poveznici.

Najbolje predstavljeni diplomski radovi na ZESOI-ju u ak. god. 2020./2021. prema izboru Gospodarskog savjeta su:

 • 1. nagrada: Goran Petrak, "Programska potpora ugradbenog računalnog sustava za udaljeno prikupljanje fotografija putem satelita", mentor izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo (video, poster)
 • 2. nagrada: Matej Brečić, "Ispitno okruženje za bežične čvorove namijenjene mjerenju bioelektričnih signala", mentor izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo (video, poster)
 • 3. nagrada: Karlo Rataić, "Elektrodinamički dinamometar za procjenu učinkovitosti plivanja", mentor prof. dr. sc. Ratko Magjarević (video, poster)

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici te sponzorima nagrada i radionice: ByteLabu, Ericssonu Nikoli Tesli, Končaru, Siemensu, Xylonu, i Udruzi inovatora Hrvatske.

Svi studentski posteri su dostupni u repozitoriju na internetskoj stranici radionice DIRA 2021, a video prezentacije su dostupne na YouTube kanalu radionice.

Nekoliko fotografija s dodjele nagrada možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić
HRZZ odobrio financiranje 19 novih...

U okviru natječaja "Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti" Hrvatske zaklade za znanost, pozitivno je vrednovano čak 19 projektnih prijedloga naših mentora, čime je na FER-u omogućeno financiranje 19 novih doktora znanosti!

HRZZ objavljuje ovaj natječaj kako bi znanstveno aktivnim mentorima koji se bave međunarodno i/ili nacionalno značajnom problematikom omogućila da u svoje istraživačke projekte uključe doktorande koji žele sudjelovati u znanstveno-istraživačkom radu te usmjeriti svoju karijeru prema vrhunskoj znanosti. Konačni cilj je izobrazba novih doktora znanosti koji će karijeru nastaviti u kompetitivnim istraživanjima i/ili razvoju novih tehnologija u gospodarstvu.

Ovim se natječajem ujedno potiče jačanje mentorskih kapaciteta u hrvatskim znanstvenim organizacijama, prijenos, prihvaćanje i primjena novih znanja te se unaprjeđuje razina poslijediplomske izobrazbe i znanstvenog razvoja mladih istraživača. Na natječaj se prijavljuje kandidat za mentora, koji u prijavi mora jasno obrazložiti način izobrazbe, metode rada i zadatke doktoranda, kao i primjenu stečenog znanja. Mentor je osoba odgovorna za znanstveno napredovanje doktoranda i mora biti istraživački aktivan.

Natječajem je predviđeno financiranje ukupnog troška plaće doktoranda, s primarnim ciljem izrade doktorskog rada i usvajanja znanja o temeljnim postavkama znanstvenog rada i istraživanja. Cilj projekta je zapošljavanje mladih istraživača u ranoj fazi razvoja karijere (na poslijediplomskoj razini) u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, što doprinosi unapređenju sustava razvoja karijera mladih istraživača.

Autor: Petra Škaberna
Održana je dodjela nagrade Zlatko Smrkić

U petak 9. srpnja 2021. godine, u Seminaru Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije održane su prezentacije diplomskih radova koji su ušli u izbor za Nagradu Zlatko Smrkić.

Ovogodišnju nagradu Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad dobio je Fran Kostelac za diplomski rad "Dizajn ugodljivog niskopropusnog izlaznog filtera za radiofrekvencijska pojačala snage", izrađenog pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Dubravka Babića. Drugu nagradu osvojio je Ivan Indir s radom "Fazno zatvorena petlja za digitalnu modulaciju i demodulaciju u VHF pojasu", a treće mjesto osvojio je Ivor Šlibar s radom "Razvoj simulacijskog modela sustava napajanja nanosatelita".

