Obavijesti

U šestoj generaciji SPOCK-a dominirat...

Počeo je inkubacijski program šeste generacije SPOCK-a! Zbog velikog broja kvalitetnih prijava koje su stigle s čak 13 različitih fakulteta, ove smo godine odabrali osam timova koji će imati priliku proći "jedan od najkompletnijih inkubacijskih programa na našim prostorima". Kao i prošle godine, glavni kriteriji pri odabiru bili su kvaliteta tima i stručnost članova tima iz područja u kojem je problem prepoznat, pa se tako većina odabranih ideja zasniva na rezultatima znanstvenih istraživanja.

U uspješnost ove generacije ne sumnjamo, a njena posebnost vidljiva je već sada po tome što su članovi većine timova zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu, većina ideja ima društveno koristan utjecaj te su u većini timova voditeljice žene!

Ove smo godine primili rekordan broj prijava, njih ukupno 25. Osim s FER-a, prijave su stigle i s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Veterinarskog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti, Fakulteta organizacije i informatike te Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Pri odabiru timova, u pomoć smo pozvali nekoliko iskusnih stručnjaka iz startup zajednice. Žiri, pred kojim su timovi odradili svoje pitcheve, činili su: Ante Magzan (HUB385), Nikola Pavešić (Infobip), Vedran Blagus (South Central Ventures), Hrvoje Džapo (FER) i Matija Srbić (FER). Na kraju je odabrano osam timova za koje je žiri procijenio da imaju najveću šansu za uspjeh.

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o šestoj generaciji SPOCK-a.

Autor: Matija Srbić
Ispravi.me - najčešće pravopisne...

Hrvatski akademski spelling checker Hascheck [Hašek], dostupan na adresi ispravi.me, jedna je od najstarijih domaćih internetskih usluga koja već gotovo punih 30 godina svakodnevno pomaže akademskoj zajednici, brojnim novinskim redakcijama, ali i privatnim korisnicima u uređivanju njihovih tekstova.

Protekle godine usluzi je pristupilo 450 tisuća korisnika iz preko 130 zemalja svijeta. Oni su obradili 8 milijuna tekstova koji su tvorili korpus od blizu 2 milijarde pojavnica. Ovo nedvojbeno govori o globalnoj popularnosti vrlo specifične usluge posvećene hrvatskom jeziku. Valja naglasiti da je hrvatski u svjetskim razmjerima "mali" jezik jer ga koristi manje od jednog promila svjetske populacije. 

Najviše korisnika usluzi je pristupilo iz Hrvatske (83 %), zatim iz Bosne i Hercegovine (7 %), Njemačke (1 %) itd. Više od 40 % korisnika bilo je mlađe od 34 godine, a usluzi su u 75 posto slučajeva pristupali sa stolnog računala, najčešće radnim danima između 9 i 15 sati. Sve ovo upućuje da u Hrvatskoj treba posvećivati veću pozornost domaćem razvoju jezičnotehnoloških proizvoda i usluga.

U 2021. godini korisnici su najčešće griješili pri pisanju sljedećih riječi: če --> će, tiće --> tiče, riješenje --> rješenje, slijedeće --> sljedeće, mogučnosti --> mogućnosti, promjeniti --> promijeniti, čemo --> ćemo, več --> već, primjetiti --> primijetiti, djete --> dijete, samnom --> sa mnom, riješenja --> rješenja, reči --> reći, primjeniti --> primijeniti te razumijeti --> razumjeti.

Skrb o usluzi od samih početaka primarno počiva na idejnom začetniku, umirovljenom profesoru FER-a Šandoru Dembitzu, a u sklopu diplomskih i završnih radova na projektu povremeno sudjeluju i studenti FER-a.

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o sustavu Hašek.

Autor: Petra Škaberna
HATZ uručio nagrade, medalje i...

Na svečanoj sjednici Predsjedništva Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), održanoj 16. prosinca 2021. u dvorani D1 na FER-u, dodijeljene su nagrade Akademije za 2020. godinu te medalje i priznanja Akademije za 2021.

Godišnja nagrada "Rikard Podhorsky" dodijeljena je prof. dr. sc. Igoru Kuzli, dok je nagrada za znanost "Vera Johanides" pripala mladom znanstveniku doc. dr. sc. Marku Đuraseviću. Na svečanosti je Medalju Akademije primio prof. emer.  dr. sc. Nedjeljko Perić, a Medalju i Priznanje Akademije prof. dr. sc. Nikola Čavlina.

