Obavijesti

Za srpanjski upisni rok za upis na diplomski studij u akademskoj godini 2020./2021. okončan je razredbeni postupak i formirana lista pristupnika koji su ostvarili pravo upisa.

Pravo upisa ostvarilo je 286 pristupnika dok 17 kandidata, koji su predali prijave, nije ostvarilo pravo upisa.

Svi pristupnici koji su predali prijavu za upis na diplomski studij u srpanjskom roku mogu vidjeti svoj status nakon završenog razredbenog postupka na stranici:
http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava.

Za prijavu na stranicu potrebno je upisati korisničko ime i lozinku koja je navedena prilikom ispunjavanja web prijave.

Pristupnici će upis potvrđivati uplatom naknade za upisni paket za prvi upis u 1. godinu diplomskog studija u iznosu od 100,00 kuna i upisnine za upis u akademsku godinu u iznosu od 200,00 kuna. Račune za uplatu spomenutih naknada moći će, unutar 24 sata od objave rezultata srpanjskog upisnog roka, preuzeti ovdje. Uplatu je potrebno izvršiti odmah na temelju računa i poziva na broj navedenog na računu koji je jedinstven za svakog studenta, a najkasnije do 15. rujna 2020. godine. Potvrdu o uplati nije potrebno dostaviti.  

Pristupnici koji nisu ostvarili pravo upisa na ovom upisnom roku, automatski su prijavljeni za rujanski upisni rok. Za rujanski rok je preostalo 314 slobodnih mjesta.

Prijave za rujanski razredbeni postupak bit će otvorene početkom rujna o čemu će pravovremeno biti objavljena obavijest.

Autor: Petra Lukina

Svi pristupnici koji su u srpanjskom roku predali prijavu za upis na diplomski studij  mogu nakon obavljenog razredbenog postupka vidjeti rezultate na stranici: http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava.

Za prijavu na stranicu potrebno je upisati korisničko ime i lozinku koja je navedena prilikom ispunjavanja web prijave.

Konačni rezultati razredbenog postupka bit će objavljeni po okončanju žalbenog postupka.

Žalbe na razredbeni postupak mogu se podnijeti Povjerenstvu za upis studenata putem urudžbenog zapisnika u pisanom obliku najkasnije 24 sata nakon objave rezultata, odnosno najkasnije do srijede, 29. srpnja 2020. godine do 13.30 sati. Na podnesene žalbe Povjerenstvo je dužno odgovoriti u roku od 24 sata.

Kontakt adresa za pitanja o upisu na diplomski studij je diplomski.upisi@fer.hr.
 

Autor: Ana Filipović
Upis u prvu godinu preddiplomskog...

Odaslane su poruke elektroničke pošte kandidatima koji su ostvarili pravo na upis. U tijeku je unos traženih podataka u našu upisnu aplikaciju.

Konačna rang-lista za upis na studijske programe objavljena je 20. srpnja 2020. godine u 16.00 sati na poveznici www.postani-student.hr.

Pristupnici koji su ostvarili pravo upisa na FER trebaju do 24. srpnja 2020. godine dovršiti/potvrditi upis putem FER-ove aplikacije za online upis na 1. godinu preddiplomskog studijaUpute za pristup aplikaciji pristupnici su dobili putem elektroničke pošte

Dolazak na fakultet radi potvrđivanja upisa nije potreban.

Nakon obavljanja svih koraka navedenih u aplikaciji, pristupnici nam trebaju poštom poslati dva potpisana primjerka ugovora te eventualno dodatne dokumente. To trebaju učiniti najkasnije 24. srpnja 2020. godine. 

Upis izvan navedenih termina neće biti moguć!

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Filipović
Natječaj za upis studenata na...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na Poslijediplomski doktorski studij FER-a za stjecanje akademskoga stupnja doktora/doktorice znanosti (6 semestara, prvi upisni rok u ak. god. 2020./2021.) iz područja tehničkih znanosti, znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA
i
RAČUNARSTVO

Studenti mogu upisati studij u trajanju od 3 godine (studij u punom radnom vremenu) ili studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina (studij s dijelom radnoga vremena).

Broj slobodnih mjesta: 60 ukupno.

