Obavijesti

Korisni savjeti organizatorica Job...

Uoči drugog Job Fair Meetupa, organizatorice ovog dinamičnog i jedinstvenog sajma karijera, Nikolina Relić iz Centra karijera FER-a i Ivona Martinović iz Saveza studenata FER-a, putem portala Netokracija savjetuju poslodavce i studente kako se najbolje pripremiti za ovaj važan događaj.

S obzirom na raznolik program Job Fair Meetupa, organizatorice imaju konkretne savjete za poduzeća koja se predstavljaju putem panel rasprava, talkova i radionica, ali i posebne savjete za studente kojima savjetuju da dobro izbruse svoje životopise!

Job Fair Meetup se održava od 10. do 15. svibnja 2021. godine, a više informacija možete pronaći na internetskoj stranici događaja te na Facebooku i Instagramu.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Darko Žubrinić: O...

Prvi program Hrvatskoga radija emitirao je tijekom veljače, ožujka i travnja 2021. godine šest priloga na temu školovanja Nikole Tesle u Hrvatskoj, u kojima je sudjelovao prof. dr. sc. Darko Žubrinić sa Zavoda za primijenjenu matematiku.

Prilozi su dio emisije "Minijature za radoznale", a u nastavku pronađite poveznice na svaku pojedinu emisiju: 1. dio | 2. dio | 3. dio | 4. dio | 5. dio | 6. dio.

 

Autor: Petra Škaberna
Prodekan Mišković: FER-ova Smart City...

Pametni gradovi tema su Liderovog članka u kojem je FER opisan kao "akademska košnica inovacija", a prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković, je pružio više informacija o projektima koje FER trenutačno provodi iz tog područja.

Članak pod naslovom "5G otpušta kočnice za razvoj smart city rješenja. Istražili smo što nas čeka" pročitajte ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Hrvoje Džapo: Studenti FER-a često...

Voditelj Centra karijera FER-a, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo je za studentski portal Global govorio o trendovima u zapošljavanju naših studenata te kako ih Fakultet priprema za tržište rada.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Predstavljamo područja djelovanja...

Područje istraživanja FER-ovog Auralizacijskog laboratorija (AuraLab) predstavljeno je u HRT-ovoj emisiji Prometej, u kojoj su sudjelovali voditelj laboratorija, prof. dr. sc. Kristian Jambrošić te doc. dr. sc. Marko Horvat i Dominik Kisić, mag. ing.

Znanstvenoistraživačko djelovanje AURALaba primjenjivo je, primjerice, u arhitekturi simuliranjem prostorne akustike ili pak u području virtualne stvarnosti, gdje se ispituje vjerodostojnost i usklađenost virtualnog doživljaja slike i zvuka, što je i fokus aktualnog istraživačkog projekta financiranog iz Hrvatske zaklade za znanost "Audio tehnologije u sustavima virtualne stvarnosti za primjenu u auralizaciji".

Prilog pogledajte na YouTube kanalu FER-a.

Autor: Petra Škaberna
Upoznajte doktorandicu Mateu Žilak,...

Portal Telegram.hr objavio je native članak o FER-ovoj doktorandici, Matei Žilak koja u sklopu Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju (ICT-AAC) razvija IKT rješenja za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama.

Aplikacije koje Matea s timom znanstvenica Laboratorija ICT-AAC, na čelu s prof. dr. sc. Željkom Car, razvija na FER-u su besplatne, a aktivno ih koriste stručnjaci iz edukacijsko-rehabilitacijskog područja na terapijama s djecom s teškoćama u razvoju, kao i njihovi roditelji.

Članak je dostupan ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Moćni računalni sustavi visokih...

U HRT-ovoj emisiji Prometej doznajte kako FER-ov Razvojni centar za arhitekture i aplikacije računala visokih performanci sudjeluje u europskim aktivnostima razvoja procesora za eru egzaskalarnog računarstva, kad će računala biti u mogućnosti izvoditi trilijune operacija u sekundi.

Tim FER-ovih istraživača radi na strateškom projektu razvoja europskog procesora za računalne sustave visokih performanci s primjenama u velikom skupu domena kao što su umjetna inteligencija, automobilska industrija i autonomni sustavi, poslužiteljski sustavi i računarstvo u oblaku. O ovoj jedinstvenoj prilici za oblikovanje novih računalnih arhitektura i aplikacija u prilogu su ispričali prof. dr. sc. Josip Knezović i doc. dr. sc. Daniel Hofman.

Emisiju Prometej pogledajte na FER-ovom YouTube kanalu.

Autor: Petra Škaberna
Prof dr. sc. Davor Bonefačić o...

Glas Slavonije objavio je je veliki intervju s prof. dr. sc. Davorom Bonefačićem na temu tehnologije 5G.

Kao jednu od glavnih novosti u odnosu prema postojećim sustavima pokretnih komunikacija koju će omogućiti tehnologija 5G, profesor Bonefačić ističe izravnu komunikaciju stroja sa strojem, bez potrebe za čovjekom kao posrednikom.

"To je osnova za IoT, Internet of Things ili Internet stvari, gdje će većina stvari u čovjekovoj okolini biti umrežena. Na takvoj umreženoj okolini osnivaju se ideje pametnog doma (Smart Home), pametnog grada (Smart City), energetska učinkovitost, zelene tehnologije, ublažavanje i prilagodba klimatskim promjenama te održivi razvoj društva. Tehnologija 5G bit će osnova za razvoj gospodarstva i novih rješenja koja će poboljšati kvalitetu života i zaštititi okoliš. Druga novost koju donosi 5G su vrlo pouzdane komunikacije s malim kašnjenjem (latencijom)", navodi se u članku.

Autor: Petra Škaberna
Doznajte tko su strip-junaci s FER-a

U novim udžbenicima Tehničke kulture za više razrede osnovnih škola nalaze se stripovi s pričama o mladim znanstvenicima, inovatorima i poduzetnicima, među kojima su doc. dr. sc. Ana Sović Kržić i student s FER-a, Ivan Kožar.

Osim što predaje na FER-u, docentica Sović Kržić izuzetno je aktivna u FER-ovom programu za popularizaciju znanosti među djecom i mladima pod nazivom ŠUZA, a posljednjih pet godina obnaša i dužnost predsjednice Hrvatskog robotičkog saveza.

Među suvremenim strip-junacima našao se i FER-ovac Ivan Kožar, student 4. godine, koji je već u šestom razredu počeo eksperimentirati s Teslinim zavojnicama, da bi u srednjoj školi konstruirao veliku muzikalnu Teslinu zavojnicu. Eksperimentiranje ga je dovelo do idućeg izuma, s kojim je osvojio veliki broj odličja i priznanja, a riječ je o univerzalnom bežičnom punjaču za manje baterijske uređaje.  

Strip-priča o Ani Sović Kržić bit će uvrštena u udžbenik za osmi razred, koji će biti dio nastavnog materijala od iduće školske godine, dok je strip o Ivanu Kožaru u udžbeniku za šesti razred i njega već od ove godine učenici koriste u nastavi.

Urednica ovih izdanja, ali i inicijatorica ove sjajne ideje, je učiteljica Tehničke kulture iz zagrebačke Osnovne škole Ivana Cankara, Maja Mačinko, a neka od dobro poznatih imena, koja su u udžbenicima predstavljena na ovaj način, su primjerice i Mate Rimac, Albert Gajšak, Ivan Mrvoš, Kata Marunica te desetak drugih hrvatskih inovatora i znanstvenika.

O ovom hvalevrijednom projektu pisali su već neki mediji, poput: Srednja.hr, Telegram.hr i Bug.

Autor: Petra Škaberna
Prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić o...

U Gospodarskom listu objavljen je članak u kojem prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić analizira potencijale, mogućnosti i uvjete koje Hrvatska ima za razvoj digitalne poljoprivrede.

Emeritus Perić ističe važnost ulaganja u razvoj tehnologija kao temelj za inovativne proizvode i usluge, jer upravo je to zalog za uspješnu i sustavnu provedbu digitalne transformacije našega gospodarstva i društva.

"Hrvatska ima solidne početne uvjete da dinamičnije krene u digitalnu transformaciju svoga gospodarstva i društva. Važno je istaknuti da raste i svijest hrvatskog stanovništva i javne uprave o potrebi i pogodnostima koje donosi digitalizacija i digitalna transformacija", naglašava profesor Perić.

Autor: Petra Škaberna
Lara Cvjetko osvojila zlatnu medalju...

Aktualna europska prvakinja u kategoriji mlađih seniorki, studentica FER-a, Lara Cvjetko osvojila je zlatnu medalju na European Openu, turniru koji se protekloga vikenda održao u Pragu, i time osvojila značajne bodove na svjetskoj seniorskoj rang listi u judu.

Hrvatska judo reprezentacija se s European Opena u Pragu vraća s čak četiri odličja, a ovdje možete pročitati članak sportske redakcije Hrvatske radiotelevizije.

Čestitamo Lari na sjajnom uspjehu!

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Darko Žubrinić:...

Redoviti profesor na FER-u, prof. dr. sc. Darko Žubrinić, ujedno i predsjednik Društva prijatelja glagoljice, gostovao je na Radio Sljemenu u emisiji "Nepregledno blago - od matematike do glagoljice".

Na poveznici, pored ostaloga, možete poslušati kako je matematika, elektrotehnika, ali i cjelokupno područje STEM-a, povezano s glazbom i poezijom.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Sven Lončarić govori o...

