Obavijesti

Istraživači FER-a govore o...

Pametna poljoprivreda aktualna je tema s obzirom na sve veću mogućnost primjene robotike i inovativnih tehnologija u tom području. Istraživači i znanstvenici FER-a su za Večernji list pojasnili prednosti koje 5G tehnologija donosi za poljoprivredu.

U članku pod nazivom "5G za pametnu poljoprivredu: Ušli smo u laboratorij na FER-u gdje se razvijaju roboti za farme", doc. dr. sc. Matko Orsag predstavio je Franku – robota koji ima osjetilo dodira i može "komunicirati" s biljkama. Riječ je o sustavu pametne poljoprivrede koji u sklopu FER-ovog projekta Specularia razvijaju istraživači iz laboratorija LARICS.

Drugi članak nosi naslov "Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...", a o prednostima upotrebe 5G tehnologije u poljoprivredi, prije svega radi značajno veće brzine prijenosa podataka, govore prof. dr. sc. Gordan Šišul i izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević.

Autor: Petra Škaberna
Prof. emer. dr sc. Nedjeljko Perić...

Ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić, gostovao je u emisiji Hrvatskoga radija "Prozor u digitalno" u kojoj je govorio o djelovanju ICENT-a, suradnji između gospodarstva i znanstvene zajednice te općenito o gospodarstvu u industrijskom dobu.

Emisija je u cijelosti dostupna na poveznici ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Studentica FER-a, Lara Cvjetko...

Lara Cvjetko, 19-godišnja studentica FER-a, osvojila je zlatno odličje na ovogodišnjem Europskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore koje se održava u Poreču. Pobjedu je odnijela u kategoriji do 70 kg za uzrast mlađih seniora (do 23 godine).

Članak s više informacija o natjecanju dostupan je OVDJE.

Čestitamo Lari na ovom sjajnom uspjehu!

 

Autor: Petra Škaberna
Doc. dr. sc. Mirko Sužnjević:...

Mnogostruke prednosti koje nam donosi peta generacija mobilne mreže – 5G, odnosit će se i na inovacije u području multimedijskih usluga, videoigara, prometa, obrazovanja, poljoprivrede i energetike.

O pozitivnim promjenama koje nas čekaju u bliskoj budućnosti za 24 sata govori doc. dr. sc. Mirko Sužnjević sa Zavoda za telekomunikacije. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Ivan Petrović govori o...

Portal Telegram je objavio opširan članak o revolucionarnim promjenama u zdravstvu koje će omogućiti uvođenje 5G mreže, prije svega radi značajnog povećanja brzine prijenosa podataka i stabilnosti internetske mreže. Kako će peta generacija mobilne mreže transformirati zdravstvo pojašnjava naš redoviti profesor, dr. sc. Ivan Petrović.

Autonomna vozila, rehabilitacijski roboti, udaljene operacije i nanoroboti nemaju više isključivo futurističku konotaciju, a sve zahvaljujući internetu nove generacije.

Članak pod naslovom "S 5G mrežom stiže revolucija u zdravstvu, vodeći hrvatski stručnjaci objašnjavaju što nas sve čeka" pročitajte OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Prilog Televizije Student o Job Fair...

Ovogodišnji, prvi po redu, Job Fair Meetup okupio je najzvučnija imena IT industrije koja su se predstavila studentima na radionicama, talkovima i tijekom networkinga. Više od 300 studenata posjetilo je FER i KSET u potrazi za poslom, praksom ili umrežavanjem, a Televizija Student napravila je odličan prilog koji najbolje prikazuje atmosferu Job Fair Meetupa.

Prilog je dostupan na poveznici OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Student "Instituta za...

U sklopu programa studentske razmjene Erasmus+ na FER-u se trenutno nalazi nešto više od 30 stranih studenata. Jedan od njih je i Arthur Kadnikov, student njemačkog Instituta za tehnologiju Karlsruhe (KIT) koji glasi kao jedan od najboljih europskih sveučilišta.

U članku Večernjeg lista student Kadnikov posebno ističe svoje zadovoljstvo s praktičnim dijelom nastave na FER-u, za koji smatra da je mnogo bolje organiziran nego na njegovom matičnom fakultetu.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Stručnjaci s FER-a otkrivaju sve o 5G...

