Obavijesti

Prvi DroneDays na FER-u

Ove godine održat će se prvo izdanje DroneDaysa, dvodnevnog skupa o bespilotnim letjelicama. Skup će 26. i 27. ožujka 2019. godine okupiti stručnjake i zakonodavna tijela iz područja upravljanja bespilotnim letjelicama. Posjetitelji će moći poslušati predavanja i prezentacije stručnjaka, obići štandove poduzeća te prisustvovati demonstracijama u letačkoj zoni.

DroneDays organizira "Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja" - LARICS, a skup sufinancira i H2020 projekt "AeRoTwin". Registracije za DroneDays otvorene su od 10. siječnja 2019. godine, a broj prijava je ograničen. Za vrijeme trajanja skupa izložbeni prostor, odnosno štandovi poduzeća, bit će otvoreni za javnost. Za daljnje informacije posjetite web stranicu DroneDaysadronedays.fer.hr

Autor: Alan Vukić
Svečana promocija magistara inženjera

Svečana promocija magistara inženjera održat će se u subotu, 6. travnja 2019. godine, u dvorani D1 i D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Na promociji će biti promovirani kandidati koji će diplomski rad obraniti u veljači i ožujku 2019. godine.

Popis kandidata i točno vrijeme početka promocije objavit ćemo naknadno nakon obrana.

Autor: Tomislav Matleković

U četvrtak i petak, 14. i 15. veljače 2019. godine polaznicima Code Club @ FER radionica podijeljene su diplome za uspješan završetak modula Scratch 2.

Uz podjelu diploma, mali Scratch programeri imali su priliku isprobati novi LEGO Mindstorms EV3 modul u Scratch verziji 3.0, koja se pojavila početkom godine. Učenici su, kombinirajući nove mogućnosti Scratch programskog jezika i različite LEGO senzore, napravili nekoliko jednostavnih interaktivnih igara i programa.

Redovite Code club @ FER radionice se nastavljaju i dalje, i to četvrtkom i petkom, ovisno o dobnoj skupini.

Više o Code Club pokretu, koji trenutno uključuju preko 10 000 besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu u cijelom svijetu pročitajte na službenim stranicama hrvatskog ogranka Code Cluba, http://codeclubcroatia.org/, a za sva dodatna pitanja oko radionica koje se održavaju na FER-u obratite se porukom elektroničke pošte voditeljima radionica, Ani Šelek i Dariju Ljubiću, na adresu codeclub.fer@gmail.com.

Nekoliko fotografija s radionice pogledajte u opširnijem sadržaju vijesti.

Autor: Tomislav Jagušt

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (AP), Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) i Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja (AES/GRS) Hrvatske sekcije IEEE, Zavod za radiokomunikacije FER-a te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

"The Future of Wireless Communications"

koje će održati Douglas Kirkpatrick, Ph.D., CEO Eridan Communications, Santa Clara, CA, SAD. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 4. ožujka 2019. godine, u 11.00 sati, u Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, zgrada D - prizemno, Unska 3, Zagreb.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Davor Bonefačić
Traže se volonteri na obrazovnim...

Zanima vas rad u znanstvenom obrazovanju? Imate ideju za zanimljiv projekt iz znanosti ili tehnologije? Pridružite se članovima Znanstveno edukacijskog centra Višnjan u osmišljavanju i provođenju znanstvenih projekata, predavanja i radionica.

U kreiranju i realizaciji programa Znanstveno edukacijskog centra, osim stalnog tima Astronomskog društva Višnjan i suradnika programa - Znanstveno edukacijskog centra - svake godine sudjeluju i mnogi entuzijasti, volonteri, suradnici, nastavnici, studenti, učenici, roditelji idr. koji su procijenili da je vrijedno uložiti svoje vrijeme i energiju u ovakve projekte.

U okviru Višnjanskog edukacijskog projekta se provodi dvodnevna edukacija novih mentora i asistenata za rad s visokomotiviranom djecom i mladima.

Planirani termin edukacije je 23. - 24. 2. 2019., uz dolazak u Višnjan u petak, 22. 2. u večernjim satima. Pokriveni su troškovi puta i smještaja sudionika edukacije.

Prijave su otvorene za sve zainteresirane studente i djelatnike FER-a do (uključivo) petka 15. 2. 2019. Više o natječaju za nove mentore, kao i linkovi za prijavu, nalaze se na https://sci.hr/pridruzite-nam-se/. Studenti i djelatnici FER-a ne moraju odmah pri prijavi priložiti potvrdu o nekažnjavanju.

Kontakt za studente i djelatnike FER-a je Danko Marušić, danko.marusic@fer.hr, slobodno se javite s pitanjima.

Autor: Tomislav Jagušt
Objavljen novi broj FER-ovog glasnika

Objavili smo novi broj FER-ovog glasnika. U broju za mjesec siječanj pročitajte najavu najvećeg sajma poslova u Hrvatskoj - Job Faira, te o novim projektima, događajima iz popularizacije znanosti te o ostalim aktivnostima na Fakultetu.

Na Glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Održana radionica Design Thinking

U subotu, 19. siječnja 2019. godine održana je radionica Design Thinkinga, sve popularnije metode za stvaranje inovacija, razvoj inovacijske kulture i buđenje kreativnosti koja se krije u svakome od nas.

Pod vodstvom iskusnih trenera Design Thinkinga, studenti FER-a i drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu timski su prošli sve korake - od prepoznavanja stvarne korisničke potrebe do izrade finalnog prototipa ideje.

Radionica je bila namijenjena studentima zainteresiranima za osnivanje startupa, ulazak u svijet poduzetništva te prijavu u SPOCK - FER-ov studentski startup inkubator.

Design Thinking je metoda za razvoj inovacija i rješavanje izazova kroz pet koraka: empatiju, definiciju, ideaciju, prototipiziranje i testiranje. Ovu metodologiju koriste poznate svjetske organizacije, brojni startupovi te javni sektor.

Radionica je organizirana u suradnji FER-a, SPOCK-a, poduzeća Sense Consulting, Design Thinkinga Hrvatska te udruge eSTUDENT.

Autor: Marko Tucaković
Održan "STEM dan otvorenih...

FER, u suradnji s "Institutom za razvoj i inovativnost mladih" (IRIM) i drugim partnerima, provodi projekt STEM revolucija u zajednici. Cilj projekta je razviti i provesti održive programe društveno korisnog učenja za studente tehničkih fakulteta kroz prijenos STEM kompetencija djeci osnovnoškolskog uzrasta u suradnji s organizacijama civilnog društva.

Tijekom zimskog semestra 2018./2019. godine u projekt su se uključila 23 studenta s kolegija Vještine komuniciranja koji su sudjelovali na dvodnevnoj edukaciji tijekom koje su naučili raditi s projektnim tehnologijama te su učili o konceptu društveno korisnog učenja. Uz pomoć mentora iz IRIM-a, studenti su razvijali vlastite projekte koristeći se tehnologijama poput micro:bita, mBota i 3D printera. Svoje projekte predstavili su u osnovnim školama u Zagrebu i okolici te na "STEM danu otvorenih vrata" u srijedu, 23. siječnja 2019. godine od 17 do 19 sati na FER-u. Događaj je bio otvoren za javnost, a posjetilo ga je i oko 300 osoba, uglavnom učenika iz zagrebačkih osnovnih i srednjih škola uz pratnju nastavnika.

U ljetnom semestru novim studentima pružit će se mogućnost da sudjeluju u projektu kroz kolegij Sustavi za praćenje i vođenje procesa. Više informacija o projektu dostupno je ovdje, a za sve dodatne informacije možete se obratiti voditeljici projekta Amaliji Koren (IRIM) na mail amalija.koren@irim.hr. Za više informacija o opremi koja je dostupna i načinima uključivanja u projekt na FER-u, slobodno se obratite Jurju Petroviću na juraj.petrovic@fer.hr.

Autor: Marko Tucaković
"Noć muzeja" na FER-u

U petak, 1. veljače 2019. godine, u sklopu ovogodišnje "Noći muzeja", na FER-u je organizirana interaktivna edukativna izložba starih računala, igraonica retro igara te prigodno druženje.

Uz glazbeni program posjetitelji su mogli vidjeti i isprobati stara mehanička i elektronička računala, odigrati neke legendarne računale igre i okušati se u Real Life verziji igre Angry birds.

Također, bilo je izloženo i prvo komercijalno osobno računalo na svijetu - Commodore PET 2001, računalo Iskra Delta Partner koje se nekad koristilo i u FER-ovim računalnim učionicama te velik broj starih računala i igraćih konzola.