Povodom objave studije Sveučilišta Stanford o najcitiranijim znanstvenicima u svijetu, Poslovni dnevnik objavio je vrlo zanimljiv intervju s prof. dr. sc. Svenom Lončarićem, koji je prema podacima iz baze Scopus, među 1% najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u području "Artificial Intelligence and Image Processing".

Članak je u cijelosti dostupan ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj:...

Časopis Lider je objavio članak u kojem se analizira potencijal uključivanja Hrvatske u industriju poluvodiča, a sugovornik s FER-a bio je prof. dr. sc. Tomislav Suligoj za Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave.

U članku se navodi da "Hrvatska ima potencijala za ozbiljnije uključivanje u industriju poluvodiča s pomoću inovacijskih centara te znanstvenih i obrazovnih institucija koje istražuju i razvijaju nove tehnologije poluvodičkih elemenata, naprednih materijala i nanotehnologije, a to su Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Institut 'Ruđer Bošković', Institut za fiziku Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci", dok je profesor Suligoj istaknuo koncept tehnologije bipolarnog tranzistora s horizontalnim tokom struje HCBT koji se razvija na FER-u.

Članak je dostupan ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo o...

Povodom današnjeg javnog predstavljanja Analize hrvatske IT industrije, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo gostovao je u prilogu televizije N1 gdje je govorio o važnosti suradnje IKT industrije i akademske zajednice, osvrnuvši se pritom i na značajnu ulogu FER-a na razvoj sektora IKT u Hrvatskoj.

Snimku priloga pogledajte ovdje, a u nastavku obavijesti donosimo cjeloviti osvrt profesora Džape u kojem analizira potencijal i smjer daljnjeg razvoja IKT sektora u Hrvatskoj.

Autor: Petra Škaberna

Kao rezultat suradnje FER-a i Croatia osiguranja, nastao je specijalistički studij "Proizvodi, digitalne inovacije i tehnologije u osiguranju – INSURTECH", koji je s edukacijom prve generacije polaznika krenuo u zimskom semestru tekuće akademske godine. Portal Telegram objavio je priču u kojoj nekolicina studenta opisuje zašto su se odlučili za ovaj specijalistički studij i što očekuju od njega, a možete ju pročitati ovdje.

Voditelj studija, izv. prof. dr. sc. Zvonko Kostanjčar za tu je priliku istaknuo: "Stvaranje Insurtech studija zapravo je odgovor na trend ubrzanog razvoja industrije osiguranja. Naime, digitalizacija je već značajno promijenila mnoge industrije, pa tako i industrija osiguranja kreće u transformaciju. Očekuje se da će industrija osiguranja u budućnosti iskoristiti svoj puni potencijal digitalnih tehnologija kao što su internet stvari (IoT), strojno učenje ili blockchain koje će u osiguranju dovesti do potpuno novih poslovnih modela, veće profitabilnosti i smanjenih operativnih troškova."

Autor: Petra Škaberna
Obzor 2020: Projekti AIFORS i...

Projekti financirani iz programa Obzor 2020, "ERA istraživačka grupa za umjetnu inteligenciju za robotiku – AIFORS" i "Pametan bio-hibridni sustav za nadzor okoliša – WATCHPLANT" predstavljeni su u članku Poslovnog dnevnika, koji možete pročitati ovdje.

"Umjetna inteligencija je poznata i primjenjuje se već neko vrijeme. No, problem je da se radi o "strojnoj" inteligenciji čija je primjena dosta upitna u strojevima koji su u uskoj i kritičnoj interakciji s ljudima. Strojevi, roboti, ponašaju se prema unaprijed zadanim algoritmima. Ono što želimo postići je predvidljivo i pouzdano ponašanje strojeva putem umjetnih inteligencija. Vjerujem da ćemo to za šest godina postići", rekao je voditelj projekta AIFORS, prof. dr. sc. Ivan Petrović za Poslovni dnevnik.

Autor: Petra Škaberna
Predstavljanje projekta FERSAT u...

HRT-ova emisija "Prometej" emitirala je prilog o izradi studentskog satelita u sklopu projekta FERSAT, u kojem su sudjelovali naši istraživači izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić, dr. sc. Jurica Jurec, doc. dr. sc. Josip Lončar i dr. sc. Josip Vuković.

Što će satelit FERSAT mjeriti, kako će komunicirati sa Zemljom i na koje izazove prilikom izrade treba obratiti pozornost pogledajte na YouTube kanalu Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije.

Autor: Petra Škaberna
RoboGirls: Poticanje rodne jednakosti...

"RoboGirls - Osnaživanje djevojaka u STEAM-u kroz robotiku i kodiranje", projekt financiran iz programa Erasmus+, predstavljen je u siječanjskom izdanju sveučilišnih novina "Universitas" i možete ga preuzeti ovdje.

“Glavni dio projekta je razvoj pedagoških materijala za učitelje koje bi mogli uklopiti u svoj svakodnevni rad, kako bi potaknuli na rodnu ravnopravnost u području STEAM”, pojašnjava doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, voditeljica konzorcija projekta RoboGirls te ističe: "U okviru novog kurikuluma informatike nalaze se i cjeline koje potiču razvoj računalnog razmišljanja i rješavanja logičkih zadataka koji bi djecu trebali pripremiti za njihova buduća zanimanja. Mnoga ta zanimanja još danas ne postoje, ali treba biti spreman. Čistim reproduktivnim znanjem bez kritičkog razmišljanja, produktivnosti i brzog odlučivanja uvijek ćemo biti sljedbenici razvoja, a ne predvodnici."

Autor: Petra Škaberna
Prilog o asistivnim tehnologijama u...

U HRT-ovoj emisiji Prometej emitiran je prilog o timu FER-ovih znanstvenica iz Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju (ICT-AAC). Voditeljica Laboratorija, prof. dr. sc. Željka Car, dr. sc. Ivana Rašan, Iva Topolovac, mg. ing. i Matea Žilak, mag. ing., tom su prilikom predstavile mobilne aplikacije koje se posljednjih 11 godina razvijaju u sklopu Laboratorija ICT-AAC.

Dosad je razvijeno 53 (besplatnih) aplikacija koje služe za komunikaciju i edukaciju, prvenstveno djece s poteškoćama u razvoju, ali se u velikoj mjeri koriste i u vrtićima i školama u logopedske svrhe te kod osoba svih dobnih skupina koje imaju teškoća u komunikaciji.

Prilog je dostupan na YouTube kanalu FER-a.

Autor: Petra Škaberna
Jutarnji list piše o FER-ovom...

FER je zajedno s Croatia osiguranjem nedavno pokrenuo poslijediplomski specijalistički studij "Proizvodi, digitalne inovacije i tehnologije u osiguranju – INSURTECH", a Zagreb je time postao jedno od regionalnih i europskih središta za edukaciju o insurtechu, piše portal Jutarnjeg lista - Novac.hr.

Suradnja akademskih institucija s gospodarstvom, koja ima za cilj plasirati visokospecijalizirane kadrove na tržište rada, sve je učestalija. U članku naslova "Zagreb je postao jedan od europskih centara za edukaciju o insurtechu", dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec, osvrnuo se i na ostale suradnje koje FER njeguje s gospodarstvom.

Autor: Petra Škaberna
Nova radna mjesta u nepredvidivoj...

U posljednjem broju hrvatskih sveučilišnih novina "Universitas" u 2020. godini, objavljen je intervju s prof. emer. dr. sc. Nedjeljkom Perićem pod naslovom "Nova radna mjesta u nepredvidivoj budućnosti".

Povod za članak, kojeg možete pročitati ovdje, bio je nedavno održan okrugli stol o reformama u visokom školstvu na kojem su sudjelovali predstavnici javne (državne) uprave, gospodarstva i akademske zajednice.

Autor: Petra Škaberna
Profesor Mervan Pašić drži online...

Inovativan pristup online nastavi prof. dr. sc. Mervana Pašića sa Zavoda za primijenjenu matematiku izazvao je interes medija, ali i mnoštvo pozitivnih reakcija na društvenim mrežama FER-a - Facebooku i Instagramu.

Pročitajte što o predavanjima snimljenima na zagrebačkom Jarunu pišu portali Srednja.hr i RTL.hr, a svi zainteresirani mogu se pretplatiti na YouTube kanal profesora Pašića i ponoviti gradivo prije ispita.

Autor: Petra Škaberna
Mreža 5G u službi pametnih gradova i...

Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko, voditeljica Laboratorija za Internet stvari, pojasnila je prednosti koje donosi mreža 5G za razvoj pametnih gradova i autonomnih vozila te koja su rješenja najizglednija za realizaciju u bliskoj budućnosti.

"Pametnom gradu trebaju prije svega kvalitetna softverska rješenja koja će iskoristiti postojeću infrastrukturu i povezati je na Internet, a potom dodavati nove uređaje poput senzora zauzetosti parkirnih mjesta kako bi nastao jedan rastući ekosustav umreženih uređaja i infrastrukture nad kojim možemo razviti cijeli niz različitih aplikacija", ističe profesorica Podnar Žarko u članku Auto Kluba koji možete pročitati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Projekt RoboGirls u prilogu Mreže TV

Krajem 2020. godine na FER-u je započeo projekt "RoboGirls - Osnaživanje djevojaka u STEAM-u kroz robotiku i kodiranje", koji ima za cilj razviti inovativni pedagoški materijal te ojačati kapacitete učitelja i edukatora u području znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike (STEAM) čime bi se dodatno potaknuo interes djevojčica za tehnička područja odnosno robotiku.

U emisiji Mreže TV "Studentski grad" gostovala je doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, voditeljica konzorcija projekta RoboGirls, a prilog je dostupan ovdje.

Autor: Petra Škaberna
FER-ovi stručnjaci ističu važnost...

Poslovni dnevnik objavio je članak u kojem voditelj FER-ovog poslijediplomskog specijalističkog studija Informacijska sigurnost, doc. dr. sc. Stjepan Groš zajedno s izv. prof. dr. sc. Marinom Vukovićem govori o važnosti edukacije stručnjaka za informacijsku sigurnost.

"Sigurnost je relativno nova tema u većini područja, a posebno u specifičnim sustavima kao što su, primjerice, upravljački sustavi u industriji. To znači da su generacije inženjera prolazile svoju edukaciju a da nisu ništa čule o sigurnosti, zbog čega sada potencijalno predstavljaju izazov svojim organizacijama. Nije bitno educirati samo studente, odnosno buduće stručnjake, treba educirati i postojeće. U narednom razdoblju, kako zaključuju Stjepan Groš i Marin Vuković, slijedi sve intenzivnija digitalizacija, uz primjenu umjetne inteligencije i strojno učenje koje također uvodi svoj skup sigurnosnih problema, a sve to će zahtijevati još jači angažman svih dionika u Hrvatskoj kako bi se informacijska i kibernetička sigurnost zadržala na zadovoljavajućoj razini", ističe se u članku koji možete pročitati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Tajna FER-ovog startup inkubatora...

Portal Netokracija pripremio je odličan članak u kojem voditelj FER-ovog startup inkubatora SPOCK, Matija Srbić, govori o realnim situacijama, problemima, ali i sjajnim mogućnostima koje se nude svakom startupu. Njegovo osobno iskustvo u razvoju i pokretanju vlastitog startupa čini ga upravo idealnim voditeljem SPOCK-a.

Članak otkriva sve Matijine tajne uspješnog vođenja SPOCK-ovih startup timova, a u cijelosti ga možete pročitati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
"Dani otvorenih prozora" u...

FER se na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta u Zagrebu predstavio putem web-stranice "Dani otvorenih prozora", koja je svim našim budućim studenticama i studentima ponudila bogat i zanimljiv interaktivni sadržaj.

Povodom održavanja Smotre, HRT je za središnji Dnevnik snimio prilog u kojem je sudjelovala prodekanica za nastavu, izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić te troje maturanata XV. gimnazije, a možete ga pogledati na YouTube kanalu FER-a.

Autor: Petra Škaberna
Doc. dr. sc. Mirko Sužnjević:...

Mnogostruke prednosti koje nam donosi peta generacija mobilne mreže – 5G, odnosit će se i na inovacije u području multimedijskih usluga, videoigara, prometa, obrazovanja, poljoprivrede i energetike.

O pozitivnim promjenama koje nas čekaju u bliskoj budućnosti za 24 sata govori doc. dr. sc. Mirko Sužnjević sa Zavoda za telekomunikacije. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Ivan Petrović govori o...

Portal Telegram je objavio opširan članak o revolucionarnim promjenama u zdravstvu koje će omogućiti uvođenje 5G mreže, prije svega radi značajnog povećanja brzine prijenosa podataka i stabilnosti internetske mreže. Kako će peta generacija mobilne mreže transformirati zdravstvo pojašnjava naš redoviti profesor, dr. sc. Ivan Petrović.

Autonomna vozila, rehabilitacijski roboti, udaljene operacije i nanoroboti nemaju više isključivo futurističku konotaciju, a sve zahvaljujući internetu nove generacije.

Članak pod naslovom "S 5G mrežom stiže revolucija u zdravstvu, vodeći hrvatski stručnjaci objašnjavaju što nas sve čeka" pročitajte OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Prilog Televizije Student o Job Fair...

Ovogodišnji, prvi po redu, Job Fair Meetup okupio je najzvučnija imena IT industrije koja su se predstavila studentima na radionicama, talkovima i tijekom networkinga. Više od 300 studenata posjetilo je FER i KSET u potrazi za poslom, praksom ili umrežavanjem, a Televizija Student napravila je odličan prilog koji najbolje prikazuje atmosferu Job Fair Meetupa.

Prilog je dostupan na poveznici OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Student "Instituta za...

U sklopu programa studentske razmjene Erasmus+ na FER-u se trenutno nalazi nešto više od 30 stranih studenata. Jedan od njih je i Arthur Kadnikov, student njemačkog Instituta za tehnologiju Karlsruhe (KIT) koji glasi kao jedan od najboljih europskih sveučilišta.

U članku Večernjeg lista student Kadnikov posebno ističe svoje zadovoljstvo s praktičnim dijelom nastave na FER-u, za koji smatra da je mnogo bolje organiziran nego na njegovom matičnom fakultetu.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Stručnjaci s FER-a otkrivaju sve o 5G...

Profesori FER-a i stručnjaci za 5G tehnologiju pojašnjavaju kako ona funkcionira, koliko je (ne)štetna za ljude, koje su njezine prednosti u odnosu na 4G tehnologiju te kako tehnološke inovacije utječu na naš svakodnevni život.

U članku portala Telegram sudjelovao je predstojnik Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, prof. dr. sc. Gordan Šišul i dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec, dok je u članku 24 sata sudjelovao zamjenik predstojnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, prof. dr. sc. Davor Bonefačić.

Autor: Petra Škaberna
Delegacija projekta "FER...

Povodom nedavno osvojene prve nagrade u sklopu EU Sustainable Energy Week u kategoriji "Mladi", delegaciju projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" danas je primio Predsjednik RH, Zoran Milanović. Sastanku su prisustvovali izvršna direktorica DOOR-a Slavica Robić, predstavnik FER-a, prof.dr. sc. Marko Delimar, te studentice FER-a Marija Horvat, Maja Matešić i Dajana Šeketa.

Više pročitajte u članku Večernjeg lista, te u našoj prethodnoj obavijesti koja sadrži više informacija o samom natjecanju i nagradi.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić -...

U posljednjem broju hrvatskih sveučilišnih novina "Universitas", koje jednom mjesečno izlaze kao prilog u svim vodećim dnevnim novinama, objavljen je intervju s dr. sc. Nedjeljkom Perićem, profesorom na FER-u i ravnateljem Inovacijskoga centra "Nikola Tesla".

Profesor Perić u intervjuu govori o ulozi digitalnih tehnologija i važnosti provođenja digitalne transformacije u Hrvatskoj. "Da bi se mogla snažnije provoditi digitalna transformacija, Hrvatska treba unaprijediti svoju širokopojasnu infrastrukturu. Ohrabrujuće je da poduzeća bitno ne zaostaju za prosjekom EU-a u pogledu primjene digitalnih tehnologija", istaknuo je prof. Perić, komentirajući 20. mjesto na kojem se Hrvatska pozicionirala po DESI indeksu (Digital Economy and Society Index).

Ravnatelj ICENT-a također smatra da je vrijeme (post)korone "prilika da se postave prioriteti hrvatskog gospodarskog razvoja koji uvažavaju nacionalne potrebe i komparativne prednosti. Korona-pandemija veliki je test spremnosti za novo digitalno doba", zaključuje profesor Perić.

Intervju u cijelosti možete preuzeti OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Prijenos svečanosti obilježavanja...

Ovogodišnju svečanost obilježavanja Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojoj se objavljuju imena dobitnika nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH u 2019., prenio je 29. travnja 2020. godine HRT 3.

Među laureatima nalazi se i prof. dr. sc. Igor Kuzle koji je Akademijino priznanje dobio za područje tehničkih znanosti.

Prilog HRT-a je dostupan na poveznici, a dio u kojem predsjednik HAZU, akademik Velimir Neidhardt, objavljuje imena dobitnika započinje u 8:50 minuti.

Autor: Petra Škaberna
Voditelji FER Esports sekcije govore...

Studenti Nicky Pranjić i Kristina Mileta, voditelji FER Esports sekcije, ispričali su za portal Srednja.hr kako su esports doveli na stručno natjecanje STEM Games, ali i zašto predviđaju da će ta disciplina u ne tako dalekoj budućnosti stvarati nova radna mjesta.

Članak u cijelosti pročitajte na poveznici.

Autor: Petra Škaberna
FER-ove znanstvenice uklanjaju...

Prošlogodišnji okrugli stol "Budi i TI djevojka IT" bio je povod za članak Poslovnog dnevnika na temu zastupljenosti žena u IT-u, odnosno o podizanju svijesti o premaloj zastupljenosti djevojaka na tehničkim fakultetima. Mlade FER-ove znanstvenice sa Zavoda za telekomunikacije, asistentica Matea Žilak, mag. ing. te istraživačice Iva Topolovac i Ivana Gače podijelile su svoje motivirajuće priče kako se one snalaze u IKT svijetu, a možete ih pročitati OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Upoznajte viruse, mikrobe i ljudski...

U sklopu popularno-znanstvenog projekta, kojeg je FER u veljači pokrenuo s Jutarnjim listom, objavljena je druga serija edukativnih plakata, a ovoga puta teme su bili virusi, mikrobi i ljudski genom.

Ove sjajne plakate osmislile su znanstvenice Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta i Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta, odnosno prof. dr. sc. Dijana Škorić (PMF – Virusi i Mikrobi), doc. dr. sc. Ana Bielen (PBF – Mikrobi), prof. dr. sc. Maja Šegvić Klarić (FBF – Mikrobi), doc. dr. sc. Rosa Karlić (PMF – Ljudski genom) te Maja Kuzman, mag. biol. mol. (PMF – Ljudski genom). Više o njihovom znanstvenom radu i ideji iz koje je proizašla serija plakata pod naslovom "Mala škola mikrobiologije", pročitajte ovdje.

FER-ovi voditelji projekta su doc. dr. sc. Dario Bojanjac sa Zavoda za telekomunikacije i asistent Stefan Cikota, mag. phys. sa Zavoda za primijenjenu fiziku.

Autor: Petra Škaberna
Prof. Sven Lončarić u HRT-ovoj...

U utorak, 7. siječnja 2020. u 23.20 sati u emisiji  "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka" predstavljen je FER-ov Centar za umjetnu inteligenciju te istraživačke aktivnosti Centra. U emisiji su sudjelovali voditelj Centra prof. dr. sc. Sven Lončarić i doktorandi Anja Babić, mag. ing. i Stjepan Begušić, mag. ing. U snimanju priloga o istraživačkim aktivnostima Centra, koji su prikazani u emisiji, sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Ivan Marković, izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik, izv. prof. dr. sc. Marija Seder i prof. dr. sc. Siniša Šegvić.

Voditelj emisije bio je gosp. Branimir Bilić.

TV prilog možete pogledati na: https://hrti.hrt.hr/ 

Napomena:
Morate biti prijavljeni na internetske stranice HRT-a i upisati: "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka".

Autor: webmaster
Farma za robote

U četvrtak, 2. siječnja 2020. na internetskim stranicama Jutarnjeg lista objavljen je članak o postignućima LARICS-ovog laboratorija s FER-a čiji tim čine: Bruno Marić, Ivana Mikolić, Antun Ivanović i Marsela Polić pod vodstvom doc. dr. sc. Matka Orsaga.

Autorica: Petra Plivelić

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Gospodarski list o ICENT-ovom...

U božićnom izdanju Gospodarskog lista broj 23/24 od 20. prosinca 2019. objavljeno je skupina članaka o okruglom stolu koji je održan početkom prosinca na temu "Digitalna inovativna rješenja za poljoprivredno-prehrambeni sektor", a moderirao prof. dr. sc. Nedjeljko Perić.

Autori:

mr. sc. Milan Husnjak,
Ivana Sedak, mag. ing. agr.
Marinko Petković

Članke možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster
ICENT ogranizirao Okrugli stol

U subotu, 7. prosinca 2019. godine u Vijestima MrežeTV objavljen je prilog o Okruglom stolu kojeg je organizirao ICENT kao i razgovor s prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem.

Voditeljica: Patricia Mezin

Prilog traje od 3:13 do 6:12 minute, a možete ga pogledati ovdje.

Autor: webmaster
Članovi istraživačkog laboratorija...

U četvrtak, 21. studenog 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o video igrama. U snimanju priloga sudjelovali su doc. dr. sc. Mirko Sužnjević i Ivan Slivar, mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a.

Prilog pripremila: Nikolina Dragošević

Prilog možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
Članovi istraživačkog laboratorija...

U četvrtak, 24. listopada 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o proširenoj i virtualnoj stvarnosti. U snimanju priloga sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov i Sara Vlahović, mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a.

Prilog pripremila: Nikolina Dragošević

Prilog možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
NovaTV objavila prilog o Centru za...

U subotu, 26. listopada 2019. NovaTV je u emisiji Informer objavila prilog o Centru za umjetnu inteligenciju FER-a u kojem su objavljeni razgovori s izv. prof. dr. sc. Marijom Seder kao i prof. dr. sc. Svenom Lončarićem

Prilog možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
U Universitasu objavljen članak o...

Dana 20. listopada 2019. objavljen je u Universitasu, kao prilog Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji i Novom listu, intervju prof. Nedjeljka Perića na temu ICENT-a.

Autor: Ivan Perkov

Intervju možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Na Tportalu objavljen članak o Centru...

U subotu, 19. listopada 2019. na internetskim stranicama Tportala objavljen je razgovor s izv. prof. dr. sc. Nikolom Miškovićem o osnivanju Centra za umjetnu inteligenciju na FER-u.

Autor: Mladen Smrekar

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Zagrebački FER u centru naprednih...

Na Al Jazeerinom internetskom portalu, 6. listopada 2019. objavljen je članak o FER-ovom Centru umjetne inteligencije u kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Sven Lončarić i izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Autor: Mario Pejović

Članak možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster
Prof. dr. sc. Sven Lončarić u emisiji...

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o biomedicinskom inženjerstvu i HKO projektu "Primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području biomedicinskog inženjerstva". U snimanju priloga sudjelovali su prof. dr. sc. Tanja Jurčević Lulić, prof. dr. sc. Miloš Judaš i prof. dr. sc. Sven Lončarić s FER-a.

Pripremila: Nikolina Dragošević

Prilog možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
FER osniva prvi centar za umjetnu...

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine u vijestima televizije RTL objavljen je prilog o otvaranju Centra za umjetnu inteligenciju na FER-u s prof. dr. sc. Zdenkom Kovačićem i izv. prof. dr. sc. Nikolom Miškovićem.

Prilog možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
U Jutarnjem listu objavljen članak:...

U srijedu, 25. rujna 2019. u Jutarnjem listu objavljen je tekst o otvaranju FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju u sklopu kojeg su objavljene i izjave dekana FER-a izv. prof. dr. sc. Gordana Gledeca i prodekana za znanost izv. prof. dr. sc. Nikole Miškovića. 

Autorica članka: Tanja Rudež

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Jutarnji list objavio razgovor s...

U ponedjeljak, 22. srpnja 2019. godine u Jutarnjem listu objavljen je razgovor s dekanom FER-a, izv. prof. dr. sc. Gordanom Gledecom u povodu upisa najboljih maturanata na FER. U razgovoru su dotaknute teme studija, istraživanja i internacionalizacije, a najavljeno je i pokretanje studija na engleskom jeziku.

Autorica: Tanja Rudež

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Članovi LABUST-a sudjelovali u...

Članovi LABUST-a sudjelovali su 3. travnja 2019. godine u HRT-ovoj emisiji "Cronovatori". U emisiji se govorilo o projektima subCULTron i aPad i njihovim konkretnim rezultatima -aPad i a Mussel robotima, kao i o projektu CADDY - Cognitive Autonomous Diving Buddy.
Ova zanimljiva epizoda dostupna je ovdje putem HRTi usluge za registrirane korisnike.

Autor: Ana Fadljević
ICENT -  Studentske inovacije za...

U ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine u Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji, u prilogu Universitas objavljen je članak pod naslovom "Studentske inovacije za pametne gradove".

Autor teksta: Ivan Perkov

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Doc. dr. sc. Predrag Pale gostovao u...

U petak, 5. travnja 2019. doc. dr. sc. Predrag Pale gostovao je u emisiji ZOOM Zagreb (Z1 TV) na temu: prošlost, sadašnjost i budućnost društva s Internetom, ovisnosti o Internetu i sigurnosti u Internetu.

Voditeljica: Jelena Bokun

Videosadržaj možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
ICENT u emisiju Prometej

U emisiji "Prometej" od 11. travnja 2019. Prvog programa HRT-a objavljen je prilog o Inteligentnim gradovima u kojem je između ostalih govorio prof. dr. sc. Nedjeljko Perić.

Urednica: dr. sc. Jasna Burić
Prilog pripremila: Nikolina Dragošević

Videosadržaj možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster
Naši znanstvenici o umjetnoj...

U ponedjeljak, 8. 4. 2019. godine, u emisiji "Dobar dan Hrvatska" na programu HTV1 gostovali: akademik Ignac Lovrek, prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc. Ivan Petrović. Tema emisije bila je umjetna inteligencija, a gostovanje je bilo povodom Okruglog stola "Europska Izjava o suradnji u području umjetne inteligencije – kako usklađeno djelovati u Hrvatskoj?", koji je održan 9. 4. 2019. u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i napredne kooperativne sustave.

Snimka emisije dostupna je putem HRTi usluge ovdje.

Autor: webmaster
IoTLab@FER predstavio projekt...

U HRT-ovoj emisiji "U svijetu EU fondova" objavljen je prilog o projektu H2020 symbIoTe u kome su sudjelovali istraživači FER-ovog Laboratorija za Internet stvari. Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko i prof. dr. sc. Mario Kušek sa Zavoda za telekomunikacije su približili gledateljima pojam interoperabilnosti u svijetu Interneta stvari te su predstavili aplikacije za grad Zagreb razvijene u okviru projekta.

Prilog je dostupan ovdje.

Autor: webmaster
Objavljen članak u Jutarnjem listu:...

U Jutarnjem listu, u prilogu Universitas od 25. ožujka 2019. objavljen je članak o važnosti ICENT-a u kontekstu budućeg tehnološkog razvoja Republike Hrvatske.

Autor: Ivan Perkov

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Najuspješniji inovatori ICENT-ovog...

U časopisu Lider od 1. ožujka 2019. pročitajte izjave najuspješnijih inovatora ICENT-ovog studentskog programa "Imagine, Create, Innovate: Smart City" Marka Ratkovića, Matka Zurka i Antona Kontića.

Autor članka: Jozo Knez

Članak možete pogledati ovdje.

 

Autor: webmaster