Obavijesti

Fotografije sa svečanih promocija...

U subotu, 28. listopada 2017. godine u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" održane su svečane promocije pristupnika koji su završili diplomski studij u srpnju i rujnu 2017. godine. Ukupno je promovirano 383 magistara inženjera.

Fotografije sa svečanih promocija možete preuzeti u nastavku:

Autor: Petra Lukina

U srijedu, 13. prosinca 2017. godine, u Hrvatskom saboru dodijeljene su Državne nagrade za znanost za 2016. godinu. Prof. emer. dr. sc. Leo Budin dobitnik je nagrade za životno djelo iz područja tehničkih znanosti, a doc. dr. sc. Mirko Poljak dobitnik je godišnje nagrade za znanstvene novake. Državne nagrade za znanost dodjeljuju se za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja te za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci. Nagrade su laureatima uručili predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Više o nagrađenim dobitinicima pročitajte u proširenoj obavijesti.

Autor: Alan Vukić
Proslavljen Dan FER-a

U petak, 24. studenoga 2017. godine, u dvoranama D1 i D2 svečano je proslavljen Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Tom su prigodom dodijeljene nagrade: "Josip Lončar", Nagrada za znanost te nagrade tvrtki Končar, Siemens, Ericsson Nikola Tesla i instituta INETEC, najuspješnijim studentima i djelatnicima Fakulteta. Proslavu je otvorio i vodio dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić. Nakon uvodnih riječi dekana, skupu su se obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva gospodin Bernard Gršić te ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. Svečani dio proslave glazbeno su popratili vokalistica Petra Oreč i gitarist Luka Banić.

Fotografije s proslave možete vidjeti u galeriji, a popis nagrađenih pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Alan Vukić
FER i Tehničko sveučilište u Beču...

U sklopu provedbe Ugovora o znanstvenoj – tehničkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Savezne vlade Republike Austrije odobren je projekt „Difuzijski sustavi viševrsnih bioloških naliča za obradu otpadnih voda“ (MubiSys). Hrvatski tim vodi doc. dr. sc. Mario Bukal s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Austrijski partner na projektu je Tehničko sveučilište u Beču, a voditeljica austrijskog tima je dr. sc. Esther Daus.

Više informacija o  projektu pročitajte u proširenom sadržaju obavijesti.

Autor: Alan Vukić

U sklopu završne radionice uspostavnog istraživačkog projekta HRZZ-a ''Ultrazvučni sustav za određivanje svojstava kompleksnih materijala u nelinearnim uvjetima pobude'' u ponedjeljak, 18. 12. 2017. godine na Zavodu za Elektroakustiku u prostoriji C10-01 (zgrada C, X. kat) održat će se dva pozvana predavanja.

Prvo predavanje održat će dr. sc. Marko Budimir iz tvrtke INETEC d.o.o. o feroelektricima i piezokeramičkim materijalima te njihovoj industrijskoj primjeni kod nedestruktivnog testiranja pasivnih materijala pri detektiranju malih pukotina u visokotlačnim cijevima energetskih postrojenja u 10.00 sati.

Drugo predavanje o primjeni ultrazvuka visoke energije u prehrambenoj industriji održat će izv. prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u 10.30 sati.

Pozvani su svi, a posebno studenti.

Autor: Antonio Petošić

Odjel za računalnu inteligenciju Hrvatske sekcije IEEE poziva Vas na predavanje:

"Real world graph matching"

koje će Dino Šantl održati u ponedjeljak, 18. prosinca 2017. godine, u 12.15 sati, u prostoriji A201 Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Predviđeno trajanje predavanja je 60 minuta, a predavanje će biti na hrvatskom jeziku.

Pozivamo sve zainteresirane, a posebno studente i one kojima je interesantno područje evolucijskog računarstva.

Kratak opis predavanja te životopis predavača dostupni su u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Marko Čupić

Hrvatska sekcija IEEE, Odjel za električne krugove i sustave (CAS) i Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) pozivaju vas na predavanje

"Development and Characterization of Carbon-Fiber Based Magnetically
Loaded Microwave Absorber Material
"

koje će održati prof. Branimir Pejčinović (Portland State University) u četvrtak, 21. prosinca 2017. godine, u 13.15 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Adrijan Barić
Prof. dr. sc. Ante Marušić dobitnik...

