Zavod za primijenjenu matematiku

Osnovan 1919.
 
Predstojnica Zavoda: prof. dr. sc. Andrea Aglić-Aljinović (od 1. listopada 2020.)
 
Adresa
Zavod za primijenjenu matematiku
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Unska 3
10000 Zagreb
Tel: +385 1 612 99 58
Fax: +385 1 612 99 46
E-mail: zpm@fer.hr
URL: www.fer.unizg.hr/zpm
 
 
Osnovno o Zavodu za primijenjenu matematiku (ZPM)

Zavod za primijenjenu matematiku najstariji je zavod na FER-u, osnovan 1919. godine. Njegovi članovi rade u različitim područjima matematike. Neki od naših bivših profesora završili su studij elektrotehnike. Takav je slučaj bio na pr. s akademikom Danilom Blanušom, bivšim dekanom ovoga fakulteta, čiji su rezultati o izometričnim ulaganjima hiperboličkih prostora u Euklidske prostore dobili međunarodno priznanje (citirao ih je među inim na pr. John Nash), kao i njegove ispravke formula Maxa Plancka iz relativističke fenomenološke termodinamike, te njegov graf danas poznat kao Blanušin graf ili Blanušin snark. To je ujedno i logo Hrvatskog matematičkog društva.

 

Hrvatsko matematičko društvo (HMD) predložilo je hrvatskoj pošti da obilježi Svjetsku matematičku godinu 2000. (World Mathematical Year 2000) izdavanjem prigodne marke. Hrvatska pošta je taj prijedlog prihvatila i izdala marku koju vidite na slici. Marka je promovirana 15. lipnja 2000. godine na dan početka Drugog hrvatskog matematičkog kongresa.

 

Blanušin graf na marki koju je godine 2000. izdala Hrvatska pošta.

Priredio ju je ugledni dizajner Boris Ljubičić.

 

Iznad ulaznih vrata ZPM-a nalazi se mramorna ploča s natpisom citiranim iz Platonove škole: Medeis ageometretos eisito (na grčkom), tj. «Neka ne ulaze oni koji ne poznaju geometriju». Više pojedinosti o povijesti ZPM-a i njegovim djelatnicima možete pročitati u preglednom članku Zavod za primijenjenu matematiku koji je napisao prof.dr.sc. Ivan Ivanšić.

 

Kao najstariji zavod na FER-u, ZPM je 13. listopada 2009. uz svesrdnu pomoć Uprave fakulteta organizirao vrlo uspjelu svečanost 90 godina Zavoda za primijenjenu matematiku.


Obavijesti

Darko Žubrinić, umirovljeni prof. na FER-u, imao je čast na poziv akademika Gorana Muića održati 18. siječnja 2024. predavanje “Od maksimalno singularih funkcija do zeta funkcija fraktalnih bubnjeva”. Uvodno su se (u ime Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU) skupu obratili akademici Marko Tadić i Goran Muić. Predavanje je trajalo 90 minuta. Više pojedinosti je moguće naći na mrežnoj stranici HAZU.

Predavanju su među inim bili nazočni akademici Josip Pečarić, Andrej Dujella i Josip Užarević, kao i prof. dr. Hrvoje Kraljević (suradnik HAZU, bivši ministar znanosti Republike Hrvatske, donedavno predsjednik Hrvatskog matematičkog društva - HMD) i prof. dr. Vesna Županović, sadašnja predsjednica HMD-a (i djelatnica FER-a).

Predavač je opisao suradnju s profesorom Michelom Lapidusom (University of California - Riverside, Fellow of the American Mathematical Society) i izv. profesorom Goranom Radunovićem, koja je rezultirala s monografijom objavljenom 2017. u izdanju Springera (na blizu 700 str.) u uglednoj seriji Springer Monographs in Mathematics.

Prezentacija predavanja dostupna je ovdje: [PDF].

 

Autor: Ljiljana Frigelj

Sudionici susreta u Pragu bili su redom:

 1. Dubravka Davidović: About Nikola Tesla Network (NGO u Gospiću)
 2. Darko Žubrinić (FER, ZPM): Schooling of Nikola Tesla in Croatia and his teacher Martin Sekulić ([PDF], 60 min.)
 3. Martina Marušić-Britvec: Nikola Tesla Experience Center Karlovac
 4. Boris Šušnjar: Inventiveness, the most important product of the human mind

 

VIDEO

containing all four lectures.
Many thanks to the Faculty of Electrical Engineering of the Czech Technical University in Prague.

 

Na kraju je mladi Vitek Koptzyk, gimnazijski učenik u Pragu, izveo kratki pokus s Teslinim svitkom. Dvosatnu manifestaciju održanu na Elektrotehničkom Fakultetu Češkog tehničkog sveučilišta (ČVUT) u Pragu otvorio je rektor tog Sveučilišta dr. Vojtech Petraček. Manifestaciji je uz studente i profesore nazočilo i osoblje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pragu.

Organizatori susreta bili su Nj. E. gđa. Mirjana Pancirov, hrvatska veleposlanica, i rektor ČVUT-a (Česke Visoke Učeni Technicke, tj. Czech Technical University), zajedno s gđom. Dubravkom Davidović iz udruge Nikola Tesla Network.

Sljedeći dan su gosti iz Hrvatske bili pozvani u Veleposlanstvo R. Hrvatske u Pragu, te zatim u rektorat Češkog tehničkog sveučilišta. D. Žubrinić zahvaljuje gđi. Dubravki Davidović na pozivu za sudjelovanje.

 

Predavanje D. Žubrinića dostupno je ovdje: [PDF] (potrebno je spremiti PDF na svoje računalo i otvoriti ga s pomoću Acrobat Readera). Više podataka o Nikoli Tesli. Nekoliko fotografija iz Praga nalazi se na poveznici niže desno.

 

 

Autor: Ljiljana Frigelj
U Knjižnici HAZU održan skup o...

Odbor za matematiku Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizirao je u utorak 28. studenog 2023. u Knjižnici HAZU skup “Život i znanstveni rad Williama (Vilima) Fellera”. Nakon uvodnih govora tajnika Razreda akademika Marka Tadića i predsjednika Odbora za matematiku akademika Gorana Muića, te pozdravnih riječi predsjednice Hrvatskog matematičkog društva prof. dr. sc. Vesne Županović (FER) i pročelnika Matematičkog odsjeka PMF-a prof. dr. sc. Luke Grubišića, izlaganja su održali prof. dr. sc. Darko Žubrinić (FER) i prof. dr. sc. Zoran Vondraček, član suradnik HAZU.

 

Znameniti hrvatski matematičar i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1937. William (Vilim) Feller smatra se jednim od osnivača teorije vjerojatnosti kao znanstvene discipline. Pogledajte opsežan prikaz o Williamu (Vilimu) Felleru. Također i ovaj prikaz.

 

Autor: Ljiljana Frigelj

Temelje radio-tehnologije i bežičnih komunikacija položio je Nikola Tesla (1856.-1943.), istaknuti hrvatsko-američki izumitelj. Dogodilo se to 1893., tijekom njegova spektakularnog javnog predavanja u St. Louisu (SAD, Missouri) pred pet tisuća ljudi, u koncertnoj dvorani. Događaj je u detalje opisala Margaret Chaney u svojoj monografiji Tesla / Man Out of Time, u Poglavlju 6 pod naslovom Radio.

Na ovoj poveznici možete vidjeti važno svjedočanstva koje nam daje William Gundry Broughton, sin Henryja Primm Broughtona (1865.-1959.) koji je bio Teslin asistent tijekom njegova predavanja održanog 1893. u St. Louisu. Nikola Tesla prethodi suvremenoj mobilnoj tehnologiji za više od stotinu godina.

Autor: Darko Žubrinić

Međunarodna konferencija Constructive and Probabilistic Methods in Combinatorics održana je na Fakultetu elektrothenike i računarstva od 4. do 8. rujna 2023. godine. Konferencija je okupila istraživače koji rade u područjima matematičke vjerojatnosti, diskretne matematike i kombinatorike. FER i Zavod za primijenjenu matematiku ugostili su 35 sudionika iz 11 država.

Autor: Anamari Nakić
U Karlovcu je 24. srpnja 2023....

