Obavijesti

Najbolji prosjek na maturi imaju...

Prema posljednjim podacima Školskog e-Rudnika o državnoj maturi 2022. godine i upisima na fakultete, najbolji prosjek na maturi ostvarili su studenti FER-a, čak 4,46.

Naši brucoši tradicionalno drže prvu poziciju na toj ljestvici. Naime, od kada Ministarstvo znanosti i obrazovanja analizira i objavljuje podatke, FER zauzima prvo mjesto prema prosjeku na državnoj maturi. Tome ide u prilog činjenica da su FER lani upisali učenici s najboljim rezultatima na maturi iz matematike i fizike. Konkretno, 425 od 1000 najboljih matematičara i 507 od 1000 najboljih fizičara upisalo je FER.

U nastavku slijedi nekoliko članaka na tu temu:

Autor: Petra Škaberna
EURAMET: Prof. dr. sc. Damir Ilić...

Na sjednici Generalne skupštine (General Assembly, GA) europske regionalne mjeriteljske organizacije EURAMET, održanoj 17. siječnja 2023. godine, prof. dr. sc. Damir Ilić izabran je za voditelja tehničkog odbora TC-EM (Technical Committee for Electricity and Magnetism).

Profesor Ilić će funkciju obnašati od lipnja 2023. do svibnja 2025. godine i bit će prva osoba iz Republike Hrvatske imenovana na dužnost voditelja tehničkog odbora u punom tehničkom smislu (dosad je bio izabran jedino voditelj tehničkog odbora za kvalitetu - TC Quality). Profesor Ilić je prethodno, od 2017. do 2021. godine, u EURAMET-u obnašao dužnost voditelja pododbora za niske frekvencije (Subcommittee Low Frequency), jednog od četiri pododbora TC-EM-a.

Više informacija dostupno je u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Dekan Vedran Bilas: Hightech Croatia...

Kao član žirija tportalove nagrade "Vizionar godine", dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas vjeruje da se Hrvatska može afirmirati kao visokotehnološka destinacija. U kolumni naslova "Hightech Croatia već je stvarnost" pročitajte njegovu viziju razvoja Hrvatske u tom smjeru, a koju, smatra on, znanost i tehnologija već živi godinama!

"Danas u Hrvatskoj ostaješ živjeti i raditi te dolaziš kad ti se nude prilike da se iz nje natječeš s bilo kim na svijetu. Vjerojatno to vrijedi i za druge, ali mi u znanosti i tehnologiji živimo to već godinama. Neki u privatnom i javnom sektoru već su u tome otišli korak dalje i tu vidim priliku za sljedeći veliki iskorak - tako da strateškim pristupom, kao onima za euro ili Schengen, postanemo visokotehnološka destinacija: Hightech Croatia", smatra dekan Bilas.

Autor: Petra Škaberna
Radionica: Mlade žene u energetici

U okviru projekta Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije – USBSE u ponedjeljak, 6. veljače 2023. godine održat će se radionica Mlade žene u energetici s ciljem promoviranja horizontalnih načela EU i s naglaskom na ravnopravnost spolova i nediskriminaciju.

Radionica će okupiti pet mladih i uspješnih stručnjakinja iz područja energetike: Petru Sagrestano Štambuk, Martinu Vajdić, Andreju Lončarek Rajšl, Petru Mesarić i Sonju Ravlić koje će govoriti o ključnim temama vezanim za osnaživanje mladih žena na karijere u energetici. U sklopu radionice će biti organizirana i panel rasprava na navedenu temu.

Radionica će se održati u Sivoj vijećnici FER-a, od 11:00 do 13:00 sati i otvorena je za sve zainteresirane.

Autor: Hrvoje Pandžić
Podkist na popisu najboljih hrvatskih...

Portal telegram.hr objavio je vodič za najbolje hrvatske podcaste u 2023. godini među kojima se pronašao i naš podkist.