Prof. dr. sc. Ante Marušić primio je nagradu za životno djelo u stvaranju i radu Hrvatskog ogranka Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave (HRO CIGRÉ). 
Nagrada mu je uručena 5. studenoga 2017. godine u Šibeniku tijekom svečanog otvorenja 13. savjetovanja HRO CIGRÉ. CIGRÉ je stručna udruga sa sjedištem u Parizu i s članstvom na svih pet kontinenata.
Njezino djelovanje obuhvaća problematiku elektroenergetskih sustava i njihovih komponenata to jest bavi se razvojem, izgradnjom, pogonom i održavanjem elektroenergetskih postrojenja i njihovih elemenata.
 

Autor: Ana Filipović

Zavod za telekomunikacije i Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje u organizaciji projekta Resilient controller and hypervisor placement for future communication networks (RESyST):

"Programmable and secure data center networks: Challenges and current results"

koje će održati Dr. Marija Furdek s KTH Royal Institute of Technology, Sweden u srijedu, 20. 12. 2017. godine, u 11.00 sati, u Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.

Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Mario Kušek

Poštovane članice i članovi Hrvatske sekcije IEEE, pozivamo Vas na predavanje u organizaciji Odjela za obradu signala Hrvatske sekcije IEEE i Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija, pod naslovom:

"Multiplierless multirate filters based on amplitude sharpening and compensation",

koje će održati Aljoša Dudarin, mag. ing. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u utorak, 19. prosinca 2017. godine, u 10.00 sati, u Knjižnici ZESOI-ja Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.
Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Zvonko Kostanjčar

ACROSS CoE - Centre of Excellence for Autonomous and Cooperative Robotic Systems, IEEE Hrvatska sekcija, Odjel za robotiku i automatizaciju, ZCI-DATACROSS i H2020 projekt "EXCELLABUST - Excelling LABUST in marine robotics" vas pozivaju na predavanje

"Distributed hybrid control of multi-agent systems under high level specifications"

koje će održati Prof. Dimos V. Dimarogonas, KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Švedska.

Predavanje će se održati u utorak, 19. prosinca 2017. godine, 11.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Više o predavaču i predavanju možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Nikola Mišković
Održana orijentacijska radionica za...

Orijentacijska radionica za 12 novih docenata održana je na FER-u, u petak, 8. prosinca 2017. godine. Cilj je radionice dati novim docentima relevantne informacije neophodne za nastavni, istraživački i stručni rad na Fakultetu te savjete za uspješan razvoj akademske karijere. Na radionici su članovi Uprave Fakulteta upoznali docente s aktivnostima u svojim resorima. Nakon uvodnih riječi dekana i prof. dr. sc. Svena Lončarića, prodekan za nastavu upoznao je docente sa studijskim programima, istaknuo je izazove u modernoj edukaciji te naglasio važnost korištenja novih tehnologija. Prodekan za znanost govorio je o radu istraživačkih laboratorija, programima za poticanje istraživanja i inovacija te o uslugama Centra za potporu istraživanja. Prodekan za poslovanje predstavio je ustroj FER-a, rad Službi i ureda te upoznao je docente s poslovanjem Fakulteta. Predsjednik Odbora za izbore u zvanja prof. dr. sc. Damir Seršić objasnio je proces izbora u zvanja i uvjete napredovanja. Izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković, voditelj Centra za potporu istraživanja podijelio je svoja iskustva na međunarodnim istraživačkim projektima, a prof. dr. sc. Neven Elezović opisao je kako biti odličan nastavnik. Voditelj Centra za informacijsku potporu Svebor Prstačić dipl. ing.  prezentirao je IT infrastrukturu FER-a. Radionica se nastavila u otvorenoj raspravi, a za kraj docentima se obratio profesor Lončarić zaželjevši im uspješnu akademsku karijeru.

Autor: Alan Vukić
FER-u odobren projekt iz programa...

