Popularizacija znanosti

Naš program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Kroz posjete školama, edukacijske radionice za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Uz FER ovaj program suorganiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eSTUDENT.

Program se provodi u suradnji i s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).


Novosti

Posjet studenata Fakulteta...

Posjet studenata Fakulteta elektrotehnike iz Tuzle FER-u

Tomislav Jagušt

U ponedjeljak, 15. travnja 2019. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetila je grupa studenata s Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, u pratnji prodekana za naučno-istraživački rad, prof. dr. Mensura Kasumovića i docenta Marija Pejdanovića.

Četrdesetak studenata 3. godine studija, smjerova Elektrotehnika i sistemi konverzije energije i Elektroenergetske mreže i sistemi dočekala je i pozdravila prodekanica za nastavu FER-a, doc. dr. sc. Mihaela Vranić, koja im je ukratko predstavila fakultet, znanstvenu i nastavnu djelatnost na njemu, kao i mogućnost nastavka studija, tj. upisivanja diplomskog studija na našem fakultetu.

Uz to, organiziran je i posjet dvama laboratorijima - Laboratoriju za sustave obnovljivih izvora energije - LARES i Laboratorij za Internet stvari - IoTLab@FER.

Goste su kroz fakultet i fakultetske laboratorije proveli Hrvoje NovakIvana Podnar Žarko, Mario Kušek, Pavle Skočir, Federico Matteo Benčić, Marko Pavelić i Tomislav Jagušt.

 

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku vijesti.

Radionice programiranja i uvoda u...

Radionice programiranja i uvoda u elektrotehniku u II. osnovnoj školi Bjelovar

Tomislav Jagušt

U srijedu, 10. travnja posjetili smo II. osnovnu školu u Bjelovaru. U sklopu posjeta organizirane su dvije radionice na kojima su se učenici prvih razreda upoznali s osnovnim pojmovima iz područja elektrotehnike i računarstva. U prvom dijelu svake radionice učenici su se upoznali s programiranjem u kvadratnoj mreži (en. graph paper programming) te su napisali niz kraćih programa tj. uputa za pomicanje likova po mreži i rješavanje danog izazova. Nakon toga su učenici uz pomoć LE diode i litijske "coin" baterije sastavili svoj prvi strujni krug te ga uz pomoć voditelja i učiteljica ugradili u papirnatu čestitku koju su sami obojili. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 54 učenika 1a. i 1b. razreda, te njihove nastavnice Snježana Sertić i Andrea Žarec.

Radionice je, uz pomoć nastavnika iz II. osnovne škole u Bjelovaru, vodio Tomislav Jagušt, a organizirane su u sklopu programa ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu, s ciljem ranog upoznavanja djece sa znanošću i tehnologijom, njihovog demistificiranja i poticanja interesa sudionika za elektrotehniku i računarstvo.

Nekoliko fotografija s radionica pogledajte u nastavku obavijesti.

Održan Worldskills Croatia - državno...

Održan Worldskills Croatia - državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola

Ana Sović

27. i 28. ožujka 2019. je na Zagrebačkom velesajmu održano Državno natjecanje Worldskills za učenike srednjih strukovnih škola. Jedna od 44 kategorije bila je međusektorska disciplina Robotika. Član povjerenstva iz reda predstavnika visokih učilišta bila je doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, predstavnica FER-a. Učenici su kroz 2 dana natjecanja dogradili svoje mobilne robote kako bi napunili euro-palete teretom, prihvatili palete te prenijeti ih na kamione. 

Nakon provedenog natjecanja, nagrade su osvojili:

1. Niko Vujić, Vedran Zović - Tehnička škola Pula

2. Karlo Pušić, Vedran Josić - Tehnička škola Bjelovar

3. Adrian Gojević, Ivo Cegnar - Srednja škola Jelkovec

Čestitamo nagrađenim ekipama i očekujemo ih na FER-u.

Fotografije s događanja su u nastavku vijesti.

Sajam čačkorješenja

Sajam čačkorješenja

Ana Sović

Čačkalica je natjecanje namijenjeno djeci viših razreda osnovne škole koje za cilj ima popularizaciju strukovnih zanimanja i ručnog rada općenito. Pokrenuto je u siječnju 2019. i upravo ulazi u svoju završnu fazu odabirom 10 finalista i završnim sajmom Čačkorješenja koje će se održati u nedjelju, 14.4.2019. u Samoboru. FER, kao jedan od partnera, poziva sve zainteresirane da dođu i razgledaju sajam dječjih rješenja za poboljšanje školskog okruženja.

Više na: https://www.čačkalica.hr

Posjet učenika Tehničke škole Ruđer...

Posjet učenika Tehničke škole Ruđer Bošković FER-u

Tomislav Jagušt

U srijedu, 27. 3. naš fakultet posjetili su učenici Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba, u pratnji knjižničarke Ive Štiglić.

Goste je uvodno pozdravila prodekanica za nastavu, doc.dr.sc. Mihaela Vranić, koja je u kraćoj prezentaciji predstavila fakultet te učenike informirala o pravilima upisa, smjerovima, predmetima, mogućnostima stručnih praksi te drugim relevantnim informacijama o FER-u.

U nastavku posjeta, učenici su obišli izloške u sklopu konferencije Drone Days i fakultetsku knjižnicu te sudjelovali u demonstraciji bespilotnih letjelica i mini hidroelektrane u sklopu FER-ovog Zavoda za visoki napon i energetiku.

U organizaciji posjeta sudjelovali su Branka Marijanović, Marsela Polić, Mihaela Vranić, Antun Ivanović, Juraj Oršulić, Mateo Beus, Frano Petric i Tomislav Jagušt.

 

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.

Dan FER-a u MIOC-u 2019.

Dan FER-a u MIOC-u 2019.

Tomislav Jagušt

U ponedjeljak, 11. ožujka 2019. održan je Dan FER-a u MIOC-u, manifestacija čiji cilj je učenike XV. gimnazije iz Zagreba (popularno zvane MIOC) upoznati s mogućnostima studija na FER-u, znanstvenim i stručnim projektima, prilikama za zaposlenje nakon studija, ali i prilikama za druženje i zabavu koje nude FER i studentske udruge koje djeluju na fakultetu.

Sve informacije o fakultetu, pravilima upisa, smjerovima i predmetima učenicima je predstavila prodekanica za nastavu, doc. dr. sc. Mihaela Vranić, nakon čega su održana tri kraća popularno-znanstvena predavanja (FERSat Josip Vuković i Dominik Barbarić, Robotics @ FERMarsela Polić i Juraj PeršićBilo kuda PI svudaTomislav Burić).

Nekoliko fotografija s događaja pogledajte u galeriji slika.

Dan broja Pi

Dan broja Pi

Ana Sović

Povodom dana broja Pi, u četvrtak 14. ožujka 2019., izv.prof.dr.sc. Tomislav Burić sa Zavoda za primijenjenu matematiku posjetio je X. gimnaziju "Ivan Supek" i održao prigodno predavanje "Bilo kuda, broj Pi svuda". Također je prikazana simulacija Buffonovog pokusa te je održano natjecanje u recitiranja decimala broja pi.
 

Prvu proslavu dana broja Pi organizirao je fizičar Larry Shaw u znanstvenom muzeju Exploratorium u San Franciscu 1988. godine. Na ovaj se dan tradicionalno organiziraju razna predavanja i natjecanja vezana uz broj Pi, uz neizostavnu konzumaciju voćnih pita.

Nekoliko fotografija možete pogledati u nastavku vijesti.

CodeClub @ FER - Scratch3 & LEGO...

CodeClub @ FER - Scratch3 & LEGO radionica i podjela diploma za završetak drugog modula

Tomislav Jagušt

U četvrtak i petak, 14. i 15. veljače 2019. godine polaznicima Code Club @ FER radionica podijeljene su diplome za uspješan završetak modula Scratch 2.

Uz podjelu diploma, mali Scratch programeri imali su priliku isprobati novi LEGO Mindstorms EV3 modul u Scratch verziji 3.0, koja se pojavila početkom godine. Učenici su, kombinirajuću nove mogućnosti Scratch programskog jezika i različite LEGO senzore, napravili nekoliko jednostavnih interaktivnih igara i programa.

Redovite Code club @ FER radionice se nastavljaju i dalje, i to četvrtkom i petkom, ovisno o dobnoj skupini.

Više o Code Club pokretu, koji trenutno uključuju preko 10 000 besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu u cijelom svijetu pročitajte na službenim stranicama hrvatskog ogranka Code Cluba, http://codeclubcroatia.org/, a za sva dodatna pitanja oko radionica koje se održavaju na FER-u obratite se porukom elektroničke pošte voditeljima radionica, Ani Šelek i Dariju Ljubiću, na adresu codeclub.fer@gmail.com.


Nekoliko fotografija s radionice pogledajte u nastavku vijesti.