Obavijesti

FER-ove znanstvenice uklanjaju...

Prošlogodišnji okrugli stol „Budi i TI djevojka IT“ bio je povod za članak Poslovnog dnevnika na temu zastupljenosti žena u IT-u, odnosno o podizanju svijesti o premaloj zastupljenosti djevojaka na tehničkim fakultetima. Mlade FER-ove znanstvenice sa Zavoda za telekomunikacije, asistentica Matea Žilak, mag. ing. te istraživačice Iva Topolovac i Ivana Gače podijelile su svoje motivirajuće priče kako se one snalaze u IKT svijetu, a možete ih pročitati OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Upoznajte viruse, mikrobe i ljudski...

U sklopu popularno-znanstvenog projekta, kojeg je FER u veljači pokrenuo s Jutarnjim listom, objavljena je druga serija edukativnih plakata, a ovoga puta teme su bili virusi, mikrobi i ljudski genom.

Ove sjajne plakate osmislile su znanstvenice Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta i Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta, odnosno prof. dr. sc. Dijana Škorić (PMF – Virusi i Mikrobi), doc. dr. sc. Ana Bielen (PBF – Mikrobi), prof. dr. sc. Maja Šegvić Klarić (FBF – Mikrobi), doc. dr. sc. Rosa Karlić (PMF – Ljudski genom) te Maja Kuzman, mag. biol. mol. (PMF – Ljudski genom). Više o njihovom znanstvenom radu i ideji iz koje je proizašla serija plakata pod naslovom "Mala škola mikrobiologije", pročitajte ovdje.

FER-ovi voditelji projekta su doc. dr. sc. Dario Bojanjac sa Zavoda za telekomunikacije i asistent Stefan Cikota, mag. phys. sa Zavoda za primijenjenu fiziku.

Autor: Petra Škaberna
Studenti Marko Ratković i Frano Rajič...

Studenti FER-a, Marko Ratković i Frano Rajič, članovi su timova Urban Oasis i Potential BCI koji dijele 2. mjesto među dobitnicima "Student DIGI Awards" natječaja u kojem su se birali najbolji mladi inovatori.

Studentski tim Urban Oasis, predvođen Markom Ratkovićem, osmislio je uređaj za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. Točnije, to je “pametna vitrina” u kojoj se mogu uzgajati biljke i povrće, a može se smjestiti u dnevni boravak, ured, restoran ili hotel, navodi se u članku Jutarnjeg lista. U timu također sudjeluju studentice Agronomskog fakulteta Lucija Jelavić i Nikolina Martinec te idejni začetnik Mateo Cahun, student TVZ-a.

Potential BCI razvija tehnologiju za spajanje mozga i računala, svojevrsni softver za “čitanje misli”, a pored Frana Rajiča, u timu je i student Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Kristijan Lucijetić te student informatike na pulskom fakultetu Juraj Dobrila,  Aldo Ferlatti.

Urban Oasis  već je ranije pobijedio na "Imagine, Create, Innovate: Smart City" natječaju u organizaciji FER-ovog Innovation Centre Nikola Tesla, a Potential BCI  upravo sudjeluje u našem SPOCK inovacijskom programu.

Spomenut ćemo još jedan tim, Smart Traffic, koji također sudjeluje u ovogodišnjem SPOCK-u, a bio je finalist "Student DIGI Awards" natječaja. Tim čine tri studenta FER-a, Luka Košćak, Luka Mandić i Anton Kontić, koji su osmislili umjetnog prometnog policajca za rješavanje prometnih gužvi.

Čestitamo genijalnim mladim umovima s FER-a i veselimo se nihovim budućim uspjesima!

Autor: Petra Škaberna
Izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov u...

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Jutarnji list je 8. ožujka 2020. godine objavio članak "Pet žena koje mijenjaju hrvatsku znanost" u kojem je sudjelovala FER-ova mlada znanstvenica i "sjajna žena u muškom bastionu", izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov sa Zavoda za telekomunikacije.

Članak pokazuje da žene danas sve ravnopravnije sudjeluju u znanosti, a FER to dokazuje i brojkama. Naime, više od 27 posto docentskih mjesta na FER-u drže upravo mlade znanstvenice i istraživačice!
 

Autor: Petra Škaberna
Jutarnji list u suradnji s FER-ovim...

FER je s Jutarnjim listom započeo suradnju na projektu kojem je cilj približiti znanstvene teme široj javnosti, s naglaskom na mladu populaciju odnosno učenike.

Riječ je o nizu edukativnih plakata koji će biti objavljivani idućih mjeseci u ovim dnevnim novinama, a u prvoj seriji teme su Sunčev sustav, crne rupe i sateliti.

Iza ovog sjajnog projekta stoje naši mladi znanstvenici, doc. dr. sc. Dario Bojanjac i asistent Stefan Cikota, mag. phys. koji vjeruju u važnost popularizacije znanosti i spremni su uložiti dodatni napor kako bi mlade potaknuli da se još više okrenu znanosti i istraže nebrojene mogućnosti koje nam ona nudi.

Članak u cijelosti pročitajte na poveznici.

Autor: Petra Škaberna

Student FER-a, Enes Garibović proglašen je u ponedjeljak, 3. veljače 2020. godine, najboljim sportašem Varaždina za 2019. godinu.

Enes je član Športskog karate kluba Varaždin, a titulu najboljeg varaždinskog sportaša osvojio je pet puta zaredom. Vijest u cijelosti možete pročitati ovdje.

Čestitamo!

Autor: Petra Škaberna
U dnevnim novinama objavljeni...

Posljednjih tjedana nekoliko je najčitanijih dnevnih novina objavilo interesantne intervjue s dekanom FER-a, izv. prof. dr. sc. Gordanom Gledecom. Prvi je to učinio Jutarnji list (27. 1. 2020.), potom Poslovni dnevnik (30. 1. 2020.), a naposljetku i Večernji list (8. 2. 2020.).

FER je fakultet koji već desetljećima diktira trendove u obrazovanju, znanosti i gospodarstvu, a aktualni dekan Fakulteta u člancima otkriva filozofiju Uprave, koja u pravilu i diktira smjer razvoja i djelovanja neke institucije te daje odgovor zašto je FER već godinama vodeći fakultet u RH.

Autor: Petra Škaberna
Prof. Sven Lončarić u HRT-ovoj...

U utorak, 7. siječnja 2020. u 23.20 sati u emisiji  "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka" predstavljen je FER-ov Centar za umjetnu inteligenciju te istraživačke aktivnosti Centra. U emisiji su sudjelovali voditelj Centra prof. dr. sc. Sven Lončarić i doktorandi Anja Babić, mag. ing. i Stjepan Begušić, mag. ing. U snimanju priloga o istraživačkim aktivnostima Centra, koji su prikazani u emisiji, sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Ivan Marković, izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik, izv. prof. dr. sc. Marija Seder i prof. dr. sc. Siniša Šegvić.

Voditelj emisije bio je gosp. Branimir Bilić.

TV prilog možete pogledati na: https://hrti.hrt.hr/ 

Napomena:
Morate biti prijavljeni na internetske stranice HRT-a i upisati: "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka".

Autor: webmaster
Farma za robote

U četvrtak, 2. siječnja 2020. na internetskim stranicama Jutarnjeg lista objavljen je članak o postignućima LARICS-ovog laboratorija s FER-a čiji tim čine: Bruno Marić, Ivana Mikolić, Antun Ivanović i Marsela Polić pod vodstvom doc. dr. sc. Matka Orsaga.

Autorica: Petra Plivelić

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Gospodarski list o ICENT-ovom...

U božićnom izdanju Gospodarskog lista broj 23/24 od 20. prosinca 2019. objavljeno je skupina članaka o okruglom stolu koji je održan početkom prosinca na temu "Digitalna inovativna rješenja za poljoprivredno-prehrambeni sektor", a moderirao prof. dr. sc. Nedjeljko Perić.

