Popularizacija znanosti

Naš program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Kroz posjete školama, edukacijske radionice za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Uz FER ovaj program suorganiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eSTUDENT.

Program se provodi u suradnji i s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).


Novosti

Radionica izrade svjetlećih čestitki...

Radionica izrade svjetlećih čestitki u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Zagrebu

Tomislav Jagušt

U petak, 17. prosinca posjetili smo Osnovnu školu Vladimira Nazora u Zagrebu, gdje smo održali tri jednosatne radionice izrade svjetlećih božićnih čestitki za učenice i učenike drugih razreda. Na radionicama, učenici su uz pomoć LE diode i litijske "coin" baterije sastavili svoj prvi strujni krug te ga uz pomoć voditelja i nastavnica ugradili u papirnatu čestitku koju su prije toga sami obojili.

Na radionicama je sudjelovalo 60 učenika drugih razreda i njihove učiteljice Vesna Žepec, Tanja Omrčen i Ivana Mikec.

Radionice su organizirane u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu, a vodili su ih Gordana Borotić, Bartol Boras, Jure Lopin i Tomislav Jagušt.

Predavanja i radionice o iskustvenoj...

Predavanja i radionice o iskustvenoj kvaliteti VR-a

Tomislav Jagušt

Kako spriječiti mučninu u VR-u? Kako se nositi s mrežnim poteškoćama? Na ova i druga pitanja vezana uz iskustvenu kvalitetu virtualne stvarnosti odgovarale su Irena Oršolić i Sara Vlahović iz MUEXlaba-a, u četvrtak 16. 12. na FER-u na radionici u sklopu Erasmus+ projekta VR science lab. U događaju su sudjelovali srednjoškolci iz Hrvatske, Češke, Turske i Rumunjske.
U sklopu radionica učenici su dobili zadatak osmisliti i prezentirati vlastite ideje za VR aplikacije. A da se uz rad treba malo i zabaviti podsjetio ih je naš mladi istraživač, Krešimir Bačić, koji je izazvao učenike na meč stolnog tenisa – u virtualnoj stvarnosti.

Radionica osnova robotike i...

Radionica osnova robotike i algoritamskog razmišljanja za najmlađe u DV Medveščak

Tomislav Jagušt

U petak, 10. prosinca 2021. posjetili smo Dječji vrtić Medveščak. U posjetu, koji je trajao oko dva sata, djeca iz grupe Zebrice i odgojiteljice Ana Košković i Zorica Mirić upoznali su se s dvije vrste obrazovnih robota (Code&Go robot mouse i Codey Rocky) te isprobali neke od njihovih mogućnosti. Mali istraživači su, uz našu i pomoć svojih odgojiteljica, naučili kako isprogramirati robota da pronađe put kroz zadani labirint i dokopa se slasnog komada sira. Također su naučili kako rastaviti veći zadatak na niz manjih koraka, napisati niz povezanih naredbi koje rješavaju neki izazov, te kako uz pomoć tableta upravljati s jednostavnim robotskim vozilom.

Ova radionica organizirana je u sklopu programa ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu, a s ciljem ranog upoznavanja djece sa znanošću i tehnologijom, njihovog demistificiranja i poticanja interesa sudionika za elektrotehniku i računarstvo.

Radionicu su održali Gordana Borotić i Tomislav Jagušt

Radionice programiranja i robotike u...

Radionice programiranja i robotike u Zlataru

Tomislav Jagušt

U utorak, 7. prosinca 2021, u Osnovnoj školi Ante Kovačića i Srednjoj školi Zlatar u Zlataru održane su tri radionice programiranja i robotike uz pomoć LEGO Spike Prime i Mindstorms EV3 robota. Na radionicama je sudjelovalo oko 55 učenika (40-ak učenika iz OŠ Ante Kovačića i 15 učenika Srednje škole Zlatar), te njihovi nastavnici Nina Posarić iz OŠ Ante Kovačića i Vesna Pisačić iz SŠ Zlatar.

Za neke od osnovaca ova je radionica bila prvi susret s programiranjem LEGO robota, a učenici SŠ Zlatar koji su sudjelovali na sličnim radionicama prošlih godina sad su već iskusni natjecatelji u First LEGO League natjecanju. 

Radionice je vodio Tomislav Jagušt, a organizirane su u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s radionica...

Radionice programiranja i računalnog...

Radionice programiranja i računalnog razmišljanja za volontere GDCK iz Vrbovca

Tomislav Jagušt

U sklopu projekta Rasti uz Znanost, koji FER provodi u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Vrbovec kroz rujan je održano nekoliko "train the trainers" radionica u kojima smo volonterima Crvenog križa iz Vrbovca prenijeli neke od naših iskustava u organiziciji i provođenju STEM radionica za razne uzraste, od vrtića do srednje škole. Sudionici radionica su imali priliku isprobati neke od naših unplugged programming radionica, odigrati društvene igre koje razvijaju računalno i algoritamsko razmišljanje te se okušati u slaganju i programiranju LEGO robota.

Projekt Rasti uz Znanost vodi Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec u partnerstvu s FER-om, Zagrebačkom županijom te osnovnim školama Krunoslava Kutena i Marije Jurić Zagorke i dječjim vrtićem Vrbovec iz Vrbovca. Projekt je dio programa Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a.

Nekoliko fotografija s radionica pogledajte u nastavku obavijesti.

Posjet učenika Osnovne škole Eugena...

Posjet učenika Osnovne škole Eugena Kvaternika iz Velike Gorice FER-u

Tomislav Jagušt

U petak, 1. listopada 2021. godine FER je posjetila grupa učenika iz Osnovne škole Eugena Kvaternika iz Velike Gorice, u pratnji nastavnice Dalije Kager.

U druženju koje je potrajalo tri školska sata, učenici su se upoznali s fakultetom i aktivnostima koje se na njemu provode, posjetili Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS, u kojem ih je Marko Križmančić upoznao s projektom WATCHPLANT, te sudjelovali u radionici programiranja uz pomoć LEGO robota.

Posjet je organizirana u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu, a vodio ga je Tomislav Jagušt.

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.

 

Posjet učenika Srednje škole Jelkovec...

Posjet učenika Srednje škole Jelkovec FER-u

Tomislav Jagušt

Od srijede 8. rujna do petka 10. rujna 2021. godine FER je posjetila grupa učenika i nastavnika iz Srednje škole Jelkovec, a u sklopu projekta STEM tehnologijama za Budućnost Sesveta, koji vodi udruga Zelene i plave Sesvete, a naš fakultet je jedan od partnera. U tri dana učenici i njihovi nastavnici su posjetili dva fakultetska laboratorija, Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije (LARES) i Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) te pohodnili nekoliko radionica robotike i programiranja.
FER su ovom prilikom predstavljali Marko Kovačević, Đula Nađ i Tomislav Jagušt.

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.

Održan FIRST LEGO League

Održan FIRST LEGO League

Ana Sović

U subotu, 29.5.2021. su na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana polufinalna državna robotička natjecanja FIRST LEGO League u organizaciju Hrvatskog robotičkog saveza. Hrvatska je jedna od 110 država svijeta u kojoj se održava ovo natjecanje s ukupno preko 679 000 natjecatelja. Ovogodišnja tema je „RePlay“, a u Hrvatskoj je nastupilo 19 ekipa s 3 do 10 članova starih između 9 i 16 godina. Svaka ekipa nastupila je u četiri kategorije: projekt, temeljne vrijednosti, tehnički intervju i robotska igra. Ocjenjivači i suci su profesori i doktorandi fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Građevinski fakultet, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet, Likovna akademija, Fakultet elektrotehnike i računarstva), Algebre te predstavnici industrije. 

Najbolje 4 ekipe iz svakog polufinala su se plasirale na veliku završnicu 12. 6. 2021. gdje će se boriti između sebe, ali i protiv najboljih ekipa iz Adria regije (Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine).