Popularizacija znanosti

Naš program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Kroz posjete školama, edukacijske radionice za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Uz FER ovaj program suorganiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eSTUDENT.

Program se provodi u suradnji i s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).


Novosti

Nastavak projekta Kratki spoj -...

Nastavak projekta Kratki spoj - Device_art festival i gostujuće predavanje Mate Rimca

Tomislav Jagušt

Nakon izložbe u Galeriji Šira, rezultati interdisciplinarnog projekta Kratki spoj, u kojem su sudjelovali studenti i mentori s Akademije likovnih umjetnosti, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Filozofskog fakulteta, trenutno se mogu razgledati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u sklopu 6. po redu međunarodnog festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija, Device_art.

U skloput izložbe, posebno gostujuće predavanje na temu "Spoj tehnologije, znanosti, umjetnosti i strasti – automobili" održat će CEO i osnivač Rimac Automobila, Mate Rimac, i to 21. siječnja u 17 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Projekt "Kratki spoj" interdisciplinarni je obrazovni program koji spaja studente ALU, FER-a i FFZG-a kroz zajednička druženja i niz radionica, a rezultira zajedničkim radom te prigodnim izložbama. Ciljevi projekta su upoznavanje studenata s mogućnostima međusektorskog rada kroz interdisciplinarni pristup umjetničkom stvaranju na razmeđi tehnologije i znanosti te ukazivanje na važnost istraživačkog rada u pozadini stvaranja djela. Studenti FER-a dobit će uvid u mogućnost rada u umjetničkom sektorudok će studenti Akademije proširiti vlastito polje istraživanja u svome radu. Više informacija o projektu možete naći u ovoj obavijesti, a studente i nastavnike zainteresirane za uključivanje u projekt (nakon izložbe i mini turneje po nekolik ogradova u Hrvatskoj, novi krug projekta započinje u svibnju) pozivamo da nam se jave na suza@fer.hr.

Device_art je međunarodni festival koji se od 2004. godine bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti u formatu trijenalnog festivala, kojeg organizira udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse.

5. državni turnir mladih prirodoslovaca

5. državni turnir mladih prirodoslovaca

Tomislav Jagušt

U subotu, 12.1.2019. godine studentska udruga Istraživački centar mladih održava 5. državni turnir mladih prirodoslovaca. Natjecanje će se održat na Fakultetu elektrotehinke i računarstva, s početkom u 10 sati.

Turnir mladih prirodoslovaca je pojedinačno natjecanje za učenike od 12 do 16 godina. Učenici se natječu u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz područja različitih prirodnih znanosti: biologije, kemije, fizike, matematike i informatike. 

Natjecanje je otvoreno za javnost, a raspored Turnira možete pronaći u nastavku obavijesti.

CodeClub @ FER - Božićna radionica

CodeClub @ FER - Božićna radionica

Tomislav Jagušt

U četvrtak i petak, 20. i 21. prosinca 2018. održane su prigodne Božićne radionice za polaznike Code Cluba na FER-u. 

Tom prilikom polaznici radionica upoznali su se s osnovama elektronike i programiranja kroz Arduino uređaje te su kreirali svoje prve jednostavne Arduino projekte -  trepćuća svjetleća dioda (LED) i generiranje zvuka pomoću piezo buzzer-a. Nakon toga, učenici su uz pomoć svjetleće diode i litijske "coin" baterije sastavili mali strujni krug te ga ugradili u papirnatu čestitku koju su sami obojili.

Radionice je vodio Tomislav Jagušt, a organizirane su u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Redovite tjedne Code Club radionice nastavljaju se 17. i 18. siječnja, a s obzirom na činjenicu da je upravo objavljena nova verzija programskog jezika Scratch - Scratch 3.0, ne sumnjamo da polazinke očekuje još mnogo zanimljivih i zabavnih radionica.

Više o Code Club pokretu, koji trenutno uključuju preko 10 000 besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu u cijelom svijetu pročitajte na službenim stranicama hrvatskog ogranka Code Cluba, http://codeclubcroatia.org/, a za sva dodatna pitanja oko radionica koje se održavaju na FER-u obratite se porukom elektroničke pošte voditeljima radionica, Ani Šelek i Dariju Ljubiću, na adresu codeclub.fer@gmail.com.

Radionice programiranja LEGO robota u...

Radionice programiranja LEGO robota u Srednjoj školi Zlatar

Tomislav Jagušt

U ponedjeljak, 17. prosinca 2018. u Srednjoj školi Zlatar održane su dvije radionice programiranja LEGO Mindstorms robota. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 50 učenika (26 učenika iz Osnovne škole Ante Kovačića iz Zlatara i 24 učenika iz Srednje škoel Zlatar), te njihovi nastavnici Damjan Zagorec i Vesna Pisačić iz SŠ Zlatar i Nina Posarić iz OŠ Ante Kovačića.

U dvosatnoj prezentaciji i radionici, učenici su se kratko upoznali s FER-om, istraživanjima i nastavi koja se na FER-u provodi, nakon čega su sastavili jednostavnog robota i programirali ga da obavlja različite zadatke i komunicira s okolinom. Kroz zabavu i igru, učenici su se upoznali s osnovnim konceptima programiranja i algoritamskog pristupa rješavanju problema, te vježbali sposobnost preciznog praćenja zadanih uputa i kolaboracijske vještine.

