Novosti i obavijesti

Putovanje u dubine podvodnih sustava...

Putovanje u dubine podvodnih sustava i tehnologija

16. 5. 2024. u 14:20,
Petra Škaberna

Pozivamo vas na svečano otvorenje izložbe " Putovanje u dubine podvodnih sustava i tehnologija " , koja će se održati 23. svibnja 2024. godine, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla , s početkom u 11 sati. Duboko udahnite i zaronite u svijet podvodne robotike, autonomnih sustava i tehnologija. Pridružite nam se na putovanju kroz dubine mora i oceana, na kojemu ćemo vam predstaviti neke od inovacija koje su omogućile ljudima istraživanje i interakciju s tajnovitim podvodnim svijetom i njegovim stanovnicima. Od autonomnih brodova i ronilica, sve do najnovije inovativne istraživačke opreme, ova izložba predstavlja otkrića koja značajno unaprjeđuju naše razumijevanje podvodnog svijeta te revolucionarizirati pomorsku industriju. Izložba je ostvarena u sklopu FER-ovog projekta UWIN - LABUST , a u suradnji Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije ( LABUST ) i Sveučilišta u Haifi, Zavoda za pomorske tehnologije, Laboratorija za podvodnu akustiku i navigaciju ( ANL-Haifa ). Registracija je obavezna. Molimo da se registrirate najkasnije do podneva, 21. svibnja, putem poveznice .

FER-ovi istraživači uključeni u jedno...

FER-ovi istraživači uključeni u jedno od najnaprednijih svjetskih istraživanja tehnologije procesora superračunala

14. 5. 2024. u 15:41,
Petra Škaberna

Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi ( eng. European High Performance Computing Joint Undertaking - EuroHPC JU ) finaliziralo je ugovor vrijedan 273 milijuna eura za nabavu JUPITER-a ( eng. Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research ), prvog EuroHPC egzaskalarnog računala. JUPITER će se realizirati suradnjom Evidena i ParTeca, a bit će instaliran u njemačkom centru Forschungszentrum Jülich. "Mozak" cijelog sustava bit će novi Rhea procesori opće namjene tvrtke SiPearl koji su dizajnirani u Europi, p ri čemu je FER jedan od ključnih partnera SiPearla u postupku dizajna i verifikacije tih procesora . "Na FER-u smo ponosni sudjelovati na jednom od najnaprednijih svjetskih istraživanja tehnologije procesora superračunala, kao partneri s vodećim europskim industrijskim i istraživačkim organizacijama poput SiPearla, Evidena, Barcelona Supercomputing Centera i drugih kako bismo stvorili prvi europski procesor opće namjene za superračunala. Partnerstvo sa SiPearlom omogućilo nam je da radimo s vrhunskim stručnjacima industrije na dizajnu i verifikaciji proizvoda koji će postati globalno jedna od najjačih i najnaprednijih porodica procesora. Biti članom projekta Europske inicijative za procesor kojega financira EuroHPC JU omogućuje nam da surađujemo s najboljim stručnjacima, dijelimo ideje i rješenja, a i da FER ostane prepoznat na globalnoj istraživačkoj sceni", rekao je Mario Kovač, profesor i voditelj FER-ovog Istraživačkog centra za arhitekture i aplikacije računala visokih performanci . 

Studijska posjeta europskih...

Studijska posjeta europskih institucija na temu uključivanja i raznolikosti

29. 11. 2022. u 09:00,
Katarina Mandarić

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) u suradnji s partnerskim nacionalnim Erasmus+ agencijama (Austrijom, Estonijom, Finskom, Maltom, Rumunjskom i Italijom) ugostila je i organizirala trodnevni seminar "Embrace Inclusion & Diversity in your Erasmus+ projects" (LTE) od 15. do 17. studenoga 2022. godine. Seminar je bio namijenjen koordinatorima i članovima tima projekata Erasmus+ čije područje djelovanja je vezano za odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Seminar je ugostio gotovo 70 sudionika iz cijele Europe. Cilj seminara je bio podići svijest o uključivanju i raznolikosti te o uključivanju sudionika s manje prilika u Erasmus+ projekte. Cjelokupni program i fotografije s događaja nalaze se u nastavku obavijesti.

Druga sezona urbanog vrta na FER-u

Druga sezona urbanog vrta na FER-u

19. 5. 2022. u 13:46,
Katarina Mandarić

S obzirom na odličan uspjeh urbanog vrta postavljenog prošle godine, članovi Laboratorija za Internet stvari ove su godine postavili još veći urbani vrt u dvorištu FER-a! Senzori će i ovoga puta pratiti stanje rajčica i paprika koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu , a cilj je uz pomoć prikupljenih podataka sa senzora, stanje biljke i urod, utvrditi utjecaj odabranog supstrata kojim je jedan dio sadnica obogaćen. Vrt je postavljen u okviru projekta “ IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi “, trogodišnjeg istraživačkog interdisciplinarnog projekta u području pametne poljoprivrede koji je započeo u ožujku 2020. godine te je sada u posljednjoj godini. Provodi ga FER u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT) i Poljoprivrednim institutom Osijek (PIO). Podsjetite se kako je prošle godine proteklo postavljanje vrta i senzora, ovdje . Video o urbanom vrtu, snimljen u rujnu 2021. godine, pogledajte ovdje. Više o projektu saznajte ovdje . Više fotografija s postavljanja vrta ove godine nalazi se u nastavku obavijesti.

Više