Profesori FER-a i stručnjaci za 5G tehnologiju pojašnjavaju kako ona funkcionira, koliko je (ne)štetna za ljude, koje su njezine prednosti u odnosu na 4G tehnologiju te kako tehnološke inovacije utječu na naš svakodnevni život.

U članku portala Telegram sudjelovao je predstojnik Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, prof. dr. sc. Gordan Šišul i dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec, dok je u članku 24 sata sudjelovao zamjenik predstojnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, prof. dr. sc. Davor Bonefačić.

Autor: Petra Škaberna
Projekt INNOSID – društveno odgovorna...

U članku Jutarnjeg lista suradnik sa Zavoda za telekomunikacije i doktorand na FER-u, Hrvoje Vdović govori o projektu "Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za unaprjeđenje društvene uključenosti osoba s invaliditetom – INNOSID" u kontekstu društveno odgovornih inovacija.  

Cilj projekta INNOSID je povećanje društvene uključenosti osoba sa složenim komunikacijskim potrebama dizajniranjem besplatnih IT rješenja za prilagođenu komunikaciju, edukaciju i podizanje svijesti o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Mreža TV o novim studijskim...

Prodekanica za nastavu FER-a, doc. dr. sc. Mihaela Vranić i voditelj projekta FER-IN, prof. dr. sc. Marko Delimar sudjelovali su u prilogu emisije "Studentski grad" i tom prilikom predstavili nove međunarodne studijske programe iz elektrotehnike i računarstva s kojima FER kreće u akademskoj godini 2021./2022.

Prilog Mreže TV možete pogledati na YouTube kanalu FER-a.

Autor: Petra Škaberna
Dekan Gledec: Prioritet za nastavu...

Povodom objave FER-ovih planova vezanih za provođenje nastave u nadolazećoj akademskoj godini, Jutarnji list je objavio članak u kojem dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec, pobliže pojašnjava na što će se Fakultet fokusirati s obzirom na novonastalu situaciju s koronavirusom.

"Prioritet u izvođenju nastave na fakultetu su nam brucoši, a nastava na višim godinama prilagođavat će se prilikama. I ove godine upisali smo 650 brucoša, od kojih je preko polovice među tisuću najboljih i matematičara i fizičara ove generacije u državi. Oni su imali vrlo turbulentan četvrti razred srednje škole pa za njih ne bi bilo dobro da nastavu pohađaju isključivo online - rekao je Gledec. Ističe da prva godina daje temelje za cijeli kasniji studij i karijeru, stoga ti temelji moraju biti čvrsti", navodi se u članku koji u cijelosti možete pročitati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Saša Tepić: STEM Games izvlače pravo...

Ako ste se ikada pitali tko stoji iza sjajnog projekta STEM Games, članak Gloria Glama će vam otkriti da je jedan od pokretača tog europskog studentskog natjecanja upravo Saša Tepić - doktorand na FER-u i naš vanjski suradnik na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija.

"Ono što na fakultetu kao studenti dobijemo, a da toga nismo ni svjesni, je inženjersko razmišljanje, što znači da možemo riješiti određeni problem čak i u nezgodnoj situaciji uz ograničen set alata. To je ono najdragocjenije što možemo dobiti fakultetskim obrazovanjem", ističe Saša Tepić.

Članak je dostupan ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Vrh rang-liste FER-a na upisima...

Portal Srednja.hr objavio je članak o maturantima koji su na državnoj maturi postigli najbolje rezultate, a među kojima je i Luka Hobor, maturant XV. gimnazije koji je upravo ovih dana postao ponosni brucoš FER-a. Luka je jedan od pet maturanata koji je sa stopostotnom točnošću riješio dva najteža predmeta na maturi – Matematiku i Fiziku.

U članku, koji je dostupan na poveznici, pročitajte i ostala njegova razmišljanja i dojmove oko ovogodišnje mature.

Autor: Petra Škaberna
Delegacija projekta "FER...