U izbor za Nagradu Zlatko Smrkić ušli su radovi:

 • Luka BakovićHomogenizacija kompozitnih materijala metodama dubokog učenja,
  mentor doc. dr. sc. Dario Bojanjac
 • Jakov BenjakKompresija slike i videosignala utemeljena na primjeni diskretne wavelet-transformacije,
  mentorica prof. dr. sc. Sonja Grgić
 • Mateo BrubnjakMjerenja radara s frekvencijski moduliranim kontinuiranim valom,
  mentor prof. dr. sc. Dubravko Babić
 • Ivan IndirFazno zatvorena petlja za digitalnu modulaciju i demodulaciju u VHF pojasu
  mentor prof. dr. sc. Dubravko Babić
 • Darko JanekovićImplementacija slučajnog algoritma za singularne dekompozicije matrice
  mentor doc. dr. sc. Dario Bojanjac
 • Filip JurecPostupak kompresije slike utemeljen na primjeni fraktala
  mentorica prof.dr.sc. Sonja Grgić
 • Fran KostelacDizajn ugodljivog niskopropusnog izlaznog filtera za radiofrekvencijska pojačala snage
  mentor prof. dr. sc. Dubravko Babić
 • Ivor ŠlibarRazvoj simulacijskog modela sustava napajanja nanosatelita
  mentor izv. prof. dr. sc. Marko Bosiljevac 

Sponzori ovogodišnje dodjele su:

 • Markoja d.o.o.,
 • Croatel d.o.o.,
 • Micro-Link d.o.o.,
 • Hrvatski telekom d.d.,
 • Atlantic grupa d.d.

Zahvaljujemo sponzorima na vrijednim nagradama.

Fotografije s dodjele nagrade možete pronaći na Facebook stranici Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije.

Autor: Leo Vincelj
Prof. dr. sc. Branko Jeren izabran u...

Na temelju prijedloga Fakultetskog vijeća FER-a, Senat Sveučilišta u Zagrebu je na redovitoj sjednici održanoj 8. lipnja 2021. godine izabrao prof. dr. sc. Branka Jerena u počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Obnašajući mnogobrojne odgovorne dužnosti u akademskoj i društvenoj zajednici, uključujući dužnosti ministra znanosti i tehnologije Republike Hrvatske (1993. – 1995.) i rektora Sveučilišta u Zagrebu (1998. – 2002.), profesor Jeren dao je iznimno veliki doprinos razvoju i informatizaciji znanstvenoga visokoobrazovnoga sustava te hrvatskoga društva u cjelini. Od 1996. do 1998. godine bio je i savjetnik predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana za znanost i tehnologiju.

Cjelokupan znanstvenoistraživački, nastavni i organizacijski rad u području tehničkih znanosti profesora Jerena veže se ponajviše uz vrhunske, međunarodno priznate rezultate u istraživanju digitalne obrade signala i računalnih sustava za mjerenje, nadzor i upravljanje procesima.

Čestitamo profesoru Branku Jerenu, a više informacija nalazi se u nastavku obavijesti!

Autor: Petra Škaberna
Online upisi na FER-u – brucoši,...

Svake godine FER upisuje 650 ponajboljih maturanata iz cijele Hrvatske i upravo nas oni motiviraju da budemo još bolji i efikasniji, koristeći mogućnosti koje nam pružaju digitalizacija i nove tehnologije.

I ove godine predvidjeli smo online upis na 1. godinu preddiplomskog studija čime pojednostavljujemo i ubrzavamo upis za 650 naših brucoša.

Udaljeni upisi na 1. godinu preddiplomskog studija započet će 26. srpnja 2021. godine kada će svi maturanti koji su stekli uvjete za upis dobiti putem elektroničke pošte detaljne personalizirane upute, a bit će im osigurana i online podrška.

Inače, online upisi diplomskih studijskih programa na FER-u pokrenuti su već prije više od deset godina. Do sada je tako naše diplomske studijske programe upisalo preko 6500 studenata, a na isti je način realizirano i upisivanje viših godina i preddiplomskih i diplomskih studija.

Autor: Mihaela Vranić
Prof. dr. sc. Mislav Grgić izabran za...

Na sijelu Glavnoga zbora Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja", održanom 5. lipnja i 3. srpnja 2021. godine, za X. Velikoga meštra Družbe izabran je prof. dr. sc. Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski, redoviti profesor u trajnom zvanju FER-a i prethodni dekan FER-a.

