Zavod za primijenjenu matematiku

Osnovan 1919.
 
Predstojnica Zavoda: prof. dr. sc. Andrea Aglić-Aljinović (od 1. listopada 2020.)
 
Adresa
Zavod za primijenjenu matematiku
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Unska 3
10000 Zagreb
Tel: +385 1 612 99 58
Fax: +385 1 612 99 46
E-mail: zpm@fer.hr
URL: www.fer.unizg.hr/zpm
 
 
Osnovno o Zavodu za primijenjenu matematiku (ZPM)

Zavod za primijenjenu matematiku najstariji je zavod na FER-u, osnovan 1919. godine. Njegovi članovi rade u različitim područjima matematike. Neki od naših bivših profesora završili su studij elektrotehnike. Takav je slučaj bio na pr. s akademikom Danilom Blanušom, bivšim dekanom ovoga fakulteta, čiji su rezultati o izometričnim ulaganjima hiperboličkih prostora u Euklidske prostore dobili međunarodno priznanje (citirao ih je među inim na pr. John Nash), kao i njegove ispravke formula Maxa Plancka iz relativističke fenomenološke termodinamike, te njegov graf danas poznat kao Blanušin graf ili Blanušin snark. To je ujedno i logo Hrvatskog matematičkog društva.

 

Hrvatsko matematičko društvo (HMD) predložilo je hrvatskoj pošti da obilježi Svjetsku matematičku godinu 2000. (World Mathematical Year 2000) izdavanjem prigodne marke. Hrvatska pošta je taj prijedlog prihvatila i izdala marku koju vidite na slici. Marka je promovirana 15. lipnja 2000. godine na dan početka Drugog hrvatskog matematičkog kongresa.

 

Blanušin graf na marki koju je godine 2000. izdala Hrvatska pošta.

Priredio ju je ugledni dizajner Boris Ljubičić.

 

Iznad ulaznih vrata ZPM-a nalazi se mramorna ploča s natpisom citiranim iz Platonove škole: Medeis ageometretos eisito (na grčkom), tj. «Neka ne ulaze oni koji ne poznaju geometriju». Više pojedinosti o povijesti ZPM-a i njegovim djelatnicima možete pročitati u preglednom članku Zavod za primijenjenu matematiku koji je napisao prof.dr.sc. Ivan Ivanšić.

 

Kao najstariji zavod na FER-u, ZPM je 13. listopada 2009. uz svesrdnu pomoć Uprave fakulteta organizirao vrlo uspjelu svečanost 90 godina Zavoda za primijenjenu matematiku.


Sudionici susreta u Pragu bili su redom:

  1. Dubravka Davidović: About Nikola Tesla Network (NGO u Gospiću)
  2. Darko Žubrinić (FER, ZPM): Schooling of Nikola Tesla in Croatia and his teacher Martin Sekulić ([PDF], 60 min.)
  3. Martina Marušić-Britvec: Nikola Tesla Experience Center Karlovac
  4. Boris Šušnjar: Inventiveness, the most important product of the human mind

 

VIDEO

containing all four lectures.
Many thanks to the Faculty of Electrical Engineering of the Czech Technical University in Prague.

 

Na kraju je mladi Vitek Koptzyk, gimnazijski učenik u Pragu, izveo kratki pokus s Teslinim svitkom. Dvosatnu manifestaciju održanu na Elektrotehničkom Fakultetu Češkog tehničkog sveučilišta (ČVUT) u Pragu otvorio je rektor tog Sveučilišta dr. Vojtech Petraček. Manifestaciji je uz studente i profesore nazočilo i osoblje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pragu.

Organizatori susreta bili su Nj. E. gđa. Mirjana Pancirov, hrvatska veleposlanica, i rektor ČVUT-a (Česke Visoke Učeni Technicke, tj. Czech Technical University), zajedno s gđom. Dubravkom Davidović iz udruge Nikola Tesla Network.

Sljedeći dan su gosti iz Hrvatske bili pozvani u Veleposlanstvo R. Hrvatske u Pragu, te zatim u rektorat Češkog tehničkog sveučilišta. D. Žubrinić zahvaljuje gđi. Dubravki Davidović na pozivu za sudjelovanje.

 

Predavanje D. Žubrinića dostupno je ovdje: [PDF] (potrebno je spremiti PDF na svoje računalo i otvoriti ga s pomoću Acrobat Readera). Više podataka o Nikoli Tesli. Nekoliko fotografija iz Praga nalazi se na poveznici niže desno.

 

 

 

Predavanje Darka Žubrinića u dvorani 209 Fakulteta elektrotehnike na Czech Technical Faculty
(ČVUT - Česke Vysoke Učeni Technicke) u Pragu, 11. siječnja 2024., [PDF].

Zvonimir Sviben, Zbyněk Škvor (ČVUT), Dubravka Davidović, Boris Šušnjar, mladi Vitek Koptzyk,
Ivan Radošević, Martina Marušić-Britvec, Darko Žubrinić.

Izv. prof. dr. Kristian Hengster-Movrić (diplomirao na FER-u u Zagrebu, doktorirao u SAD-u, a zaposlen je u Pragu na Fakultetu elektrotehnike Češkog tehničkog sveučilišta) u društvu s osobljem Veleposlanstva Republike Hrvatske, neposredno nakon svih predavanja. Desno je g. Zvonimir Sviben, otpravnik poslova na Veleposlanstvu.

Sljedeći dan, 12. siječnja 2024., bili smo gosti Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pragu, gdje nas je primio g. Zvonimir Sviben sa svojim kolegicama. Osoblju Veleposlanstva zahvaljujemo na gostoprimstvu.

Pred zgradom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pragu.

Bili smo i gosti doc. dr. Vojtěcha Petráčeka, rektora Češkog tehničkog sveučilišta (ČVUT) u Pragu, s kojim smo se zadržali u ugodnom jednosatnom razgovoru: Darko Žubrinić, Barbora Strakova, Martina Marušić-Britvec,
Boris Šušnjar, Vojtěch Petráček, Dubravka Davidović, Ivan Radošević.

Z

Pred bistom znamenitog hrvatskog seizmologa Andrija Mohorovičića (1857.-1936.), koja se nalazi u dvorištu
Nacionalne knjižnice Klementinum u Pragu (blizu čuvenog Karlovog mosta). Andrija Mohorovičić
je od 1875. do 1878. studirao matematiku i fiziku na Karlovom sveučilištu u Pragu.

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Popis obavijesti