Autori:

mr. sc. Milan Husnjak,
Ivana Sedak, mag. ing. agr.
Marinko Petković

Članke možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster
ICENT ogranizirao Okrugli stol

U subotu, 7. prosinca 2019. godine u Vijestima MrežeTV objavljen je prilog o Okruglom stolu kojeg je organizirao ICENT kao i razgovor s prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem.

Voditeljica: Patricia Mezin

Prilog traje od 3:13 do 6:12 minute, a možete ga pogledati ovdje.

Autor: webmaster
Članovi istraživačkog laboratorija...

U četvrtak, 21. studenog 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o video igrama. U snimanju priloga sudjelovali su doc. dr. sc. Mirko Sužnjević i Ivan Slivar, mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a.

Prilog pripremila: Nikolina Dragošević

Prilog možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
Članovi istraživačkog laboratorija...

U četvrtak, 24. listopada 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o proširenoj i virtualnoj stvarnosti. U snimanju priloga sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov i Sara Vlahović, mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a.

Prilog pripremila: Nikolina Dragošević

Prilog možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
NovaTV objavila prilog o Centru za...

U subotu, 26. listopada 2019. NovaTV je u emisiji Informer objavila prilog o Centru za umjetnu inteligenciju FER-a u kojem su objavljeni razgovori s izv. prof. dr. sc. Marijom Seder kao i prof. dr. sc. Svenom Lončarićem

Prilog možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
U Universitasu objavljen članak o...

Dana 20. listopada 2019. objavljen je u Universitasu, kao prilog Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji i Novom listu, intervju prof. Nedjeljka Perića na temu ICENT-a.

Autor: Ivan Perkov

Intervju možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Na Tportalu objavljen članak o Centru...

U subotu, 19. listopada 2019. na internetskim stranicama Tportala objavljen je razgovor s izv. prof. dr. sc. Nikolom Miškovićem o osnivanju Centra za umjetnu inteligenciju na FER-u.

Autor: Mladen Smrekar

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Zagrebački FER u centru naprednih...

Na Al Jazeerinom internetskom portalu, 6. listopada 2019. objavljen je članak o FER-ovom Centru umjetne inteligencije u kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Sven Lončarić i izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Autor: Mario Pejović

Članak možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster
Prof. dr. sc. Sven Lončarić u emisiji...

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o biomedicinskom inženjerstvu i HKO projektu "Primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području biomedicinskog inženjerstva". U snimanju priloga sudjelovali su prof. dr. sc. Tanja Jurčević Lulić, prof. dr. sc. Miloš Judaš i prof. dr. sc. Sven Lončarić s FER-a.

Pripremila: Nikolina Dragošević

Prilog možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
FER osniva prvi centar za umjetnu...

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine u vijestima televizije RTL objavljen je prilog o otvaranju Centra za umjetnu inteligenciju na FER-u s prof. dr. sc. Zdenkom Kovačićem i izv. prof. dr. sc. Nikolom Miškovićem.

Prilog možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
U Jutarnjem listu objavljen članak:...

U srijedu, 25. rujna 2019. u Jutarnjem listu objavljen je tekst o otvaranju FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju u sklopu kojeg su objavljene i izjave dekana FER-a izv. prof. dr. sc. Gordana Gledeca i prodekana za znanost izv. prof. dr. sc. Nikole Miškovića. 

Autorica članka: Tanja Rudež

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Jutarnji list objavio razgovor s...

U ponedjeljak, 22. srpnja 2019. godine u Jutarnjem listu objavljen je razgovor s dekanom FER-a, izv. prof. dr. sc. Gordanom Gledecom u povodu upisa najboljih maturanata na FER. U razgovoru su dotaknute teme studija, istraživanja i internacionalizacije, a najavljeno je i pokretanje studija na engleskom jeziku.

Autorica: Tanja Rudež

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Članovi LABUST-a sudjelovali u...

Članovi LABUST-a sudjelovali su 3. travnja 2019. godine u HRT-ovoj emisiji "Cronovatori". U emisiji se govorilo o projektima subCULTron i aPad i njihovim konkretnim rezultatima -aPad i a Mussel robotima, kao i o projektu CADDY - Cognitive Autonomous Diving Buddy.
Ova zanimljiva epizoda dostupna je ovdje putem HRTi usluge za registrirane korisnike.

Autor: Ana Fadljević
ICENT -  Studentske inovacije za...

U ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine u Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji, u prilogu Universitas objavljen je članak pod naslovom "Studentske inovacije za pametne gradove".

Autor teksta: Ivan Perkov

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Doc. dr. sc. Predrag Pale gostovao u...

U petak, 5. travnja 2019. doc. dr. sc. Predrag Pale gostovao je u emisiji ZOOM Zagreb (Z1 TV) na temu: prošlost, sadašnjost i budućnost društva s Internetom, ovisnosti o Internetu i sigurnosti u Internetu.

Voditeljica: Jelena Bokun

Videosadržaj možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
ICENT u emisiju Prometej

U emisiji "Prometej" od 11. travnja 2019. Prvog programa HRT-a objavljen je prilog o Inteligentnim gradovima u kojem je između ostalih govorio prof. dr. sc. Nedjeljko Perić.

Urednica: dr. sc. Jasna Burić
Prilog pripremila: Nikolina Dragošević

Videosadržaj možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster
Naši znanstvenici o umjetnoj...

U ponedjeljak, 8. 4. 2019. godine, u emisiji "Dobar dan Hrvatska" na programu HTV1 gostovali: akademik Ignac Lovrek, prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc. Ivan Petrović. Tema emisije bila je umjetna inteligencija, a gostovanje je bilo povodom Okruglog stola "Europska Izjava o suradnji u području umjetne inteligencije – kako usklađeno djelovati u Hrvatskoj?", koji je održan 9. 4. 2019. u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i napredne kooperativne sustave.

Snimka emisije dostupna je putem HRTi usluge ovdje.

Autor: webmaster
IoTLab@FER predstavio projekt...

U HRT-ovoj emisiji "U svijetu EU fondova" objavljen je prilog o projektu H2020 symbIoTe u kome su sudjelovali istraživači FER-ovog Laboratorija za Internet stvari. Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko i prof. dr. sc. Mario Kušek sa Zavoda za telekomunikacije su približili gledateljima pojam interoperabilnosti u svijetu Interneta stvari te su predstavili aplikacije za grad Zagreb razvijene u okviru projekta.

Prilog je dostupan ovdje.

Autor: webmaster
Objavljen članak u Jutarnjem listu:...

U Jutarnjem listu, u prilogu Universitas od 25. ožujka 2019. objavljen je članak o važnosti ICENT-a u kontekstu budućeg tehnološkog razvoja Republike Hrvatske.

Autor: Ivan Perkov

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Najuspješniji inovatori ICENT-ovog...

U časopisu Lider od 1. ožujka 2019. pročitajte izjave najuspješnijih inovatora ICENT-ovog studentskog programa "Imagine, Create, Innovate: Smart City" Marka Ratkovića, Matka Zurka i Antona Kontića.

Autor članka: Jozo Knez

Članak možete pogledati ovdje.

 

Autor: webmaster
Radijska emisija "Oko...

Na Prvom programu Hrvatskog radija u petak, 15. ožujka 2019. godine povodom Tjedna mozga emitirana je emisija "Oko znanosti" na kojoj su gostovali dr. sc. Mirta Zelenika Zeba, mag. psych., Krešimir Friganović, mag. ing. i prof. dr. sc. Mario Cifrek s FER-a te dr. sc. Domagoj Džaja, dr. med. s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.
Urednica: Sandra Maričić.
Emisiju možete preslušati ovdje.

 

Autor: Ana Fadljević
Izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić u...

Na Hrvatskom radiju u emisiji "Eppur si muove - znanstveni razgovori" te u emisiji "Prozor u digitalno", gostovao je izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić koji je govorio o kvantnim računalima.

Emisiju "Eppur si muove - znanstveni razgovori" možete poslušati ovdje.

Emisiju "Prozor u digitalno" možete poslušati ovdje.

