Obavijesti

Svečana promocija magistara inženjera

Svečana promocija magistara inženjera održat će se u subotu, 6. travnja 2019. godine, u dvorani D1 Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Na promociji će biti promovirani kandidati koji će diplomski rad obraniti u veljači i ožujku.

Popis kandidata i točno vrijeme početka promocije objavit ćemo naknadno nakon obrana.

Autor: Tomislav Matleković

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na Poslijediplomski doktorski studij FER-a za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice znanosti (6 semestara, drugi upisni rok u ak. god. 2018./2019.) iz područja tehničkih znanosti, znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO

Studenti mogu upisati studij u trajanju od 3 godine (studij u punom radnom vremenu) ili studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina (studij s dijelom radnog vremena).

Broj slobodnih mjesta: 30 ukupno.

Studenti doktorskoga studija plaćaju školarinu u iznosu od 60.000,00 kuna, a plaća se u ratama od 10.000,00 kn po semestru. Nastava započinje u ožujku 2019. godine.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana od 9.00 do 13.00 sati, od objave natječaja do zaključno 25. siječnja 2019. godine.

Razgovor s pristupnicima obvezni je dio upisnoga postupka, a održat će se u ponedjeljak, 4. i utorak, 5. veljače 2019. godine od 9.00 do 15.00 sati na FER-u. O terminu razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Detaljnije obavijesti mogu se dobiti na telefon (01) 6129 920 ili adresu e-pošte: doktorski.studij@fer.hr, a publikacija o poslijediplomskom doktorskom studiju može se pogledati na: http://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Obitelj Hrvoić uz potporu Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu objavljuje

NATJEČAJ

za dodjelu jedne (1) stipendije "Prof. dr. sc. Jasna Šimunić Hrvoić" za studenticu ili studenta FER-a koji će u akademskoj godini 2018./2019., u ljetnome semestru, upisati 4. semestar diplomskog studija i izrađivati diplomski rad u suradnji sa Sveučilištem u Torontu, Kanada.

Stipendija pokriva sljedeće troškove:

  1. povratnu avionsku kartu do Toronta;
  2. administrativne troškove Sveučilišta u Torontu;
  3. troškove smještaja u Torontu;
  4. troškove prehrane za vrijeme boravka u Torontu.

Pravo na dodjelu stipendije imaju studentice i studenti koji će u akademskoj godini 2018./2019. upisati Diplomski rad u 4. semestru diplomskog studija, uz uvjet da će do upisa 4. semestra položiti sve ispite u roku propisanome studijskim programom.

Prednost pri dodjeli stipendije imaju studentice i studenti kojima je područje izrade diplomskog rada vezano uz elektroniku i njene primjene.

Studentu koji ostvari pravo na stipendiju, FER će osigurati administrativnu pomoć pri ostvarenju stipendije, u skladu s procedurom Sveučilišta u Torontu, objavljenom na stranici:
http://www.sgs.utoronto.ca/prospectivestudents/Pages/International-Visiting-Graduate-Students.aspx.

Prijave se primaju u pisarnici FER-a, Unska 3, svakog radnog dana u vremenu od 9 do 13 sati, od objave natječaja do zaključno 28. siječnja 2019. godine u podne.

Detaljnije obavijesti mogu se dobiti na telefon (01) 6129 800 ili e-poštom: ana.fadljevic@fer.hr.

Kratki životopis prof. dr. sc. Jasne Šimunić Hrvoić nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Fadljević
Održana FIRST LEGO League

U subotu, 19. 1. 2019. je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održano državno robotičko natjecanje FIRST LEGO League u organizaciju Hrvatskog robotičkog saveza. Hrvatska je jedna od 98 država svijeta u kojoj se održava ovo natjecanje, a ukupno u svijetu sudjeluju preko 320 000 natjecatelja. Ovogodišnja tema je "U orbitu", a u Hrvatskoj je nastupilo 16 ekipa s 3 - 10 članova starih 9 - 16 godina. Svaka ekipa nastupila je u četiri kategorije: projekt, temeljne vrijednosti, tehnički intervju i robotska igra. Dodijeljene su nagrada najuspješnijima u svakoj od kategorija te za ukupni poredak. Ocjenjivači i suci su bili s 5 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Građevinski fakultet, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i računarstva), Hrvatskih voda te predstavnici industrije. 

Nagradu za najuspješniju izvedbu robotske igre osvojila je ekipa Brickvengers, FER, Zagreb.

Četiri najuspješnije ekipe su se plasirale na regionalno natjecanje Adria regije, koje će se održati 16. ožujka u Celju u Sloveniji, a jedna od tih ekipa je i Brickvengers s FER-a.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Ana Sović

FER, u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i drugim partnerima provodi projekt STEM revolucija u zajednici. U sklopu projekta studenti su, koristeći se tehnologijama poput micro:bita, mBota i 3D printera izradili svoje projekte koje će predstaviti na STEM danu otvorenih vrata koji će se održati u srijedu, 23. siječnja 2019. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 17 do 19 sati.

Na STEM danu moći ćete besplatno isprobati igrice, okušati se u kvizovima, vidjeti izložene radove poput 3D printanih privjesaka za ključeve i stalka za mobitele te se poigrati mBotom robotom. Više informacija o projektu pročitajte ovdje, a za sva pitanja slobodno se javite na juraj.petrovic@fer.hr.

Autor: Predrag Pale

U organizaciji studentske udruge EESTEC LC Zagreb održan je 12. siječnja prvi IoT Hackaton na FER-u uz sponzorstvo poduzeća A1 Hrvatska. Hackaton su zajednički osmisli, mentorirali i omogućili naši alumni iz A1 Hrvatska i članovi FER-ovog Laboratorija za Internet stvari. Studenti su dobili izazovan zadatak od tri koraka: imali su prilike osmisliti vlastiti senzorsko-aktuacijski čvor koristeći Arduino, povezati ga na komercijalnu platformu Cumulocity te ga učiniti globalno pretraživim i otvorenim koristeći symbIoTe IoT Portal. Time su stekli praktično iskustvo razvoja cjelokupnog IoT-rješenja, ali i znanje o važnosti interoperabilnosti za IoT gdje su koristili programsko rješenje otvorenog kôda symbIoTe middleware razvijeno o okviru H2020 projekta symbIoTe (A1 Hrvatska i FER su partneri na projektu).

Svi studentski timovi su impresionirali žiri svojim tehničkim rješenjima koja su nastala u samo 24 sata te je bilo teško odabrati najbolje. Prvonagrađeni tim je jedini implementirao cjelovito rješenje s izvrsnom mobilnom aplikacijom koja pretražuje i koristi sve resurse sa symbIoTe IoT Portala. Drugonagrađeni tim je ponudio inovativne ideje za pametni parking uz odličan pitch, a treći tim se istaknuo najsloženijim hardverskim rješenjem. Čestitke svim timovima na rezultatima te trudu i entuzijazmu! Odlično su zaključili tjedan dana IoT-a na FER-u i cjelokupnu IoT radionicu. Za više informacija o pobjednicima posjetite Facebook stranicu.

Velike zahvale organizatorima iz udruge EECTEC Tomislavu Fičku, Matiji Kranjčecu i Margareti Rajčić te angažiranim mentorima Zvonimiru Zeleniki, Bojanu Blazona, Tomislavu Lastaviću i prof. dr. sc. Mariju Kušeku.

Atmosferu s događaja uz dobre vibracije prenosimo fotografijama u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Ivana Podnar Žarko
Na FER-u održana adventska...

Na FER-u je 19. prosinca 2018. godine održana humanitarna akcija Adventska groznica obuzela robote s FER-a“, jedinstven i inovativan događaj na kojem su roboti posjetiteljima posluživali čokoladne slastice i tople napitke. Humanitarnu akciju su organizirali članovi Laboratorija za automatiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) pod robotics@fer.hr brendom, dok su svi novčani prilozi donirani Udruzi za autizam – Zagreb.