Većina izložaka bila je funkcionalna pa su se brojni posjetitelji okušali u nekoj od legendarnih igara iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća poput Tetrisa, Pac-Mana, Super Maria, Boulder Dasha, Ponga, Arcade volleyballa i Space invadersa.

Uz stara računala i igre, na "Noći muzeja" predstavljeni su i neki drugi projekti vezani uz FER: Transformacija robota u edukacijsko sredstvo - TRES, projekt "Kratki spoj" na kojem sudjeluju FER, ALU i FFZG, izloženi su radovi u sklopu studentskih projekata udruge ICM, kao i analogna video i foto oprema koja se nalazi u kolekciji Disco i Foto sekcija KSET-a.

Uz FER i udrugu za očuvanje informatičke baštine - Retro info, u "Noći muzeja 2019." na FER-u sudjelovali su i Klub studenata elektrotehnike, studentske udruge eSTUDENT i ICM, Udruga za razvoj 'uradi sam' kulture Radiona i Bee8Bit.

Autor: Marko Tucaković
Dan broja PI

U četvrtak, 14. ožujka 2019. godine održat će se "Dan broja PI", posvećen poznatoj matematičkoj konstanti. "Dan broja PI" na FER-u bit će obilježen prigodnim predavanjem.

Prvu proslavu "Dana broja PI" organizirao je fizičar Larry Shaw u znanstvenom muzeju Exploratorium u San Franciscu 1988. godine. Na ovaj se dan tradicionalno organiziraju razna predavanja i natjecanja vezana uz broj Pi, uz neizostavnu konzumaciju voćnih pita.

Autor: Marko Tucaković
OBZOR 2020. - Inicijativa za Europski...

Započeo je novi veliki projekt u okviru  OBZOR 2020. programa ukupne vrijednosti oko 80 milijuna eura. U projektu sudjeluje snažan međunarodni konzorcij 23 europska partnera i  trajat će tri godine.

Cilj projekta je osmisliti i implementirati plan za novu generaciju europskih procesora male snage za ekstremno računalstvo, Big-Data visokih performansi i niz budućih aplikacija. SGA1 će ponuditi konkurentni čip koji može učinkovito odgovoriti na zahtjeve tržišta HPC-a, umjetne inteligencije, automobilske industrije i tržišta pouzdane IT infrastrukture.

Voditelj projekta na FER-u je prof. dr.sc. Mario Kovač i njegov istraživački tim.

Autor: Marko Tucaković
Novi projekt u okviru...

U sklopu hrvatsko-francuskog programa "Partnerstva Hubert Curien" (PHC)  sudjelujemo na projektu iz područja fizike. Partner na projektu je Laboratoire Univers et Théories koji je dio Observatoire de Paris – najvećeg istraživačkog centra u području astronomije u Francuskoj.

Cilj ovog projekta je iskoristiti već postojeće numeričke modele za emisiju iz relativističkih mlazova i prilagoditi ih za simulaciju vremenski ovisne visoko energetske emisije iz ekstragalaktičkih bljeskova gama zračenja i blazara.

Projekt traje dvije godine, a voditeljica je docentica Željka Marija Bošnjak sa Zavoda za primijenjenu fiziku.

Autor: Marko Tucaković

Upisi će trajati od 11. veljače do 25. veljače 2019. na pultu Studentske službe u uredovno vrijeme od 12 do 14 sati.

Podsjećamo studente doktorskoga studija FER-a da, sukladno Statutu Sveučilišta u Zagrebu, status studenta ostvaruju isključivo upisom semestra (bilo redovno, bilo u ponavljanje).  Ne-upisivanjem semestra studij se prekida (gubi se studentski status), a u slučaju zatraženog i odobrenog nastavka studija u propisanom roku, studij se nastavlja prema (moguće i drugačijim) pravilima za generaciju s kojom student nastavlja studij, uz plaćanje dodatnih troškova prema Odluci Fakultetskoga vijeća od 4. srpnja 2018. (stavak III. Odluke).

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Predsjednica podržala studentski...

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je svoju službenu podršku studentskom programu Imagine, Create, Innovate: Smart City u organizaciji Inovacijskog centra Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Predsjednica je posebno istaknula važnost ovakvih programa i sudjelovanje mladih istraživača u njima kao temelju pružanja novih prilika primjene stečenog znanja i kreativnosti u zajedničkom interesu razvoja novih tehnologija i projekata, angažmana mladih ljudi u svijetu znanosti i proizvodnje i poticaja razvoja njihovih potencijala.

Autor: Alan Vukić