Povodom nedavno osvojene prve nagrade u sklopu EU Sustainable Energy Week u kategoriji "Mladi", delegaciju projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" danas je primio Predsjednik RH, Zoran Milanović. Sastanku su prisustvovali izvršna direktorica DOOR-a Slavica Robić, predstavnik FER-a, prof.dr. sc. Marko Delimar, te studentice FER-a Marija Horvat, Maja Matešić i Dajana Šeketa.

Više pročitajte u članku Večernjeg lista, te u našoj prethodnoj obavijesti koja sadrži više informacija o samom natjecanju i nagradi.

Autor: Petra Škaberna
Kreativnost nastavnika FER-a u online...

U posljednjem broju časopisa VIDI objavljen je poseban prilog "VIDI.edu" u kojem su predstavljene vodeće visokoškolske ustanove, među kojima i FER. Tema priloga bila je online nastava te provjera znanja na daljinu. Članak je dostupan na poveznici.

Autor: Petra Škaberna
Portal Zimo piše o timu s FER-a koji...

Na portalu Zimo objavljen je članak koji opisuje znanstveni rad i istraživanja koja se na FER-u provode vezano za korištenje humanoidnog robota Pepper u području medicine.

Naime, tim studenata kojeg čine Dora Matić, Bruno Čelan, Ivan Bejić, Ivan Buterin, Zvonimir Jukić, Filip Kozlik, Vladimir Slošić, Ivan Hrabar, Frano Petric, zajedno s profesorom Zdenkom Kovačićem, osmislio je projekt i znanstveni rad koji se bavi korištenjem humanoidnih robota u zdravom starenju. Tijekom njihove studije započela je i suradnja s Klinikom za traumatologiju, koja je nažalost privremeno zaustavljena uslijed pandemije virusa COVID-19.

Što se tiče daljnjih planova, profesor Kovačić je istaknuo: "Trenutno se radi na primjeni metoda umjetne inteligencije koje će omogućiti robotu da prati ispravnost izvođenja vježbi, da interaktivno korigira rad pacijenta i da ga pojačano motivira da odradi vježbe na najbolji mogući način. Također želimo iskoristiti mogućnosti robota da prepoznaje emocije kako bi po potrebi adaptirao tempo, način i redoslijed izvođenja vježbi s ciljem maksimizacije učinka vježbanja."

Članak pod naslovom "Budućnost je u Klinici za traumatologiju: Humanoidni robot s FER-a oduševio liječnike i pacijente, pogledajte ga na djelu" dostupan je OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Dnevnik HRT-a objavio prilog o...

U središnjem Dnevniku HRT-a, 14. lipnja 2020. godine, objavljen je prilog o projektu "FER rješenja za bolju zajednicu" u kojem su sudjelovale studentice FER-a Marija Horvat, Dajana Šeketa i Maja Matešić, zatim voditeljica projekta Ivana Rogulj (DOOR) te prof. dr. sc. Marko Delimar (FER).

Kao što smo već ranije pisali, projekt se trenutno nalazi u finalnom krugu natjecanja u sklopu EU Sustainable Energy Week i natječe se za najuspješniji projekt u kategoriji "Mladi". Glasanje je moguće još samo danas te vas stoga pozivamo da podržite ovu sjajnu priču klikom na https://eusew.eu/awards-public-vote.

Prilog emitiran u Dnevniku HRT-a je dostupan na poveznici OVDJE, a započinje u 31:57 minuti.

Autor: Petra Škaberna
Doc. dr. sc. Matko Orsag: Roboti...

U Jutarnjem listu objavljen je članak u kojem dr. sc. Matko Orsag, docent na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo (ZARI) i istraživač u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) govori o inovacijama koje se trenutno razvijaju na FER-u te pojašnjava na koji način robotska tehnologija može doprinijeti kvaliteti naših života.

"Vjerujemo da će robotika, kao vrlo propulzivna grana koja spaja računarstvo i elektrotehniku, postati sve interesantnija među studentima FER-a, a oni će, pak, postati nositelji novih ideja i tvrtki koje mogu pomoći da se naše gospodarstvo napokon pomakne i razvija ukorak s vremenom", zaključuje docent Orsag.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Urban Oasis u prilogu Nove TV o...

Studentski projekt Urban Oasis već je dobro poznat na FER-u. Projekt je, naime, nedavno osvojio 2. mjesto na natječaju "Student DIGI Awards", a ranije je pobijedio i na natječaju "Imagine, Create, Innovate: Smart City" u organizaciji FER-ovog Inovacijskog centra Nikola Tesla.

Ekipu, koju predvodi student FER-a Marko Ratković, poznajemo radi sjajne inovacije – pametne vitrine za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. Na poveznici pogledajte prilog o urbanom vrtlarstvu u kojem je student Marko za Dnevnik Nove TV pojasnio kako funkcionira izum Urban Oasis tima.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić -...

U posljednjem broju hrvatskih sveučilišnih novina "Universitas", koje jednom mjesečno izlaze kao prilog u svim vodećim dnevnim novinama, objavljen je intervju s dr. sc. Nedjeljkom Perićem, profesorom na FER-u i ravnateljem Inovacijskoga centra "Nikola Tesla".

Profesor Perić u intervjuu govori o ulozi digitalnih tehnologija i važnosti provođenja digitalne transformacije u Hrvatskoj. "Da bi se mogla snažnije provoditi digitalna transformacija, Hrvatska treba unaprijediti svoju širokopojasnu infrastrukturu. Ohrabrujuće je da poduzeća bitno ne zaostaju za prosjekom EU-a u pogledu primjene digitalnih tehnologija", istaknuo je prof. Perić, komentirajući 20. mjesto na kojem se Hrvatska pozicionirala po DESI indeksu (Digital Economy and Society Index).

Ravnatelj ICENT-a također smatra da je vrijeme (post)korone "prilika da se postave prioriteti hrvatskog gospodarskog razvoja koji uvažavaju nacionalne potrebe i komparativne prednosti. Korona-pandemija veliki je test spremnosti za novo digitalno doba", zaključuje profesor Perić.

Intervju u cijelosti možete preuzeti OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Razvoj naprednih elektroenergetskih...

Kako inovativne tehnologije mijenjaju elektroenergetski sustav pogledajte u prilogu Nove TV u kojem je gostovao predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku, prof. dr. sc. Igor Kuzle. Buduća pametna trošila imat će mogućnost međusobne komunikacije, a primjer toga već postoji na FER-u gdje je razvijena platforma za gospodarenje energijom kroz interakciju zgrade i energetske mreže.

U prilogu se također može vidjeti kako bi se u budućnosti moglo upravljati hidroelektranom putem virtualne stvarnosti, što je demonstrirao Mateo Beus, asistent iz Laboratorija za napredne elektroenergetske mreže.

Prilog Nove TV iz emisije Informer možete pogledati OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Prijenos svečanosti obilježavanja...

Ovogodišnju svečanost obilježavanja Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojoj se objavljuju imena dobitnika nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH u 2019., prenio je 29. travnja 2020. godine HRT 3.

Među laureatima nalazi se i prof. dr. sc. Igor Kuzle koji je Akademijino priznanje dobio za područje tehničkih znanosti.

Prilog HRT-a je dostupan na poveznici, a dio u kojem predsjednik HAZU, akademik Velimir Neidhardt, objavljuje imena dobitnika započinje u 8:50 minuti.

Autor: Petra Škaberna
Profesor Bonefačić za Zimo.hr:...

Prof. dr. sc. Davor Bonefačić sa Zavoda za radiokomunikacije pojasnio je za portal Zimo.hr utjecaj 5G tehnologija na našu svakodnevicu te svojim stručnim argumentima razbio mitove koji se ovih dana mogu pročitati u medijima. U nastavku izdvajamo najzanimljivije dijelove članka.

Utjecaj visokofrekvencijskih elektromagnetskih polja na ljude i druga živa bića proučava se već više od 70 godina. Kako će tehnologija 5G u svome početku biti evolucija postojećeg sustava 4G, mnogi rezultati dosadašnjih istraživanja elektromagnetskih polja na ljude mogu se primijeniti i na 5G.

Elektromagnetski valovi ne mogu proizvesti, prenijeti ili stvoriti bilo kakvu biološku tvorevinu, pa tako ni virus ili bakteriju. Dakle, ne treba očekivati nekakve katastrofalne posljedice za zdravlje ljudi, dok će uz uporabu novih pametnih telefona prilagođenih tehnologiji 5G iskustvo korisnika pri uporabi mobilnih mreža biti bolje.

Tehnologija 5G bit će osnova za razvoj gospodarstva i novih rješenja koja će poboljšati kvalitetu života, smatra prof. Bonefačić.

Autor: Petra Škaberna
Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić o...

Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, voditelj projekta "Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije" (USBSE), koji je započeo u ožujku 2020. godine, za tjednik Lider govori o vrlo aktualnoj temi – skladištenju energije iz obnovljivih izvora te otkriva značajan interes hrvatskih kompanija za prototip umreženih baterijskih spremnika koji će se razvijati ovim EFRR projektom.

Članak u cijelosti možete pronaći na poveznici.

Autor: Petra Škaberna
Voditelji FER Esports sekcije govore...

Studenti Nicky Pranjić i Kristina Mileta, voditelji FER Esports sekcije, ispričali su za portal Srednja.hr kako su esports doveli na stručno natjecanje STEM Games, ali i zašto predviđaju da će ta disciplina u ne tako dalekoj budućnosti stvarati nova radna mjesta.

Članak u cijelosti pročitajte na poveznici.

Autor: Petra Škaberna
FER-ove znanstvenice uklanjaju...

Prošlogodišnji okrugli stol "Budi i TI djevojka IT" bio je povod za članak Poslovnog dnevnika na temu zastupljenosti žena u IT-u, odnosno o podizanju svijesti o premaloj zastupljenosti djevojaka na tehničkim fakultetima. Mlade FER-ove znanstvenice sa Zavoda za telekomunikacije, asistentica Matea Žilak, mag. ing. te istraživačice Iva Topolovac i Ivana Gače podijelile su svoje motivirajuće priče kako se one snalaze u IKT svijetu, a možete ih pročitati OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Upoznajte viruse, mikrobe i ljudski...

U sklopu popularno-znanstvenog projekta, kojeg je FER u veljači pokrenuo s Jutarnjim listom, objavljena je druga serija edukativnih plakata, a ovoga puta teme su bili virusi, mikrobi i ljudski genom.

Ove sjajne plakate osmislile su znanstvenice Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta i Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta, odnosno prof. dr. sc. Dijana Škorić (PMF – Virusi i Mikrobi), doc. dr. sc. Ana Bielen (PBF – Mikrobi), prof. dr. sc. Maja Šegvić Klarić (FBF – Mikrobi), doc. dr. sc. Rosa Karlić (PMF – Ljudski genom) te Maja Kuzman, mag. biol. mol. (PMF – Ljudski genom). Više o njihovom znanstvenom radu i ideji iz koje je proizašla serija plakata pod naslovom "Mala škola mikrobiologije", pročitajte ovdje.

FER-ovi voditelji projekta su doc. dr. sc. Dario Bojanjac sa Zavoda za telekomunikacije i asistent Stefan Cikota, mag. phys. sa Zavoda za primijenjenu fiziku.

Autor: Petra Škaberna
Studenti Marko Ratković i Frano Rajič...

Studenti FER-a, Marko Ratković i Frano Rajič, članovi su timova Urban Oasis i Potential BCI koji dijele 2. mjesto među dobitnicima "Student DIGI Awards" natječaja u kojem su se birali najbolji mladi inovatori.

Studentski tim Urban Oasis, predvođen Markom Ratkovićem, osmislio je uređaj za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. Točnije, to je “pametna vitrina” u kojoj se mogu uzgajati biljke i povrće, a može se smjestiti u dnevni boravak, ured, restoran ili hotel, navodi se u članku Jutarnjeg lista. U timu također sudjeluju studentice Agronomskog fakulteta Lucija Jelavić i Nikolina Martinec te idejni začetnik Mateo Cahun, student TVZ-a.

Potential BCI razvija tehnologiju za spajanje mozga i računala, svojevrsni softver za “čitanje misli”, a pored Frana Rajiča, u timu je i student Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Kristijan Lucijetić te student informatike na pulskom fakultetu Juraj Dobrila,  Aldo Ferlatti.

Urban Oasis  već je ranije pobijedio na "Imagine, Create, Innovate: Smart City" natječaju u organizaciji FER-ovog Innovation Centre Nikola Tesla, a Potential BCI  upravo sudjeluje u našem SPOCK inovacijskom programu.

Spomenut ćemo još jedan tim, Smart Traffic, koji također sudjeluje u ovogodišnjem SPOCK-u, a bio je finalist "Student DIGI Awards" natječaja. Tim čine tri studenta FER-a, Luka Košćak, Luka Mandić i Anton Kontić, koji su osmislili umjetnog prometnog policajca za rješavanje prometnih gužvi.

Čestitamo genijalnim mladim umovima s FER-a i veselimo se nihovim budućim uspjesima!

Autor: Petra Škaberna
Izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov u...

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Jutarnji list je 8. ožujka 2020. godine objavio članak "Pet žena koje mijenjaju hrvatsku znanost" u kojem je sudjelovala FER-ova mlada znanstvenica i "sjajna žena u muškom bastionu", izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov sa Zavoda za telekomunikacije.

Članak pokazuje da žene danas sve ravnopravnije sudjeluju u znanosti, a FER to dokazuje i brojkama. Naime, više od 27 posto docentskih mjesta na FER-u drže upravo mlade znanstvenice i istraživačice!

Autor: Petra Škaberna
Jutarnji list u suradnji s FER-ovim...

FER je s Jutarnjim listom započeo suradnju na projektu kojem je cilj približiti znanstvene teme široj javnosti, s naglaskom na mladu populaciju odnosno učenike.

Riječ je o nizu edukativnih plakata koji će biti objavljivani idućih mjeseci u ovim dnevnim novinama, a u prvoj seriji teme su Sunčev sustav, crne rupe i sateliti.

Iza ovog sjajnog projekta stoje naši mladi znanstvenici, doc. dr. sc. Dario Bojanjac i asistent Stefan Cikota, mag. phys. koji vjeruju u važnost popularizacije znanosti i spremni su uložiti dodatni napor kako bi mlade potaknuli da se još više okrenu znanosti i istraže nebrojene mogućnosti koje nam ona nudi.

Članak u cijelosti pročitajte na poveznici.

Autor: Petra Škaberna
U dnevnim novinama objavljeni...

Posljednjih tjedana nekoliko je najčitanijih dnevnih novina objavilo interesantne intervjue s dekanom FER-a, izv. prof. dr. sc. Gordanom Gledecom. Prvi je to učinio Jutarnji list (27. 1. 2020.), potom Poslovni dnevnik (30. 1. 2020.), a naposljetku i Večernji list (8. 2. 2020.).

FER je fakultet koji već desetljećima diktira trendove u obrazovanju, znanosti i gospodarstvu, a aktualni dekan Fakulteta u člancima otkriva filozofiju Uprave, koja u pravilu i diktira smjer razvoja i djelovanja neke institucije te daje odgovor zašto je FER već godinama vodeći fakultet u RH.

Autor: Petra Škaberna
Universitas objavio članak o...

U posljednjem broju priloga „Universitas“, koji se objavljuje u sklopu Jutarnjeg lista, objavljen je članak o programu Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT) kojim se nagrađuju studentska projektna rješenja na temu „Smart Agriculture“.

Naime, u članku „Pametna studentska rješenja za poljoprivredu 21. stoljeća“ predstavljena su tri najuspješnija rada: SEAtonomous - Autonomno plovilo za transport poljoprivrednog uroda riječnim kanalima, Schroom - Napredna vrtna svjetiljka te P.A.S.T.I.R. korova - Polu Autonomni Sustav Terminacije I Registracije korova, a detalje pročitajte ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Prof. Sven Lončarić u HRT-ovoj...

U utorak, 7. siječnja 2020. u 23.20 sati u emisiji  "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka" predstavljen je FER-ov Centar za umjetnu inteligenciju te istraživačke aktivnosti Centra. U emisiji su sudjelovali voditelj Centra prof. dr. sc. Sven Lončarić i doktorandi Anja Babić, mag. ing. i Stjepan Begušić, mag. ing. U snimanju priloga o istraživačkim aktivnostima Centra, koji su prikazani u emisiji, sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Ivan Marković, izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik, izv. prof. dr. sc. Marija Seder i prof. dr. sc. Siniša Šegvić.

Voditelj emisije bio je gosp. Branimir Bilić.

TV prilog možete pogledati na: https://hrti.hrt.hr/ 

Napomena:
Morate biti prijavljeni na internetske stranice HRT-a i upisati: "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka".

Autor: webmaster
Farma za robote

U četvrtak, 2. siječnja 2020. na internetskim stranicama Jutarnjeg lista objavljen je članak o postignućima LARICS-ovog laboratorija s FER-a čiji tim čine: Bruno Marić, Ivana Mikolić, Antun Ivanović i Marsela Polić pod vodstvom doc. dr. sc. Matka Orsaga.

Autorica: Petra Plivelić

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Gospodarski list o ICENT-ovom...

U božićnom izdanju Gospodarskog lista broj 23/24 od 20. prosinca 2019. objavljeno je skupina članaka o okruglom stolu koji je održan početkom prosinca na temu "Digitalna inovativna rješenja za poljoprivredno-prehrambeni sektor", a moderirao prof. dr. sc. Nedjeljko Perić.

Autori:

mr. sc. Milan Husnjak,
Ivana Sedak, mag. ing. agr.
Marinko Petković

Članke možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster
ICENT ogranizirao Okrugli stol

U subotu, 7. prosinca 2019. godine u Vijestima MrežeTV objavljen je prilog o Okruglom stolu kojeg je organizirao ICENT kao i razgovor s prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem.

Voditeljica: Patricia Mezin

Prilog traje od 3:13 do 6:12 minute, a možete ga pogledati ovdje.

Autor: webmaster
Članovi istraživačkog laboratorija...

U četvrtak, 21. studenog 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o video igrama. U snimanju priloga sudjelovali su doc. dr. sc. Mirko Sužnjević i Ivan Slivar, mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a.

Prilog pripremila: Nikolina Dragošević

Prilog možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
Članovi istraživačkog laboratorija...

U četvrtak, 24. listopada 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o proširenoj i virtualnoj stvarnosti. U snimanju priloga sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov i Sara Vlahović, mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a.

Prilog pripremila: Nikolina Dragošević

Prilog možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
NovaTV objavila prilog o Centru za...

U subotu, 26. listopada 2019. NovaTV je u emisiji Informer objavila prilog o Centru za umjetnu inteligenciju FER-a u kojem su objavljeni razgovori s izv. prof. dr. sc. Marijom Seder kao i prof. dr. sc. Svenom Lončarićem

Prilog možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
U Universitasu objavljen članak o...

Dana 20. listopada 2019. objavljen je u Universitasu, kao prilog Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji i Novom listu, intervju prof. Nedjeljka Perića na temu ICENT-a.

Autor: Ivan Perkov

Intervju možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Na Tportalu objavljen članak o Centru...

U subotu, 19. listopada 2019. na internetskim stranicama Tportala objavljen je razgovor s izv. prof. dr. sc. Nikolom Miškovićem o osnivanju Centra za umjetnu inteligenciju na FER-u.

Autor: Mladen Smrekar

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Zagrebački FER u centru naprednih...

Na Al Jazeerinom internetskom portalu, 6. listopada 2019. objavljen je članak o FER-ovom Centru umjetne inteligencije u kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Sven Lončarić i izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Autor: Mario Pejović

Članak možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster
Prof. dr. sc. Sven Lončarić u emisiji...

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o biomedicinskom inženjerstvu i HKO projektu "Primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području biomedicinskog inženjerstva". U snimanju priloga sudjelovali su prof. dr. sc. Tanja Jurčević Lulić, prof. dr. sc. Miloš Judaš i prof. dr. sc. Sven Lončarić s FER-a.

Pripremila: Nikolina Dragošević

Prilog možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
FER osniva prvi centar za umjetnu...

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine u vijestima televizije RTL objavljen je prilog o otvaranju Centra za umjetnu inteligenciju na FER-u s prof. dr. sc. Zdenkom Kovačićem i izv. prof. dr. sc. Nikolom Miškovićem.

Prilog možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
U Jutarnjem listu objavljen članak:...

U srijedu, 25. rujna 2019. u Jutarnjem listu objavljen je tekst o otvaranju FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju u sklopu kojeg su objavljene i izjave dekana FER-a izv. prof. dr. sc. Gordana Gledeca i prodekana za znanost izv. prof. dr. sc. Nikole Miškovića. 

Autorica članka: Tanja Rudež

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Jutarnji list objavio razgovor s...

U ponedjeljak, 22. srpnja 2019. godine u Jutarnjem listu objavljen je razgovor s dekanom FER-a, izv. prof. dr. sc. Gordanom Gledecom u povodu upisa najboljih maturanata na FER. U razgovoru su dotaknute teme studija, istraživanja i internacionalizacije, a najavljeno je i pokretanje studija na engleskom jeziku.

Autorica: Tanja Rudež

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Članovi LABUST-a sudjelovali u...

Članovi LABUST-a sudjelovali su 3. travnja 2019. godine u HRT-ovoj emisiji "Cronovatori". U emisiji se govorilo o projektima subCULTron i aPad i njihovim konkretnim rezultatima -aPad i a Mussel robotima, kao i o projektu CADDY - Cognitive Autonomous Diving Buddy.
Ova zanimljiva epizoda dostupna je ovdje putem HRTi usluge za registrirane korisnike.

Autor: Ana Fadljević
ICENT -  Studentske inovacije za...

U ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine u Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji, u prilogu Universitas objavljen je članak pod naslovom "Studentske inovacije za pametne gradove".

Autor teksta: Ivan Perkov

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Doc. dr. sc. Predrag Pale gostovao u...

U petak, 5. travnja 2019. doc. dr. sc. Predrag Pale gostovao je u emisiji ZOOM Zagreb (Z1 TV) na temu: prošlost, sadašnjost i budućnost društva s Internetom, ovisnosti o Internetu i sigurnosti u Internetu.

Voditeljica: Jelena Bokun

Videosadržaj možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
ICENT u emisiju Prometej

U emisiji "Prometej" od 11. travnja 2019. Prvog programa HRT-a objavljen je prilog o Inteligentnim gradovima u kojem je između ostalih govorio prof. dr. sc. Nedjeljko Perić.

Urednica: dr. sc. Jasna Burić
Prilog pripremila: Nikolina Dragošević

Videosadržaj možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster
Naši znanstvenici o umjetnoj...

U ponedjeljak, 8. 4. 2019. godine, u emisiji "Dobar dan Hrvatska" na programu HTV1 gostovali: akademik Ignac Lovrek, prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc. Ivan Petrović. Tema emisije bila je umjetna inteligencija, a gostovanje je bilo povodom Okruglog stola "Europska Izjava o suradnji u području umjetne inteligencije – kako usklađeno djelovati u Hrvatskoj?", koji je održan 9. 4. 2019. u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i napredne kooperativne sustave.

Snimka emisije dostupna je putem HRTi usluge ovdje.

Autor: webmaster
IoTLab@FER predstavio projekt...

U HRT-ovoj emisiji "U svijetu EU fondova" objavljen je prilog o projektu H2020 symbIoTe u kome su sudjelovali istraživači FER-ovog Laboratorija za Internet stvari. Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko i prof. dr. sc. Mario Kušek sa Zavoda za telekomunikacije su približili gledateljima pojam interoperabilnosti u svijetu Interneta stvari te su predstavili aplikacije za grad Zagreb razvijene u okviru projekta.

Prilog je dostupan ovdje.

Autor: webmaster
Objavljen članak u Jutarnjem listu:...

U Jutarnjem listu, u prilogu Universitas od 25. ožujka 2019. objavljen je članak o važnosti ICENT-a u kontekstu budućeg tehnološkog razvoja Republike Hrvatske.

Autor: Ivan Perkov

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Najuspješniji inovatori ICENT-ovog...

U časopisu Lider od 1. ožujka 2019. pročitajte izjave najuspješnijih inovatora ICENT-ovog studentskog programa "Imagine, Create, Innovate: Smart City" Marka Ratkovića, Matka Zurka i Antona Kontića.

Autor članka: Jozo Knez

Članak možete pogledati ovdje.

 

Autor: webmaster