Studenti doktorskoga studija plaćaju školarinu u iznosu od 60.000,00 kuna, a plaća se u ratama od 10.000,00 kn po semestru. Nastava započinje u studenom 2020. godine.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, svakoga radnoga dana u vremenu od 9 do 13 sati, od objave natječaja do zaključno 28. kolovoza 2020. godine.

Razgovor s pristupnicima obvezni je dio upisnoga postupka, a održat će se 1. i 2. rujna 2020. godine od 9 do 15 sati na FER-u. O terminu razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Detaljnije obavijesti mogu se dobiti na telefon (01) 6129 920 ili e-mail: doktorski.studij@fer.hr, a informacije o poslijediplomskom doktorskom studiju mogu se pogledati na http://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Delegacija projekta "FER...

Povodom nedavno osvojene prve nagrade u sklopu EU Sustainable Energy Week u kategoriji "Mladi", delegaciju projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" danas je primio Predsjednik RH, Zoran Milanović. Sastanku su prisustvovali izvršna direktorica DOOR-a Slavica Robić, predstavnik FER-a, prof.dr. sc. Marko Delimar, te studentice FER-a Marija Horvat, Maja Matešić i Dajana Šeketa.

Više pročitajte u članku Večernjeg lista, te u našoj prethodnoj obavijesti koja sadrži više informacija o samom natjecanju i nagradi.

Autor: Petra Škaberna
FER upisuju najbolji maturanti

FER je i ove godine, očekivano, popunio upisnu kvotu već u ljetnom upisnom roku pa će tako u akademskoj godini 2020./2021. hodnicima Fakulteta šetati 653 brucoša!

Interes za preddiplomski studij "Elektrotehnika i informacijska tehnologija" i "Računarstvo" zaista je impresivan, što je vidljivo iz podatka da je ove godine FER kao prvi izbor označilo gotovo 1100 maturanata.

Od tisuću srednjoškolaca koji su na državnoj maturi iz Matematike postigli najviše bodova, njih više od 420 odabralo je FER kao prvi izbor za upis na fakultet, a jednako impresivni rezultati odnose se i za Fiziku. Naime, čak 439 maturanata s najboljim rezultatima iz ovog predmeta pristupilo je online upisima na FER-u. Luka Hobor jedan je od samo četiri maturanata u Hrvatskoj koji je ove godine sa 100-postotnom točnošću riješio državnu maturu iz više razine Matematike i Fizike, a zahvaljujući i odličnom uspjehu iz XV. gimnazije, imao je maksimalnih 1000 bodova za upis na FER.

"FER sam upisao jer me prije svega zanimaju fizika i informatika. Razmišljao sam između PMF-a i FER-a, ali odlučio sam se ipak za FER jer me više interesira praktična primjena nego teorija. Smatram da ću na FER-u razviti potrebne vještine i znanje, kako za rad u tehnološkoj industriji tako i za ostvarivanje novih dostignuća u tom području. Vjerujem da će mi ovaj fakultet pružiti mnoge mogućnosti i kvalitetno mentorstvo te da ću pomoću njega dodatno razviti svoj potencijal", podijelio je s nama svoja razmišljanja Luka Hobor.

Brucoši i brucošice stižu na FER iz svih krajeva Hrvatske, no ipak najveći broj stiže iz zagrebačkih srednjih škola – XV. gimnazije, V. gimnazije, III. gimnazije, Gimnazije Lucijana Vranjanina, Tehničke škole Ruđera Boškovića te X. gimnazije Ivan Supek. Zanimljivo je istaknuti da nastavljamo pozitivan trend upisa djevojaka na FER jer one u ovoj generaciji čine gotovo 27% upisanih studenata. Ovaj podatak nas posebno veseli jer ulažemo dodatan trud da područje STEM podjednako učinimo atraktivnim za oba spola.

Stoga, drage naše brucošice i brucoši, želimo vam sretan početak studiranja na FER-u, uz nadu da ćemo u idućih nekoliko godina ispuniti sva vaša očekivanja te vam biti najbolji mogući poticaj za daljnje usavršavanje i znanstveni rast!

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Programu RADDAR dodijeljena nagrada...

Državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić" za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi u 2019. godini dodijeljena je programu RADDAR, a među voditeljima nalazi se i troje FER-ovih nastavnika.

