Popularizacija znanosti

Naš program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Kroz posjete školama, edukacijske radionice za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Uz FER ovaj program suorganiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eSTUDENT.

Program se provodi u suradnji i s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).


Novosti

Završen projekt „Didacta advance –...

Završen projekt „Didacta advance – stručnim i tehničkim znanjima do inovativnih rješenje“

Ana Sović

U okviru Inovacijskih vaučera za MSP-ove Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji FER-a i Didacta advanced.o.o. iz Čakovca proveden je projekt „Didacta advance – stručnim i tehničkim znanjima do inovativnih rješenje“ usmjeren na transfer stručnih i tehničkih znanja potrebnih za izradu i testiranje mobilnih sklopova (robota) u svrhu razvoja nastavnih (didaktičkih) sredstava za obrazovne institucije. Razvijani su i testirani mobilni roboti koristeći sučelje Fischertechnik – Arduino te su povezani s kurikulumom srednjih škola, predmetima koji sadrže nastavne jedinice iz mobilne robotike: robotike, mehatronike ili automatike. Izrađen je model mobilnog robota za simuliranje procesa u proizvodnji s robotskom rukom koji opslužuje mjesto rada sa sirovinama, mobilni robot za kontrolu radnog procesa, mobilni robot za logistiku s mogućnošću kretanja bez vozača u određenom prostoru te mobilni robot za skladištenje s mogućnošću podizanja tereta na visinu poput viličara.

 

Sa strane Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u izradi modela su sudjelovali doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, doktorske studentice Ivana Storjak, mag. ing. i Liljanja Pushkar, mag. ing. te studenti Katarina Ivanković i Vice Ćuška uz pomoć Želimira Bistrovića iz Didacta Advance d.o.o. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Održan četvrti po redu Dan FER-a u...

Održan četvrti po redu Dan FER-a u MIOC-u

Tomislav Jagušt

U ponedjeljak, 9. ožujka 2020. održan je ovogodišnji, četvrti po redu Dan FER-a u MIOC-u, manifestacija čiji cilj je učenike XV. gimnazije iz Zagreba (popularno zvane MIOC) upoznati s mogućnostima studija na FER-u, znanstvenim i stručnim projektima, prilikama za zaposlenje nakon studija, ali i prilikama za druženje i zabavu ili sportske, umjetničke i kulturne aktivnosti koje FER nudi svojim studentima. 

Uz prezentacije niza fakultetskih istraživanja i laboratorija koja je predstavljena u obliku štandova u auli škole, održane su i četiri kraće prezentacije: sam fakultet, pravila upisa, smjerove i predmete učenicima je predstavila prodekanica za nastavu, doc. dr. sc. Mihaela Vranić, Sara Vlahović održala je predavanje "Od miočanske realnosti do virtualne stvarnosti", Ana Sušac održala je predavanje pod nazivom "Prozor u mozak", dok je o "Robotima - mojim najboljim prijateljima" pričao Dario Ljubić.

Novost ove godine bio je Pub kviz s mješavinom pitanja o MIOC-u i FER-u i općeg geeky znanja, na kojem je tijesnu pobjedu odnijela kombinirana ekipa nastavnika XV gimnazije, predvođena nastavnikom informatike Dejanom Dmitrovićem, još jednom dokazavši da su, od učenika MIOC-a i studenata FER-a, veći geekovi samo njihovi profesori. :)

U organizaciji ovogodišnjeg Dana FER-a u MIOC-u sudjelovali su dekan Gordan Gledec, prodekanica Mihaela Vranić, prodekani Mario Vražić i Nikola Mišković, te FER-ovci Dino Bajić, Ivan Bartolec, Ana Fadljević, Ana Filipović, Tomislav Jagušt, Marko Krznarić, Dario Ljubić, Hrvoje Nuić, Dora Penić , Branimir Pervan, Ana Sović Kržić, Ana Sušac, Filip Turčinović i Sara Vlahović.

Nekoliko fotografija s događaja pogledajte u nastavku obavijesti.

Međunarodni dan žena i djevojčica u...

Međunarodni dan žena i djevojčica u znanosti

Ana Sović

Međunarodni dan žena u znanosti se obilježava 11. veljače. FER je ove godine sudjelovao na više događanja u okviru obilježavanja ovog dana s ciljem popularizacije STEM-a za djevojčice (i dječake).

"Gender 4 STEM – Gender aware education and teaching" konferencija je održana u okviru Erasmus + project – 2017-1-LU01-KA201-023926 na Institutu Ruđer Bošković, Zagreb, 6.2.2020. Na konferenciji je doc. dr. sc. Ana Sović Kržić održala predavanje "Summer robotics camp Petica" gdje je opisala primjer dobre prakse ljetnog robotičkog kampa za djevojčice i dječake.

Cjelodnevni program Žene u znanosti: izazovi današnjice održan je u Osnovnoj školi ”Ivana Cankara”, 11.2.2020. U okviru događanja provedena je i panel rasprava za učenice osnovnih škola o tome kako je to biti žena u znanosti. Jedna od sudionica panela bila je i Ana Sović Kržić. Nakon moderirane rasprave koju je vodila Tanja Rudež, djevojčice su postavljale svoja pitanja o raznim područjima znanosti i kako uopće postati znanstvenik.

Predavanja „Primjena sučelja...

Predavanja „Primjena sučelja Fischertechnik – BBC micro:bit u robotici"

Ana Sović

U okviru Inovacijskih vaučera za MSP-ove Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji FER-a i Didacta advanced.o.o. iz Čakovca održana su četiri demonstracijske radionice o novom sučelju koji povezuje Fischertechnik robote s BB micro:bit pločicom. Predavanja se održana na FER-u (18.1.2020.), PMF-u Split (28.1.2020.), Domu mladih Rijeka (8.2.2020.) i Domu tehnike u Osijek (13.2.2020.). Polaznici radionica su bili učitelji, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola te edukatori iz udruga. Na predavanjima je na interaktivan način pokazano kako spojiti senzore i aktuatore na sučelje, kako ih programirati u Blocks i Python programskim jezicima, te je prikazano nekoliko mogućih dizajna robota (pametni semafor, sušilo za ruke, rampa, mobilni robot koji slijedi svjetlo, liniju i izbjegava zidove). Predavanja je održala Ana Sović Kržić. 

Posjet drugih razreda Osnovne škole...

Posjet drugih razreda Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Zagreba FER-u

Tomislav Jagušt

U srijedu, 12. veljače 2020. godine naš fakultet je posjetila grupa od 90 učenika drugih razreda Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Zagreba, u pratnji 6 nastavnica: Martine Vučice, Tatjane Kukić, Kristine Rod, Kristine Barić i Lucije Dolenec.

U dvosatnom druženju, učenici su se upoznali s FER-om i aktivnostima koje se na fakultetu provode te su sudjelovali u tri mini prezentacije/radionice. Prva prezentacija uključivala je različite obrazovne robote koji se koriste na FER-u u sklopu programa ŠUZA i projekta Transformacija robota u edukacijsko sredstvo – TRES. Nakon toga, učenici su isprobali obrazovne robote Thymio i Codey Rocky te rješavali zadatke koji razvijaju algoritamsko i računalno razmišljanje i omogućavaju učenje osnova programiranja bez upotrebe računala.

Posjet je organizirana u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu, a vodili su ga Ivana Storjak, Liljana Pushkar, Tomislav Jagušt i Ana Sović Kržić.

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.

Poziv na sudjelovanje na ovogodišnjem...

Poziv na sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu znanosti

Tomislav Jagušt

Od 20. do 25. travnja 2020. godine održat će se ovogodišnji, 18. po redu Festival znanosti.

Glavna tema festivala ove godine je Kultura znanosti, ali se, kao i prijašnjih godina, Festival znanosti bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne široj javnosti (prošle godine FER se predstavio sa sedam raznovrsnih predavanja i radionica), a tu je i niz prigodnih obljetnica: UN-ov Dan kreativnosti i inovacija (21. travnja), Dan planeta Zemlje (22. travnja), kao i 30 godina od lansiranja Hubble-ovog teleskopa, 125 godina od otkrića X-zraka, 75 godina od prve atomske bombe i 100 godina od rođenja pisca Isaaca Asimova.

Pozivamo sve djelatnike i studente Fakulteta da se uključe u aktivnosti Festivala svojim popularno-znanstvenim predavanjem, prezentacijom, radionicom ili izložbom. Već tradicionalno, FER-ov dan na Festivalu znanosti je petak (ove godine to je 24. travnja), no datum i vrijeme predavanja/radionice su podložni dogovoru. Aktivnosti se prijavljuju e-mailom na adresu suza@fer.hr, a krajnji rok za prijave je petak, 21. veljače.

Održana Noć muzeja 2020 @ FER

Održana Noć muzeja 2020 @ FER

Tomislav Jagušt

Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s udrugom Retro info i ove je godine sudjelovao u organizaciji Noći muzeja, manifestaciji koja je započela 2005. godine u svega nekoliko Zagrebačkih muzeja, a ove godine održala se  na preko 250 lokacija u cijeloj Hrvatskoj i privukla čak 220 000 posjetitelja, od toga nekoliko tisuća i na FER.

Posebne atrakcije ovogodišnje Noći muzeja na FER-u bili su prvo komercijalno serijski proizvedeno računalo na svijetu Commodore PET, preteča svih današnjih "PC kompatibilnih računala" IBM Personal Computer te kolekcija iMac računala, koja su umnogome zaslužna za povratak Apple-a na svjetsku IT scenu. Osim njih, na interaktivnoj izložbi posjetitelji su mogli vidjeti i isprobati razna druga stara mehanička elektronička računala, odigrati neke legendarne računale igre kao što su PongPac-manSpace InvadersTetris, Super Mario, Frogger, Donkey Kong i Galaga, isprobati moderna reizdanja legendarnih retro računala kao što su Minimig, MISTer i C64 Mini, FPGA rekreacije starih igara i računala (NES, Galaksija...), razgledati staru fotografsku opremu, a sve to uz prigodni glazbeni program.

U organizaciji ovogodišnje Noći muzeja, uz FER i Retro info sudjelovali su još i Bee8biteSTUDENT, Klub studenata elektrotehnike - KSET, te Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture - Radiona.

Nekoliko fotografija s događanja pogledajte u nastavku obavijesti.

Predstavljanje FER-a na Danima...

Predstavljanje FER-a na Danima profesionalnog informiranja u Srednjoj školi Krapina

Tomislav Jagušt

U petak, 31. siječnja 2020. u sklopu Dana profesionalnog informiranja učenika u Srednjoj školi Krapina održan je susret učenika završnih razreda s predstavnicima zainteresiranih fakulteta i veleučilišta, na kojem je sudjelovao i naš fakultet.

Uz "štand" na kojem su svi zainteresirani mogli saznati sve o upisima i studiju na FER-u, održano je i kraće predavanje za učenike zainteresirane nastaviti svoje školovanje na našem fakultetu. Osim samih informacija o studiju učenici i nastavnici Srednje škole Krapina mogli su se upoznati sa nekim od aktivnosti koje se provode na FER-u, a dogovorena je i načelna buduća suradnja, kroz posjete učenika ili predavanja i radionice FER-ovih nastavnika u Krapinskoj srednoj školi.

FER je ovom prilikom predstavio Tomislav Jagušt.

U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s događanja.