 

Autor: Ana Fadljević
Izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder u...

U informativnoj emisiji Studio 4 Četvrtog programa HTV-a prikazanoj u ponedjeljak, 7. siječnja 2018. godine gostovao je izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder koji je govorio o naprednoj robotici i umjetnoj inteligenciji.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.

Voditelj emisije: Petar Vlahov

Autor: webmaster
Kineska državna novinska agencija...

U nedjelju, 23. prosinca 2018. godine Kineska državna novinska agencija Xinhua objavila je na svojoj Facebook stranici videoreportažu o humanitarnoj akciji na FER-u.

Videosadržaj možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
Dan FER-a 2018. u emisiji Sveučilišni...

U emisiji "Sveučilišni Zagreb" od subote, 8. prosinca 2018. godine koja se premijerno prikazuje na Z1 televiziji prikazan je razgovor s dekanom FER-a, izv. prof. dr. sc. Gordanom Gledecom.

Emisiju možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
FER u emisiji "Dobro jutro,...

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Prvog programa HTV-a u četvrtak, 22. studenoga 2018. godine gostovali su: prodekanica za nastavu Mihaela Vranić i prodekan za znanost Nikola Mišković, koji su najavili Otvoreni dan FER-a te govorili o nastavnim i istraživačkim aktivnostima na FER-u.

Voditelji emisije: Karmela Vukov Colić i Mirko Fodor

Autor: webmaster
Večernji list objavio esej izv. prof....

U "Večernjem listu" od 21. studenoga 2018. godine objavljen je esej izv. prof. dr. sc. Jana Šnajdera o umjetnoj inteligenciji pod nazivom "Pomagat će nam specijalizirani virtualni agenti". Glavna tema je društvo u suživotu s umjetnom inteligencijom 2068. godine.

Tekst eseja možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
FER-ovci predstavili Europski tjedan...

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Prvog programa HTV-a u četvrtak, 15. studenoga 2018. godine gostovali su doc. dr. sc. Matko Orsag i Ivana Mikolić, mag. ing. koji su predstavili aktivnosti hrvatskih robotičara na Europskom tjednu robotike.

Voditelji: Ivana Vilović i Davor Meštrović

Autor: webmaster
FER - Sigurna ulaznica za vrhunsku...

U časopisu VIDI iz listopada 2018. br. 271. objavljen je intervju s prodekanicom FER-a, doc. dr. sc. Mihaelom Vranić pod naslovom "Sigurna ulaznica za vrhunsku karijeru".

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Poslovni dnevnik objavio članak o...

U nedjelju, 11. studenoga 2018. godine, na internetskim stranicama Poslovnog dnevnika objavljen je članak pod naslovom: "FER-ov robot aPad šarmirao Bruxelles" u kojem se opisuje uspjeh H2020 projekta aPad pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Nikole Miškovića te ulazak na završnicu natjecanja Innovation Radar Prize 2018.

Članak možete pročitati ovdje.

Tekst: Lucija Špiljak

Autor: Alan Vukić
O uspjehu FER-ovih istraživača...

U petak, 12. 10. 2018. godine, na internetskim stranicama Poslovnog dnevnika objavljen je članak pod naslovom: "Dagnja" i "Lopoč" nadziru hrvatsko podmorje u kojem se opisuje uspjeh tima pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Nikole Miškovića, prof. dr. Stjepana Bogdana, prof. dr. Zorana Vukića i dr. Antonija Vasilijevića.

Članak možete pročitati ovdje.

Tekst: Sergej Novosel Vučković

Autor: webmaster
Izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić u...

U popularno znanstvenoj emisiji Treći element Trećeg programa HTV-a prikazanoj u srijedu, 19. rujna 2018. godine gostovao je izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić koji je govorio o kvantnim računalima. Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.

Voditelji: Jelena Šuran i Saša Ceci

Autor: webmaster
Doc. dr. sc. Vinko Lešić dobitnik je...

Na internetskoj stranici Glasa Slavonije, 6. kolovoza 2018. godine objavljen je tekst o doc. dr. sc. Vinku Lešiću, dobitniku Zahvalnice Grada Županje. Zahvalnicu je dobio zbog postignutih rezultata u akademskoj zajednici te razvoju inovacija u području vjetroagregata i avioindustrije.

Tekst možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Prof. dr. sc. Mario Kušek u HRT-ovoj...

U popularno znanstvenoj emisiji "Treći element" Trećeg programa HTV-a 17. svibnja 2018. godine emitiran je prilog u kojem je prof. dr. sc. Mario Kušek govorio o problemima i zanimljivim rješenjima koja se razvijaju na Fakultetu kako bi se što lakše povezalo kućanske uređaje u Internet stvari (IoT). Prilog traje od 24:30 do 30:00, a emisiju možete pogledati ovdje.

Voditelji: Jelena Šuran i Saša Ceci

Autor: Alan Vukić
U emisiji "Prometej"...

U znanstvenoj emisiji "Prometej" Prvog programa HTV-a 17. svibnja 2018. godine prikazan je prilog o projektu 3Smart projektu te o konceptu energetske održivosti u stanovanju i prometu. U prilogu govore doc. dr. sc. Vinko Lešić, Anita Martinčević, mag. ing., dr. sc. Nikola Hure Hrvoje Novak, mag.ing. Prilog možete pogledati ovdje.

Pripremila: Nikolina Dragošević

Urednica: Jasna Burić

Autor: Alan Vukić
Zašto su studenti ludi za FER-om?

U Jutarnjem listu od 31. svibnja 2018. godine objavljen je autorski tekst prodekana za znanost i novoizabranog dekana izv. prof. dr. sc. Gordana Gledeca pod redakcijskim nazivom "Zašto su studenti ludi za FER-om?", u kojem autor navodi glavne razloge zbog kojih dobri studenti upisuju FER.

Tekst: Gordan Gledec

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: Alan Vukić
Odgovornost je na nama, ne na strojevima

U posebnom prilogu tjednika Lider pod nazivom "Tehnopolis", broj 43, svibanj 2018. godine, objavljen je članak pod naslovom "Odgovornost je na nama, ne na strojevima" na temelju razgovora s prof. dr. sc. Bojanom Dalbelo Bašić.

Tekst: Kata Pranić
Fotografije: Dražen Lapić
Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Dani energetike na FER-u

Na Prvom programu HRT-a u ponedjeljak, 7. svibnja 2018. godine u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" emitiran je prilog o Danima energetike na FER-u. U prilogu govori doc. dr. sc. Ivan Rajšl. Prilog možete pogledati ovdje.

Novinar: Krešo Volarević

Autor: Alan Vukić
Izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder u...

U popularno znanstvenoj emisiji Treći element Trećeg programa HTV-a 5. travnja 2018. godine gostovao je izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder koji je govorio o umjetnoj inteligenciji u kognitivnoj znanosti. Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.

Voditelji: Jelena Šuran i Saša Ceci

Autor: Alan Vukić
Razgovor sa studenticom FER-a Edom...

Na portalu Zimo u ožujku je objavljen razgovor s Edom Jovičić, studenticom preddiplomskog studija FER-a. Članak možete pročitati ovdje.

Novinarka: Ivana Domitrović

Autor: Alan Vukić
Izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder u...

U znanstvenoj emisiji Prometej Prvog programa HTV-a 15. ožujka 2018. godine gostovao je izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder koji je između ostaloga govorio o obradi i razumijevanju teksta i jezika, etičkim pitanjima u umjetnoj inteligenciji te sustavu za analizu komentara na društvenim mrežama. Prilog traje od 6:27 do 18:27, a emisiju možete pogledati ovdje

Urednica: Jasna Burić

Autor: Alan Vukić
Izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić u...

Kvantna računala bila su tema dva razgovora izv. prof. dr. sc. Saše Ilijića u emisiji "Prozor u digitalno" Trećeg programa Hrvatskog radija. 

