Obavijesti

Na FER-u je 28. studenoga 2019. godine održana svečana promocija prigodne poštanske marke koju je Hrvatska pošta izdala povodom 100. obljetnice početka rada Tehničke visoke škole u Zagrebu.

Izdavanje ove prigodne poštanske marke Republike Hrvatske, povodom 100. obljetnice nastave elektrotehnike i 100. obljetnice početka rada Tehničke visoke škole u Zagrebu, inicirao je prethodni dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić u listopadu 2017. godine, a Hrvatska pošta, putem svog Povjerenstva za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka RH, prihvatila je prijedlog u studenome 2017. godine.

U okviru svečane promocije izlaganja su održali dekan FER-a izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, predsjednik Uprave Hrvatske pošte gosp. Ivan Čulo i mr. sc. Krešo Antonović, član Povjerenstva Hrvatske pošte i načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH.

Više informacija o Tehničkoj visokoj školi, nekoliko fotografija sa svečane promocije poštanske marke, kao i poveznice na dodatne informacije i galeriju fotografija, možete pronaći u nastavku ove obavijesti.

Autor: webmaster

Zavod za Elektroničke sustave i obradbu informacija i Hrvatska sekcija IEEE, Odjel za instrumentaciju i mjerenja, pozivaju Vas na predavanje

"Sustavi niske potrošnje za detekciju sporadičnih akustičkih emisija"

koje će održati Marko Gazivoda, mag. ing., Fakultet elektrotehnike i računarstva. Predavanje će se održati u četvrtak, 19. 12. 2019. godine, u 14.00 sati u knjižnici ZESOI-ja.

Predvidivo trajanje predavanja je 45 min. Jezik predavanja je hrvatski.

Više informacija o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Davorin Ambruš
Poziv na predavanje - Real-World...

U okviru projekta OBZOR 2020 "Twinning coordination action for spreading excellence in Aerial Robotics - AeRoTwin" i u organizaciji Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) profesor Daniel Lofaro s američkog sveučilišta George Mason održat će predavanje pod nazivom

"Real-World Robotics: From Swarms to Entrepreneurship"

u srijedu, 18. prosinca 2019. godine, u 12 sati, u Sivoj Vijećnici FER-a.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Više informacija o predavanju i predavaču možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti i ovdje.

Autor: Ivana Mikolić

Predavanje How algorithm biases challenge artificial intelligence research and development koje je dr. sc. Aurelié Jean trebala održati u srijedu, 18. prosinca 2019. u 11.15 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, neće se održati zbog spriječenosti dr. Jean.

Ispričavamo se svima koji su planirali doći na predavanje.

Autor: Igor Lacković
Posljednja prilika za uključivanje u...

Ostala su još tri dana da odaberete ideju, postanete startup suosnivač i uključite se u studentski startup inkubator SPOCK. Traže se embedded hardware i software developeri, mobile app developeri i dizajneri, web developeri i dizajneri, stručnjaci u području računalnog vida, strojnog učenja i umjetne inteligencije, ali i svi ostali koji vide kako mogu doprinijeti razvoju neke od ideja. Popis svih ideja prijavljenih za sljedeći SPOCK program dostupan je na https://spock.fer.hr/ideje/, a prijaviti se možete do 15. prosinca 2019. ovdje.

Neke ideje traže voditelje razvoja prototipa, a neke traže stručnjake za proširenje svog razvojnog tima. U oba slučaja, pridruživanjem timu postajete ravnopravni član osnivačkog tima, bez obzira na to što niste začetnici ideje. Prijavom za ideju osiguravate si pozivnicu za brainstorming radionicu na kojoj će se iz predložene ideje formirati projekt te će se odrediti tim budućih osnivača startupa koji ulazi u SPOCK program.

Prijavi se i pokreni svoj startup kroz SPOCK program!

Autor: Matija Srbić
Prof. emer. dr. sc. Daniel D. Gajski...

