Obavijesti

Profesor Željko Štih izabran u...

Senat Sveučilišta izabrao je prof. dr. sc. Željka Štiha u počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Njegova stalna predanost studentima i kvaliteti njihovog obrazovanja vidljiva je kroz mnoge doprinose - osnovao je poslijediplomski specijalistički studij na FER-u pod nazivom "Transformatori", danas međunarodni studij koji se održava na engleskom jeziku, mentorirao 14 doktorskih radova te bio aktivan na upravljačkim funkcijama FER-a. Tijekom dugogodišnjeg radnog vijeka doprinio je promicanju internacionalnoj reputaciji sveučilišta i razmjene znanja kroz funkciju predsjednika Tehničkog odbora.

Zahvaljujemo prof. emer. dr. sc. Štihu što je primjer akademske izvrsnosti i predanosti obrazovanju te mu srdačno čestitamo na izboru za professor emeritus!

Autor: Ana Fadljević
Uvodni sat za brucoše

Uvodni sat za studente prve nastavne godine prijediplomskog studija održat će se u petak, 29. rujna 2023. godine, u 12 sati, u dvorani Auditorium Maximum (D1 + D2). 

Mole se studenti da u što većem broju prisustvuju uvodnom satu kako bi bili što bolje informirani za uspješan početak studiranja.

Nastava za sve studente počinje u ponedjeljak, 2. listopada 2023. godine.

Autor: Ana Filipović
Poziv na predavanje "Machine...

Pozivamo vas na predavanje

"Machine Learning for Internet of Things"

koje će održati izv. prof. dr. sc. Katarina Grolinger, Sveučilište Western, Kanada. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 2. listopada 2023. godine u 12:00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). 

Sažetak predavanja i životopis predavača možete pronaći u nastavku.

Autor: Ana Fadljević
Poziv učenicima osnovnih škola za...

Radionice Matematika za radoznale RADDAR održavat će se ponedjeljkom ili srijedom od 18 sati u prostorijama XV. gimnazije, počevši od tjedna koji počinje 16. listopada 2023. godine svaki drugi tjedan. U tjednu prije bit će objavljeno kojim danom su radionice.

Radionice Programiranje u Pythonu RADDAR_prog, održavat će se utorkom od 18 sati u prostorijama XV. gimnazije,  počevši od 17. listopada 2023. godine svaki drugi tjedan.

Posjeti laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva odvijaju se jednu subotu u mjesecu i to je zajednička radionica za polaznike Matematike i za polaznike Programiranja u Pythonu.

Roditelji svoju djecu mogu prijaviti na radionice popunjavanjem online upisnice https://forms.gle/7vUjdkiJDvFdqQeL7.

Radionice iz matematike održavat će se prema dobi učenika tj. razredu koji učenik pohađa u osnovnoj školi dok će se radionice iz programiranja u Pythonu organizirati u tri grupe, ovisno o predznanju. Učenik može pohađati samo jednu od radionica, ali i obje. Eventualna dodatna pitanja vezano za matematičke radionice možete postaviti profesorici Vesni Ovčina na vovcina@mioc.hr, a za radionice Programiranje u Pythonu profesorici Zlatki Markučič na zmark@mioc.hr.

Studenti voditelji RADDAR programa upravo su dobili Rektorovu nagradu u kategoriji društveno korisnog rada za godinu 2021/22.!

Autor: Ana Fadljević
Savjetovanje o nacrtu Pravilnika o...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva otvara savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu Pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave u razdoblju od 22. rujna 2023. godine do 22. listopada 2023. godine do 16.00 sati:

Nacrt Pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave

Prijedloge i primjedbe na nacrt Pravilnika možete ostaviti putem obrasca koji je dostupan za preuzimanje putem niže navedene poveznice:

Obrazac za sudjelovanje u postupku savjetovanja s javnošću

Autor: Jožica Poslon
Konačni rezultati upisa na diplomske...

Po okončanju srpanjskog i rujanskog razredbenog postupka za upis na diplomske studijske programe FER-a u ak. god. 2023./2024. u nastavku ove obavijesti objavljujemo konačnu upisnu rang listu.

Kandidati, koji su ostvarili pravo upisa, upis trebaju potvrditi uplatom naknade za upisni paket za prvi upis u 1. godinu diplomskog studija u iznosu od 13,27 €/99,98 kn i upisnine za upis u akademsku godinu u iznosu od 26,54 €/199,97 kn, a na temelju izdanog računa koji je dostupan na poveznici 

http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava.

Uplatu je potrebno izvršiti najkasnije do 30. rujna 2023. godine.

Autor: Petra Lukina
Konačni rezultati rujanskog...

Završen je rujanski razredbeni postupak za upis na diplomske studijske programe u akademskoj godini 2023./2024. 

Povjerenstvo za upis studenata zaprimilo je dvije žalbe na rujanski razredbeni postupak i pozitivno ih riješilo nakon čega je utvrđeno da je od ukupno 224 prijavljenih pristupnika, 168 pristupnika zadovoljilo sve propisane uvjete za upis na diplomski studij te je formirana lista kvalificiranih pristupnika. 

Svi pristupnici koji su u jesenskom upisnom roku predali prijavu za upis na diplomski studij mogu nakon završenog rujanskog razredbenog postupka vidjeti rezultate na stranici:
http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava.

Za prijavu na stranicu potrebno je upisati korisničko ime i lozinku koja je navedena prilikom ispunjavanja web prijave.

Autor: Petra Lukina

Brainhack Zagreb 2023, skup na temu računarstva i neuroznanosti, održat će se 21. i 22. listopada 2023. godine u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra - ZICER. Brainhack Zagreb 2023 dio je globalne inicijative niza skupova u području računarstva i neuroznanosti koji se istovremeno održavaju u gradovima diljem svijeta.

Cilj ovog dvodnevnog događaja je upoznavanje izazova u neuroznanosti, susret sa znanstvenicima iz različitih područja te predstavljanje i rad na zanimljivim i stvarnim projektima vezanih uz neuroznanost, a posebice uz upotrebu suvremenih metoda računarstva. Središnja tema ovogodišnjeg događaja je „Next-generation brain diagnostic tools“, a pojedinci ili manje grupe pozvani su prijaviti svoje projekte na službenoj stranici, koje će znanstveni odbor pregledati i odabrati za sudjelovanje. Odabrani projekti bit će predstavljeni prvoga dana, a sudionici će na njima moći sudjelovati te steći nove vještine radeći u grupi. Projekti uključuju korištenje suvremenih metoda i alata za obradu, analizu i vizualizaciju raznovrsnih skupova podataka od snimki mozga različitih modaliteta (MRI, EEG, histologija) do strukturiranih izvedenih informacija.

Na Brainhack Zagreb 2023 se možete registrirati ovdje.

Za više informacije zapratite službenu stranicu Brainhacka Zagreb.

Autor: Eda Jovičić
European Chips Act Design Platform:...

Glavna uprava za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Europske komisije (European Commission’s DG CNECT) organizira internetsku radionicu za potencijalne korisnike platforme za projektiranje čipova u skladu s Europskim aktom o čipovima (European Chips Act Design Platform), posebno za mala i srednja poduzeća, u utorak, 26. rujna 2023. godine, od 9.30 do 12.30 sati kako bi se pripremili za relevantne aktivnosti u okviru inicijative Čipovi za Europu, koja je uspostavljena u kontekstu Europskog akta o čipovima.

Za sudjelovanje na radionici molimo da se prijavite putem poveznice

Radionica će uključivati dovoljno vremena za pitanja i interaktivnu raspravu.

Autor: Ana Fadljević
Poziv na radionicu Breaking the...

Breaking the Surface (BtS) međunarodna interdisciplinarna terenska radionica o pomorskoj robotici i njezinim primjenama koju organizira LAPOST - Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, održat će se od 24. rujna do 1. listopada 2023. godini u Kumboru u Crnoj Gori.

BtS je od 2009. godine mjesto susreta međunarodnih stručnjaka, sveučilišnih nastavnika, znanstvenika, predstavnika industrije i studenata iz različitih područja morske robotike, podvodne arheologije, biologije mora, oceanografije i ekologije mora.

Od svog prvog izdanja, BtS se održavao u Murteru do 2013. godine, zatim od 2014. do 2022. godine u Biogradu na Moru, a ove godine se prvi put održava izvan Hrvatske i to u Kumboru u Crnoj Gori, uz podršku lokalnih organizatora, Univerziteta Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta.

Ova radionica je odlična prilika za sve sudionike koji žele podijeliti, ali i proširiti svoja znanja iz područja morske robotike. Više detalja o radionici možete pronaći na službenim stranicama Breaking the surface radionice.

Autor: Ana Fadljević
Održana izložba "Kolaži"...

U petak, 8. rujna 2023. godine na FER-u je otvorena izložba “Kolaži” autorice Rebeke Belavić, ujedno alumne FER-a. Izložbu su otvorili dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas uz nazočnost akademika prof. emer. dr. sc. Ignaca Lovreka. 

Rebeka je diplomirala na FER-u 2010. godine, a otad uspješno razvija svoju karijeru u području strateškog razvoja digitalnih proizvoda. Slikanjem se bavi još od studentskih dana, a ovom nas izložbom vodi kroz svoj kreativni proces. 

Rebekine »Kolaže« zainteresirani posjetitelji moći će pogledati do 6. listopada u Galeriji FER.

Autor: Ana Fadljević
Održana međunarodna konferencija...

