Novosti i obavijesti

Primijenjenim istraživanjima FER...

Primijenjenim istraživanjima FER doprinosi razvoju gospodarstva

11. 5. 2021. u 09:11,
Petra Škaberna

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci na FER-u je započelo šest projekata iz poziva "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije" Europskog fonda za regionalni razvoj ( EFRR  - STRIP ), čija je svrha usmjeravanje istraživanja prema potrebama gospodarstva, podržavajući pritom partnerstvo istraživačkih organizacija i poslovnoga sektora . FER je koordinator na tim projektima, a njihovi nazivi su: Razvoj napredne punionice električnih bicikala za pametni grad ( PUELBI ), Inteligentna i modularna platforma za upravljanje i nadzor sustava javne rasvjete pametnog grada ( SmartCityLight ), Univerzalni komunikacijsko-upravljački sustav za industrijska postrojenja ( UKUS ), Dinamička prediktivna zaštita integriteta baterije električnog vozila ( EVBattPredtect ), Razvoj ekspertnog sustava mjerenja parametara udara munja i zaštite lopatica vjetroagregata radi smanjenja kvarova i zastoja (DESMe) i Multifunkcionalne pametne bove ( BOVE ). Primijenjena istraživanja koja, se provode u okviru ovih projekata, usklađena su sa Strategijom pametne specijalizacije. Na temelju spomenutog poziva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja potpisalo je 31 projektni ugovor na razini Republike Hrvatske. U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o projektima koji se provode na FER-u.

Dr. sc. Ivana Rašan predstavila...

Dr. sc. Ivana Rašan predstavila aplikaciju Susretnica

30. 4. 2021. u 12:49,
Petra Škaberna

Poslijedoktorandica i suradnica na projektu "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" , dr. sc. Ivana Rašan , gostovala je u emisiji Hodalica na Radio Studentu u kojoj je predstavila aplikaciju Susretnica , osmišljenu s ciljem podizanja svijesti o važnosti ispravnog pristupanja osobama s invaliditetom. Aplikacija, koja je javno objavljena i slobodna za korištenje , pruža scenarije iz svakodnevnog života putem kojih se pojašnjava kako u pojedinim situacijama pristupiti osobama s različitim tipovima invaliditeta. "Mobilne aplikacije često nemaju opciju pristupačnosti ili ako su one ugrađene, u dosta slučajeva ne rade ispravno pa uvijek ima prostora za poboljšanje. Stoga treba raditi na podizanju svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, ali i u digitalnom okruženju te na taj način poticati razvijatelje digitalnih rješenja da opcije pristupačnosti ugrađuju tako da one funkcioniraju na ispravan način", istaknula je poslijedoktorandica Rašan u emisiji Hodalica.

Projekti ERASMUS+ nude rješenja za...

Projekti ERASMUS+ nude rješenja za izazove digitalizacije obrazovanja

29. 4. 2021. u 09:59,
Petra Škaberna

Na FER-u su nedavno započela tri projekta financirana iz poziva ERASMUS+ KA2 – Strateška partnerstva, čiji je primarni cilj razvoj nastavnih alata i materijala koji će značajno obogatiti i unaprijediti cjelokupan pristup online podučavanju. Radi se o projektima koji su osmišljeni kao odgovor na posljedice pandemije koronavirusa, uslijed koje je proizašla dodatna potreba za digitalizacijom obrazovanja, razvojem digitalnih kompetencija nastavnika te nužnost kreativnog rješavanja novih izazova u sustavu obrazovanja . U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o projektima "STEM u akciji: Otvoreni obrazovni resursi za nastavnike" , "DigiPhysLab - Razvoj digitalnih laboratorijskih vježbi iz fizike za učenje na daljinu" i "ALTII - Aktivno učenje kroz poboljšanu interaktivnost" .

Na FER-u postavljena brza punionica...

Na FER-u postavljena brza punionica za električna vozila

9. 3. 2021. u 15:41,
Petra Škaberna

U ožujku 2021. godine puštena je u pogon prva brza punionica za električna vozila na FER-u . Punionica je nabavljena u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta " FLEXIBASE - Fleksibilnost mikromreža s visokim udjelom pretvarača" iz Programa "Znanstvena suradnja" Hrvatske zaklade za znanost. "Punionica je dio mikromreže SmartGrid Laba na FER-u, koja se sastoji od distribuiranih izvora fleksibilnosti temeljenih na pretvaračima. Na njoj će se testirati upravljački algoritmi razvijeni u svrhu optimizacije pogona mikromreže i zadržavanja njezine stabilnosti prilikom prelaska u otočni rad, odnosno odvajanja od distribucijske elektroenergetske mreže", pojasnio je voditelj projekta FLEXIBASE, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić . Na povezivanju e-punionice i upravljačkog sustava SmartGrid Laba sudjelovali su brojni istraživači sa Zavoda za visoki napon i energetiku, kao i članovi projektnog tima. Korištenje punionice besplatno je za djelatnike FER-a, a u nastavku obavijesti pročitajte više informacija o projektu FLEXIBASE.

FER pruža snažan uzlet jačanju...

FER pruža snažan uzlet jačanju kapaciteta za istraživanje i razvoj

25. 2. 2021. u 08:37,
Petra Škaberna

O ulozi koju Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu ima u jačanju kapaciteta za istraživanje i razvoj novih inovativnih proizvoda i usluga, najbolje govori 32 (zasad) odobrena projekta financirana iz poziva Europskog fonda za regionalni razvoj "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II" . Iako alociranje svih sredstava još nije dovršeno, možemo reći da je FER, kao vodeća znanstveno-istraživačka institucija u Hrvatskoj, u spomenutom pozivu daleko najpoželjniji partner domaćim gospodarskim subjektima . Naime, najmanje 32 poduzeća će, u suradnji s FER-om, na kraju projektnog razdoblja na tržište plasirati jednako toliko novih inovativnih proizvoda ili usluga . Kažemo najmanje, jer alociranjem svih sredstava predviđenih u ovom, tzv. IRI-II pozivu, FER očekuje odobrenje za još nekoliko dodatnih projektnih prijedloga, čime bi se ukupan broj projekata koje Fakultet provodi sa svojim partnerima iz industrije i gospodarstva, popeo na oko 40. Izuzetno poticajan podatak, koji svakako dodatno ide u prilog jačanju domaćih kapaciteta za istraživanje i razvoj, jest gotovo 100 novozaposlenih istraživača koje je u sklopu navedenih projekata FER zaposlio posljednjih mjeseci na razvoju novih proizvoda i usluga. Među dosad odobrenim projektima najveći broj odnosi se na područje "Energija i održivi okoliš" (16 projekata), a slijede ga "Promet i mobilnost" (devet projekata), "Sigurnost" (šest projekata) te "Hrana i biokemija" (jedan projekt). Pregled svih projekata koje FER trenutačno provodi dostupan je ovdje .

Profesori FER-a na listi svjetskih...

Profesori FER-a na listi svjetskih top znanstvenika

11. 2. 2021. u 08:45,
Petra Škaberna

Istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD) nedavno je objavila studiju o znanstvenoj citiranosti koja rangira oko 160 000 najcitiranijih svjetskih znanstvenika u svim disciplinama. Rad je u cijelosti dostupan ovdje . Studija je objavila dvije liste: listu najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru i listu najutjecajnijih znanstvenika za 2019. godinu. Na listi najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za cjelokupnu znanstvenu karijeru nalazi se 47 hrvatskih znanstvenika, od kojih su dva s FER-a. Prof. dr. sc. Sven Lončarić rangiran je u top 1% znanstvenika u svijetu u području " Artificial Intelligence and Image Processing ", a izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić u top 2% znanstvenika u svijetu u području " Optoelectronics and Photonics ". Na listi 2% najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za 2019. godinu nalazi se 47 hrvatskih znanstvenika od kojih su tri s FER-a: prof. dr. sc. Sven Lončarić u području " Artificial Intelligence and Image Processing ", izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić u području " Energy " i prof. dr. sc. Damir Žarko u području " Electrical & Electronic Engineering ". Studija je koristila podatke iz Scopus baze koja mjeri utjecaj znanstvenika do kraja 2019. godine. Studija koja klasificira znanstvenike u 22 polja i 176 grana analizirala je citate u periodu od 1996. do 2019. godine i temeljena je na složenom modelu koji koristi šest standardiziranih metrika znanstvene produktivnosti.

FER provodi dva nova projekta s...

FER provodi dva nova projekta s područja robotike

29. 1. 2021. u 12:31,
Petra Škaberna

S početkom 2021. godine, na FER-u su započela dva nova projekta financirana iz programa Obzor 2020 ; šestogodišnji projekt "ERA istraživačka grupa za umjetnu inteligenciju za robotiku –AIFORS" te četverogodišnji projekt "Pametan bio-hibridni sustav za nadzor okoliša – WATCHPLANT" . Projekt AIFORS će na FER-u uspostaviti istraživačku grupu Europskog istraživačkog prostora (ERA) za područje umjetne inteligencije odnosno robotike koja će Fakultetu omogućiti privlačenje vrhunskih istraživača koji će samostalno provoditi ambicioznu istraživačku strategiju u inteligentnoj robotici. Time će se na FER-u ujedno otvoriti novi istraživački smjer s velikim potencijalom za istraživačke rezultate i tehnološke inovacije. Očekuje se da će projekt AIFORS značajno pojačati izvrsnost istraživanja i inovacija FER-a te izgraditi kapacitete za njegovo održavanje izvan projekta i među istraživačkim grupama. FER je koordinator projekta, a voditelj je prof. dr. sc. Ivan Petrović . Projekt WatchPlant će razviti novu tehnologiju biohibridnog sustava, bežični senzor s vlastitim napajanjem za nadzor urbanih sredina. Razvijeni sustav koristit će metode umjetne inteligencije za stvaranje pametnih odluka i mjerenje parametara okoliša zasnovano na fiziološkom stanju biljaka koje reagiraju na promjene u okolišu. Sustav će koristiti obnovljivu energiju novom upotrebom neistražene tekućine, floemskog soka, čime će biljaka postati "živi senzor" napajan čistom energijom. Projekt ima ambiciju otkriti metodu za izvlačenje dovoljnog volumen soka iz zdrave biljke bez štetnog djelovanja na biljku te projektirati bioelektroničke uređaje koji će stvarati vlastitu energiju (fitosenzor).  FER je partner na projektu , a voditelj projekta na FER-u je prof. dr. sc. Stjepan Bogdan .

FER vodeća institucija u Hrvatskoj po...

FER vodeća institucija u Hrvatskoj po broju aktivnih projekata

27. 1. 2021. u 09:06,
Petra Škaberna

FER je 2021. godinu započeo s rekordnih 255 aktivnih znanstvenoistraživačkih projekata, čime je još jednom potvrdio status najpoželjnijeg partnera u primijenjenom istraživanju i razvoju inovacija, kako u domaćem, tako i u međunarodnom gospodarskom i istraživačkom okruženju. Prošle godine ugovoreno je 111 projekata, što je gotovo dvostruko više u odnosu na novougovorene projekte u 2019. godini, kada je započelo 57 projekata. Omjer domaćih i međunarodnih projekata ide značajno u prilog projektima financiranim iz domaćih izvora, u čemu prednjače projekti Hrvatske zaklade za znanost (120 projekata), a slijede ih projekti Europskog fonda za regionalni razvoj (62 projekta) te Europskog socijalnog fonda (9 projekata). U međunarodnim projektima dominira program Obzor 2020 (22 projekta), a slijede ga program Europske suradnje u znanosti i tehnologiji – COST (14 projekata), bilateralni projekti (8 projekata), Erasmus+ (7 projekata), INTERREG (4 projekta) te ostali (9 projekata). FER kontinuirano radi na povećanju istraživačkih, inovacijskih i razvojnih kapaciteta te na kvaliteti vlastitog istraživačkoga i inovacijskoga rada. Ujedno potiče istraživanja usmjerena na pomicanje znanstvenih granica, u skladu s potrebama gospodarstva te u suradnji s hrvatskim i europskim institucijama.