Daniel D. Gajski, prof. emer. na University of California, Irvine, jedan je od najcitiranijih znanstvenika FER-ove alumni zajednice, primio je priznanje Test-of-Time-Award na skupu 15th ACM/IEEE Embedded Systems Week, za rad "Transaction Level Modeling: An Overview" iz 2003. godine. ESWEEK, održan u listopadu 2019. g. u New Yorku, SAD, predstavlja vodeći događaj koji pokriva sve aspekte oblikovanja sklopovlja i programa za pametne, inteligentne i povezane računalne sustave. Uručena nagrada prepoznaje značajan utjecaj rezultata istraživanja objavljenih na međunarodnoj konferenciji CODES+ISSS o sklopovsko-programskom suoblikovanju i sintezi sustava te modeliranju analizi i primjeni modernih ugradbenih sustava, od specifikacije i optimizacije na razini sustava do implementacije sklopovlja i programa.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Vlado Sruk

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Trebaju li piloti biti i inženjeri?"

koje će održati prof. dr. sc. Doris Novak Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu utorak, 17. prosinca 2019. godine, u 18 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vesna Kezdorf
Nikici Kokiru uručeno odlikovanje Red...

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je 24. listopada 2019. godine zavodskom suradniku sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo Nikici Kokiru odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od stotinu puta.

Autor: Ana Filipović
Objavljen novi broj Glasnika FER-a

Objavili smo novi broj Glasnika FER-a. U broju za mjesec prosinac pročitajte o novim projektima, priznanjima za naše djelatnike, događajima iz popularizacije znanosti i ostalim aktivnostima na Fakultetu.

Na Glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Adventska groznica obuzela robote na...

FER-ovi robotičari vas ponovno pozivaju na humanitarnu akciju "Adventska groznica obuzela robote s FER-a". Akcija će započeti 15. prosinca 2019., kada ćete na pozornici KSET-a imati priliku prisustvovati jedinstvenom nastupu skupine ROBOBAND. Po prvi put roboti instrumentalisti zajedno s profesorima i studentima FER-a zagrijat će hladnu adventsku večer izvođenjem prigodnih božićnih pjesama.

Idući dan, 16. prosinca 2019. godine, profesori američkog sveučilišta George Mason će održati predavanja za studente diplomskog i doktorskog studija FER-a te predavanje otvoreno za svu javnost na kojem će predstaviti američke projekte za popularizaciju znanosti.

Roboti Pepper, Franka i Baxter ponovno su se odazvali akciji te će u četvrtak 19. prosinca 2019. u predvorju FER-a od 10 do 18 sati u sklopu aktivnosti ROBOTIC FOOD COURT posluživati posjetitelje toplim napitcima i kolačićima, a paralelno će se održati i interaktivne radionice ROBOFUN za djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Ovaj adventski događaj organizira FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) u suradnji s KSET-om i profesorima američkog Sveučilišta George Mason, s ciljem prikupljanja dobrovoljnih priloga za Društvo za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece "Mali zmaj".

Autor: Marko Tucaković
Inovativni modeli za sljedeću...

U okviru HRZZ programa "Partnerstvo u istraživanjima" provodimo projekt s HEP-om (Operator distribucijskog sustava d.o.o.) kojim ćemo razviti modele koji će omogućiti definiranje vrijednosti usluga fleksibilnosti za ODS, definirati sposobnost i vrijednost usluge za ODS prelaska dijela mreže u otočni pogon (povećanje otpornosti) te nadograditi SmartGrid laboratorij, kao i testirati razvijene modele.

Ukupna vrijednost projekta je veća od 2 milijuna kuna, a voditelj na FER-u je doc. dr. sc. Tomislav Capuder.

Autor: Marko Tucaković
HRZZ - suradnja s hrvatskim...

Kroz suradnju domaćih i znanstvenika iz dijaspore prenosimo znanje i privlačimo ulaganja u sustav znanosti Republike Hrvatske u okviru dva nova projekta.