Međunarodna konferencija Constructive and Probabilistic Methods in Combinatorics održana je na FER-u od 4. do 8. rujna 2023. godine. Konferencija je okupila istraživače koji rade u područjima matematičke vjerojatnosti, diskretne matematike i kombinatorike. FER i Zavod za primijenjenu matematiku ugostili su 35 sudionika iz 11 država.

Na konferenciji su održana četiri pozvana predavanja:

  • Simona Bonvicini, Department of Physics, Informatics and Mathematics, University of Modena and Reggio Emilia – A graceful tale
  • Tamás Héger, Eötvös Loránd University, Blocking sets in finite projective geometries
  • Alexey Pokrovskiy, University College London, graph decompositions
  • Katherine Staden, The Open University, Transversal embedding

Konferenciju su organizirale dr. sc. Nina Kamčev, PMF-MO i izv. prof. dr. sc. Anamari Nakić, FER.

Autor: Ana Fadljević
Održana završna konferencija projekta...

U utorak, 29. kolovoza 2023. godine održana je završna konferencija projekta SPARK -  Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca, koji je provodila Križevačka udruga P.O.I.N.T., a FER je bio jedan od partnera. 

U dvije godine trajanja projekta provedeno je gotovo 300 aktivnosti kroz koje je prošlo oko 1500 polaznika, mahom iz Križevaca i okolnih mjesta, svih dobnih skupina, od 4 godine starosti pa sve do osoba treće životne dobi. Polaznici su tako slušali predavanja iz područja astronomije, astrofizike i kozmologije, sudjelovali na radionicama tehnike, astrofotografije, digitalnog crtanja, informatike, robotike i 3D modeliranja, posjećivali su Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu kako bi se upoznali s dosezima modernog inženjerstva i tehnologije, ali su također promatrali teleskopima noćno nebo i nebeske fenomene. Organizirane su i večeri znanosti, umjetnosti i tehnologije na kojima su gosti, stručnjaci, umjetnici i znanstvenici, u neformalnom okruženju građanima približili područja svog djelovanja.

Projekt SPARK sufinanciran sredstvima Europske unije i vrijedan preko 385 tisuća eura, jedan je od najambicioznijih projekata popularizacije znanosti i izvaninstitucionalnog obrazovanja proveden na području Republike Hrvatske u zadnjih deset godina, a i jedan od rijetkih kojemu je u središtu tematika svemira.

Djelatnici FER-a su u projekt bili uključeni kroz niz aktivnosti, od "train the trainers" aktivnosti za ostale članove projektnog tima, preko predavanja i radionica za učenike iz Križevaca i okolice, do organiziranja posjeta učenika FER-u. U projektu su sudjelovali prof. dr. sc. Željka Car, izv. prof. dr. sc. Marin Vuković, Matea Žilak, mag. ing., dr. sc. Ivana Rašan, Matea Zovko, mag. log., Katarina Mišura, univ. bacc. ing. comp, doc. dr. sc. Tomislav Jagušt, kao i niz drugih djelatnika i studenata FER-a.

Autor: Tomislav Jagušt

Career Speed Dating jedinstveni je događaj koji spaja speed date i informativni razgovor, a zainteresiranim studenticama i studentima Fakulteta elektrotehnike i računarstva i srodnih fakulteta pruža priliku da upoznaju poduzeća iz industrije koja je zanima kroz osmominutne razgovore. Sudjelovanje na događaju omogućuje predstavnicima poduzeća da studenticama i studentima jednostavno predstave svoje poduzeće i različite aktivnosti koje nude.

Ovogodišnje izdanje Career Speed Datinga održat će se 14. prosinca 2023. godine u online izdanju.

Autor: Lucija Ropret

Završna svečanost ovogodišnje Diplomske radionice Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 12. srpnja 2023. godine na FER-u. Snimka završne svečanosti s dodjelom nagrada je dostupna na poveznici.

Najbolje predstavljeni diplomski radovi na ZESOI-ju u ak. god. 2022./2023. prema izboru Gospodarskog savjeta su:

  • 1. nagrada: Šimun Krmek, „Dekompozicija HDsEMG signala temeljem slijepe separacije izvora“, mentorica izv. prof. dr. sc. Željka Lučev Vasić (video, poster)
  • 2. nagrada: Antonio Bandur, „Bežični sustav za bioimpedancijsku analizu sastava ljudskog tijela temeljen na integriranom sklopu AFE4300“, mentor prof. dr. sc. Hrvoje Džapo (video, poster)
  • 3. nagrada: Ivan Ćosić, „Dizajn i optimizacija pričuvnog visokonaponskog napajanja za upotrebu u pogonskim inverterima cestovnih električnih vozila“, mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek (video, poster)
  • 4. nagrada: Jana Alajbeg, „Modernizacija robota TIOSS korištenjem robotskog vida i govora“, mentorica izv. prof. dr. sc. Ana Sović Kržić (video, poster)
  • 5. nagrada: Filip Jurić, „Sustav za upravljanje baterijskim paketom u električnim i hibridnim automobilima“, mentor prof. dr. sc. Hrvoje Džapo (video, poster)

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima!

Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, Filipu Šklebaru iz tvrtke AVL-AST na zanimljivom predavanju te donatorima nagrada i sponzorima radionice: Byte Labu, Ericssonu Nikoli Tesli, KONČAR - Institutu za elektrotehniku, Siemensu, Stypu, Xylonu, i Hrvatskoj zajednici inovatora.

Svi studentski posteri su dostupni u repozitoriju na internetskoj stranici radionice DIRA 2023, a video prezentacije su dostupne na YouTube kanalu radionice.

Fotografije sa završne svečanosti su dostupne u galeriji, a nekoliko fotografija možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić
Natječaj za upis studenata na...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice tehničkih znanosti (3 godine, 180 ECTS bodova) u akademskoj godini 2023./2024. iz znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO

Doktorski studij može upisati osoba koja je završila sveučilišni diplomski ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva kojim se ukupno s prethodnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više; ili jednakovrijedni sveučilišni četverogodišnji dodiplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više. Na doktorski studij može se upisati magistar znanosti iz polja elektrotehnike ili računarstva. Razgovor s pristupnikom obavezan je dio upisnog postupka.

Studij se može upisati u punom radnom vremenu (u trajanju od 3 godine) ili s dijelom radnog vremena (kao studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina).

Broj mjesta: 60

Školarina iznosi 7.963,38 eura (60.000,00 kuna) i plaća se u šest (6) rata od 1.327,23 eura (10.000,00 kuna) po semestru.

Prijave za upis na doktorski studij provode se u dva upisna roka: zimski i ljetni.

Prijave (s popratnom dokumentacijom) za upis u zimskom upisnom roku primaju se u elektroničkom obliku putem Prijavnog portala: https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij/upis/prijava#/hr u razdoblju od 12. lipnja do zaključno 24. kolovoza 2023. godine.

Razgovori s pristupnicima, kao obavezni dio prijavnog postupka u zimskom upisnom roku, održat će se u utorak 29. kolovoza i u srijedu 30. kolovoza 2023. godine od 9.00 do 15.00 sati. O terminu održavanja pojedinačnih razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Nastava u zimskom semestru počinje u listopadu 2023. godine.

Prijave (s popratnom dokumentacijom) za upis u ljetnom upisnom roku primaju se u elektroničkom obliku putem Prijavnog portala: https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij/upis/prijava#/hr u razdoblju od 27. prosinca 2023. godine do zaključno 25. siječnja 2024. godine.

Razgovori s pristupnicima, kao obavezni dio prijavnog postupka u ljetnom upisnom roku, održat će se u utorak 30. siječnja i u srijedu 31. siječnja 2024. godine od 9.00 do 15.00 sati. O terminu održavanja pojedinačnih razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Nastava u ljetnom semestru počinje u ožujku 2024. godine.

Dodatne informacije o doktorskom studiju dostupne su na mrežnim stranicama studija https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Dodatna pitanja mogu se uputiti na tel. (01) 6129 920 ili adresu e-pošte doktorski.studij@fer.hr.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Srebro za futsal ekipu

U subotu, 1. travnja, u u sportskoj dvorani Martinovka odigrana je završnica futsal lige. Naša ekipa se susrela u finalu sa studentima s Veleučilišta Edward Bernays.

Bernays je rano došao u vodstvo pogotkom Mužara u 4. minuti susreta, a zatim je uslijedila žestoka borba za naslov prvaka. U 33. minuti krenulo je uzbuđenje i fantastičan završetak za još jednu sezonu. Vanja Vukmanović zabio je za 1:1, a minutu kasnije na erupciju punih tribina pogađa Antun Blažić te FER vodi 2:1. Bernays postiže izjednačujući pogodak preko Dekanića. Novi preokret, ovaj puta u korist Bernaysa, ujedno i konačan rezultat, postavio je Mateo Mužar u 38. minuti susreta. Do kraja utakmice FER je pokušao s golman igračem, ali nažalost, bezuspješno. Bernays je tako obranio titulu prvaka iz prošle sezone, a tri od četiri individualne nagrade su završile u rukama studenata Bernaysa. Naš kolega Niko Stolnik, proglašen je najboljim golmanom lige.

Čestitke cijeloj futsal ekipi na odličnoj sezoni i osvojenom drugom mjestu futsal lige 2022./2023.!!!

Više informacija i fotografija možete pronaći na poveznici ovdje.

Autor: Nera Žigić