Obavijesti

Odjel za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE Vas poziva na predavanje:

"Cars, Drivers, Vehicles, and Wheels: Specializing Distributional
Word Vectors for Lexico-Semantic Relations
"

koje će održati doc. dr. sc. Goran Glavaš, s Universität Mannheim u Njemačkoj u ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine, u 16.00 sati, u dvorani D160 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje će biti na engleskom jeziku, a posebno se pozivaju studenti.

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Danko Ivošević
Tim s FER-a pobjednik u IEEE Region 8...

Tim s FER-a pobjednik je natjecanja IEEE Region 8 Educational Activities Acceleration Program 2018 u kategoriji predsveučilišnog obrazovanja (Pre-University Education).

Autori pobjedničkog projektnog prijedloga pod nazivom "Computer games inspired learning activities for development of computational thinkingPlay2Learn" su doc. dr. sc. Tomislav Jagušt (voditelj tima), doc. dr. sc. Ana Sović Kržić te studenti Mirna Baksa i Robert Čiček.

Projekt Play2Learn temelji se na ideji učenja kroz igru, tj. objedinjavanja računalnih igara s obrazovnim temama iz raznih STEM područja (uglavnom računarstva) kroz niz radionica i interaktivnih predavanja, u svrhu podučavanja učenika srednjih i osnovnih škola računalnom razmišljanju.

Srdačne čestitke nagrađenima!

Autor: Maja Matijašević

Fakultet elektrotehnike i računarstva je u partnerstvu s tvrtkom Inetec d.o.o. 1. listopada 2018. godine započeo s provedbom projekta "SMART UTX: Pametni modularni sustav za ultrazvučnu dijagnostiku u ekstremnim uvjetima". Projekt se provodi u okviru trajno otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja".

Cilj projekta je razviti modularni ultrazvučni dijagnostički sustav SMART UTX za nedestruktivno testiranje materijala i za primjene u ekstremnim radnim uvjetima.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Sven Lončarić

U četvrtak, 29. studenog 2018. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetila je grupa djece iz dječjeg vrtića Dječja igra, u pratnji odgojiteljica Martine Valenta i Nikoline Dronjić, psihologinje Sare Milavec te pedagoginje Sanje Kolarić Piplica

U druženju koje je trajalo malo više od dva sata, djeca su se upoznala s FER-om i aktivnostima koje se na fakultetu provode, i to kroz četiri mini prezentacije/radionice. Prva prezentacija uključivala je različite obrazovne robote koji se koriste na FER-u u sklopu programa ŠUZA i projekta Transformacija robota u edukacijsko sredstvo – TRES. Nakon toga, djeca su isprobala neke od mobilnih obrazovnih igara razvijenih kroz FER-ov projekt SCOLLAM, riješili zadatke koji razvijaju algoritamsko i računalno razmišljanje i omogućavaju učenje osnova programiranja bez upotrebe računala, a sve je završilo izradom svjetlećih Božićnih čestitki.

Posjet je organiziran kroz FER-ov program popularizacije znanosti ŠUZA, a u organizaciji i provođenju aktivnosti sudjelovali su Bruna Anđelić, Liljana Pushkar, Nikola Mišković i Tomislav Jagušt.

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt

U nedjelju, 2. prosinca 2018. godine, u okviru 22. međunarodnog festivala CRO Patria 2018. održanog u Splitu, Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva glasovima publike osvojio je ZLATNU plaketu "Katedrala" na međunarodnom natjecanju "Canticum novum". Na natjecanju su sudjelovali zborovi muzičkih akademija iz Splita i Pule te zborovi iz Slovenije, Srbije i Južnoafričke Republike.

Zbor je u Hrvatskom narodnom kazalištu revijalno izveo dvije skladbe: "Sutra će te ponit" (Krešimir Magdić / Jakša Fiamengo) te "Jadranu" (Jakov Gotovac / Rikard Katalinić Jeretov), a premijerno je izvedena skladba "Oče naš" (Vicko Dragojević).

Osvajanjem zlatne plakete, Zbor je ponovnom izvedbom skladbe "Sutra će te ponit" zatvorio festival ispred nagrađenog autora glazbe gosp. Magdića, koji je bio u publici. 

Dan ranije, Zbor je izvodeći "Missus venit" i "Milost" otvorio "Došašće u Splitu".

Autor: Karlo Knežević

Pozivamo proaktivne i ambiciozne studente da budu kreativni i uz pomoć mentora sudjeluju u razvoju inovativnih rješenja.

InnoEnergy Hackathon će se održati 18. prosinca 2018. od 10 do 18 sati u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra (Avenija Dubrovnik 15, Zagrebački velesajam, paviljon 12, 1. kat).

InnoEnergy Business Innovation Hackathon je izvrsna prilika za stjecanje novih znanja i vještina. Sudionici hackathona su studenti i mladi pojedinci i (multidisciplinarni) razvojni timovi.

Cilj hackathona je studentima i mladim razvojnim timovima osigurati stručnu pomoć u razradi poslovne ideje, pružiti smjernice za daljnji razvoj projekta te ojačati vještine potrebne za predstavljanje investitorima.

Prijave su otvorene do 17. prosinca 2018. i obavezne su, a prijaviti se možete ovdje.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Nikolina Relić
FER sudjelovao u NATO vježbi...

FER je aktivno sudjelovao u jedanaestoj NATO vježbi zaštite NATO i nacionalnih računalnih sustava pod nazivom "Cyber Coalition 2018". Vježba, između ostalog, obuhvaća obranu od malvera i hibridne izazove. Testirane su operativne i pravne procedure te suradnja s privatnim sektorom i akademskom zajednicom. Trodnevnom vježbom, u kojoj je sudjelovalo 28 NATO članica, NATO partnerske zemlje te Europska Unija rukovodilo se iz Estonije dok je većina sudionika bila na svojim uobičajenim radnim mjestima.

Više informacija o vježbi dostupno je na:

Autor: Stjepan Groš

Dana 12. prosinca 2018. godine, u 16 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva predavanje će održati estonski tech poduzetnik, savjetnik i poslovni anđeo, Taavet Hinrikus. Interaktivno predavanje namijenjeno je studentima, sadašnjim poduzetnicima i investitorima. Događaj će moderirati Matija Kopić i Milan Račić, suosnivači tehnološkog poduzeća za robotiku i umjetnu inteligenciju - Gideon Brothers.

Svoje mjesto za sudjelovanje na događaju rezervirajte ovdje! Točna lokacija predavanja bit će objavljena naknadno.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Nikolina Relić
Objavljen novi broj FER-ovog glasnika

Objavili smo novi broj FER-ovog glasnika. U broju za mjesec za mjesec studeni pročitajte o novim projektima, nagradama i priznanjima za naše studente i djelatnike, događajima iz popularizacije znanosti te o ostalim aktivnostima na Fakultetu.

Na Glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Održana svečanost proslave Dana FER-a

U petak, 23. studenoga 2018. godine, proslavljen je Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na prigodnoj svečanosti , uz uvodno obraćanje dekana izv. prof. dr. sc. Gordana Gledeca, goste su pozdravili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tomo Antičić u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske.  Najuspješnijim studentima i djelatnicima dodijeljena su priznanja i nagrade Fakulteta, a okupljene je svojim hitovima zabavljala mlada glazbena zvijezda Mia Dimšić. Po završetku svečanosti gosti su imali priliku pogledati izložbu postera FER-ovih projekata te se družiti na svečanom domjenku.

Popis nagrađenih pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
Sudjelovanje FER-a na Smotri Sveučilišta

Na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta u Zagrebu, koja se održala 22. do 24. studenoga u prostorijama Studentskog centra, FER se predstavio maturanticama i maturantima zanimljivim radovima i kratkim predavanjem, a naša je prezentacija osvojila nagradu za inovativnost u predstavljanju.

Budućim studenticama i studentima FER-a opisali smo kako izgleda studentski život, koje im se prilike za razvoj karijere pružaju još tijekom studija te mogućnosti koje im se nude po završetku Fakulteta. Na FER‑ovom štandu izložen je niz zanimljivih studentskih radova kojima su studenti i djelatnici prikazali što se sve na FER-u može naučiti i napraviti.

Popis izloženih radova možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
Na svečanoj sjednici FV-a dodijeljene...

Na svečanoj 682. sjednici Fakultetskog vijeća, u povodu pedesete obljetnice diplomiranja, dodijeljene su Zlatne diplome inženjerima koji su u akademskoj godini 1967./1968. diplomirali na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na sjednici su uručena i priznanja "Josip Lončar" najboljim studentima FER-a u protekloj akademskoj godini te priznanja srednjim školama za istaknuti doprinos srednjoškolskom obrazovanju studenata FER-a, u obliku dodjele nagrada najbolje rangiranim kandidatima na razredbenom postupku pri upisu na FER u akademskoj godini 2019./2020.