Čast Velikoga meštra prethodno su obnašali: Emilij Laszowski (1906. - 1935.), Milutin Mayer (1936. - 1941.), Mato Zuvičić (1943.), Mladen Deželić (1943. - 1945.), a nakon obnove djelovanja: Antun Bauer (1990. - 1992.), Gjuro Deželić (1992. - 1993.), Juraj Kolarić (1993. - 2001.), Matija Salaj (2001. - 2006.), Dragutin Feletar (2006. - 2011.) i Nevio Šetić (2011. - 2021.).

Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja" tradicionalno je hrvatsko svjetovno bratstvo i kulturna udruga, osnovana u Zagrebu 16. studenoga 1905. godine, sa svrhom da čuva i obnavlja hrvatsku kulturnu baštinu i oživljuje uspomenu na događaje iz hrvatske prošlosti i na zaslužne Hrvate. Družba je bila prva kulturna udruga koju su vlasti jugoslavenskoga komunističkog režima zabranile i raspustile 1946. godine te konfiscirale njezinu pokretnu i nepokretnu imovinu. Družba je obnovljena u Zagrebu 1990. godine. Sjedište Družbe je u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu, a u vlasništvu Družbe je srednjovjekovni dvorac Stari grad Ozalj.

Čestitamo profesoru Grgiću na izboru za ovu časnu dužnost s mandatom od 2021. do 2026. godine!

 

Autor: Petra Škaberna
Zlatna medalja za istraživanje doc....

Na 12. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AgroARCA, održanom od 2. do 4. srpnja u Prelogu, inovacija "Senzorski sustav za ranu ultrazvučnu detekciju biljnih simptoma suše" doc. dr. sc. Dinka Oletića nagrađena je zlatnom medaljom. Predstavljeni rad je rezultat četverogodišnjeg istraživanja interdisciplinarnog međunarodnog tima pod vodstvom prof. dr. sc. Vedrana Bilasa na projektu Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) SENSIRRIKA - "Napredni senzorski sustavi za precizno navodnjavanje u krškom krajobrazu", završenom u veljači 2021. godine.

Više o projektu i istraživanju koje se provodilo u sklopu projekta SENSIRRIKA pročitajete u našoj obavijesti s kraja prošle godine: Zapaženi rezultati FER-ovih istraživača u području razvoja senzorskih rješenja za preciznu poljoprivredu.
 

Autor: Petra Škaberna
Odgoda promocija prvostupnika i...

Početkom lipnja objavili smo obavijest o održavanju promocija prvostupnika i magistara inženjera koji su diplomirali u akademskoj godini 2019./2020. Sa žaljenjem vas obavještavamo da se promocije planirana za 17. i 18. srpnja odgađaju, najranije do rujna.

Naime, u vrijeme najave promocija, prateći epidemiološku situaciju, bilo je realno očekivati da će zbog pada broja zaraženih i preminulih od posljedica zaraze mjere biti olakšavane i da će se promocije moći nesmetano održati na uređenom otvorenom prostoru. Zbog organizacijskih razloga, datum smo morali odrediti barem šest tjedana prije planirane promocije te smo vas o tome odmah obavijestili, kako biste događaj i vi mogli planirati.

Međutim, od 1. srpnja uvedena je obveza predočavanja potvrde o cijepljenju ili preboljeloj bolesti ili negativnog testa za sve osobe koje sudjeluju na javnom događaju većem od 100 ljudi. Naše četiri promocije trebale su svaka okupiti 1000 sudionika, tako da smo dovedeni u situaciju da zbog nedovoljne procijepljenosti prema našim procjenama značajan broj studenata ne bi mogao sudjelovati na svojoj promociji, a od preostalih studenata ne bi moglo biti prisutno više od pola prijatelja i obitelji ili bi svi oni bili izloženi značajnom financijskom trošku testiranja.

Smatramo da je promocija pravo svakog studenta koji je završio studij. Stoga smo odlučili odgoditi promociju najranije do rujna.

Cijepljenje je stvar informirane odluke svakog od nas. Predlažemo svim studentima i članovima njihovih obitelji da se cijepe, jer to smatramo racionalnim i odgovornim činom. Ne osuđujemo nikog tko donese suprotnu odluku i te osobe ne želimo diskriminirati ni po kojoj osnovi.

