Popularizacija znanosti

Naš program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Kroz posjete školama, edukacijske radionice za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Uz FER ovaj program suorganiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eSTUDENT.

Program se provodi u suradnji i s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).


Novosti

Doznajte tko su strip-junaci s FER-a

Doznajte tko su strip-junaci s FER-a

Petra Škaberna

U novim udžbenicima Tehničke kulture za više razrede osnovnih škola nalaze se stripovi s pričama o mladim znanstvenicima, inovatorima i poduzetnicima, među kojima su doc. dr. sc. Ana Sović Kržić i student s FER-a, Ivan Kožar.

Osim što predaje na FER-u, docentica Sović Kržić izuzetno je aktivna u FER-ovom programu za popularizaciju znanosti među djecom i mladima pod nazivom ŠUZA, a posljednjih pet godina obnaša i dužnost predsjednice Hrvatskog robotičkog saveza.

Među suvremenim strip-junacima našao se i FER-ovac Ivan Kožar, student 4. godine, koji je već u šestom razredu počeo eksperimentirati s Teslinim zavojnicama, da bi u srednjoj školi konstruirao veliku muzikalnu Teslinu zavojnicu. Eksperimentiranje ga je dovelo do idućeg izuma, s kojim je osvojio veliki broj odličja i priznanja, a riječ je o univerzalnom bežičnom punjaču za manje baterijske uređaje.  

Strip-priča o Ani Sović Kržić bit će uvrštena u udžbenik za osmi razred, koji će biti dio nastavnog materijala od iduće školske godine, dok je strip o Ivanu Kožaru u udžbeniku za šesti razred i njega već od ove godine učenici koriste u nastavi.

Urednica ovih izdanja, ali i inicijatorica ove sjajne ideje, je učiteljica Tehničke kulture iz zagrebačke Osnovne škole Ivana Cankara, Maja Mačinko, a neka od dobro poznatih imena, koja su u udžbenicima predstavljena na ovaj način, su primjerice i Mate Rimac, Albert Gajšak, Ivan Mrvoš, Kata Marunica te desetak drugih hrvatskih inovatora i znanstvenika.

O ovom hvalevrijednom projektu pisali su već neki mediji, poput: Srednja.hr, Telegram.hr i Bug.

Održano predavanje o VIDI-X

Održano predavanje o VIDI-X

Ana Sović

U suradnji sa časopisom VIDI održano je predavanje i online radionica "Uhvati ritam Valentinova (uz pomoć VIDI-X mikroračunala)". Polaznici radionice su bili stotinjak profesora srednjih i osnovnih škola te njihovih učenika. 

VIDI-X je hrvatsko razvojno mikroračunalo namijenjeno za potrebe učenika i nastavnika. Pomoću njega je moguće razvijati vlastite projekte, upravljati drugim uređajima (npr. pomoću IR) ili igrati retro igre na TFT ekranu u boji osjetljivom na dodir. VIDI-X je pogodnjen ESP32 procesorom, sadrži mnoge ugrađene senzore (npr. senzor temperature, mikrofon i mnoštvo tipki), a ostavlja i mogućnost dodatnog spajanja senzora i aktuatora. Na ovoj radionici korišten je dodatni senzor pulsa. Očitanja senzora su se grafički prikazivala na zaslonu VIDI-X, a napravljen je i program koji crta veliko i malo srce na zaslon u ritmu otkucaja pravog srca osobe spojene na senzor.

Predavanje je održano u okviru suradnje FER-a s VIDI-TO d.o.o. i provedbe Inovacijskog vaučera za MSP-ove, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Europskih strukturnih i investicijskih fondova Operativnog programa konkurentnost i kohezija. U okviru projekta se razvijaju edukacijski materijali za mikroračunalo VIDI X za srednje škole. 

 

Poziv na sudjelovanje na ovogodišnjem...

Poziv na sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu znanosti

Tomislav Jagušt

Nakon što je zbog epidemije koronavirusa prvo odgođen, a na kraju i otkazan Festival znanosti 2020. godine, počele su pripreme za ovogodišnji Festival znanosti, koji bi se, ako prilike to dopuste, održao od 10. do 15. svibnja 2021. godine.

Glavna tema festivala je Kultura znanosti, ali se, kao i prijašnjih godina, Festival znanosti bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne široj javnosti. Primjerice, 2019. godine FER se predstavio sa sedam raznovrsnih predavanja i radionica, a tu je i niz prigodnih obljetnica koje mogu poslužiti kao inspiracija: UN-ov Dan kreativnosti i inovacija (21. travnja), Dan planeta Zemlje (22. travnja), kao i 60 godina leta prvog čovjeka u Svemir, 10 godina od lansiranja rovera Curiosity, 10 godina od potresa i tsunamija koji je izazvao katastrofu u Nuklearnoj elektrani Fukushima, 30 godina od otkrića ugljičnih nanocijevi, itd.

Pozivamo sve djelatnike i studente Fakulteta da se uključe u aktivnosti Festivala svojim popularno-znanstvenim predavanjem, prezentacijom, radionicom ili izložbom. Već tradicionalno, FER-ov dan na Festivalu znanosti je petak (ove godine to je 14. svibnja), no datum i vrijeme predavanja/radionice su podložni dogovoru. Aktivnosti se prijavljuju e-mailom na adresu suza@fer.hr, a krajnji rok za prijave je ponedjeljak, 22. ožujka 2021. godine.

Digitalna Noć muzeja na FER-u

Digitalna Noć muzeja na FER-u

Petra Škaberna

U petak, 29. siječnja održat će se 16. Noć muzeja, nezaobilazna kulturna manifestacija koja se paralelno odvija u gotovo stotinu hrvatskih gradova, a svake godine u (ne samo) muzeje diljem Hrvatske privlači više stotina tisuća posjetitelja.

Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s udrugom Retro info i ove godine, šesti puta zaredom, sudjeluje u Noći muzeja. Iz epidemioloških razloga, ove godine nažalost nismo u mogućnosti organizirati tradicionalnu interaktivnu igraonicu, no pripremili smo zanimljivu "retro" izložbu starih mehaničkih i elektroničkih računala, koja će biti postavljena u auli Fakulteta.

Prozori aule poslužit će kao svojevrsni izlog za muzejske eksponate među kojima će se naći i prvo komercijalno serijski proizvedeno računalo na svijetu - Commodore PET, preteča svih današnjih PC kompatibilnih računala - IBM Personal Computer te kolekcija iMac računala, koja su umnogome zaslužna za povratak Applea na svjetsku IT scenu.

Vjerujemo da će mnogima biti zanimljivo prisjetiti se legendarnih računala, od kojih neka datiraju čak s kraja '70. godina prošloga stoljeća, dok bi mlađe generacije mogle biti zabavljene zamišljajući svoje roditelje kako na muzejskim primjercima računala igraju igrice s "lošom" grafikom.

Izložba će biti postavljena tjedan dana pa pozivamo sve zainteresirane da se prošeću do FER-a i razgledaju izložbu!

Pristup svim digitalnim sadržajima ovogodišnje Noći muzeja mogu se pronaći na službenim stranicama manifestacije - nocmuzeja.hr.

Završen projekt „Didacta advance –...

Završen projekt „Didacta advance – stručnim i tehničkim znanjima do inovativnih rješenje“

Ana Sović

U okviru Inovacijskih vaučera za MSP-ove Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji FER-a i Didacta advanced.o.o. iz Čakovca proveden je projekt „Didacta advance – stručnim i tehničkim znanjima do inovativnih rješenje“ usmjeren na transfer stručnih i tehničkih znanja potrebnih za izradu i testiranje mobilnih sklopova (robota) u svrhu razvoja nastavnih (didaktičkih) sredstava za obrazovne institucije. Razvijani su i testirani mobilni roboti koristeći sučelje Fischertechnik – Arduino te su povezani s kurikulumom srednjih škola, predmetima koji sadrže nastavne jedinice iz mobilne robotike: robotike, mehatronike ili automatike. Izrađen je model mobilnog robota za simuliranje procesa u proizvodnji s robotskom rukom koji opslužuje mjesto rada sa sirovinama, mobilni robot za kontrolu radnog procesa, mobilni robot za logistiku s mogućnošću kretanja bez vozača u određenom prostoru te mobilni robot za skladištenje s mogućnošću podizanja tereta na visinu poput viličara.

 

Sa strane Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u izradi modela su sudjelovali doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, doktorske studentice Ivana Storjak, mag. ing. i Liljanja Pushkar, mag. ing. te studenti Katarina Ivanković i Vice Ćuška uz pomoć Želimira Bistrovića iz Didacta Advance d.o.o. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Održan četvrti po redu Dan FER-a u...

Održan četvrti po redu Dan FER-a u MIOC-u

Tomislav Jagušt

U ponedjeljak, 9. ožujka 2020. održan je ovogodišnji, četvrti po redu Dan FER-a u MIOC-u, manifestacija čiji cilj je učenike XV. gimnazije iz Zagreba (popularno zvane MIOC) upoznati s mogućnostima studija na FER-u, znanstvenim i stručnim projektima, prilikama za zaposlenje nakon studija, ali i prilikama za druženje i zabavu ili sportske, umjetničke i kulturne aktivnosti koje FER nudi svojim studentima. 

Uz prezentacije niza fakultetskih istraživanja i laboratorija koja je predstavljena u obliku štandova u auli škole, održane su i četiri kraće prezentacije: sam fakultet, pravila upisa, smjerove i predmete učenicima je predstavila prodekanica za nastavu, doc. dr. sc. Mihaela Vranić, Sara Vlahović održala je predavanje "Od miočanske realnosti do virtualne stvarnosti", Ana Sušac održala je predavanje pod nazivom "Prozor u mozak", dok je o "Robotima - mojim najboljim prijateljima" pričao Dario Ljubić.

Novost ove godine bio je Pub kviz s mješavinom pitanja o MIOC-u i FER-u i općeg geeky znanja, na kojem je tijesnu pobjedu odnijela kombinirana ekipa nastavnika XV gimnazije, predvođena nastavnikom informatike Dejanom Dmitrovićem, još jednom dokazavši da su, od učenika MIOC-a i studenata FER-a, veći geekovi samo njihovi profesori. :)

U organizaciji ovogodišnjeg Dana FER-a u MIOC-u sudjelovali su dekan Gordan Gledec, prodekanica Mihaela Vranić, prodekani Mario Vražić i Nikola Mišković, te FER-ovci Dino Bajić, Ivan Bartolec, Ana Fadljević, Ana Filipović, Tomislav Jagušt, Marko Krznarić, Dario Ljubić, Hrvoje Nuić, Dora Penić , Branimir Pervan, Ana Sović Kržić, Ana Sušac, Filip Turčinović i Sara Vlahović.

Nekoliko fotografija s događaja pogledajte u nastavku obavijesti.

Međunarodni dan žena i djevojčica u...

Međunarodni dan žena i djevojčica u znanosti

Ana Sović

Međunarodni dan žena u znanosti se obilježava 11. veljače. FER je ove godine sudjelovao na više događanja u okviru obilježavanja ovog dana s ciljem popularizacije STEM-a za djevojčice (i dječake).

"Gender 4 STEM – Gender aware education and teaching" konferencija je održana u okviru Erasmus + project – 2017-1-LU01-KA201-023926 na Institutu Ruđer Bošković, Zagreb, 6.2.2020. Na konferenciji je doc. dr. sc. Ana Sović Kržić održala predavanje "Summer robotics camp Petica" gdje je opisala primjer dobre prakse ljetnog robotičkog kampa za djevojčice i dječake.

Cjelodnevni program Žene u znanosti: izazovi današnjice održan je u Osnovnoj školi ”Ivana Cankara”, 11.2.2020. U okviru događanja provedena je i panel rasprava za učenice osnovnih škola o tome kako je to biti žena u znanosti. Jedna od sudionica panela bila je i Ana Sović Kržić. Nakon moderirane rasprave koju je vodila Tanja Rudež, djevojčice su postavljale svoja pitanja o raznim područjima znanosti i kako uopće postati znanstvenik.

Predavanja „Primjena sučelja...

Predavanja „Primjena sučelja Fischertechnik – BBC micro:bit u robotici"

Ana Sović

U okviru Inovacijskih vaučera za MSP-ove Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji FER-a i Didacta advanced.o.o. iz Čakovca održana su četiri demonstracijske radionice o novom sučelju koji povezuje Fischertechnik robote s BB micro:bit pločicom. Predavanja se održana na FER-u (18.1.2020.), PMF-u Split (28.1.2020.), Domu mladih Rijeka (8.2.2020.) i Domu tehnike u Osijek (13.2.2020.). Polaznici radionica su bili učitelji, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola te edukatori iz udruga. Na predavanjima je na interaktivan način pokazano kako spojiti senzore i aktuatore na sučelje, kako ih programirati u Blocks i Python programskim jezicima, te je prikazano nekoliko mogućih dizajna robota (pametni semafor, sušilo za ruke, rampa, mobilni robot koji slijedi svjetlo, liniju i izbjegava zidove). Predavanja je održala Ana Sović Kržić.