  • prvi dio razgovora, emitiranog 20. veljače 2018. godine, možete preslušati ovdje;
  • drugi dio razgovora, emitiranog 6. ožujka 2018. godine, možete preslušati ovdje

Urednica: Rajka Rusan

Autor: Željko Ivanović

Autor: Alan Vukić
U Slobodnoj Dalmaciji objavljen je...

U Slobodnoj Dalmaciji od 6. ožujka 2018. godine objavljen je intervju s prof. dr. sc. Vedranom Bilasom o projektu METASHAPE koji se provodi u partnerstvu s dobrotvornom ustanovom Find A Better Way.

Tekst: Marijana Cvrtila

Članak možete preuzeti ovdje.

 

Autor: Alan Vukić
Prof. dr. sc. Ivan Petrović u...

U znanstvenoj emisiji Prometej Prvog programa HTV-a 22. veljače 2018. godine gostovao je prof. dr. sc. Ivan Petrović koji je predstavio svoj rad u Laboratoriju za autonomne sustave i mobilnu robotiku, Istraživačkom centru izvrsnosti za napredne kooperativne sustave te Znanstvenom centru izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativnim sustavima. Prilog traje od 9:15 do 21:08, a emisiju možete pogledati ovdje.

Urednica: Jasna Burić

Autor: Alan Vukić
Radio Televizija Crne Gore emitirala...

Rad izv. prof. dr. sc. Nikole Miškovića, voditelja Centra za potporu istraživanju FER-a i izabranog prodekana za znanost u sljedeće dvije akademske godine bio je tema dva priloga objavljena na Radio Televiziji Crne Gore.

  • prilog objavljen u sklopu Dnevnika 2, emitiranog 18. veljače 2018. godine, možete pogledati ovdje (na 20:00);
  • reportažu objavljenu na početku emisije (na 00:46) "Naučna dijaspora Crne Gore – Zagreb", emitirane 23. veljače 2018 godine, možete pogledati ovdje.

Novinarka: Olivera Vukadinović

Autor: Alan Vukić
Prof. dr. sc. Sven Ločnarić gostovao...

Na Radiju Sljeme u četvrtak, 15. veljače 2018. godine emitirana je emisija "Iz svijeta znanosti" u kojoj je prof. dr. sc. Sven Lončarić predstavio Centar izvrsnosti za računalni vid.

Urednik: János Römer

Emisiju možete preslušati ovdje.

Autor: Alan Vukić
U Večernjem listu objavljen prilog o...

U posebnom prilogu Večernjeg lista pod nazivom "Obzor" od 27. siječnja 2018. godine objavljen je intervju s ravnateljom ICENT-a prof. dr. sc. Nedeljkom Perićem i dekanom FER-a prof. dr. sc. Mislavom Grgićem o gradnji Inovacijskog centra Nikola Tesla u Sveučilišnoj aleji.

Novinar: Zoran Vitas

Fotografija: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Članak možete preuzeti ovdje

 

Autor: Alan Vukić
Na HRT-u predstavljen centar...

U informativno-dokumentarnoj emisiji "Hrvatska za 5" Prvog programa HTV-a u petak 26. siječnja 2018. godine prof. dr. sc. Ivan Petrović i doktorandica Ivana Čuljak prezentirali su centar izvrsnosti - DATACROSS. U prilogu emisije govorili su i Luka Petrović, mag. ing., Martin Tutek, mag. ing., dr. sc. Maria Pia Di Buono, Vice Živković, mag. ing. te prof. dr. sc. Sven Lončarić.

Novinar: Branimir Bilić

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Svijet robota u Hrvatskoj

Na Prvom programu HRT-a u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" emitiran je prilog o panel-raspravi Svijet robota u Hrvatskoj. U prilogu govori prof. dr. sc. Stjepan Bogdan. Prilog možete pogledati ovdje.

Novinar: Leon Čuljak

Autor: Alan Vukić
DOK-ING i FER predstavili projekt...

U poslovnom portalu Lider, 17. siječnja 2018. godine objavljen je tekst o projektu “Razvoj daljinski upravljanog vozila za djelovanje u ekstremnim NRKBE uvjetima”. U tom je tekstu prof. dr. sc. Ivan Petrović opisao ulogu FER-ove istraživačke grupe na projektu.

Tekst: HINA

Fotografija: Davor Pongračić/CROPIX

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Prof. dr. sc. Sven Lončarić  i prof....

Na Trećem programu Hrvatskog radija u srijedu, 10. siječnja 2018. godine emitirana je emisija Znanost i društvo u kojoj su prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc. Ivan Petrović predstavili Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave - DATACROSS. Emisiju može preslušati ovdje

Urednica: Blanka Jergović

Autor: Alan Vukić
Prilog Al Jazeere Balkans o Career...

U vijestima Al Jazeere Balkans 14. prosinca 2017. godine emitiran je prilog o Career Speed Datingu s Ivom Gospodnetić iz Centra karijera FER-a te studenticama FER-a 5. godine Dunjom Šašić i Majom Marić. Cijeli prilog možete pogledati ovdje

Novinarka: Nadina Maličbegović

Autor: Alan Vukić
Radionice FERedu Talks na "Dobro...

Na Prvom programu HTV-a u utorak, 9. siječnja 2018. godine u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" emitiran je prilog o radionicama FERedu Talks koje organiziraju studenti i Centar karijera FER-a. U prilogu govore Edi Sinovčić, student 5. godine, Emanuel Loborec, student 3. godine te Iva Gospodnetić iz Centra karijera.

Cijeli prilog možete pogledati ovdje

Novinarka: Snježana Bačić

Autor: Alan Vukić
U emisiji "Prometej"...

U znanstvenoj emisiji "Prometej" Prvog programa HTV-a u četvrtak 4. siječnja 2018. godine prikazan je prilog o važnosti autonomnih robota. U prilogu govore doc. dr. sc. Ivan Marković, doc. dr. sc. Mario Bukal, Juraj Peršić, mag. ing. i Filip Marić, mag. ing. Prilog traje od 5:20 do 9:50, a cijelu emisiju možete pogledati ovdje.

Pripremila: Nikolina Dragošević

Urednica: Jasna Burić

Autor: Alan Vukić
Prof. dr. sc. Ivan Petrović i prof....

Na Prvom programu Hrvatskog radija u srijedu, 3. siječnja 2018. godine emitirana je emisija "Drag mi je Platon" na kojoj su prof. dr. sc. Ivan Petrović i prof. dr. sc. Sven Lončarić predstavili Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave - DATACROSS.

Urednica: Blanka Jergović

Emisiju možete preslušati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Nije lako biti FER u kafkijanskom...

U posebnom prilogu tjednika Lider pod nazivom: "Poslovna 2018." od 15. prosinca 2017. godine objavljen je članak dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića.

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Radijska emisija "Oko...

Na Prvom programu Hrvatskog radija u petak, 15. prosinca 2017. godine emitirana je emisija "Oko znanosti" na kojoj su gostovali dr. sc. Boško Milešević, doc. dr. sc Tomislav Capuder i izv. prof. dr. sc. Kristian Jambrošić u sklopu Dana otvorenih vrata na FER-u. 

Urednica: Sandra Maričić

Emisiju možete preslušati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Career Speed Dating na "Dobro...

Na Prvom programu HRT-a u četvrtak, 14. prosinca 2017. godine u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" emitiran je prilog o Career Speed Datingu s Ivom Gospodnetić iz Centra karijera FER-a te Dunjom Šašić, studenticom 5. godine FER-a.

Cijeli prilog možete pogledati ovdje

Novinarka: Ivana Debeljak

Autor: Alan Vukić
Prof. dr. sc. Ivan Petrović o...

Na internetskoj stranici Tportal, 10. prosinca 2017. godine u sklopu razgovora sa Zlatkom Tečec Ribarić pri kraju članka objavljena je izjava prof. dr. sc. Ivana Petrovića o projektu Safe TRAM.

Tekst: Biljana Starčić

Fotografija: Davor Puklavec

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Prof. dr. sc. Sven Lončarić u...