Status novih članova suradnika stekli su prof. dr. sc. Bojan Trkulja i prof. dr. sc. Damir Sumina (Odjel elektrotehnike i elektronike) te doc. dr. sc. Stjepan Picek i prof. dr. sc. Mile Šikić (Odjel informacijskih sustava), dok je status novog člana emeritusa stekao prof. dr. sc. Krešimir Ćosić (Odjel sustava i kibernetike).

Čestitamo svim našim znanstvenicima na dobivenim priznanjima!

U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija sa Svečane sjednice HATZ-a.

Autor: Petra Škaberna
Natječaj za upis studenata na...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice znanosti (6 semestara, drugi upisni rok u ak. god. 2021./2022.) iz područja tehničkih znanosti, znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO

Studenti mogu upisati studij u trajanju od 3 godine (studij u punom radnom vremenu) ili studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina (studij s dijelom radnog vremena).

Broj mjesta: 30 ukupno.

Studenti doktorskoga studija plaćaju školarinu u iznosu od 60.000,00 kuna, a plaća se u ratama od 10.000,00 kn po semestru. Nastava započinje u ožujku 2022. godine.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana od 9.00 do 13.00 sati, od objave natječaja do zaključno 27. siječnja 2022. godine.

Razgovor s pristupnicima obvezni je dio upisnoga postupka, a održat će se u utorak 1. veljače i u srijedu 2. veljače 2022. godine od 9.00 do 15.00 sati. O terminu i načinu održavanja razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Detaljnije obavijesti mogu se dobiti na telefon (01) 6129 920 ili adresu e-pošte: doktorski.studij@fer.hr, a publikacija o poslijediplomskom doktorskom studiju može se pogledati na: http://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
SPOCK radionica: "Building a...

Prvo predavanje u sklopu šeste generacije SPOCK-a pod nazivom "Building a Successful Business" održat će se 25. siječnja u 16:00 sati u dvorani B1 na FER-u. Predavanje će održati Luka Abrus. Luka je partner u agenciji Five, fokusiranoj na izgradnju digitalnih strategija i proizvoda kroz urede u New Yorku i Hrvatskoj. U ožujku 2021. godine Five je akviziran od strane londonskog poduzeća Endave te se tako pridružuje industrijskom lideru s više od 10.000 zaposlenika u 20 zemalja.

Na predavanju će sudionici saznati više o pokretanju poslovanja iz Hrvatske, okupljanju i izgradnji tima, kako znati kad je vrijeme posvetiti se razvoju startupa u potpunosti, od kuda financijska sredstva za razvoj startupa te kako skalirati poslovanje.

U sklopu ovog predavanja obilježit će se i 20 godina od pokretanja Studentskog poduzetničkog inkubatora na FER-u (SPI@FER). Pokretač i voditelj SPI-a bio je prof. dr. sc. Vedran Bilas koji će se obratiti sudionicima te ispričati nekoliko detalja oko pokretanja i djelovanja inkubatora. SPI@FER osnovan je u prosincu 2002. godine odlukom Fakultetskog vijeća, a s radom je počeo 2003. godine odabirom prvih studentskih timova i izvedbom programa koji je obuhvaćao osnove financija i poslovnog planiranja, osnove intelektualnog vlasništva i marketinga.

Predviđeno trajanje događaja je 90 minuta, a broj sudionika je ograničen. Za sudjelovanje je potrebna važeća COVID potvrda te prijava putem obrasca na poveznici. U slučaju promjena vezanih za ograničavanje okupljanja, predavanje će se održati online putem Zooma.

Autor: Matija Srbić

U mjesecu u kojem obilježavamo 60 godina djelovanja Središnje knjižnice FER-a, Topoteka Sveučilišta u Zagrebu uključila je priču o povijesti Središnje knjižnice u svoje Povijesne teme.

Više možete pogledati na stranici Topoteke Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon što je 1956. godine osnovan Elektrotehnički fakultet, javlja se potreba za osnivanjem fakultetske knjižnice. Na prijedlog profesora Radenka Wolfa, tadašnjeg povjerenika za Knjižnicu na Elektrotehničkom fakultetu, na 47. redovnoj sjednici Fakultetskoga vijeća 31. 10. 1959. godine usvojen je prijedlog za osnivanjem knjižnice, dok je 4. 11. 1960. godine donesena odluka da se Knjižnica Elektrotehničkog fakulteta odvoji od Knjižnice Tehničkog fakulteta. Gotovo godinu dana kasnije, u listopadu 1961. godine, zaposleni su prvi djelatnici Knjižnice - voditeljica Centralne knjižnice Marija Pavunić te knjižničar Mirko Prekrit. Knjižnica je otvorena za korisnike 3. 1. 1962. godine. 