U Karlovcu je svibnja 2023., u neposrednoj blizini Gimanzije, dovršen i započeo s radom novi Teslinom centar (točnije, Tesla Experience Center). Dana 24. srpnja 2023. u su tom Centru na poticaj prof. dr. Mirka Butkovića, voditelja Udruge Nikola Tesla Karlovac, održana tri predavanja povodom obilježavanja 150. obljetnice maturiranja Nikole Tesle. Tesla je maturiao 24. srpnja 1873. upravo u zgradi Gimnazije, koja je u Teslino vrijeme bila Viša realka (u Rakovcu, danas dio Karlovca). Treće predavanje pod naslovom "Nikola Tesla i njegov učitelj Martin Sekulić" održao je prof. dr. Darko Žubrinić, djelatnik FER-a (sa Zavoda za primijenjenu matematiku).

Predavač je istaknuo da ove godine obilježujemo i 130. obljetnicu kako je Nikola Tesla uveo osnovne principe radio-tehnologije i bezžične veze tijekom svojeg spektakularnog javnog predavanja održanog 1. ožujka 1893. u St. Louisu pred pet tisuća ljudi. Ravnateljica Teslinog centra u Karlovcu gđa. Martina Marušić Britvec obećala je da će ta značajna obljetnica biti na jesen posebno obilježena. Pogledajte više podataka o Nikoli Tesli.

Na slici iz 1941. godine vidimo vrlo raspoloženog Nikolu Teslu s Fritzie Zivicem, hrvatsko-američkim boksačem, koji je te godine obranio naslov svjetskog prvaka u velter kategoriji. Djeluje li Vam na ovoj slici Tesla kao asocijalna (nedruštvena) osoba? Snimak je napravljen dvije godine prije Tesline smrti 1941. Pogledajte više podataka o toj fotografiji.

Autor: Darko Žubrinić

Dr. Josip Žubrinić, djelatnik Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a, održao je dva predavanja na Petrogradskom odsjeku znamenitog Instituta Steklova Ruske akademije znanosti (Ruska Federacija), pod zajedničkim naslovom

Josip Žubrinić: Operator-norm asymptotics for thin elastic rods.

Snimke tih dvaju predavanja možete vidjeti ovdje:

Čestitamo dr. Josipu Žubriniću!

Autor: Darko Žubrinić
Zvonimir Janko (Bjelovar, 26. srpnja...

Zvonimir Janko, jedan od najistaknutijih hrvatskih matematičara u povijesti, preminuo je 2022. u Heidelbergu u Njemačkoj. Godine 2007. je povodom njegova 75. rođendana na FER-u (u Sivoj vijećnici) organizirana jednodnevna konferencija, u nazočnosti slavljenika. Više podataka životu i radu profesora Janka možete pronaći ovdje:

Na slici lijevo je fotografija Zvonimira Janka iz 1964. (u dobi od 32 godine), kada je otkrio svoju znamenitu sporadičnu grupu \(J_1\). To je bila prva sporadična grupa otkrivena u 20. st. (u 19. st. ih je otkriveno 5, te se do Janka vjerovalo da drugih nema). Kasnije je profesor Janko otkrio još tri sporadične grupe, koje se njemu u čast označuju s \(J_2\), \(J_3\) i \(J_4\). 

O četvrtoj Jankovoj grupi \(J_4\) je 2004. objavljena znanstvena monografija A. A. Ivanova (profesora na Imperial College u Londonu):

Naslov te monografije na prednjim koricama je samo J4 , što je vjerojatno najkraći naslov neke matematičke knjige u povijesti:

Otkriveno je ukupno 26 sporadičnih grupa, te je 1981. dokazano da drugih nema. Među sporadičnim grupama je i znamenita "The Monster Group" (Fishcher i Griess), koja ima \(8\cdot 10^{53}\) elemenata.