U suradnji s Université de Bourgogne, bifurkacije dinamičkih sustava proučavamo metodama  fraktalne geometrije te  kreiramo računalne algoritme za njihovo otkrivanje.

Ukupna vrijednost projekta je oko milijun i šesto tisuća kuna, a vodi ga prof. dr. sc. Vesna Županović.

Drugi projekt usmjeren je na algoritme upravljanja i zaštite u mikromrežama s visokim udjelom AC/DC pretvarača te na njihovu interakciju s distribucijskim sustavom i tržišnim sudionicima. Provodimo ga u suradnji s Quanta Technology, USA.

Ukupna vrijednost je veća od dva milijuna kuna, a voditelj je izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić.

Čestitamo!

Autor: Marko Tucaković
Nastup AKMUZ-a na natjecanju...

Izvrstan nastup AKMUZ-a na natjecanju "Canticum Novum" koje se održalo 1. prosinca 2019. godine u okviru 23. međunarodnog zborskog festivala CRO PATRIA bio je njihov 100. izlazak na pozornicu od osnivanja. Glasovima publike naš Zbor je osvojio zlatnu plaketu "Katedrala", a odlukom stručnog međunarodnog žirija dodijeljena mu je brončana plaketa. Ovo je drugi put zaredom da je AKMUZ dobio zlatnu plaketu na ovom Festivalu od publike.

Veliko priznanje dobio je i voditelj Zbora, maestro Josip Degl' Ivellio, koji je dobio nagradu za razvoj zborske glazbe i promociju hrvatske kulturne baštine.

Autor: Marko Tucaković
Promovirano 430 novih magistara...

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu, 26. listopada 2019. godine održane su svečane promocije magistara inženjera koji su obranili diplomski rad u srpnju i u rujnu 2019. godine. Na promociji koja je održana u 9.00 sati promovirano je 143 magistara inženjera elektrotehnike i 62 magistara inženjera informacijske i komunikacijske tehnologije, dok je na drugoj promociji, održanoj u 12.00 sati, promovirano i 225 magistara inženjera računarstva.

Tijekom promocije koju je vodila prodekanica za nastavu doc. dr. sc. Mihaela Vranić studentima se obratio dekan izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec te predstavnici studenata. U povjerenstvu za promociju bili su i prodekan za znanost izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković te prodekan za poslovanje izv. prof. dr. sc. Mario Vražić. 

U glazbenom dijelu svečanosti sudjelovala je vokalna solistica Mia Reba u pratnji Filipa Sekereša. Diplomiranim magistrima inženjerima motivacijskim su se govorima obratili Daniel Ackerman (Degordian) i Tomislav Car (Infinum). Nakon promocije organizirano je zajedničko fotografiranje novih magistara inženjera i Uprave.

Fotografije s promocije dostupne su u galerijama:

Čestitamo novim magistrima inženjerima!

Autor: webmaster
Teleskopi MAGIC detektirali...

Kolaboracija MAGIC (Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov) objavila je dva rada u časopisu Nature, koje supotpisuju i znanstvenici FER-a, Željka Bošnjak, Ana Babić i Stefan Cikota.

U prvom članku je predstavljeno otkriće provale gama zraka (eng. Gamma Ray Burst, GRB) u području gama-zraka vrlo visokih energija teleskopima MAGIC. S ciljem detektiranja GRB-a u teraelektronvoltskom (TeV) području, MAGIC teleskopi su dizajnirani tako da mogu promijeniti smjer opažanja unutar 20 s. Nakon 15 godina potrage, 14. siječnja 2019. konačno je opažena ova komponenta u emisiji GRB190114C. Opažanja su započeta 20 s nakon dojave sa satelitskih opservatorija Fermi i Swift. Analiza u realnom vremenu tijekom samog opažanja otkrila je snažan signal u području vrlo visokih energija te je MAGIC poslao dojavu opservatorijima diljem svijeta i tako potaknuo opažanje preko čitavog elektromagnetskog spektra.