Za najbolje studentske radove studenata FER-a u području elektronike, ostvarene u suradnji s industrijom, srednjim ili malim poduzećima, dodijeljena je godišnja Nagrada "Željka Matutinović – Sunčica" za ak. god. 2017./2018, dok je za osobito vrijedan diplomski rad u polju računarstva za akademsku godinu 2017./2018. dodijeljena nagrada "Stanko Turk". 

Okupljenima se pozdravnim govorom obratio dekan FER-a izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, a nakon ceremonije dodjele Zlatnih diploma, skupu se u ime dobitnika obratio prof. dr. sc. Vladimir Mikuličić.

U glazbenom dijelu svečanosti nagrađene i goste zabavio je FER-ov ženski vokalni sastav Rezonanca s izvedbama "Hey Jude" i "Što me čini sretnom".

Popis nagrađenih studenata možete vidjeti u nastvaku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
Uspješno je održana još jedna...

FER je 10. studenoga ugostio 17 izvođača na tri pozornice. Vesna Pisarović, Krešo Bengalka, Šajeta, Pero Defformero, Antenat, Ogenj, Six Pack, Petar Dundov, Belfast Food, J.R. August, Smoke Mardeljano, NLV, Felver, Sfumato, Sloanwall, Sergio Lounge i Phillipe zabavljali su nas od 20.00 sati pa sve do jutra. U kino dvorani vrtjele su se projekcije za one koji su htjeli nakratko predahnuti od koncerata, KSET je pretvoren u plesni podij, a u jednoj od dvorana posjetitelji su imali priliku zaigrati kolo sreće, popričati s psihologom i glumiti u predstavi.  

Brucošijada FER-a  najveći je događaj ovog tipa. Odavno je nadmašila granice obične brucošijade, rado ju posjećuju i brucoši i studenti viših godina, ali i oni koji su davno sjedili u školskim klupama - upravo zbog toga i uživa epitet najpoznatije brucošijade u Hrvatskoj. Uz to, naša je brucošijada specifična po tome što se održava u prostorijama Fakulteta te ju organizira i realizira oko 200 volontera neprofitabilne studentske udruge Saveza studenata FER-a i klub KSET.

Veselimo se sljedećem izdanju najvećeg studentskog festivala, a Brucošijadu FER-a pozdravljamo do iduće godine!

Autor: Marko Tucaković
Svečano potpisivanje Ugovora o...

Dana 24. listopada 2018. godine u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja održano je svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava Zaklade za 11 projekata.

Program se bazira na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije, a provode ga HRZZ i Švicarska nacionalna zaklada za znanost. Cilj je pokretanje istraživačkih kapaciteta u Švicarskoj i Hrvatskoj te razvoj znanstvene suradnje i prijenos znanja, vještina i tehnologija.

S FER-a je prijavljeno 11 projekata, a za financiranje je odobren projekt prof. dr. sc. Marija Kovača “Heterogeni računalni sustavi s prilagodljivim procesorima" vrijedan oko 1,4 milijuna kuna. Partner na ovom projektu je ETH Zürich.

Glavni cilj projekta je istražiti najvažnije ugradbene blokove arhitektura budućih heterogenih računalnih sustava te integrirati arhitekture pojedinih komponenata u sustav visoke razine.  Osnovni izazov ovog istraživanja je očekivanje rasta zahtjeva za računalnom snagom koje ove aplikacije imaju uz ograničenja na utrošak energije kako kod računala visokih performanci tako i kod ugradbenih računala.

Autor: Marko Tucaković
Potpisana 24 nova ugovora u okviru...

U okviru programa “Razvoj karijera mladih istraživača" potpisali smo 13 ugovora za nove doktorande koji će sudjelovati u znanstveno-istraživačkom radu usmjeravajući  svoju karijeru prema vrhunskoj znanosti.

Istaknuti znanstvenici s međunarodno priznatim dostignućima postali su voditelji 11 istraživačkih projekata koje provode u cilju stvaranja novih znanja, jačanja hrvatskoga gospodarstva i dobrobiti društva.

O novim projektima više u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
Novi Erasmus+ projekti

FER je partner na tri nova Erasmus+ projekta ukupne vrijednosti oko 750 000 eura, čime potvrđujemo da smo u samom vrhu i po broju ugovorenih Erasmus+ projekata među sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj ovih obrazovnih projekata je povezivanje institucija iz različitih sektora i disciplina kako bi se stvorilo poslovno partnerstvo orijentirano prema razvoju i promociji edukacije, razmjeni iskustava i inovativnih pristupa. Projekti su usmjereni prema proširenju i ojačavanju znanja iz akustike, zajedničkim HVET kvalifikacijama stručnjaka u automatizaciji u zgradarstvu te inteligentnim pomorskim sustavima.

Više informacija o projektima pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
Novi IRI projekt - Razvoj...

FER kao partner sudjeluje na novom projektu istraživanja, razvoja i inovacija "Razvoj multifunkcionalnog antiterorističkog sustava (MAS)" koji je ugovoren u okviru poziva "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije" (IRI). Voditelj je prof. dr. sc. Ivan Petrović, a koordinator tvrtka DOK-ING d.o.o. Ukupna vrijednost projekta je oko 25 milijuna kuna, a iznos predviđen za FER je oko 2,8 milijuna kuna.

Analiza stanja u protuterorističkim i antiterorističkim snagama (vojne postrojbe koje provode protuterorizam i policijske snage koje provode antiterorizam) nedvojbeno ukazuje na vrlo ozbiljni nedostatak adekvatnih daljinski upravljivih vozila i sustava koji mogu odgovoriti na izazove suvremenog terorizma. Cilj ovoga projekta je razviti multifunkcionalni antiteroristički sustav (MAS) koji se sastoji od daljinski upravljanog antiterorističkog navalnog vozila i transportno-logističkog i zapovjedno-operativnog modula na terenskom vozilu (zapovjedno vozilo) koji će pronaći svoje primjene na navedenim sektorima tržišta.

Autor: Marko Tucaković

Dopredsjednici Hrvatske sekcije IEEE, Ani Katalinić Mucalo dodijeljena je nagrada Clementina Saduwa Award. Ova prestižna nagrada IEEE Regije 8 godišnje se dodjeljuje izvanrednim inženjerkama za ostvarenu tehničku izvrsnost, uspjehe u karijeri te istaknuto promicanje ravnopravnosti spolova u struci.

Ana je djelatnica Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), a nagradu je dobila za istaknuto sudjelovanje na razvoju nacionalne strategije prijelaza digitalne zemaljske televizije na DVB-T2 sustav, kao i za višegodišnje djelovanje u rješavanju tehničkih i regulatornih pitanja iz područja elektroničkih komunikacija na nacionalnoj i međunarodnoj razini te kroz projekte iz pretpristupnih programa EU. Uz stručno djelovanje, Ana je pokrenula nekoliko programa i održala brojne aktivnosti i događaje prožete filantropskim i humanitarnim karakterom. Među njima ističu se nekoliko inačica događaja Žene u ICT-u (hrvatska inačica međunarodnog događaja Girls in ICT Day) te doprinos Hrvatskoj sekciji IEEE kroz istaknuto vođenje interesne skupine Young Professionals, tada naziva GOLD, istaknuto povezivanje različitih generacija u hrvatskim akademskim i gospodarskim zajednicama, te postizanje visoke međunarodne prepoznatosti Sekcije. Ana je rođena 1980. godine u Sarajevu, a školovala se na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva gdje je diplomirala 2005., a doktorirala 2013. godine.

Nagrada je pokrenuta u čast Clementine Saduwe, iznimno istaknute volonterke Nigerijske sekcije IEEE koja je stradala u terorističkom napadu u svojoj 29. godini. Ani je nagrada svečano uručena uz prigodno održani govor zahvale pred predstavnicima 57 sekcija i visokim dužnosnicima IEEE Regije 8 na 111. sastanku Regije održanom 19. listopada 2018. godine.

Ponosno čestitamo Ani na ovom prestižnom priznanju!

Fotografije svečane dodjele možete pogledati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vinko Lešić
Akademik prof. dr. sc. Ignac Lovrek...

Na izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održanoj u četvrtak, 15. studenoga 2018. godine, na kojoj su birani članovi novog Predsjedništva Akademije, za tajnika Razreda za tehničke znanosti izabran je akademik prof. dr. sc. Ignac Lovrek. Čestitamo!

Autor: Ana Fadljević
Donacija poduzeća ABB Hrvatska Zavodu...

Poduzeće ABB Hrvatska donirala je Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju mobilne modele elektromotornih pogona s frekvencijskim pretvaračima ACS880, programirljive logičke kontrolere AC500 i operatorske panele CP635. Donirana oprema koristit će se za studentske radove u Laboratoriju za upravljanje elektromotornim pogonima i Laboratoriju za električne strojeve, te za seminare za stručnjake iz gospodarstva.

Zahvaljujemo direktoru poduzeća Željku Štruglinu te Žarku Pelešu, Davoru Goričkom i Ivanu Rajkoviću, koji su prepoznali potencijal našeg Laboratorija. Također zahvaljujemo dugogodišnjem zavodskom suradniku Milivoju Puzaku na angažmanu oko opremanja laboratorija.

Autor: Damir Sumina