Šezdeset godina kasnije Središnju knjižnicu FER-a čine knjižnična zbirka te 12 zavodskih zbirki, a fond broji 76 000 primjeraka knjižne građe te 1500 naslova časopisa. U više od pola stoljeća djelovanja Središnja knjižnica izgradila je svoje poslovanje na temeljima postavljenima 60-ih godina dvadesetog stoljeća – na načelima koja zagovaraju potpomaganje obrazovnog, stručnog i znanstvenog rada u području tehničkih znanosti, dok u suvremenom okruženju visokoškolskog sustava razvija stručnu djelatnost zagovarajući otvorenu znanost, diseminaciju znanja i znanstvenu čestitost, stavljajući pritom potrebe svojih korisnika uvijek na prvo mjesto.

Autor: Branka Marijanović
Nova vizura: Josip Ivanković, alumnus...

Josip Ivanković diplomirao je na FER-u 2015. godine kao prva gluha osoba koja je završila naš Fakultet, a danas radi u poduzeću Rimac Automobili d.o.o. na poziciji Embedded Hardware Engineer.

Josip je bio gost devetnaeste epizode "Nove vizure", hvalevrijednog projekta posvećenog predstavljanju alumna i studenata s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu. "Treba biti uporan, treba imati vjere da smo svi stvoreni da uspijemo", poručuje nam Josip na kraju emisije.

Pozivamo vas da pogledate kratki video prilog koji može uistinu biti poticajan za sve nas. O Josipu Ivankoviću ranije su pisali i drugi mediji, poput Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Autor: Petra Škaberna
Poziv na predavanje: AI in the...

Pozivamo vas na predavanje "AI in the Service of Mankind - Healthy & Secured Living Using Machine Learning" koje će prof. dr. sc. Dina Šimunić održati 18. siječnja 2022. godine u 17 sati, u Kulturnom centru Napredak, Bogovićeva 1/I.

Predavanje će biti posvećeno zajedničkom stvaranju zdravog i sigurnog života, a održava se u organizaciji Hrvatsko-indijskog društva i Veleposlanstva Republike Indije u Zagrebu.

Na početku događanja sudionicima će se prigodnim govorom obratiti Nj. E. g. Raj Kumar Srivastava, indijski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, a nakon uvodnog izlaganja profesorice Šimunić, predavanja će održati i prof. Tanuja Satish Dhope (Department of Electronics and Communication, College of Engineering, Bharati Vidyapeeth, Pune) te prof. Ashok M. Kanthe (Head of Department for Computer Engineering, Mahatma Gandhi Mission’s College of Engineering &  Technology, Navi Mumbai).

Dolazak je potrebno potvrditi putem e-maila hrvatsko.indijsko.drustvo@gmail.com. Program tribine nalazi se ovdje, a pozivnica ovdje.

Autor: Petra Škaberna
SafeLog: sigurnost čovjeka u...

U sklopu Obzor 2020 projekta "SafeLog" naši su istraživači osmislili sigurnosni prsluk, svojevrsnog robota u službi zaštite na radu, koji u skladišnom okruženju omogućava sigurnu interakciju robota i ljudi, čime se ujedno brine o optimalnim performansama cijeloga sustava.

O sigurnosti čovjeka u skladišnom sustavu u HRT-ovoj emisiji Prometej govorili su prof. dr. sc. Ivan Marković i Goran Popović, mag. ing.

Emisiju pogledajte na našem YouTube kanalu ovdje.

Autor: Petra Škaberna
FER upisuju učenici s najboljim...

"Podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja obavljeni u trećoj verziji e-Rudnika, kazuju kako su najviši prosjek ocjena na maturi imali učenici upisani na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ondje upisani brucoši na ispitima državne mature imali su prosjek čak 4,29“, navodi se u članku portala Srednja.hr, koji možete pročitati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Promjena paradigme elektroenergetskog...

U skorije vrijeme energiju ćemo dobivati većinom iz obnovljivih izvora, vjetroelektrana i solarnih panela, i time se cijela paradigma elektroenergetskog sustava u potpunosti mijenja. U prilogu HRT-ove emisije Prometej naši su istraživači predstavili pametnu kuhinju koja je zamišljena tako da kućanstvo samo proizvodi, skladišti i troši svoju energiju te na taj način aktivno sudjeluje u ravnoteži energetskog sustava.

Pametna kuhinja opremljena je u sklopu Laboratorija za odziv potrošnje – DR Lab te ima većinu potrošača električne energije kao i svako drugo kućanstvo. Ona je priključena na solarne panele koji se nalaze na krovu Fakulteta, a postoji i punionica za električna vozila te baterijski spremnik energije koji je stacionaran i koji se prema potrebi puni i prazni.