Autor: Darko Žubrinić

U Vijećnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je 12. listopada 2022. predstavljena knjiga

Ivan Andrijanić (ed.): Croatian - Indian Links, Thirty Chapters for Thirty Years of Diplomatic Relations 1992-2022, Croatian-Indian Society, Zagreb 2022 (Summary) (errata)

Skupu su se kratko obratili najprije profesor Domagoj Tončinić, Nj. E. Raj Kumar Srivastava (veleposlanik Republike Indije), Gordan Grlić Radman (ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske), g. Joginder Singh Nijjar (predsjednik Hrvatsko-indijskog društva). Knjigu su predstavili glavni urednik profesor Ivan Andrijanić (predstojnik Zavoda za Indologiju i dalekoistočne studije na Filozofskom fakultetu), te članovi uredništva knjige: akademik Mislav Ježić, dr. Ružica Čičak-Chand i Darko Žubrinić (FER, Zavod za primijenjenu matematiku). Knjiga obasiže 30 članaka koje je napisalo više od 20 autora, a na str. 253 su spomenuti i stručno-znanstveni seminari koje su u okviru redovite tribine na hrvatsko-indijske teme održali FER-ovi djelatnici: profesori Nedjeljko Perić (bivši dekan FER-a), Vinko Lešić, Dina Šimunić i Tomislav Šikić (sa Zavoda za primijenjenu matematiku). U knjigu je uključen i članak profesora Dipendre Prasada, predsjednika Indijskog matematičkog društva, koji govori o istaknutim indijskim matematičarima Srinivasi Ramanujanu i Harish Chandri, kao i o hrvatskim matematičarima (akademicima Marku Tadiću, Goranu Muiću i drugim) koji su se bavili srodnim temama.

Autor: Darko Žubrinić
Knjiga ak. Andeja Dujelle...

Knjiga profesora Andreja Dujelle Number Theory, zaposlenog na Matematičkom odsjeku PMF-a, prikazana je u uglednom časopisu The Mathematical Intelligencer. Evo nekoliko kratkih izvadaka iz vrlo lijepog prikaza na dvije stranice, koji je napisao John J. Watkins (SAD):

This extremely important book first appeared in a Croatian edition in 2019 and has now been translated into English (along with a few minor corrections and updates) for this edition.

It is particularly well suited for students doing independent research or thesis work, and it is also ideal as a text for specialized graduate courses in number theory. Moreover, anyone seriously interested in number theory will discover in this book a veritable gold mine of information about the current state of affairs in several areas of modern number theory.

While reading this book I also had great fun discovering many things about numbers I had never thought of before.

 

Detaljan prikaz je dostupan ovdje: https://rdcu.be/cU6IT. Naglašavamo da je Andrej Dujella (redoviti član HAZU u razredu za matematiku i prirodoslovlje) tijekom nekoliko godina predavao kolegij Diskretna matematika (s elementima teorije brojeva) na našem FER-u. Njegova knjiga nastala je u Hrvatskoj, za potrebe Sveučilišta u Zagrebu, a danas se njezin engleski prijevod rabi širom svijetu, pa čak i na nekoliko sveučilišta u SAD-u.

Više podataka o Dujellinoj monografiji Number Theory moguće je naći ovdje: www.croatia.org/crown/articles/11294/1/

 

Autor: Darko Žubrinić
Mladen Bestvina održao plenarno...

Mladen Bestvina, istaknuti profesor na Utah University u SAD-u, održao je jednosatno plenarno pozvano predavanje na Svjetskom matematičokm kongresu (International Congress of Mathematicians, ICM) 10. srpnja 2022. Prije njega je od hrvatskih matematičara plenarno predavanje održao na ICM 1958. u Edinburghu u Škotskoj. Vilim Feller (1906.-1970.), rođen je i školovan u Zagrebu, gdje je na tadašnjem Mudroslovnom fakultetu završio prve dvije godine studija matematike.

Profesor Mladen Bestvina rođen je 1959. u Osijeku. Studij matematičkih znanosti završio je na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. Već kao brucoš je koncem 1970tih godina pohađao svakotjedne znanstvene seminare koji su se pod vodstvom akademika Sibe Mardešića odvijali u dvorani Zavoda za primijenjenu matematiku tadašnjeg ETF-a, sada FER-a (na tim je seminarima aktivan bio i naš profesor Ivan Ivanšić). Kao srednjoškolac bio je uspješan natjecatelj na Mađunarodnim matematičkim olimpijadama, s osvojene dvije srebrne i jednom bronačnom medaljom. Njegovi znanstveni rezultati tijekom posljednjih tridesetak godina u području geometrijske teorije grupa (koju je 1980tih godina utemeljio Mikhael Gromov) ocijenjeni su kao "spektakularni".

