Obavijesti

U ponedjeljak, 30. ožujka 2020. godine, u 94. godini života, zauvijek nas je napustio prof. dr. sc. Milan Šodan, dekan Elektrotehničkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u akademskim godinama 1982./1983. i 1983./1984.

Naš dragi profesor Šodan nedostajat će nam i uvijek ćemo ga pamtiti.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, ispraćaj će biti organiziran samo u krugu najuže obitelji.

Hvala profesoru Šodanu za sve dobro koje je učinio. Neka počiva u miru.

U ime Uprave FER-a i svih zaposlenika FER-a, kao i osobno, izražavam najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima.

Kratka biografija profesora Šodana nalazi se u nastavku ove obavijesti.

prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan FER-a

Autor: Gordan Gledec
FER-ove zgrade uporabljive bez...

Nakon jučerašnjeg snažnog potresa koji je pogodio Grad Zagreb, danas je obavljen statički pregled svih zgrada Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Unatoč određenoj šteti na zidovima koju će trebati sanirati i opremi koju će trebati nadoknaditi, brzom procjenom štete statičara iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba, utvrđeno je da su sve FER-ove zgrade sigurne za uporabu pa je i takva obavijest postavljena na glavnom ulazu u Fakultet.

Nadamo se što bržem kraju epidemije i veselimo se što bržem povratku na normalan način rada i život u našim prostorima. Nažalost, neke sastavnice Sveučilišta u Zagrebu nisu imale sreću u nesreći kao mi te im je jučerašnji potres nanio puno veću štetu.

Autor: Petra Škaberna
Ostajemo doma: Otkazan ovogodišnji...

S obzirom na neizvjesnost razvoja situacije s virusom COVID-19 te sukladno smjernicama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Vlade Republike Hrvatske, odlučili smo otkazati održavanje petnaestog Job Faira 13. i 14. svibnja 2020. godine. Odluka je teško pala cijelom organizacijskom timu, ali smo ju morali donijeti jer su nam zdravlje i sigurnost sudionika i organizatora na prvom mjestu.

Autor: Nikolina Relić

ETH Zurich u suradnji s partnerskim ustanovama organizira izazov Real time Epidemic Datathon čiji je cilj razvoj modela za prediviđanje epidemije u realnom vremenu i na velikoj skali. 

Cilj ovoga projekta je korištenje javno dostupnih podataka za ubrzanje znanstvenih inovacija u modeliranju razvoja COVID-19 slučajeva u različitim zemljama kao i evaluacija mogućih mjera.

Izazov je počeo 30. ožujka 2020. godine i otvoren je za sve zainteresirane.

Autor: Mile Šikić
U ožujku FER potpisao tri nova EFRR...

FER je 13. ožujka 2020. godine potpisao tri nova ugovora iz poziva "Ulaganje u znanost i inovacije" za koje su sredstva osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o projektima "IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi", "Heterogeni autonomni robotski sustav u vinogradarstvu i marikulturi" i "Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije" ukupne vrijednosti 17.217.450,83 kune. FER je koordinator sva tri EFRR projekta.

Opširnije informacije pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
FER predstavio novi vizualni identitet

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu nakon gotovo 25 godina danas je predstavio novi vizualni identitet i time zakoračio u novo desetljeće s osvježenim logotipom koji još snažnije definira FER kao brand koji jamči vrhunsko obrazovanje, vrhunsku znanost i vrhunski istraživački kapacitet.

Ovo je treća promjena vizualnog identiteta FER-a od njegovog osnutka. Prvi natječaj za idejno rješenje zaštitnog znaka, tadašnjeg Elektrotehničkoga fakulteta u Zagrebu, raspisan je 1966. godine kada je dekan prof. dr. sc. Vladimir Muljević, smatrajući potrebnim da studentsku organizaciju što više zainteresira za rad i život na Fakultetu, pritom ponudio i novčane nagrade u iznosu od 150, 100 i 50 novih dinara!

Druga promjena uslijedila je 30 godina kasnije i bila je razumljiv korak nakon promjene imena fakulteta u današnji naziv - Fakultet elektrotehnike i računarstva.