Europska komisija odobrila je Fakultetu elektrotehnike i računarstva projekt pod nazivom “Tečaj industrijske akustike o buci, utjecaju buke na ljude i o buci okoliša” (IAC) u okviru programa Erasmus +, aktivnosti suradnje u svrhu inovacije i razmjene dobre prakse. Znanstvenici s FER-a pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Kristiana Jambrošića partneri su koordinatoru projekta, poljskom poduzeću KFB Polska Sp. z o.o. Projekt koristi inovativnu metodu učenja i podučavanja koja promovira otvorenu i inovativnu edukaciju korištenjem ICT tehnologija. Korištenjem virtualne stvarnosti omogućit će se vizualizacija fenomena, mehanizma stvaranja buke te akustičnih rješenja. “Ideja implementacije nove metode učenja pojavila se zbog potrebe povećanja svjesnosti stručnjaka o ulozi koju akustički komfor ima u svakodnevnom životu čovjeka. Analiza provedena na 73 najbolja europska sveučilišta pokazala je da na njima postoji veliki broj predmeta na preddiplomskim i diplomskim studijima koji su vezani uz akustiku. Međutim, većina je povezana s audioinženjerstvom i glazbom (65%), a samo manji dio (31%) povezan je s industrijskom i tehničkom akustikom" - objasnio je profesor Kristian Jambrošić.

Autor: Alan Vukić

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Zajednički odjel AES i GRS, Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

"Integrated Photonics for LIDAR and Communications"

koje će održati dr. sc. Tin Komljenović s University of California, Santa Barbara, SAD u utorak, 19. prosinca 2017. godine, u 14 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, zgrada D, prizemno.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Davor Bonefačić

Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave FER-a i Odjel za računarstvo Hrvatskog ogranka IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Mikroservisi u produkciji"

koje će održati dr. sc. Marin Prcela, Lead Software Engineer iz tvrtke minus5, u utorak, 19. prosinca 2017. godine, u 11.15 sati, u dvorani D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predavanje će biti na hrvatskom jeziku, održava se u sklopu predavanja iz izbornog predmeta Računarstvo zasnovano na uslugama, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta te je otvoreno za sve zainteresirane.

Više o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Danko Ivošević

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Od nastave usmjerene na predmet, do nastave usmjerene na studenta"

koje će održati prof. emerit. Vlasta Vizek Vidović, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu u ponedjeljak, 18. prosinca 2017. godine, u 18 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vesna Kezdorf
Održane radionice DATACROSS-a

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave (DATACROSS) organizirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva svoje znanstvene radionice i imao prvi sastanak. Istraživačka jedinica za znanost o podatcima organizirala je 30. studenoga 2017. godine radionicu "2nd Int'l Workshop on Data Science". U okviru programa radionice održano je plenarno predavanje prof. dr. sc. Saše Džeroskog s Instituta Jožef Stefan u Ljubljani te usmene i poster-prezentacije projekata istraživačkih grupa. Više informacija o radionici možete pročitati ovdje.

Istraživačka jedinica za kooperativne sustave održala je svoju godišnju radionicu 1. prosinca 2017. godine. U okviru radionice održani su radni sastanci istraživačkih grupa.

Autor: Alan Vukić
Predstavljen projekt DATACROSS

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave 30. studenoga 2017. godine u Sivoj vijećnici FER-a predstavio je svoj najnoviji projekt DATACROSS u okviru kojeg će se zaposliti više od 40 novih istraživača. Projekt će omogućiti visoki intenzitet vrhunskih znanstvenih istraživanja te prijenos znanja i tehnologija u gospodarstvo. Cilj projekta je ubrzati gospodarski rast Republike Hrvatske te potaknuti zapošljavanje novih stručnih kadrova.

Više informacija o projektu pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Alan Vukić

Fakultet elektrotehnike i računarstva aktivno je sudjelovao u desetoj po redu NATO vježbi zaštite NATO i nacionalnih računalnih sustava pod nazivom "Cyber Coalition 2017". Vježba, između ostalog, obuhvaća obranu od malvera, hibridne izazove koji uključuju i društvene mreže te napade na mobilne uređaje. Testirane su operativne i pravne procedure te suradnja s akademskom zajednicom i privatnim sektorom. Trodnevnom vježbom, u kojoj je sudjelovalo 25 NATO članica, NATO partnerske zemlje te Europska Unija rukovodilo se iz Estonije, dok je većina sudionika bila na svojim uobičajenim radnim mjestima.

Više informacija o vježbi dostupno je na:

Autor: Stjepan Groš

U utorak, 21. studenog 2017. je u prostoru Centra znanja, kreativnosti i inovacija HUB385 održan IoT Innovation Night Zagreb edition, susret za razmjenu informacija između IoT projekata financiranih iz programa Obzor 2020 i hrvatske IoT zajednice. Događaj su suorganizirali članovi projektnog tima symbIoTe (FER i Vipnet), IoT-EPI (Europska inicijativa za razvoj IoT platformi) i lokalna IoT zajednica. Ovo je jedan u nizu događaja koje IoT-EPI organizira u suradnji s lokalnom zajednicom po cijeloj Europi za promociju otvorenih IoT rješenja i platformi, a s ciljem umrežavanja istraživačkih institucija i industrije. Na događaju je sudjelovalo oko 100 sudionika iz lokalnih "startupa" i poduzeća zainteresiranih za područje Interneta stvari.

Više informacija i nekoliko fotografija s događaja pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Ivana Podnar Žarko
Potpisan sporazum sa švedskim Saabom

Fakultet elektrotehnike i računarstva i švedska tvrtka Saab potpisali su u utorak, 28. studenoga 2017. godine Sporazum o razumijevanju s ciljem stvaranja Centra izvrsnosti za autonomne i kooperativne robotske sisteme (ACROSS) u Hrvatskoj. Potpisivanjem sporazuma doprinijet će se jačanju suradnje i razvoju dugoročnog zajedničkog pothvata između FER-a, švedskog Kraljevskog instituta za tehnologiju (KTH) te Inovacijskog centra "Nikola Tesla" (ICENT).

Više o sporazumu i projektu pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Alan Vukić
Ministar obrane Damir Krstičević...

Na poziv ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića u četvrtak, 16. studenog 2017. godine u MORH-u je održana prezentacija projekta Cyber Conflict Simulator koji zajednički provode tvrtka Utilis d.o.o. i Fakultet elektrotehnike i računarstva. Radi se o prvom projektu koji se odnosi na pružanje podrške obrambeno-sigurnosnom sektoru, a sufinanciran je sredstvima Europske unije. Prezentacije su održali doc. dr. sc. Stjepan Groš, voditelj projektnog FER-ovog tima, Zdenko Čorić, direktor tvrtke Utilis d.o.o. te Goran Basarac iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. U prezentacijama je prikazan strateški okvir unutar kojega je projekt prijavljen i sufinanciran, povijest nastanka ideje te proces prijave projekta. Ministar Krstičević čestitao je prijaviteljima projekta te najavio podršku Ministarstva obrane njegovoj realizaciji. Više informacija o prezentaciji pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Alan Vukić

Pristupnik Mladen Karan, mag. ing. brani doktorski rad:

"Računalom potpomognuta izgradnja i semantičko pretraživanje zbirki pitanja i odgovora".

Obrana doktorskoga rada održati će se u četvrtak, 21. prosinca 2017. godine, u 11.00 sati, u Sivoj vijećnici (zgrada D, prizemno).

 

Autor: Mirjana Grubiša

Pristupnik Kruno Lenac, mag. ing.  brani doktorski rad:

"Istodobna lokalizacija mobilnih robota i trodimenzionalno modeliranje nepoznatih
složenih prostora u stvarnome vremenu"

("Simultaneous mobile robot localization and three-dimensional modeling of unknown complex
environments in real time").

Obrana doktorskoga rada održati će se u srijedu, 20. prosinca 2017. godine u 10.30 sati, u Sivoj vijećnici (zgrada D, prizemno).

Autor: Mirjana Grubiša

Obrana završnog specijalističkog rada Željeznički elektrotehnički sustavi Dalibora Matanića, mag. ing. pod naslovom:

"Analiza sučelja između uređaja relejnog automatskog pružnog bloka i
elektroničkog željezničko-cestovnog prijelaza
"  

održat će se u četvrtak, 21. prosinca 2017. godine, u 10.30 sati na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo (u zavodskom seminaru (zgrada C, IX. kat, C9-02).

Autor: Smiljanka Turkalj

Pristupnik mr. sc. Boris Sučić, dipl. ing.  brani doktorski rad:

"Model sustava za gospodarenje energijom u zgradarstvu
zasnovan na kontekstualnim parametrima"

Obrana doktorskoga rada održati će se u srijedu, 20. prosinca 2017. godine, u 12.00 sati na Zavodu za visoki napon i energetiku (zgrada D,  II. kat,  D244).

Autor: Đurđica Tomić Peruško