Svjetski matematički kongres organizira se svake četvrte godine, a tom se prigodom dodjeljuje i znamenita Fieldsova medalja. Za plenarna predavanja biraju se vodeći matematičari u svijetu koji su u prethodnom razdoblju ostvarili najznačajnije rezultate u određenom području matematike. Plenarno predavanje profesore Bestvine predstavlja jedan od najvećih uspjeha u povijesti hrvatske matematike, pa i u povijesti hrvatske znanosti.

Više podataka: Mladen Bestvina delivered a plenary lecture at International Congress of Mathematicians for 2022.

Autor: Darko Žubrinić
Održana međunarodna konferencija...

Trodnevna međunarodna konferencija Combinatorial Constructions Workshop održana je na Fakultetu elektrothenike i računarstva od 27. do 29. lipnja 2022. godine. Konferencija je okupila istraživače koji rade u područjima diskretne matematike, kombinatorike, teorije dizajna, konačne geometrije, teorije grafova, teorije kodiranja, kriptografije i algebarske kombinatorike. FER i Zavod za primijenjenu matematiku ugostili su 50 sudionika iz zemlje i svijeta. Konferenciju su otvorile pozdravnim govorima predsjednica organizacijskog odbora izv. prof. dr. sc. Anamari Nakić i zamjenica predstojnice ZPM-a izv. prof. dr. sc. Josipa-Pina Milišić.

Autor: Lenka Mihoković

On 2nd and 3rd July 2022, an excursion was organized by the Croatian-Indian Society in Zagreb (CIS), jointly with CIGRE-Croatia. The aim was to learn more about Nikola Tesla's education in Croatia (Tesla spent the first 20 years of his life in Croatia) and about his role in the history of Electrical Engineering.

Organizing this excursion was proposed by Professor Dina Šimunić (FER, secretary of CIS) and its content has been planned by Professor Darko Žubrinić (FER, also a member of CIS), jointly with Joginder Singh Nijjar, president of CIS.

The first day, we visited the Museum of the Castle of Ozalj (many thanks to Mr. Stjepan Bezjak) and two Hydroelectric plants of Ozalj on the beautiful Kupa river. The Ozalj I hydroelectric plant was built in 1908, and is working continously till these days. It is among the oldest such electric plants in Croatia, and is now a cultural and technical monument of Croatia. Its project was completed by Herman Bollé, distinguished Croatian architect of German-French origin, born in the city of Koeln. Then we visited the Karlovac Grammar School, which Nikola Tesla attended (back then, it was a Higher Real School in Rakovac) in his formative years between 14 and 17 (many thanks to Antun Milinković for superb explanatations). Martin Sekulić, Tesla's professor of physics, has a great merit for kindeling his interest in Electrical Engineering. More information (including a few photos) is available in the sequel - follow the link below on the right.

Autor: Darko Žubrinić
Nikola Tesla u gradu Zagrebu 1892.

Nikola Tesla je prije 130 godina, točnije, 24. svibnja 1892., bio gost uprave grada Zagreba na poziv dr. Milana Amruša, tadašnjeg gradonačelnika, radi dobivanja savjeta oko elektrifikacije grada. Tim je povodom u Knjižnici HAZU održana svečanost koju je otvorio ak. Velimir Neidhardt, predsjednik Akademije. Skupu se obratio ak. Ignac Lovrek, tajnik Razreda za tehničke znanosti pri HAZU, a nakon njega dr. Goran Slipac, predsjednik elektrotehničke strukovane udruge CIGRE. U nastavku je Darko Žubrinić održao 50-minutno predavanje

Nikola Tesla u gradu Zagrebu 1892.

Idući dan, 25. svibnja 1892., zagrebački je tisak je u dosta opsežnom članku za Nikolu Teslu izvjestio među inim sljedeće: On sam pako je pripravan ponude, koje dospiju poglavarstvu, izpitati i svoje mnienje o njima dati, da može na taj način zapriečiti, da se grad neprevari. I u obće smatra on svojom dužnošću, upravi grada Zagreba, kao rođeni sin ove zemlje, u svakom pogledu, što se toga pitanja tiče, savjetom i činom biti na ruci, i moli da se grad u svakom slučaju gdje bi tehničke potežkoće nastale, na nj obraća, te će on bez ikakve odštete savjetovati, kako bude bolje znao.

