Novosti i obavijesti

SafeLog: sigurnost čovjeka u...

SafeLog: sigurnost čovjeka u skladišnom sustavu

11. 1. 2022. u 16:26,
Petra Škaberna

U sklopu Obzor 2020 projekta "SafeLog" naši su istraživači osmislili sigurnosni prsluk, svojevrsnog robota u službi zaštite na radu, koji u skladišnom okruženju omogućava sigurnu interakciju robota i ljudi, čime se ujedno brine o optimalnim performansama cijeloga sustava. O sigurnosti čovjeka u skladišnom sustavu u HRT-ovoj emisiji Prometej govorili su prof. dr. sc. Ivan Marković i Goran Popović, mag. ing. Emisiju pogledajte na našem YouTube kanalu ovdje .

Promjena paradigme elektroenergetskog...

Promjena paradigme elektroenergetskog sustava

5. 1. 2022. u 10:29,
Petra Škaberna

U skorije vrijeme energiju ćemo dobivati većinom iz obnovljivih izvora, vjetroelektrana i solarnih panela, i time se cijela paradigma elektroenergetskog sustava u potpunosti mijenja. U prilogu HRT-ove emisije Prometej naši su istraživači predstavili pametnu kuhinju koja je zamišljena tako da kućanstvo samo proizvodi, skladišti i troši svoju energiju te na taj način aktivno sudjeluje u ravnoteži energetskog sustava. Pametna kuhinja opremljena je u sklopu Laboratorija za odziv potrošnje – DR Lab te ima većinu potrošača električne energije kao i svako drugo kućanstvo. Ona je priključena na solarne panele koji se nalaze na krovu Fakulteta, a postoji i punionica za električna vozila te baterijski spremnik energije koji je stacionaran i koji se prema potrebi puni i prazni. Naš tim istraživača radi i na aplikaciji koja će upravljati svim električnim aparatima spojenima na ViFi, a koja će omogućavati praćenje potrošnje tih uređaja i simulirati odziv potrošnje. Na taj način uređaji komuniciraju sami sa sobom. U prilogu su sudjelovali prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić , Marija Miletić, mag. ing. el. techn. inf. , Nikolina Čović, mag. ing. el. techn. inf. i Bruno Malbašić, univ. bacc. ing. el. techn. inf. , a možete ga pogledati ovdje .

Može li umjetna inteligencija pomoći...

Može li umjetna inteligencija pomoći u predviđanju novčanih tokova?

22. 12. 2021. u 11:04,
Petra Škaberna

FER-ov  Laboratorij za analitiku financija i rizika  ( LAFRA ) je u suradnji s Europskom investicijskom bankom ( EIB ) sudjelovao u istraživačkom projektu "Predicting cashflow patterns and timing in international bank accounts" s ciljem pronalaska odgovora na pitanje "može li umjetna inteligencija pomoći u predviđanju novčanih tokova međunarodnih banaka". U projektu su od strane FER-a sudjelovali Bruno Gašperov, mag. math, dr. sc. Stjepan Begušić i izv. prof. dr. sc. Zvonko Kostanjčar . Projekt financira EIB Institut pod programom STAREBEI ( STAges de REcherche BEI-EIB research internships ) te je prvi takav projekt jednog hrvatskog sveučilišta s EIB-om. U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o projektu i modelima koje su istraživači s FER-a u sklopu njega razvili.  

Znanstveni članak s FER-a izabran u...

Znanstveni članak s FER-a izabran u "Top Picks in Hardware and Embedded Security"

14. 12. 2021. u 15:40,
Petra Škaberna

Znanstveni članak The Curse of Class Imbalance and Conflicting Metrics with Machine Learning for Side-channel Evaluations izabran je u Top Picks in Hardware and Embedded Security za 2021. godinu. Suautori članka su nastavnici sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave, izv. prof. dr. sc. Alan Jović i doc. dr. sc. Stjepan Picek , koji trenutačno radi kao izvanredni profesor na nizozemskom Sveučilištu Radboud, te Annelie Heuser (Univ Rennes), Shivam Bhasin (Nanyang Technological University) i Francesco Regazzoni (University of Lugano). Izbor "Top picks" provodi odbor IEEE Hardware Security and Trust Technical Committee , a ove je godine bilo nominirano 24 znanstvena članka objavljena u konferencijama i časopisima u području računalne sigurnosti u periodu od 2015. do 2020. godine. Ovo značajno priznanje ostvario je navedeni visokocitirani članak objavljen 2019. godine u časopisu IACR Transactions on Crpytographic Hardware and Embedded Systems , koji izdaje jedna od vodećih konferencija o računalnoj sigurnosti, CHES . U nastavku obavijesti pročitajte više informacija o primjeni i doprinosima znanstvenog članka "The Curse of Class Imbalance and Conflicting Metrics with Machine Learning for Side-channel Evaluations" u području računalne sigurnosti.

FER i Siemens Energy Hrvatska...

FER i Siemens Energy Hrvatska potpisali Sporazum o suradnji

13. 12. 2021. u 16:14,
Petra Škaberna

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Gordan Gledec i Uprava Siemens Energyja u Hrvatskoj, koju predstavljaju predsjednik Uprave Boris Miljavac, dipl. iur.  i članica Uprave, Laura Musić, dipl. oec., potpisali su 10. prosinca 2021. godine Sporazum o suradnji na istraživačkim i razvojnim projektima. Prilikom potpisivanja sporazuma dekan Gordan Gledec izjavio je: "FER je svjestan svoje važne uloge pokretača promjena u području visokih tehnologija. Naši studenti i istraživači su ono najbolje što Hrvatska ima, a gospodarstvo utemeljeno na znanju počiva na inovacijama koje proizlaze iz znanstvenih istraživanja. Stoga vjerujemo da su upravo ovakve suradnje temelj za jačanje hrvatskog intelektualnog vlasništva i stvaranje dodane vrijednosti. Samo zajedno s partnerima iz gospodarstva, FER može zadržati vodeću ulogu generatora izgradnje snažnog ekosustava inovacija." Predsjednik Uprave Siemens Energyja Boris Miljavac kazao je: "Za nas u Siemens Energyju Hrvatska suradnja s Fakultetom elektrotehnike i računarstva od iznimne je važnosti. Jasno je da globalno vodeće kompanije u energetskom sektoru poput naše moraju aktivno sudjelovati u razvoju znanosti i novih tehnologija, pri čemu su nam relevantne institucije visokog obrazovanja i znanstvenog djelovanja u Hrvatskoj prirodan partner, a Fakultet elektrotehnike i računarstva zasigurno je predvodnik razvoja znanosti i tehnologije. Zajednička potpora razvoju znanosti najbolji je način da osiguramo stabilnu energetsku budućnost." U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o potpisanom Sporazumu o suradnji.

Suradnja Aircasha i FER-a: Razvoj...

Suradnja Aircasha i FER-a: Razvoj sustava za otkrivanje zlonamjernih transakcija

29. 11. 2021. u 11:46,
Petra Škaberna

Aircash d.o.o. je u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva ( FER ) nositelj projekta "Sustav za otkrivanje zlonamjernih elektroničkih platnih transakcija zasnovan na strojnom učenju - SUZE " koji ima za cilj razvoj metoda automatske i poluautomatske detekcije zlonamjernih transakcija zasnovan na tehnikama strojnog učenja jer su moderne financijske usluge koje se konzumiraju digitalnim kanalima bez fizičke prisutnosti korisnika podložne sve većem skupu mogućih zloupotreba. Glavni istraživački izazov projekta je izgraditi sustav koji će pružati sigurnosne mehanizme bez narušavanja iskustva korisnika. Osim toga, važna je i uspostava balansa između interpretabilnosti, kao važnog regulatornog kriterija, i učinkovitosti modela strojnog učenja. Cilj modernih financijskih usluga je zadovoljiti sve postojeće i anticipirati buduće regulatorne standarde kako bi osigurali sigurnost i zadržali povjerenje korisnika. Voditelji projekta su izv. prof. dr. sc. Goran Delač sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave pri FER-u i Hrvoje Ćosić, direktor i osnivač Aircasha. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Konkurentnost i kohezija. Istraživanje, razvoj i inovacije jedna su od ključnih aktivnosti programa koji je fokusiran na razvoj inovativnih tehnologija i poticanje suradnje između tehnoloških tvrtki i institucija za istraživanje i razvoj. Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Laboratorij za odziv potrošnje - DRLab

Laboratorij za odziv potrošnje - DRLab

28. 10. 2021. u 11:31,
Petra Škaberna

U rujnu 2021. godine osnovan je novi istraživački laboratorij FER-a, Laboratorij za odziv potrošnje (Demand Response Lab - DRLab ) čiji je voditelj izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić . Laboratorij je koncipiran kao aktivno kućanstvo koje se sastoji od niza uređaja (stog baterija, punionica električnih vozila i brojni kućanski uređaji) čijom se potrošnjom električne energije upravlja u svrhu odgovora na signale agregatora ili operatora elektroenergetskog sustava. U okviru DRLaba provode se dva projekta koja se bave odzivom potrošnje pametnih kućanstava ( ANIMATION - HRZZ) odnosno razvojem prototipa umreženih stacionarnih baterijskih spremnika energije ( USBSE - EFRR), a koji su potpuno usklađeni s novom paradigmom elektroenergetskog sustava prema kojoj dosadašnji pasivni kupci električne energije aktivno sudjeluju u njegovom pogonu. U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o novom istraživačkom laboratorju FER-a te nekoliko fotografija.

Doc. dr. sc. Jurica Babić – ambasador...

Doc. dr. sc. Jurica Babić – ambasador za uključivost i raznolikost

26. 10. 2021. u 10:15,
Petra Škaberna

Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) ove je godine pokrenula hvalevrijedni projekt kojim će se u okviru programa Erasmus+ izgraditi mreža ambasadora za uključivanje i raznolikost . Prvim ambasadorom proglašen je FER-ov doc. dr. sc. Jurica Babić , koji posjeduje bogato iskustvo u provedbi projekata Erasmus+, a osobito u promociji uključivosti i raznolikosti putem projekta INNOSID . Docent Babić obnašat će dužnost ambasadora za uključivost i raznolikost godinu dana, do rujna 2022. godine. Jedan od glavnih ciljeva novog programa Erasmus+ jest veća inkluzivnost. Cilj programa je osigurati jednake prilike za osobe s manje mogućnosti, osobe svih godina i iz različitih kulturnih, društvenih i ekonomskih pozadina putem novog načina sufinanciranja njihovih mobilnosti, u što većoj mjeri uvažavajući njihove potrebe i prepreke s kojima se suočavaju. Nove programske aktivnosti i novi formati mobilnosti proširit će mogućnosti sudjelovanja za ustanove i organizacije koje nemaju iskustva u provedbi europskih programa te za pojedince koji su se u dosadašnjim aktivnostima susretali s preprekama u sudjelovanju. Na te će se ciljeve odlično nadovezati mreža ambasadora, koju će činiti pojedinci s vrijednim iskustvom u provođenju projekata u okviru programa Erasmus + i Europske snage solidarnosti, s naglaskom na projekte koji promoviraju načela uključivosti i raznolikosti, odnosno posjeduju stručno i profesionalno znanje i iskustvo o ovim temama te imaju visoku razinu motivacije za rad i pružanje podrške postojećim i budućim korisnicima programa. Povodom imenovanja ambasadorom za uključivanje i raznolikost, razgovarali smo s doc. dr. sc. Juricom Babićem, a intervju je dostupan u nastavku obavijesti.

Inovacija s FER-a koja mijenja...

Inovacija s FER-a koja mijenja metodologiju razminiranja

20. 10. 2021. u 09:44,
Petra Škaberna

U Slobodnoj Dalmaciji objavljen je članak o nedavno završenom projektu FER-a, " METASHAPE - Napredni ručni detektori metala s mogućnošću diskriminacije oblika mete za uporabu u humanitarnom razminiranju", čiji je koordinator bio prof. dr. sc. Vedran Bilas . Glavni cilj projekta, koji je i uspješno realiziran, je unaprjeđenje sustava rada ručnih detektora metala u humanitarnom protuminskom djelovanju na način da operater-pirotehničar u realnom vremenu dobije informaciju je li riječ o opasnoj mini ili bezopasnom metalnom predmetu. Koliko su rezultati projekta vrijedni, najbolje govori činjenica da će oni biti predstavljeni u studenome, na ovogodišnjem skupu Eighth Mine Action Technology Workshop u organizaciji Geneva International Centre for Humanitarian Demining (GICHD) , na kojem se izlažu najznačajnije inovacije u tehnologijama humanitarnog razminiranja. Tim istraživača s FER-a koji su razvili novu metodologiju su: prof. dr. sc. Vedran Bilas , dr. sc. Davorin Ambruš te asistent Marko Šimić, mag. ing.

Predstavljen projekt SPARK

Predstavljen projekt SPARK

19. 10. 2021. u 13:42,
Petra Škaberna

U Križevcima je 15. listopada 2021. godine predstavljen projekt "SPARK - Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca" , zahvaljujući kojem će Križevci dobiti zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. SPARK u prvom redu želi zainteresirati djecu i mlade Križevaca, okolnih područja i susjednih gradova za prirodoslovlje, astronomiju, računarstvo i moderne tehnologije kroz inovativne programe izvaninstitucionalnog obrazovanja te dodatnih sociotehnoloških aktivnosti. Svi programi proizlazit će iz sinergije lokalnih organizacija civilnog društva i javnih ustanova u kulturi i obrazovanju, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te vanjskih stručnjaka i edukatora. U samo središte prostora aktivnosti postavio bi se opservatorij kao trajni simbol prirodoslovlja u Križevcima. Projekt je započeo u rujnu ove godine i financiran je iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Voditelj projekta na FER-u je doc. dr. sc. Tomislav Jagušt . Portal Krizevci.info objavio je članak povodom predstavljanja projekta SPARK, koji je dostupan ovdje .

Projekt WATCHPLANT predstavljen u...

Projekt WATCHPLANT predstavljen u emisiji Prometej

12. 10. 2021. u 15:45,
Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Stjepan Bogdan , zajedno je s istraživačima Markom Križmančićem, mag. ing. , dr. sc. Deanom Martinovićem i Marijanom Peti, mag. ing. , sudjelovao u emisiji Prometej u kojoj je predstavio projekt "WATCHPLANT - Pametan bio-hibridni sustav za nadzor okoliša". Projekt WATCHPLANT financiran je iz programa Obzor 2020, a bavi se razvojem nove tehnologije, bežičnog senzora s vlastitim napajanjem za nadzor urbanih sredina. Razvijeni sustav koristi metode umjetne inteligencije za stvaranje pametnih odluka i mjerenje parametara okoliša zasnovano na fiziološkom stanju biljaka koje reagiraju na promjene u okolišu. Sustav koristiti obnovljivu energiju novom upotrebom neistražene tekućine, floemskog soka, čime će biljaka postati "živi senzor" napajan čistom energijom. Projekt ima ambiciju otkriti metodu za izvlačenje dovoljnog volumen soka iz zdrave biljke bez štetnog djelovanja na biljku te projektirati bioelektroničke uređaje koji će stvarati vlastitu energiju (fitosenzor). Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje .

Hrvatski znanstvenici razvijaju novu...

Hrvatski znanstvenici razvijaju novu metodu dubokog učenja

29. 9. 2021. u 10:03,
Petra Škaberna

Prvu nagradu na natjecanju Data Challenge , koje se održalo u sklopu konferencije Extreme Value Analysis 2021 , osvojili su doc. dr. sc. Domagoj Vlah sa Zavoda za primijenjenu matematiku i dr. sc. Tomislav Ivek s Instituta za fiziku . Metodologija Conditional Missing data Importance Weighted Auto-Encoder (CMIWAE), koju su razvili hrvatski istraživači, a koja im je ujedno i osigurala pobjedu na natjecanju Data Challenge , temelji se na naprednoj varijanti tzv. varijacijskih autoenkodera, umjetnih neuronskih mreža koje služe rekonstrukciji podataka u prisustvu šuma, oštećenja ili drugačijih manjkavosti. Za razliku od konkurentskih metoda, metoda CMIWAE omogućava da neuronska mreža sama pronalazi ključne pravilnosti u dostupnim podacima, pa stručne informacije ni ručno podešavanje podataka nisu potrebni. U nastavku obavijesti možete pronaći više informacija o samom natjecanju te kratki intervju s docentom Domagojem Vlahom.