Riječ je o prof. dr. sc. Vesni Županović, izv. prof. dr. sc. Dejanu Škvorcu te doc. dr. sc. Domagoju Kovačeviću koji kroz ovaj vrijedan program već godinama doprinose popularizaciji znanosti te suradnji između škola i sveučilišta.

Naime, FER je 2013. godine zajedno s XV. gimnazijom, Hrvatskim matematičkim društvom i udrugom Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić pokrenuo program RADDAR koji se sastoji od matematičkih i informatičkih radionica te posjeta Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Namijenjen je učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola, a svake je godine u program uključeno oko 250 učenika, 20 studenata te 10 nastavnika.

Pored nastavnika FER-a, dobitnici ovogodišnjeg priznanja su: Zlatka Markučič, dipl. ing., profesor savjetnik (XV. gimnazija), mr. sc. Ernest Wendling, dipl. ing., profesor savjetnik (XV. gimnazija), Vesna Ovčina, profesor savjetnik (XV. gimnazija), Jelenka Anić, profesor savjetnik (XV. gimnazija), Ladislava Bunjački, učitelj savjetnik u mirovini, Sandra Madžar, učitelj savjetnik (OŠ Miroslava Krleže Zagreb) te Magdalena Babić, dipl. ing., učitelj mentor (OŠ Vrbani Zagreb).

Više informacija o programu RADDAR nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Objavljen Glasnik FER-a za srpanj

Posljednjih nekoliko dana prije ljetne stanke obilježilo je uzbuđenje oko provođenja online upisa nove generacije FER-ovih brucošica i brucoša! Upisna kvota već je popunjena na ljetnom upisnom roku, a FER je i ove godine privukao najbolje maturante iz cijele Hrvatske.

Srpanjsko izdanje Glasnika obiluje zanimljivostima iz našeg znanstveno-istraživačkog područja, ali i zgodnim pričama i temama na koje smo posebno ponosni te ih stoga želimo podjeliti sa širom publikom.

Na Glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Ivana Žeger dobitnica je nagrade...

Nagradu Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za radiokomunikacije dobila je Ivana Žeger za rad "Pretvorba crno-bijelih slika u slike u boji uporabom tehnika strojnog učenja", izrađen pod mentorstvom prof. dr. sc. Sonje Grgić.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Društvena igra "Mundus"...

Luka Dumančić, Fran Zekan, Matija Fućek i Filip Hercig prijatelji su još iz srednjoškolskih dana, a posljednjih pet godina zajedno rade na razvoju pametne društvene igre koju su nazvali "Mundus". Projekt su započeli kao učenici zagrebačke V. gimnazije, a kroz nekoliko dana sva četvorica bit će ponosni FER-ovci. Naime, Luka i Fran već otprije studiraju na FER-u, dok Matija i Filip upravo prolaze proces online upisa.

Riječ je o "najpametnijoj društvenoj igri na svijetu" koja pruža neograničenu količinu igara na jednoj ploči uz pomoć mobitela, pojašnjavaju nam ovi mladi inovatori koji se ovih dana ozbiljno pripremaju za osvajanje međunarodnog tržišta.

Kickstarter kampanju planiraju pokrenuti 12. kolovoza 2020. godine i time pridobiti pozornost svih entuzijasta tehnologije kako bi projekt mogli podići na višu razinu i učiniti igranje Mundusa još zabavnijim.

Mundus možete podržati i vi, odlaskom na mrežnu stranicu https://mundus.tech?affid=fer, a više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Započeo program stručnih praksi

U ovogodišnjem programu Stručnih praksi FER-a 89 poduzeća raspisalo je više od 420 pozicija za studente. Sudeći prema broju prijava, studenti su posebno bili zainteresirani za stručne prakse u CROZ-u, RealNetworksu, Rimac Automobilima, APIS IT-u i Sarturi.

