Obavijesti i objave

Doktorski studij uključuje tri ključna događaja po kojima se očituje napredak na doktorskom studiju - kvalifikacijski ispit, javni razgovor i obranu disertacije. Ti događaji su otvoreni za sve zainteresirane i javno se oglašavaju barem sedam dana prije održavanja.
U obavijestima i objavama također možete pronaći informacije o akademskoj mobilnosti i ponudi doktorandskih radnih mjesta.

Obavijesti

Satnica doktorskog studija za zimski semestar akademske godine 2021./2022. objavljena je na poveznici: Satnica - Fakultet elektrotehnike i računarstva (unizg.hr).

Molimo sve koji su upisali predmete da se pridržavaju satnice te budu prisutni na predavanjima.

Predmeti koje je upisalo tri ili manje studenata nisu navedeni u satnici te se, ako na stranici predmeta ne piše drugačije, studenti trebaju javiti predmetnom nastavniku radi dogovora o terminu zajedničkog uvodnog predavanja i individualnih konzultacija.

Autor: Đurđica Tomić Peruško

U okviru FER-ovih seminara za stjecanje generičkih vještina na doktorskom studiju FER-a, 8. i 9. prosinca 2021. godine u dvorani A-202, održat će se seminar "Pretraživanje znanstvenih informacija i publiciranje rezultata istraživanja". Predavanja će se održavati od 16 do 20 sati. Više informacija o seminaru možete pronaći u nastavku obavijesti ("Pročitaj više..." - dolje desno) ili ovdje.

Doktorandi FER-a koji žele sudjelovati na seminaru obvezno se trebaju prijaviti e-poštom na: doktorski.studij@fer.hr. Rok za prijave je 10. studenoga 2021. godine do 13.00 sati.

Broj sudionika seminara ograničen je na 50.

Popis sudionika seminara bit će objavljen na web-stranici seminara dva radna dana nakon isteka roka za prijave.

 

prof. dr. sc. Mislav Grgić, FER
akademik Igor Vlahović, RGNF

 

Autor: Mislav Grgić
INDEKSI - preuzimanje poništenih indeksa

Odlukom dekana FER-a od 1. prosinca 2020. godine, povukli su se iz upotrebe i stavili izvan snage indeksi na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju.

Umjesto u indeksu, evidencija i unos ocjena provodi se putem web-aplikacije Fakulteta i sustava ISVU.

Odluka je donesena na temelju članka 16. Statuta Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Pravilnika o studentskoj ispravi (NN 90/2014) i Pravilnika o vođenju evidencija na visokim učilištima (NN 9/2005).

Poništeni indeksi mogu se preuzeti osobno na šalteru studentske službe od 12.00-14.00 sati svaki radni dan. Pri dolasku na šalter zvati jedan od navednih telefonskih brojeva.

Želite li indeks preuzeti u nekom drugom terminu nazovite i dogovorite se oko termina.

Preuzimanje indeksa za druge moguće je samo uz prethodnu molbu mailom te obavijest o osobi koja će preuzeti indeks. Indekse NE ŠALJEMO poštom.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Stipendije zaklade „British...

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji sa zakladom „British Scholarship Trust“, pozivaju na podnošenje prijave za stipendiju za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima u trajanju od jednog (1) do tri (3) mjeseca tijekom akademske godine 2022./2023. Stipendije su namijenjene kandidatima upisanima na diplomske i poslijediplomske studije, koji do 1. listopada 2021. godine neće navršiti 30 godina. Troškove putovanja  snosit će Agencija za mobilnost i programe EU-a, a troškove boravka „British Scholarship Trust“.

Rok za prijave: 4. ožujak 2022. godine.

Više informacija možete vidjeti na službenim stranicama zaklade „British Scholarship Trust“ te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Autor: Neda Tomaš
VAŽNO! interni rok - Erasmus+...

Kandidati zainteresirani za prijavu na 2. KRUG Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2021./22. trebaju se javiti mail-om doc. dr. sc. Pavlu Skočiru (pavle.skocir@fer.hr), koordinatoru za međunarodnu stručnu praksu na FER-u, 7 radnih dana prije roka za slanje kompletne prijavne dokumentacije radi dogovora.

VAŽNO: postupak prijave je predviđen isključivo elektroničkim putem i oslanja se na pomoć ECTS i IRO koordinatora sastavnica SuZg. Krajnji rok za dostavu je 30. travnja 2022. godine (datum primitka!), odnosno i ranije ovisno o planu početka mobilnosti.

Autor: Neda Tomaš
Studentska stipendija Vulcanus in...

U najavi je natječaj za program Vulcanus in Japan kojeg organizira EU-Japan centar za industrijsku suradnju. Program je usmjeren na studente diplomskog i doktorskog studija prirodnih i tehničkih znanosti sa sveučilišta u Europskoj uniji za jednogodišnje stručno usavršavanje u japanskim tvrtkama. Ovaj jednogodišnji program uključuje četiri mjeseca intenzivnog učenja japanskog jezika i osam mjeseci stažiranja u jednoj od japanskih multinacionalnih kompanija. Za stipendije se mogu prijaviti studenti koji su u trenutku prijave barem na 4. godini studija te doktorski studenti.

Stipendije se odnose na razdoblje od 1. rujna 2022. do 31. kolovoza 2023. godine.

Proces prijave na natječaj trajat će do 20. siječnja 2022. godine.

Više informacija možete vidjeti na službenim stranicama EU-Japan Centre.

Autor: Neda Tomaš
Erasmus+ natječaj za stručne prakse...

Sveučilište u Zagrebu objavilo je 2. KRUG Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2021./22. Natječaj je namijenjen studentima koji sa stručnom praksom žele početi u razdoblju od 1. veljače 2022. do 1. kolovoza 2022. godine.

Završetak mobilnosti je najkasnije 30. rujna 2022. godine.

Rok za online prijave: 30. travnja 2022. u 12:00 sati (ili ranije, ovisno o predviđenom datumu polaska).
Rok za dostavu dokumentacije: 30. travnja 2022. do kraja dana (ili ranije, ovisno o predviđenom datumu polaska).

Više informacija možete vidjeti na službenim stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Neda Tomaš
Natječaj za Erasmus+ KA107 stručnu...

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u ŠVICARSKOJ za RAZVOJ DIGITALNIH VJEŠTINA (tzv. „TRAINEESHIP IN DIGITAL SKILLS”) u okviru Erasmus+ programa Ključne aktivnosti 1 (KA107) za razdoblje mobilnosti od 21. 6. 2021. do 30. 4. 2022.

Natječaj je ograničenog karaktera:

  • vrsta prakse: RAZVOJ DIGITALNIH VJEŠTINA;
  • zemlja u kojoj se obavlja praksa: isključivo ŠVICARSKA.

Na Natječaj se mogu prijaviti redoviti i izvanredni studenti preddiplomskog, diplomskog ili poslijediplomskog studija Sveučilišta u Zagrebu.

NATJEČAJ JE OTVORENOG TIPA: nema roka za prijavu; („first-come, first-served“).

Studenti se trebaju javiti ECTS koordinatoru, doc. dr. sc. Pavlu Skočiru, radi potpisivanja Izjave suglasnosti ECTS koordinatora s predloženom Erasmus+ KA107 digitalnom stručnom praksom.

Rok za dostavu prijavne dokumentacije: najmanje 45 dana prije odlaska na stručnu praksu zaključno do 1. veljače 2022. (za najkraću mobilnost od 2 mjeseca / 60 dana).

Financijska potpora: 700 € / mjesečno + 275 € put (jednokratno).

Više informacija možete vidjeti u nastavku ove obavijesti te na službenim stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Neda Tomaš

Studenti koji su promijenili stipenditora u odnosu na prethodni upis semestra ili godine studije dužni su o tome obavijestiti Fakultet, odnosno dostaviti u Studentsku službu suglasnost novoga stipenditora i izjavu o načinu plaćanja troškova studija.

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Student koji ne upiše semestar time prekida studij, odnosno, gubi status studenta. Student koji želi nastaviti studij nakon prekida treba, uz suglasnost mentora,  podnijeti obrazloženu molbu za nastavak studija. U slučaju zatraženog i odobrenog nastavka studija u propisanom roku, studij se nastavlja prema (moguće i drugačijim) pravilima za generaciju s kojom student nastavlja studij, uz plaćanje dodatnih troškova prema Odluci Fakultetskoga vijeća od 4. srpnja 2018. (stavak III. Odluke).

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Etičko povjerenstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva pripremilo je i objavilo Smjernice za pribavljanje mišljenja Etičkog povjerenstva FER-a vezano uz provođenje istraživanja. Navedeno mišljenje mentor i doktorand trebaju ishoditi za znanstvena istraživanja koja se provode na ili s ljudima ili životinjama, a nisu dio nekog projekta koji (u cjelini) već ima sva potrebna mišljenja i odobrenja. Posebno napominjemo da je mišljenje Etičkog povjerenstva potrebno i ako se u istraživanju koriste samo "gotovi" podaci, primjerice, otvorene ili javno dostupne baze medicinskih podataka ili snimki bioloških signala. U tom slučaju, važno je da su predmetni podaci ili baza (snimki, signala, ...) bili izvorno prikupljeni na etičan način, uz odgovarajuća odobrenja (ustanove, ispitanika).

Autor: Đurđica Tomić Peruško
FER povlači iz uporabe indekse na...

Odlukom dekana FER-a od 1. prosinca 2020. godine, povlače se iz upotrebe i stavljaju izvan snage indeksi na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju, a kao službena isprava koristit će se studentska iskaznica.

Umjesto u indeksu, evidencija i unos ocjena provodit će se putem web-aplikacije Fakulteta i sustava ISVU.

Odluka je donesena na temelju članka 16. Statuta Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Pravilnika o studentskoj ispravi (NN 90/2014) i Pravilnika o vođenju evidencija na visokim učilištima (NN 9/2005) te stupa na snagu danom donošenja.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
3. krug Natječaja za stručnu praksu...

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je 3. krug Natječaj za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u ŠVICARSKOJ za RAZVOJ DIGITALNIH VJEŠTINA (tzv. „TRAINEESHIP IN DIGITAL SKILLS”) u okviru Erasmus+ programa Ključne aktivnosti 1 (KA107) za razdoblje mobilnosti od 1. 9. 2020. do 31. 5. 2021.

Natječaj je ograničenog karaktera:

  • vrsta prakse: RAZVOJ DIGITALNIH VJEŠTINA;
  • zemlja u kojoj se obavlja praksa: isključivo ŠVICARSKA.

Na Natječaj se mogu prijaviti redoviti i izvanredni studenti sveučilišnog ili stručnog studija Sveučilišta u Zagrebu, na preddiplomskoj, diplomskoj ili poslijediplomskoj razini.

Rok za online prijave: Natječaj je otvorenog tipa (nema roka) – studentima koji ispunjavaju uvjete Natječaja sredstva će se dodjeljivati prema redoslijedu zaprimanja prijava („first-come, first-served“).

Rok za dostavu prijavne dokumentacije: najmanje 45 dana prije odlaska na stručnu praksu.

Financijska potpora: 700 € / mjesečno + 275 € put (jednokratno).

Više informacija možete vidjeti u nastavku ove obavijesti te na službenim stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Neda Tomaš
Doktorskom studiju FER-a dodijeljena...

Na svečanosti održanoj u srijedu, 8. studenoga 2017. godine u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek u nazočnosti rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa uručila je oznaku visoke razine kvalitete FER-ovom doktorskom studiju Elektrotehnika i računarstvo. Oznaku visoke razine kvalitete doktorskog studija preuzeo je dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Osim FER-a, oznaku visoke kvalitete dobili su sa Sveučilišta u Zagrebu i Doktorski studij Farmaceutsko-biokemijske znanosti Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta te Doktorski studij Veterinarske znanosti Veterinarskoga fakulteta.

U obrazloženju priznanja, uz dugu povijest FER-a navode se kao prednosti istaknute bogate istraživačke referencije, financiranje, snažni međunarodni programi i veliki broj projekata u sklopu programa istraživačkog Obzor 2020. Posebno je istaknuta povezanost fakulteta s gospodarstvom te dobri istraživački laboratoriji i oprema. Istraživačke teme doktoranada usklađene su s međunarodnim trendovima, a fakultet aktivno i organizirano radi na privlačenju studenata za doktorski studij.

Autor: Alan Vukić

U skladu s člankom 3. stavak (5) Pravilnika o doktorskom studiju FER-a, materijali za redovite sjednice Odbora za doktorske studije zaprimaju se najkasnije pet radnih dana prije sjednice.

Materijali se mogu predati na šalteru Studentske službe ili poštom.

  • Materijali za predaju na šalteru Studentske službe zaprimat će se tijekom uredovnog vremena za studente, svakoga radnoga dana od ponedjeljka do petka od 12 do 14 sati.
  • Materijali poslani poštom također moraju biti zaprimljeni najkasnije pet radnih dana prije sjednice.

Datumi redovitih sjednica Odbora za doktorske studije objavljeni su u kalendaru sjednica za akademsku godinu.

Za sve dodatne upite u vezi doktorskoga studija, slobodno nam se obratite putem adrese elektroničke pošte doktorski.studij@fer.hr.

Autor: Mirjana Grubiša

Fakultetsko vijeće FER-a na svojoj 679. sjednici održanoj dana 4. srpnja 2018. donijelo je Odluku o plaćanju dodatnih troškova na Doktorskom studiju.

Autor: Mirjana Grubiša

Repozitorij