Zavod za primijenjenu matematiku

Osnovan 1919.
 
Predstojnica Zavoda: prof. dr. sc. Andrea Aglić-Aljinović (od 1. listopada 2020.)
 
Adresa
Zavod za primijenjenu matematiku
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Unska 3
10000 Zagreb
Tel: +385 1 612 99 58
Fax: +385 1 612 99 46
E-mail: zpm@fer.hr
URL: www.fer.unizg.hr/zpm
 
 
Osnovno o Zavodu za primijenjenu matematiku (ZPM)

Zavod za primijenjenu matematiku najstariji je zavod na FER-u, osnovan 1919. godine. Njegovi članovi rade u različitim područjima matematike. Neki od naših bivših profesora završili su studij elektrotehnike. Takav je slučaj bio na pr. s akademikom Danilom Blanušom, bivšim dekanom ovoga fakulteta, čiji su rezultati o izometričnim ulaganjima hiperboličkih prostora u Euklidske prostore dobili međunarodno priznanje (citirao ih je među inim na pr. John Nash), kao i njegove ispravke formula Maxa Plancka iz relativističke fenomenološke termodinamike, te njegov graf danas poznat kao Blanušin graf ili Blanušin snark. To je ujedno i logo Hrvatskog matematičkog društva.

 

Hrvatsko matematičko društvo (HMD) predložilo je hrvatskoj pošti da obilježi Svjetsku matematičku godinu 2000. (World Mathematical Year 2000) izdavanjem prigodne marke. Hrvatska pošta je taj prijedlog prihvatila i izdala marku koju vidite na slici. Marka je promovirana 15. lipnja 2000. godine na dan početka Drugog hrvatskog matematičkog kongresa.

 

Blanušin graf na marki koju je godine 2000. izdala Hrvatska pošta.

Priredio ju je ugledni dizajner Boris Ljubičić.

 

Iznad ulaznih vrata ZPM-a nalazi se mramorna ploča s natpisom citiranim iz Platonove škole: Medeis ageometretos eisito (na grčkom), tj. «Neka ne ulaze oni koji ne poznaju geometriju». Više pojedinosti o povijesti ZPM-a i njegovim djelatnicima možete pročitati u preglednom članku Zavod za primijenjenu matematiku koji je napisao prof.dr.sc. Ivan Ivanšić.

 

Kao najstariji zavod na FER-u, ZPM je 13. listopada 2009. uz svesrdnu pomoć Uprave fakulteta organizirao vrlo uspjelu svečanost 90 godina Zavoda za primijenjenu matematiku.

Predstojnik Zavoda: prof. dr. sc. Tomislav Šikić (od 2016. do 2020.)
 
Prof.dr. Ilko Brnetić, predstojnik ZPM-a od 2012.-2016., Lenka Vukšić, dipl.ing., Anamari Nakić, dipl.ing., i dr. Petra Posedel tijekom godišnje proslave ZPM-a 11. listopada 2012. Na torti je vidljiv datum osnutka ZPM-a, najstarijeg zavoda na FER-u.
 

Prof.dr.sc. Vesna Županović, predstojnica ZPM-a 2008.-2012. i prof.dr.sc. Hrvoje Domitrović

u pauzi Konferencije znanstvenih novaka ZPM-a održane 2009. godine.

 

Djelatnici ZPM-a 2009. godine.

 

Marijana Greblički, Ana Žgaljić-Keko, Lana Horvat-Dmitrović, Domagoj Kovačević, Maja Resman, Anamari Nakić, Andrea Aglić Aljinović, Ilko Brnetić, Tomislav Burić, Luka Korkut, Mario-Osvin Pavčević, Mervan Pašić, Siniša Miličić

 

Vesna Županović, Neven Elezović, Domagoj Vlah, Tomislav Šikić, Darko Žubrinić, Josipa Pina Milišić, Goran Radunović (gornje tri fotografije napravio je kolega Mišo Baće sa ZPF-a, kojemu zahvaljujemo na pomoći)

 

 


Konferencija MIA 2018

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu od 4. do 8. srpnja 2018. održala se znanstvena konferencija

 »MATHEMATICAL INEQUALITIES AND APPLICATIONS 2018«

Conference in honour of Academician Josip Pečarić

on the occasion of his 70th birthday

 

(skraćeno: MIA 2018)

Organizatori konferencije su  Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu.

 

To je šesta u nizu bianualnih međunarodnih konferencija „Mathematical Inequalities and Applications“ koje se od 2008. godine održavaju u Hrvatskoj i diljem svijeta (Trogir, Lahore-Pakistan, Chinju-Južna Koreja, Mostar-Bosna i Hercegovina). Na MIA2018 je sudjelovalo 80 znanstvenika iz preko 20 država.

Cilj MIA konferencija je okupiti matematičare iz cijelog svijeta čiji je znanstveni interes usmjeren prema teoriji i primjenama matematičkih nejednakosti, a posebno na konferenciji MIA 2018 povod je i svečano obilježavanje 70-og rođendana akademika Josipa Pečarića. Akademik Pečarić  je sa svojim opusom od 26 znanstvenih monografija i preko 1180 objavljenih radova u znanstvenim časopisima jedan od nekolicine svjetskih matematičara koji je to uspio postići. Osnivač je tri časopisa koji su indeksirani u najrelevantnijim znanstvenim bazama (Web of Science, rang Q2 i Q3). Njegov značajan mentorski rad (mentor 35 doktoranada) i impresivan broj od 231 koautora iz 39 država, razlog je zašto je Hrvatska prepoznata kao jedna od vodećih zemalja u području matematičkih nejednakosti. 

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Popis obavijesti