Obavijesti

FER četrnaestu godinu zaredom postaje domaćin najvećeg nacionalnog sajma poslova - Job FairaFakultet elektrotehnike i računarstva 15. i 16. svibnja 2019. ugostit će 115 domaćih, regionalnih i inozemnih tehnoloških poduzeća na sajmu poslova Job Fair. Cilj je sajma upoznati hrvatske studente s mogućnostima zapošljavanja, razvojem karijere u Hrvatskoj i inozemstvu te ih povezati s uspješnim poduzećima.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Nikolina Relić
Održan Dan doktorata 2019.

Četvrti u nizu "Dana doktorata" Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva održan je 16. travnja 2019. godine u prostorijama Fakulteta.

Detaljne informacije o programu i izloženim posterima mogu se  naći ovdje, dok su fotografije dostupne u galeriji.

Više informacija o "Danu doktorata" pročitajte u proširenoj obavijesti.

 

Autor: Maja Matijašević

U petak, 12. travnja 2019. godine, u Gimnaziji Franje Petrića u Zadru (popularni MIOC) održana je manifestacija "Gdje nakon MIOC-a". Na manifestaciji su bivši učenici MIOC-a održali predstavljanje svojih fakulteta (FER-a i PMF-a), uz popularno-znanstvena predavanja i demonstracije robotike te elektrofizioloških mjerenja na čovjeku. Predavanjima bivših učenika (Krešimir Friganović, Marko Šarlija i Tomislav Petković s FER-a te Lovro Basioli i Luka Mikec s PMF-a Zagreb) prisustvovali su sadašnji učenici škole, koji se diče brojnim uspjesima kako u natjecanjima u znanju tako i na sportskim terenima. U organizaciji manifestacije pomogli su ravnateljica škole Blanka Pedišić i ŠUZA (program popularizacije znanosti s FER-a).

Nekoliko fotografija s predavanja možete vidjeti u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Krešimir Friganović

Konačni rezultati izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva održanih dana 26. i 27. ožujka 2019. godine na Fakultetu dostupni su ovdje.

 

Predsjednica Izbornog povjerenstva FER-a
Izv. prof. dr. sc. Ljiljana Brkić

Autor: Jožica Poslon

Akademski muški zbor FER-a bio je od 4. do 10. travnja 2019. na šestodnevnoj turneji u Parizu u Francuskoj gdje je održao 3 redovna i 1 izvanredni koncert. U nekoliko navrata nastupili su s pariškim gradskim zborom Le Chœur de la Cité. Na poziv prof. u m. Henrika Hegera Juričana, posjetili su i poznato francusko sveučilište Sorbonne gdje ih je primio prodekan sveučilišta, prof. dr. Frédéric Billiet. Pred brojnim pariškim intelektualcima i diplomatima, Zbor je izvanredno nastupio na predavanju hrvatskog veleposlanika Filipa Vučaka u Veleposlanstvu RH u Francuskoj. Na povratku u domovinu, u Münchenu su posjetili glasoviti muzej znanosti i tehnologije "Deutsches Museum".

Turneja je održana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Više informacija i nekoliko slika pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Juraj Fulir
Uprava Fakulteta računarstva i...

U utorak, 2. travnja 2019. godine FER je posjetila Uprava Fakulteta za računarstvo i informatiku Sveučilišta u Ljubljani: dekanica izr. prof. dr. Mojca Ciglarič, prodekan za nastavu prof. dr. Gašper Fijavž, prodekan za istraživanje doc. dr. Tomaž Curk, prodekan za kvalitetu i međunarodnu suradnju izr. prof. dr. Damjan Vavpotič te prodekan za poslovanje izr. prof. dr. Peter Peer. Sa strane FER-a na sastanku su nazočili dekan i prodekani.

Dekani su predstavili svoje fakultete te istraživačke i stručne aktivnosti, a u srdačnom razgovoru koji je uslijedio raspravljano je o studijskim programima te mogućnosti razmjene studenata, kao i o suradnji na istraživačkim projektima. 

Autor: Ana Fadljević
Veliko priznanje znanstvenicima sa...

Dominik Barbarić, mag. ing., doc. dr. sc. Marko Bosiljevac i prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš sa Zavoda za radiokomunikacije dobili su nagradu za najbolji rad u području teorije antena na najvećoj europskoj konferenciji o antenama EuCAP za svoj rad pod naslovom Analysis of Curved Metasurfaces with Spatially-Varying Impedance Distribution.

Autor: Dario Bojanjac

Članovi Laboratorija za interaktivne simulacijske sustave Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju FER-a, prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, doc. dr. sc. Siniša Popović i Marko Šarlija, mag. ing. u suradnji sa znanstvenicima sa Sveučilišta Harvard i Massachusetts General Hospital, izv. prof. dr. sc. Garyjem Strangmanom, doc. dr. sc. Vladimirom Ivkovićem i doc. dr. sc. Quanom Zhangom, objavili su znanstveni rad “Stress Resilience Assessment Based on Physiological Features in Selection of Air Traffic Controllers” u prestižnom znanstvenom časopisu IEEE Access, koji se odnosi na predikciju rezilijentnosti kontrolora zračnog prometa (https://ieeexplore.ieee.org/document/8674459). Recenzenti ovog rada predložili su da se rezultati ovih znanstvenih istraživanja, s obzirom na svoj značaj, uključe u buduće postupke selekcije kontrolora zračnog prometa. Sukladno tome, uspostavljeni su kontakti s odgovarajućim institucijama u EUROCONTROL-u, a ko-autori rada sa Sveučilišta Harvard predložili su NASA-i primjenu ovog koncepta u treningu i selekciji njihovih astronauta.

Autor: Krešimir Ćosić

U sklopu projekta CreaInnovation organizirat će se kreativne radionice za razvijanje novih ideja o proizvodima, uslugama i procesima. 

Pozivaju se mikro, mala i srednja poduzeća na sudjelovanje u kreativnim radionicama koje održava FER. Ujedno se pozivaju i studenti koji žele sudjelovati u radionicama da se isto prijave putem e-maila.

Ako imate želju za istraživanjem novih puteva za razvoj Vaše tvrtke ili ste student kojeg zanimaju inovacije i kreativni procesi, u opširnijem sadržaju obavijesti pogledajte flyer za kreativne radionice.

Radionice će se održati u periodu do kraja 2019. godine na FER-u.

Autor: Daniel Hofman

16. Simpozij industrijske elektronike (SINE 2019) održan je 29. ožujka 2019. u Heart By Lido u Zagrebu. Na godišnjem druženju zajednice inženjera, studenata, profesora i industrijskih partnera okupilo se oko 300 sudionika. Podijeljena su priznanja ZESOI za 30. godišnjicu diplomiranja kolegicama i kolegama: Andrei Bednjanec, Romani Bogut, Davorinu Frenežiru, Davorki Petrinović, Vlatki Tiljak Srna i Borisu Voščunu, te priznanje „alumni godine“ koje je dobio Matija Puškar, suosnivač i direktor ByteLab-a.

Kroz zanimljivu nagradu igru za studente i njihove partnere iz alumni zajednice provjerena su znanja o Zavodu i alatima za projektiranje elektroničkih sustava i tiskanih veza.

Uz DJ Ivana Hendiju, u zabavno programu nastupio je sjajan studentski tamburaški sastav.

Organizaciju SINE 2019 s brojnim inovacijama izveo je tim koji čine studenti Andrea Jelavić Šako, Filip Floreani, Karlo Siladi, Vesna Kuščević i Željka Mirosavljević, Monika Ilić iz agencije Concorda, voditeljica ureda predstojnika Jasmina Zorko i predstojnik Vedran Bilas. Studenti – voditelji bili su Lucija Medić i Luka Posilović.