U znanstvenoj emisiji Prometej Prvog programa HTV-a 30. studenoga 2017. godine gostovao je prof. dr. sc. Sven Lončarić koji je između ostalog predstavio svoj rad na digitalnoj obradbi i analizi slike, Centar izvrsnosti za računalni vid te Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave. Prilog traje od 7:58 do 18:26, a emisiju možete pogledati ovdje

Urednica: Jasna Burić

Autor: Alan Vukić
Integracijom različitih znanja...

U posebnom prilogu tjednika Lider pod nazivom "Tehnopolis", broj 41, prosinac 2017. godine, objavljen je članak pod naslovom "Integracijom različitih znanja nastaju vrhunska rješenja".

Tekst: Luka Fišić
Fotografije: Dražen Lapić
Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Znanost i društvo: Istraživački...

Na Trećem programu Hrvatskog radija u srijedu, 22. studenoga 2017. godine emitirana je emisija Znanost i društvo u kojoj je izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković govorio o međunarodnom projektu subCULTron te kako Fakultet elektrotehnike i računarstva podupire istraživačke projekte svojih znanstvenika.

Urednica: Blanka Jergović

Emisiju možete preslušati ovdje.

Autor: Alan Vukić
SAAB podržava otvaranje Centra za...

U posebnoj rubrici poslovnog portala Lider pod nazivom "Tehnopolis" 28. studenoga 2017. godine objavljen je članak pod nazivom "SAAB podržava otvaranje Centra za autonomne i kooperativne robotske sustave u Hrvatskoj". Izjavu je dao prof. dr. sc. Ivan Petrović.

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić
25 obljetnica interneta u Hrvatskoj

U Dnevniku 3 HRT-a, 17. studenoga 2017. godine, u sklopu priloga o 25-oj obljetnici interneta, objavljen je razgovor s doc. dr. sc. Predragom Paleom. Prilog u Dnevniku može se pogledati ovdje, a počinje na 12:42.

Autor: Alan Vukić
Zlatni inovatori s FER-a na Dnevniku 1

U Dnevniku 1 HRT-a, 17. studenoga 2017. godine, u sklopu priloga o mladim hrvatskim inovatorima, objavljen je razgovor s Matejom Celegom, mag. ing. Prilog u Dnevniku se može pogledati ovdje, a počinje na 12:31.

Autor: Alan Vukić
Zlatni inovatori s FER-a

U Večernjem listu od 12. studenoga 2017. objavljen je razgovor s dr. sc. Antoniom Vasilijevićem u sklopu serije članaka o zlatnim hrvatskim inovatorima.

Tekst: Stela Lechpammer

Fotografija: Goran Stanzl

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: Alan Vukić
U laboratoriju za bolje gradove

U Jutarnjem listu od 3. studenoga 2017. godine objavljen je razgovor s izv. prof. dr. sc. Ivanom Podnar Žarko pod nazivom "Laboratorij za bolje gradove".

Tekst: Lucija Vranković

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: Alan Vukić
Domaća pamet razvija metamaterijale

U posebnom prilogu tjednika Lider pod nazivom "Tehnopolis", broj 40, listopad 2017. godine objavljen je članak pod naslovom "Domaća pamet razvija metamaterijale".

Tekst: Luka Fišić
Fotografije: Dražen Lapić

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Jato robota u laguni

U novom broju magazina More za listopad i studeni 2017. objavljen je članak o subCULTron projektu pod naslovom "Jato robota u laguni". Komentar o projektu dali su izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković i dr. sc. Tamara Petrović. Članak možete preuzeti ovdje.

Tekst: Alan Vukić

Autor: Alan Vukić
Prilog o inovaciji MyMyo u HRT-ovoj...

U emisiji Prometej Prvog programa HTV-a od 12. listopada 2017. godine objavljen je prilog u kojem su: prof. dr. sc. Mario Cifrek i Una Pale, mag. ing. predstavili Osobni elektromiograf MyMyo. Prilog traje od 5:30 do 9:45, a emisiju možete je pogledati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Zagrebački ferovci osvojili visoko...

U tjedniku Lider, broj 624, godina XIII., od 15. rujna 2017. godine objavljen je članak pod naslovom: "Zagrebački ferovci osvojili visoko drugo mjesto u humoru u tvitovima".

Tekst: Luka Fišić

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Inženjeri FER-a izuzetno su traženi

U novom broju časopisa VIDI za listopad 2017. objavljen je intervju s prof. dr. sc. Markom Delimarom pod naslovom "Inženjeri FER-a izuzetno su traženi".

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
ICENT i treća komponenta

U časopisu Open InfoTrend za rujan 2017. objavljen je intervju s prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem pod naslovom "ICENT i treća komponenta".

Fotografija: Dalibor Urukalović

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Stiže novi radio: Na valovima FER-a...

Na internetskoj stranici Moj faks, 28. rujna 2017. godine, objavljen je članak pod naslovom: "Stiže novi radio: Na valovima FER-a slušat će se glazba talentiranih studenata".

Tekst: Ivana Petrić
Fotografija: Glazbena sekcija KSET-a

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Mladi FER-ovac mijenja svjetsku...

U Jutarnjem listu, 7. rujna 2017. godine objavljen je razgovor s dr. sc. Vinkom Lešićem pod naslovom "Mladi FER-ovac mijenja svjetsku avioindustriju".

Tekst: Tomislav Novak
Fotografija: Sandra Šimunović

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Bankari zatražili pomoć stručnjaka s...

U petak, 15. rujna 2017. godine u Jutarnjem listu objavljen je članak pod naslovom: "Bankari zatražili pomoć stručnjaka s FER-a oko procjene kreditnog rizika".

Tekst: Dean Žugčić
Fotografija: Ronald Goršić

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
"Career Speed Dating"

U dodatku tjednika Lider pod nazivom "Obrazovanje i karijere", broj 622, godina XIII., od 1. rujna 2017. godine objavljen je članak pod naslovom "Career Speed Dating".

Tekst: Aleksandar Tešić
Fotografija: Dražen Lapić

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Fakultet elektrotehnike i računarstva...

U Dnevniku HRT-a, 2. srpnja 2017. godine, objavljen je prilog pod naslovom "Fakultet elektrotehnike i računarstva najveći hit među fakultetima". Videosadržaj se može pogledati ovdje od 26:55 do 29:08, a cijeli prilog pogledajte ovdje.

Autor: webmaster
MyMyo nova je FER-ova uspješnica

U posebnom prilogu tjednika Lider pod nazivom "Tehnopolis", broj 39, svibanj 2017. godine objavljen je članak pod naslovom "MyMyo nova je FER-ova uspješnica".

Tekst: Luka Fišić
Fotografije: Ratko Mavar

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
"Ne možeš cijeli život raditi...

U nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista od 28. svibnja 2017. godine objavljen je intervju s doc. dr. sc. Hrvojem Pandžićem pod naslovom "Ne možeš cijeli život raditi samo u Hrvatskoj i znanstveno napredovati".

Članak možete pogledati ovdje, a potpisuje ga Tanja Rudež.

Autor: webmaster
Elektromobilnost na Danu otvorenih...

U ponedjeljak, 15. svibnja 2017. godine na Trećem programu Hrvatskog radija emitirana je emisija Znanstveni koncentrat u kojoj je doc. dr. sc. Hrvoje Pandžić govorio o elektromobilnosti predstavljenoj na Danu otvorenih vrata – energetika na FER-u.

Više informacija možete saznati ovdje.

Autor: webmaster
Treći element: "Dimenzije...

Na Trećem programu HRT-a u televizijskoj emisiji Treći element: "Dimenzije prostora i materije" 27. travnja 2017. godine objavljen prilog na temu fraktalnih dimenzija s prof. sr. sc. Vesnom Županović. Emisiju možete pogledati ovdje, a razgovor traje od 7.42 do 13.44.

Redatelj:
Vladimir Kleščić

Producent:
Miroslav Rezić

Urednik:
Jozefina Stipančević

Autor: webmaster
FER-ovci krče putove do gradova...

