Obavijesti

Nova vizura: Josip Ivanković, alumnus...

Josip Ivanković diplomirao je na FER-u 2015. godine kao prva gluha osoba koja je završila naš Fakultet, a danas radi u poduzeću Rimac Automobili d.o.o. na poziciji Embedded Hardware Engineer.

Josip je bio gost devetnaeste epizode "Nove vizure", hvalevrijednog projekta posvećenog predstavljanju alumna i studenata s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu. "Treba biti uporan, treba imati vjere da smo svi stvoreni da uspijemo", poručuje nam Josip na kraju emisije.

Pozivamo vas da pogledate kratki video prilog koji može uistinu biti poticajan za sve nas. O Josipu Ivankoviću ranije su pisali i drugi mediji, poput Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Autor: Petra Škaberna
SafeLog: sigurnost čovjeka u...

U sklopu Obzor 2020 projekta "SafeLog" naši su istraživači osmislili sigurnosni prsluk, svojevrsnog robota u službi zaštite na radu, koji u skladišnom okruženju omogućava sigurnu interakciju robota i ljudi, čime se ujedno brine o optimalnim performansama cijeloga sustava.

O sigurnosti čovjeka u skladišnom sustavu u HRT-ovoj emisiji Prometej govorili su prof. dr. sc. Ivan Marković i Goran Popović, mag. ing.

Emisiju pogledajte na našem YouTube kanalu ovdje.

Autor: Petra Škaberna
FER upisuju učenici s najboljim...

"Podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja obavljeni u trećoj verziji e-Rudnika, kazuju kako su najviši prosjek ocjena na maturi imali učenici upisani na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ondje upisani brucoši na ispitima državne mature imali su prosjek čak 4,29“, navodi se u članku portala Srednja.hr, koji možete pročitati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Promjena paradigme elektroenergetskog...

U skorije vrijeme energiju ćemo dobivati većinom iz obnovljivih izvora, vjetroelektrana i solarnih panela, i time se cijela paradigma elektroenergetskog sustava u potpunosti mijenja. U prilogu HRT-ove emisije Prometej naši su istraživači predstavili pametnu kuhinju koja je zamišljena tako da kućanstvo samo proizvodi, skladišti i troši svoju energiju te na taj način aktivno sudjeluje u ravnoteži energetskog sustava.

Pametna kuhinja opremljena je u sklopu Laboratorija za odziv potrošnje – DR Lab te ima većinu potrošača električne energije kao i svako drugo kućanstvo. Ona je priključena na solarne panele koji se nalaze na krovu Fakulteta, a postoji i punionica za električna vozila te baterijski spremnik energije koji je stacionaran i koji se prema potrebi puni i prazni.

Naš tim istraživača radi i na aplikaciji koja će upravljati svim električnim aparatima spojenima na ViFi, a koja će omogućavati praćenje potrošnje tih uređaja i simulirati odziv potrošnje. Na taj način uređaji komuniciraju sami sa sobom.

U prilogu su sudjelovali prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, Marija Miletić, mag. ing. el. techn. inf., Nikolina Čović, mag. ing. el. techn. inf. i Bruno Malbašić, univ. bacc. ing. el. techn. inf., a možete ga pogledati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
LARICS organizirao Božićni robot party

Zaposlenici Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) organizirali su 22. prosinca 2021. u Centru za kulturu i informacije Maksimir "Božićni robot party"!

Događaj je privukao veliki broj gostiju koji su s oduševljenjem pratili kako im roboti Franka, Pepperica, Kinova i Schunk pripremaju i poslužuju tople napitke te božićne poslastice. Za najmlađe su bile organizirane zanimljive i interaktivne radionice, a više detalja pronađite u medijskim prilozima:

Autor: Petra Škaberna
Prometej: Uporaba mobilnih...

U HRT-ovoj emisiji Prometej doc. dr. sc. Tomislav Jagušt govori o popularizaciji znanosti koja se na FER-u provodi putem programa ŠUZA, o svojem području istraživanja odnosno računalom podržanom obrazovanju te računalnom inženjerstvu i uporabi mobilnih tehnologija u obrazovanju s ciljem stvaranja dodane vrijednosti u nastavi.

Prilog je dostupan na našem YouTube kanalu.

Autor: Petra Škaberna
Praćenje stresa pomoću pametnog sata

FER-ove doktorandice Ivana Čuljak i Matea Žilak pojasnile su za portal Živim.hr koliko su pametni satovi pouzdan alat za mjerenje stresa te kako ih one osobno koriste za praćenje razine stresa.

"Podaci o razini stresa, koristeći pametne satove, daleko su od kliničkog standarda, no s druge strane sa svojom dostupnošću široj masi ljude, mogu, ističe Čuljak, podići svijest o vlastitom tijelu", navodi se u članku koji u cijelosti možete pročitati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
COGSTEPS – moćan alat za jačanje...

Erasmus+ projekt "Crossing the Gap: Startup education and support for PhD students, researchers and scientists – COGSTEPS" predstavljen je javnosti 11. studenoga 2021. godine u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER. Tim je povodom portal Netokracija objavio članak o ovome projektu, koji programski voditi Matija Srbić (SPOCK), a koji će uvelike olakšati povezivanje stručnjaka i pokretanje kvalitetnih znanstvenih startupa.

"Želimo poboljšati uvjete za pokretanje visokoinovativnih startupa te uključiti što veći broj istraživača i znanstvenika u startup ekosustav", pojašnjava Matija Srbić te ističe kako je cilj privući više od 100 istraživača sa sveučilišta u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.

Generalna ideja projekta COGSTEPS je da se uz pomoć naprednog sustava preporuka članicama i članovima akademske zajednice omogući pronalazak partnera, ali i izvori financiranja.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj o...

RTL-ova emisija Potraga napravila je prilog o globalnoj nestašici mikročipova koja značajno utječe na automobilsku industriju, ali i na proizvodnju bijele tehnike, mobitela, računala i igraćih konzola.

Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj, voditelj Laboratorija za mikro- i nano-elektroniku (MiNEL) za prilog je govorio o nevjerojatnoj snazi i važnosti mikroelektronike u gospodarskom smislu. Naime, u čip čija je površina najčešće manja od jednog nokta možemo staviti i do 10 milijardi tranzistora, a svaki od njih ima veliku brzinu, minimalnu potrošnju i gustoću snage veću od one u nuklearnim reaktorima.

Prilog u cijelosti pogledajte ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Prof. Hiroshi Ishiguro: Avatari i...

Povodom panel rasprave Future Symbiosis of Autonomous Robots and Society, koja će se na FER-u održati u četvrtak, 21. listopada 2021., Večernji je list objavio veliki intervju s profesorom Hiroshi Ishigurom, jednim od najpoznatijih robortičara u svijetu i posebnim gostom ovog događaja.

Prof. Ishiguro već je nekoliko puta gostovao na FER-u, a ovoga će puta tijekom online predavanja predstaviti svoj novi projekt na kojem upravo radi, i koji japanska vlada snažno podupire, a to su avatari i društvo budućnosti.

Intervju u cijelosti pročitajte ovdje, a sutra nam se pridružite i online putem MS Teamsa ili YouTube kanala FER-a.

Autor: Petra Škaberna
Inovacija s FER-a koja mijenja...

U Slobodnoj Dalmaciji objavljen je članak o nedavno završenom projektu FER-a, "METASHAPE - Napredni ručni detektori metala s mogućnošću diskriminacije oblika mete za uporabu u humanitarnom razminiranju", čiji je koordinator bio prof. dr. sc. Vedran Bilas.

Glavni cilj projekta, koji je i uspješno realiziran, je unaprjeđenje sustava rada ručnih detektora metala u humanitarnom protuminskom djelovanju na način da operater-pirotehničar u realnom vremenu dobije informaciju je li riječ o opasnoj mini ili bezopasnom metalnom predmetu.

Koliko su rezultati projekta vrijedni, najbolje govori činjenica da će oni biti predstavljeni u studenome, na ovogodišnjem skupu Eighth Mine Action Technology Workshop u organizaciji Geneva International Centre for Humanitarian Demining (GICHD), na kojem se izlažu najznačajnije inovacije u tehnologijama humanitarnog razminiranja.

Tim istraživača s FER-a koji su razvili novu metodologiju su: prof. dr. sc. Vedran Bilas, dr. sc. Davorin Ambruš te asistent Marko Šimić, mag. ing.

Autor: Petra Škaberna
Predstavljen projekt SPARK

U Križevcima je 15. listopada 2021. godine predstavljen projekt "SPARK - Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca", zahvaljujući kojem će Križevci dobiti zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

SPARK u prvom redu želi zainteresirati djecu i mlade Križevaca, okolnih područja i susjednih gradova za prirodoslovlje, astronomiju, računarstvo i moderne tehnologije kroz inovativne programe izvaninstitucionalnog obrazovanja te dodatnih sociotehnoloških aktivnosti. Svi programi proizlazit će iz sinergije lokalnih organizacija civilnog društva i javnih ustanova u kulturi i obrazovanju, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te vanjskih stručnjaka i edukatora. U samo središte prostora aktivnosti postavio bi se opservatorij kao trajni simbol prirodoslovlja u Križevcima.

Projekt je započeo u rujnu ove godine i financiran je iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Voditelj projekta na FER-u je doc. dr. sc. Tomislav Jagušt.

Portal Krizevci.info objavio je članak povodom predstavljanja projekta SPARK, koji je dostupan ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Projekt WATCHPLANT predstavljen u...

Prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, zajedno je s istraživačima Markom Križmančićem, mag. ing., dr. sc. Deanom Martinovićem i Marijanom Peti, mag. ing., sudjelovao u emisiji Prometej u kojoj je predstavio projekt "WATCHPLANT - Pametan bio-hibridni sustav za nadzor okoliša".

Projekt WATCHPLANT financiran je iz programa Obzor 2020, a bavi se razvojem nove tehnologije, bežičnog senzora s vlastitim napajanjem za nadzor urbanih sredina. Razvijeni sustav koristi metode umjetne inteligencije za stvaranje pametnih odluka i mjerenje parametara okoliša zasnovano na fiziološkom stanju biljaka koje reagiraju na promjene u okolišu. Sustav koristiti obnovljivu energiju novom upotrebom neistražene tekućine, floemskog soka, čime će biljaka postati "živi senzor" napajan čistom energijom. Projekt ima ambiciju otkriti metodu za izvlačenje dovoljnog volumen soka iz zdrave biljke bez štetnog djelovanja na biljku te projektirati bioelektroničke uređaje koji će stvarati vlastitu energiju (fitosenzor).

Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Prilog o radionici Breaking the...

Povodom održavanja međunarodne interdisciplinarne radionice pomorske robotike Breaking the Surface, koja se od 26. rujna do 3. listopada 2021. godine, po trinaesti puta zaredom održavala u organizaciji našeg Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST), HRT je u emisiji MORE pripremio prilog u kojem je sudjelovao prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Radionica je ove godine organizirana uz podršku projekta "Plava tehnologija - Razvoj inovativnih tehnologija za održivost Jadranskog mora (InnovaMare)", koji se bavi prevencijom i monitoringom onečišćenja mora uz pomoć mreže robota koji međusobno, ali i s roniocima, komuniciraju i razmjenjuju informacije.

Prilog o BTS-u započinje u 6:55 minuti, a možete ga pogledati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Lara Cvjetko juniorska viceprvakinja...

Na Svjetskom prvenstvu za juniore u judu, koje se održavalo od 6. do 9. listopada 2021. godine na Sardiniji, studentica preddiplomskog studija na FER-u Lara Cvjetko, osvojila je srebrnu medalju i time postala svjetska viceprvakinja u judu u kategoriji do 70 kg!

Na smotri najboljih svjetskih juniora sudjelovalo je 490 natjecatelja iz 72 zemlje, s pet kontinenata, a Lara je medalju osvojila u konkurenciji 31 natjecateljice iz 25 zemalja.

"Za ovo natjecanje sam se pripremala cijelu sezonu i iznimno sam sretna i ponosna zbog ovog rezultata", javlja nam Lara, kojoj je prije mjesec dana dodijeljena i nagrada Dražen Petrović za najuspješniju sportašicu mlađe dobi. Spomenutu nagradu nije bila u mogućnosti osobno preuzeti jer je upravo taj dan nastupala na Europskom juniorskom prvenstvu u Luksemburgu, na kojem je postala juniorska viceprvakinja Europe.

Pored sportskih priznanja, Lara je dobitnica i Rektorove nagrade za ak. god. 2020./2021.

Čestitamo Lari od srca i želimo joj puno uspjeha u daljnjim natjecanjima!

U nastavku obaijesti pogledajte nekoliko Larinih fotografija s natjecanja.

Autor: Petra Škaberna
Radionica o društvenoj uključenosti...

