Popularizacija znanosti

Naš program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Kroz posjete školama, edukacijske radionice za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Uz FER ovaj program suorganiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eSTUDENT.

Program se provodi u suradnji i s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).


Novosti

Na MUZZA tjednu znanosti oko 9.500...

Na MUZZA tjednu znanosti oko 9.500 posjetitelja

Ana Sović

FER je i ove godine sudjelovao na MUZZA tjednu znanosti od 19. do 21. svibnja na Zagrebačkom velesajmu. 

FER su predstavljali:

  • LABUST: Traženje izgubljenog blaga, Istraži podvodni svijet!, Od kuda te gledam? (Luka Mandić, Matko Batoš, Juraj Obradović, Kristijan Krčmar, Vladimir Slošić)
  • ICT-AAC: Aplikacije za edukaciju s proširenom stvarnosti (Matea Žilak, Petra Lončar, Pero Pasković, Tea Krišto, Ivanu Rašan, Željka Car)
  • Edukacijska robotika: Robot skupljač loptica, ASTRO arena (Ante Lasić, Bruna Banić, Viktorija Smlatić, Ana Sović Kržić)
  • LARICS: Roboti farmeri (Milena Jenić, Dean Martinović, Jakob Domislović, Matko Orsag, Viktor Horvat, Marko Kozlik)

Izv. prof. dr. sc. Ana Sović Kržić je sudjelovala na panelu Tehnološka budućnost svijeta: Tko će vladati svijetom – čovjek ili umjetna inteligencija? Ugrožavaju li roboti čovjeka?

Posjet studenata Fakulteta...

Posjet studenata Fakulteta elektrotehnike (FET) iz Tuzle FER-u

Tomislav Jagušt

U četvrtak, 11. svibnja 2023. godine naš fakultet je posjetila grupa studenata s Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli.

Pedesetak studenata druge i treće godine studija, uglavnom sa smjera Elektrotehnika i sistemi konverzije energije dočekala je i pozdravila prodekanica za studente FER-a, izv. prof. dr. sc. Ana Sušac, koja im je ukratko predstavila fakultet, te znanstvenu i nastavnu djelatnost na njemu.

U sklopu posjeta organiziran je i obilazak Zavoda za visoki napon i energetiku te Laboratoriju za sustave obnovljivih izvora energije - LARES i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije - LABUST.

MUZZA tjedan znanosti

MUZZA tjedan znanosti

Ana Sović

Pozivamo sve zainteresirane za znanost da posjete prostore FER-a na II. MUZZA tjednu znanosti od 19. do 21. 5. 2023. na Zagrebačkom velesajmu, paviljon 10A između 10:00 i 19:00 sati. Ulaz je besplatan.

U FER-ovom prostoru možete naći sve o traženju izgubljenog blaga i podvodnom svijetu, edukacijskim aplikacijama zasnovanima na proširenoj stvarnosti, robotu skupljaču loptica, odigrati naše video igre te upoznati robote farmere. Svi izlošci su interaktivni i bit će za svakoga ponešto!

Vidimo se!

Radionice na FER-u u organizaciji...

Radionice na FER-u u organizaciji Istraživačkog centra mladih

Ana Sović

Pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje na događanjima koje organizira udruga Istraživački centar mladih i koji će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Prvi događaj je predavanje pod nazivom "Permanentni magneti", namijenjeno srednjoškolcima koji pokazuju interes za fiziku. Na predavanju će se učiti o prikazu magnetskih sila pomoću magnetskih dipola i magnetizacije te o izvoru magnetizma i kako/zašto stvari postanu magnetima. Bit će prikazani razni primjeri vrsta magneta te će ih sudionici moći isprobati vlastitim rukama. Na kraju predavanja sudionici će više znati o magnetima i njihovoj primjeni u stvarnom životu. Predavanje će se održati 20. 5. 2022. s početkom u 11:00h na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (Unska 3, 10000 Zagreb) u dvorani B5. Prijave se vrše preko linka: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeH6wBOrhSb9IlPqOkEahDekHq5lnkduVD3hy4EYOJjfsGQJw/viewform

Drugi događaj je radionica "Da sam dio koda...", namijenjena učenicima nižih razreda osnovnih škola. Riječ je o radionici kojoj je cilj s sudionicima proći osnove programiranja. Kroz razne interaktivne aktivnosti, sudionicima će se objasniti bazični programerski pojmovi poput varijable, petlje i grananja. Održava se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva 28.7. u 11:00 u učionici A-111, a prijave se vrše preko linka: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSehS8NYESrg3QrBk2JMTAi-NoHvWqmPVpD3C4jLx46n8FtUZw/viewform?usp=sf_link

Treći događaj, AstroPython radionica, namijenjena je srednjoškolcima zainteresiranim za astronomiju i programiranje. Na radionici će se koristiti Konkoly baza podataka i iz nje će se izvući srednja relativna magnituda i period sjaja. U programskom jeziku Pythonu će se iz tih podataka dobiti i apsolutna magnituda zvijezde pomoću koje je moguće izračunati prosječnu udaljenost zvijezda i ujedno starost svemira. Radionica će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva 3.6. u 14:00h u učionici A-209. Prijave se vrše preko linka: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSceQpQgjqwZwFDDNtwfTcn2NNjl-lVaWSkH-koLoStyZ7Iitw/viewform

Sve aktivnosti provode se u sklopu projekta Girls own STEM kojeg provodi udruga Bioteka uz financijsku potporu tvrtke 3M kroz međunarodnu zakladu GlobalGiving, a od prosinca 2022. projektnim donatorima pridružila se i tvrtka MET Croatia Energy.

Sve dodatne informacije o radionicama možete pronaći na web stranici www.icm.hr.

FER na Festivalu znanosti 2023.

FER na Festivalu znanosti 2023.

Tomislav Jagušt

Od 24. do 29. travnja traje ovogodišnji Festival znanosti, najveća domaća manifestacija popularizacije znanosti, koju organizira i koordinira Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba.

Svake godine Festival znanosti poseban naglasak stavlja na neku aktualnu ili zanimljivu temu pa je tako ove godine istaknuta Priroda i društvo, no kao i uvijek, predavanja i radionice na festivalu pokrivaju i razne druge znanstvene teme koje bi mogle biti zanimljive i poučne široj javnosti.

FER je za Festival znanosti pripremio bogat program, predstavit će se s ukupno osam predavanja i radionica koji će se održati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i na FER-u:

Vidimo se na Festivalu znanosti u petak, 28. travnja 2023.!

 

Posjet dječjem vrtiću Poletarac iz...

Posjet dječjem vrtiću Poletarac iz Zagreba

Tomislav Jagušt

U srijedu, 5. travanja 2023. posjetili smo Dječji vrtić Poletarac iz Zagreba. U posjetu, koji je trajao malo više od sat vremena, djeca iz grupe Lavići i njihove odgojiteljice Katarina Jelovečki i Diana Lovrić upoznali su se s dvije vrste obrazovnih robota (Code&Go robot mouse i Codey Rocky) te isprobali neke od njihovih mogućnosti. Mali istraživači su, uz našu i pomoć svojih odgojiteljica, naučili kako isprogramirati robota da pronađe put kroz zadani labirint i dokopa se slasnog komada sira. Također, učili su upravljati obrazovnim robotima pomoću tablet računala i vježbali razne vještine povezane s računalnim razmišljanjem, poput rastavljanja većih zadataka na niz manjih koraka, kreiranja niza povezanih naredbi koje rješavaju neki izazov i sl.

Ova radionica organizirana je u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu, a s ciljem ranog upoznavanja djece sa znanošću i tehnologijom, njihovog demistificiranja i poticanja interesa sudionika za elektrotehniku i računarstvo.

Radionicu su održali Martin Ante Rogošić i Tomislav Jagušt. 

Predavanje o AI za ERASMUS+ učenike

Predavanje o AI za ERASMUS+ učenike

Ana Sović

U srijedu 8. ožujka Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je 20-ak učenika iz III. gimnazije iz Zagreba i iz Španjolske koji su posjetili Hrvatsku u sklopu ERASMUS+ projekta, u pratnji ravnateljice gimnazije i još dvoje nastavnika iz Španjolske. U sklopu posjeta učenici su prisustvovali predavanju o umjetnoj inteligenciji, kroz koje su se upoznali s time što je umjetna inteligencija i gdje je ona sve danas prisutna, a nakon predavanja sudjelovali u kratkoj diskusiji o tome što nam u budućnosti umjetna inteligencija donosi i kako će utjecati na naše živote. Predavanje je održao doc. dr. sc. Marko Đurasević.

Poziv za sudjelovanje na ovogodišnjem...

Poziv za sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu znanosti

Tomislav Jagušt

Ovogodišnji Festival znanosti održat će se od 24. do 29. travnja. Centralna tema je Priroda i društvo, ali se, kao i prijašnjih godina, Festival znanosti bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne široj javnosti.

Pozivamo sve djelatnike i studente da se uključe u aktivnosti Festivala svojim popularno-znanstvenim predavanjem, prezentacijom, radionicom ili izložbom. Tradicionalno, FER-ov dan na Festivalu znanosti je petak (ove godine to je 28. travnja), no datum i vrijeme predavanja/radionice su podložni dogovoru. Aktivnosti se održavaju uživo u Tehničkom muzeju, ali (iznimno) postoji i mogućnost slanja video prezentacije.

Aktivnosti se prijavljuju e-mailom na adresu suza@fer.hr, a krajnji rok za prijave je ponedjeljak, 6. ožujka.

Više