Više od 190 studenata pobrinulo se da ovo ljeto iskoristi na najbolji mogući način, razvojem vještina i stjecanjem iskustva koji će im biti korisni u budućoj karijeri. Neki od njih prakse će obavljati u ugodno klimatiziranim uredima, dok će ih drugi, nadamo se na jednakoj temperaturi, obavljati iz svojih domova. Uslijed promjenjivih epidemioloških okolnosti, neki od poslodavaca odlučili su studentima omogućiti da praksu odrađuju udaljeno te tako usvoje i vrijedno iskustvo rada na daljinu. Studenti su s praksama započeli 1. srpnja i obavljat će ih do 30. rujna 2020. godine, u trajanju od tri do šest tjedana.

Stručne prakse su odlična prilika za razvijanje novih vještina koje će studenti moći koristiti u kasnijoj potrazi za poslom, a dosadašnja iskustva pokazala su da praktikanti najviše cijene mogućnost da znanja i vještine koje su stekli tijekom studija primijene u praksi.

Autor: Petra Škaberna
Zavod za telekomunikacije slavi 69....

Prije 69 godina, na 74. redovnoj sjednici vijeća Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održanoj 29. lipnja i 2. srpnja 1951. godine, donesena je odluka o osnivanju Zavoda za telekomunikacije (ZTEL).

Citat iz Zapisnika:

"20) Dekan čita prijedlog doc. ing. Hegedušić Mladena i honor. nastavnika ing. Matković Vladimira, da se na Elektrotehničkom odsjeku, pododsjek slabe struje, osnuje Zavod za telekomunikacije. Vijeće prima prijedlog time, da se s Ministarstvom pošta napravi detaljno formalno utanačenje, pošto je i ono zainteresirano za osnivanje ovoga zavoda."

U to vrijeme ZTEL je bio smješten na adresi Ul. 8. maja, sadašnjoj Ulici Farkaša Vukotinovića 2, što potvrđuje isječak iz telefonskog imenika Direkcije PPT Zagreb iz 1951. i 1959. godine, dok je 1964. godine Zavod već bio smješten u Unskoj ulici.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
"Odabir mentora najvažniji je...

Studenti FER-a prvi puta biraju svoje mentore pri upisu 5. semestra, odnosno 3. godine preddiplomskog studija. Mentori ih potom vode i pomažu im u odabiru izbornih predmeta, ali što je najvažnije, usmjeravaju ih na projektima i završnome radu. Koliko je važna uloga mentora te koliko on može imati odlučujuću ulogu u daljnjem usmjeravanju interesa svakog pojedinog studenta govori priča o četvorici studenata koji su, neki čak i sasvim slučajno, odabrali upravo profesora Adrijana Barića za svog mentora.

Riječ je o studentima završne godine preddiplomskog studija Elektrotehnika i informacijska tehnologija, Tinu Fogecu, Leu Gočanu, Luki Sabljaku i Andri Žambokiju, koji posljednjih godinu dana rade zajedno na projektu odnosno svome završnom radu pod mentorstvom profesora Barića.

"Naš rad spada u područje elektrotehnike, specifičnije elektronike, još specifičnije mikroelektronike. To je područje koje se bavi ponašanjem najmanjih elektroničkih komponenata u integriranim sklopovima. Nas četvorica smo s mentorom radili na projektiranju sklopa za faznu sinkronizaciju (phase-locked loop - PLL). Taj sklop radi kao množitelj i stabilizator frekvencije i svaki od nas je dobio dio tog sklopa. Tin je dobio digitalni dio koji se sastoji od djelitelja frekvencije i fazno-frekvencijskog detektora, Andro sklop za podešavanje nivoa i regulator radnog omjera, Leo naponski upravljani oscilator i ja sam dobio nabojsku pumpu i niskopropusni filter", opisuje Luka Sabljak raspodjelu zadataka u timu.

Opširnija vijest dostupna je u nastavku obavijesti, a svi studenti koji su upravo u procesu odabira mentora, mogu se javiti svojim kolegama (Tin, Leo, Luka i Andro) za pomoć i dodatni razgovor o njihovim iskustvima.

Autor: Petra Škaberna
Online upisi na FER-u – brucoši,...

Svake godine FER upisuje 650 ponajboljih maturanata iz cijele Hrvatske i upravo nas oni motiviraju da budemo još bolji i efikasniji, koristeći mogućnosti koje nam pružaju digitalizacija i nove tehnologije.

Ove smo godine razvili aplikaciju za online upis i na 1. godinu preddiplomskog studija, koji se zbog svojih specifičnosti razlikuje od upisa ostalih godina. Time smo pojednostavili i ubrzali upis za 650 naših brucoša, ali i osigurali da se on odvija u uvjetima koji odgovaraju situaciji vezanoj uz pandemiju koronavirusa, uklanjajući u potpunosti rizik od zaraze koronavirusom zbog okupljanja velikog broja studenata u prostorima Fakulteta.

Udaljeni upisi na 1. godinu preddiplomskog studija započet će 23. srpnja 2020. godine kada će svi maturanti koji su stekli uvjete za upis dobiti putem elektroničke pošte detaljne personalizirane upute, a bit će im osigurana i online podrška.

Inače, online upisi diplomskih studijskih programa na FER-u pokrenuti su već prije više od deset godina. Do sada je tako naše diplomske studijske programe upisalo preko 6000 studenata, a na isti je način realizirano i upisivanje viših godina i preddiplomskih i diplomskih studija.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Sven Lončarić održao...

Voditelj Centra za umjetnu inteligenciju FER-a, prof. dr. sc. Sven Lončarić, održao je pozvano predavanje pod naslovom "Artificial Intelligence in Medicine" na zajedničkom sastanku EU Povjerenstva za humane lijekove i EU Radne skupine za znanstveni savjet (Committee for Medicinal Products for Human Use i Scientific Advice Working Party) održanom 17. lipnja 2020. u okviru hrvatskog predsjedanja EU.

Sudionicima sastanka predstavljen je i Centar za umjetnu inteligenciju FER-a te Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i napredne kooperativne sustave, kao dvije značajne znanstvene inicijative u Hrvatskoj vezane za područje umjetne inteligencije.

Organizator sastanka bila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED) na čijim je mrežnim stranicama dostupna opširnija obavijest sa satanka.

Autor: Sven Lončarić
Održan demo day četvrte generacije...

Četvrta generacija FER-ovog studentskog startup inkubatora SPOCK predstavila je rezultate svog šestomjesečnog rada na demo dayu koji se održao 9. lipnja 2020. godine. Demo day se ove godine održao online – timovi su fizički bili prisutni na FER-u, a žiri i publika su na događaju mogli sudjelovati s lokacije koja im najviše odgovara. Svih šest timova je uspješno predstavilo svoje projekte i demonstriralo rad svojih prototipova, nakon čega su dobili vrlo vrijedne povratne informacije i savjete stručnog žirija te odgovarali na brojna pitanja publike. Snimku cijeloga demo daya možete pogledati na poveznici.

Više informacija o samom događaju pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Matija Srbić
Četiri tima iz SPOCK-a primljena u...

Četiri tima iz ovogodišnje generacije FER-ovog studentskog startup inkubatora SPOCK primljena su u različite programe za poticanje inovacija i poduzetništva, u organizaciji "European Institute of Innovation & Technology" (EIT). Potential BCI, Smart Traffic i SWIRRIS su odabrani za drugu fazu natjecanja "EIT Jumpstarter", a PASTIR korova je izborio završnicu programa "Seedbed".

Program "EIT Jumpstarter" je namijenjen inovativnim idejama koje imaju veliki potencijal ostvariti značajan utjecaj u jednome od šest odabranih tematskih područja. Potential BCI je odabran među inovacijama u području zdravlja, Smart Traffic u području urbane mobilnosti, a SWIRRIS u području prehrane. Sva tri tima sada očekuje dodatna edukacija i rad s mentorima iz različitih EIT zajednica koje ukupno broje više od 1.500 partnera diljem Europe, nakon čega će prezentirati svoj projekt pred žirijem i boriti se za jednu od nagrada u iznosu do 10.000 EUR.

Program "Seedbed" je namijenjen startupima koji primjenjuju inovativne poljoprivredno-prehrambene tehnologije i omogućava im pristup budžetu od 10.000 EUR za povezivanje s tržištem i validaciju ideje s potencijalnim kupcima. PASTIR korova je izabran među 42 startupa iz cijele Europe koji su prošli u završnicu programa, u sklopu koje će imati priliku osigurati dodatnih 20.000 EUR za plasiranje proizvoda na tržište.

Više informacija dostupno je na web stranici SPOCK-a.

Autor: Matija Srbić