„Pročišćeni znak FER-a prati evoluciju Fakulteta i odražava vrhunska postignuća koja imamo u području obrazovanja, istraživanja i struke. Vjerujemo da se s tim znakom mogu identificirati sve generacije i da će biti prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj, nego i u međunarodnom okruženju, kojem se otvaramo ove jeseni s našim studijskim programom na engleskom jeziku“, istaknuo je za ovu priliku dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec.

Novi vizualni identitet osmislila je dizajnerica Jelena Rebrnjak iz agencije Bornfight, koja je svoju inspiraciju pronašla u junakinji moderne tehnologije, američkoj znanstvenici i programerki Grace Hopper. Asocijacije koje je izdvojila kao vrijednosti FER-a su sustavnost, prilagodljivost i napredak, iz čega proizlazi slogan „Uči iz prošlosti, istražuj sada, izumi budućnost“.

Uslijed nezavidne situacije s koronavirusom na globalnoj razini, predstavljanje novog vizualnog identiteta obilježeno je u manjem krugu prisutnih u prostorijama Fakulteta gdje su prisutni mogli preuzeti svoje primjerke promotivnih materijala te zaigrati popularnu igricu Pac-Man na videozidu smještenom u auli. Igrica je za ovu priliku posebno prilagođena tako da novi logo FER-a služi kao labirint za Pac-Man i duhove!

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
FER do daljnjega otkazuje niz...

U skladu s preporukama nacionalnog stožera Civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a radi prevencije širenja koronavirusa, obavještavamo vas da do daljnjega otkazujemo niz događanja koja su se ovih dana trebala održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a koja su bila otvorena za javnost.

 

Riječ je o sljedećim događajima:

  • javno predstavljanje novog vizualnog identiteta FER-a (13. ožujka),
  • obilježavanje Međunarodnog dana matematike (13. ožujka),
  • 2nd Zagreb Cubesat Worskhop (16. i 17. ožujka),
  • predavanje "CubeSats: Toy or Tool?  Commercial & Scientific Use Case Examples" (16. ožujka),
  • predavanje "Cubesat development in a University lab lessons learned" (17. ožujka),
  • Job Fair (13. i 14. svibnja).

 

Ovisno o razvoju situacije, obavještavat ćemo vas i o ostalim izmjenama.

Autor: Petra Škaberna
Objavljen Glasnik FER-a za ožujak

U novom broju Glasnika FER-a pročitajte o novougovorenim projektima, događajima iz popularizacije znanosti te ostalim aktivnostima na Fakultetu.

Na Glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Potpisani novi MZO projekti

S početkom 2020. godine FER je ugovorio tri nova projekta financirana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekti "Varijacijske metode u modeliranju materijala" i "Numeričke metode s očuvanjem strukture za višekomponentne sustave u biologiji i fizici" potpisani su u sklopu hrvatsko-austrijskih znanstvenoistraživačkih projekata, dok je projekt "Optoelektronički oscilatori i mikrovalni optički filteri za satelitske komunikacije" ugovoren u okviru hrvatsko-slovenskih znanstvenoistraživačkih projekata.

Više o projektima pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
EFRR projekt MARI–Sense

Projekt "Maritime Cognitive Decision Support System" (MARI-Sense) započeo je 1. siječnja 2020. godine, a pored Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LAPOST) partneri na projektu su i četiri istraživačke institucije iz Cipra. MARI-Sense sufinancira Europski fond za regionalni razvoj Republike Cipar.

Održavanje visokih razina aktivnosti pomorskog i obalnog turizma i pomorskog prometa i brodarskog sektora na Cipru zahtijeva pametno upravljanje ograničenim sposobnostima i resursima zemlje putem pomorskog prostornog planiranja i agilne mjere reakcije za očuvanje prirodnog okoliša, osiguranje društva i osiguranje gospodarskog rasta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.206.087,60 EUR, a voditelj na FER-u je prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
LARICS sudjelovao na jednom od...

Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC) natjecanje je u robotici koje se održava svake dvije godine u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Natjecanje, koje organizira Khalifa University pod vodstvom profesora Lakmala Seneviratnea, zamišljeno je kao vrlo ambiciozan i zahtjevan skup izazova te ima za svrhu pomaknuti granice robotike kroz inovativna rješenja i tehnološku izvrsnost. Natjecanje je održano od 23. do 27. veljače 2020. godine.

