Obavijesti

U petak, 18. lipnja 2021. godine, u 71. godini života preminuo je uvaženi prof. dr. sc. Slavko Krajcar (rođ. 1951.). Prof. dr. sc. Slavko Krajcar dao je izniman doprinos razvoju Fakulteta elektrotehnike i računarstva, čiji je bio dekan u razdoblju 1998.-2002. godine, nakon čega je bio predstojnik svog matičnog Zavoda za visoki napon i energetiku od 2002. do 2006. godine. Ostat će nam u trajnom sjećanju kao cijenjeni znanstvenik, stručnjak i kolega.

Hvala profesoru Krajcaru za sve što je učinio za naš fakultet na čemu ćemo mu biti vječno zahvalni. Obavijest o posljednjem ispraćaju bit će objavljena naknadno.

U ime Uprave FER-a, Zavoda za visoki napon i energetiku te svih zaposlenika FER-a, kao i osobno, izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima.

U nastavku obavijesti nalazi se životopis prof. dr. sc. Slavka Krajcara.

Autor: Gordan Gledec
Održavanje svečanih promocija

Predviđeni datum svečanih promocija za studente koji su preddiplomski studij završili u ak. god. 2019./2020. je 17. srpnja 2021. godine. Za one koji su u navedenoj ak. god. završili diplomske studije, predviđeni datum svečanih promocija je 18. srpnja 2021. godine.  

Nadajmo se dobroj epidemiološkoj situaciji i lijepome vremenu.

O detaljima ćemo izvijestiti naknadno.

Autor: Mihaela Vranić
Natječaj za upis na doktorski studij...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice znanosti (6 semestara, prvi upisni rok u ak. god. 2021./2022.) iz područja tehničkih znanosti, znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO

Studenti mogu upisati studij u trajanju od 3 godine (studij u punom radnom vremenu) ili studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina (studij s dijelom radnog vremena).

Broj slobodnih mjesta: 60 ukupno.

Studenti doktorskoga studija plaćaju školarinu u iznosu od 60.000,00 kuna, a plaća se u ratama od 10.000,00 kuna po semestru. Nastava započinje u studenome 2021. godine.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana od 9.00 do 13.00 sati, od objave natječaja do zaključno 26. kolovoza 2021. godine.

Razgovor s pristupnicima obvezni je dio upisnoga postupka, a održat će se u utorak 31. kolovoza i u srijedu 1. rujna 2021. godine, od 9.00 do 15.00 sati. O terminu i načinu održavanja razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Detaljnije obavijesti mogu se dobiti na telefon (01) 6129 920 ili adresu e-pošte: doktorski.studij@fer.hr, a publikacija o poslijediplomskom doktorskom studiju može se pogledati na: http://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Natječaj za upis na Poslijediplomski...

Natječaj za upis studenata na Poslijediplomski specijalistički studij INFORMACIJSKA SIGURNOST za stjecanje akademskog stupnja sveučilišni specijalist informacijske sigurnosti.

Prijave se mogu poslati poštom na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3 ili na email specijalisticki.studij@fer.hr od 7. lipnja do 23. srpnja 2021. godine te od 1. rujna do zaključno 24. rujna 2021. godine.

Detaljnije obavijesti mogu se pogledati na adresi:

http://www.fer.unizg.hr/infosig

ili dobiti na telefon (01) 6129 920 kod gospođe Valentine Čale.

Prijavni obrazac dostupan je na web-stranicama specijalističkog studija na gornjoj adresi unutar izbornika Obrasci i upute.

Na poslijediplomski specijalistički studij može se upisati kandidat sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem iz računarstva, informatike ili srodnih informacijskih ili tehničkih grana kojim se ukupno s prethodnim sveučilišnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova ili kandidat sa završenim srodnim četverogodišnjim dodiplomskim studijem ili završenim drugim sveučilišnim dodiplomskim ili diplomskim studijem uz radno iskustvo na području informacijske i komunikacijske tehnologije.

Broj slobodnih mjesta: 20.

Studenti poslijediplomskog studija plaćaju školarinu u iznosu od 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate (17.500,00 i 17.500,00 kn) pri upisu u prvi i drugi semestar.

Nastava započinje u studenom 2021. godine.