Naš tim istraživača radi i na aplikaciji koja će upravljati svim električnim aparatima spojenima na ViFi, a koja će omogućavati praćenje potrošnje tih uređaja i simulirati odziv potrošnje. Na taj način uređaji komuniciraju sami sa sobom.

U prilogu su sudjelovali prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, Marija Miletić, mag. ing. el. techn. inf., Nikolina Čović, mag. ing. el. techn. inf. i Bruno Malbašić, univ. bacc. ing. el. techn. inf., a možete ga pogledati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
LARICS organizirao Božićni robot party

Zaposlenici Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) organizirali su 22. prosinca 2021. u Centru za kulturu i informacije Maksimir "Božićni robot party"!

Događaj je privukao veliki broj gostiju koji su s oduševljenjem pratili kako im roboti Franka, Pepperica, Kinova i Schunk pripremaju i poslužuju tople napitke te božićne poslastice. Za najmlađe su bile organizirane zanimljive i interaktivne radionice, a više detalja pronađite u medijskim prilozima:

Autor: Petra Škaberna
Objavljen Glasnik FER-a za prosinac

Godinu 2021. zaključujemo prigodnim blagdanskim Glasnikom i mnoštvom pozitivnih vijesti s FER-a.

Hvala svim zaposlenicima i našim vrijednim studentima što nam iz mjeseca u mjesec omogućavaju da web stranice našega Fakulteta uvijek budu prepune priča o vrhunskim znanstvenim dostignućima i inspirativnim idejama koje mijenjaju našu svakodnevicu nabolje.

Želimo svima miran i sretan Božić te mnogo zdravlja i uspjeha u 2022. godini!

Novi broj Glasnika FER-a možete pročitati ovdje, a na primanje Glasnika putem elektroničke pošte prijavite se ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Predstavljene studije za ubrzanje...

U Hrvatskom državnom arhivu 21. prosinca 2021. godine održana je promocija dviju stručnih studija o obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj čiju je izradu pokrenulo udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske te financirala Europska banka za obnovu i razvoj u iznosu od 1,1 milijun kuna.

Akcijski plan za potrebna pojačanja elektroenergetske mreže u cilju integracije obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj izradili su stručnjaci s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Energetskog instituta Hrvoje Požar, dok je Vodič za razvoj i provedbu projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj izradila skupina stručnjaka predvođena konzultantskom tvrtkom EnergoVizija.

Prof. dr. sc. Igor Kuzle tom je prilikom istaknuo: "Cijeli državni energetski sektor, kao i javne komunalne tvrtke, uglavnom su promjene ka zelenim tehnologijama dočekale nespremne, zbog čega je realizirano znatno manje projekata od planiranog te se iznenada pojavilo skoro 15.000 MW zahtijeva za priključenje novih proizvodnih postrojenja u EES-u Hrvatske čije je vršno (maksimalno) opterećenje malo veće od 3.000 MW".

Više informacija o predstavljanju stručnih studija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna

Brainhack Zagreb 2021, hackathon na temu neuroznanosti, održan je 11. i 12. prosinca 2021. godine u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra - ZICER, kao dio globalne inicijative niza hackathona u području neuroznanosti koji su se istovremeno održavali u 24 grada diljem svijeta.

Od ukupno pedesetak sudionika, s FER-a ih je bilo osmero: zaposlenici prof. dr. sc. Mario Cifrek i dr. sc. Krešimir Friganović te studenti diplomskog i preddiplomskog studija Ivan Skorupan, Hana Ivandić, Matea Lipovac, Eva Šmuc, Matea Čunović i Tamara Ćorić. Kao dio organizacijskog odbora skupa sudjelovala je zaposlenica Eda Jovičić, mag. ing., koja je predstavila zajednički projekt FER-a i Psihijatrijske bolnice Vrapče naziva "Možemo li mjeriti depresiju".

Na hackathonu se također intenzivno radilo na projektu nove web platforme za obradu i analizu EEG signala kojeg su pripremili Ivan Skorupan i Hana Ivandić te je održana panel rasprava naslova "Application of distributed ledger technologies in medicine" na kojoj je sudjelovala i bivša studentica FER-a Belma Gutlić.

Više informacija o održanom Brainhacku možete vidjeti ovdje, a u opširnijem sadržaju obavijesti je nekoliko fotografija s hackathona.

Autor: Eda Jovičić
Može li umjetna inteligencija pomoći...