Cijeneći sva vaša mišljenja i stavove koji su do nas došli prilikom najave promocija u srpnju, pozivamo sve prvostupnike i magistre inženjere koji su trebali biti promovirani da nam se pridruže online na sastanku (https://tinyurl.com/promocijeFER), 6. srpnja 2021. godine u 17 sati, kako bismo porazgovarali o svim aspektima ove odluke i zajednički razmotrili mogućnosti organizacije promocije u bliskoj budućnosti.

Autor: Gordan Gledec
Eksperiment "Podvodna...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva i Biomimetics Lab Instituta za bioinženjering Sveučilišta u Aucklandu uspješno su proveli transglobalni eksperiment Podvodna komunikacija na daljinu – od Novog Zelanda do Hrvatske.

Eksperiment je proveden okviru projekta "Unaprjeđenje sposobnosti interakcije ronilaca i robota" (engl. Advancing Diver-Robot Interaction Capabilities – ADRIATIC) koji financira Office of Naval Research Global (ONR Global, američki Ured za pomorska istraživanja).

Naime, hrvatski i novozelandski znanstvenici pronašli su rješenje za provedbu istraživačkog eksperimenta unatoč pandemiji. Testiranje novozelandske ronilačke rukavice za komunikaciju s hrvatskim autonomnim podvodnim vozilom (engl. Autonomous Underwater Vehicle, AUV), koje se trebalo održati u jadranskom podmorju, otkazano je zbog epidemiološke situacije. Hrvatski i novozelandski istraživači pronašli su zaobilazni način – ronilac s rukavicom i autonomno podvodno vozilo zaronili su svaki na svojoj strani svijeta te proveli testiranje spojeni na internetsku mrežu.

Eksperiment su proveli Derek Orbaugh (koordinator, Auckland), Chris Walker (ronilac, Auckland), Iain Anderson (ronilac snimatelj, Auckland), Đula Nađ (koordinator, Zagreb), Fausto Ferreira (snimanje i fotografiranje, Zagreb), Luka Mandić (infrastruktura komunikacije na daljinu, Zagreb), Igor Kvasić (upravljanje vozilom, Zagreb) te Vladimir Slošić (akustika, Zagreb).   

Kratki prikaz eksperimenta dostupan je na poveznici: Remote Underwater Communication - from New Zealand to Croatia, a u nastavku obavijesti nalazi se više informacija o načinu na koji je eksperiment proveden.

Autor: Petra Škaberna
Objavljen Glasnik FER-a za lipanj

Ljetno izdanje Glasnika donosi mnoštvo zanimljivih vijesti s FER-a, od kojih bismo posebno izdvojili najavu promocije prvostupnika i magistara inženjera koja će se održati u čak četiri termina, 17. i 18. srpnja 2021. godine. Nakon više od godinu dana, oko 1000 naših vrijednih studenata i studentica zasluženo će primiti svoje diplome na svečanosti koju ćemo organizirati na otvorenom, ispred glavnog ulaza na Fakultet.

Mjesec lipanj obilježio je i odlazak našeg uvaženog prof. dr. sc. Slavka Krajcara, kojeg ćemo s toplinom u srcu pamtiti kao velikog čovjeka, omiljenog profesora, izuzetno poštovanog kolege te iznimnog znanstvenika i stručnjaka.

Na Glasnik FER-a se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Intervju: Istraživanje doc. dr. sc....

Doc. dr. sc. Marinko Kovačić sa Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju, već drugu godinu boravi u na CERN-u, najznačajnijoj svjetskoj instituciji za nuklearna istraživanja, gdje sudjeluje u radu grupe za energetske pretvarače (CERN-SY-EPC).

Početak ove zanimljive priče kreće još 2015. godine kada je docent Kovačić, tada još asistent na FER-u, započeo suradnju s profesorom Mirkom Planinićem s Fizičkog odsjeka PMF-a, s kojim je razvio uređaj za mjerenje struja u pikoamperskom području na naponu do 5 kV. Uređaj je prvenstveno razvijen za potrebe provođenja ispitivanja na detektoru GEM (Gaseous Electron Multiplier) koja su rađena u okviru PMF-ovog projekta "Study of the momentum correlations in high energy collisions using event structure criteria and ALICE detector at LHC". Prvi prototip s 24 mjerna kanala isporučen je u Fizički institut u Helsinkiju kao testna jedinica, a zbog pozitivnih iskustava grupe iz Helsinkija uređaj su naručile i grupe iz CERN-a.

"Ono čime se trenutačno na CERN-u bavim je izrada novog uređaja za kalibraciju mjernih kanala struje koji će zadovoljavati zahtjeve postavljene projektom HL-LHC (High Luminosity Hadron Colider). Izazov zadatka je u tome što je postojeći sustav za kalibraciju na razini trenutnog stanja tehnike što značajno komplicira i smanjuje mogućnosti daljnjeg poboljšanja.

Prvi dio svog rada na projektu sam posvetio detaljnoj analizi postojećeg rješenja s naglaskom na pronalazak dominantnih izvora nestabilnosti koji utječu na dugotrajnu preciznost uređaja. U ovoj fazi identificirao sam niz mogućih poboljšanja u arhitekturi kalibracijskog sustava, u pripadnom sklopovlju i načinu upravljanja“, ukratko pojašnjava docent Kovačić.

Zamolili smo docenta Kovačića da nam dodatno približi područje svojega istraživanja na CERN-u, pa tako u nastavku vijesti donosimo izuzetno zanimljiv intervju našega mladog znanstvenika.

Autor: Petra Škaberna
UniSport ZG: FER osvojio tri zlata i...

Na ovogodišnjem natjecanju UniSport ZG, koje se održavalo tijekom mjeseca travnja, svibnja i lipnja, studenti i studentice FER-a natjecali su se u svih 13 sportova te ostvarili iznimne rezultate, osvojivši tri zlata te ukupno čak 18 medalja!

Zlatnu medalju odnijela je muška ekipa u rukometu, odbojci na pijesku i odbojci.

Pobjeda muške ekipe u rukometu bila je "točka na i" uspješne sportske sezone od koje se nije puno očekivalo radi nemogućnosti treniranja uzrokovanih epidemijom virusa COVID 19. Svi naši sportaši i sportašice pokazali su iznimnu volju da nastupaju za Fakultet pa s ponosnom možemo istaknuti da je FER sudjelovao u svim održanim natjecanjima i kategorijama. Nekolicina sportova odgođena je za rujan, kada očekujemo i proglašenje najuspješnijeg fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iskrene čestitke svim studentima i studenticama na sudjelovanju i osvojenim medaljama!! 

U nastavku obavijesti nalaze se rezultati po pojedinačnim skupinama i kategorijama te nekoliko fotografija.

Autor: Petra Škaberna
Posljednji ispraćaj prof. dr. sc....

Dana 23. lipnja 2021. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva oprostio se na zagrebačkom Krematoriju od prof. dr. sc. Slavka Krajcara - omiljenog profesora, izuzetno poštovanog kolege te iznimnog znanstvenika i stručnjaka.

Toga su dana profesora Krajcara zajedno s obitelji na vječni počinak ispratile stotine prijatelja, kolega, bivših i sadašnjih studenata. Svi su mu željeli odati posljednju počast i još jednom mu zahvaliti na nesebičnom životnom optimizmu kojim je zračio i po kojem je bio toliko prepoznatljiv.

Prije nekoliko tjedana Senat Sveučilišta u Zagrebu je na prijedlog FER-a izabrao Slavka Krajcara u počasno zvanje profesora emeritusa, ali nažalost, mirovina ga nije dočekala.