SINE 2019 održan je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i u partnerstvu s 15 tehnoloških poduzeća.

Autor: Vedran Bilas
Održan "Dan broja Pi"

Prvu proslavu "Dana broja Pi", poznate matematičke konstante, organizirao je fizičar Larry Shaw u znanstvenom muzeju Exploratorium u San Franciscu 1988. godine i od tada se svake godine 14. ožujka obilježava taj dan.

Već tradicionalno, FER se uključuje  u obilježavanje "Dana broja Pi" prigodnim predavanjem, koje je, kao i prijašnjih godina, održao izv. prof. dr. sc. Tomislav Burić sa Zavoda za primijenjenu matematiku. Ove godine posjetio je zagrebačku X. gimnaziju "Ivan Supek" gdje je održao predavanje s temom "Bilo kuda, broj Pi svuda". Na događanju je također prikazana simulacija Buffonovog pokusa te je održano natjecanje u recitiranju decimala broja Pi.

Autor: Marko Tucaković
Prof. dr. sc. Damir Kalpić izabran u...

Na 8. redovitoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu u 350. akademskoj godini, održanoj 19. ožujka 2019. godine, prof. dr. sc. Damir Kalpić izabran je u počasno zvanje professor emeritus.

Prof. dr. sc. Damir Kalpić zaposlen je na Elektrotehničkom fakultetu, današnjem Fakultetu elektrotehnike i računarstva, od 1971. godine. Kao jedan od pionira računarstva u Hrvatskoj, još na računalu IBM 1130, započeo je s primjenom svojih širokih znanja u industriji, primarno primjenjujući metode operacijskih istraživanja. Iza njega je cijeli niz uspješnih projekata iz raznih područja ljudske djelatnosti. Od male grupe računaraca na Zavodu za primijenjenu matematiku okupljene oko profesora Alfreda Žepića stvorio je današnji Zavod za primijenjeno računarstvo kojemu je bio prvim predstojnikom. Uveo je u nastavu niz novih predmeta. Osim na matičnom Fakultetu, predavao je na većem broju fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, drugih sveučilišta u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Ima dojmljivu znanstvenu bibliografiju, pri čemu je većinom objavljivao rezultate istraživanja koji su uspješno primijenjeni u praksi. Vodio je 16 uspješno obranjenih doktorata, 26 magisterija znanosti i nekoliko stotina diplomskih radova. Također je obnašao dužnost pomoćnika dekana i značajno pridonio funkcioniranju Fakulteta u ratnim uvjetima. Obavljao je i velik broj drugih dužnosti na Fakultetu i izvan njega, između ostaloga i dužnost prodekana za znanost FER-a. Profesor Kalpić jedna je od rijetkih osoba podjednako izvrsnih u znanosti, struci i nastavi te dojmljivog znanja stranih jezika. Čestitamo profesoru Kalpiću i veselimo se što će i dalje raditi s nama u znanosti i struci te pritom, kao i uvijek, širiti atmosferu opuštenosti, optimizma i zajedništva!

Autor: Marko Tucaković
"STEM Games" - pet dana...

Poreč će od 7. do 12. svibnja 2019. godine po drugi puta biti dom natjecanja "STEM Games" - međunarodnoga natjecanja koje okuplja više od tisuću najboljih europskih studenata iz STEM područja. Tijekom pet dana, studenti će se natjecati u primjeni stečenog znanja i različitim sportskim disciplinama kako bi što bolje predstavili svoje fakultete. Sudjelujući u natjecanju i ostalim edukativnim i zabavnim aktivnostima, studenti će upoznati kolege sa srodnih fakulteta te imati priliku razmijeniti znanja i iskustva. Cilj "STEM Gamesa" je poticanje interdisciplinarnosti, pružanje prilike studentima za odmjeravanje znanja, poticanje i promocija sveučilišnog sporta kao i zdravog načina života.