Od 13. do 25. rujna održana je radionica INNOSID u Dubrovniku na kojoj je sudjelovalo više od 30 studenata i više od 15 predavača iz pet europskih država (Francuska, Španjolska, Portugal, Mađarska, Hrvatska) i šest institucija. Cilj radionice je razvoj prototipova aplikacija temeljenih na inovativnim tehnologijama (VR, AR, ML, hologrami i 3D printanje) kako bi poboljšali društvenu uključenost osoba s invaliditetom.

Studenti su započeli rad na prototipovima još u travnju jer se ovaj projekt temelji na hibridnom pristupu mobilnosti (tzv. miješane mobilnosti) koji studentima i predavačima omogućuje blisku suradnju prije, tijekom i nakon radionice INNOSID. Miješana mobilnost sastoji se od virtualne i fizičke mobilnosti. Virtualna mobilnost trajala je od 12. travnja do 21. svibnja 2021. godine te je faza u kojoj studenti u timovima iz drugih europskih država kroz virtualnu suradnju pripremaju svoje prototipove, dok je fizička mobilnost faza u kojoj studenti uživo nastavljaju svoj rad. Na radionici je razvijeno sedam prototipova aplikacija za pomoć u svakodnevici osobama s invaliditetom.

Radionicu u Dubrovniku je popratila i Hrvatska radiotelevizija. Prilog emitiran u Dnevniku u podne u subotu 2. listopada možete pogledati ovdje.

Više detalja o aktivnostima na radionici i fotografije dostupne su u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Virtualni muzej "BLUEMED Centar...

Zahvaljujući projektu BLUEMED, u kojem je FER sudjelovao kao partner, bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo je dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej "BLUEMED Centar za promicanje znanja". Također, lokalni ronilački centar upotpunio je turističku ponudu novom vrijednom opremom, a tijekom istraživanja podmorja otkriveni su vrijedni ostaci broda iz 1. stoljeća.

BLUEMED je projekt financiran iz programa Interreg Mediterranean, a temeljem prijedloga jednog od partnera na projektu, Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA, ušao je u finale izbora za najbolji EU projekt unutar kategorije "Doprinos znanosti i inovacijama".

Članak Jutarnjeg lista dostupan je ovdje.

Autor: Petra Škaberna
HRT: Početak akademske godine na FER-u

U prilogu HRT-ovog Studija 4, o početku nove akademske godine na FER-u, govorili su prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić, prof. dr. sc. Vedran Mornar i student preddiplomskog studija Filip Perković.

Prilog je dostupan na FER-ovom YouTube kanalu.

Autor: Petra Škaberna
Eugen Bošnjak najbolji na FER-ovoj...

Eugen Bošnjak, jedan je od najboljih maturanata svoje generacije, a na ljetnom upisnom roku zauzeo je prvo mjesto na rang-listi FER-a!

Portal Srednja.hr s njime je objavio kratki intervju u kojem Eugen otkriva kako je oduvijek znao da želi upisati FER te govori o tome što očekuje od FER-a, ali i samoga sebe.

Ipak, vjerujemo da rečenica koja slijedi najbolje opisuje njegovu osobnost:

"Nisam računao da ću biti prvi na listi niti sam o tome razmišljao jer sam već imao izravan upis, pa mi visoko mjesto na listi (prema bodovima) nije ni trebalo. Naravno da je dobar osjećaj, ali ipak valja imati na umu da sam na koncu jednak kao i onaj zadnji koji je prošao, jer se ne radi o natjecanju – svatko ili se može upisati ili ne može", smatra Eugen Bošnjak.

Autor: Petra Škaberna
Universitas: Genijalci s FER-a i sva...

U posljednjem izdanju sveučilišnih novina Universitas objavljen je članak o nekolicini izdvojenih projekata koje FER trenutačno provodi, pod naslovom Genijalci s FER-a i sva njihova čudesa iz labosa.

Predstavljeni su projekti financirani iz programa Obzor 2020: WatchPlant - Pametan bio-hibridni sustav za nadzor okoliša, voditelja prof. dr. sc. Stjepana Bogdana i MEET - Multidisciplinarna i višekontekstna demonstracija tehnika istraživanja i iskorištavanja naprednih geotermalnih sustava i potencijala, voditelja doc. dr. sc. Ivana Rajšla te projekti financirani iz programa Hrvatske zaklade za znanost: ADEPT - Napredna gusta predikcija za računalni vid, voditelja prof. dr. sc. Siniše Šegvića, PVDC - Prediktivno upravljanje dinamikom vozila, voditelja doc. dr. sc. Šandora Ileša, CONAN2D - Računalno projektiranje nanotranzistora temeljenih na novim 2D materijalima, voditelja izv. prof. dr. sc. Mirka Poljaka te IoT4us - Pametne usluge usmjerene čovjeku u interoperabilnim i decentraliziranim okolinama Interneta stvari, voditeljice prof. dr. sc. Ivane Podnar Žarko.

Autor: Petra Škaberna
HRT: Razvoj podvodnih autonomnih...

Prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković sudjelovao je u emisiji Hrvatske radiotelevizije "Dobro jutro Hrvatska" u kojoj je govorio o upotrebi robotike u podvodnoj arheologiji i razvoju podvodnih autonomnih vozila koja se temelje na umjetnoj inteligenciji.

Grupa istraživača na FER-u vodeća je europska sila u području podvodne robotike i autonomnih bespilotnih sustava, istaknuo je tom prilikom.

Prilog je dostupan na YouTube kanalu FER-a.

Autor: Petra Škaberna
Sveučilišni Zagreb: Suradnja FER-a i...

Tema nove emisije "Sveučilišni Zagreb" je suradnja fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s hrvatskim izvoznicima, a gost u studiju bio je dugogodišnji predsjednik Uprave Končara, a danas predsjednik udruge Hrvatski izvoznici, Darinko Bago, dipl. ing. U emisiji su sudjelovali profesori FER-a, prof. dr. sc. Ivan Petrović i prof. dr. sc. Damir Žarko, koji su govorili o područjima istraživanja i zajedničkim projektima koji se provode s Končarom.

Gospodin Bago je istaknuo povijesno iznimno kvalitetnu suradnju Končara i FER-a (također i Elektrotehničkog fakulteta), od prvog našeg dekana, prof. dr. h. c. Antona Dolenca, koji je bio i tehnički direktor u Končaru, sve do prof. emer. dr. sc. Nedjeljka Perića, s kojim je započela znatno kvalitetnija i ozbiljnija suradnja Končara i FER-a. FER je dugi niz godina iznimno važan partner Končaru u procesu razvoja niza proizvoda i inovacija, a kako se ističe, Končar je u suradnji s FER-om radio i na povećanju kapaciteta Sveučilišta za transfer tehnologije prema industriji.

Emisiju u cijelosti pogledajte na poveznici ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Vesna Županović:...

Prof. dr. sc. Vesna Županović, novoimenovana predsjednica Hrvatskog matematičkog društva, gostovala je u emisiji Znanstveni koncentrat Trećeg programa Hrvatskoga radija u kojoj je slušatelje upoznala s djelovanjem Društva.

Emisiju poslušajte na poveznici ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić:...

Kvantno računalstvo, kao jedna od najvažnijih tehnologija u nastajanju prema časopisu Scientific American, tema je Liderovog članka u kojem izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić pojašnjava zašto ne možemo imati kvantno računalo kod kuće.

Ipak, ističe profesor Ilijić, studenti FER-a mogu korištenjem web-sučelja IBM-ova sustava Q Experience pokrenuti svoj kvantni program i nakon svega nekoliko minuta imati uvid u rezultate njegova izvođenja na stvarnom kvantnom računalu i raspravljati o tome s kolegama.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje (web) i ovdje (pdf).

Autor: Petra Škaberna
Mjerenje depresije istraživanjem...

BUG je objavio članak o istraživanju u kojem tim s FER-a zajedno s kolegama iz Klinike za psihijatriju Vrapče upotrebom novih tehnologija ispituje povezanost različitih biomarkera i depresije.

Primjena strojnog učenja, dubokih neuronskih mreža, dakle umjetne inteligencije, polje je koje se aktivno razvija i još uvijek se može promatrati kao da je tek u začecima implementacije u kliničkoj praksi. Multidisciplinarnim istraživanjem ovoga tipa želi se izgraditi sustav za potporu odlučivanju, čime bi se medicinskoj struci pomoglo prilikom postavljanja dijagnoza, određivanja protokola liječenja, predviđanja ishoda liječenja i drugih zadataka, pojašnjava se u članku.

Na strani FER-a u istraživanju sudjeluju Eda Jovičić, univ. bacc. ing., Krešimir Friganović, mag. ing., Ivana Kinder, mag. ing. i prof. dr. sc. Mario Cifrek.

Članak je dostupan ovdje, a predavanje na tu temu koje je održano u sklopu 20. Tjedna mozga, možete pogledati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Najbolji LEGO roboti na FER-u

Portal Universitas objavio je detaljan izvještaj s natjecanja FIRST LEGO League, koje se održalo prošloga vikenda na FER-u u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza.

Članak možete pročitati ovdje, a simpatičnu čestitku koju su sudci i ocjenjivači uputili malim natjecateljima pogledajte ovdje.

Autor: Petra Škaberna
FIRST LEGO League ponovno na FER-u!

FIRST LEGO League, ekipno natjecanje za djecu iz područja STEM, koje Hrvatski robotički savez već petu godinu zaredom organizira na FER-u, održalo se u subotu, 29. svibnja 2021. godine.

Natjecanje je osmišljeno za djecu između 9 i 16 godina, a ove se godine održava u 100 država svijeta, među kojima je i Hrvatska. Na natjecanje je bilo prijavljeno 30 ekipa iz cijele Hrvatske, od kojih svaka broji od tri do 10 članova.

Tema natjecanja ove je godine "RePlay", a cilj je potaknuti djecu na sport, razgibavanje i ponovni izlazak na igrališta. Na susretu uživo natjecatelji su demonstrirali svoje istraživačko-inovativne radove uključujući i svoj prethodni timski rad na dizajnu i programiranju robota LEGO Mindstorms i LEGO Spike.

Dodatna zanimljivost je što su ocjenjivači i suci bili profesori s fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet te Građevinski fakultet) i Algebre te uspješni stručnjaci iz industrije. Povratni komentari koje su natjecatelji dobili od sudaca i ocjenjivača usmjerit će ih u nastavku rada, a nadamo se i u izboru budućega zanimanja.

Osam najboljih hrvatskih ekipa ponovno će se susresti za dva tjedna u Sloveniji i tada će se jedna ekipa izboriti za pobjednika na razini Hrvatske, ali istovremeno će odmjeravati snage i s najboljim ekipama iz susjednih država. Najbolje ekipe potom čeka svjetsko natjecanje u FLL-u koje će se održati u Grčkoj (online).

Više informacija o natjecanju nalazi se u nastavku obavijesti, a medijske priloge o natjecanju pogledajte na poveznicama:

Autor: Petra Škaberna
FER Esports i HT organizirali...

U sklopu ovogodišnjeg FER esports Championshipa studentska sekcija FER esports organizirala je s Hrvatskim Telekomom humanitarnu utakmicu za Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (ERF).

Na virtualnom nogometnom terenu snage su odmjerili bivši i sadašnji studenti FER-a – uspješni poslovni ljudi, Bruno Kovačić (Superbet) i Ivan Runje (HT) te aktualni FER-ovci, Andrej Lekić i Luka Zekan, koji su u konačnici i odnijeli uvjerljivu pobjedu od 6:2. Za svaki zgoditak HT je trebao donirati 2 000 kuna, no kako bi se naglasio humanitarni aspekt, HT je donirani iznos za zagrebački ERF zaokružio na 20 000 kuna!

Više informacija pročitajte u članku Jutarnjeg lista.

Autor: Petra Škaberna
Profesor Zdenko Kovačić: Vrijeme je...

Predstavljanje FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju (CAI) u Hrvatskom saboru na Konferenciji o budućnosti Europe, potaknulo je dodatni interes medija za istraživanja koja se na FER-u provode u području robotike.

To je bio povod da prof. dr. sc. Zdenko Kovačić, voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), za Nacional dodatno pojasni opseg djelovanja našeg CAI-a te opiše različite mogućnosti suradnje s Centrom.

Naime, "isti dan nakon događanja u Saboru uslijedio poziv ravnatelja osječkog Centra za autizam za moguću suradnju, koja bi uključivala korištenje humanoidnih robota NAO i Pepper za moguće provođenje napredne terapije za djecu i osobe s poremećajem iz autističnog spektra", ističe profesor Kovačić jedan pozitivan primjer suradnje.

"Ono što mene kao profesora robotike iznimno veseli je da interes studenata za studiranje robotike ne opada, dapače raste, i u ovih 30 godina otkad smo uveli robotičke kolegije, hrvatsko gospodarstvo je dobilo najmanje tisuću stručnjaka s osnovnim znanjima o robotičkim tehnologijama. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju za robotiku u Hrvatskoj značio je veliku šansu i sadašnji trendovi pokazuju da za robotičare vrijedi moto vrijeme je na našoj strani", zaključio je na kraju profesor Kovačić.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Autor: Petra Škaberna
FER i ove godine najprivlačniji...

Studijski programi FER-a i ove su se godine našli na vrhu liste najpopularnijih programa među maturantima. Na njih se dosad prijavilo gotovo 2 300 kandidata od čega je više od 1 100 maturanata označilo FER kao svoj prvi izbor.

Studijskim programima na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini, FER već tradicionalno privlači najbolje studente iz Hrvatske. Svake godine upisujemo 650 brucoša, a od tisuću najboljih srednjoškolaca na maturi iz Matematike i/ili Fizike, gotovo polovica upiše upravo FER.

Kako bismo uspješno odgovorili na jasnu tržišnu potražnju, ali i pridonijeli poboljšanju kvalitete i relevantnosti visokog obrazovanja u području STEM, od ove jeseni FER svoje programe na preddiplomskoj i diplomskoj razini izvodi i na engleskom jeziku.

Stoga nas posebno veseli podatak da već sada bilježimo dobar interes hrvatskih maturanata i za te studijske programe. Naime, na današnji dan prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), 99 kandidata zainteresirano je za upis naših preddiplomskih studija na engleskom jeziku.

Temu su obradili i pojedini mediji poput Jutarnjeg lista i RTL-a.

Autor: Petra Škaberna
Utjecaj tehnologije 5G na obrazovanje

Poslovni portal Lider objavio je članak o utjecaju tehnologije 5G na obrazovanje u kojem je okupio predvodnike STEM revolucije u Hrvatskoj, a jedan od sugovornika bio je i dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec.

U članku je FER opisan kao obrazovna institucija koja se može usporediti sa "svemirskim brodovima jer živi u simbiozi s najnovijim tehnologijama i stvara STEM kadrove koji su spremni oživotvoriti rješenja koja kao da su proizašla ravno iz nekog znanstveno-fantastičnog filma", a više detalja pročitajte na poveznici ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Razvoj umjetne inteligencije na FER-u

Prof. dr. sc. Sven Lončarić, voditelj FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju, dao je zanimljiv intervju za Večernji list u kojem je govorio o razvoju umjetne inteligencije na FER-u i primjerima UI-e u svakodnevnom životu, a na vječno pitanje "hoće li nas roboti zamijeniti", odgovorio je: "Vjerojatno će se određeni manualni, repetitivni poslovi, koje će umjetna inteligencija moći riješiti, moći automatski odrađivati, a ljudi će se baviti nekim složenijim i kreativnijim poslovima".

U zadnjem dijelu razgovora profesor je istaknuo veliki broj projekata koje provode naši istraživači te pojasnio na koji način oni utječu na nastavni program. Naime, zahvaljujući brojnim kompetitivnim projektima studenti FER-a imaju priliku u stvarnom vremenu učiti o najaktualnijim tehnološkim izazovima, zaključio je.

Intervju je objavljen na portalu Vecernji.hr i u tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj: Novo...

BUG je objavio zanimljiv intervju s prof. dr. sc. Tomislavom Suligojem, voditeljem Laboratorija za mikro i nano elektroniku (MiNEL) na temu najnovijih poluvodičkih tehnologija, koje obećavaju veću efikasnost i bolje performanse od postojećih.

Što to doista znači, na čemu zapravo počiva ova tehnologija i kad je možemo očekivati, pročitajte u članku ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Robot Pepper zvijezda Hrvatskoga sabora

Na predstavljanju FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju (CAI) na Konferenciji o budućnosti Europe, koja se održala 11. svibnja 2021. godine u Hrvatskom saboru, robot Pepper svojim je šarmom ukrala svu pozornost publike, ali i medija.

Tijekom uvodnog govora predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordana Jandrokovića, Pepper je s njime započela simpatičnu raspravu radi "povrede članka 238. Poslovnika", tražeći potom pravo na repliku, a kasnije je pomogla i prof. dr. sc. Svenu Lončariću nakon njegovog predstavljanja CAI-a, dodatno pojašnjavajući područje rada FER-ovog tima s kojim "radi na zajedničkoj budućnosti ljudi i robota".

Medijske osvrte na događaj možete pogledati na sljedećim poveznicama, a u TV prilozima sudjeluje i prof. dr. sc. Zdenko Kovačić:

Pročitajte povezane vijesti na temu Centra za umjetnu inteligenciju: Razvoj umjetne inteligencije na FER-u i Profesor Zdenko Kovačić: Vrijeme je na našoj strani.

Autor: Petra Škaberna
Dr. sc. Ivana Rašan predstavila...

Poslijedoktorandica i suradnica na projektu "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom", dr. sc. Ivana Rašan, gostovala je u emisiji Hodalica na Radio Studentu u kojoj je predstavila aplikaciju Susretnica, osmišljenu s ciljem podizanja svijesti o važnosti ispravnog pristupanja osobama s invaliditetom.

Aplikacija, koja je javno objavljena i slobodna za korištenje, pruža scenarije iz svakodnevnog života putem kojih se pojašnjava kako u pojedinim situacijama pristupiti osobama s različitim tipovima invaliditeta.

"Mobilne aplikacije često nemaju opciju pristupačnosti ili ako su one ugrađene, u dosta slučajeva ne rade ispravno pa uvijek ima prostora za poboljšanje. Stoga treba raditi na podizanju svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, ali i u digitalnom okruženju te na taj način poticati razvijatelje digitalnih rješenja da opcije pristupačnosti ugrađuju tako da one funkcioniraju na ispravan način", istaknula je poslijedoktorandica Rašan u emisiji Hodalica.

Autor: Petra Škaberna
Izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević o...

Primjenom naprednih tehnologija, odnosno primjenom pametne i precizne poljoprivrede, moguće je ostvariti značajna poboljšanja i uštede u cjelokupnom procesu proizvodnje hrane, ali i eliminirati brojne probleme koji su najviše vezani za praćenje i zaštitu usjeva.

O načinu na koji tehnologija omogućuje rad na poljoprivrednom zemljištu bez značajnije intervencije ljudi, za Lider je opisao izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević sa Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, a članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Darko Žubrinić: O...

Prvi program Hrvatskoga radija emitirao je tijekom veljače, ožujka i travnja 2021. godine šest priloga na temu školovanja Nikole Tesle u Hrvatskoj, u kojima je sudjelovao prof. dr. sc. Darko Žubrinić sa Zavoda za primijenjenu matematiku.

Prilozi su dio emisije "Minijature za radoznale", a u nastavku pronađite poveznice na svaku pojedinu emisiju: 1. dio | 2. dio | 3. dio | 4. dio | 5. dio | 6. dio.

 

Autor: Petra Škaberna
Prodekan Mišković: FER-ova Smart City...

Pametni gradovi tema su Liderovog članka u kojem je FER opisan kao "akademska košnica inovacija", a prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković, je pružio više informacija o projektima koje FER trenutačno provodi iz tog područja.

Članak pod naslovom "5G otpušta kočnice za razvoj smart city rješenja. Istražili smo što nas čeka" pročitajte ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Hrvoje Džapo: Studenti FER-a često...

Voditelj Centra karijera FER-a, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo je za studentski portal Global govorio o trendovima u zapošljavanju naših studenata te kako ih Fakultet priprema za tržište rada.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Predstavljamo područja djelovanja...

Područje istraživanja FER-ovog Auralizacijskog laboratorija (AuraLab) predstavljeno je u HRT-ovoj emisiji Prometej, u kojoj su sudjelovali voditelj laboratorija, prof. dr. sc. Kristian Jambrošić te doc. dr. sc. Marko Horvat i Dominik Kisić, mag. ing.

Znanstvenoistraživačko djelovanje AURALaba primjenjivo je, primjerice, u arhitekturi simuliranjem prostorne akustike ili pak u području virtualne stvarnosti, gdje se ispituje vjerodostojnost i usklađenost virtualnog doživljaja slike i zvuka, što je i fokus aktualnog istraživačkog projekta financiranog iz Hrvatske zaklade za znanost "Audio tehnologije u sustavima virtualne stvarnosti za primjenu u auralizaciji".

Prilog pogledajte na YouTube kanalu FER-a.

Autor: Petra Škaberna
Upoznajte doktorandicu Mateu Žilak,...

Portal Telegram.hr objavio je native članak o FER-ovoj doktorandici, Matei Žilak koja u sklopu Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju (ICT-AAC) razvija IKT rješenja za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama.

Aplikacije koje Matea s timom znanstvenica Laboratorija ICT-AAC, na čelu s prof. dr. sc. Željkom Car, razvija na FER-u su besplatne, a aktivno ih koriste stručnjaci iz edukacijsko-rehabilitacijskog područja na terapijama s djecom s teškoćama u razvoju, kao i njihovi roditelji.

Članak je dostupan ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Moćni računalni sustavi visokih...

U HRT-ovoj emisiji Prometej doznajte kako FER-ov Razvojni centar za arhitekture i aplikacije računala visokih performanci sudjeluje u europskim aktivnostima razvoja procesora za eru egzaskalarnog računarstva, kad će računala biti u mogućnosti izvoditi trilijune operacija u sekundi.

Tim FER-ovih istraživača radi na strateškom projektu razvoja europskog procesora za računalne sustave visokih performanci s primjenama u velikom skupu domena kao što su umjetna inteligencija, automobilska industrija i autonomni sustavi, poslužiteljski sustavi i računarstvo u oblaku. O ovoj jedinstvenoj prilici za oblikovanje novih računalnih arhitektura i aplikacija u prilogu su ispričali prof. dr. sc. Josip Knezović i doc. dr. sc. Daniel Hofman.

Emisiju Prometej pogledajte na FER-ovom YouTube kanalu.

Autor: Petra Škaberna
Prof dr. sc. Davor Bonefačić o...

Glas Slavonije objavio je je veliki intervju s prof. dr. sc. Davorom Bonefačićem na temu tehnologije 5G.

Kao jednu od glavnih novosti u odnosu prema postojećim sustavima pokretnih komunikacija koju će omogućiti tehnologija 5G, profesor Bonefačić ističe izravnu komunikaciju stroja sa strojem, bez potrebe za čovjekom kao posrednikom.

"To je osnova za IoT, Internet of Things ili Internet stvari, gdje će većina stvari u čovjekovoj okolini biti umrežena. Na takvoj umreženoj okolini osnivaju se ideje pametnog doma (Smart Home), pametnog grada (Smart City), energetska učinkovitost, zelene tehnologije, ublažavanje i prilagodba klimatskim promjenama te održivi razvoj društva. Tehnologija 5G bit će osnova za razvoj gospodarstva i novih rješenja koja će poboljšati kvalitetu života i zaštititi okoliš. Druga novost koju donosi 5G su vrlo pouzdane komunikacije s malim kašnjenjem (latencijom)", navodi se u članku.

Autor: Petra Škaberna
Lara Cvjetko osvojila zlatnu medalju...

Aktualna europska prvakinja u kategoriji mlađih seniorki, studentica FER-a, Lara Cvjetko osvojila je zlatnu medalju na European Openu, turniru koji se protekloga vikenda održao u Pragu, i time osvojila značajne bodove na svjetskoj seniorskoj rang listi u judu.

Hrvatska judo reprezentacija se s European Opena u Pragu vraća s čak četiri odličja, a ovdje možete pročitati članak sportske redakcije Hrvatske radiotelevizije.

Čestitamo Lari na sjajnom uspjehu!

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Sven Lončarić govori o...

Povodom objave studije Sveučilišta Stanford o najcitiranijim znanstvenicima u svijetu, Poslovni dnevnik objavio je vrlo zanimljiv intervju s prof. dr. sc. Svenom Lončarićem, koji je prema podacima iz baze Scopus, među 1% najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u području "Artificial Intelligence and Image Processing".

Članak je u cijelosti dostupan ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj:...

Časopis Lider je objavio članak u kojem se analizira potencijal uključivanja Hrvatske u industriju poluvodiča, a sugovornik s FER-a bio je prof. dr. sc. Tomislav Suligoj za Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave.

U članku se navodi da "Hrvatska ima potencijala za ozbiljnije uključivanje u industriju poluvodiča s pomoću inovacijskih centara te znanstvenih i obrazovnih institucija koje istražuju i razvijaju nove tehnologije poluvodičkih elemenata, naprednih materijala i nanotehnologije, a to su Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Institut 'Ruđer Bošković', Institut za fiziku Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci", dok je profesor Suligoj istaknuo koncept tehnologije bipolarnog tranzistora s horizontalnim tokom struje HCBT koji se razvija na FER-u.

Članak je dostupan ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo o...

Povodom današnjeg javnog predstavljanja Analize hrvatske IT industrije, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo gostovao je u prilogu televizije N1 gdje je govorio o važnosti suradnje IKT industrije i akademske zajednice, osvrnuvši se pritom i na značajnu ulogu FER-a na razvoj sektora IKT u Hrvatskoj.

Snimku priloga pogledajte ovdje, a u nastavku obavijesti donosimo cjeloviti osvrt profesora Džape u kojem analizira potencijal i smjer daljnjeg razvoja IKT sektora u Hrvatskoj.

Autor: Petra Škaberna

Kao rezultat suradnje FER-a i Croatia osiguranja, nastao je specijalistički studij "Proizvodi, digitalne inovacije i tehnologije u osiguranju – INSURTECH", koji je s edukacijom prve generacije polaznika krenuo u zimskom semestru tekuće akademske godine. Portal Telegram objavio je priču u kojoj nekolicina studenta opisuje zašto su se odlučili za ovaj specijalistički studij i što očekuju od njega, a možete ju pročitati ovdje.

Voditelj studija, izv. prof. dr. sc. Zvonko Kostanjčar za tu je priliku istaknuo: "Stvaranje Insurtech studija zapravo je odgovor na trend ubrzanog razvoja industrije osiguranja. Naime, digitalizacija je već značajno promijenila mnoge industrije, pa tako i industrija osiguranja kreće u transformaciju. Očekuje se da će industrija osiguranja u budućnosti iskoristiti svoj puni potencijal digitalnih tehnologija kao što su internet stvari (IoT), strojno učenje ili blockchain koje će u osiguranju dovesti do potpuno novih poslovnih modela, veće profitabilnosti i smanjenih operativnih troškova."

Autor: Petra Škaberna
Predstavljanje projekta FERSAT u...

HRT-ova emisija "Prometej" emitirala je prilog o izradi studentskog satelita u sklopu projekta FERSAT, u kojem su sudjelovali naši istraživači izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić, dr. sc. Jurica Jurec, doc. dr. sc. Josip Lončar i dr. sc. Josip Vuković.

Što će satelit FERSAT mjeriti, kako će komunicirati sa Zemljom i na koje izazove prilikom izrade treba obratiti pozornost pogledajte na YouTube kanalu Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije.

Autor: Petra Škaberna
RoboGirls: Poticanje rodne jednakosti...

"RoboGirls - Osnaživanje djevojaka u STEAM-u kroz robotiku i kodiranje", projekt financiran iz programa Erasmus+, predstavljen je u siječanjskom izdanju sveučilišnih novina "Universitas" i možete ga preuzeti ovdje.

“Glavni dio projekta je razvoj pedagoških materijala za učitelje koje bi mogli uklopiti u svoj svakodnevni rad, kako bi potaknuli na rodnu ravnopravnost u području STEAM”, pojašnjava doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, voditeljica konzorcija projekta RoboGirls te ističe: "U okviru novog kurikuluma informatike nalaze se i cjeline koje potiču razvoj računalnog razmišljanja i rješavanja logičkih zadataka koji bi djecu trebali pripremiti za njihova buduća zanimanja. Mnoga ta zanimanja još danas ne postoje, ali treba biti spreman. Čistim reproduktivnim znanjem bez kritičkog razmišljanja, produktivnosti i brzog odlučivanja uvijek ćemo biti sljedbenici razvoja, a ne predvodnici."

Autor: Petra Škaberna
Prijenos svečanosti obilježavanja...

Ovogodišnju svečanost obilježavanja Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojoj se objavljuju imena dobitnika nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH u 2019., prenio je 29. travnja 2020. godine HRT 3.

Među laureatima nalazi se i prof. dr. sc. Igor Kuzle koji je Akademijino priznanje dobio za područje tehničkih znanosti.

Prilog HRT-a je dostupan na poveznici, a dio u kojem predsjednik HAZU, akademik Velimir Neidhardt, objavljuje imena dobitnika započinje u 8:50 minuti.

Autor: Petra Škaberna
Voditelji FER Esports sekcije govore...

Studenti Nicky Pranjić i Kristina Mileta, voditelji FER Esports sekcije, ispričali su za portal Srednja.hr kako su esports doveli na stručno natjecanje STEM Games, ali i zašto predviđaju da će ta disciplina u ne tako dalekoj budućnosti stvarati nova radna mjesta.

Članak u cijelosti pročitajte na poveznici.

Autor: Petra Škaberna
FER-ove znanstvenice uklanjaju...

Prošlogodišnji okrugli stol "Budi i TI djevojka IT" bio je povod za članak Poslovnog dnevnika na temu zastupljenosti žena u IT-u, odnosno o podizanju svijesti o premaloj zastupljenosti djevojaka na tehničkim fakultetima. Mlade FER-ove znanstvenice sa Zavoda za telekomunikacije, asistentica Matea Žilak, mag. ing. te istraživačice Iva Topolovac i Ivana Gače podijelile su svoje motivirajuće priče kako se one snalaze u IKT svijetu, a možete ih pročitati OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Upoznajte viruse, mikrobe i ljudski...

U sklopu popularno-znanstvenog projekta, kojeg je FER u veljači pokrenuo s Jutarnjim listom, objavljena je druga serija edukativnih plakata, a ovoga puta teme su bili virusi, mikrobi i ljudski genom.

Ove sjajne plakate osmislile su znanstvenice Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta i Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta, odnosno prof. dr. sc. Dijana Škorić (PMF – Virusi i Mikrobi), doc. dr. sc. Ana Bielen (PBF – Mikrobi), prof. dr. sc. Maja Šegvić Klarić (FBF – Mikrobi), doc. dr. sc. Rosa Karlić (PMF – Ljudski genom) te Maja Kuzman, mag. biol. mol. (PMF – Ljudski genom). Više o njihovom znanstvenom radu i ideji iz koje je proizašla serija plakata pod naslovom "Mala škola mikrobiologije", pročitajte ovdje.

FER-ovi voditelji projekta su doc. dr. sc. Dario Bojanjac sa Zavoda za telekomunikacije i asistent Stefan Cikota, mag. phys. sa Zavoda za primijenjenu fiziku.

Autor: Petra Škaberna
Prof. Sven Lončarić u HRT-ovoj...

U utorak, 7. siječnja 2020. u 23.20 sati u emisiji  "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka" predstavljen je FER-ov Centar za umjetnu inteligenciju te istraživačke aktivnosti Centra. U emisiji su sudjelovali voditelj Centra prof. dr. sc. Sven Lončarić i doktorandi Anja Babić, mag. ing. i Stjepan Begušić, mag. ing. U snimanju priloga o istraživačkim aktivnostima Centra, koji su prikazani u emisiji, sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Ivan Marković, izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik, izv. prof. dr. sc. Marija Seder i prof. dr. sc. Siniša Šegvić.

Voditelj emisije bio je gosp. Branimir Bilić.

TV prilog možete pogledati na: https://hrti.hrt.hr/ 

Napomena:
Morate biti prijavljeni na internetske stranice HRT-a i upisati: "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka".

Autor: webmaster
Farma za robote

U četvrtak, 2. siječnja 2020. na internetskim stranicama Jutarnjeg lista objavljen je članak o postignućima LARICS-ovog laboratorija s FER-a čiji tim čine: Bruno Marić, Ivana Mikolić, Antun Ivanović i Marsela Polić pod vodstvom doc. dr. sc. Matka Orsaga.

Autorica: Petra Plivelić

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Gospodarski list o ICENT-ovom...

U božićnom izdanju Gospodarskog lista broj 23/24 od 20. prosinca 2019. objavljeno je skupina članaka o okruglom stolu koji je održan početkom prosinca na temu "Digitalna inovativna rješenja za poljoprivredno-prehrambeni sektor", a moderirao prof. dr. sc. Nedjeljko Perić.

Autori:

mr. sc. Milan Husnjak,
Ivana Sedak, mag. ing. agr.
Marinko Petković

Članke možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster
ICENT ogranizirao Okrugli stol

U subotu, 7. prosinca 2019. godine u Vijestima MrežeTV objavljen je prilog o Okruglom stolu kojeg je organizirao ICENT kao i razgovor s prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem.

Voditeljica: Patricia Mezin

Prilog traje od 3:13 do 6:12 minute, a možete ga pogledati ovdje.

Autor: webmaster
Članovi istraživačkog laboratorija...

U četvrtak, 21. studenog 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o video igrama. U snimanju priloga sudjelovali su doc. dr. sc. Mirko Sužnjević i Ivan Slivar, mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a.

Prilog pripremila: Nikolina Dragošević

Prilog možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
Članovi istraživačkog laboratorija...

U četvrtak, 24. listopada 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o proširenoj i virtualnoj stvarnosti. U snimanju priloga sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov i Sara Vlahović, mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a.

Prilog pripremila: Nikolina Dragošević

Prilog možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
NovaTV objavila prilog o Centru za...

U subotu, 26. listopada 2019. NovaTV je u emisiji Informer objavila prilog o Centru za umjetnu inteligenciju FER-a u kojem su objavljeni razgovori s izv. prof. dr. sc. Marijom Seder kao i prof. dr. sc. Svenom Lončarićem

Prilog možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
U Universitasu objavljen članak o...

Dana 20. listopada 2019. objavljen je u Universitasu, kao prilog Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji i Novom listu, intervju prof. Nedjeljka Perića na temu ICENT-a.

Autor: Ivan Perkov

Intervju možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Na Tportalu objavljen članak o Centru...

U subotu, 19. listopada 2019. na internetskim stranicama Tportala objavljen je razgovor s izv. prof. dr. sc. Nikolom Miškovićem o osnivanju Centra za umjetnu inteligenciju na FER-u.

Autor: Mladen Smrekar

Članak možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster
Zagrebački FER u centru naprednih...

Na Al Jazeerinom internetskom portalu, 6. listopada 2019. objavljen je članak o FER-ovom Centru umjetne inteligencije u kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Sven Lončarić i izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Autor: Mario Pejović

Članak možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster
Prof. dr. sc. Sven Lončarić u emisiji...

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o biomedicinskom inženjerstvu i HKO projektu "Primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području biomedicinskog inženjerstva". U snimanju priloga sudjelovali su prof. dr. sc. Tanja Jurčević Lulić, prof. dr. sc. Miloš Judaš i prof. dr. sc. Sven Lončarić s FER-a.

Pripremila: Nikolina Dragošević

Prilog možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
FER osniva prvi centar za umjetnu...

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine u vijestima televizije RTL objavljen je prilog o otvaranju Centra za umjetnu inteligenciju na FER-u s prof. dr. sc. Zdenkom Kovačićem i izv. prof. dr. sc. Nikolom Miškovićem.

Prilog možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
U Jutarnjem listu objavljen članak:...

U srijedu, 25. rujna 2019. u Jutarnjem listu objavljen je tekst o otvaranju FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju u sklopu kojeg su objavljene i izjave dekana FER-a izv. prof. dr. sc. Gordana Gledeca i prodekana za znanost izv. prof. dr. sc. Nikole Miškovića. 

Autorica članka: Tanja Rudež

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Jutarnji list objavio razgovor s...

U ponedjeljak, 22. srpnja 2019. godine u Jutarnjem listu objavljen je razgovor s dekanom FER-a, izv. prof. dr. sc. Gordanom Gledecom u povodu upisa najboljih maturanata na FER. U razgovoru su dotaknute teme studija, istraživanja i internacionalizacije, a najavljeno je i pokretanje studija na engleskom jeziku.

Autorica: Tanja Rudež

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Članovi LABUST-a sudjelovali u...

Članovi LABUST-a sudjelovali su 3. travnja 2019. godine u HRT-ovoj emisiji "Cronovatori". U emisiji se govorilo o projektima subCULTron i aPad i njihovim konkretnim rezultatima -aPad i a Mussel robotima, kao i o projektu CADDY - Cognitive Autonomous Diving Buddy.
Ova zanimljiva epizoda dostupna je ovdje putem HRTi usluge za registrirane korisnike.

Autor: Ana Fadljević
ICENT -  Studentske inovacije za...

U ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine u Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji, u prilogu Universitas objavljen je članak pod naslovom "Studentske inovacije za pametne gradove".

Autor teksta: Ivan Perkov

Članak možete preuzeti ovdje.

Autor: webmaster
Doc. dr. sc. Predrag Pale gostovao u...

U petak, 5. travnja 2019. doc. dr. sc. Predrag Pale gostovao je u emisiji ZOOM Zagreb (Z1 TV) na temu: prošlost, sadašnjost i budućnost društva s Internetom, ovisnosti o Internetu i sigurnosti u Internetu.

Voditeljica: Jelena Bokun

Videosadržaj možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
ICENT u emisiju Prometej

U emisiji "Prometej" od 11. travnja 2019. Prvog programa HRT-a objavljen je prilog o Inteligentnim gradovima u kojem je između ostalih govorio prof. dr. sc. Nedjeljko Perić.

Urednica: dr. sc. Jasna Burić
Prilog pripremila: Nikolina Dragošević

Videosadržaj možete pregledati ovdje.

Autor: webmaster