Obavijesti

CUVME2 - projekt koji se bavi...

Budući da globalni sustav za pozicioniranje (GPS) nije dostupan za lokalizaciju bespilotnih podvodnih vozila (UUV), potrebno je koristiti razne druge senzore kako bi se poboljšala točnost njihove lokalizacije pod vodom.

Dugoročni cilj istraživanja koje će se provoditi u sklopu projekta "Kooperativna bespilotna vozila u pomorskom okruženju: Eksperimenti na moru 2 – CUVME2" je razvoj hardverskih i softverskih protokola za unaprjeđenje kombiniranih operacija između više bespilotnih sustava - bespilotnih podvodnih vozila, bespilotnih površinskih morskih vozila, pa čak i njihova suradnja s bespilotnim zrakoplovnim vozilima.

CUVME2 projekt financira Ured za pomorska istraživanja (Office of Naval Research) koje djeluje u sklopu Ministarstva obrane Sjedinjenih Država sa ciljem poticanja međunarodnih suradnji od pomorskog interesa s područja znanosti i tehnologije.

FER je koordinator projekta, a voditelj je prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Autor: Petra Škaberna
Doc. dr. sc. Matko Orsag: Roboti...

U Jutarnjem listu objavljen je članak u kojem dr. sc. Matko Orsag, docent na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo (ZARI) i istraživač u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) govori o inovacijama koje se trenutno razvijaju na FER-u te pojašnjava na koji način robotska tehnologija može doprinijeti kvaliteti naših života.

"Vjerujemo da će robotika, kao vrlo propulzivna grana koja spaja računarstvo i elektrotehniku, postati sve interesantnija među studentima FER-a, a oni će, pak, postati nositelji novih ideja i tvrtki koje mogu pomoći da se naše gospodarstvo napokon pomakne i razvija ukorak s vremenom", zaključuje docent Orsag.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
FER-ovi studenti u finalu EU...

Projekt "FER rješenja za bolju zajednicu - FAIR (FER) SOLUTIONS FOR BETTER COMMUNITY" je u finalu najuspješnijih projekata u sklopu Europskog tjedna održive energije (EU Sustainable Energy Week)! Izabrani su najuspješniji projekti za čistu, sigurnu i učinkovitu energiju, a među finalistima u kategoriji "Mladi" nalazi se i FER-ov projekt u kojem su sudjelovali naši studenti.

Podržite svoje kolege i pomognite da njihov rad bude prepoznat i na razini Europske unije! Glasajte za FAIR (FER) SOLUTIONS FOR BETTER COMMUNITY ovdje.

Više informacija o projektu pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Krešimir Ćosić dobitnik...

Prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, general-pukovnik u mirovini, dobitnik je Nagrade Grada Zagreba za svoj sveukupni interdisciplinarni znanstveno istraživački rad, kao i za sudjelovanje u svim ključnim operacijama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata 1991.-1995. Naslovni je redoviti profesor u trajnom zvanju na našem Fakultetu te voditelj Laboratorija za interaktivne simulacijske sustave, koji ima razvijenu suradnju s vodećim svjetskim sveučilištima kao što su Harvard University iz SAD-a, Hadassah University iz Jeruzalema u Izraelu, Seoul National University iz Južne Koreje, itd.

Trenutačni razvojno-istraživački interes laboratorija i navedene međunarodne suradnje vezan je uz primjenu umjetne inteligencije i strojnog učenja na vođenje i upravljanje jednom klasom vođenih raketnih sustava te na predikciju i prevenciju mentalnih zdravstvenih problema uzrokovanih stresnim poremećajima, kao što su primjerice rat, koronavirus, potres i slično.

Dobivenu novčanu nagradu u iznosu od 50.000,00 kuna prof. dr. sc. Krešimir Ćosić uplatio je u Fond za obnovu grada Zagreba nakon potresa.

Autor: Petra Škaberna

Nakon šest mjeseci edukacija, radionica, umrežavanja, prijava na natjecanja, prezentiranja, prototipiranja i razvoja, timovi iz ovogodišnjeg programa FER-ovog studentskog startup inkubatora SPOCK prezentirat će rezultate svog vrijednog rada. Za četvrtu generaciju pristiglo je 19 prijava, odabrano je devet timova koji su ušli u program, a uspješno ga je završilo njih šest. Njihovo predstavljanje pred iskusnim žirijem ćete moći pratiti online 9. lipnja 2020. godine u 17:00 sati, uz prethodnu prijavu na poveznici.

Više informacija o formatu, timovima i članovima žirija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Matija Srbić
AeroWind – novi Obzor 2020 projekt

Projekt "Autonomna inspekcija vjetroelektrana primjenom bespilotnih letjelica" (AeroWind) razvija autonomni sustav vizualnog pregleda korištenjem bespilotne letjelice (UAV), koji će omogućiti pregled lopatica vjetroturbine bez zaustavljanja turbine. Projekt je motiviran činjenicom da, kako bi omogućila optimizaciju proizvodnje električne energije, većina vlasnika vjetroelektrana obavlja pregled lopatica najmanje jednom godišnje i planira održavanje na temelju prikupljenih podataka. Stotine tisuća teško dostupnih lopatica vjetroagregata stoga se mora godišnje pregledavati u Europi i svijetu, a postojeće metode vizualnog pregleda prilično su spore, netočne, skupe i zahtijevaju složenu koordinaciju i logistiku.

Trenutne, vizualne metode pregleda, zahtijevaju zaustavljanje vjetroturbine i postavljanje u poseban položaj radi pregleda, što dovodi do nedostupnosti i uzrokuje značajne gubitke u proizvodnji i električne energije, posebno kod modernih generatora koji prelaze 10MW snage.

Projekt AeroWind je započeo 1. svibnja 2020. godine, a voditelj projekta na FER-u je prof. dr. sc. Stjepan Bogdan. FER trenutno provodi čak 20 Obzor 2020 projekata.

Autor: Petra Škaberna
Poslovna radionica – Što su...

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na još jednu FER-ovu poslovnu radionicu koja će se održati u petak, 29. svibnja 2020. godine, u 16:00 sati. Naslov radionice je "Što su korporativne prijevare? Samo pohlepa za novcem, zarobljenost države, ili njihova kombinacija? Primjer: propast korporacije Enron, 2001.".

Prezentaciju će održati Dubravko Sabolić, ovoga puta u ulozi gosta predavača. Teme korporativnih prijevara, etičkog postupanja u vođenju poslovanja, posebno u velikim korporacijama, te uloge kontrolnih institucija i same države, uvijek su od posebnog značaja za buduće profesionalce u područjima tehnologije, poslovnog upravljanja, prava, ekonomije, i slično, jer će mnogi od današnjih studenata kroz vrijeme propagirati do viših upravljačkih pozicija i na kraju postati "stupovima društva". Te su teme jednako važne osobama koje su već započele svoju poslovnu karijeru.

Pristup MS Teams otvoren je putem ove poveznice. Nije potrebna prethodna registracija niti posjedovanje korisničkog računa, samo kliknite i pridružite nam se!

Prezentacija će biti na engleskom jeziku jer je ovaj poziv otvoren i za goste izvan FER-a, pa tako i dolazne studente iz programa Erasmus+.

Ovaj online događaj organiziran je od strane Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatske sekcije IEEE-a. Snimka radionice dostupna je OVDJE.

Više informacija o radionici pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Okrugli stol: Umjetna inteligencija –...

Odbor za suradnju s gospodarstvom i regionalni razvoj Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Inovacijskim centrom Nikola Tesla, organizira okrugli stol pod nazivom

"Umjetna inteligencija – percepcija i stvarnost"

Teme Okruglog stola su:

  • Povijest i trendovi razvoja umjetne inteligencije - jedan osobni pogled (prof. dr. sc. Slobodan Ribarić, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva)
  • Centar za umjetnu inteligenciju FER-a (prof. dr. sc. Sven Lončarić, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva)
  • Umjetna inteligencija u autonomnim robotskim sustavima (prof. dr. sc. Ivan Petrović, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva)
  • Primjena umjetne inteligencije u javnoj upravi (prof. dr. sc. Neven Vrček, Sveučilište u Zagrebu Fakultet organizacije i informatike)
  • Primjena umjetne inteligencije u kibernetičkoj sigurnosti - statusi, zablude i izazovi (doc. dr. sc. Stjepan Groš, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva)
  • Može li se mobilna mreža pete generacije (5G) uspješno implementirati bez značajnog korištenja umjetne inteligencije? (prof. dr. sc. Gordan Šišul, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva)

Okrugli stol održat će se u Vijećnici HGK, Rooseveltov trg 2, Zagreb, 3. srpnja 2020. godine u terminu od 14:00 do 16:30 sati. Sudjelovanje na događaju je besplatno i slobodno za sve zainteresirane.

U nastavku obavijesti nalaze se sažeci izlaganja i kratki životopisi predavača.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić -...

U posljednjem broju hrvatskih sveučilišnih novina "Universitas", koje jednom mjesečno izlaze kao prilog u svim vodećim dnevnim novinama, objavljen je intervju s dr. sc. Nedjeljkom Perićem, profesorom na FER-u i ravnateljem Inovacijskoga centra "Nikola Tesla".

Profesor Perić u intervjuu govori o ulozi digitalnih tehnologija i važnosti provođenja digitalne transformacije u Hrvatskoj. "Da bi se mogla snažnije provoditi digitalna transformacija, Hrvatska treba unaprijediti svoju širokopojasnu infrastrukturu. Ohrabrujuće je da poduzeća bitno ne zaostaju za prosjekom EU-a u pogledu primjene digitalnih tehnologija", istaknuo je prof. Perić, komentirajući 20. mjesto na kojem se Hrvatska pozicionirala po DESI indeksu (Digital Economy and Society Index).

Ravnatelj ICENT-a također smatra da je vrijeme (post)korone "prilika da se postave prioriteti hrvatskog gospodarskog razvoja koji uvažavaju nacionalne potrebe i komparativne prednosti. Korona-pandemija veliki je test spremnosti za novo digitalno doba", zaključuje profesor Perić.

Intervju u cijelosti možete preuzeti OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Razvoj naprednih elektroenergetskih...

Kako inovativne tehnologije mijenjaju elektroenergetski sustav pogledajte u prilogu Nove TV u kojem je gostovao predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku, prof. dr. sc. Igor Kuzle. Buduća pametna trošila imat će mogućnost međusobne komunikacije, a primjer toga već postoji na FER-u gdje je razvijena platforma za gospodarenje energijom kroz interakciju zgrade i energetske mreže.

U prilogu se također može vidjeti kako bi se u budućnosti moglo upravljati hidroelektranom putem virtualne stvarnosti, što je demonstrirao Mateo Beus, asistent iz Laboratorija za napredne elektroenergetske mreže.

Prilog Nove TV iz emisije Informer možete pogledati OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Pandemija COVID-19, ekonomska kriza,...

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska sekcija IEEE organizirali su online predavanje - poslovnu radionicu

"Pandemija COVID-19, ekonomska kriza, kako izaći iz nje, i koje lekcije ćemo naučiti?"

koju je održao prof. dr. sc. Željko Garača, nekadašnji dekan te dugogodišnji profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Radionica je održana u petak, 22. svibnja 2020. godine, a sudjelovanje je bilo omogućeno putem platforme Microsoft Teams. Tema radionice potaknula je sudionike na mnoga pitanja iz čega se nerijetko razvila zanimljiva rasprava, a snimku cjelokupnog predavanja možete pogledati OVDJE.

Za više informacija o radionici i predavaču pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Maja Matijašević
Objavljen Glasnik FER-a za svibanj

I u vrijeme koronavirusa FER se može pohvaliti mnoštvom zanimljivosti koje prenosimo u svibanjskom izdanju Glasnika FER-a.

Posjet Predsjednika RH Zorana Milanovića i dodjela Nagrade HAZU našem profesoru Igoru Kuzleu, samo su neke od njih. Istovremeno nastavljamo s provedbom projekata koji prate najnovija tehnološka dostignuća, kontinuirano ulažemo i unaprjeđujemo nastavne sadržaje, dok nas posebno raduju uspjesi naših studenata i njihov društveni angažman.

Na Glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
FER i GlobalLogic pokrenuli vještinu...

GlobalLogic Hrvatska i Fakultet elektrotehnike i računarstva pokrenuli su online edukacijski modul za studente FER-a na temu AUTOSAR-a (Automotive Open Systems Architecture), koji predstavlja automobilski standard uspostavljen s ciljem stvaranja otvorene i standardizirane softverske arhitekture.  Na ovaj način studenti će dobiti mogućnost učiti vještine koje su vrlo tražene na softverskom tržištu te tako povećati svoju konkurentnost na tržištu rada.

Edukacijski modul organiziran je kao vještina (izvannastavni kolegij) na FER-u tijekom kojeg studenti stječu praktična znanja o relevantnim tehnologijama na tržištu rada kroz partnerstvo između fakulteta i industrije koja takve kadrove zapošljava. Studenti FER-a dobili su priliku stjecati praktična znanja o AUTOSAR-u u ljetnom semestru ove akademske godine, a interes studenata bio je velik što pokazuje i do kraja popunjena predviđena kvota od 30 studenata za prvu godinu provedbe kolegija. Nastava će trajati do lipnja, pri čemu će u izvedbi predavanja i laboratorijskih vježbi sudjelovati 10-ak softverskih inženjera iz GlobalLogica, s dugogodišnjim iskustvom rada na digitalnim inovacijama u automobilskoj industriji.

GlobalLogic je edukacijski modul pripremio u suradnji s poslovnim partnerom, njemačkim dobavljačem softvera za automobilsku industriju tvrtkom Elektrobit. Osim pristupa specifičnim tematskim materijalima, Elektrobit je modul podržao ustupivši svoj visokosofisticirani komercijalni softver koji se koristi prilikom dizajniranja i razvoja AUTOSAR sustava za pojedine ECU (Electronic Control Unit) u modernim automobilima.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Projekt RailTwin –  koncept...

Projekt RailTwin, punoga naziva "Pametni dizajn i proizvodnja u željezničkoj industriji zasnovana na konceptu digitalnog blizanca", dio je inicijative između Ujedinjene Kraljevine, Kine i BRI država (Belt and Road Initiative) kojom se potiče stvaranje mreža visokoobrazovnih institucija u području proizvodnih tehnologija, inženjerstva i projektiranja, robotike, tehnologije materijala i procesnih sustava.

Specifični ciljevi projekta su uspostavljanje zajedničkog istraživačkog centra za pametni dizajn i proizvodnju u željezničkoj industriji zasnovanog na konceptu digitalnog blizanca i poticanje dugoročnog strateškog i održivog istraživačkog partnerstva.

Voditelj projekta na FER-u je izv. prof. dr. sc. Darko Vasić, a njegova ukupna vrijednost iznosi 78.775,60 eura. Projekt RailTwin je započeo 1. travnja 2020. godine.

Više informacija o projektu nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
FER provodi projekt SENFUS

Projekt SensorFusion (SENFUS) se bavi aktivnostima za uspostavljanje okruženja za integriranje ARM Cortex računalne platforme na nivou čipa s naglaskom na povezivanje ARM jezgre s okolnim senzorima i uz obradu informacija iz senzora te sigurno čuvanje informacija.

SENFUS zasebno razvija brzo digitalno sučelje za komunikaciju sa senzorima i integrira na nivou čipa zajedno s ARM jezgrom. Dodatno, posebno se vodi računa o fizičkom mjerenju i verifikaciji digitalne platforme te o mjerenju i verifikaciji ispravnog rada analognih dijelova sustava s ciljem automatiziranje procesa verifikacije ispravnog rada cijelog analogno-digitalnog sustava na čipu.

Voditelj projekta na FER-u je prof. dr. sc. Adrijan Barić.

Autor: Petra Škaberna
Predsjednik RH Zoran Milanović...

Povodom obilježavanja Dana Europe predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović posjetio je 9. svibnja 2020. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva gdje su ga ugostili dekan, prof. dr. sc. Gordan Gledec te prodekani prof. dr. sc. Nikola Mišković, prof. dr. sc. Mario Vražić i doc. dr. sc. Mihaela Vranić. U pratnji predsjednika Milanovića bio je njegov posebni savjetnik za energiju i klimu, dr. sc. Julije Domac.

Nakon obilaska Laboratorija za sustave obnovljivih izvora energije (LARES) i druženja s našim robotima iz Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR), u auli ispred videozida uslijedio je razgovor s europskim znanstvenicima s renomiranih europskih sveučilišta, konkretno Kraljevskog tehnološkog instituta (KTH) iz Švedske, Instituta za tehnologiju Karlsruhe (KIT) iz Njemačke te Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju (NTNU).

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti, a galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Četiri tima iz SPOCK-a primljena u...

Četiri tima iz ovogodišnje generacije FER-ovog studentskog startup inkubatora SPOCK primljena su u različite programe za poticanje inovacija i poduzetništva, u organizaciji "European Institute of Innovation & Technology" (EIT). Potential BCI, Smart Traffic i SWIRRIS su odabrani za drugu fazu natjecanja "EIT Jumpstarter", a PASTIR korova je izborio završnicu programa "Seedbed".

Program "EIT Jumpstarter" je namijenjen inovativnim idejama koje imaju veliki potencijal ostvariti značajan utjecaj u jednome od šest odabranih tematskih područja. Potential BCI je odabran među inovacijama u području zdravlja, Smart Traffic u području urbane mobilnosti, a SWIRRIS u području prehrane. Sva tri tima sada očekuje dodatna edukacija i rad s mentorima iz različitih EIT zajednica koje ukupno broje više od 1.500 partnera diljem Europe, nakon čega će prezentirati svoj projekt pred žirijem i boriti se za jednu od nagrada u iznosu do 10.000 EUR.

Program "Seedbed" je namijenjen startupima koji primjenjuju inovativne poljoprivredno-prehrambene tehnologije i omogućava im pristup budžetu od 10.000 EUR za povezivanje s tržištem i validaciju ideje s potencijalnim kupcima. PASTIR korova je izabran među 42 startupa iz cijele Europe koji su prošli u završnicu programa, u sklopu koje će imati priliku osigurati dodatnih 20.000 EUR za plasiranje proizvoda na tržište.

Više informacija dostupno je na web stranici SPOCK-a.

Autor: Matija Srbić
Prilog o nastavi na daljinu u emisiji...

Prošlo je gotovo punih mjesec dana otkako je FER u potpunosti započeo s provođenjem nastave na daljinu. Prilog na tu temu pripremila je Z1 televizija u sklopu emisije "Sveučilišni Zagreb" u kojoj su, pored prodekanice za nastavu, doc. dr. sc. Mihaele Vranić, sudjelovali i doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, izv. prof. dr. sc. Tomislav Burić, izv. prof. dr. sc. Igor Mekterović te studentica FER-a Ana Ljubek.

Prilog u cijelosti pogledajte na poveznici, a dio koji se odnosi na FER započinje u 14:33 minuti.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

 

Autor: Petra Škaberna