Radionice je, uz pomoć nastavnika iz Srednje škole Zlatar i Osnovne škole Ante Kovačića, vodio Tomislav Jagušt, a  organizirane su u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.


Nekoliko fotografija s radionica pogledajte u nastavku obavijesti.

Posjet učenika Osnovne Montessori...

Posjet učenika Osnovne Montessori škole "Barunice Dedee Vranyczany" iz Zagreba FER-u

Tomislav Jagušt

U srijedu, 12. prosinca 2018. godine naš fakultet posjetili su učenici Osnovne Montessori škole "Barunice Dedee Vranyczany" iz Zagreba, u pratnji nastavnika informatike Matije Šipeka, prof.

U dvosatnoj prezentaciji i radionici programiranja, učenici su se upoznali s FER-om i imali priliku isprobati nekoliko vrsta  obrazovnih robota (LEGO Mindstorms, Xiaomi MI Builder, STEMI). Nakon toga, učenici su sami sastavili jednostavnog robota i programirali ga da obavlja različite zadatke. Kroz zabavu i igru, učenici su se upoznali s osnovnim konceptima programiranja i algoritamskog pristupa rješavanju problema, te vježbali sposobnost preciznog praćenja zadanih uputa i suradničke vještine.

Radionicu je vodio Tomislav Jagušt, a organizirana je u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.


Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.

Predstavljanje FER-a i radionica...

Predstavljanje FER-a i radionica izrade svjetlećih čestitku u dječjem vrtiću Medveščak

Tomislav Jagušt

U utorak, 11. prosinca posjetili smo Dječji vrtić Medveščak. U posjetu, koji je trajao oko sat vremena, djeca iz predškolske grupe Suncokreti i odgojiteljice Biljana Grujić Sokač i Sanja Sharairi upoznali su se s nekoliko vrsta  obrazovnih robota (LEGO Mindstorms, Xiaomi MI Builder, STEMI) te isprobali neke od njihovih mogućnosti. Nakon toga djeca su uz pomoć LE diode i litijske "coin" baterije sastavili svoj prvi strujni krug te ga uz pomoć voditelja i odgojiteljica ugradili u papirnatu čestitku koju su sami obojili.

Ovo je bila treća radionica za vrtićku djecu organizirana u sklopu programa ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu, a s ciljem ranog upoznavanja djece sa znanošću i tehnologijom, njihovog demistificiranja i poticanja interesa sudionika za elektrotehniku i računarstvo.

Nekoliko fotografija s radionica pogledajte u nastavku obavijesti.

Održan 7. po redu Hour of Code @ FER

Održan 7. po redu Hour of Code @ FER

Tomislav Jagušt

U tjednu Sata programiranja (en. Hour of Code), od 3. do 9. prosinca, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održan je niz aktivnosti za sudionike raznih uzrasta, a s ciljem popularizacije programiranja, algoritamskog razmišljanje, ali i cijelog STEM područja. Radionice osnova programiranja, "Programiranje na lak način", prema službenim materijalima sa Code.org održao je Marko Lohert, i to za dvije dobne skupine, mlađu djecu (8-11 godina) i stariju (12-18 godina). Radionicu slaganja i programiranja LEGO Mindstorms uređaja održali su članovi studentske udruge eSTUDENT, a na radionici su sudjelovali učenici četvrtog razreda O.Š. Ksavera Šandora Gjalskog iz Zagreba s učiteljicom Helgom Mihaljević Jurić. Osim toga, nastavnici FER-a Ana Sušac, Vjeran Gomzi i Tomislav Jagušt gostovali su na Večeri znanostiOŠ Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, gdje su prikazali niz zanimljivih pokusa iz fizike i održali kraću robotičku radionicu.

Sat programiranja najveći je obrazovni događaj na svijetu, na kojem je do sad sudjelovalopreko 100 milijuna učenika iz više od 180 zemalja diljem svijeta. Ovaj događaj djecu uvodi u svijet informatike i programiranja, a osmišljen je tako da demistificira računala i programiranje i pokaže kako baš svatko u samo sat vremena može naučiti osnove programiranja i algoritamskog razmišljanja i rješavanja problema.

Nekoliko fotografija s radionica pogledajte u nastavku obavijesti.

STEM klub "Antonija Novokmet"

STEM klub "Antonija Novokmet"

Ana Sović

U suradnji sa GDi i Hrvatskim robotičkim savezom u Srednjoj školi "Tina Ujevića" Kutina pokrenut je STEM klub "Antonija Novokmet". Tokom ovog semestra održan je niz radionica koristeći različite tehnologije i platforme: LEGO Mindstorms roboti (koji su se posebno svidjeli učenicima osnovnih škola), Arduino, Raspberry Pi i internet stvari (koji se posebno svidio srednjoškolcima), programiranje pokreta One hour of code, te društvena robotička igra RoboRally. Na Lego radionici učenici su sastavili vozilo koje izbjegava sudar. Nakon osnovnog programiranja Arduina (LED i tipkala) učenici su testirali autonomni robot napravljen pomoću Arduina te robot STEMI koji je baziran na Arduinu. Na RPi radionici učenici su vidjeli kako koristeći internet upravljati LED na tuđem RPi te što sve mogu kamera i umjetna inteligencija. U igri RoboRally potrebno je programirati robote kako bi što prije dohvatili zastavicu i pri tome što manje puta bili oštećeni od drugih robota.