 

U vezi s COVID-19: Provedba studija prilagođavat će se epidemiološkoj situaciji. Nastavu će biti moguće pratiti i na daljinu što znači da će studij moći pohađati i kandidati koji nisu iz Zagreba jer će broj potrebnih osobnih dolazaka na Fakultet biti minimiziran.

Autor: Petra Lukina
LUMEN Data Science: FER-ovci najbolji...

Krajem mjeseca svibnja održana je velika završnica natjecanja LUMEN, najvećeg studentskog natjecanja u regiji, koje se provodi u četiri područja - Data Science, Business, Engineering i Development. Natjecanje je trajalo dva i pol mjeseca, a pored izrade rješenja za zadani problem, ekipe koje su stigle do finala trebale su pokazati svoje prezentacijske vještine i što jasnije prikazati dobiveno rješenje.

Ove se godine na LUMENu natjecalo gotovo 100 studentica i studenata FER-a, a poseban uspjeh postigle su ekipe u području Data Science. Ovogodišnja tema bila je Dynamic Deal Scoring, koju je zadalo poduzeće Atomic Intelligence, a bilo je potrebno napraviti model koji bi segmentirao narudžbe velikog proizvodnog poduzeća te odredio pet kategorija kvalitete prodajne marže za svaki segment.

Prvo mjesto osvojila je ekipa "Snoopy Quartet" odnosno studenti 5. godine FER-a, Josip Domazet, Marino Voćanec i David Dukić te Ivan Landeka, koji je nedavno diplomirao, dok je drugo mjesto pripalo ekipi "Phidaloma  Tech", koja je osvojila i nagradu za najbolju prezentaciju, a čine ju studenti Marko Barišić, Lovro Matošević, Filip Sosa i Daniel Vusić.

Zapažene rezultate imale su i studentice FER-a, Petra Omrčen i Eva Šoić, koje su bile dio miješane ekipe "šOks" te osvojile drugo mjesto u području Business.

Natjecanje LUMEN organizira studentska udruga eSTUDENT.

U nastavku obavijesti slijede fotografije pobjedničkih ekipa, a zanimljivo je napomenuti da je ekipa "Snoopy Quartet" i prošle godine, u gotovo identičnom sastavu, odnijela pobjedu u svojoj kategoriji.

Čestitamo svim natjecateljicama i natjecateljima s FER-a!

Autor: Petra Škaberna
Izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić:...

Kvantno računalstvo, kao jedna od najvažnijih tehnologija u nastajanju prema časopisu Scientific American, tema je Liderovog članka u kojem izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić pojašnjava zašto ne možemo imati kvantno računalo kod kuće.

Ipak, ističe profesor Ilijić, studenti FER-a mogu korištenjem web-sučelja IBM-ova sustava Q Experience pokrenuti svoj kvantni program i nakon svega nekoliko minuta imati uvid u rezultate njegova izvođenja na stvarnom kvantnom računalu i raspravljati o tome s kolegama.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje (web) i ovdje (pdf).

Autor: Petra Škaberna
Mjerenje depresije istraživanjem...

BUG je objavio članak o istraživanju u kojem tim s FER-a zajedno s kolegama iz Klinike za psihijatriju Vrapče upotrebom novih tehnologija ispituje povezanost različitih biomarkera i depresije.

Primjena strojnog učenja, dubokih neuronskih mreža, dakle umjetne inteligencije, polje je koje se aktivno razvija i još uvijek se može promatrati kao da je tek u začecima implementacije u kliničkoj praksi. Multidisciplinarnim istraživanjem ovoga tipa želi se izgraditi sustav za potporu odlučivanju, čime bi se medicinskoj struci pomoglo prilikom postavljanja dijagnoza, određivanja protokola liječenja, predviđanja ishoda liječenja i drugih zadataka, pojašnjava se u članku.

Na strani FER-a u istraživanju sudjeluju Eda Jovičić, univ. bacc. ing., Krešimir Friganović, mag. ing., Ivana Kinder, mag. ing. i prof. dr. sc. Mario Cifrek.

Članak je dostupan ovdje, a predavanje na tu temu koje je održano u sklopu 20. Tjedna mozga, možete pogledati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Shanghai Ranking: Pomorsko...

Academic Ranking of World Universities, poznatiji kao "Šangajska lista" objavio je ovogodišnja rangiranja po znanstvenim disciplinama (GRAS), a Sveučilište u Zagrebu uvršteno je među najprestižnija sveučilišta u čak 12 disciplina.

Na najvišem mjestu ističe se Pomorsko inženjerstvo (43. mjesto), disciplina kojoj je i FER svojim radovima u području pomorske robotike dao značajan doprinos.

Više informacija dostupno je na stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Petra Škaberna
Vrt rajčica i paprika na FER-u

Krajem svibnja, članovi Laboratorija Interneta stvari sa Zavoda za telekomunikacije, postavili su u okviru projekta IoT-polje pravi mali vrt u dvorištu FER-a. Brojni senzori prate uvjete za sadnice rajčice i paprike koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prilikom sadnje dio sadnica obogaćen je supstratom, a prikupljanjem podataka sa senzora, cilj je utvrditi utjecaj odabranog supstrata na stanje biljke i urod.

S obzirom na trud i pažnju koju ima naš vrt, ne sumnjamo u bogat urod, a onda tko zna? Sve je moguće, možda FER registrira i OPG!

Osim profesora i asistenata, u postavljanje su se uključili i studenti - spontano "u prolazu" - na čemu im zahvaljujemo, a kako je protekao rad s ne-programskim alatima, provjerite na slikama u nastavku.

Autor: Katarina Mandarić
Objavljen Glasnik FER-a za svibanj

Svibanj je na FER-u protekao u pravom proljetnom raspoloženju. Unatoč ograničenim epidemiološkim uvjetima, uspješno smo organizirali nekoliko događaja koji su se mogli pratiti online, ali i uživo u našim prostorima. Robotika je svakako dominirala kao područje o kojem se najviše govorilo u medijima, a sve je započelo nastupom robotice Pepper u Hrvatskom saboru.

FER je i ove godine jedan od najpopularnijih fakulteta među maturantima, a na današnji je dan čak 1133 kandidata označilo FER kao svoj prvi izbor. Lipanj je mjesec polaganja ispita državne mature, stoga bismo svim našim maturantima poželjeli što manje stresa te puno uspjeha i sreće u nadolazećim danima!

Na Glasnik FER-a se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
FIRST LEGO League ponovno na FER-u!

FIRST LEGO League, ekipno natjecanje za djecu iz područja STEM, koje Hrvatski robotički savez već petu godinu zaredom organizira na FER-u, održalo se u subotu, 29. svibnja 2021. godine.

Natjecanje je osmišljeno za djecu između 9 i 16 godina, a ove se godine održava u 100 država svijeta, među kojima je i Hrvatska. Na natjecanje je bilo prijavljeno 30 ekipa iz cijele Hrvatske, od kojih svaka broji od tri do 10 članova.

Tema natjecanja ove je godine "RePlay", a cilj je potaknuti djecu na sport, razgibavanje i ponovni izlazak na igrališta. Na susretu uživo natjecatelji su demonstrirali svoje istraživačko-inovativne radove uključujući i svoj prethodni timski rad na dizajnu i programiranju robota LEGO Mindstorms i LEGO Spike.

Dodatna zanimljivost je što su ocjenjivači i suci bili profesori s fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet te Građevinski fakultet) i Algebre te uspješni stručnjaci iz industrije. Povratni komentari koje su natjecatelji dobili od sudaca i ocjenjivača usmjerit će ih u nastavku rada, a nadamo se i u izboru budućega zanimanja.

Osam najboljih hrvatskih ekipa ponovno će se susresti za dva tjedna u Sloveniji i tada će se jedna ekipa izboriti za pobjednika na razini Hrvatske, ali istovremeno će odmjeravati snage i s najboljim ekipama iz susjednih država. Najbolje ekipe potom čeka svjetsko natjecanje u FLL-u koje će se održati u Grčkoj (online).

Više informacija o natjecanju nalazi se u nastavku obavijesti, a medijske priloge o natjecanju pogledajte na poveznicama:

Autor: Petra Škaberna
FER Esports i HT organizirali...

U sklopu ovogodišnjeg FER esports Championshipa studentska sekcija FER esports organizirala je s Hrvatskim Telekomom humanitarnu utakmicu za Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (ERF).

Na virtualnom nogometnom terenu snage su odmjerili bivši i sadašnji studenti FER-a – uspješni poslovni ljudi, Bruno Kovačić (Superbet) i Ivan Runje (HT) te aktualni FER-ovci, Andrej Lekić i Luka Zekan, koji su u konačnici i odnijeli uvjerljivu pobjedu od 6:2. Za svaki zgoditak HT je trebao donirati 2 000 kuna, no kako bi se naglasio humanitarni aspekt, HT je donirani iznos za zagrebački ERF zaokružio na 20 000 kuna!

Više informacija pročitajte u članku Jutarnjeg lista.

Autor: Petra Škaberna
Profesor Zdenko Kovačić: Vrijeme je...

Predstavljanje FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju (CAI) u Hrvatskom saboru na Konferenciji o budućnosti Europe, potaknulo je dodatni interes medija za istraživanja koja se na FER-u provode u području robotike.

To je bio povod da prof. dr. sc. Zdenko Kovačić, voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), za Nacional dodatno pojasni opseg djelovanja našeg CAI-a te opiše različite mogućnosti suradnje s Centrom.

Naime, "isti dan nakon događanja u Saboru uslijedio poziv ravnatelja osječkog Centra za autizam za moguću suradnju, koja bi uključivala korištenje humanoidnih robota NAO i Pepper za moguće provođenje napredne terapije za djecu i osobe s poremećajem iz autističnog spektra", ističe profesor Kovačić jedan pozitivan primjer suradnje.

"Ono što mene kao profesora robotike iznimno veseli je da interes studenata za studiranje robotike ne opada, dapače raste, i u ovih 30 godina otkad smo uveli robotičke kolegije, hrvatsko gospodarstvo je dobilo najmanje tisuću stručnjaka s osnovnim znanjima o robotičkim tehnologijama. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju za robotiku u Hrvatskoj značio je veliku šansu i sadašnji trendovi pokazuju da za robotičare vrijedi moto vrijeme je na našoj strani", zaključio je na kraju profesor Kovačić.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Job Fair Meetup: 56 poduzeća, 450...

U pet dana drugog Job Fair Meetupa, organizatori i sudionici oborili su sve prošlogodišnje rekorde i podijelili vrijedne nagrade!

Fakultet elektrotehnike i računarstva te Klub studenata elektrotehnike tijekom 5 dana, od 10. do 14. svibnja 2021. godine, zahvaljujući drugom Job Fair Meetupu ostali su i ove godine karijerna središta poslovnih ponuda. Preko 150 studenata posjetilo je radionice na FER-u, a preko 450 studenata pratilo je program iz KSET-a putem Zooma u potrazi za znanjem, karijerom, ljetnim poslom, praksom ili umrežavanjem. Uz priliku za lov na karijere u Hrvatskoj, studenti su upoznali predstavnike poduzeća na umrežavanju, razmijenili znanja i iskustva, te stekli nove vještine. Također, mogli su naučiti više o trenutno aktualnim temama na 4 panel rasprave. Drugi Job Fair Meetup okupio je 56 vrhunskih tehnoloških poduzeća iz 12 različitih industrija unutar 5 tematski odvojena dana. Osim na Zoomu, program se mogao pratiti i na Job Fair YouTube kanalu

Uključiti se možeš i dalje ispunjavanjem baze životopisa kako bi poslodavci dobili priliku vidjeti tvoj životopis i pozvali te na razgovor za posao. Za više informacija lajkaj Job Fair na Facebooku, prati na Instagramu te se pretplati na Job Fair YouTube kanal gdje možeš pogledati cijeli program iz KSET-a!

U nastavku obavijesti nalazi se više infomracija o Job Fair Meetupu.

Autor: Tea Jermaniš
Dr. sc. Slavko Krajcar izabran u...

Na temelju prijedloga Fakultetskog vijeća FER-a, Senat Sveučilišta u Zagrebu je na redovitoj sjednici održanoj 18. svibnja 2021. godine izabrao prof. dr. sc. Slavka Krajcara u počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Dr. sc. Slavko Krajcar rođen je 1951. godine u Krajcar Brijegu. Osnovnu školu završio je u Sv. Petru u Šumi, a srednju školu u Puli. Godine 1969. je upisao, a 1973. diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu (danas FER) Sveučilišta u Zagrebu. Po završetku studija zapošljava se kao asistent u Zavodu za visoki napon i energetiku. Magistrirao je 1980., a doktorirao 1988. godine. Godine 1990. izabran je u zvanje docenta, 1997. u zvanje izvanrednog profesora, 2002. u zvanje redovitog profesora, a 2007. u redovitog profesora u trajnom zvanju.

