Obavijesti i objave

Doktorski studij uključuje tri ključna događaja po kojima se očituje napredak na doktorskom studiju - kvalifikacijski ispit, javni razgovor i obranu disertacije. Ti događaji su otvoreni za sve zainteresirane i javno se oglašavaju barem sedam dana prije održavanja.
U obavijestima i objavama također možete pronaći informacije o akademskoj mobilnosti i ponudi doktorandskih radnih mjesta.

Obavijesti

Satnica predavanja na doktorskom studiju za ljetni semestar ak. god. 2023./2024. objavljena je i dostupna na stranici:

 https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij/nastava/satnica

gdje se mogu pratiti i promjene satnice. Kolegiji koje je upisalo tri ili manje studenata nisu navedeni u satnici te se, ako na stranici predmeta ne piše drugačije, studenti trebaju javiti predmetnom nastavniku radi dogovora o terminu zajedničkog uvodnog predavanja i individualnih konzultacija.

Uz satnicu kolegija objavljeni su i termini generičkih vještina na koje se prijavljujete slanjem maila naslovljenog: Naziv generičke vještine - prijava na mail: doktorski.studij@fer.hr

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Seminar o poduzetništvu u ljetom semestru akademske godine 2023./2024. održat će se u 

utorak 14. svibnja 2024. godine, od 14.00 do 17.30 sati u dvorani B-2.

Za sudjelovanje na Seminaru, doktorski studenti se obvezno trebaju prijaviti putem elektroničke pošte na doktorski.studij@fer.hr najkasnije do 6.5.2024.

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Seminar za stjecanje generičkih vještina “Etika autonomnih i inteligentnih sustava” održat će se od 7. do 9. svibnja 2024. (utorak, srijeda i četvrtak), u terminu od 16:00 do 18:00. sati.

Učionice A-301 (7. svibnja), A-302 (8. svibnja) i A-301 (9. svibnja).

Prijavljujete se na radionicu slanjem maila prijave na email: doktorski.studij@fer.hr najkasnije do 30.4.2023.

Možete se prijaviti samo na jednu radionicu ako želite međutim OBAVEZNO je sudjelovanje na sve tri radionice kako bi vam se generička vještina evidentirala kao odslušana.

 

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Određeni su datumi Radionica o znanstvenom publiciranju 1

1. radionica - 'Kako se motivirati za pisanje znanstvenog rada?' održati će se  u utorak 30. travnja 2024. od 16.30-18.30 h u Sivoj vijećnici

2. radionica - 'Kako uspješno komunicirati, surađivati i publicirati s mentorom?' održati će u četvrtak 2. svibnja 2024. od 16.30-18.30 h u Sivoj vijećnici

3. radionica - 'Kako komunicirati s urednicima časopisa i uspješno odgovoriti na primjedbe recenzenata?' održat će u petak 3. svibnja 2024. od 16.30-18.30 h u Sivoj vijećnici

Možete se prijaviti samo na jednu radionicu ako želite međutim OBAVEZNO je sudjelovanje na sve tri radionice kako bi vam se generička vještina evidentirala kao odslušana.

Prijavljujete se na radionicu slanjem maila prijave na doktorski.studij@fer.hr najkasnije do 26.4.2023.

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Seminar "Upravljanje vremenom" održat će se 24. i 25. travnja 2024. od 16:15 h do 19 h u predavaonici D-259.

Za sudjelovanje na Seminaru zainteresirani doktorski studenti trebaju se prijaviti putem elektroničke pošte na doktorski.studij@fer.hr najkasnije do 22. travnja 2024. godine.

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Obavještavamo vas da je otvoren probni pristup bazama Inspec i eBook ITCore Subscription Collection putem platforme EBSCOHost.

Inspec je baza znanstvenih radova koja obuhvaća širok spektar istraživačkih radova, časopisa, radova s konferencija i patenata iz područja inženjeringa, tehnologije i prirodnih znanosti. Baza eBook ITCore Subscription Collection uključuje 4400 e-knjiga cijenjenih izdavača kao što su Elsevier, IOS press, MIT Press, Nova Science i Wiley koje pokrivaju širok raspon tema iz tehničkih znanosti.

Probni pristup traje do 30. travnja 2024. godine, a bazama možete pristupiti ovdje.

Direktna poveznica: https://www.fer.unizg.hr/intranet/obavijesti_djelatnicima?@=2zsbm#news_10172

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Pristup bazama

Članovima hrvatske akademske zajednice osiguran je pristup bazama podataka na temelju Sporazuma o suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Pristup svim pretplaćenim elektroničkim izvorima informacija s računala matične institucije osiguran je izravno putem IP adresa računala, a izvan IP opsega institucije putem Proxy servera. Proxy mogu koristiti svi članovi hrvatske akademske zajednice koji imaju otvoren AAI@EduHr korisnički račun te se pomoću njega prijavljuju na proxy server. Proxyju se pristupa putem Portala elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu, a na istoj stranici se pristupa svim bazama podataka s nacionalnom licencijom u Republici Hrvatskoj.

Više o pretplaćenim bazama možete pročitati ovdje.

Autor: Marko Tucaković

Poštovani doktorandi i mentori,

Rok za prijavu sažetaka na osmi Simpozij studenata doktorskih studija Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (8. SSDS) produžen je do 1. ožujka 2024. godine. Prijave su moguće putem službene web stranice Simpozija (https://phdss.pmf.unizg.hr/), a za sudjelovanje na Simpoziju nema kotizacije.

8. Simpozij će se održati od 26. do 27. travnja 2024. godine na Fizičkom i Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu (Bijenička cesta 32 i Horvatovac 102a).

U prilogu možete pronaći Poziv s dodatnim informacijama.

Za više informacija o prijavama i programu 8. Simpozija pratite naš web (PhD Student Symposium) te društvene mreže Instagram (@phdsspmf), X (@phdsspmf) i Facebook (Faculty of Science PhD Student Symposium).

Za sve upite slobodno nam se javite na mail: phdss@pmf.hr.

Srdačan pozdrav,

Organizacijski odbor Simpozija

__________________________________________________________________________________________

Dear doctoral students and mentors,

The deadline for abstract submission for the eighth Faculty of Science PhD Student Symposium (8th PhDSS) has been extended to March 1st, 2024. Please submit your abstract via the Symposium’s official website (https://phdss.pmf.unizg.hr/). As in previous years, there is no participation fee for joining the Symposium.

8th PhDSS will be held on 26th and 27th of April 2024, at the Physics and Chemistry Departments of the Faculty of Science in Zagreb, Croatia (Bijenička cesta 32 and Horvatovac 102a).

Enclosed with this email, you will find the Invitation containing all necessary information.

For more details about registrations and the Symposium program, please visit our website (PhD Student Symposium) and social media profiles Instagram (@phdsspmf), X (@phdsspmf), and Facebook (Faculty of Science PhD Student Symposium).

Should you have any questions, do not hesitate to contact us at phdss@pmf.hr.

Kind regards,

Organizing Committee of the Symposium

Autor: Đurđica Tomić Peruško

U okviru FER-ovih seminara za stjecanje generičkih vještina na doktorskom studiju FER-a, 5. i 6. prosinca 2023. godine, održat će se seminar "Pretraživanje znanstvenih informacija i publiciranje rezultata istraživanja". Predavanja će se održavati od 15 do 19 sati. Više informacija o seminaru možete pronaći u nastavku obavijesti ("Pročitaj više..." - dolje desno) ili ovdje.

Doktorandi FER-a koji žele sudjelovati na seminaru obvezno se trebaju prijaviti e-poštom na: doktorski.studij@fer.hr. Rok za prijave je 13. studenoga 2023. godine do 13.00 sati.

Broj sudionika seminara ograničen je na 50.

Popis sudionika seminara bit će objavljen na web-stranici seminara dva radna dana nakon isteka roka za prijave.

 

prof. dr. sc. Mislav Grgić, FER
akademik Igor Vlahović, RGNF

Autor: Mislav Grgić

Postupak ocjene i obrane ne može se započeti prije upisa ocjene za 3. godinu Istraživačkog seminara.

Uvjet za upis godine je sudjelovanje na Danu doktorata sa posterom. Dakle sudjelovanje na Danu doktorata nije izbor već vaša obaveza kako bi mogli upisati navedenu ocjenu.

Sudjelovanje na Danu doktorata može se odgoditi za idući termin Dana doktorata iz opravdanih razloga (mirovanje studija, duža bolest...) Radne obaveze nisu razlog za oslobađanje od obaveze sudjelovanja na Danu doktorata.

Iznimno (ako je vrlo kratak rok od odobravanja teme na Senatu do predaje rada na ocjenu) može se odobriti predavanje u sklopu istraživačkog seminara javno dostupno svima upisanima na istraživački seminar. Tu se ne broje aktivnosti i radionice izvan FER (jer nisu dostupne svima) - to se ako je oglašeno na stranicama istraživačkog seminara može računati kao dodatni bod doktorandu.

Vodite računa da je ova mogućnost iznimka, a ne pravilo te ako niste predali rad na ocjenu prije no što ste pozvani na Dan doktorata bez obzira na vaše izlaganje u sklopu istraživačkog seminara dužni ste sudjelovati na Danu doktorata posterom.

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Znanstveno izdavaštvo posljednjih se godina sve više suočava s problemom predatorskih časopisa i izdavača. Predatorski su časopisi publikacije koje se predstavljaju kao znanstveni časopisi, ali se ne pridržavaju strogih standarda tradicionalnog znanstvenog izdavaštva kao što su recenzijski postupak ili urednička kontrola. Cilj je izdavača predatorskih časopisa navesti znanstvenike da upravo kod njih objavljuju rezultate svojih istraživanja, a to čine agresivnim marketingom, lažnim metrikama, imitiranjem uglednih znanstvenih časopisa te jamčenjem brze objave članaka uz financijsku naknadu.

Objavljivanje radova u predatorskim časopisima može imati ozbiljne posljedice i za autore i za institucije u kojima rade pa je iznimno važno upoznati se s rizicima koje takvi časopisi predstavljaju. Ako želite doznati više o problemu predatorskih časopisa, preuzmite infografiku koju je pripremila Središnja knjižnica FER-a, a za sva dodatna pitanja obratite nam se na e-adresu ferlib@fer.hr.

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Studenti koji su promijenili stipenditora u odnosu na prethodni upis semestra ili godine studije dužni su o tome obavijestiti Fakultet, odnosno dostaviti u Studentsku službu suglasnost novoga stipenditora i izjavu o načinu plaćanja troškova studija.

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Student koji ne upiše semestar time prekida studij, odnosno, gubi status studenta. Student koji želi nastaviti studij nakon prekida treba, uz suglasnost mentora,  podnijeti obrazloženu molbu za nastavak studija. U slučaju zatraženog i odobrenog nastavka studija u propisanom roku, studij se nastavlja prema (moguće i drugačijim) pravilima za generaciju s kojom student nastavlja studij, uz plaćanje dodatnih troškova prema Odluci Fakultetskoga vijeća od 4. srpnja 2018. (stavak III. Odluke).

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Etičko povjerenstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva pripremilo je i objavilo Smjernice za pribavljanje mišljenja Etičkog povjerenstva FER-a vezano uz provođenje istraživanja. Navedeno mišljenje mentor i doktorand trebaju ishoditi za znanstvena istraživanja koja se provode na ili s ljudima ili životinjama, a nisu dio nekog projekta koji (u cjelini) već ima sva potrebna mišljenja i odobrenja. Posebno napominjemo da je mišljenje Etičkog povjerenstva potrebno i ako se u istraživanju koriste samo "gotovi" podaci, primjerice, otvorene ili javno dostupne baze medicinskih podataka ili snimki bioloških signala. U tom slučaju, važno je da su predmetni podaci ili baza (snimki, signala, ...) bili izvorno prikupljeni na etičan način, uz odgovarajuća odobrenja (ustanove, ispitanika).

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Doktorskom studiju FER-a dodijeljena...

Na svečanosti održanoj u srijedu, 8. studenoga 2017. godine u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek u nazočnosti rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa uručila je oznaku visoke razine kvalitete FER-ovom doktorskom studiju Elektrotehnika i računarstvo. Oznaku visoke razine kvalitete doktorskog studija preuzeo je dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Osim FER-a, oznaku visoke kvalitete dobili su sa Sveučilišta u Zagrebu i Doktorski studij Farmaceutsko-biokemijske znanosti Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta te Doktorski studij Veterinarske znanosti Veterinarskoga fakulteta.

U obrazloženju priznanja, uz dugu povijest FER-a navode se kao prednosti istaknute bogate istraživačke referencije, financiranje, snažni međunarodni programi i veliki broj projekata u sklopu programa istraživačkog Obzor 2020. Posebno je istaknuta povezanost fakulteta s gospodarstvom te dobri istraživački laboratoriji i oprema. Istraživačke teme doktoranada usklađene su s međunarodnim trendovima, a fakultet aktivno i organizirano radi na privlačenju studenata za doktorski studij.

Autor: Alan Vukić

U skladu s člankom 3. stavak (5) Pravilnika o doktorskom studiju FER-a, materijali za redovite sjednice Odbora za doktorske studije zaprimaju se najkasnije pet radnih dana prije sjednice.

Materijali se mogu predati na šalteru Studentske službe ili poštom.

  • Materijali za predaju na šalteru Studentske službe zaprimat će se tijekom uredovnog vremena za studente, svakoga radnoga dana od ponedjeljka do petka od 12 do 14 sati.
  • Materijali poslani poštom također moraju biti zaprimljeni najkasnije pet radnih dana prije sjednice.

Datumi redovitih sjednica Odbora za doktorske studije objavljeni su u kalendaru sjednica za akademsku godinu.

Za sve dodatne upite u vezi doktorskoga studija, slobodno nam se obratite putem adrese elektroničke pošte doktorski.studij@fer.hr.

Autor: Mirjana Grubiša

Fakultetsko vijeće FER-a na svojoj 679. sjednici održanoj dana 4. srpnja 2018. donijelo je Odluku o plaćanju dodatnih troškova na Doktorskom studiju.

Autor: Mirjana Grubiša

Repozitorij