U posebnom prilogu (specijal) tjednika Lider pod nazivom "Smart Cities", godina XIII, od 7. travnja 2017. godine objavljen je članak pod naslovom "FER-ovci krče putove do gradova budućnosti".

Tekst: Luka Fišić
Fotografije: Dražen Lapić

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
"Značenje hrvatskog jezika...

U posebnom prilogu tjednika Lider pod nazivom "Tehnopolis", broj 38, veljača 2017. godine objavljen je članak pod naslovom "Značenje hrvatskog jezika otkriva se digitalno".

Tekst: Luka Fišić
Fotografije: Ratko Mavar

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
HEP Vjesnik o FER-u

U HEP Vjesniku - 292 (332) - za studeni i prosinac 2016. godine objavljena su dva članka pod naslovima: "Uvođenje tržišta na razini distribucijske mreže" i "Šezdeset godina rada, devedeset godina djelovanja".

Autorica: Andrea Lovrinčević

Autor: webmaster
Centar karijera i SPOCK na Mreži TV

U četvrtak, 16. veljače 2017. godine na Mreži TV u emisiji Studentski grad predstavljen je Centar karijera FER-a i SPOCK. Kratki prilog možete pogledati ovdje. (Predstavljanje počinje u 1:00 i traje nekoliko minuta.)

Autor: webmaster
Iz svijeta znanosti - Naprednost na...

U četvrtak, 26. siječnja 2017. godine na Radio Sljemenu objavljen je razgovor s dr. sc. Marijem Vašakom sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo.

Zvučni zapis možete preslušati ovdje.

Autor: webmaster
"Tajni je sastojak uspjeha...

U posebnom prilogu tjednika Lider pod nazivom: "Poslovna 2017. - godina probuđenog optimizma" od 13. prosinca 2016. godine objavljen je autorski članak dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića.

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
"U laboratoriju spajaju...

U posebnom prilogu tjednika Lider pod nazivom "Tehnopolis", broj 37, prosinac 2016. godine objavljen je članak pod naslovom "U laboratoriju spajaju inženjerstvo i ekonomiju".

Tekst: Luka Fišić
Fotografije: Dražen Lapić

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Gostovanje naših znanstvenika na...

U emisiji Treći element Trećeg programa HTV-a gostovali su: prof. dr. sc. Maja Matijašević i prof. dr. sc. Igor S. Pandžić. Tema emisije je bila "Proširena i virtualna stvarnost", a možete je pogledati ovdje.

Autor: webmaster
"Rješenja za jasan vid"

U posebnom prilogu tjednika Lider pod nazivom "Tehnopolis", broj 36, listopad 2016. godine objavljen je članak pod naslovom "Rješenja za jasan vid".

Tekst: Luka Fišić
Fotografije: Ratko Mavar

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Ljetna škola za znanost o podatcima u...

U ponedjeljak, 10. listopada 2016. godine objavljen je članak u Jutarnjem listu – Universitas o Ljetnoj školi za znanost o podatcima koju je ZCI organizirao u Splitu. Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
FER – vodeća istraživačka institucija...

U 247. broju časopisa VIDI, u članku pod naslovom "FER – vodeća istraživačka institucija u Hrvatskoj" objavljen je razgovor s prodekanom FER-a, dr. sc. Markom Delimarom i bivšom studenticom FER-a, Meri Tukač, mag. ing. Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
"Combating PTSD with...

U engleskom izdanju Hrvatskog vojnika CROMIL objavljen je prilog o FER-ovom razvojno-istraživačkom projektu pod naslovom "Combating PTSD with Computers". Članak je 16. rujna 2016. godine proglašen najboljim člankom za 2016. godinu, a možete ga preuzeti ovdje.

Članak potpisuje novinarka Snježana Dukić.

Autor: webmaster
Prva godišnjica Studija energetske...

U Jutarnjem listu, u četvrtak, 29. rujna 2016. godine objavljen je razgovor s prof. dr. sc. Markom Delimarom. Članak možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster
"Sonda s rotirajućim magnetskim...

Na radiju Sljeme u emisiji "Iz svijeta znanosti", 29. rujna 2016. godine, predstavljena je aktivnost na projektu "Sonda s rotirajućim magnetskim poljem za nerazornu kontrolu sigurnosno kritičnih komponenti industrijskih postrojenja" programa PoC6 te na projektu istraživanja naprednih detektora metala za humanitarno razminiranje. Prilog pogledajte ovdje.

Autor: webmaster
Evo zašto smo postali strateški projekt

U Večernjem listu, u ponedjeljak, 19. rujna 2016. godine. objavljen je članak o Inovacijskom centru Nikola Tesla pod naslovom "Evo zašto smo postali strateški projekt". Članak možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster
Centar karijera FER-a

U tjedniku Lider, broj 570, godina XII., od 2. rujna 2016. godine, objavljen je prilog o Centru karijera FER-a čiji je voditelj doc. dr. sc. Hrvoje Džapo. Članak možete preuzeti ovdje.

 

Na slici:
Hrvoje Džapo, voditelj centra i psihologinja Iva Gospodnetić, stručna suradnica

 

Članak potpisuje: Luka Fišić

Autor: webmaster
Na izvoznim smo projektima zaradili...

U tjedniku Lider, broj 565, godina XII., od 29. srpnja 2016. godine. objavljen je interview s prof. dr. sc. Adrijanom Barićem pod naslovom "Na izvoznim smo projektima zaradili za opremu za projektiranje čipova". Članak možete preuzeti ovdje.

 

Članak potpisuje: Luka Fišić

Autor: webmaster
Deset hrvatskih startupova u borbi za...

U srijedu, 6. srpnja 2016. godine na internetskoj stranici Večernjeg lista objavljen je članak o natječaju za poduzetničke projekte pod naslovom: "10 hrvatskih startupova u borbi za milijun kuna", a možete ga pročitati ovdje.

Autor: webmaster
FER-ovi morski roboti

U Jutarnjem listu, u ponedjeljak, 23. svibnja 2016. godine, objavljen je članak pod naslovom: "FER-ovi morski roboti istraživat će zbog čega tone Venecija".

 

Autor članka jest Tomislav Novak, a možete ga pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Što to FER radi za The Voice?

Dana 22. travnja 2016. godine na internetskim stranicama Tportala objavljen je prilog o studentima i članovima istraživačke skupine FER-a koji su zaslužni za obradu i digitalni prikaz informacija prikupljenih na društvenim mrežama. Prilog pregledajte ovdje.

Autor: webmaster
Mladim znanstvenicima želimo dati...

U Jutarnjem listu od 20. travnja 2016. godine objavljen je interview s prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem kojeg možete preuzeti ovdje.

Članak potpisuje: Marina Klepo

Autor: webmaster
Istraživači FER-a pomiču granice

U posebnom prilogu tjednika Lider pod nazivom "Tehnopolis", broj 35, travanj 2016. godine, objavljen je članak pod naslovom "Istraživači FER-a pomiču granice".

Tekst: Luka Fišić
Foto: Dražen Lapić

Članak možete preuzeti ovdje.

 

Autor: webmaster
Znanstvenici FER-a tri godine rade na...

Na internetskoj stranici Jutarnjeg lista objavljen je, 23. ožujka 2016. godine, članak pod naslovom: "ZNANSTVENICI FER-a TRI GODINE RADE NA EPOHALNOM PROJEKTU Naše pčele pričaju s robotima i uče nas automatizirati kompletan promet".

 

Autor članka je Tomislav Novak, a možete ga pročitati ovdje.

Autor: webmaster
"FER-u je potrebno proširenje,...

Na internetskoj stranici srednja.hr objavljen je članak pod naslovom "FER-u je potrebno proširenje, ali i pedesetak novih asistenata".
Autor članka je Anton Mezulić, a objavljen je 25. ožujka 2016. godine.
Članak možete pročitati ovdje.

 

Autor: webmaster
"Naši znanstvenici izradili...

