Popularizacija znanosti

Naš program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Kroz posjete školama, edukacijske radionice za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Uz FER ovaj program suorganiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eSTUDENT.

Program se provodi u suradnji i s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).


Novosti

Posjet grupe stranih studenata FER-u

Posjet grupe stranih studenata FER-u

Tomislav Jagušt

U petak, 5. srpnja, u sklopu projekta International Week Zagreb koji vodi studentska udruga Hrvatska studentska asocijacija - HSA, naš fakultet je posjetila grupa od dvadesetak stranih studenata, uglavnom druge i treće godine studija ekonomskih smjerova u svojim matičnim zemljama.

Studente su na FER-u ugostili prof. dr. sc. Željka Car, koja im je prezentirala VR laboratorij na zavodu za telekomunikacije te doc. dr. sc. Vinko Lešić, koji je gostima pokazao Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije - LARES.

International Week Zagreb projekt je Hrvatske studentske asocijacije koji se održava od 1996. godine kao jedno od ukupno 26 takvih događanja u svijetu. Dio je IWCO mreže (International Week Coordinating Organisation) te svake godine na sedam dana pruža dobrodošlicu stranim studentima te ih upoznaje s jedinstvenim hrvatskim načinom života. International Week sastoji se od četiri dijela (business, academic, culture i social) koji osiguravaju da sudionici za vrijeme svog boravka u Lijepoj Našoj steknu znanja o poslovnome svijetu, kulturi i obrazovanju, te uz to dobiju vrijedna poznanstva i razmjenu iskustava s mladim ljudima koji svi dolaze iz različitih pozadina.

Nekoliko fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Projekt Kratki spoj – MI stroj...

Projekt Kratki spoj – MI stroj dobitnik je Rektorove nagrade za ak. godinu 2018./2019.

Tomislav Jagušt

Projekt Kratki spoj – MI stroj dobitnik je Rektorove nagrade u kategoriji "veliki" timski interdisciplinarni umjetnički rad. Nastao je iz kolaboracije triju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: Akademije likovnih umjetnosti, Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva.
Student FER-a Robert Čiček te mentori Tvrtko Mandić i Igor Brkić radili su na dijelu projekta koji je rezultirao MI strojem smještenim u galerijskom prostoru kao unutrašnjosti mehanizma u kojem se odvija opipljiva interakcija posjetioca s MI strojem kao i ona neopipljiva kroz pratioce (konzumente) MI stroja na društvenim mrežama.
MI stroj preko različitih senzora detektira posjetioca u galerijskom prostoru te se time inicira objava na društvenim mrežama. Reakcije na objavu na društvenim mrežama manifestiraju se u kretnjama stroja. Na taj način rad stavlja naglasak na osvještavanje umreženosti u današnjem svijetu, ne-negaciju povezanosti biološkog i tehničkog te novu perspektivu komunikacije čovjeka i stroja.

Projekt "Kratki spoj" interdisciplinarni je obrazovni program koji spaja studente ALU, FER-a i FFZG-a kroz zajednička druženja i niz radionica, a rezultira zajedničkim radom te prigodnim izložbama. Ciljevi projekta su upoznavanje studenata s mogućnostima međusektorskog rada kroz interdisciplinarni pristup umjetničkom stvaranju na razmeđi tehnologije i znanosti te ukazivanje na važnost istraživačkog rada u pozadini stvaranja djela. Studenti FER-a kroz projekt dobivaju uvid u mogućnost rada u umjetničkom sektoru dok studenti Akademije proširuju vlastito polje istraživanja u svome radu. Više informacija o projektu možete naći u ovoj obavijesti, a studente i nastavnike zainteresirane za uključivanje u projekt (novi krug projekta započeo je početkom svibnja) pozivamo da nam se jave na suza@fer.hr.

Završno druženje i podjele diploma...

Završno druženje i podjele diploma polaznicima FER-ovog CodeClub-a

Tomislav Jagušt

U četvrtak, 13. lipnja 2019. godine održano je završno druženje polaznika, roditelja i mentora prve generacije FER-ovih Code Club radionica - CodeClub@FER.

Tridesetak učenika (uglavnom) nižih razreda osnovne škole u dvije su dobne skupine svakog tjedna tijekom cijele godine marljivo učili i radili, te su, osim programiranja u Scratch-u, isprobali i LEGO Mindstorms robote, Arduino uređaje, pa čak i sastavili vlastiti strujni krug tj. svjetleću božićnu čestitku.

Radionice su vodili volonteri, redom bivši ili sadašnji studenti i djelatnici FER-a: Ana Šelek, Dario Ljubić, Luka Pevec, Jurica Vugrin,  Filip Karlo Došilović, Herman Zvonimir Došilović, Karlo Grlić, Josipa Lipovac, Vjekoslav Vargić i Pina Milišić.

Više o Code Club pokretu, koji trenutno uključuju preko 10 000 besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu u cijelom svijetu pročitajte na službenim stranicama hrvatskog ogranka Code Cluba, http://codeclubcroatia.org/, a za sva dodatna pitanja oko radionica koje se održavaju na FER-u obratite se porukom elektroničke pošte voditeljima radionica, Ani Šelek i Dariju Ljubiću, na adresu codeclub.fer@gmail.com.

ICM Summer of Code

ICM Summer of Code

Ana Sović

Ovog ljeta Istraživački centar mladih organizira program “ICM Summer of Code”!

Riječ je o nizu tematskih radionica koje će omogućiti polaznicima da steknu praktično iskustvo u razvoju programskog sustava. Ove godine razvijat će rješenja za pametni grad koristeći razvojnu pločicu Arduino.

Program će biti održan u razdoblju od 22.7. do 28.7. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a detaljni raspored radionica moguće je pronaći na http://icm.hr/soc/soc-2019.pdf

Sudjelovanje na programu je besplatno, a kapacitet ograničen, pa požurite!
Prijavnica je dostupna na https://forms.gle/4QjkmkjWuxL36CpQ7 , a dodatne informacije o projektu su dostupne na web stranici http://icm.hr/soc/

Radionice programiranja i...

Radionice programiranja i algoritamskog razmišljanja te stručni skup u gradu Daruvaru

Tomislav Jagušt

U srijedu, 5. lipnja gostovali smo u Daruvaru, i to u Češkoj osnovnoj školi J. A. Komenskog i Tehničkoj školi Daruvar,  gdje smo sudjelovali u aktivnostima Daruvarske udruge Impress, koje su obuhvatile preko 150 učenika osnovnih i srednjih škola s područja cijele Bjelovarsko-bilogorske županije.

U Češkoj osnovnoj školi održane su dvije 90-minutne radionice programiranja s LEGO robotima na kojima je sudjelovalo 40 učenika, dok je u Tehničkoj školi Daruvar organizirano edukativno druženje učenika Tehničke škole i gostiju iz osnovnih škola sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Učenici osnovnih škola tom su se prilikom upoznali s mogućnostima nastavka obrazovanja u Tehničkoj školi te su se okušali u nekoliko različitih društvenih igara koje razvijaju računalno i algoritamsko razmišljanje, a nadahnute su motivima iz starih računalnih igara.

U popodnevnim satima je u Tehničkoj školi Daruvar održano stručno predavanje i okrugli stol na temu „Lokalna zajednica, škola, učenici i roditelji u STEM-u: primjer dobre prakse u BBBŽ, pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, na kojem je sudjelovao veći broj nastavnika.

Događaj je organizirala udruga Impress Daruvar, koja već nekoliko godina uspješno surađuje s FER-om i programom ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu. Radionice programiranja LEGO robota, obrazovne društvene igre te predavanje o važnosti računalnog razmišljanja u obrazovanju i razvoju učenika održao je Tomislav Jagušt.

 

Nekoliko fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Posjet OŠ Zadarski otoci FER-u

Posjet OŠ Zadarski otoci FER-u

Tomislav Jagušt

U srijedu 22. svibnja 2019. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetila je grupa učenika četvrtih razreda OŠ Zadarski otoci iz Zadra u pratnji učiteljice Jasminke Brižić.

Dvadesetak učenika dočekala je doc.dr.sc. Tamara Petrović koja im je ispričala o robotici na FER-u. Učenici su imali priliku i vidjeti na djelu robote Nao i Pepper te naučiti na koji se način kreću i kako osmatraju okolinu. Nao i Pepper su, kao i uvijek, izazvali oduševljenje učenika te puno zanimljivih pitanja i ideja za primjenu robota.
U pripremi posjeta sudjelovali su Tamara Petrović i Frano Petric.

Nekoliko fotografija pogledajte u nastavku vijesti.

Radionice programiranja LEGO robota u...

Radionice programiranja LEGO robota u Osnovnoj školi Draganići

Tomislav Jagušt

U petak, 24. svibnja 2019. godine u Osnovnoj školi Draganići u Draganiću održani smo radionicu programiranja LEGO Mindstorms robota. Na radionici je sudjelovalo ukupno 26 učenika (uglavnom 5. i 6. razreda), te njihova nastavnica Daniela Orlović.

Na početku dvosatne radionice, učenici su ukratko upoznati s FER-om, a nakon toga su prionuli poslu - sastavili su jednostavnog robota i programirali ga da obavlja različite zadatke te komunicira s okolinom. Kroz zabavu i igru, učenici su se upoznali s osnovnim konceptima programiranja i algoritamskog pristupa rješavanju problema, te vježbali sposobnost preciznog praćenja zadanih uputa i kolaboracijske vještine.

Radionice je, uz pomoć nastavnice iz Osnovne škole Draganići i nekoliko učenika 8. razreda, vodio Tomislav Jagušt, a  organizirane su u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.


Nekoliko fotografija s radionice pogledajte u nastavku obavijesti.

Održano predavanje i radionica o...

Održano predavanje i radionica o programiranju u sklopu projekta Kratki spoj

Tomislav Jagušt

U srijedu, 15. svibnja 2019. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a u sklopu projekta Kratki spoj, održano je predavanje "Uvod u programiranje i algoritamsko razmišljanje", a nakon predavanja i radionica programiranja u jeziku Scratch

Predavanje i radionicu, namijenjene studentima FER-a, Akademije likovnih umjetnosti (ALU) i Povijesti umjetnosti (PUM, FFZG), održao je Robert Čiček, student 3. godine FER-a, i sam uključen u projekt Kratki spoj.

Projekt "Kratki spoj" interdisciplinarni je obrazovni program koji spaja studente ALU, FER-a i FFZG-a kroz zajednička druženja i niz radionica, a rezultira zajedničkim radom te prigodnim izložbama. Ciljevi projekta su upoznavanje studenata s mogućnostima međusektorskog rada kroz interdisciplinarni pristup umjetničkom stvaranju na razmeđi tehnologije i znanosti te ukazivanje na važnost istraživačkog rada u pozadini stvaranja djela. Studenti FER-a kroz projekt dobivaju uvid u mogućnost rada u umjetničkom sektoru dok studenti Akademije proširuju vlastito polje istraživanja u svome radu. Više informacija o projektu možete naći u ovoj obavijesti, a studente i nastavnike zainteresirane za uključivanje u projekt (novi krug projekta započeo je početkom svibnja) pozivamo da nam se jave na suza@fer.hr.

Nekoliko fotografija s predavanja i radionice pogledajte u nastavku obavijesti.