Kako bi sve pripremili za humanitarnu akciju, 22 volontera iz LARICS-a uložili su više od 500 sati efektivnog rada, no taj napor je urodio plodom: nakon 45 tisuća pregleda događaja na Facebooku, FER je za vrijeme trajanja akcije posjetilo više od 2.000 posjetitelja koji su se počastili čokoladnim brownieima ili kuhanim vinom, upoznali se s radom LARICS-a i robotics@fer.hr brenda, kao i s Udrugom za autizam, a uz to su imali priliku iz prve ruke proučiti kako rade neki od najmodernijih robota trenutno na tržištu. S vremenom od 48 sekundi po narudžbi, ostvareno je čak 598 narudžbi, no FER-ovi roboti podnijeli su to bez problema.

Humanoidni robot Pepper primao je narudžbe, robotska ruka Franka ih je pripremala, a industrijski robot Baxter posluživao. Uz to su NAO roboti zabavljali posjetitelje, Sphero roboti mamili su ih svojim zanimljivim koreografijama, a oni odvažni imali su priliku i sami upravljati STEMI Hexapodima.

Na samom kraju, ova neobična i zanimljiva humanitarna akcija bila je itekako uspješna: prikupljeno je više od 13.500 kuna za Udrugu za autizam, što će članovima i štićenicima omogućiti da opreme i unaprijede brojne programe, kućanstva, radionice i živote zajednice. Veliko hvala svim sudionicima, posjetiteljima i volonterima ove akcije!

Autor: Ivana Mikolić
Objavljen novi broj FER-ovog glasnika

Objavili smo novi broj FER-ovog glasnika. U broju za mjesec za mjesec prosinac pročitajte o novim projektima, nagradama i priznanjima za naše studente i djelatnike, događajima iz popularizacije znanosti te o ostalim aktivnostima na Fakultetu.

Na Glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Noć muzeja @FER

U petak, 1. veljače 2019. godine održava se 20. po redu Noć muzeja, manifestacija koja se paralelno odvija u preko stotinu hrvatskih gradova. Ovaj događaj svake godine privlači nekoliko stotina tisuća posjetitelja u muzeje, baštinske i kulturne ustanova diljem Hrvatske.

Cilj Noći muzeja je upoznati širu javnost s muzejima i njihovim postavima, ali i ulogom muzeja u modernom društvu, a ovogodišnja tema manifestacije je "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost". U sklopu Noći muzeja na FER-u će se, u suradnji s udrugom Retro info iz Zagreba i drugim partnerima, održati interaktivna izložba starih mehaničkih i elektroničkih računala te igraonica legendarnih računalnih igara, a sve će bit popraćeno prigodnom retro glazbom.

Noć muzeja na FER-u počinje u 18 sati i traje do ponoći, a ulaz je slobodan.

Autor: Marko Tucaković
Prvi DroneDays na FER-u!

Uzbudljive vijesti stižu iz LARICS-a: Sljedeće godine održat će se prvo izdanje DroneDaysa, dvodnevnog skupa o bespilotnim letjelicama! DroneDays će 26. i 27. ožujka 2019. godine na FER-u okupiti stručnjake iz industrije i akademije, kao i krajnje korisnike i zakonodavna tijela iz područja upravljanja bespilotnim letjelicama. Posjetitelji će moći poslušati predavanja stručnjaka, kao i posjetiti prezentacije i štandove poduzeća te demonstracije u letačkoj zoni, što će im pružiti uvid u najnoviju tehnologiju, trenutno tržište te zakone i pravilnike vezane uz ovo područje.

DroneDays organizira Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS s FER-a, a skup sufinancira i H2020 projekt AeRoTwin. Registracije za DroneDays otvorit će se 10. siječnja 2019. godine te je broj istih ograničen. Izložbeni prostor, odnosno štandovi poduzeća bit će otvoreni za javnost za vrijeme trajanja skupa. Za daljnje informacije posjetite web stranicu DroneDaysa - dronedays.fer.hr

Autor: Alan Vukić