Obavijesti

Konačni rezultati upisa na diplomske...

Po okončanju srpanjskog i rujanskog razredbenog postupka za upis na diplomske studijske programe FER-a u ak. god. 2022./2023. u nastavku ove obavijesti objavljujemo konačnu upisnu rang listu.

Kandidati, koji su ostvarili pravo upisa, upis trebaju potvrditi uplatom naknade za upisni paket za prvi upis u 1. godinu diplomskog studija u iznosu od 100,00 kn/13,27 € i upisnine za upis u akademsku godinu u iznosu od 200,00 kn/26,54 €, a na temelju izdanog računa koji je dostupan na poveznici http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava. Uplatu je potrebno izvršiti najkasnije do 30. rujna 2022. godine.

Autor: Petra Lukina
Čestitamo dobitnicima Rektorove nagrade!

Sveučilište u Zagrebu objavilo je popis dobitnika Rektorove nagrade za akademsku godinu 2021./2022. Rektorovom nagradom nagrađeno je ukupno 20 radova mentoriranih od strane naših nastavnika, a među nagrađenima je čak 65 studenata odnosno studentica FER-a.

Čestitamo od srca svim dobitnicima i njihovim mentorima!

Dodjela priznanja Rektorove nagrade održat će se u srijedu, 28. rujna 2022. godine, s početkom u 13:30 sati u dvorani Auditorium maximum. U nastavku obavijesti nalazi se popis nagrađenih studenata.

 

Autor: Petra Škaberna
Uvodni sat za brucoše

Uvodni sat za studente prve nastavne godine preddiplomskog studija održat će se u petak, 30. rujna 2022. godine, u 12 sati, u dvorani Auditorium Maximum (D1 + D2). 

Mole se studenti da u što većem broju prisustvuju uvodnom satu kako bi bili što bolje informirani za uspješan početak studiranja.

Nastava za sve studente počinje u ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine.

Autor: Ana Filipović
Autonomni katamaran za marikulturu...

Najveći svjetski sajam tehnologije, zrakoplovne i svemirske industrije TEKNOFEST, u sklopu kojeg je organiziran i međunarodni sajam inovacija ISIF 2022, održan je od 30. kolovoza do 4. rujna 2022. godine u Republici Turskoj, u gradu Samsunu.

Autonomni katamaran za marikulturu, autora Nadira Kapetanovića, mag. ing., doc. dr. sc. Đule Nađa, Nikice Kokira, mag. ing., Martina Oreča, mag. ing., Kristijana Krčmara, mag. ing., prof. dr. sc. Nikole Miškovića i prof. dr. sc. Zdenka Kovačića osvojio je nagradu svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) za najbolju međunarodnu inovaciju sajma.

Posebnom nagradom države Maroko nagrađene su inovacije na kojima je prof. dr. sc. Mario Cifrek sudjelovao kao mentor, a čiji su autori alumni FER-a. To su: Sustav za mjerenje disanja realiziran kapacitivnom tehnologijom, autora Matije Purgara, mag. ing. i Antonia Stanešića, mag. ing. te Usporedba rezultata simulacije kapacitivnih beskontaktnih elektroda s rezultatima sklopovske izvedbe, autora Luke Klaića, mag. ing i Antonia Stanešića, mag. ing.

Hrvatska zajednica inovatora na sajmu je predstavila sveukupno desetak hrvatskih inovatora. TEKNOFEST je u tjedan dana imao više od 1,25 milijuna posjetitelja što ga čini najvećim na svijetu. Na samom sajmu predstavljeno je više od 200 inovacija iz cijeloga svijeta, dok su na ostatku TEKNOFESTa najatraktivniji bili dronovi poduzeća Bayraktar, turski svemirski programi te natjecanja električnih vozila uz brojne STEM radionice za mlade.

Autor: Petra Škaberna

Ovogodišnje izdanje događaja koji na jedinstven način - kombinirajući speed date i informativni razgovor spaja predstavnike poduzeća te studentice i studente održat će se 15. prosinca 2022. godine. Na Career Speed Datingu u 8 minuta saznajte sve što vas zanima o industriji iz kojeg poduzeća dolaze i poslu koji vas čeka nakon diplome te iskusite atmosferu razgovora za praksu ili posao. Nakon razgovora ćete s predstavnicima poduzeća razmijeniti povratne informacije na tijek razgovora kako biste znali kakav dojam ostavljate, gdje blistate, a na čemu biste još mogli poraditi.

Novost je da će se ovogodišnji Career Speed Dating održati u online izdanju.

Create Your Core Connection
Studentice i studenti, zabilježite u svoje kalendare 15. prosinac! Pratite objave na sužbenoj stranici događaja i zapratite društvene mreže Career Speed Datinga - LinkedIn, Instagram i Facebook, kako biste bili pravovremeno obaviješteni o nadolazećim prijavama i novostima. Career Speed Dating organiziraju FER, Centar karijera FER-a, eSTUDENT i STARTER.