Drugi članak je temeljen na otkriću na vrlo visokim energijama i opažanjima pomoću ostalih instrumenata. Koristeći opaženi sjaj na velikom broju valnih duljina, testirani su postojeći teorijski modeli provala gama zraka. Pronađeno je da opažena emisija ima dvije komponente u energijskom spektru. Novost je karakterizacija komponente na višim energijama, u području teraelektronvoltskih energija za kojeg je pronađeno da sadrži snagu usporedivu s nižom, sinhrotronskom komponentom. Ovakva raspodjela energije se očekuje kada se fotoni iz maksimuma sinhrotronskog spektra raspršuju na visokoenergijskim elektronima, proces nazvan sinhrotronski inverzni Compton (eng. Synchrotron self-Compton).

Više informacija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Holjak
Dan otvorenih vrata FER-a

Deseti po redu Dan otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike i računarstva održao se u subotu 23. studenoga 2019. godine. Na Danu otvorenih vrata maturanti su mogli saznati sve o studijskim programima koje FER nudi, studiranju na FER-u, mogućnostima nakon završetka studija te općenito o aktualnim događanjima u elektrotehnici i računarstvu. FER je otvorio svoja vrata i svim ostalim zainteresiranima koji su mogli vidjeti projekte na kojima rade djelatnici i studenti Fakulteta.

Više o događaju pročitajte u nastavku obavijesti.
 

Autor: Marko Tucaković
Nagrade Hrvatske sekcije IEEE za...

Na svečanoj večeri s dodjelom godišnjih nagrada Hrvatske sekcije IEEE, održanoj 27. studenog 2019. godine u Zagrebu, proglašeni su dobitnici nagrada za 2019. godinu, među kojima i tri djelatnika FER-a: 

  • prof. dr. sc. Ivan Petrović nagrađen je najvišim priznanjem, nagradom "Nikola Tesla" Hrvatske sekcije IEEE, i to za izniman znanstveni, stručni i obrazovni doprinos u području automatskog upravljanja te međunarodno prepoznata i važna postignuća u istraživanju algoritama za sustave autonomije mobilnih robota;

  • doc. dr. sc. Tomislav Capuder dobio je nagradu za izniman doprinos Hrvatskoj sekciji IEEE, za iznimno uspješno vođenje Odjela za elektroenergetiku i podršku djelovanju pripadajućeg odjela studentskog ogranka Sveučilišta u Zagrebu;

  • izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo dobio je nagradu Hrvatske sekcije IEEE za izniman doprinos u inženjerskom obrazovanju kroz povezivanje akademske zajednice i gospodarstva u području stručnih praksi, razvoja karijera i poticanja studentskih poduzetničkih aktivnosti.

Srdačno čestitamo dobitnicima!

Fotografije sa svečane večere dostupne su u galeriji.

Više informacija o Hrvatskoj sekciji IEEE i njenim aktivnostima možete pročitati ovdje.

Autor: Maja Matijašević
Sudjelovanje FER-a na Smotri Sveučilišta

Na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta u Zagrebu, koja se održala od 21. do 23. studenoga u prostorijama Studentskog centra, FER se predstavio maturanticama i maturantima zanimljivim radovima i kratkim predavanjem, a ove godine dobili smo priznanje za najbolje uređeni izložbeni prostor.

Budućim studenticama i studentima FER-a opisali smo kako izgleda studentski život, koje im se prilike za razvoj karijere pružaju još tijekom studija te mogućnosti koje im se nude po završetku Fakulteta. Na FER‑ovom štandu izložen je niz zanimljivih studentskih radova kojima su studenti i djelatnici prikazali što se sve na FER-u može naučiti i napraviti.

Popis izloženih radova možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
Uspješno je održana još jedna...

Tradicionalna Brucošijada FER-a, najveći događaj ovog tipa koji je odavno nadmašio granice obične brucošijade, održao se 9. studenoga 2019. godine. Vojko Vrućina, Brkovi, Svemirko, Zoster, Porto Morto, Sajsi MC, Jan Kinčl, She Loves Pablo, Koala Voice, Igralom, Mnogi Drugi, ZMaJ, Full Ferry, Mimi, Trophy Jump i terminator zabavljali su okupljene do ranih jutarnjih sati. Među brojnim gostima našli su se brucoši i studenti viših godina, ali i oni koji su davno sjedili u školskim klupama - upravo zbog toga popularni Brucifer i uživa epitet najpoznatije brucošijade u Hrvatskoj. Uz to, naša je brucošijada specifična po tome što se održava u prostorijama Fakulteta te ju organiziraju i realiziraju volonteri neprofitabilne studentske udruge Saveza studenata FER-a i klub KSET.

Autor: Marko Tucaković
Međunarodne IEEE nagrade i priznanja...

Na svečanoj večeri u sklopu 113. sastanka odbora IEEE Regije 8, održanog u Valenciji, Španjolskoj, 12. - 13. listopada 2019. godine, našim članovima i IEEE organizacijskim jedinicama uručene su sljedeće nagrade IEEE regionalne i svjetske razine:

  • 2018 Region 8 Outstanding Medium Section Award -  Hrvatskoj sekciji IEEE predvođenom Majom Matijašević
  • 2019 IEEE Region 8 Outstanding Young Professionals Affinity Group Award - Interesnoj skupini Young Professionals Hrvatske sekcije IEEE
  • IEEE Outstanding Branch Chapter Advisor Award (2018 & 2019) - Danielu Hofmanu
  • IEEE Region Exemplary Student Branch Award - Studentskom ogranku Sveučilišta u Rijeci

Nagrade su preuzeli Igor Kuzle, kandidat za direktora IEEE Regije 8 i dugogodišnji dužnosnik Hrvatske sekcije te Vinko Lešić, tajnik Hrvatske sekcije. Fotografije uručenja i nagrada možete pronaći u detaljnijem prikazu obavijesti.

Autor: Vinko Lešić
League of Legends turnir

U sklopu Dana otvorenih vrata održan je prvi League of Legends FER turnir u organizaciji FER Esports sekcije. Prijavila su se 22 tima iz cijele Hrvatske, a u finalu je pobijedio tim Better_jungler_wins kojeg čine FER-ovci: Josip Kelava, Tomislav Štimec, Jakov Halić, Marko Crnolatec i Luka Bilić. Podršku organizaciji turnira pružila je i uprava FER-a koje je osigurala vrijedne nagrade, JBL GO 2 za cijeli pobjednički tim.

Čestitamo pobjednicima i vidimo se na sljedećem turniru!

Autor: Dario Bojanjac
Proslavljen Dan FER-a

U petak, 22. studenoga 2019. godine, proslavljen je Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na prigodnoj svečanosti, uz uvodno obraćanje dekana izv. prof. dr. sc. Gordana Gledeca, goste su pozdravili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i posebni savjetnik za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić. Najuspješnijim studentima i djelatnicima dodijeljena su priznanja i nagrade Fakulteta, a okupljene je u glazbenom dijelu programa zabavljao Jakov Vidulić, student FER-a i član AKMUZ-a. Po završetku svečanosti gosti su imali priliku pogledati izložbu postera FER-ovih projekata te se družiti na svečanom domjenku.

Fotografije s proslave dostupne su u galeriji.