Znanstveno mu je područje energetika, a uže planiranje i razvoj razdjelnih mreža i modeliranje odnosa na tržištu električnom energijom.

U svojoj je karijeri na FER-u bio predstojnik Zavoda, pomoćnik dekana, prodekan za poslovanje i dekan (od ak. god. 1998./1999. do ak. god. 2001./2002.). 

Čestitamo prof. emer. dr. sc. Slavku Krajcaru na izboru u počasno zvanje!

Autor: Petra Škaberna
FER i ove godine najprivlačniji...

Studijski programi FER-a i ove su se godine našli na vrhu liste najpopularnijih programa među maturantima. Na njih se dosad prijavilo gotovo 2 300 kandidata od čega je više od 1 100 maturanata označilo FER kao svoj prvi izbor.

Studijskim programima na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini, FER već tradicionalno privlači najbolje studente iz Hrvatske. Svake godine upisujemo 650 brucoša, a od tisuću najboljih srednjoškolaca na maturi iz Matematike i/ili Fizike, gotovo polovica upiše upravo FER.

Kako bismo uspješno odgovorili na jasnu tržišnu potražnju, ali i pridonijeli poboljšanju kvalitete i relevantnosti visokog obrazovanja u području STEM, od ove jeseni FER svoje programe na preddiplomskoj i diplomskoj razini izvodi i na engleskom jeziku.

Stoga nas posebno veseli podatak da već sada bilježimo dobar interes hrvatskih maturanata i za te studijske programe. Naime, na današnji dan prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), 99 kandidata zainteresirano je za upis naših preddiplomskih studija na engleskom jeziku.

Temu su obradili i pojedini mediji poput Jutarnjeg lista i RTL-a.

Autor: Petra Škaberna
HAZ: Poziv na predavanja o...

Akademsko vijeće Hrvatske akademske zajednica (HAZ), uz potporu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, poziva vas na dva predavanja vezana uz EU-financiranje istraživačkih i obrazovnih projekata:

  • Ana Fresl, Projekt jednako razvoj (PJR):
    "Prilike iz EU fondova za Hrvatsku, kontekst i pravila novog razdoblja 2021. - 2027."
  • Ana Tecilazić, Algebra:
    "Najava predviđenih investicija u visokom obrazovanju u okviru novog razdoblja"

Oba predavanja održat će se u petak, 28. svibnja 2021. godine, s početkom u 12.00 sati, a možete ih pratiti u živo putem FER-ovog YouTube-kanala: https://youtu.be/qX9nelkeWt0. Očekivano ukupno trajanje (s uključenom raspravom) je do 90 minuta.

Više informacija o predavačicama nalazi se u nastavku obavijesti.

 

Autor: Petra Škaberna
Održan skup Robotics and AI in...

Na događaju "Robotics and AI in Society: Impacts and Questions Raised", koji su zajedničkim snagama organizirali Fakultet elektrotehnike i računarstva i Veleposlanstvo Portugala u Hrvatskoj, 20. svibnja 2021. godine, u auli FER-a održana je zanimljiva razmjena stručnih mišljenja i kvalitetna diskusija između znanstvenika te pripadnika akademske i diplomatske zajednice.  

Skup su uvodno pozdravili Nj. E. veleposlanica Portugala, gospođa Paula Leal da Silva i dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec, a program je predvodio iskusni istraživač dr. sc. Fausto Ferreira, sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo.

Izlaganja prof. dr. sc. Pedra Lime, s Instituta Superior Técnico Sveučilišta u Lisabonu i dr. sc. Tomislava Bracanovića, sa zagrebačkog Instituta za filozofiju potaknuli su prisutne na razmišljanja u smjeru pozitivnih učinaka koje robotika i umjetna inteligencija imaju na društvo i "društvene životinje", a na okruglom stolu koji je uslijedio, razvila se daljnja diskusija u smjeru implikacija uvođenja umjetne inteligencije u našu svakodnevicu, s posebnim naglaskom na njezin utjecaj na naša radna mjesta.

Okrugli stol je moderirao prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković, a pored prof. Lime i dr. sc. Bracanovića, na okruglom stolu sudjelovao je prof. dr. sc. Stjepan Bogdan.

Snimku događaja možete pogledati na FER-ovom YouTube kanalu, a fotografije s događaja dostupne su ovdje. Program skupa i najavu potražite na poveznici ovdje.

 

Autor: Petra Škaberna
FER ima 700 zaposlenih

Fakultet elektrotehnike i računarstva u svibnju 2021. godine dosegnuo je broj od 700 zaposlenih, od čega je čak 45 posto (316 zaposlenika) financirano vlastitim sredstvima, odnosno njihovo financiranje omogućeno je zahvaljujući provedbi 250 znanstvenoistraživačkih aktivnih projekata.

Od ukupnog broja zaposlenih, 199 se odnosi na znanstveno-nastavno osoblje, 151 na suradničke pozicije, 201 na istraživačko osoblje te 149 na administrativno, tehničko i pomoćno osoblje. Na FER-u udio žena među zaposlenima danas doseže 30 posto.

Zanimljivo je usporediti trenutačni broj djelatnika i studenata s 1985. godinom, kada je donesena odluka o gradnji zgrade D. Tada je na Elektrotehničkom fakultetu (ETF), bila zaposlena 371 osoba, a upisna se kvota upravo te godine povećala s 430 na 630 studenata radi rastuće potražnje tržišta za inženjerima.

Ubrzo nakon toga započela je gradnja novih prostora, zgrade D, koja je dovršena 1989. godine i to je bio posljednje prostorno proširenje Fakulteta.

Danas, kada FER zapošljava 700 djelatnika i svake godine upisuje 650 brucoša te je drugi dom za oko 3800 studentica i studenata na svim razinama studija, on i dalje djeluje u istim prostorima kao i prije više od 30 godina iako se broj zaposlenih gotovo udvostručio, a broj studentske populacije povećao za oko 40 posto. Vjerujemo da ćemo u skoroj budućnosti uz pomoć države i europskih fondova povećati prostor u kojem radimo i doprinosimo boljoj budućnosti u Hrvatskoj.

Autor: Petra Škaberna
12. međunarodni simpozij o obradbi i...

12. međunarodni simpozij o obradbi i analizi slike i signala (12th International Symposium on Image and Signal Processing and Analysis, ISPA 2021) održati će se od 13. do 15. rujna 2021. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu.

Organizator skupa je Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva uz tehničko ko-sponzorstvo EURASIP-a, IEEE-vog Društva za obradbu signala, Hrvatske sekcije IEEE-a, i Odjela za obradbu signala Hrvatske sekcije IEEE-a. Zbornik radova skupa će biti predložen za uvrštavanje u bazu znanstvenih radova IEEE Xplore.

Pozivamo sve zainteresirane da sudjeluju u radu skupa. Također pozivamo sve potencijalne autore da pošalju svoje izvorne znanstvene radove za glavnu konferenciju ili za neku od tematskih sjednica.

Rok za slanje radova je 25. svibnja, 2021.

Internetska stranica konferencije: https://www.isispa.org/

Autor: Tomislav Petković

ConTEL 2021 - 16. međunarodna konferencija o telekomunikacijama, održat će se u Zagrebu od 30. lipnja do 2. srpnja 2021. godine. Konferencija će, uz tehničko kosponzorstvo udruženja IEEE, svojim programom pružiti priliku akademskoj i industrijskoj zajednici da odgovore na nove istraživačke izazove i raspravljaju o pitanjima u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji s naglaskom na modernim telekomunikacijama.

Cilj konferencije je obuhvatiti trenutne i nadolazeće mrežne tehnologije koje omogućavaju sveprisutni Internet i komunikacije kao ključne pokretače povezanog informacijskog društva. S novim uslugama i pristupnim mrežama raste sve veća potreba za poboljšanjem mrežne infrastrukture - ne samo u pogledu kvalitete i performansi, već i skalabilnosti, mobilnosti, energetske učinkovitosti i integracije tehnologija. Program konferencije predstavit će najnovija dostignuća u odabranim područjima vezanim uz konferenciju kroz redovne i specifične tematske sjednice te radionice

Pozivamo sve zainteresirane autore da prijave svoje znanstvene radove vezane uz područje telekomunikacija. Svi prijavljeni radovi prolaze najmanje dvije dvostruko anonimne recenzije te će, ukoliko budu prihvaćeni, biti objavljeni u digitalnoj bazi IEEE Xplore. Rok za prijavu radova je nedjelja, 21. ožujka 2021. godine.

Više informacija saznajte na www.contel.hr.

Autor: Marin Vuković