Na HRT Magazinu objavljen je prilog o invalidskim kolicima budućnosti koje razvija tim znanstvenika Fakulteta elektrotehnike i računarstva pod vodstvom prof. dr. sc. Damira Seršića. Prilog je objavljen 23. ožujka 2016. godine.

Autor:

Prilog pogledajte ovdje.

Autor: webmaster

U posebnom prilogu tjednika Lider pod nazivom "Smart Cities", od 18. ožujka 2016. godine, objavljen je članak o Projektu "Stanice za zamjenu baterija umjesto benzinskih crpki". Voditelj projekta je doc. dr. sc. Hrvoje Pandžić.

Članak potpisuje Ksenija Puškarić, a u cijelosti ga možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
FER robotikom duboko uronio i u podmorje

U prilogu Tehnopolis, tjednika Lider, broj 34 iz veljače 2016. godine. objavljen je članak pod naslovom "FER robotikom duboko uronio i u podmorje".

 

Članak možete pregledati na stranicama Lidera ili ga preuzeti ovdje.
Izvor: Tjednik Lider


Tekst: Luka Fišić
Foto: Dražen Lapić i FER-ova arhiva
 

Autor: webmaster
FER u emisiji "Sveučilišni...

U utorak 16. veljače 2016. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, snimljen je prilog o FER-u. U prilogu su sudjelovali: izv. prof. dr. sc. Mario Vražić, prodekan za poslovanje i Meri Tukač, studentica FER-a.
Prilog je prikazan u ponedjeljak 22. veljače 2016. godine u emisiji "Sveučilišni Zagreb" na Z1 televiziji.

Prilog možete pogledati ovdje.
Izvor: Z1 televizija


Članak potpisuje Petra Kraljević.

Autor: webmaster
Pametna invalidska kolica

Na portalu 24 sata objavljen je prilog o pametnim kolicima koja s lakoćom prelaze preko stuba, a osmislili su ih prof. dr. sc. Damir Seršić i doktorand Igor Brkić, mag. ing.

Izvor: http://www.24sata.hr/

Članak potpisuje Iva Milotić, a u cijelosti ga možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Povukli milijune iz fondova, a...

U ponedjeljak, 25. siječnja 2016. godine Nova TV objavila je prilog o korištenju fondova Europske unije na FER-u, a u utorak, 26. siječnja je izašla obavijest na stranicama portala Dnevnik.hr koju možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
"Ulaganje u obrazovanje i...

U specijalu tjednika Lider od 18. prosinca 2015. godine objavljen je razgovor s dekanom FER-a prof. dr. sc. Mislavom Grgićem.

Prilog možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić
Prilog o projektu RADDAR

Na HRT-u je prikazan prilog o projektu RADDAR snimljen na FER-u.

Emisija se može pogledati na webu putem platforme HRT na zahtjev: http://www.hrt.hr/enz/vita-jela-zelen-bor/313122 (od 13:53).

Autor: Kata Banožić
Prilog o istraživanju naprednih...

U HRT-ovoj emisiji Znanstveni krugovi objavljen je prilog o istraživanju naprednih detektora metala na FER-u. 

Emisija je prikazana 11.12.2015 na HRT1, a dostupna je i putem platforme HRT na zahtjev (od 6:17).

Autor: Kata Banožić
"Dan FER-a: Iznadprosječni...

U tjedniku Lider od 27. studenoga 2015. godine objavljen je članak o svečanoj proslavi Dana FER-a. Članak možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić
"Na kolegiju kojeg su osmislili...

Na portalu srednja.hr objavljen je članak o Natjecateljskom programiranju - vještini koju su pokrenuli studenti FER-a.

Članak pročitajte ovdje.

Autor: Kata Banožić
"Projekte uspješno...

U Global novinama broj 10 od listopada 2015. objavljen je razgovor s prof. dr. sc. Vedranom Bilasom na temu istraživačkih projekata i suradnje s industrijom.

Online izdanje možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić
Europski tjedan programiranja na FER-u

U obilježavanje Code Weeka (10. - 18. listopada 2015.) sudjelovali su i djelatnici FER-a koji su u sklopu programa popularizacije znanosti "ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu" organizirali niz predavanja i radionica.

Izvještaj HINA-e o tom događaju možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić

Studentice FER-a Antonija Mušćet, Snježana Draženović, Martina Majcen i Matea Tomeljak su razvile aplikaciju Beekeeper za vođenje cjelokupne evidencije potrebne za pčelarstvo. S aplikacijom su se prijavile na App Start Contest i ušle u samo finale natjecanja.

Više o tome pročitajte na http://www.poslovni.hr.

Autor: Kata Banožić
"Tehnologije i inovacije u...

Tema srpanjskog izdanja časopisa Medicinskog fakulteta - mef.hr je "Tehnologije i inovacije u medicini". U časopisu se nalaze i članci naših profesora i studenata:

  • Vibracijski evocirani potencijali dobiveni primjenom novokonstruiranog vibracijskog stimulatora (prof. dr. sc. Mario Cifrek, prof. dr. sc. Igor Krois, Magdalena Krbot Skorić i Ana Branka Jerbić)
  • Tehnologija u medicini i zdravstvu – neki izazovi (prof. dr. sc. Ratko Magjarević)
  • Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (mr. sc. Darko Gvozdanović)

Časopis je dostupan na web stranicama Medicinskog fakulteta.

Autor: Kata Banožić
"FER i Ruđer zajedničkim...

O potpisivanju Pisma namjere o suradnji na zajedničkim istraživačkim projektima FER-a i IRB-a možete pročitati na portalu Večernjeg lista.

Autor: Kata Banožić
"Pogled s FER-a: Postavke i...

Prilog o ulozi FER-a u izgradnji pametnih gradova objavljen 15. svibnja 2015. u posebnom izdanju Lidera možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić
Prof. dr. sc. Sonja Grgić o povijesti...

O povijesti i razvoju televizije u HRT-ovoj emisiji Znanstveni krugovi govori prof. dr. sc. Sonja Grgić.

Emisiju možete pogledati ovdje, a prilog o televiziji je prikazan od 10. do 17. minute.

Autor: Kata Banožić
Jutarnji list: FER je trenutačno...

FER se popeo na prvo mjesto po broju prijava prvoga izbora od ukupno 37.000 maturanata koji su se do sada prijavili.

Članak možete pročitati u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista ili na web stranicama Jutarnjeg.

Autor: Kata Banožić
"Moj doktor je robot"

U novom Globusu je objavljen prilog o Herr Flicku - zabavnom autonomnom robotu s FER-a koji će dijagnosticirati autizam kod djece.

Autor: Kata Banožić
Intervju s dekanom FER-a prof. dr....

U časopisu EGE (broj 2/2015, godina XXIII.) objavljen je intervju s dekanom FER-a prof. dr. sc. Mislavom Grgićem.

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić
"Informatika nije (samo) pisanje...

Tema broja Školskih novina od 21. travnja 2015. je nastava informatike u hrvatskom obrazovnom sustavu i okrugli stol na tu temu koji je održan na FER-u.

Prilog možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić
"Sve više žena u ICT-u, sektoru...

O panelu "Djevojke i žene u hrvatskom ICT sektoru – obje strane medalje" koji se održao na FER-u povodom Međunarodnog dana djevojaka i žena u ICT-u možete pročitati na web stranicama Lidera.

Autor: Kata Banožić
"Naša misija je povezivanje...

Na web stranicama Lidera objavljen je razgovor s dekanom FER-a prof. dr. sc. Mislavom Grgićem o povezivanju znanosti i gospodarstva.

Autor: Kata Banožić
Razgovor s izv. prof. dr. sc. Ivanom...

U emisiji Društvena mreža prikazanoj na HRT1 u četvrtak, 12.3.2015. objavljen je razgovor s izv. prof. dr. sc. Ivanom Podnar Žarko.

Emisiju možete pogledati ovdje. Razgovor s izv. prof. dr. sc. Ivanom Podnar Žarko kreće od 54. minute.

Autor: Kata Banožić
Projekt VISTA predstavljen u emisiji...

Projekt VISTA predstavljen je 22. siječnja 2015. u emisiji "Treći element" na TV kanalu HRT 3. U emisiji je gostovao prof. dr. sc. Siniša Šegvić. Snimka emisije dostupna je na: http://www.hrt.hr/enz/treci-element/.

Autor: Kata Banožić
"Petnaest godina uspješne...

U časopisu Tehnopolis od prosinca 2014. objavljen je članak o dugogodišnjoj suradnji FER-a i Agrokora.

Članak je dostupan ovdje.

Autor: Kata Banožić
Prilog o projektu VISTA

U subotu, 6. prosinca 2014. u emisiji "Putem europskih fondova" na prvom programu HTV predstavljen je projekt VISTA.

Prilog možete vidjeti na You Tube kanalu emisije.

Autor: Kata Banožić
Intervju dr. sc. Hrvoja Pandžića u...

Dr. sc. Hrvoje Pandžić je povodom dobivanja državne nagrade za znanost gostovao u HRT-ovoj radio emisiji Znanstveni koncentrat.

Možete ga poslušati na sljedećoj poveznici: http://radio.hrt.hr/aod/znanstveni-koncentrat/89407/

Autor: Kata Banožić
Sustavi računalnog vida koji pomažu...

U Poslovnoim dnevniku je objavljen članak o istraživačkom projektu VISTA.

Članak je dostupan na web stranicama portala poslovni.hr.

Autor: Kata Banožić
Prilog u HRT-ovoj emisiji Kod...

U HRT-ovoj emisiji Kod budućnosti od 19.10.2014. prikazana je reportaža snimljena na ovogodišnjoj radionici Breaking the Surface.

Emisiju možete pogledati ovdje.

Autor: Kata Banožić
Prilog na temu Internet stvari u...

Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko i prof. dr. sc. Vedran Bilas sudjelovali su u reportaži na temu Interneta stvari koja je emitirana 17. 10. 2014. na HRT1 u emisiji Znanstveni krugovi.

Emisiju možete pogledati ovdje.

Autor: Kata Banožić
"Istraživanja u Istraživačkom...

U izdanju Tehnopolisa od listopada 2014. godine objavljen je članak o FP7 projektu ACROSS.

Autor: Kata Banožić
"Novi studijski program FER-a"

U najnovijem tiskanom izdanju Lidera objavljen je članak o novom studijskom programu FER-a. Članak možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić

U Listu Medicinskog fakulteta od srpnja 2014. izašao je prilog o ovogodišnjem Tjednu mozga u sklopu kojeg je održana radionica "Što sve kriju električni signali našeg mozga?" te predavanje "Neuralne mreže i ponašanje" koje su pripremili prof. dr. sc. Mario Cifrek, Ana Branka Jerbić, dipl. ing., Magdalena Krbot Skorić, dipl. ing. i Marina Paprika, dipl. ing..

Autor: Kata Banožić

U emisiji "Dobro jutro" od 17. 7. 2014. na HRT-u je prikazan prilog o projektu "Osjeti zagrebački zrak".

 

 

Autor: Kata Banožić
"Umreženi pokretni senzori u...

Tehnopolis je u izdanju od srpnja 2014. objavio članak o FER-ovim rješenjima za život u pametnim gradovima.

Autor: Kata Banožić
"Poput pilota očekuj...

Članak o projektu prof. dr. sc. Krešimira Ćosića u sklopu Laboratorija za interaktivne simulacijske sustave objavljen u Tehnopolisu od svibnja 2014. možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić

Na portalu znano.st objavljen je članak o radionici o električnim signalima našeg mozga pod vodstvom prof. dr. sc. Maria Cifreka u sklopu 13. Tjedna mozga.

Autor: Kata Banožić
"Zagrebački FER u projektu...

U izdanju Novog lista od 9. 6. 2014. objavljen je razgovor s dr. sc. Nikolom Miškovićem.

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić
"Hascheck neprestano u naponu...

U časopisu Tehnopolis od svibnja 2014. godine objavljen je članak o Hascheku. Članak možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić

Na portalu srednja.hr objavljen je razgovor s novoizabranim dekanom FER-a prof. dr. sc. Mislavom Grgićem.

Autor: Kata Banožić
"Tko je čovjek na čelu najboljeg...

U Magazinu Jutarnjeg lista od 3. 5. 2014. objavljen je članak o prof. dr. sc. Mislavu Grgiću, novoizabranom dekanu FER-a kojem mandat počinje 1. listopada 2014.

Autor: Kata Banožić
Treći element - doc. dr. sc. Mile Šikić

U HRT-ovoj emisiji Treći element prikazanoj 3. 4. 2014. pogledajte gostovanje doc. dr. sc. Mile Šikića s FER-a.

Autor: Kata Banožić
Lider: "Istraživanje i inovacije...

U posebnom prilogu Lidera od ožujka 2014. nalazi se i članak o istraživanjima na FER-u u sklopu projekta "MAGEF" kojeg vodi izv. prof. dr. sc. Damir Žarko.

Autor: Kata Banožić
Auto klub: Članak o VISTA projektu -...

Novinari "Auto kluba" su u zadnjem izdanju magazina koji je izašao 28.2.2014. odvojili dio novinskog prostora za VISTA projekt. Razgovarali su s voditeljem VISTA projekta prof. dr. sc. Svenom Lončarićem te su posjetili cijeli istraživački tim i upoznali se s ciljevima istraživanja projekta.

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić
"Kad roboti pomažu bolesnoj...

Razgovor s dr. sc. Damjanom Miklićem objavljen u HAK Reviji od ožujka 2014. možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić

U Tehnopolisu (veljača 2014.) je objavljen članak o najmlađem zavodu na FER-u: Zavodu za primijenjeno računarstvo.

Autor: Kata Banožić

Članak o FER-ovom Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave (ZEMRIS) objavljen u Tehnopolisu u srpnju 2013. godine možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić

U Dnevniku Nove TV prikazanom 28. 1. 2014. objavljen je prilog o projektu na FER-u koji se bavi proučavanjem kretanja pčela.

Autor: Kata Banožić

Prilog o proučavanje kretanja pčela u košnici na FER-u objavljen je 27. 1. 2014. u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo.

Autor: Kata Banožić

U Dnevniku Nove TV prikazanom 22. 1. 2014. prof. dr. sc. Sonja Grgić komentira prozirni ekran hrvatskog znanstvenika Marina Soljačića. 

Autor: Kata Banožić

Prilog o računalnom podvigu FER-ovaca s humanoidnim robotima koji se primjenjuju u pomoći djeci s autizmom pročitajte na web stranicama Jutarnjeg lista.

Autor: Kata Banožić
FER kao istraživačko-inovacijski...

Razgovor s dekanom FER-a prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem objavljen u Specijalu Lidera možete preuzeti ovdje.

Autor: Kata Banožić
Prilog o suradnji FER-a i HRT-a

U HRT-ovoj emisiji "Iza ekrana" objavljen je prilog o potpisivanju sporazuma između FER-a i HRT-a. Emisija je emitirana 1. studenoga 2013. godine.

Autor: Kata Banožić
"FER Fakultet koji za tvrtke...

U novom izdanju Lidera od 29.11.2013. objavljen je članak o Danu FER-a. Članak možete pročitati ovdje.

Autor: Kata Banožić
"Sinergijom do pametnoga grada...

U posebnom prilogu Lidera objavljenog 29. studenoga 2013. pročitajte o projektu FER-a i Grada Zagreba "Smart City: Zagreb"

Autor: Kata Banožić

Prilog o Danu FER-a održanom 22.11.2013. pogledajte na portalu Dnevnik.hr.

Autor: Kata Banožić
Dani otvorenih vrata FER-a 2013

Dane otvorenih vrata FER-a održane 15. i 16. studenog 2013. posjetilo je preko 500 posjetitelja, a prilozi o tome su objavljeni na radio Sljemenu, u središnjem dnevniku RTL-a te na TV Jabuci.