FER-ov Laboratorij za analitiku financija i rizika (LAFRA) je u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB) sudjelovao u istraživačkom projektu "Predicting cashflow patterns and timing in international bank accounts" s ciljem pronalaska odgovora na pitanje "može li umjetna inteligencija pomoći u predviđanju novčanih tokova međunarodnih banaka".

U projektu su od strane FER-a sudjelovali Bruno Gašperov, mag. math, dr. sc. Stjepan Begušić i izv. prof. dr. sc. Zvonko Kostanjčar. Projekt financira EIB Institut pod programom STAREBEI (STAges de REcherche BEI-EIB research internships) te je prvi takav projekt jednog hrvatskog sveučilišta s EIB-om.

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o projektu i modelima koje su istraživači s FER-a u sklopu njega razvili.  

Autor: Petra Škaberna
Humanitarna akcija sekcije FER esports

U nedjelju, 19. prosinca 2021. na FER-u je održana dobrotvorna akcija prikupljanja sredstava za društvo "Mali zmaj". Njihov je cilj poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece, a u tome im je odlučila pomoći esports sekcija FER-a!

Jedna od mnogih interesantnih aktivnosti bila je tombola u kojoj su sudionici nakon donacije mogli okušati sreću te osvojiti nagrade poput coaching sesije u LoL-u ili neke od brojnih nagrada koje je osigurao FER. Neki su se tako tek zasladili čokoladicom, dok su sretnici kući odnijeli hoodicu FER-a. Ljubitelji kartaških igara u popodnevnim su se satima pridružili turnirima u briškuli, beli i trešeti. Događaj su upotpunile mnoge društvene igre koje su donirali poznata trgovina Carta Magica i članovi sekcije. Također, svima je bila dostupna i FER-ova gaming učionica, gdje su posjetitelji mogli igrati igre po svom izboru.

Tijekom trajanja akcije, od 10 do 22 sata, skupljena je svota od 2700 kuna. Hvala svima koji su sudjelovali i pomogli uljepšati blagdane malim zmajevima!

Autor: Monika Hušnjak
Predavanja i radionice o iskustvenoj...

Kako spriječiti mučninu u VR-u? Kako se nositi s mrežnim poteškoćama? Na ova i druga pitanja vezana uz iskustvenu kvalitetu virtualne stvarnosti odgovarale su Irena Oršolić i Sara Vlahović iz MUEXlaba-a, u četvrtak, 16. prosinca 2021., na FER-u na radionici u okviru Erasmus+ projekta VR science lab. U događaju su sudjelovali srednjoškolci iz Hrvatske, Češke, Turske i Rumunjske.

U sklopu radionica učenici su dobili zadatak osmisliti i prezentirati vlastite ideje za VR aplikacije. A da se uz rad treba malo i zabaviti podsjetio ih je naš mladi istraživač Krešimir Bačić, koji je izazvao učenike na meč stolnog tenisa – u virtualnoj stvarnosti.

Autor: Tomislav Jagušt
Radionica osnova robotike i...

U petak, 10. prosinca 2021. u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti ŠUZA organiziran je posjet Dječjem vrtiću Medveščak. Tom su se prilikom djeca iz grupe Zebrice, zajedno s odgojiteljicama Anom Košković i Zoricom Mirić, upoznala s dvije vrste obrazovnih robota Code&Go robot mouseCodey Rocky. Mali istraživači su, uz našu i pomoć svojih odgojiteljica, naučili kako isprogramirati robota da pronađe put kroz zadani labirint i dokopa se slasnog komada sira. Također su naučili kako rastaviti veći zadatak na niz manjih koraka, napisati niz povezanih naredbi koje rješavaju neki izazov te kako uz pomoć tableta upravljati s jednostavnim robotskim vozilom.

Radionica organizirana je u sklopu programa ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu, a s ciljem ranog upoznavanja djece sa znanošću i tehnologijom, njihovog demistificiranja i poticanja interesa sudionika za elektrotehniku i računarstvo. Radionicu su održali Gordana Borotić i Tomislav Jagušt

Autor: Tomislav Jagušt
Prometej: Uporaba mobilnih...

U HRT-ovoj emisiji Prometej doc. dr. sc. Tomislav Jagušt govori o popularizaciji znanosti koja se na FER-u provodi putem programa ŠUZA, o svojem području istraživanja odnosno računalom podržanom obrazovanju te računalnom inženjerstvu i uporabi mobilnih tehnologija u obrazovanju s ciljem stvaranja dodane vrijednosti u nastavi.

Prilog je dostupan na našem YouTube kanalu.

Autor: Petra Škaberna