Obavijesti

Svečano obilježen Dan FER-a

Očuvanje digitalnog suvereniteta i nastavak razvoja izvrsnosti ključni su naglasci s ovogodišnjeg svečanog obilježavanja Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), najvećeg obrazovnog, istraživačkog i inovacijskog središta u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

Snimku svečanosti Dana Fakulteta možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Svečanosti Dana FER-a prisustvovali su brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva. Među njima i izaslanik predsjednika RH dr. sc. Julije Domac, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Okroša, izaslanik predsjednika Vlade RH dr. sc. Hrvoje Meštrić, izaslanik ministra gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, izaslanica ministra obrane Lučiana Klobas Dobrović, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba izv. prof. dr. sc. Luka Korlaet, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum i državni tajnik Središnjeg državnog ureda Bernard Gršić. 

Više pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Filipović
Svečane promocije sveučilišnih...

Svečane promocije kandidata koji su završili sveučilišni diplomski studij u akademskoj godini 2022./2023. održat će se u subotu, 9. prosinca 2023. godine u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati u Studentskom centru u Zagrebu (Savska cesta 25).

Generalna proba bit će sat vremena prije održavanja promocije. Kandidati trebaju doći ispred ulaza u prostorije Studentskog centra. Molimo kandidate da dođu na vrijeme!

Svečanu promociju sveučilišnih magistara inženjera bit će moguće pratiti i putem prijenosa uživo na našem YouTube kanalu.

Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti.

Napomena:
Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu i dopunsku ispravu o studiju moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi od utorka, 12. prosinca 2023. godine radnim danom od 12.00 do 14.00 sati  uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Autor: Petra Lukina
Svečane promocije sveučilišnih...

Svečane promocije kandidata koji su završili sveučilišni prijediplomski studij u akademskoj godini 2022./2023. održat će se u nedjelju, 10. prosinca 2023. godine u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati u Studentskom centru u Zagrebu (Savska cesta 25).

Generalna proba bit će sat vremena prije održavanja promocije. Kandidati trebaju doći ispred ulaza u prostorije Studentskog centra. Molimo kandidate da dođu na vrijeme!

Svečanu promociju sveučilišnih prvostupnika inženjera bit će moguće pratiti i putem prijenosa uživo na našem YouTube kanalu.

Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti.

Napomena:
Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu i dopunsku ispravu o studiju  moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi od utorka, 12. prosinca 2023. godine radnim danom od 12.00 do 14.00 sati  uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Autor: Petra Lukina

Poštovane kolegice i kolege pozivamo vas na predavanje:

Accelerating Technology Innovation in Engineering Research – AI solutions with MATLAB 

koje će se održati u četvrtak 07.12.2023. godine u Sivoj vjećnici s početkom u 14h. Predavanje će održati Marco Rossi, PhD iz tvrtke Mathworks. Predvidivo trajanje predavanje je 45 mimuta uz doatnih 15 minuta za pitanja iz publike.

Više o sadržaju predavanja u priloženom letku

 

Autor: Jadranko Matuško
RADDAR-ovci posjetili Dan otvorenih...

Radionice u sklopu RADDAR projekta koji osim FER-a organiziraju XV. gimnazija, HMD i MNM Marin Getaldić, a čija je voditeljica prof. dr. sc. Vesna Županović sa Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a nastavljaju s nizom dodatnih aktivnosti.

U subotu 25. studenoga 2023. godine 54 učenica i učenika osnovnih škola sudjelovalo je na radionicama u sklopu Dana otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Osim vrlo zanimljivih posjeta Laboratorijima FER-a, učenice i učenici sudjelovali su i u matematičkim radionicama čiji su voditelji bili izv. prof. dr. sc. Domagoj Kovačević sa Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a, zatim nastavnica Lada Bunjački, prof., studentice Nika Utrobičić, te Jana Hrnjak dok su u organizaciji osim voditeljice sudjelovale nastavnice Marina Ninković, prof., Magdalena Babić, prof., te Renata Svedrec, prof.

FER je i ovog puta uspio privući mnoge radoznale posjetitelje na svoj Dan otvorenih vrata, a vjerujemo da će naši RADDAR-ovci kroz nekoliko godina možda biti i budući FER-ovci.

Autor: Ana Fadljević
Poziv na predavanje: Učinkoviti...

Zavod za primijenjeno računarstvo (FER, Sveučilište u Zagrebu) i Odjel za menadžment u tehnologiji i inženjerstvu Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Učinkoviti razvoj aplikacija u distribuiranim sustavima korištenjem Kubernetesa"

koje će održati Petar Cvitanović i Juraj Karadža, osnivači startup tvrtke Cyclops, u ponedjeljak, 11. prosinca 2023. godine, s početkom u 15:00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predavanje će se održati na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Praćenje predavanja bit će moguće i na platformi Microsoft Teams korištenjem ove poveznice.

Više informacija o predavanju i predavačima pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Marko Horvat
Održan Prvi hrvatski simpozij o...

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), u utorak 21. studenoga 2023. godine, održan je "Prvi hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji". Suorganizatori Simpozija bili su Centar za umjetnu inteligenciju FER-a, Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, te Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije FSB-a. 

Cilj Simpozija bio je okupljanje hrvatske znanstvene zajednice u području umjetne inteligencije te znanstvenika iz drugih područja znanosti, razmjena informacija te prikaz pregleda istraživačkih aktivnosti i raznovrsnih primjena. U programu Simpozija sudjelovalo je s pozvanim prezentacijama više profesora FER-a i članova Centra za umjetnu inteligenciju: prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, izv. prof. dr. sc. Alan Jović, prof. dr. sc. Zvonko Kostanjčar, prof. dr. sc. Zdenko Kovačić, akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić, prof. dr. sc. Nikola Mišković, prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, akademik prof. dr. sc. Ivan Petrović, prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko, prof. dr. sc. Mario Vašak. Predsjednik Simpozija bio je akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić.

Cilj Simpozija bilo je okupljanje hrvatske istraživačke zajednice u području umjetne inteligencije te istraživača iz drugih područja znanosti, razmjena informacija te prikaz pregleda istraživačkih aktivnosti i raznovrsnih primjena. Također, želja nam je bila otvoriti forum za promišljanje smjernica razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj i izazova koje umjetna inteligencija donosi društvu, uključujući utjecaj na zanimanja i tržište rada, zakonsku regulativu te etička pitanja.

Autor: Sven Lončarić
DOĐI, VIDI, OSTANI - Dan otvorenih...

I ove godine velik broj posjetitelja došao je u subotu na Dan otvorenih vrata FER-a. “Ovo je 13. godina održavanja jednog od najpopularnijih događanja koje svake godine okupi između 3000 i 4000 posjetitelja.” 

Prvenstveno namijenjen maturantima pred kojima se nalazi važna životna odluka - odabir fakulteta, na Danu otvorenih vrata kroz razne su pokuse, istraživanja i zanimljive igre predstavljeni svi zavodi FER-a, ali i razne udruge.  Naime, FER je organiziran u 12 zavoda odnosno područja  - od primijenjene fizike i matematike, elektrostrojarstva i automatizacije do automatike i računalnog inženjerstva te komunikacijske i svemirske tehnologije, a upravo je na Danu otvorenih vrata posjetitelji mogu saznati više o području koje ih zanima. 

Maturanti imali su priliku saznati više o znanstvenim istraživanjima, upoznati se sa studijskim programima i razgovarati s nastavnicima i studentima FER-a. Posebno nas veseli velik broj maturanata i njihovih nastavnika koji su došli iz cijele Hrvatske. Više o tome kako je organizirana nastava, koji su uvjeti upisa, ali i kako izgleda studentski život maturantima su ispričali prodekani izv. prof. dr. sc. Ana Sušac i prof. dr. sc. Bojan Trkulja te Luka Penjin, predsjednik Studentskog zbora FER-a, Dominik Kanjuh, studentski pravobranitelj i Marin Capan, predstavnik u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu.

Više pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Filipović
Informativna radionica projekta...

U sklopu provedbe projekta Dinamička prediktivna zaštita integriteta baterije električnog vozila (akronim EVBattPredtect) prijavitelj Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva te partner Rimac Technology d.o.o. organiziraju informativnu radionicu o rezultatima projekta.

Informativna radionica održat će se u četvrtak 7. prosinca 2023. s početkom u 11:00 sati na adresi Rimac Technology, Savska Opatovina 36, Zagreb.

Projekt EVBattPredtect usmjeren je na razvoj modela baterijskih članaka za baterijski paket automobila, geometrijsku karakterizaciju stanja članka i profila struje ili snage punjenja/pražnjenja članka koji su sigurni za primjenu radi očuvanja sigurnog rada i dugovječnosti članka te njenu on-line primjenu u kombinaciji sa sustavom upravljanja dinamikom vozila. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program konkurentnost i kohezja 2014-20.

Sudjelovanje na radionici otvoreno je za sve, ali je broj sudionika ograničen. Stoga molimo najavu dolaska najkasnije do utorka 5. prosinca 2023. u 15:00 putem sljedećeg registracijskog obrasca te ćemo Vas povratno kontaktirati.

U nastavku obavijesti dana je agenda radionice. Radujemo se Vašem dolasku!

Autor: Ana Filipović
Nastup FER-a na skupu Brainhack...

Brainhack Zagreb 2023, skup na temu neuroznanosti, održan je 21. i 22. listopada 2023. godine u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra - ZICER, kao dio globalne inicijative niza hackathona u području neuroznanosti koji se održavaju u 24 grada diljem svijeta.

Od ukupno pedesetak sudionika, s FER-a ih je bilo sedamnaest: prof. dr. sc. Mario Cifrek, doc. dr. sc. Jelena Božek, te mnogo studenata preddiplomskog i diplomskog studija kao i alumni FER-a. Kao dio organizacijskog odbora skupa sudjelovala je zaposlenica Eda Jovičić, mag. ing., te studentica Tamara Ćorić.

Tema ovogodišnjeg skupa je bila „Next-generation brain diagnostic tools“, gdje su predstavljeni razni projekti o kojima su sudionici imali priliku čuti i doprinijeti svojim iskustvom. Prvi dan doc. dr. sc. Jelena Božek održala je predavanje pod naslovom „Machine learning in neuroimaging“, te je također sudjelovala na panel raspravi „Integration of AI into modern medical diagnostics and research“ uz paneliste Ivanu Kovačev (TIS grupa), Luciju Kovačević, dr. med. (specijalizantica radiologije, KBC Zagreb), te Jakšu Vukojevića, dr. med. (specijalist psihijatrije, Klinika za psihijatriju Vrapče). Drugi dan Eda Jovičić, mag. ing. održala je praktičnu radionicu za sudionike „Intro to data science“. Radna, ali opuštena atmosfera obilježila je oba dana skupa, a glavni cilj, okupljanje i povezivanje mladih istraživača iz područja neuroznanosti, bio je i više nego ispunjen.

U opširnijem sadržaju obavijesti je nekoliko fotografija s hackathona, a za više informacija o sljedećim aktivnostima Brainhacka Zagreb pratite sljedeći link.

Autor: Eda Jovičić
Play2Green Hackathon u Dubrovniku

Od 17. do 23. rujna održan je međunarodni hackathon u Dubrovniku organiziran u sklopu Erasmus+ projekta Play2Green (Serious Gaming for Universal Access to Green Education).

Na Hackathonu su sudjelovali studenti i nastavnici iz 5 visokoškolskih institucija iz Hrvatske, Španjolske, Mađarske i Francuske te predstavnici španjolske udruge za gluhe ASPAS. Studenti su, organizirani u 5 međunarodnih timova, radili na dizajnu ozbiljnih igara temeljenih na novim tehnologijama koje se bave onečišćenjem oceana, ugrozom životinja, urbanim vrtlarstvom i drugim srodnim zelenim temama. Prvi nacrt projekata (uključuje tehničku dokumentaciju i vizualni prototip) predložili su u okviru virtualne suradnje između lipnja i rujna 2023. godine dok su finalna rješenja prezentirali  na završnici hackathona u Dubrovniku. Uz intenzivnu suradnju na svojim projektima, studenti su kroz svakodnevne radionice imali priliku steći znanja i vještine u područjima multikulturalnosti, uključivosti, univerzalnog dizajna za učenje, 3D printanja i holograma. 

Više detalja o aktivnostima na hackathonu i fotografije dostupne su u nastavku obavijesti.

 

Autor: Matea Žilak
Radionica "FPV dronovi za...

Odjel za računarstvo i Odjel za robotiku i automatizaciju Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na radionicu pod naslovom:

FPV dronovi za udaljeno nadgledanje i edukaciju

koju će održati Daniel Hofman i Marko Car s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u četvrtak, 9. studenoga 2023. godine s početkom u 11.15 sati, u A204 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti.

Broj sjedećih mjesta je ograničen, ali stajaćih mjesta ima dovoljno. Predviđeno trajanje radionice je 90 minuta i nije potrebno nikakvo predznanje za sudjelovanje. Tijekom radionice će biti demonstriran i let s FPV dronom.

Životopisi predavača i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Lucija Petricioli
Poziv na predavanje: "Low-Code i...

Odjel za menadžment u tehnologiji i inženjerstvu Hrvatske sekcije IEEE u suradnji sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave pozivaju Vas na predavanje

"Low-Code i AI u automatizaciji procesa"

koje će održati Josip Ivković, CTO i osnivač tvrtke REARM d.o.o., u utorak, 7. studenoga 2023. godine, s početkom u 15.00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predavanje će se održati na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Krunoslav Tržec
Održana ljetna škola AIoTwin

Prva ljetna škola projekta AIoTwin održana je od 4. do 7. rujna 2023. godine u povijesnoj Tvrđavi sv. Ivana u Šibeniku. Na događaju su sudjelovali istaknuti predavači, istraživači i doktorandi tehničkih sveučilišta u Beču i Berlinu, švedskog instituta RISE i FER-a kako bi raspravili otvorena pitanja i izazove te saznali više o najnovijim postignućima u području Interneta stvari i umjetne inteligencije (AIoT). Ljetnu školu je organizirao konzorcij projekta AIoTwin financiranog iz programa Obzor Europa čiji je cilj jačanje istraživačke i inovacijske izvrsnosti u području AIoT-a u Hrvatskoj i drugim državama članicama EU.

Izdvajamo sljedeće iz programa ljetne škole:

  • Pozvana predavanja: Petar Šolić o alternativnim senzorima, Danh Le-Phuoc o korištenju grafova znanja za opažanje okoline u IoT-sustavima, Thiemo Voigt o prijenosu signala i komunikaciji unutar ljudskog tijela i Alexander Artikis o prepoznavanju kompleksnih događaja u stvarnom vremenu za IoT-rješenja.
  • Predavanja o IoT-protokolima LPWA, primjeni mrežnog emulatora IMUNES za ocjenu performansi usluga koje koriste sredstva na rubu (edge computing), aspektima orkestracije usluga u IoT-okolinama, decentraliziranom rudarenju grafova, uspješnom putu kroz doktorski studij te pisanju prijedloga i evaluaciji projekata za Obzor Europa.
  • Praktične radionice o federativnom učenju na IoT-uređajima na rubu uz korištenje malog klastera uređaja Jetson Nano i Xavier (dopremljenih iz Berlina u Šibenik!) za zajedničko treniranje modela bez dijeljenja podataka, te o okviru za upravljanje IoT-okolinama u oblaku i na rubu mreže u sladu s definiranom kvalitetom usluge.
  • Održan je i forum doktoranada gdje su doktorandi predstavili svoja istraživanja na različitim inovativnim temama.

Ljetna škola je sudionicima omogućila prijenos znanja i susret s istraživačima vodećih europskih institucija te služi kao poticaj za nastavak istraživanja u ovom aktivnom znanstvenom području. 
Konzorcij projekta AIoTwin posvećen je organiziranju ljetnih škola i drugih događaja kako bi promovirao istraživanje i inovacije u području AIoT-a.

Više o projektu i održanoj ljetnoj školi, uključujući program i sve prezentacije, dostupno je na web-stranici projekta.

Autor: Katarina Mandarić
EITA 2023: FER -  dobitnik Europske...

Inicijativa Europska nagrada za inovativno poučavanje (EITA) već treću godinu zaredom nagrađuje iznimne projekte i nastavne prakse u sklopu programa Erasmus+, pružajući zaslužena priznanja odgojno-obrazovnim djelatnicima za njihov izniman doprinos struci. Među četiri dobitnika nagrade je i Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Nagrada EITA se dodjeljuje jednom godišnje u četiri kategorije u svakoj od 33 zemlje uključene u program Erasmus+. EITA je pokrenuta kako bi istaknula postignuća nastavnika i škola, čineći njihov rad vidljivim, promičući iznimne prakse poučavanja i učenja.

Erasmus+ projekt "RoboGirls" u partnerstvu s kolegama iz Hrvatske, Grčke, Španjolske, Irske i Cipra, osigurao je potporu djevojkama u aktivnostima iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) putem robotike i kodiranja. Projekt je pokrenut s ciljem smanjenja rodnog jaza u STEM području pružanjem korisnih smjernica, e-učenja, edukacija za nastavnike i preporuka za obrazovne politike koje pridonose smanjenju jaza među spolovima. Potiče rodnu ravnopravnost, jača sposobnosti nastavnika i inspirira djevojke za uspjeh u digitalnim područjima.

Projekt "RoboGirls" stvara preduvjete za nadilaženje rodnih stereotipa u STEM zanimanjima, pružajući djevojkama pozitivne uzore i potičući ih na razmišljanje o karijerama u STEM-u. U projektu koji je probio barijere, osnažujući ruralne škole, imigrante i učenike s invaliditetom sudjelovalo je više od 1 300 učenika i 70 učitelja u pet zemalja.

Izv. prof. dr. sc. Ana Sović Kržić, koordinatorica projekta, naglašava kako obrazovanje može prevladati prepreke i potaknuti pojedince da oslobode svoj potencijal.

Projekt je zasluženo dobio Europsku nagradu za inovativno poučavanje (EITA).

Sve čestitke prof. Sović Kržić na ovom iznimnom uspjehu!

Autor: Jasna Matijević
Održana završna konferencija projekta...

U utorak, 29. kolovoza 2023. godine održana je završna konferencija projekta SPARK -  Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca, koji je provodila Križevačka udruga P.O.I.N.T., a FER je bio jedan od partnera. 

U dvije godine trajanja projekta provedeno je gotovo 300 aktivnosti kroz koje je prošlo oko 1500 polaznika, mahom iz Križevaca i okolnih mjesta, svih dobnih skupina, od 4 godine starosti pa sve do osoba treće životne dobi. Polaznici su tako slušali predavanja iz područja astronomije, astrofizike i kozmologije, sudjelovali na radionicama tehnike, astrofotografije, digitalnog crtanja, informatike, robotike i 3D modeliranja, posjećivali su Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu kako bi se upoznali s dosezima modernog inženjerstva i tehnologije, ali su također promatrali teleskopima noćno nebo i nebeske fenomene. Organizirane su i večeri znanosti, umjetnosti i tehnologije na kojima su gosti, stručnjaci, umjetnici i znanstvenici, u neformalnom okruženju građanima približili područja svog djelovanja.

Projekt SPARK sufinanciran sredstvima Europske unije i vrijedan preko 385 tisuća eura, jedan je od najambicioznijih projekata popularizacije znanosti i izvaninstitucionalnog obrazovanja proveden na području Republike Hrvatske u zadnjih deset godina, a i jedan od rijetkih kojemu je u središtu tematika svemira.

Djelatnici FER-a su u projekt bili uključeni kroz niz aktivnosti, od "train the trainers" aktivnosti za ostale članove projektnog tima, preko predavanja i radionica za učenike iz Križevaca i okolice, do organiziranja posjeta učenika FER-u. U projektu su sudjelovali prof. dr. sc. Željka Car, izv. prof. dr. sc. Marin Vuković, Matea Žilak, mag. ing., dr. sc. Ivana Rašan, Matea Zovko, mag. log., Katarina Mišura, univ. bacc. ing. comp, doc. dr. sc. Tomislav Jagušt, kao i niz drugih djelatnika i studenata FER-a.

Autor: Tomislav Jagušt

Career Speed Dating jedinstveni je događaj koji spaja speed date i informativni razgovor, a zainteresiranim studenticama i studentima Fakulteta elektrotehnike i računarstva i srodnih fakulteta pruža priliku da upoznaju poduzeća iz industrije koja je zanima kroz osmominutne razgovore. Sudjelovanje na događaju omogućuje predstavnicima poduzeća da studenticama i studentima jednostavno predstave svoje poduzeće i različite aktivnosti koje nude.

Ovogodišnje izdanje Career Speed Datinga održat će se 14. prosinca 2023. godine u online izdanju.

Autor: Lucija Ropret Čorak

Završna svečanost ovogodišnje Diplomske radionice Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 12. srpnja 2023. godine na FER-u. Snimka završne svečanosti s dodjelom nagrada je dostupna na poveznici.

Najbolje predstavljeni diplomski radovi na ZESOI-ju u ak. god. 2022./2023. prema izboru Gospodarskog savjeta su:

  • 1. nagrada: Šimun Krmek, „Dekompozicija HDsEMG signala temeljem slijepe separacije izvora“, mentorica izv. prof. dr. sc. Željka Lučev Vasić (video, poster)
  • 2. nagrada: Antonio Bandur, „Bežični sustav za bioimpedancijsku analizu sastava ljudskog tijela temeljen na integriranom sklopu AFE4300“, mentor prof. dr. sc. Hrvoje Džapo (video, poster)
  • 3. nagrada: Ivan Ćosić, „Dizajn i optimizacija pričuvnog visokonaponskog napajanja za upotrebu u pogonskim inverterima cestovnih električnih vozila“, mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek (video, poster)
  • 4. nagrada: Jana Alajbeg, „Modernizacija robota TIOSS korištenjem robotskog vida i govora“, mentorica izv. prof. dr. sc. Ana Sović Kržić (video, poster)
  • 5. nagrada: Filip Jurić, „Sustav za upravljanje baterijskim paketom u električnim i hibridnim automobilima“, mentor prof. dr. sc. Hrvoje Džapo (video, poster)

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima!

Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, Filipu Šklebaru iz tvrtke AVL-AST na zanimljivom predavanju te donatorima nagrada i sponzorima radionice: Byte Labu, Ericssonu Nikoli Tesli, KONČAR - Institutu za elektrotehniku, Siemensu, Stypu, Xylonu, i Hrvatskoj zajednici inovatora.

Svi studentski posteri su dostupni u repozitoriju na internetskoj stranici radionice DIRA 2023, a video prezentacije su dostupne na YouTube kanalu radionice.

Fotografije sa završne svečanosti su dostupne u galeriji, a nekoliko fotografija možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić
Natječaj za upis studenata na...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice tehničkih znanosti (3 godine, 180 ECTS bodova) u akademskoj godini 2023./2024. iz znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO

Doktorski studij može upisati osoba koja je završila sveučilišni diplomski ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva kojim se ukupno s prethodnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više; ili jednakovrijedni sveučilišni četverogodišnji dodiplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više. Na doktorski studij može se upisati magistar znanosti iz polja elektrotehnike ili računarstva. Razgovor s pristupnikom obavezan je dio upisnog postupka.

Studij se može upisati u punom radnom vremenu (u trajanju od 3 godine) ili s dijelom radnog vremena (kao studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina).

Broj mjesta: 60

Školarina iznosi 7.963,38 eura (60.000,00 kuna) i plaća se u šest (6) rata od 1.327,23 eura (10.000,00 kuna) po semestru.

Prijave za upis na doktorski studij provode se u dva upisna roka: zimski i ljetni.

Prijave (s popratnom dokumentacijom) za upis u zimskom upisnom roku primaju se u elektroničkom obliku putem Prijavnog portala: https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij/upis/prijava#/hr u razdoblju od 12. lipnja do zaključno 24. kolovoza 2023. godine.

Razgovori s pristupnicima, kao obavezni dio prijavnog postupka u zimskom upisnom roku, održat će se u utorak 29. kolovoza i u srijedu 30. kolovoza 2023. godine od 9.00 do 15.00 sati. O terminu održavanja pojedinačnih razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Nastava u zimskom semestru počinje u listopadu 2023. godine.

Prijave (s popratnom dokumentacijom) za upis u ljetnom upisnom roku primaju se u elektroničkom obliku putem Prijavnog portala: https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij/upis/prijava#/hr u razdoblju od 27. prosinca 2023. godine do zaključno 25. siječnja 2024. godine.

Razgovori s pristupnicima, kao obavezni dio prijavnog postupka u ljetnom upisnom roku, održat će se u utorak 30. siječnja i u srijedu 31. siječnja 2024. godine od 9.00 do 15.00 sati. O terminu održavanja pojedinačnih razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Nastava u ljetnom semestru počinje u ožujku 2024. godine.

Dodatne informacije o doktorskom studiju dostupne su na mrežnim stranicama studija https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Dodatna pitanja mogu se uputiti na tel. (01) 6129 920 ili adresu e-pošte doktorski.studij@fer.hr.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Srebro za futsal ekipu

U subotu, 1. travnja, u u sportskoj dvorani Martinovka odigrana je završnica futsal lige. Naša ekipa se susrela u finalu sa studentima s Veleučilišta Edward Bernays.

Bernays je rano došao u vodstvo pogotkom Mužara u 4. minuti susreta, a zatim je uslijedila žestoka borba za naslov prvaka. U 33. minuti krenulo je uzbuđenje i fantastičan završetak za još jednu sezonu. Vanja Vukmanović zabio je za 1:1, a minutu kasnije na erupciju punih tribina pogađa Antun Blažić te FER vodi 2:1. Bernays postiže izjednačujući pogodak preko Dekanića. Novi preokret, ovaj puta u korist Bernaysa, ujedno i konačan rezultat, postavio je Mateo Mužar u 38. minuti susreta. Do kraja utakmice FER je pokušao s golman igračem, ali nažalost, bezuspješno. Bernays je tako obranio titulu prvaka iz prošle sezone, a tri od četiri individualne nagrade su završile u rukama studenata Bernaysa. Naš kolega Niko Stolnik, proglašen je najboljim golmanom lige.

Čestitke cijeloj futsal ekipi na odličnoj sezoni i osvojenom drugom mjestu futsal lige 2022./2023.!!!

Više informacija i fotografija možete pronaći na poveznici ovdje.

Autor: Nera Žigić