"Povijest će ga prije svega pamtiti kao čovjeka. Velikog čovjeka koji je život živio punim plućima. Volio je život. Glasno se smijao. Ispunio bi svojom pojavom i glasom svaku prostoriju u kojoj se našao. Volio je ljude. Volio je dijeliti radost. Iskreno je brinuo i pomagao svima. Iako je cijeli svoj radni vijek proveo na FER-u, surađivao je sa stotinama poduzeća, organizacija i drugih visokih učilišta. Svojim mlađim kolegama i suradnicima nesebično je prenosio svoja znanja, vještine i iskustvo, ali prije svega optimizam, stvorivši tako generacije uspješnih ljudi. Bio je inženjer, znanstvenik, edukator, pjesnik i menadžer. Nemoguće je nabrojati sve njegove pojedinačne uspjehe, jer njegov je cijeli život jedan veliki uspjeh. Ponosni smo što smo živjeli uz takvog čovjeka. Slavko Krajcar bio je "brend" i legenda FER-a, ali i svih ljudi čije je živote dotaknuo." Ovim se riječima od našeg uvaženog kolege Slavka Krajcara oprostio dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec.

Hvala ti Slavko, na svemu što si u životu radio, na entuzijazmu i radnom elanu koji si na nas prenosio, na poticajima, na savjetima, na optimizmu, na pohvalama - na svemu!

Pokoj ti vječni, i nek' ti je laka istrijanska gruda.

 

Povezane vijesti:
FER - Preminuo prof. dr. sc. Slavko Krajcar
Jutarnji list - Umro je prof. dr. sc. Slavko Krajcar, bivši dekan FER-a i voditelj brojnih znanstvenih projekata
BUG - Odlazak velikana koji je obrazovao generacije FER-a

Autor: Petra Škaberna
FER-ova doktorandica Ena Melvan...

FER-ova doktorandica Ena Melvan, mag. inf. et math., jedna je od četiri dobitnice ovogodišnje stipendije Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti" koji se provodi u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija.

Nakon što je diplomirala matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, Ena je upisala dvojni doktorat Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta Macquarie u Sydneyu.

Svoje doktorsko istraživanje temelji na modeliranju bakterija s ciljem da ih prikaže kao zajednicu. U prvom dijelu doktorskog studija istraživala je utjecaj probiotika i prebiotika na crijevnu floru. Jedna od novosti jest i to što su istraživanja rađena u bioreaktorima, a ne na ljudima, kako je inače praksa, čime je zaobiđeno i etičko pitanje koje je često u medicini.

Više informacija o programu stipendiranja i ovogodišnjoj dodijeli nagrada nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Natječaj za upis na doktorski studij...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice znanosti (6 semestara, prvi upisni rok u ak. god. 2021./2022.) iz područja tehničkih znanosti, znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO

Studenti mogu upisati studij u trajanju od 3 godine (studij u punom radnom vremenu) ili studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina (studij s dijelom radnog vremena).

Broj slobodnih mjesta: 60 ukupno.

Studenti doktorskoga studija plaćaju školarinu u iznosu od 60.000,00 kuna, a plaća se u ratama od 10.000,00 kuna po semestru. Nastava započinje u studenome 2021. godine.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana od 9.00 do 13.00 sati, od objave natječaja do zaključno 26. kolovoza 2021. godine.

Razgovor s pristupnicima obvezni je dio upisnoga postupka, a održat će se u utorak 31. kolovoza i u srijedu 1. rujna 2021. godine, od 9.00 do 15.00 sati. O terminu i načinu održavanja razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Detaljnije obavijesti mogu se dobiti na telefon (01) 6129 920 ili adresu e-pošte: doktorski.studij@fer.hr, a publikacija o poslijediplomskom doktorskom studiju može se pogledati na: http://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Natječaj za upis na Poslijediplomski...

Natječaj za upis studenata na Poslijediplomski specijalistički studij INFORMACIJSKA SIGURNOST za stjecanje akademskog stupnja sveučilišni specijalist informacijske sigurnosti.

Prijave se mogu poslati poštom na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3 ili na email specijalisticki.studij@fer.hr od 7. lipnja do 23. srpnja 2021. godine te od 1. rujna do zaključno 24. rujna 2021. godine.

Detaljnije obavijesti mogu se pogledati na adresi:

http://www.fer.unizg.hr/infosig

ili dobiti na telefon (01) 6129 920 kod gospođe Valentine Čale.