Autor: Lucija Ropret
Aplikacija za učenje znakovnog jezika...

Gestikulator je aplikacija odnosno platforma za učenje hrvatskog znakovnog jezika koju su razvili FER-ovci Nikola Tomažin i Lovro Krčelić. Povodom Međunarodnog dana znakovnih jezika, 23. rujna, HRT je napravio prilog u kojem su Nikola i Lovro pojasnili od kuda ideja za aplikaciju i kome je ona sve namijenjena.

Gestikulator je ranije ove godine osvojio prvo mjesto na najvećem studentskom natjecanju LUMEN, u kategoriji LUMEN Development, a dobitnik je i Rektorove nagrade za ak. god. 2021./2022.

Prilog je dostupan na poveznici ovdje (HRTi, početak u 46:16 minuti).

Autor: Petra Škaberna
AKMUZ osvojio Zlatnu plaketu i ukupno...

Najvažniji i najstariji, 55. susret i natjecanje hrvatskih pjevačkih zborova održan je 24. i 25. rujna 2022. godine u Poreču i Vrsaru. Svi zborovi bili su selektirani na županijskim ili gradskim smotrama tijekom svibnja i lipnja gdje su najbolji izborili mjesto na državnom susretu, tj. natjecanju, kao predstavnici pojedine županije odnosno Grada Zagreba. Akademski muški zbor FER-a četvrtu je godinu zaredom izabran kao najbolji zbor Grada Zagreba.

Stručno prosudbeno vijeće u sastavu Marija Ramljak, Antoaneta Radočaj Jerković i Igor Vlajnić dodijelili su Akademskim muškom zboru FER-a, na čelu s mo. Josipom degl' Ivelliom te solistima Kristijanom Roginek i Jakovom Vidulićem, Zlatnu plaketu i drugo mjesto u državi (97,5 bodova).

Ovo zlato ujedno je jubilarno deseto zlato u samo šest godina postojanja FER-ovom muškog pjevačkog zbora te je ovo ukupno najveći broj bodova koji je AKMUZ dosad postigao na nekom od natjecanju.

 

Čestitamo!

Autor: Petra Škaberna
14. Međunarodna radionica pomorske...

Međunarodna interdisciplinarna radionica pomorske robotike "Breaking the Surface" održava se četrnaestu godinu zaredom, od 25. rujna do 2. listopada 2022. u Biogradu na Moru.

Organizatori radionice ponovno su Centar za podvodne sustave i tehnologije i Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ali ovoga puta, osim projekta "Plava tehnologija - Razvoj inovativnih tehnologija za održivost Jadranskog mora" (InnovaMare) u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska kao i prošle godine, radionicu podupire i Twinning projekt Montenegrin Centre for Underwater Sensor Networks (MONUSEN) iz okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor Europa.

Breaking the Surface je sedmodnevna radionica koja okuplja međunarodne stručnjake i korisnike iz cijeloga svijeta iz područja pomorske robotike, pomorske arheologije, biologije i geologije. Program uključuje stručna predavanja, demonstracije i predstavljanje poduzeća. Sudionici će imati priliku saznati o najnovijim istraživanjima, postignućima i tehnologijama u području pomorske robotike te o budućim planovima i projektima svjetski poznatih stručnjaka u području pomorskih znanosti.

Bogati program 7-dnevne radionice nalazi se ovdje, a fotografije s prethodnih radionica dostupne su u galeriji.

Autor: Petra Škaberna
Hrvatski članovi na IEEE R8 SYP...

Predstavnici hrvatskih studentskih ogranaka, interesne skupine "Young Professionals" i dužnosnici IEEE Regije 8 sudjelovali su na IEEE Region 8 Student and Young Professional Congress koji se održao od 3. do 7. 8. 2022. u Tunisu, gdje je okupio preko 200 sudionika iz više od 40 zemalja.

Kongres slijedi iskustvo IEEE konferencija, skupova i poslovnih događaja te stavlja fokus na studente i mlade što podrazumijeva učenje od stručnjaka, međusobnu razmjenu znanja, upoznavanje tehnologija i kultura, naglasak na povezivanje s kontaktima, prikupljanje mišljenja volontera za buduće vođenje Regije 8 i cijelog IEEE, a sve to uz opuštenu i zabavnu atmosferu.

Tijekom većeg broja tehničkih prezentacija, radionica, natjecanja i društvenih aktivnosti, naši članovi s FER-a, osječkog FERIT-a i riječkog RITEH-a podijelili su svoje značajno iskustvo proizašlo iz organizacije domaćih aktivnosti. Nekoliko fotografija možete pronaći u nastavku obavijesti.

Autor: Vinko Lešić

U subotu, 12. 11. 2022. hodnici FER-a pretvorit će se u koncertni prostor u kojem ćeš imati priliku uživati u 16 različitih izvođača na tri pozornice! Tradicionalno te očekuju projekcije filmova u Brucistar kinu te nezaboravni strani i domaći caffe hitovi u KSET-u tijekom cijele večeri!

Za sve dodatne informacije prati događaj na Facebooku, stranicu Brucošijade FER-a i KSET-a na Facebooku te @brucifer_fer i @klubkset na Instagramu.

U prvoj najavi izvođača, otkriveno je da na 40. rođendan dolaze Z++, Mašinko, Prazna Lepinja, KOIKOI, Fire in Cairo i Skotni vrag!

Early bird karte po cijeni od 60 kuna moguće je kupiti od 14. rujna svakim radnim danom u KSET-u i Dirty Old Empireu.

Brucoši FER-a svoju ulaznicu mogu nabaviti po cijeni od 50 kuna isključivo u KSET-u uz predočenje e-indeksa od 30. rujna.

Organizatori Brucošijade FER-a su Savez Studenata FER-a, KSET i FER.

Autor: Marin Capan
Profesor Željko Tomšić komentirao...

U emisiji RTL DIREKTa na temu uštede energije u Europi i Hrvatskoj gostovao je prof. dr. sc. Željko Tomšić, energetski stručnjak FER-a.

Profesor Tomšić objasnio je zašto Vladine mjere dolaze prekasno te istaknuo razliku između uštede energije i energetske učinkovitosti: "Štednja nije energetska učinkovitost. Energetska učinkovitost je da vi dobijete isti komfor, istu uslugu, istu proizvodnju uz manje utrošene energije. A štednja je da imate manji komfor ili manju proizvodnju, dakle da ste u hladnoj sobi u debeloj vesti", objasnio je.

Emisija je dostupna na poveznici: Izmjerili smo temperaturu u bolnici, shopping centru, vlaku i na aerodromu... Evo što smo saznali.

Autor: Petra Škaberna

Matija Renić, glavni razvojni inženjer Nevere i bivši student FER-a, na svečanom otvorenju Pelješkog mosta 26. srpnja 2022. godine odvozio je revijalnu vožnju u Rimčevom električnom automobilu.

U kratkom intervjuu prije vožnje Matija je izjavio: "Krećemo sa smjera kopna, kretat ćemo se brzinom od 50 km/h. To je jedna revijalna brzina, čisto da pokrijemo sva popratna događanja" te nadodao: "Danas ćemo biti pristojni". Matija je pritom istaknuo da on predstavlja više od tisuću svojih kolega koji su radili na jednom od najznačajnijih tehnoloških projekata u području automobilske industrije i prvom proizvodnom primjerku hrvatskog homologiranog automobila – Rimac Neveri.

U nastavku obavijesti pročitajte intervju s Matijom u kojem nam je ispričao kako je tekao njegov karijerni put koji ga je doveo do trenutačne pozicije razvojnog inženjera Nevere te nekoliko članaka koji su popratili ovaj povijesni događaj.

Autor: Petra Škaberna
Nedostatak kvalificiranih nastavnika...

Profesorica Vesna Županović osvrnula se u članku Jutarnjeg lista na dugogodišnji problem nedostatka kvalificiranih matematičara u školama.

"Procjena je da potrebno oko 200 magistara edukacije matematike kako bi se nastava pokrila na stručan način. No, u gotovo 150 škola u Hrvatskoj učenici nemaju kvalificiranog nastavnika matematike", istaknula je profesorica Županović, ujedno i predsjednica Hrvatskog matematičkog društva (HMD).

Autor: Petra Škaberna
N A T J E Č A J  za upis na...

N A T J E Č A J

za upis studenata na poslijediplomski specijalistički studij

UPRAVLJANJE PROJEKTIMA

za stjecanje akademskog stupnja sveučilišni/a specijalist/specijalistica upravljanja projektima.

Na poslijediplomski specijalistički studij mogu se upisati kandidati sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem kojim se ukupno s prethodnim sveučilišnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova ili kandidat sa završenim s njime izjednačenim diplomskim studijem. Potrebno je znanje engleskog jezika.

Odabir polaznika uključuje razgovor (intervju) tijekom kojeg se utvrđuje područje završnog specijalističkog rada.

Broj slobodnih mjesta: 25 ukupno.

Školarina iznosi 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate u iznosu od 17.500,00 kuna pri upisu u prvi i drugi semestar.

Nastava započinje u studenome 2022. godine.

Prijave na natječaj šalju se poštom na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3 od objave natječaja do zaključno 30. rujna 2022. godine.

Detaljnije informacije o studiju dostupne su ovdje, a prijavni obrazac dostupan je na adresi ovdje.

Kontakt osoba je Valentine Čale, prof., tel: 01/6129-920, e-mail adresa: specijalisticki.studij@fer.hr.

 

Autor: Valentina Čale