Popis nagrađenih pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković

U utorak, 19. studenog 2019. godine zagrebačka Go user grupa obilježila je desetu obljetnicu javnog predstavljanja programskog jezika Go. Deseti rođendan programskog jezika Go proslavljen je na redovitom mjesečnom druženju ("meetup-u") koji se održavaju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Programski jezik Go razvijen je u Google-u kao programski jezik pogodan za izradu mrežnih aplikacija i distribuiranih sustava. Go je ključni dio Cloud Computing inicijative koja posljednjih nekoliko godina ima veliki utjecaj na način izrade i korištenja programskih aplikacija u svijetu. Zajednica otvorenog koda je vrlo brzo prigrlila Go, pa se tako danas procjenjuje da preko 1,5 milijuna programera u cijelom svijetu programiraju u ovom jeziku, a osim Google-a, Go koriste i mnoge druge velike i poznate kompanije, kao npr. CloudFlare, Alibaba, Dropbox, Heroku, Netflix, HAProxy Technologies, SoundCloud, Uber, IBM, eBay, Amazon... 

Sljedeći meetup zagrebačke Go user grupe održat će se 10. prosinca 2019. u 18 sati na FER-u.

U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s "rođendanskog meetup-a".

Autor: Tomislav Jagušt

Brainhack Zagreb 2019, hackathon na temu računarstva i neuroznanosti, održan je 16. i 17. studenoga 2019. godine u prostoru poduzeća Five kao dio globalne inicijative organizacije niza hackathona u području neuroznanosti koji su se istovremeno održavali u tridesetak gradova diljem svijeta.

Od ukupno četrdesetak sudionika, s FER-a ih je bilo osmero: doc. dr. sc. Tomislav Petković, dr. sc. Jelena Božek, dr. sc. Mirta Zelenika Zeba, mag. psych., Krešimir Friganović, mag. ing., doktorski studenti Kristijan Bartol, mag. ing., Tomislav Smolčić, mag. ing. i Ivan Kesedžić, mag. ing. te studentica diplomskog studija Ivana Kinder.

Zaposlenici FER-a dr. sc. Mirta Zelenika Zeba, mag. psych. i Krešimir Friganović, mag. ing. te studentica Ivana Kinder sudjelovali su u pripremi tema i skupova podataka predstavljenih na hackathonu te sudionicima hackathona omogućili snimanje elektroencefalograma (EEG). Prof. dr. sc. Mario Cifrek bio je član znanstvenog odbora skupa.

Kratki video s ovogodišnjeg Brainhacka možete pogledati ovdje, a u opširnijem sadržaju obavijesti je nekoliko fotografija s hackathona.

Autor: Mario Cifrek
Svečana dodjela sportskih nagrada

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu održana je u ponedjeljak, 4. studenoga 2019. godine svečana dodjela nagrada najboljim sportašima i kolektivima u akademskoj godini 2018./2019. Studenti FER-a i petu su godinu zaredom osvojili prvo mjesto u muškoj konkurenciji te će još jednu godinu zadržati prijelazni pehar. U sklopu svečanosti dodijeljene su i medalje za eSport ligu u kojoj je FER osvojio treće mjesto. Sveučilište u Zagrebu dodijelilo je FER-u i priznanje za izniman doprinos razvoju sveučilišnoga sporta u ak. godini 2018./2019. Nagrade je preuzeo prodekan dr. sc. Nikola Mišković.

Autor: Marko Tucaković

U subotu, 16. studenog 2019. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održane su, u sklopu IEEE Teacher In-Service Program (TISP) tjedna 2019., radionice za nastavnike osnovnih i srednjih škola, s ciljem promicanja područja STEM i lakšeg implementiranja zanimljivih i dinamičnih praktičnih aktivnosti u nastavu.

Ove godine radionice su održane u suradnji s Udrugom hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono, a obrađene su tri teme: Kako (i zašto) žarulja svijetli? (izrada svjetlećih božićnih čestitki), Kako radi internet? (osnove računalnih mreža i prijenosa podataka u mrežama) i Natjecanje u izradi najvišeg tornja u razredu (razvijanje kreativnosti i inženjerskog dizajna). Uz to, kroz kraće predavanje o udruzi IEEE i "Teacher In-Service" programu sudionici skupa su imali priliku upoznati se s TISP programom, dostupnim materijalima za nastavnike i načinom primjene TISP lekcija u nastavi, a u svrhu poticanja interesa učenika za inženjerstvo i tehnologiju.

Uz Hrvatsku sekciju IEEE i TISP Region 8, TISP stručna usavršavanja organizirana su u suradnji sa Udrugom hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono te kroz FER-ov program popularizacije znanosti ŠUZA. Radionice je održao Tomislav Jagušt.


U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s radionica.

Autor: Tomislav Jagušt
Na svečanoj sjednici Fakultetskoga...

Na svečanoj 692. sjednici Fakultetskog vijeća, u povodu pedesete obljetnice diplomiranja, dodijeljene su Zlatne diplome inženjerima koji su u akademskoj godini 1968./1969. diplomirali na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na sjednici su uručena i priznanja "Josip Lončar" najboljim studentima FER-a u protekloj akademskoj godini te priznanja srednjim školama za istaknuti doprinos srednjoškolskom obrazovanju studenata FER-a, u obliku dodjele nagrada najbolje rangiranim kandidatima na razredbenom postupku pri upisu na FER u akademskoj godini 2020./2021.

Za najbolje studentske radove studenata FER-a u području elektronike, ostvarene u suradnji s industrijom, srednjim ili malim poduzećima, dodijeljena je godišnja Nagrada "Željka Matutinović – Sunčica" za ak. god. 2018./2019, dok je za osobito vrijedan diplomski rad u polju računarstva za akademsku godinu 2018./2019. dodijeljena nagrada "Stanko Turk". 

Okupljenima se pozdravnim govorom obratio dekan FER-a izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, a nakon ceremonije dodjele Zlatnih diploma, skupu se u ime dobitnika obratio dr. sc. Darko Degoricija.

U glazbenom dijelu svečanosti nagrađene i goste zabavio je FER-ov ženski vokalni sastav Rezonanca.

Fotografije s proslave dostupne su u galeriji.

Popis nagrađenih studenata možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Filipović
FIRST LEGO League

Hrvatsko prvenstvo popularnog globalnog robotičkog natjecanja, FIRST LEGO League, koje okuplja više od 320 000 sudionika iz 98 zemalja, održat će se na FER-u u subotu, 18. siječnja 2020. godine. 
FIRST LEGO League (FLL) je međunarodni multidisciplinarni istraživački program koji želi u djeci probuditi znanstvenika koji će promišljati o problemima oko sebe i tražiti način kako ih riješiti. Program promiče znatiželju, kreativnost, zajedničko učenje i timski rad. Osim toga, djeca kroz igru razvijaju i jačaju tehničku pismenost i logički način razmišljanja, moderne tehnologije koriste u humane svrhe, a kroz atraktivne robote koje moraju osmisliti na učinkovit i zabavan način uživaju u znanosti. Program je namijenjen djeci starosti između 9 i 16 godina.

Organizator natjecanja u Hrvatskoj je Hrvatski robotički savez uz potporu FER-a i FER-ovog programa popularizacije znanosti - ŠUZA. Ove godine na natjecanje je prijavljeno 18 ekipa, a najbolje odlaze na regionalno finale koje će se održati 14. ožujka 2020. godine u Kopru, Slovenija.

Autor: Marko Tucaković
Studenti FER-a u pobjedničkom timu na...

Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, u svojstvu EIT Health Huba za Hrvatsku, u četvrtak 7. studenoga 2019. godine organizirao je "EIT HEALTH Innovation Day", jednodnevni program razvoja inovacija čiji je cilj promocija inovacija u području zdravlja, zdravstvene skrbi i zdravstvenoga sustava.

U programu je sudjelovao prof. dr. sc. Ratko Magjarević, kao jedan od sudionika panel rasprave na temu "Innovation Day" tematskih izazova, a u pobjedničkom timu sudjelovali su i FER-ovi studenti Ariana Milašinčić i Sandi Letić, kojima ovom prilikom čestitamo!

Više informacija o programu i finalistima možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković