Obavijesti

Anja Hula: FER mi je otvorio vrata i...

Anja Hula, članica Alumni odbora FER-a, za posebno izdanje B&B tjednika Nacional podijelila je s čitateljima priču o svojem putu od praktikantice do direktorice inženjeringa u Infobipu, kako joj je u tome pomogao FER te zašto je važno, da kada izrasteš u karijeri i stekneš znanje, to vratiti zajednici.

"FER mi je otvorio vrata i u mojoj karijeri je bio odskočna daska", istaknula je Hula, pojašnjavajući da je prihvatila poziv dekana Vedrana Bilasa u Alumni odbor upravo zato što FER-u želi vratiti ono što je od njega dobila i jer smatra da je važno pomoći mladim talentima. "Moramo prepoznati njihov potencijal još dok su mladi i u njega ulagati. Inicijativa u kojoj sudjelujem je mentoring grupa, gdje student FER-a može kontaktirati mentora koji će mu olakšati put u daljnjem razvoju. To je iznimno bitno mladim ljudima."

Cilj, smatra također Hula, treba biti privlačenje inozemnih studenata u Hrvatsku te zadržavanje naših jer se tako gradi i zadržava kvalitetan kadar, a isto vrijedi i za mlade znanstvenike. "Ovo su vrlo zanimljiva vremena za Hrvatsku i zato je i osnovan Alumni odbor FER-a. Mislim da ćemo pokrenuti pravu stvar i omogućiti studentima da u Hrvatskoj ostanu živjeti i raditi", istaknula je Hula koja smatra kako bi država trebala puno više ulagati, ali i promovirati STEM znanosti.

"Hrvatska mora postati moderno i otvoreno društvo koje će privlačiti talente iz cijelog svijeta, a da bi to ostvarila, mora prepoznati ICT industriju kao stratešku granu gospodarstva", zaključuje Hula.

Cijeli intervju s Anjom Hulom pročitajte u članku Nacionala.

Autor: Petra Škaberna
Job Fair: Odskočna daska za ostanak...

Na Zagrebačkom velesajmu 17. i 18. svibnja održava se Job Fair, sajam karijernih prilika, na kojemu se studenti susreću s potencijalnim poslodavcima iz 150 uspješnih hrvatskih poduzeća. Naime, Job Fair je za mnoge bio karijerna odskočna daska, ali i odskočna daska za ostanak u Hrvatskoj.

Nikolina Relić, savjetnica u Centru karijera FER-a, gostovala je u HRT-ovoj emisiji Globalna Hrvatska u kojoj je podijelila kako različita poduzeća vide potencijal u domaćem tržištu te da studenti zapravo žele ovdje ostati raditi. "Nama kao fakultetu je važno da studenti imaju mogućnost da se već tijekom fakulteta educiraju što tržište nudi, da vide koje su sve mogućnosti i što nakon fakulteta mogu sa svojim studijem raditi", naglasila je Nikolina te istaknula kako je Job Fair zaista više od sajma poslova. Naime, studenti se mogu educirati o novim tehnologijama, umrežiti s poslodavcima te vidjeti koje su mogućnosti za praksu, suradnju na različitim projektima te što raditi nakon završetka studija.

Studenti se, pak, slažu kako bi radije ostali raditi u hrvatskim poduzećima ili stekli iskustvo u inozemstvu te se potom vratili, a to potvrđuje i organizatorica Job Faira i članica Saveza studenata FER-a, Darija Filipović: "Trenutačno, moje stajalište je da bih ostala ovdje. Organizacijom Job Faira sam vidjela da ima prilike za pronaći karijeru i posao te ne samo ostati ovdje već i napredovati".

Više o Job Fairu, mišljenjima studenata i stanju na hrvatskom tržištu rada pogledajte na našem YouTube kanalu u emisiji Globalna Hrvatska te u podcastu portala Netokracija i članku 24 sata.

Autor: Petra Škaberna
FER-ovci na izložbi u Ženevi...

Pet mladih inovatora iz Hrvatske, uključujući FER-ovce Andreja Penića, Ninu Gnjidić i Tonija Ercegovića, na 48. međunarodnoj izložbi izuma u Ženevi osvojilo je čak tri nagrade za projekt pametnih vrtova - nagradu za najbolju inovaciju, zlatnu nagradu u svojoj kategoriji po odabiru stručnog žirija te nagradu MyKenz impact inovator-winner!

"Radi se o proizvodu koji ljudima omogućava uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru, tako da one sigurno uspiju i da budu zdravije nego bilo koje biljke uzgojene u teglici ili u vrtu ili bilo gdje drugdje", objasnio je Andrej u članku portala n1info.hr te naglasio kako je vrt u potpunosti autonoman.

Iako pametni vrtovi nisu novitet, naši studenti prvi su se okušali u niši edukacijskih pametnih vrtova. "Mi zapravo educiramo nastavnike koji tijekom cijele godine onda svoje učenike, pomoću našeg uređaja, uče o cijelom tom području uzgoja biljaka. Djeca na taj način dobivaju zabavnu nastavu, a ujedno i uče nešto novo", istaknuo je Andrej za 24 sata.

Autor: Petra Škaberna
Brucoš Josip Rončević u Superpotjeri...

Student prve godine FER-a Josip Rončević, u popularnom kvizu HRT-a "Superpotjera" pobijedio je čak pet lovaca te uspio osvojiti 30.000 eura. U prvom krugu Josip je točno odgovorio na svih pet pitanja te osvojio maksimalan iznos od 2500 eura, a u brzopoteznoj igri odabrao je borbu protiv svih pet lovaca koji su mu ponudili 30.000 eura i 56 sekundi.

"Ovo je sve tako brzo prošlo, iskreno, lovci su imali puno teži set po mom mišljenju, ja sam imao nekoliko ‘kikseva‘ na početku baš glupih, ali sreća i nešto znanja, još uvijek sam malo pod dojmom“, skromno je za HRT podijelio Josip Rončević.

"Oduvijek je bio opčinjen atlasima, s pet godina znao je sve glavne gradove svijeta, i ne samo to, znao je nacrtati sve nacionalne zastave. Socijalnoj interakciji učila sam ga kroz male, svakodnevne stvari, poput odlaska u trgovinu, vožnju autobusom, odlaskom na trening“, istaknula je Josipova majka Irena.

Iz medija:

Autor: Petra Škaberna
Predrag Pale: Umjetna inteligencija...

Izv. prof. dr. sc. Predrag Pale podijelio je za Jutarnji list svoje stavove o tehnologiji i umjetnoj inteligenciji te kako će ona utjecati na naš život, društvo, industriju, školu i posao.

Iako se dugo smatralo kako će umjetna inteligencija zamijeniti niskokvalificirane radnike, stručnjaci predviđaju da će se zapravo poslovi takozvanih "bijelih ovratnika" uskoro automatizirati. Profesor Pale naglašava kako će umjetna inteligencija promijeniti zdravstvenu industriju, službe za korisnike, bankarsku i financijsku industriju, logistiku, trgovinu i cyber sigurnost, a obrt, znanost i umjetnost ističe kao tri područja koja će se najdulje boriti protiv umjetne inteligencije.

Više informacija o umjetnoj inteligenciji i hrvatskoj budućnosti pročitajte u nastavku obavijesti te u članku naslova Legendarni profesor FER-a o umjetnoj inteligenciji koja će promijeniti svijet: ‘Ne znam hoćemo li opstati...‘.

Autor: Petra Škaberna
Kako međunarodni studenti pridonose...

Prodekan za nastavu prof. dr. sc. Bojan Trkulja istaknuo je za tjednik Lider rastući problem nedostatka inženjera elektrotehnike i računarstva, koji je primjetan na globalnoj razini. Upravo taj nedostatak kadrova, smatra Trkulja, predstavlja problem i za hrvatsko gospodarstvo te razvoj industrije. FER tome pokušava stati na kraj pružnjem visokokvalitetnog obrazovanja domaćim, ali i međunarodnim studenatima koji će po završetku studija ostati raditi u Hrvatskoj.

"U tome su ključne potpora i suradnja institucija na državnoj razini. Za snažnije privlačenje stranih studenata potrebno je prije svega uložiti dodatan napor u unaprjeđenje konzularnih usluga, zdravstvenog osiguranja za sve studente i rješavanje njihova smještaja tijekom studija. Kao društvo trebamo biti spremni na integriranje i prihvaćanje talenata koji odluče doći iz bilo kojeg dijela svijeta", istaknuo je prodekan Trkulja.

Upravo ta internacionalizacija i suradnja sa studentima drugačijih prethodnih iskustava, smatra Trkulja, predstavljaju dodatnu vrijednost i za studente i za nastavnike.

Više informacija o privlačenju stranaca na hrvatske fakultete i važnosti njihovog zadržavanja pročitajte u članku Lidera.

Autor: Petra Škaberna
Koliko je Hrvatska obnovljiva kad su...

Energetski stručnjak doc. dr. sc. Ninoslav Holjevac istaknuo je u članku tjednika Lider da su obnovljivi izvori energije u Hrvatskoj oduvijek imali velik udio u proizvodnji električne energije.

Naime, cilj svih europskih zemalja je prelazak na obnovljive izvore energije i pomak od fosilnih goriva pa tako Hrvatska, prema Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, do kraja 2024. godine ima obvezu gradnje 1500 megavata novih postrojenja na obnovljive izvore energije.

"U kumulativu dobre pokazatelje dugujemo velikom udjelu hidroenergije, no ako detaljno pogledamo solarne elektrane kao područje na kojemu možemo vrlo brzo, u idućem trogodišnjem razdoblju, znatno rasti, onda zasad svakako zaostajemo za Europskom unijom", smatra docent Holjevac te navodi da Hrvatska trenutačno uvozi više od pola ukupnih potreba za energijom.

Više o obnovljivim izvorima i svemu što koči zelenu tranziciju pročitajte u članku pod naslovom "Obnovljivi potencijali: Ima se, može se, a ne ide".

Autor: Petra Škaberna
Struka prvi put u Saboru o umjetnoj...

FER-ovi stručnjaci za umjetnu inteligenciju, akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić, i prof. dr. sc. Jan Šnajder sudjelovali su na raspravi o temama vezanima uz umjetnu inteligenciju koja se po prvi put održala u Saboru.

Okrugli stol pod nazivom "Neka bude volja stroja?" organizirala je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, a 11 stručnjaka i stručnjakinja podijelilo je svoja mišljenja, prijedloge i savjete o zakonskoj regulaciji, etičkim dilemama i razvojnoj perspektivi umjetne inteligencije. Prikupljene informacije naknadno će se doraditi i nadopuniti kako bi ova rasprava rezultirala bržim pomacima na svim razinama, što je i glavna poruka okupljanja.

"Danas umjetna inteligencija čovjeku pomaže. Gledamo je kao pomoć, a ne kao prijetnju koja će zamijeniti čovjeka“, istaknuo je voditelj FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju, akademik Lončarić te zaključio da: "još neko vrijeme bit će volja čovjeka, a ne volja stroja".

Profesor Šnajder dotaknuo se popularnog ChatGPT-a i upozorio: "Razgovorni agent ili ChatGPT relevantan je iz dva razloga - radi iznenađujuće dobro i njegova recepcija u javnosti je da su takvi sustavi fascinantni, zabavni, korisni, ali su i opasni jer su odgovori nerijetko i pogrešni, i podložni algoritamskim pristranostima, dezinformacijama. Sustav je presiguran u svoje znanje, ne zna da ne zna".

Više informacija o raspravi pročitajte na portalu vecernji.hr, a u nastavku se nalazi nekoliko poveznica na prethodna gostovanja Jana Šnajdera na temu Chat GPT-a:

Autor: Petra Škaberna
Intervju dekana Vedrana Bilasa u...

U povodu osnivanja Alumni odbora FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas u Nacionalovom prilogu Business&Banking govori zašto je važno privlačiti strane studente u Hrvatsku i upozorava da će nedostatak inženjera biti jedna od najvećih prepreka za razvoj industrije. Ističe kako Hrvatskoj treba tehnološka ambicija koju bi slijedili znanost, poduzetnici i investitori. Dekan Bilas je optimističan, kaže da su potencijali hrvatskoga tehnološkog sektora značajni, da Hrvatska treba mijenjati perspektivu i ponašati se kao zemlja potpuno integrirana u zapadni svijet i jednako atraktivna kao i bilo koja druga.

U nastavku obavijesti nalaze se ključni dijelovi intervjua s dekanom Bilasom, a cijeli razgovor možete pronaći na poveznici: "Okupio sam bivše FER-ovce jer želimo pomoći Hrvatskoj".

Autor: Petra Škaberna
Damir Sabol: Kako je aplikacija...

Jedan od najtraženijih poduzetnika danas, osnivač Photomatha i alumnus FER-a, Damir Sabol, održao je u petak, 10. ožujka 2023. inspirativno predavanje našim studentima i široj javnosti.

Predavanje naslova "Kako je aplikacija Photomath dosegla 350 milijuna preuzimanja" trajalo je gotovo puna dva sata, ponajviše radi velikog broja pitanja iz publike odnosno velikog interesa koje je naš gost pobudio među studentima.

Damir Sabol ispričao je kako su došli do ideje za aplikaciju, razvili tehnologiju koja je napravila razliku u kvaliteti proizvoda, kako su postali uočljivi u svjetskim medijima te iskoristili trenutak da Photomath pozicioniraju kao jednu od najpopularnijih edukacijskih aplikacija u svijetu. Govorio je o usponima i padovima, pokušajima i promašajima, koji su mu gotovo u jednakoj mjeri pomogli da danas postane jedan od najuspješnijih poduzetnika domaće scene.

Za period dok je studirao na FER-u kaže da je za njega ključna stvar bila ta što je bio u centru novih stvari, što je dobivao znanja na vrhunskom nivou. Smatra da to još uvijek vrijedi, pa studentima poručuje da moraju biti svjesni te vrijednosti i da cijene znanje koje stječu na FER-u!

Fakultetu još zahvaljuje što ga je naučio prepoznati dobre prilike i, kako kaže, vidjeti u budućnost. Danas tome može pridodati i umijeće prepoznavanja vrhunskih talenata s kojima u poslovanju gradi iskren i produktivan odnos.

Snimku predavanja možete pogledati ovdje.

Iz medija:

Autor: Petra Škaberna
Pjesma profesora Memija postala pravi...

Za sve one koji nisu zadovoljni kako su prošli ispitni rokovi u veljači, profa Memi ponudio je utješne riječi u novom hitu "Student rhapsody POLOŽIT ĆU KAD TAD".

Prof. dr. sc. Mervanu Pašiću sa Zavoda za primijenjenu matematiku ovo nije prvi pothvat u spajanju zabave i učenja pa je tako za vrijeme online nastave svoja video predavanja snimao na Jarunu, a studentima je putem rap pjesme približio i pojmove kao što su vektorske funkcije i prostorne krivulje.

Vijest o jedinstvenoj pjesmi prenijeli su brojni hrvatski portali, tako da je postala i medijski hit!

Autor: Petra Škaberna
Mlade podatkovne inženjerke o...

Kako je biti žena u STEM-u? Čime se bave podatkovne inženjerke? Koja su iskustva rada u poduzeću čiji su partneri kompanije poput Googlea i Amazona?

Ovo su samo neke od tema o kojima se raspravljalo na nedavno održanoj video konferenciji "Žene u STEM-u" koju je organizirao portal srednja.hr ususret Međunarodnom danu žena i djevojaka u znanosti. Gošće konferencije bile su i mlade podatkovne inženjerke – Ivona Lipovac, magistra inženjerka računarstva (FER) i Mia Tadić, magistra računarstva i matematike (PMF), obje zaposlene u tvrtki Syntio koja se bavi podatkovnim inženjeringom.

Više informacija pročitajte na portalu srednja.hr, a cijeli razgovor s Ivonom i Mijom na YouTube kanalu portala srednja.hr.

Autor: Petra Škaberna
DroneDays 2023: Hrvatska doprinosi...

Prodekan FER-a za istraživanja i inovacije prof. dr. sc. Stjepan Bogdan u HRT-ovoj emisiji Studio 4 najavio je ovogodišnju konferenciju DroneDays, koju u svibnju organiziraju Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i njegov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS). Tema konferencije je "Nova perspektiva dronova u poljoprivredi i šumarstvu", s naglaskom na prednosti dronova, kao pomoćnih sredstava u poljoprivredi i šumarstvu, uz vrlo bitan ljudski faktor.

"Hrvatska ne može konkurirati u proizvodnji dronova jer je radna snaga skupa i zapravo je nema, ali možemo konkurirati u dodanoj vrijednosti putem softverskih proizvoda koji se koriste na dronu i tako doprinijeti industriji dronova", istaknuo je prodekan.

Dronovi se, naveo je, već koriste pri polijevanju usjeva te snimanju nacionalnih parkova, a FER je nedavno osnovao spin-off poduzeće koje nastoji komercijalizirati proizvode nastale u laboratoriju – u ovom slučaju konkretno, za ispitivanje vjetroelektrana.

''Upotreba dronova još uvijek nije na očekivanoj razini. Društvo uglavnom ima skepsu prema novim tehnologijama te je zadatak znanstvenika da osvijeste kako se ona može koristiti u dobre svrhe, a na društvu i zakonodavcima je da se organizira tako da tu tehnologiju što bolje upotrijebi“, poručio je prodekan Bogdan te se osvrnuo na veliki broj visokotehnoloških i znanstvenoistraživačkih projekata koji se na FER-u trenutačno provode u suradnji s vodećim europskom institucijama.

Na oko 220 projekata, od kojih je desetak iz programa HORIZON, FER zapošljava čak 320 vrhunskih, mladih ljudi što je gotovo polovica ukupnog broja zaposlenika Fakulteta.

Cijelo gostovanje u Studiju 4 HRT-a možete pogledati na FER-ovom YouTube kanalu.

 

Autor: Petra Škaberna
Uređaj FER-ovih istraživača mjeri...

Mladi inženjeri s FER-ovog Zavoda za energetiku i visoki napon Ivan Sudić, Ivan Pavić, Alen Hrga i Domagoj Badanjak osnovali su Green Energy Pal startup, s ciljem da se građanima olakša  praćenje potrošnje električne energije i pomogne pri uštedi.

"Naš uređaj Enpulse mjeri potrošnju svake sekunde, mjeri strujni napon te iz toga računa snagu, povezan je na internet cijelo vrijeme i svake sekunde šalje podatke na naše servere i cloud", pojasnio je Ivan Sudić te dodao kako je ušteda glavna prednost sustava.

Kao odgovor na energetsku krizu, u sklopu Green Energy Pal startupa razvijen je i besplatni alat za usporedbu cijena opskrbljivača – Enpulse, koji će ponovno biti koristan kada prestane djelovati vladina uredba o subvenciji električne energije.

Katalizator za početak rada startupa bio je FER-ov inkubator SPOCK, objašnjava Sudić, te ističe kako su trenutačno u potrazi za investicijom kako bi dalje razvijali hardver i softver.

Više informacija o projektima pročitajte na poslovnifm.com, gdje možete poslušati i cijelu emisiju.

Autor: Petra Škaberna
Žene u STEM-u: Na FER-u studira 25...

U pet godina Hrvatska je zabilježila povećanje od 2,6 postotnih bodova udjela žena diplomiranih u STEM područjima – što je najveći porast u EU-u! Čak 39 posto STEM diploma u 2020. godii otišlo je u ruke žena, što je iznad europskog prosjeka od 33 posto.

Situaciju na FER-u za Dnevnik Nove TV prokomentirala je prodekanica za studente izv. prof. dr. sc. Ana Sušac koja kaže da 25 posto studentica studira FER. ''Vidimo napredak u odnosu na situaciju prije desetak godina kada je taj postotak bio oko 15 posto“, naglasila je Sušac. Doktorandica s FER-a Matea Žilak, mag. ing. u prilogu je istaknula i važnost podizanja interesa za područje STEM, već od ranije školske dobi.

Cijeli prilog možete pogledati i na YouTube kanalu FER-a.

Autor: Petra Škaberna
Akademik Sven Lončarić o ChatGPT-u

Akademik Sven Lončarić, voditelj Centra za umjetnu inteligenciju FER-a, komentirao je za N1 televiziju popularni chatbot ChatGPT, njegove prednosti i ograničenja te utjecaj na gospodarstvo, edukaciju i društvo.

Članak naslova "U poslovnom svijetu dignuo je prašinu - hoće li nam ChatGPT krasti poslove?" objavljen je na internetskim stranicama N1 televizije, gdje možete pogledati i TV prilog.

Autor: Petra Škaberna
Kako je biti mlada i vrhunski...

Kako se danas osjeća mlada, vrhunski obrazovana žena na radnom mjestu u energetici? Primjećuje li diskriminaciju i kako se ona očituje? Kako je balansirati između različitih uloga – partnerice/supruge, majke i poslovne žene?

Ovo su samo neka od pitanja o kojima se raspravljalo na radionici posvećenoj ravnopravnosti spolova održanoj na FER-u, u sklopu projekta "Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije - USBSE", financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

FER je 2021. godine predstavio svoj Plan ravnopravnosti spolova, a postotak upisanih studentica posljednjih desetak godina u stalnom je porastu i penje se prema 30 posto. Mlade, nedavno diplomirane FER-ovke specijalizirane za elektroenergetiku, Petra Sagestrano Štambuk (HOPS), Martina Vajdić (CROPEX), Andreja Lončerek Rajšl (HEP Trgovina), Petra Mesarić (Smartway) i Sonja Ravlić (Ravel), na radionici su podijelile svoja iskustva kao žene u pretežito muškom zanimanju te istaknule kako nisu požalile u odabiru fakulteta i karijere.

Više informacija pročitajte na portalu energetika-net.com.

Autor: Petra Škaberna
Jan Šnajder o teroru neprestane...

Razvojem tehnologije i brojnih online komunikacijskih kanala, otvorila su se vrata za potpunu eksploataciju ljudske pažnje, ističe profesor Jan Šnajder u novom podcastu Jutarnjeg lista "Na aparatima". Prof. Šnajder na samom početku razgovora postavlja sjajno pitanje: "Zašto je ono što ja sada radim manje važno od onoga radi čega mi se netko drugi javlja na mobitel? Zašto je ovaj trenutak koji sada doživljavamo manje vrijedan od tog trenutka negdje drugdje odnosno zašto je bolje biti negdje drugdje?"

Tehnoutopisti tvrde da je tehnologija neutralna, što zvuči super. No, je li to zaista tako, pita se profesor Šnajder. Danas nam ekonomija pažnje ne dopušta da nam bude dosadno, čak štoviše ona nam to zabranjuje pozivajući nas na beskonačno "scrollanje".

O teroru neprestane umreženosti, zašto je gledanje u mobitel isto što i kockanje, o novom svojevrsnom pokretu pod nazivom "attention resistance" odnosno težnji za digitalnim minimalizmom, ali i o dosadi, kao vrijednoj aktivnosti koja je nerijetko izvor mnogih kreativnih stvari, poslušajte u ovom zanimljivom podcastu.

Autor: Petra Škaberna
Doktorandica Marija Mandić otkriva...

Marija Mandić, FER-ova doktorandica i istraživačica u poduzeću Končar, sudjelovala je na konferenciji Žene u STEM-u koju je povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti organizirao portal Srednja.hr.

Marija se trenutačno u Končaru bavi istraživanjem mikromreža. Ona smatra da bi unutar nekoliko godina vlakove i tramvaje u Hrvatskoj mogao pokretati vodik, čime bi se riješio problem određenih područja koja nisu pokrivena elektroenergetskom mrežom.

Na snimci konferencije poslušajte zašto se Marija odlučila za "industrijski" doktorat i kako je postala istraživačicom koja razvija nove tehnologije, dok o studiranju na FER-u kaže sljedeće: "Mislim da puno ljudi ima pogrešnu percepciju o tome, ja sam na FER-u upoznala dvije najbolje prijateljice. U smislu, bit ćete samo s muškima, družit ćete se samo s muškima. Ne, na FER-u je broj cura porastao, ne znam statistički reći, ali jako puno", navela je Marija Mandić.

Autor: Petra Škaberna
Pustite studente da studiraju

Dekan FER-a Vedran Bilas sudjelovao je 3. veljače 2023. u panel raspravi pod nazivom "Obrazovanje i potrebe game development industrije u Hrvatskoj: boljim kadrom do boljeg proizvoda" koja je bila organizirana u sklopu događaja "Gamedev weekend @Algebra 2023".

"Ne možemo biti sebični. Moramo gledati širi interes. Poduzetnici nisu sveci, kao što to nisu ni sveučilišta. Privatne škole, a javne škole posebice, trebale bi provoditi javne politike. Studentski rad je vrlo osjetljiva tema općenito i poslovno-etički vrlo osjetljiva tema. Moja generalna poruka svima koji na to mogu utjecati i koji u tome sudjeluju glasi - pustite studente da studiraju. Student koji je odlučio studirati na zahtjevnom četverogodišnjem ili petogodišnjem tehničkom studiju ima vrlo ozbiljnog posla. Ima dva ECTS-a opterećenja tjedno, što je ekvivalent 60 radnih sati. Student ne može raditi puno radno vrijeme. Ne da to nije dobro, nego on to ne može i, eventualno, ne smije. Poruka poslodavcima, a poruka i studentima - ne dajte nikome da vam otme te godine. Imat ćete vi puno vremena nakon toga raditi za različite poslodavce. Vaše je studentsko vrijeme vrijeme za studiranje", istaknuo je tom prilikom dekan Bilas te dodao da je bolje inzistirati na implementaciji modela plaćenog diplomskog rada. "To postoji svagdje u Europi. Student radi na poslu koji su zajednički definirali fakultet, koji jamči javnom ispravom da je to ekvivalentni posao, i poslodavac koji takav posao daje. Iz perspektive poslodavca, to je prilično zahtjevno. Nisam upoznao baš puno poslodavaca u Hrvatskoj koji su mogli to izvesti."

Pored našeg dekana, sudionici panela bili su dekan Algebre Mislav Balković, suosnivač Nanobita Alan Sumina te direktor Nanobita i predsjednik Croatian Game Development Alliancea Ivan Murat.

Više informacija pročitajte u članku Jutarnjeg lista te na portalu zimo.hr.

Autor: Petra Škaberna
Profesor Jan Šnajder: Prilagodba...

FER-ov stručnjak za umjetnu inteligenciju, prof. dr. sc. Jan Šnajder, komentirao je za tportal.hr utjecaj i upotrebu umjetne inteligencije u obrazovanju, s posebnim osvrtom na megapopularni chatbot ChatGPT.

"Često smo, nerijetko i s razlogom, nezadovoljni jer smatramo da su obrazovni sustavi prespori. Međutim sporost je nekad i prednost. Obrazovanje je enormno složeno, pozadinski fenomeni podučavanja i usvajanja znanja su sofisticirani, broj aktera i uloga u sustavu je vrlo velik, paradigme podučavanja su brojne, a učinci promjena manifestiraju se tek nakon nekoliko desetljeća. ChatGPT može umjesto nas napisati esej, no ako eseje ne pišemo sami, nećemo usvojiti ni vježbati vještinu pisanja ekspozitornog teksta, čitanja radova, istraživanja literature, pisanja na računalu. Istovremeno – a tu je dobro da se promjena događa sporo – obrazovni sustavi polako će se prilagoditi i napraviti svojevrsnu 'trijažu kognitivnih vještina' kako bi se podučavale one koje su potrebne u eri AI-ja", naglašava profesor Šnajder u članku.

Autor: Petra Škaberna
Najbolji prosjek na maturi imaju...

Prema posljednjim podacima Školskog e-Rudnika o državnoj maturi 2022. godine i upisima na fakultete, najbolji prosjek na maturi ostvarili su studenti FER-a, čak 4,46.

Naši brucoši tradicionalno drže prvu poziciju na toj ljestvici. Naime, od kada Ministarstvo znanosti i obrazovanja analizira i objavljuje podatke, FER zauzima prvo mjesto prema prosjeku na državnoj maturi. Tome ide u prilog činjenica da su FER lani upisali učenici s najboljim rezultatima na maturi iz matematike i fizike. Konkretno, 425 od 1000 najboljih matematičara i 507 od 1000 najboljih fizičara upisalo je FER.

U nastavku slijedi nekoliko članaka na tu temu:

Autor: Petra Škaberna
LARES: Matematičkim proračunima do...

U Laboratoriju za sustave obnovljivih izvora energije (LARES) pomoću matematičkih algoritama odlučuje se kako optimalno trošiti energiju u FER-ovom neboderu, uz očuvan komfor korisnika zgrade. Voditelj LARES-a, prof. dr. sc. Mario Vašak u razgovoru za portal egradnja.hr otkriva kakva mjerenja i proračune provodi Laboratorij, kako ih implementirati u zgradama i pritom još pametnije iskoristiti energiju proizvedenu iz nestalnih obnovljivih izvora.

Autor: Petra Škaberna
Profesor Hrvoje Pandžić u emisiji...

Prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić gostovao je u emisiji Hrvatskoga radija Klimatski izazov u kojoj je govorio o klimatskim promjenama, obnovljivim izvorima energije te njezinom skladištenju i distribuciji.

"Otkako se više govori o klimatskim promjenama, svakako je puno veća zainteresiranost za obnovljive izvore energije, za njihovu integraciju u sustav, kao i za digitalizaciju trenutačnog sustava koji je najveći i najkompleksniji sustav koji su ljudi ikad osmislili. Također, danas su sustavi komunikacije dovoljno razvijeni da ih možemo primjenjivati u elektroenergetskom sustavu", smatra profesor Pandžić, koji se u razgovoru osvrnuo i na nedavne probleme visokih cijena električne energije, što je, kako kaže, potaknulo interes investitora za značajniju izgradnju fotonaponskih panela.

"Na Studiju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Šibeniku integriramo strojare, elektrotehničare i računarce. Srednjoškolci stižu svjesni gdje dolaze i svatko od njih na velikoj paleti izbornih predmeta dolazi u dodir sa zaštitom okoliša, ekologijom i obnovljivim izvorima energije", istaknuo je u razgovoru profesor Pandžić, jedan od najcitiranijih znanstvenika u području energetike na svijetu.

Autor: Petra Škaberna
Enpulse - inovacija s FER-a koja...

Enpulse je inovacija koju su razvili istraživači s FER-a Domagoj Badanjak, Alen Hrga, Ivan Pavić i Ivan Sudić u sklopu FER-ovog startup inkubatora SPOCK. U prilogu "Bolja Hrvatska" Nove TV pogledajte kako njihova inovacija može pomoći malim i srednjim poduzetnicima te većim kućanstvima u uštedi energije.

Prilog pogledajte na našem YouTube kanalu ili na portalu zimo.

Autor: Petra Škaberna
Dekan Vedran Bilas: Hightech Croatia...

Kao član žirija tportalove nagrade "Vizionar godine", dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas vjeruje da se Hrvatska može afirmirati kao visokotehnološka destinacija. U kolumni naslova "Hightech Croatia već je stvarnost" pročitajte njegovu viziju razvoja Hrvatske u tom smjeru, a koju, smatra on, znanost i tehnologija već živi godinama!

"Danas u Hrvatskoj ostaješ živjeti i raditi te dolaziš kad ti se nude prilike da se iz nje natječeš s bilo kim na svijetu. Vjerojatno to vrijedi i za druge, ali mi u znanosti i tehnologiji živimo to već godinama. Neki u privatnom i javnom sektoru već su u tome otišli korak dalje i tu vidim priliku za sljedeći veliki iskorak - tako da strateškim pristupom, kao onima za euro ili Schengen, postanemo visokotehnološka destinacija: Hightech Croatia", smatra dekan Bilas.

Autor: Petra Škaberna
Čime se bavi prvi hrvatski deep-tech...

Nuqleus je prvi hrvatski program koji otkriva probleme industrije, predlaže potencijalna rješenja na temelju inovativnih tehnologija i formira interdisciplinarne timove koji validiraju ideje i testiraju njihov poslovni potencijal. Navedeni koncept omogućava razmjenu znanja i dijeljenje resursa između industrije, znanstveno-istraživačkih institucija i startup ekosustava s ciljem pokretanja deep-tech startupa.

Program okuplja izvrsne znanstvenike, gospodarstvenike i studente, a cilj mu je stimulirati mlade ljude na pokretanje inovativnih startupa i rješavanje realnih društvenih i industrijskih problema.

Na povezici ovdje pogledajte gostovanje voditelja projekta Matije Srbića u emisiji Studio 4 te prilog objavljen u Dnevniku HTV-a.

Autor: Petra Škaberna
Profesor Jan Šnajder: Nezaustavljiv...

Danas je većina velikih proboja u području umjetne inteligencije vezana za strojno učenje, pojašnjava prof. dr. sc. Jan Šnajder u članku za 24 sata.

Prema podacima Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, CroAI, trend jačanja primjene umjetne inteligencije vidljiv je i u Hrvatskoj. "Hrvatska ima snažnu tehnološku zajednicu orijentiranu na stvaranje generacija tehnoloških poduzetnika i na integraciju umjetne inteligencije unutar postojećih poslovnih modela. Jedan od elemenata UI-ja koji značajno unaprjeđuju i razvijaju poslovanje u industrijama diljem Hrvatske je machine learning ili strojno učenje", navodi se u članku.

"Predmet Strojno učenje uveden je još 2000. godine. Možda će nekima to zvučati čudno jer se danas sve to prezentira u medijima kao da je od jučer, ali nije. Obično se u znanosti stvari rade mnogo prije nego što postanu popularne u mainstreamu", ističe profesor Šnajder koji taj kolegij na FER-u predaje posljednjih 10 godina.

Autor: Petra Škaberna
FER-ov Centar za umjetnu...

Akademik Sven Lončarić, voditelj Centra za umjetnu inteligenciju FER-a, dao je intervju za Poslovni dnevnik na temu suvremenih trendova i izazova u području umjetne inteligencije i znanosti o podatcima. U članku su predstavljene istraživačke aktivnosti FER-a, posebice Centra za umjetnu inteligenciju, te uvođenje novog profila Znanost o podatcima na diplomskom studiju Računarstvo.

U članku naslova S ogromnim količinama podataka na kraj može izaći samo umjetna inteligencija, profesor Lončarić, koji je prema studiji o znanstvenoj citiranosti Sveučilišta Stanford rangiran u top jedan posto znanstvenika u svijetu u području umjetne inteligencije i analize slike, ističe: "Najveći značaj Centra je u njegovoj dvojakoj istraživačkoj i edukacijskoj ulozi. Kroz brojne projekte u okviru kojih se pomiču granice znanja i stvaraju inovacije za gospodarstvo također se educiraju mladi stručnjaci, doktori znanosti, koji predstavljaju temelj za razvoj hrvatskih poduzeća koji razvijaju proizvode s visokom dodanom vrijednošću temeljene na znanju".

Autor: Petra Škaberna
Aplikacija za učenje znakovnog jezika...

Gestikulator je aplikacija odnosno platforma za učenje hrvatskog znakovnog jezika koju su razvili FER-ovci Nikola Tomažin i Lovro Krčelić. Povodom Međunarodnog dana znakovnih jezika, 23. rujna, HRT je napravio prilog u kojem su Nikola i Lovro pojasnili od kuda ideja za aplikaciju i kome je ona sve namijenjena.

Gestikulator je ranije ove godine osvojio prvo mjesto na najvećem studentskom natjecanju LUMEN, u kategoriji LUMEN Development, a dobitnik je i Rektorove nagrade za ak. god. 2021./2022.

Prilog je dostupan na poveznici ovdje (HRTi, početak u 46:16 minuti).

O Gestikulatoru je i Srednja.hr objavila članak, a možete ga pročitati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Profesor Vedran Bilas na Infobip...

Prof. dr. sc. Vedran Bilas sudjelovao je na panelu pod nazivom "Never Ever Give Up – On Talent" koji se održao 20. rujna 2022. u sklopu konferencije Infobip Shift, najveće developerske konferencije u ovome dijelu Europe.

Tijekom rasprave profesor Bilas se osvrnuo na domaću startup scenu te kako ona utječe na zadržavanje, ali i privlačenje međunarodnih talenata. Pored toga, na panelu se povela diskusija i o društvenoj ulozi tehničkih fakulteta i inženjera koji stasaju na njima te njihovoj povezanosti s industrijom.

Više informacija dostupno je u člancima: Lider i Netokracija.

Autor: Petra Škaberna
Profesor Željko Tomšić komentirao...

U emisiji RTL DIREKTa na temu uštede energije u Europi i Hrvatskoj gostovao je prof. dr. sc. Željko Tomšić, energetski stručnjak FER-a.

Profesor Tomšić objasnio je zašto Vladine mjere dolaze prekasno te istaknuo razliku između uštede energije i energetske učinkovitosti: "Štednja nije energetska učinkovitost. Energetska učinkovitost je da vi dobijete isti komfor, istu uslugu, istu proizvodnju uz manje utrošene energije. A štednja je da imate manji komfor ili manju proizvodnju, dakle da ste u hladnoj sobi u debeloj vesti", objasnio je.

Emisija je dostupna na poveznici: Izmjerili smo temperaturu u bolnici, shopping centru, vlaku i na aerodromu... Evo što smo saznali.

Autor: Petra Škaberna
Najbrži čisti silicijski bipolarni...

O izuzetnom uspjehu naših istraživača iz Laboratorija za mikro i nano elektroniku (MiNEL), razvoju najbržeg čistog silicijskog bipolarnog tranzistora na svijetu, Poslovni dnevnik napisao je priču koju možete pročitati ovdje.

Pored voditelja Laboratorija, prof. dr. sc. Tomislava Suligoja, tim koji radi na ovome projektu čine izv. prof. dr. sc. Marko Koričić, dr. sc. Ivan Berdalović, Lovro Marković, mag.ing., dr. sc. Josip Žilak, dr. sc. Željko Osrečki i Filip Bogdanović, mag. ing.

Iz članka doznajte po kojem principu radi HCBT (Horizontal Current Bipolar Transistor) te na kojim još projektima i istraživanjima rade naši znanstvenici MiNEL-a.

Autor: Petra Škaberna