MBZIRC2020 drugo je izdanje natjecanja te prvo na kojem je FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) sudjelovao.

Više detalja o natjecanju pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Golec
Erasmus+ projekti – SmartSoc i ASKNOW

Glavni cilj Erasmus+ projekta SmartSoc je stvoriti i provesti intenzivni interdisciplinarni studijski program u području IKT poduzetništva uzimajući u obzir transnacionalni i unutarkulturni kontekst. ASKNOW Erasmus+ projekt usmjeren je k razvoju inovativnih i lako dostupnih nastavnih materijala iz područja akustike putem združivanja visokoobrazovnih ustanova i poduzeća specijaliziranih za rješavanje problema u području akustike.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Na FER-u održana radionica...

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu je 5. i 6. ožujka 2020. godine bio domaćin međunarodnim i domaćim stručnjacima koji su sudjelovali na radionici Europske svemirske agencije (ESA) pod nazivom "Svemir za Europski zeleni plan i digitalnu ekonomiju". Radionicu su suorganizirali ESA, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i FER pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Više informacija možete pronaći u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna

U okviru programa RADDAR, gdje se za učenike osnovnih škola organiziraju radionice iz matematike i programiranja, u subotu 22. veljače 2020. godine na FER-u je organizirana radionica o zaštiti podataka. Učenici su se upoznali s osnovama šifriranja informacija te su praktično isprobali neke od tradicionalnih postupaka šifriranja, kao što su rimske šifre, stupčana transpozicija i Vigenèreovo kriptiranje. U sklopu radionice organiziran je posjet Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave i Laboratoriju za informacijsku sigurnost i privatnost, gdje su im na jednostavan način prikazani algoritmi računanja matematičkih funkcija nad skrivenim podacima. Na radionici je sudjelovalo 67 učenika.

U organizaciji radionice sudjelovali su profesori informatike Zlatka Markučič i Ernest Wendling iz XV. gimnazije Zagreb, studenti-mentori Antun Magdić, Tomislav Kolarić, Tomislav Babić, David Glavaš, Luka Pavlović (FER), Maja Milas i Karlo Grozdanić (PMF) te učenici XV. gimnazije Ana Vinković, Bruna Pulić, Iva Zubčić, Marko Subašić i Eva Tolić. Posjet zavodu i laboratoriju, kao i demonstraciju algoritama računanja nad skrivenim podacima pripremio je izv. prof. dr. sc. Dejan Škvorc.

U nastavku obavijesti nalazi se nekoliko slika s radionice.

Autor: Dejan Škvorc
ROBOTICS@FER na Sajmu robotike u...

FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) sudjelovao je na najvećem sajmu robotike u ovom dijelu Europe pod nazivom Robotics 2020 koji se održao od 11. do 13. veljače 2020  u Ljubljani. Robotics je međunarodni sajam u organizaciji slovenske tvrtke ICM posvećen industrijskoj robotici i bespilotnim sustavima. Izlagačima je sajam odlična platforma za predstavljanje robotske tehnologije u industrijskom i uslužnom sektoru.

Pored vodećih tehnoloških tvrtki u ovom području, članovi LARICS-a predstavili su posjetiteljima sajma rezultate rada, projekte i opremu triju laboratorija Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo objedinjeni pod zajedničkim nazivom ROBOTICS@FER. Osim LARICS-a, to su Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) te Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR). Svi izlagači imali su iznimnu priliku ojačati svoju poziciju i povećati vidljivost svoje ponude te uspostaviti nove poslovne kontakte. Program sajma uključivao je i okrugli stol, prezentacije te radionice na kojima je sudjelovao veliki broj posjetitelja i izlagača.

Autor: Ana Golec
Započela tri nova EFRR projekta

Novougovoreni projekti RESdata i AgroEko, financirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj, usmjereni su ka jačanju primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama u sektoru energetike odnosno razvoju i primjeni naprednog sustava praćenja, predviđanja i izvješćivanja o stanju ekosustava riječne doline. Treći EFRR projekt, pod akronimom ASAP, razvit će sustav za autonomni pregled i predviđanje integriteta prometne infrastrukture.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna