Obavijesti

Svečane promocije magistara inženjera

Svečane promocije magistara inženjera održat će se u subotu, 27. listopada 2018. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u 9.00 i 12.00 sati za kandidate koji su obranili diplomski rad u srpnju i rujnu 2018. godine.

Generalna proba bit će sat i pol prije početka promocije.

Pristupnici se za generalnu probu trebaju okupiti u predvorju zgrade (kod blagajni). Molimo pristupnike da samostalno ne ulaze u dvoranu i ne kasne!

Popisi studenata po promocijama nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Tomislav Matleković
Otvoreni računi za studente koji su...

Obavještavano studente koji su ove ak. godine 2018. / 2019. upisali prvi put prvu godinu preddiplomskog studija FER-a da su im OTVORENA DVA NOVA KORISNIČKA RAČUNA (FER korisnički račun i AAI korisnički račun).

Račune mogu preuzeti na stranici: http://www.fer.unizg.hr/info.

Osim toga, za te je studente omogućen ODABIR GRUPE kojem se može pristupiti preko poveznice na info stranici.

Autor: webmaster

Studentski startup inkubator SPOCK pomoći će vam da pokrenete svoju ideju, a sve to uz dovoljno vremena za izvršavanje svih studentskih obaveza. Deset mjeseci ćete na raspolaganju imati besplatan radni prostor, opremu, mentore, niz radionica i predavanja te pristup brojnim događanjima.

Prijave su otvorene do 2. 11. 2018. na poveznici https://spock.fer.hr/prijave/, a više informacija o programu pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Iva Gospodnetić

Centar izvrsnosti za računalni vid poziva vas na sudjelovanje u radu

7. hrvatske radionice o računalnom vidu
(7th Croatian Computer Vision Workshop)

koja će se održati u srijedu, 24. listopada 2018. godine, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Program radionice osim znanstvenih izlaganja uključuje pozvano predavanje pod naslovom "Light Field Image Processing" koje će održati dr. Christine Guillemot s INRIE, Francuska, te industrijsku sekciju u kojoj će se predstaviti četiri tvrtke iz područja računalnog vida: Visage Technologies, Styria Data Science, Microblink i Visor.

Sudjelovanje u radu radionice je besplatno, no zbog ograničenog broja mjesta molimo vas da se registrirate ovdje.

Autor: Tomislav Petković

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"NOVI studijski program FER3"

koje će održati doc. dr. sc. Mihaela Vranić, prodekanica za nastavu Fakulteta elektrotehnika i računarstva u utorak, 30. listopada 2018. godine, u 18.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vesna Kezdorf

Laboratorij za informacijsku sigurnost i privatnost, Odjel za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE i Poslijediplomski specijalistički studij informacijske sigurnosti pozivaju Vas na predavanje:

 "Informacijska sigurnost i zašto se certificirati"

koje će održati Dobre Luka LešićInternational Information System Security Certification Consortium (ISC)², u petak, 19. listopada 2018. godine, u 10 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predviđeno trajanje predavanja s raspravom je 60 minuta, a jezik predavanja je hrvatski. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebice se pozivaju na predavanje studenti.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Daniel Hofman

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva osvojio je zlatnu plaketu na državnom natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova!

U subotu i nedjelju, 6. i 7. listopada 2018., održan je 51. susret hrvatskih pjevačkih zborova, državno natjecanje najboljih zborova pojedinih županija, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Naš zbor plasirao se na državno zborsko natjecanje pobjedom u svibnju, kao najbolji zbor te predstavljao županiju Grada Zagreba. Nakon 30 godina, naš zbor prvi je muški zbor na državnom natjecanju!

U natjecateljskom dijelu zbor je sudjelovao sa sljedećim skladbama: "Milost" (M. Demović), "Široka je" (E. Cossetto), "Sutra će te ponit" (K. Magdić) i "Jadranu" (J. Gotovac).

U nedjelju, u revijalnom dijelu, zbor je otpjevao "Ti, samo ti" (M. Jelavić) i "Juliška" (M. Škoro). Potporu zboru dali su bivši dekan, prof. dr. sc. Mislav Grgić, i novoizabrani dekan, izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec.

Ova osvojena zlatna plaketa potvrda je kvalitete ovog najmlađeg i najvećeg muškog zbora u Hrvatskoj te je uvertira u novu pjevački sezonu u kojoj zbor očekuju novi nastupi i turneje.

Čestitamo mo. Josipu degl' Ivelliju i našim dečkima!

Autor: Karlo Knežević
Poziv na "Konferenciju javne...

Projekt DATACROSS – Napredne metode i tehnologije u znanosti o podatcima i kooperativnim sustavima i Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave pozivaju sve zainteresirane na

Konferenciju javne promocije projekta DATACROSS i Otvoreni dan ZCI-a

koji će se održati u srijedu, 17. listopada 2018. godine, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Program događaja možete preuzeti u pdf formatu.

Svi zainteresirani trebaju se registrirati ovdje, najkasnije do 12. listopada 2018. godine.

Autor: Branimir Novoselnik
Objavljen novi broj FER-ovog glasnika

Objavili smo novi broj glasnika za protekli mjesec. U novom broju pročitajte o novim znanstvenim i istraživačkim projektima, prestižnim nagradama naših profesora, studentskim uspjesima te o ostalim aktivnostima na Fakultetu. 

Na glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF, ovdje.

Autor: Alan Vukić
Europski tjedan programiranja @ FER

Od 6. do 21. listopada 2018. održava se, šesti po redu, Europski tjedan programiranja. Ova inicijativa s ciljem popularizacije programiranja i digitalne pismenosti na zabavan i zanimljiv način, organizira se od 2013. godine, a prošle godine okupila je preko 1,2 milijuna sudionika u 50 zemalja.

Fakultet elektrotehnike i računarstva i ove će se godine uključiti u Europski tjedan programiranja, i to s nizom radionica, prezentacija i predavanja za sudionike raznih uzrasta. Osim organiziranih posjeta i radionica programiranja i robotike za učenike osnovnih škola, na FER-u će se organizirati i sljedeće radionice:

Autor: Tomislav Jagušt
13. međunarodno znanstveno-stručno...

U Rovinju će se od 14. do 16. studenoga 2018. godine održati međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje "Energetska i procesna postrojenja". Svake dvije godine skup okuplja stručnjake i znanstvenike iz područja energetike i energetskog gospodarstva, plinske tehnike, obnovljivih izvora, zaštite okoliša te predstavnike visokoškolskih i ispitnih ustanova, stručnih udruga i državnih tijela, ali i proizvođača energetske opreme, postrojenja i uređaja te inženjerskih i projektantskih poduzeća iz Hrvatske i svijeta. Od 2004. godine programu je dodan Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije kojemu je posvećen posljednji dan savjetovanja. FER je jedan od pokrovitelja ovog znanstvenog-stručnog savjetovanja.

Više informacija o znanstveno-stručnom savjetovanju možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Međunarodni stručni skup o...

U Cavtatu će se od 12. do 15. studenoga 2018. godine održati međunarodna znanstvena konferencija o proizvodnji, prijenosu, distribuciji i pretvorbi energije - MEDPOWER 2018. Konferencija će pružiti sudionicima mogućnost da se upoznaju s najnovijim znanstveno-istraživačkim postignućima u područjima energetike. Na konferenciji znanstvenici će se baviti temama kao što su rad elektroenergetskog sustava, integracija ICT-a i energetskih sustava, rješavanje izazova na tržištima energije, regulacija i upravljanje elektroenergetskim sustavom i slično. FER je suorganizator skupa s Institutom za električno i elektroničko inženjerstvo - IEEE te Institutom za inženjerstvo i tehnologiju - IET.

Više informacija o konferenciji možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Poziv na radionicu...

Projekt DATACROSSNapredne metode i tehnologije u znanosti o podatcima i kooperativnim sustavima i Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, istraživačka jedinica ACROSS, organiziraju međunarodnu znanstvenu radionicu

"International Workshop on Advanced Cooperative Systems"

Radionica će se održati u četvrtak, 18. listopada 2018. godine, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (UNIZG-FER).

Tehnički program radionice sadrži 4 pozvana predavanja koja će održati renomirani međunarodni znanstvenici iz područja naprednih kooperativnih sustava i njihove primjene te 4 predavanja vodećih istraživača istraživačke jedinice ACROSS. Istraživačka aktivnost članova IJ ACROSS na projektu DATACROSS bit će prezentirana kroz poster sekcije. Radionica je otvorena za sve zainteresirane istraživače i doktorske studente. Svi sudionici radionice moraju se registrirati. Registracija je besplatna, ali obavezna.

Više informacija o radionici i registracijski obrazac dostupni su ovdje

Autor: Branimir Novoselnik
LARICS će sudjelovati na prestižnom...

Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) će implementirati svoje najnovije metode i algoritme na projektu The Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC). Voditelj projekta MBZIRC u LARICS-u je dr. sc. Frano Petric. Projekt se provodi kroz istoimeno natjecanje MBZIRC u kojem se natjecatelji susreću sa zahtjevnim izazovima u robotici. Natjecanje je prošle godine pokrenulo Khalifa University iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a utemeljeno je kako bi osiguralo znanstveni i tehnološki skup izazova u robotici za veliki broj međunarodnih ekipa. U projektu MBZIRC, LARICS će se ponajviše fokusirati na razvoj algoritma za složene zadatke suradnje između letećih i terenskih robota (locirati objekt, pokupiti objekt, preseliti objekt...) te za kvantitativno izražavanje doprinosa svakog manjeg zadatka na ukupni plan misije (izračun potrebne energije i vremena po zadatku). LARICS će sa svojim projektom predstaviti na natjecanju MBZIRC koje će se održati u prvoj polovici 2020. godine u Abu Dhabiju.

Autor: Alan Vukić
Novi H2020-projekt na temu suradnje...

FER je partner na novom H2020-projektu Efikasno brušenje robotskim sustavom potpomognuto HORSE okruženjem (ENDORSE). Doc. dr. sc. Matko Orsag sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo vodit će FER-ov dio projekta. Kroz projekt će se ispitati okruženje HORSE u stvarnim industrijskim uvjetima koje uključuje suradnju čovjeka i robota na brušenju kompozitnih dijelova za zrakoplovnu industriju. Radnici će moći naučiti robota kako brusiti složenije dijelove kompozicija korištenjem agilnih i ljudima prilagođenih robotskih manipulatora. Posebna se pozornost posvećuje pitanju ljudske sigurnosti. Roboti će biti opremljeni laserskim senzorima koji će omogućiti sustavu da predvidi i izbjegne sudar s radnicima.

Autor: Alan Vukić
Koordinatori smo na novom H2020-projektu

Nakon dva uspješna H2020-projekta iz područja mjeriteljstva gdje smo bili partneri, postali smo koordinatori novog projekta "A digital traceability chain for AC voltage and current" - DIG-AC na kojemu sudjeluje 11 partnerskih institucija iz 10 država. Projekt ukupne vrijednosti 3,7 milijuna kuna proizašao je iz programa EMPIR. Europsko udruženje nacionalnih mjeriteljskih instituta (EUROMET) je odgovorno za pripremu i izvršenje projekata u okviru programa EMPIR kojima se razvijaju istraživačke sposobnosti partnerskih institucija. Koordinator projekta je prof. dr. sc. Damir Ilić, a ujedno je i voditelj Primarnog elektromagnetskog laboratorija koji predstavlja mjeriteljski institut iz Hrvatske. Partneri na projektu su vodeći europski mjeriteljski instituti: CEM (Španjolska), CMI (Češka), GUM (Poljska), INRIM (Italija), IPQ (Portugal), JV (Norveška), AS Metrosert (Estonija), NPL (Ujedinjeno Kraljevstvo), PTB (Njemačka), TUBITAK (Turska) te UMA (Španjolska). Cilj je projekta definirati i potvrditi lanac mjeriteljske sljedivosti za dinamička mjerenja izmjeničnih napona i struja počevši od kvantnih etalona izmjeničnog napona kao ishodišne točke.

Autor: Alan Vukić

Čast nam je i zadovoljstvo obavijestiti vas da je prof. dr. sc. Ivi Uglešiću sa Zavoda za visoki napon i energetiku dodijeljena prestižna nagrada "Fellow" na svečanom otvorenju 47. kongresa Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave (CIGRÉ) u Parizu.

Nagrada "Fellow" dodjeljuje se članovima koji su dugogodišnjim radom i zalaganjem značajno doprinijeli radu udruge i razvitku struke.

Čestitamo!

Autor: Matej Krpan