Prijave studenata za natjecanje u znanju i sportu završile su 1. travnja 2019. godine, a uskoro se otvaraju prijave za sudionike natjecanja u eSportovima i utrci dronova.

Više o natjecanju pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
Tihomir Knežević dobitnik MSCA -...

"Pečat izvrsnosti" (Seal of Excellence) oznaka je kvalitete koja se dodjeljuje projektnim prijedlozima podnesenim u okviru programa "Obzor 2020.", ali koji zbog proračunskih ograničenja nisu financirani. Jedan od dobitnika "Pečata" je i naš dr. sc. Tihomir Knežević.

Natječaj "Marie Skłodowska-Curie Actions" (Individual Fellowships) 2018. godine pamti se po rekordnom broju prijava (više od 9 800) iz cijele Europe, što još više potvrđuje uspjeh, kvalitetu i izvrsnost dobitnika "Pečata".

Autor: Marko Tucaković
Posjet učenika "Tehničke škole...

U srijedu, 27. ožujka 2019. godine naš Fakultet posjetili su učenici "Tehničke škole Ruđera Boškovića" iz Zagreba, u pratnji knjižničarke Ive Štiglić. Goste je uvodno pozdravila prodekanica za nastavu, doc. dr. sc. Mihaela Vranić, koja je predstavila Fakultet te učenike informirala o pravilima upisa, smjerovima, predmetima, mogućnostima stručnih praksi te drugim relevantnim informacijama o FER-u. Učenici su posjetili fakultetsku Knjižnicu i mini hidroelektranu u sklopu FER-ovog Zavoda za visoki napon i energetiku te obišli izloške u sklopu konferencije "DroneDays", gdje su sudjelovali u demonstraciji bespilotnih letjelica. 

U organizaciji posjeta sudjelovali su Branka Marijanović, Marsela Polić, Mihaela Vranić, Antun Ivanović, Juraj Oršulić, Mateo Beus, Frano Petric i Tomislav Jagušt.

Autor: Marko Tucaković
Veslači osvojili 1. mjesto na...

Muška veslačka ekipa FER-a pod vodstvom Andreja Kovara osvojila je 1. mjesto na "Ekipnom prvenstvu Sveučilišta u Zagrebu" 8 x 1000 metara na ergometrima koje se održalo 23. veljače 2019. godine. Pobjedničku ekipu čine: Luka Pap, Ivo Kutleša, Dorian Ljubenko, Luka Mandić, Matej Gradiček, Marko Andrijašević, Nikola Rakić i Nikola Vugdelija. Na natjecanju na kojemu je svaki veslač veslao 1000 metara, FER je s ukupnim vremenom od  25:29,2 slavio ispred ekipa FSB-a (25:33,5) i FBF-a (27:20,6).

Veslačka sekcija FER-a broji oko 100 članova. Treninzi se održavaju minimalno 3 puta tjedno na ergometrima i u teretani SD Martinovka, a s ljepšim vremenom počinju i treninzi na Jarunu. Veslači se trenutno spremaju za natjecanje "STEM Games 2019".

Čestitamo našim sportašima!

Autor: Marko Tucaković
Prof. dr. sc. Mislav Grgić imenovan...

Odlukom dekana, prof. dr. sc. Mislav Grgić imenovan je voditeljem alumni zajednice FER-a. Zadaci voditelja uključuju organiziranje i koordiniranje aktivnosti alumni zajednice, sudjelovanje u organizaciji stručnih predavanja, upravljanje aktivnostima prikupljanja donacija vezanih uz alumni zajednicu i djelovanje na povećanju kulture filantropske djelatnosti, koordiniranje aktivnosti vezanih uz stipendije koje studentima FER-a dodjeljuju članovi alumni zajednice, brigu o ažuriranju baze podataka o članovima te vođenje komunikacije putem društvenih mreža.

Autor: Marko Tucaković
"DroneDays" nadmašio...