"Na FER-u već dvije godine djeluje znanstveno-obrazovni podcast podkist u kojem gostuju neki od najboljih znanstvenika iz regije, ali i najbolji studenti. U podcastu, koji je dosad prikupio više od 250.000 pregleda, detaljno se prate teme najnovijih znanstvenih i tehnoloških dostignuća, a cilj je približiti najnovija znanstvena istraživanja širokoj publici", navodi se u članku.

Podkist možete pratiti na sljedećim platformama:

 

Autor: Petra Škaberna
LARES: Matematičkim proračunima do...

U Laboratoriju za sustave obnovljivih izvora energije (LARES) pomoću matematičkih algoritama odlučuje se kako optimalno trošiti energiju u FER-ovom neboderu, uz očuvan komfor korisnika zgrade. Voditelj LARES-a, prof. dr. sc. Mario Vašak u razgovoru za portal egradnja.hr otkriva kakva mjerenja i proračune provodi Laboratorij, kako ih implementirati u zgradama i pritom još pametnije iskoristiti energiju proizvedenu iz nestalnih obnovljivih izvora.

Autor: Petra Škaberna
Pozivnica na Interaktivnu radionicu o...

Pozivamo vas na Interaktivnu radionicu o pristupačnosti koju u sklopu projekta HEKTOR, a u suradnji s prof. dr. sc. Željkom Car, voditeljicom Laboratorija ICT-AAC, organizira prof. dr. sc. Zdenko Kovačić, voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS.

Radionica će se održati 30. siječnja 2023. godine, od 14 do 15 sati, u Sivoj vijećnici FER-a.

Članovi Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju FER-a u suradnji sa stručnjacima i znanstvenicima različitih područja, prvenstveno logopedije i edukacijske rehabilitacije, dugi niz godina surađuju u razvijanju programskih rješenja s ciljem povećanja digitalne uključenosti. Na radionici saznajte što je pristupačnost i zašto je važna, prepoznajte potencijale ozbiljnih igara u različitim područjima poput vojnog područja, visokog obrazovanja i logopedije te povećanja svijesti javnosti o različitim problemima vezanim uz pristupačnost. Na svojim ili testnim uređajima moći ćete isprobati aplikacije koje koriste proširenu stvarnost te saznati kako suvremene tehnologije (VR, AR, holografske aplikacije) možemo koristiti u svrhu povećanja digitalne uključenosti te za ostvarivanje dodane vrijednosti u različitim edukacijama.

Autor: Petra Škaberna
Preminula prof. emer. dr. sc. Branka...

S velikom tugom i žalošću javljamo da je u ponedjeljak, 23. siječnja 2023. godine u Zagrebu, u 90. godini života preminula naša draga profesorica emerita Branka Zovko-Cihlar, umirovljena profesorica Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije FER-a.

U ime Uprave FER-a, Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije FER-a te svih zaposlenika Fakulteta izražavamo najdublju sućut njezinoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima.

Posljednji ispraćaj profesorice Branke Zovko-Cihlar bit će u petak, 27. siječnja 2023. godine, u 13.20 sati na groblju Mirogoj. Sveta misa zadušnica služit će se istoga dana u 17.30 sati u Crkvi sv. Petra.

Sa svim svojim suradnicima i prijateljima profesorica Zovko-Cihlar radila je u bliskom, ljudskom, posebnom ozračju. Sve ljude oko sebe inspirirala je ogromnom snagom i energijom, vedrim duhom punim optimizma i entuzijazma. Mnogim bivšim studentima ETF-a odnosno FER-a profesorica Zovko-Cihlar ostat će u sjećanju kao vrhunski stručnjak, predavač i profesor, ali prije svega kao osoba koja je uvijek znala izreći tople riječi u svakoj prigodi i za svakoga. Tijekom više od 60 godina njezin entuzijazam i vizija nadahnuli su mnoge mlade ljude te ih usmjerile vrijednom radu u znanosti i struci za zajedničku dobrobit. Njezin izniman doprinos imat će uvijek posebno mjesto u cijeloj našoj akademskoj i stručnoj zajednici, a njezina mudrost, odlučnost i prijateljstvo jako će nam svima nedostajati.

Profesorica Zovko-Cihlar rastala se s ovozemaljskim životom u svom fakultetskom radnom okruženju kojem je toliki niz godina pripadala, u kojem je uživala i u kojem je bila istinski sretna, što je posebna privilegija prožeta simbolikom. Zahvaljujemo joj na svemu što je učinila za Fakultet i Zavod. Neka počiva u miru.

Autor: Petra Škaberna
Noć muzeja na FER-u: Izložba starih...

FER je i ove godine, osmi puta zaredom, dio nezaobilazne kulturne manifestacije Noći muzeja! Veseli nas što ćemo se nakon dvije godine "iza stakla", u petak, 27. siječnja, od 18 do 24 sata, ponovno družiti uživo na hodnicima FER-a gdje smo za sve znatiželjne posjetitelje pripremili bogati program.

S našim prijateljima iz udruge Retro info, Klubom studenata elektrotehnike (KSET) i udrugom za razvoj 'uradi sam' Radiona.org osmislili smo interaktivnu i edukativnu izložbu starih kalkulatora te mehaničkih i elektroničkih računala, a program obuhvaća i retro igraonicu s druženjem uz glazbu iz starih računalnih igara.

Posjetitelji će, pored ostaloga, moći vidjeti i naučiti ponešto o povijesti kalkulatora poput prvog europskog džepnog kalkulatora Digitron DB800, isprobati legendarna računala kao što su Commodore 64, ZX spectrum, Orao ili razni modeli Atari i Amiga, te odigrati retro igre Pacman, Pong, Super Mario, Space invaders, Gorillas, Arcade volleyball i Tetris.

U Suradnji s FER-ovom Središnjom knjižnicom pripremili smo i izložbu ostavštine prof. Josipa Lončara, osnivača Laboratorija za električka mjerenja, izložbu vrijedne zbirke knjiga i eksponata Zavoda za primijenjenu matematiku te izložbu raritetnih publikacija iz FER-ovog knjižničnog fonda.

Više informacija pronađite na službenim stranicama Noći muzeja ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Profesor Hrvoje Pandžić u emisiji...

Prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić gostovao je u emisiji Hrvatskoga radija Klimatski izazov u kojoj je govorio o klimatskim promjenama, obnovljivim izvorima energije te njezinom skladištenju i distribuciji.

"Otkako se više govori o klimatskim promjenama, svakako je puno veća zainteresiranost za obnovljive izvore energije, za njihovu integraciju u sustav, kao i za digitalizaciju trenutačnog sustava koji je najveći i najkompleksniji sustav koji su ljudi ikad osmislili. Također, danas su sustavi komunikacije dovoljno razvijeni da ih možemo primjenjivati u elektroenergetskom sustavu", smatra profesor Pandžić, koji se u razgovoru osvrnuo i na nedavne probleme visokih cijena električne energije, što je, kako kaže, potaknulo interes investitora za značajniju izgradnju fotonaponskih panela.

"Na Studiju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Šibeniku integriramo strojare, elektrotehničare i računarce. Srednjoškolci stižu svjesni gdje dolaze i svatko od njih na velikoj paleti izbornih predmeta dolazi u dodir sa zaštitom okoliša, ekologijom i obnovljivim izvorima energije", istaknuo je u razgovoru profesor Pandžić, jedan od najcitiranijih znanstvenika u području energetike na svijetu.

Autor: Petra Škaberna
Enpulse - inovacija s FER-a koja...

Enpulse je inovacija koju su razvili istraživači s FER-a Domagoj Badanjak, Alen Hrga, Ivan Pavić i Ivan Sudić u sklopu FER-ovog startup inkubatora SPOCK. U prilogu "Bolja Hrvatska" Nove TV pogledajte kako njihova inovacija može pomoći malim i srednjim poduzetnicima te većim kućanstvima u uštedi energije.

Prilog pogledajte na našem YouTube kanalu ili na portalu zimo.

Autor: Petra Škaberna

Program Nuqleusa započinje trodnevnom edukacijom koja ima za cilj povezati ljude sličnih interesa i ambicija, naučiti ih kako pristupiti rješavanju prepoznatih problema kroz strukturirani brainstorming i iznjedriti nove ideje vrijedne razvoja.

Za sudjelovanje na ovome događaju nije potrebno razumijevanje bilo kojeg segmenta razvoja startupa jer su to znanja koja ćemo ponuditi onima koji nastave svoje sudjelovanje u drugoj fazi Nuqleusa. Potrebna je jedino želja za razvojem osobnih vještina u područjima razumijevanja tržišnih prilika, rješavanja problema, validacije ideja, prototipiranja i prezentiranja ideja kroz pričanje priča (eng. storytelling).

Rok za prijavu produljen je do 22. siječnja, a više informacija o načinima prijave, edukaciji, uključenim partnerima i ciljevima programa možete pronaći na poveznici.

Autor: Matija Srbić
Čime se bavi prvi hrvatski deep-tech...

Nuqleus je prvi hrvatski program koji otkriva probleme industrije, predlaže potencijalna rješenja na temelju inovativnih tehnologija i formira interdisciplinarne timove koji validiraju ideje i testiraju njihov poslovni potencijal. Navedeni koncept omogućava razmjenu znanja i dijeljenje resursa između industrije, znanstveno-istraživačkih institucija i startup ekosustava s ciljem pokretanja deep-tech startupa.

Program okuplja izvrsne znanstvenike, gospodarstvenike i studente, a cilj mu je stimulirati mlade ljude na pokretanje inovativnih startupa i rješavanje realnih društvenih i industrijskih problema.

Na povezici ovdje pogledajte gostovanje voditelja projekta Matije Srbića u emisiji Studio 4 te prilog objavljen u Dnevniku HTV-a.

Autor: Petra Škaberna

Brainhack Zagreb 2022, hackathon na temu neuroznanosti, održan je 3. i 4. prosinca 2022. godine u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra - ZICER, kao dio globalne inicijative niza hackathona u području neuroznanosti koji su se istovremeno održavali u 24 grada diljem svijeta.

Od ukupno tridesetak sudionika, s FER-a ih je bilo sedmero: zaposlenici prof. dr. sc. Mario Cifrek i Andrija Miličević, mag. ing. te studenti diplomskog i preddiplomskog studija Jan Kolić, Sara Sičić i Zvonimir Žunić. Kao dio organizacijskog odbora skupa sudjelovala je zaposlenica Eda Jovičić, mag. ing. te studentica Tamara Ćorić.

Na hackathonu se također intenzivno radilo na projektu TONGUEO, digitalnom komunikatoru koji osobama s afazijom olakšava funkcionalnu komunikaciju, u kojem sudjeluje studentica FER-a Veronika Žunar. Održana je i panel rasprava naslova "Neurolinguistics in everyday life" na kojoj je sudjelovao Andrija Miličević, mag. ing., zaposlenik FER-a.

Više informacija o održanom Brainhacku možete vidjeti ovdje, a u opširnijem sadržaju obavijesti je nekoliko fotografija s hackathona.

 

Autor: Eda Jovičić
Otvorenje izložbe FER-u za Božić 2022.

Čast nam  je pozvati vas na otvorenje izložbe "FER-u za Božić 2022." koje će se održati u petak, 23. prosinca 2022. godine, u 10.30 sati u Galeriji FER-a.

Izložbu će otvoriti dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, a na izložbi s radovima sudjeluju Dubravko Babić, Danko Basch, Stjepan Bogdan, Davor Bonefačić, Krunoslav Jurčić, Vedran Klasić, Ante Marušić, Tomislav Matleković, Petar Mostarac, Ana Robertić, Marin Smoljanić, Stjepan Stipetić, Tomislav Šikić, Luka Šimunković, Đurđica Tomić-Peruško i Petra Turković.

Izložba okuplja više od 50 radova djelatnika FER-a, izrađenih u različitim tehnikama. Posjetitelji će tako moći uživati u fotografijama, crtežima, akvarelima, uljima na platnu, ali i kiparskim izlošcima. Uz spomenute tehnike bit će izložen i ručno rađeni nakit te ručno rađeni mač.

Izložene radove moći ćete pogledati svakim radnim danom do 28. veljače 2023. godine, od 8 do 15 sati.

Više informacija o počecima izložbe nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Tomislav Matleković
LARICS i LABUST finalisti na...

Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS i Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije - LABUST izabrani su kao finalisti prestiznog robotičkog natjecanja MBZIRC. Laboratoriji zajedno nastupaju kao tim UNIZG-FER, a dosad su prošli tri faze natjecanja. U prvoj fazi su predali projektni prijedlog (whitepaper phase) te su odabrani među 50 najboljih timova. Nakon toga, uslijedila je simulacijska faza gdje su trebali implementirati predložena rješenja u simulacijskom okruženju te su odabrani za dodatnu evaluaciju među najboljih 9 timova. Nakon posjeta tima sudaca i prezentacije naših laboratorija i opreme te razgovora s članovima tima, odabrani su konačno i za finaliste (top 5 timova).

Rješenje naših laboratorija će uključivati suradnju između bespilotnih letjelica i bespilotnih površinskih vozila za obavljanje složenih zadataka navigacije i manipulacije u morskom okruženju bez globalnog sustava lokalizacije (bez GPS-a).

Glavna nagrada je 2 milijuna dolara, a natjecanje će se održati u Abu Dhabiju u veljači 2024.

Autor: Petra Škaberna
Otvorene prijave za prvu fazu Nuqleusa!

Prijave za Nuqleus program službeno su otvorene. Od ponedjeljka, 5. prosinca 2022. do nedjelje, 15. siječnja 2023. godine pozivamo te da zajedno krenemo graditi novu generaciju hrvatskih deep-tech startupa.

Kako možeš sudjelovati u prvoj fazi, koji izazovi su predstavljeni od naših industrijskih partnera te kako se prijaviti pročitaj u nastavku obavijesti.

Autor: Ivana Bašljan Puceković
ŽensCast #6: The Science of Bias

Šesto izdanje ŽensCast-a, podcasta interesne skupine Women in Engineering Hrvatske IEEE sekcije bavi se predrasudama i stereotipima vezanim uz spol. Gošće Ivana Osredek, studentica diplomskog studija bioinformatike na belgijskom Sveučilištu u Leuvenu i Iva Marketanović, studentica diplomskog studija psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, predstavile su ideju i rezultate projekta The Science of Bias (SOB) koji se provodi u sklopu Društva za edukaciju van okvira (EVO).

Ako vas zanima kako hrvatski srednjoškolci i studenti doživljavaju "Ivanu" odnosno "Ivana", koje osobine smatraju poželjnima za muškarca, a koje za ženu te koje su razlike u  rezultatima ankete obzirom na američku studiju, pogledajte novu epizodu ŽensCasta i poslušajte naše zanimljive sugovornice. Najavu ŽensCasta#6 možete vidjeti na sljedećoj poveznici,  a cijeli epizodu ovdje. Više o Science of Bias pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Anamari Nakić
Profesor Jan Šnajder: Nezaustavljiv...

Danas je većina velikih proboja u području umjetne inteligencije vezana za strojno učenje, pojašnjava prof. dr. sc. Jan Šnajder u članku za 24 sata.

Prema podacima Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, CroAI, trend jačanja primjene umjetne inteligencije vidljiv je i u Hrvatskoj. "Hrvatska ima snažnu tehnološku zajednicu orijentiranu na stvaranje generacija tehnoloških poduzetnika i na integraciju umjetne inteligencije unutar postojećih poslovnih modela. Jedan od elemenata UI-ja koji značajno unaprjeđuju i razvijaju poslovanje u industrijama diljem Hrvatske je machine learning ili strojno učenje", navodi se u članku.

"Predmet Strojno učenje uveden je još 2000. godine. Možda će nekima to zvučati čudno jer se danas sve to prezentira u medijima kao da je od jučer, ali nije. Obično se u znanosti stvari rade mnogo prije nego što postanu popularne u mainstreamu", ističe profesor Šnajder koji taj kolegij na FER-u predaje posljednjih 10 godina.

Autor: Petra Škaberna