Prijavni obrazac dostupan je na web-stranicama specijalističkog studija na gornjoj adresi unutar izbornika Obrasci i upute.

Na poslijediplomski specijalistički studij može se upisati kandidat sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem iz računarstva, informatike ili srodnih informacijskih ili tehničkih grana kojim se ukupno s prethodnim sveučilišnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova ili kandidat sa završenim srodnim četverogodišnjim dodiplomskim studijem ili završenim drugim sveučilišnim dodiplomskim ili diplomskim studijem uz radno iskustvo na području informacijske i komunikacijske tehnologije.

Broj slobodnih mjesta: 20.

Studenti poslijediplomskog studija plaćaju školarinu u iznosu od 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate (17.500,00 i 17.500,00 kn) pri upisu u prvi i drugi semestar.

Nastava započinje u studenom 2021. godine.

 

U vezi s COVID-19: Provedba studija prilagođavat će se epidemiološkoj situaciji. Nastavu će biti moguće pratiti i na daljinu što znači da će studij moći pohađati i kandidati koji nisu iz Zagreba jer će broj potrebnih osobnih dolazaka na Fakultet biti minimiziran.

Autor: Petra Lukina
12. međunarodni simpozij o obradbi i...

12. međunarodni simpozij o obradbi i analizi slike i signala (12th International Symposium on Image and Signal Processing and Analysis, ISPA 2021) održati će se od 13. do 15. rujna 2021. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu.

Organizator skupa je Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva uz tehničko ko-sponzorstvo EURASIP-a, IEEE-vog Društva za obradbu signala, Hrvatske sekcije IEEE-a, i Odjela za obradbu signala Hrvatske sekcije IEEE-a. Zbornik radova skupa će biti predložen za uvrštavanje u bazu znanstvenih radova IEEE Xplore.

Pozivamo sve zainteresirane da sudjeluju u radu skupa. Također pozivamo sve potencijalne autore da pošalju svoje izvorne znanstvene radove za glavnu konferenciju ili za neku od tematskih sjednica.

Rok za slanje radova je 25. svibnja, 2021.

Internetska stranica konferencije: https://www.isispa.org/

Autor: Tomislav Petković

Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije raspisuje natječaj za upis na sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Ekoinženjerstvo u akademskoj godini 2021./2022. za stjecanje akademskog naziva: sveučilišni/sveučilišna specijalist/specijalistica ekoinženjerstva.

Pravo upisa imaju pristupnici koji su stekli diplomu sveučilišnog diplomskog studija (ili četverogodišnjeg sveučilišnog dodiplomskog studija – prema staroj shemi studiranja) iz tehničkog i biotehničkog područja.

Pravo upisa imaju i pristupnici koji su u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu završili sveučilišne studije iz drugih područja pri čemu se od kandidata, po odluci Stručnog vijeća studija, može tražiti polaganje razlikovnih ispita.

Prijavi treba priložiti:

 • ispunjen obrazac za prijavu;
 • ovjerenu presliku diplome/rješenja o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije;
 • životopis;
 • prijepis svih ocjena sa studija;
 • potvrdu o poznavanju jednog svjetskog jezika.

Školarina za akademsku godinu 2021./2022. iznosi 8.000,00 kuna po semestru. Za kandidate koji upisuju razlikovne kolegije troškovi školarine se uvećavaju za 4.000,00 kuna. Ukoliko troškove studija snosi poduzeće ili ustanova, prilikom upisa potrebno je priložiti odgovarajuću Odluku o snošenju troškova.

Rok za podnošenje prijava je do 31. kolovoza 2021. godine.

Sva potrebna dokumentacija šalje se na adresu:

Sveučilište u Zagrebu
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
( s naznakom za: EKOINŽENJERSTVO )
Marulićev trg 19, 10000 Zagreb

Propisani obrazac te sve dodatne obavijesti možete naći na internetskoj stranici Sveučilišta u Zagrebu: http://www.unizg.hr i http://www.fkit.hr.

Dodatne upite možete postaviti i na e-mail adresu:  ekoinz@fkit.hr (kontakt osoba je Tihana Popović).


 

Autor: Manuela Graberski