Na FER-u je 26. i 27. ožujka 2019. godine održano prvo izdanje skupa o bespilotnim letjelicama "DroneDays". Više od 200 akreditiranih posjetitelja prisustvovalo je na 17 stručnih predavanja vodećih svjetskih stručnjaka zračne robotike iz sedam zemalja svijeta.

Na skupu se razgovaralo o hrvatskim i europskim zakonima, pravilnom korištenju bespilotnih letjelica, novim tehnologijama te brojnim inovativnim primjenama. Teme su obuhvaćale infrastrukturne sustave, očevide prometnih nesreća, nadzor granica, inspekcije vjetroturbina, istraživanja nuklearne detonacije i mnoga druga područja.

Sajam poduzeća, na kojem se predstavilo 10 hrvatskih poduzeća, institucija i projekata iz raznih područja, izazvao je širok interes među 2000 posjetitelja i studenata. Izloženi su najnoviji dronovi i dodatna oprema za profesionalno korištenje te su predstavljene bespilotne letjelice iz domaće proizvodnje. Posjetitelji su imali priliku okušati se u simulatoru letenja te osvojiti vrijedne nagrade iz asortimana generalnog pokrovitelja Aviteh.

U letačkoj zoni održano je 9 demonstracija bespilotnih letjelica, čime su predstavljena aktualna istraživanja unutar akademske zajednice, kao i tehnološka postignuća komercijalnih letjelica. Piloti su posjetiteljima iznijeli iskustva o sustavima upravljanja i tehnologijama koje se koriste na svakoj od letjelica.

Skup "DroneDays" organizirao je FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) u sklopu EU O2020 projekta "AeRoTwin" s ciljem poticanja razmjene iskustva i znanja o bespilotnim letjelicama, a podržalo ga je i Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj. Velik odaziv i pozitivna iskustva posjetitelja potvrđuju da je "DroneDays" novo mjesto okupljanja svjetskih stručnjaka zračne robotike.

Autor: Ivana Mikolić
Potpisani ugovori o dodjeli...

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja 22. ožujka 2019. godine potpisano je 26 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu poziva "Provedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira na razini visokog obrazovanja" iz Europskoga socijalnog fonda (ESF). 

Dekan FER-a, izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec potpisao je ugovor za FER-ov projekt "Primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području biomedicinskog inženjerstva (HKO-BI)", voditelja prof. dr. sc. Svena Lončarića. Partneri na projektu su Fakultet strojarstva i brodogradnje, Medicinski fakultet, Hrvatska udruga poslodavaca te Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku. Ukupna vrijednost projekta je 3.997.800,85 kn.

FER je partner na još četiri HKO-projekta.

Autor: Ana Fadljević
Objavljen Vol. 26, No. 4 časopisa...

Novi broj časopisa CIT. Journal of Computing and Information Technology objavljen je 22. ožujka 2019. godine. Ovaj broj donosi pet radova iz područja paralelizacije za višejezgrene procesore te usmjeravanja i kvalitete usluga i iskustva u bežičnim mrežama.

Članci dvanaest autora iz Alžira, Indije, Kanade, Kine, Rusije i Saudijske Arabije prihvaćeni su u recenzijskom postupku.

Više informacija o časopisu, kao i puni tekst članaka, dostupno je na stranicama časopisa CIT.

Autor: Vlado Glavinić
Aktivnosti FER-a na 18. tjednu mozga

U sklopu 18. tjedna mozga, u organizaciji ili uz sudjelovanje nastavnika i studenata FER-a, održana su sljedeća događanja:

U srijedu, 13. ožujka 2019. godine na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga (HIIM) dr. sc. Mirta Zelenika Zeba, mag. psych., Krešimir Friganović, mag. ing. i prof. dr. sc. Mario Cifrek održali su predavanje "Kako neuroznanost može pomoći u učenju i polaganju ispita". Uvod u predavanje i “Tjedan mozga“ održao je dr. sc. Domagoj Džaja, dr. med.

Nakon predavanja predavači su za radijsku emisiju "Oko znanosti" izvijestili o svom radu u neuroznanosti, predavanju i “Tjednu mozga“. Emisija je emitirana na Prvom programu Hrvatskog radija u petak, 15. ožujka 2019. godine.

Isti dan je prof. dr. sc. Zvonko Benčić kao gost predavač u sklopu Okruglog stola "Bitni parametri učenja iz prakse" održao predavanje "Stjecanje i stvaranje znanja" na Elektrotehničkom odjelu (ELO) Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. .

U četvrtak, 14. ožujka 2019. godine u sklopu "IV. Simpozija o istraživanju i bolestima mozga" , prof. dr. sc. Krešimir Ćosić održao je predavanje "Primjena umjetne inteligencije u treningu i učenju kompleksnih kognitivnih vještina"u dvorani Čačković Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Simpozij je organiziran u suradnji Razreda za medicinske znanosti HAZU (Odbor za neuroznanost i bolesti mozga), Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost, Međunarodnog instituta za zdravlje mozga, Hrvatskog društva za neuroznanost i Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija s predavanja.

Autor: Mario Cifrek

U utorak, 12. ožujka 2019. godine, u Hrvatskom Saboru održana je svečana dodjela "Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić" za 2018. godinu. Na svečanosti je dodijeljena jedna nagrada za životno djelo, osam godišnjih nagrada pojedincima i dvije godišnje nagrade udrugama. Nagrade je u ime Odbora za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić uručio naš prof. dr. sc. Zdenko Kovačić,  a u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Branka Ramljak, državna tajnica.

Godišnju nagradu dobio je doktorand FER-a, Saša Tepić, za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana u RH, a posebice mladih.

Sažeto obrazloženje Odbora za dodjelu nagrade možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Hrvoje Džapo
"Dan FER-a" u MIOC-u

U ponedjeljak, 11. ožujka 2019. godine održan je ”Dan FER-a” u MIOC-u, manifestacija čiji je cilj učenike XV. gimnazije iz Zagreba (popularno zvane MIOC) upoznati s mogućnostima studija na FER-u, znanstvenim i stručnim projektima, prilikama za zaposlenje nakon studija, ali i prilikama za druženje i zabavu koje nude FER i studentske udruge koje djeluju na Fakultetu.

Sve informacije o Fakultetu, pravilima upisa, smjerovima i predmetima učenicima je predstavila prodekanica za nastavu doc. dr. sc. Mihaela Vranić, nakon čega su održana tri kraća popularno-znanstvena predavanja (FERSat – Josip Vuković i Dominik Barbarić, Robotics @ FER – Marsela Polić i Juraj Peršić, Bilo kuda PI svuda – Tomislav Burić).

Autor: Marko Tucaković
Zatvorene su prijave za poduzeća za...

"Job Fair", najveće mjesto spajanja talenata i najboljih tehnoloških poduzeća u regiji, održat će se 15. i 16. svibnja 2019. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.
Prijave za poduzeća zatvorene su 18. veljače s rekordnim brojem prijava. Ovogodišnji Sajam okupit će preko 100 tehnoloških poslodavaca iz Hrvatske i inozemstva. Uz obilazak štandova, studenti će se moći prijaviti na prezentacije i praktične radionice koje će održati različita poduzeća. Također, kroz razgovor s poslodavcima, moći će saznati više o trenutnoj i budućoj ponudi poslova i praksi. Sudionici će tako prikupiti važne kontakte i informacije te steći uvid u mogućnosti za razvoj karijere. Uz glavni program Sajma, posjetitelji će na kraju prvog dana u opuštenoj atmosferi u KSET-u moći razgovarati s predstavnicima poduzeća.

"Job Fair" organiziraju FER, Centar karijera FER-a, Savez studenata FER-a (SS FER) i Klub studenata elektrotehnike (KSET).

Autor: Marko Tucaković