Elektrijada na FERu

 

Elektrijada je međunarodno sveučilišno natjecanje studenata elektrotehničkih fakulteta na kojem se već 50-ak godina uspješno natječu studenti iz Europe. Svake godine na Elektrijadi sudjeluje više od 1000 studenata iz zemalja poput Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine,  Poljske, Češke, Slovačke, Bugarske, Srbije, Rumunjske, Makedonije, Crne Gore, pa ova manifestacija predstavlja najveći godišnji skup studenata elektrotehnike u Europi.

 

Glavni dio manifestacije čine natjecanja u znanju i sportu na kojima se studenti natječu ekipno i pojedinačno za što bolji ukupni plasman svojih fakulteta. Cilj Elektrijade je kroz natjecanja u znanstvenim disciplinama istaknuti najbolje buduće inženjere, te kroz sportska natjecanja popularizirati sveučilišni sport, potaknuti druženje i razmjenu iskustava među studentima. Dobro organiziran program Elektrijade, uz atraktivnu turističku lokaciju i mnoštvo studentata, svima jamči dobar provod i nezaboravne trenutke.

 

FER na Elektrijadi sudjeluje od samih početaka, a nakon stanke od dvadesetak godina, prije dvije godine je sudjelovao na 50. Elektrijadi i ostvario zapažene rezultate. Želja nam je da ove godine budemo još bolji i ostvarimo uspjeh dostojan našeg fakulteta :).

 

Elektrijada se ove godine održava u Bugarskoj (Kranevo) od 18. do 23. svibnja.


Obavijesti

Veliki uspjeh studenata FER-a na...

Od 18. do 23. svibnja 2012. studenti i djelatnici FER-a sudjelovali su na Elektrijadi 2012 koja je održana u Kranevu, Bugarska. 

U konkurenciji 1000 studenata s 13 fakulteta iz regije naši studenti ostvarili su izvrsne rezultate i time osigurali FER-u sljedeće plasmane:

  • u natjecanju u znanju FER je ekipno osvojio 2. mjesto
  • u natjecanju u sportu FER je ekipno osvojio 1.mjesto
  • u generalnom plasmanu fakulteta FER je osvojio 2.mjesto

Hvala profesorima, asistentima, studentima, upravi Fakulteta te sponzorima koji su svojim angažmanom omogućili studentima FER-a sudjelovanje na ovom natjecanju. I naravno, čestitke našim studentima uz želje da na sljedećim natjecanjima ostvare još bolje rezultate!

U nastavku obavijesti su rezultati studenata FER-a po pojedinim disciplinama u znanju i sportu.

Detaljniji pregled rezultata i dodatne fotografije s natjecanja možete pogledati na sljedećim stranicama: znanje i sport.

Autor: Martina Kutija
Zavodi FER-a i SZ sponzori...

 

FER-ovi zavodi: Zavod za automatiku i računalno inženjerstvo (ZARI), Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju (ZESA), Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija (ZESOI), Zavod za osnove elektrotehnike i električna mjerenja (ZOEM) i Zavod za visoki napon i energetiku (ZVNE) te Studentski zbor FER-a su sponzorirali FER-ove natjecatelje u znanju u sljedećim disciplinama: Automatika, Električni strojevi, Teorija električnih krugova, Osnove elektrotehnike, Analiza elektroenergetskog sustava i Fizika.

Zahvaljujemo zavodima i SZ-u na donacijama i nadamo se nastavku uspješne suradnje!

Autor: Martina Kutija
Cassandra - materijalni sponzor...

Ugostiteljsko poduzeće Cassandra d.o.o. je materijalni sponzor natjecatelja FER-a na ovogodišnjoj Elektrijadi! Ovim putem se zahvaljujemo Cassandri na donaciji putnih hladnih obroka!

 

Više o Cassandri možete pronaći na http://www.cassandra.hr/

Autor: Martina Kutija
AVL-AST sponzorira FER-ove...

 

Tvrtka AVL-AST d.o.o je sponzor FER-ovih informatičara koji su se natjecali na ovogodišnjoj Elektrijadi! Zahvaljujemo tvrtki na donaciji!

Više o tvrtki možete pronaći na https://www.avl.com/avl-ast-d.o.o

Autor: Martina Kutija
Elka sponzorira natjecatelje FER-a!

Tvrtka Elka je brončani sponzor natjecatelja FER-a na ovogodišnjoj Elektrijadi! Ovim putem se zahvaljujemo tvrtki na donaciji!

 

Više o tvrtki možete pronaći na http://www.elka.hr

Autor: Martina Kutija
Skriptarnica sponzorira FER-ove...

 

Tvrtka Skriptarnica je sponzorirala FER-ove košarkašice koje su se natjecale na ovogodišnjoj Elektrijadi! Sad već tradicionalnom sponzoru FER-ovih košarkašica zahvaljujemo na donaciji i nadamo se uspješnom nastavku suradnje!

Više o tvrtki možete pronaći na http://www.skriptarnica.hr

Autor: Martina Kutija
Brodomerkur sponzorira FER-ove...

Tvrtka Brodomerkur je sponzorirala FER-ove odbojkašice koje su se natjecale na ovogodišnjoj Elektrijadi! Ovim putem se zahvaljujemo tvrtki na donaciji i nadamo se nastavku uspješne suradnje!

Više o tvrtki možete pronaći na http://www.brodomerkur.hr

Autor: Martina Kutija
Agrokor sponzorira natjecatelje FER-a!

Tvrtka Agrokor je ovogodišnji srebrni sponzor natjecatelja FER-a! Zahvaljujemo tvrtki što je donacijom pomogla u pokrivanju troškova natjecatelja FER-a na ovogodišnjoj Elektrijadi!

 

Više o tvrtki možete pronaći na http://www.agrokor.hr/.

Autor: Martina Kutija
Končar KET sponzorira naše rukometaše!

Tvrtka KONČAR-KET je sponzor rukometaša koji su se natjecali na ovogodišnjoj Elektrijadi! Zahvaljujemo KONČAR - KET-u na donaciji!


Više o tvrtki možete pronaći na http://www.koncar-ket.hr/

Autor: Martina Kutija
Tehnozavod Marušić sponzorira FER-ove...

Tvrtka Tehnozavod Marušić je ovogodišnji sponzor matematičara FER-a koji će se natjecati na Elektrijadi!! Ovim putem im se zahvaljujemo na donaciji!

Više o tvrtki možete pronaći na http://www.tehnozavod.hr.

Autor: Martina Kutija
Končar D&ST je brončani sponzor...

Tvrtka Končar D&ST je bronačani sponzor ovogodišnjih natjecatelja FER-a na Elektrijadi! Ovim putem se zahvaljujemo na donaciji!

Više o tvrtki možete pronaći na http://www.koncar-dst.hr.

Autor: Martina Kutija

Hrvatska Elektroprivreda će sponzorirati natjecatelje FER-a na ovogodišnjoj Elektrijadi, ovim putem im se zahvaljujemo na donaciji.

 

Više o HEP-u na stranici www.hep.hr .

Autor: Mirko Cerovac
Ostvarena suradnja s Agencijom za...

Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD) će sponzorirati natjecatelje FER-a na ovogodišnjoj Elektrijadi, ovim putem im se zahvaljujemo.

Više o AKD-u saznajte na http://www.akd.hr/ ili u nastavku obavijesti.

 

 

 

 

Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD) je tehnološki vrhunski opremljena tvrtka koja promišljenom organizacijom i primjenom najsuvremenijih radnih procesa proizvodi niz proizvoda okupljenih u tri osnovna branda: AKD Dokumenti, AKD Kartice i AKD Zaštićeni tisak, a koji obuhvaćaju izradu osobnih dokumenata, pametnih kartica, visoko zaštićenih i komercijalnih tiskovina sa zaštitom od krivotvorenja i zloporabe, a posjeduje kapacitete i za komercijalni tisak namijenjen najširem tržištu, dizajn i grafičku pripremu. Promišljeno ispreplićući know-how temeljen na dugogodišnjoj tradiciji, izniman napor uložen u implementiranje suvremenih tehnologija te poticanje stalnog razvoja profesionalnih, društvenih i ljudskih osobina svojih zaposlenika, AKD svoje poslovanje pokreće prema ciljano utvrđenim smjernicama budućeg razvoja.

Osobni dokumenti materijalni su dokazi identiteta i ovlaštenja koji su građanima pravna pretpostavka za ostvarivanje temeljnih ljudskih, političkih, ekonomskih, kulturnih, socijalnih i drugih institucionalnih i izvan institucionalnih prava i obaveza. AKD specijaliziran je za izradu svih vrsta osobnih dokumenata najvišeg stupnja sigurnosne zaštite potrebnih za funkcioniranje pojedine države. Osobni dokumenti identificiraju vlasnika dokumenta, stoga njihova autentičnost mora biti izvan svake sumnje. Svoje usluge u izradi osobnih dokumenata kombinacijom vrhunskih materijala i najsofisticiranijih mjera zaštite, posebice u pogledu izrade druge generacije osobnih identifikacijskih isprava koje sadrže čip i u njemu pohranjene biometrijske značajke vlasnika dokumenta, AKD je spreman ponuditi kako domaćem tako i globalnom tržištu.

Autor: Mirko Cerovac

Molim sve zainteresirane studente za natjecanje na Elektrijadi 2012. iz Engleskog jezika neka mi se jave mailom na nina.sindija@fer.hr do 6.5. uključivo.

U mailu priložite i svoje dosadašnje rezultate sa natjecanja iz Engleskog jezika i certifikate. 

Autor: Nina Šindija
TIM Kabel novi ovogodišnji sponzor...

Ostvarena suradnja s tvrtkom TIM Kabel koja će sponzorirati natjecatelje FER-a na ovogodišnjoj Elektrijadi, ovim putem im se zahvaljujemo.

 

Više o tvrtki možete saznati na http://www.tim-kabel.hr/ ili u nastavku obavijesti.

 

Tim Kabel d.o.o. vodeća je tvrtka u regiji koja se bavi veleprodajom i distribucijom  svih vrsta kabela i vodiča. Tvrtka se može pohvaliti širokim asortimanom proizvoda kojeg čine samo najkvalitetniji proizvodi 30-tak renomiranih svjetskih i europskih proizvođača kabela i vodiča. Prodajni centri nalaze se u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Beogradu a koordinira ih stručni tim od 39 zaposlenih. Širok asortiman nudi na dispoziciji sve potrebne vrste kabela od optičkih, svjetlovodnih, instalacijskih, energetskih, telekomunikacijskih, signalnih, LAN kabela, koaksijalnih i mnogih drugih. Tvrtka je kroz cijeli svoj vijek poslovanja od1991. godine kada je osnovana (od garaže do tvrtke sa 14% tržišnim udjelom) čvrsto slijedila viziju biti ponuđač koji će najbrže ponuditi i isporučiti najkvalitetniji proizvod i uslugu, po najboljim cijenama, te na taj način najučinkovitije zadovoljiti potrebe kupaca. Na vrhu liste prioriteta postavljene su kao glavne predispozicije daljnjeg napretka i razvoja obiteljske tvrtke, vrhunska usluga, pouzdanost i društvena odgovornost prema svojim zaposlenicima, klijentima, poslovnim partnerima i zajednici.

Autor: Mirko Cerovac

Kvalifikacije za sve zainteresirane natjecatelje u krosu će se održati u sklopu sveučilišnog prvenstva grada Zagreba u krosu koje se održava na Bundeku 22.4.2012. godine. Detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku http://www.zsss.hr/vijest_pregled.aspx?id=77
Najbolja tri predstavnika FERa osvojit će pravo odlaska na Elektrijadu.

Autor: Ante Ivanković

Kvalifikacijski ispit iz Informatike održat će se u srijedu 11.4. u 18h u D259. Očekivano vrijeme trajanja ispita je 90 minuta.

Autor: Boris Milašinović
Kvalifikacijski ispit iz Matematike 1...

 

Zbog velikog interesa, kvalifikacijski ispit iz obje matematike održat će se u četvrtak 05.04.12. u 18:15 na ZPMu. Sadržajno će ispit biti identičan ispitu s Elektrijade (tri zadatka po područjima koja su navedena u prošloj obavijesti) i pisat će se tri sata.

Nije dozvoljena upotreba kalkulatora niti bilo kakvih podsjetnika (kao ni na Elektrijadi).

Autor: Tomislav Burić

Selekcija kandidata za ekipu (tri člana) iz Informatike na ovogodišnjoj Elektrijadi obavit će se u drugom tjednu travnja. Sve zainteresirane kandidate molim da mi do 2.4. pošalju e-mail na boris.milasinovic(at)fer.hr s informacijom o godini studija i rezultatu ostvarenom na Programiranju i programskom inženjerstvu te Algoritmima i strukturama podataka (za one koji su ih već odslušali).

Zadaci iz Informatike uključuju sljedeća područja:

Programski jezik C.
Analiza složenosti.
Načini adresiranja i prijenos parametara.
Ulazna i izlazna konverzija podataka.
Nizovi i matrice.
Liste (stogovi, redovi, povezane i dvostruko povezane liste).
Skupovi.
Binarna stabla.
Operacije nad bitovima.
Rad sa datotekama.
Rekurzije.

Primjere zadataka s prošlih natjecanja možete pronaći u repozitoriju na podstranici za Informatiku.

Autor: Boris Milašinović

Studenti zainteresirani za natjecanje na Elektrijadi iz Osnova elektrotehnike neka mi se jave mailom do 2.travnja uključivo. Gradivo koje dolazi u obzir uključuje materiju iz Osnova Elektrotehnike i Elektromagnetskih polja prema FERovom programu.

Uvjet za izbor u tim koji će predstavljati FER uključuje položene OE i EMP za studente viših godina, odnosno položen ispit iz OE i upisan EMP za studente 2. godine. 

Iskustvo sa natjecanja u znanju tijekom srednje škole je prednost (u mailu priložiti prethodna iskustva).

Demonstratura iz OE i EMP je prednost. Navedite jeste li bili demosi iz nekog od kolegija.

Visok prosjek ocjena je prednost. Navedite ukupni prosjek, te ocjene i postotke(ako znate) iz OE, EMP, Električnih  krugova i matematika koje ste položili.

U slučaju interesa većeg broja kandidata bit će organiziran ulazni kvalifikacijski ispit početkom travnja. 

 

Bojan Trkulja

 

Autor: Bojan Trkulja

Molim studente zainteresirane za natjecanje u fizici na Elektrijadi 2012 da mi se jave na sasa.ilijic@fer.hr do ponedjeljka 2. travnja u 12h ili čim prije.  Tehnički uvjet za prijavu je položena Fizika 1 i 2.  Za sada planiram ove korake:

  • Sastanak sa zainteresiranim studentima u srijedu 4. travnja u 19:30h na Zavodu za fiziku.
  • Prednatjecanje (kvalifikacijsko) načelno u petak 6. travnja (točan termin u dogovoru s kandidatima).  Zbog kratkog roka za "ponavljanje gradiva" prednatjecanje će pokrivati isključivo gradivo mehanike obrađeno na Fizici 1 i 2.

Opseg gradiva fizike koje je predmet natjecanja na Elektrijadi podudara se s našim kolegijima Fizika 1 i 2 izostavimo li Specijalnu teoriju relativnosti i uvod u elektrodinamiku.  Detaljan pregled gradiva kao i primjeri zadataka s ranijih Elektrijada nalaze se u repozitoriju.

Autor: Saša Ilijić

Kvalifikacijski ispit iz Teorije električnih krugova održat će se u četvrtak, 29. ožujka 2012. Točno vrijeme održavanja bit će poznato nakon prijava. Troje studenata koji ostvare najbolji rezultat na ispitu natjecat će se za FER na Elektrijadi.

Zadaci na kvalifikacijskom ispitu odgovarat će gradivu predmeta Električni krugovi, a prijaviti se mogu studentice i studenti FER-a koji su iz predmeta Električni krugovi imali konačne ocjene 4 ili 5.

Molimo studente koji žele pristupiti kvalifikacijskom ispitu da pošalju mail s prijavom na martina.kutija@fer.hr. U prijavi je uz ime i prezime potrebno navesti JMBAG i upisanu godinu na Fakultetu. Prijave se primaju do srijede 28. ožujka 2012 u 15 sati.

Sam kvalifikacijski ispit kao i daljnje pripreme studenata vodit će prof. dr.sc. Igor Lacković.

Autor: Ivan Rajković

Dragi studenti,

molim sve zainteresirane za sudjelovanje u natjecanju iz znanja matematičkih kolegija da mi se jave mailom (na tomislav.buric@fer.hr) do 01.04.12. Obavezno navedite koje godine ste upisali FER i za koju se matematiku prijavljujete.

Natjecateljski ispit na Elektrijadi se sastoji od 3 zadatka s rasporedom gradiva kako slijedi:

Matematika 1

1. Linearna algebra (algebra matrica, linearni sustavi, vektori, analitička geometrija)

2. Diferencijalni račun realnih funkcija jedne varijable

3. Integralni račun realnih funkcija jedne varijable

Matematika 2

1. Sume i konvergencija redova potencija, Fourierovi redovi

2. Višestruki integrali, vektorska analiza (krivuljni i plošni integrali)

3. Kompleksna analiza (preslikavanja i primjena reziduuma na rješavanje realnih integrala)

 

S obzirom na veći interes, za Matematiku 1 će sljedeći tjedan biti organiziran kvalifikacijski ispit (istog rasporeda gradiva i slične težine kao na Elektrijadi) na temelju kojeg ćemo odabrati konačne natjecatelje. 

Za Matematiku 2 su preduvjeti položena MAT3E i Kompleksna analiza s 4. godine pa s obzirom na specifičnost područja i manjeg broja kandidata, vjerojatno neće biti kvalifikacijskog ispita nego će natjecatelji biti odabrani na temelju uspjeha iz navedenih kolegija.

Autor: Tomislav Burić
FER pokriva troškove prijevoza i...

 

Fakultet elektrotehnike i računarstva će pokriti troškove prijevoza i putnog osiguranja za sve studente koji će sudjelovati na Elektrijadi 2012. Zahvaljujemo se Upravi na donaciji te se nadamo da ćemo opravdati iskazano povjerenje!! :)

Autor: Martina Kutija
Prvi ovogodišnji sponzor natjecatelja...

Prvi ovogodišnji sponzor studenata FER-a koji će se natjecati na Elektrijadi je tvrtka EnergoControl iz Zagreba. EnergoControl je naš zlatni sponzor, a ovim putem mu se zahvaljujemo na donaciji!

Više o tvrtki možete saznati na http://www.energocontrol.hr/

Autor: Mirko Cerovac

Česta pitanja

Forum

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.