Tesla je u Zagreb stigao 22. svibnja 1892. a iz njeg otišao 26. svibnja. Ovim putem izražavamo zahvalnost osoblju HAZU na susretljivosti i gostoprimstvu, dr. Božidaru Filipović-Grčiću (CIGRE) na trudu oko organizacije, te dipl. ing. Ivi Udovičiću iz Jelse s otoka Hvara (Elektrodalmacija - Split, u miru), na prijedlogu da ove godine bude svečano obilježena 130. obljetnica Teslina gostovanja u gradu Zagrebu.

Nekoliko fotografija je u nastavku ove obavijesti.

Autor: Darko Žubrinić
Jednake prilike = bolje društvo

Women in Engineering Croatia (WiE Croatia) je interesna skupina hrvatske IEEE sekcije. WiE Hrvatska raznovrsnim aktivnostima promovira žene u inženjerstvu,  te ih podržava u njihovom osobnom i profesionalnom razvoju.

Od 2020. godine interesnu skupinu WiE Hrvatska vode članice ZPM-a, izvanredne profesorice Pina Milišić i Anamari Nakić. Povodom proslave Dana žena održane na FER-u 8. ožujka 2022. u organizaciji Veleposlanstva Republike Indije i Hrvatsko-indijskog društva, predsjednica  WiE Hrvatska Pina Milišić imala je čast predstaviti aktivnosti skupine WiE Hrvatska. Više pojedinosti pogledajte u nastavku ove obavijesti.

Autor: Darko Žubrinić
Prof. dr. Ljubo Marangunić proslavio...

Naš dragi kolega i prijatelj prof. dr. Ljubo Marangunić proslavio je 14. ožujka 2022., u Crnoj vijećnici FER-a, svoj 80. rođendan. Svečanost koju je zajedno sa slavljenikom organizirao Zavod za primijenjenu matematiku (ZPM), svojim dolaskom uzveličao i prof. dr. Gordan Gledec, dekan FER-a i svi prodekani, izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić, prof. dr. sc. Mario Vražić i prof. dr. sc. Nikola Mišković. Na gornjoj fotografiji vidimo mladog Ljubu Marangunića 1961. g., kao studenta ETF-a (danas FER-a). Opširniju obavijest ćete dobiti tako da mišem škljocnete na naslov.

Kolegica izv. prof. dr. Lenka Mihoković je 2021. godine je o njemu priredila vrlo interesantan intervju.

Autor: Darko Žubrinić

Dne 27. siječnja 2022., tijekom Dana Nikole Tesle, Darko Žubrinić je u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu imao čast održati 45-minutno predavanje "Nikola Tesla i njegovo školovanje u Hrvatskoj". Poziv za gostovanje mu je uputio g. Renato Filipin, voditelj demonstracijskog odjela Nikole Tesle u Muzeju i bivši student FER-a. Među slušačima je uz djecu i odrasle bio nazočan i g. Jogdiner Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva u Zagrebu. Izlaganje je dostupno putem video-zapisa.

Autor: Darko Žubrinić
Izv. prof. dr. Tomislav Šikić održao...

Izv. prof. dr. Tomislav Šikić (FER, ZPM) je u organizaciji veleposlanstva Republike Indije i Hrvatsko-indijskog društva 15. prosinca 2021. održao predavanje o najistaknutijem indijskom matematičaru povijesti, pod naslovom "Srinivasa Ramanujan - kao most iznad oceana". Predavanje je održano u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak u Zagrebu. Tribinu je vodio prof. dr. Darko Žubrinić, djelatnika FER-a (Zavod za primijenjenu matematiku). 

Uz nazočnost brojnih matematičara i drugih gostiju, skup je pozdravio Nj. E. g. Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije. Profesor Šikić je među inim naglasio da se rođendan (22. prosinca) Srinivase Ramanujana u Indiji svake godine obilježava kao "Nacionalni dan matematike". Pri kraju programa se skupu iz Indije (putem Zooma) javio profesor Dipendra Prasad, predsjednik Indijskog matematičkog društva, koji je u svojem referatu visoko ocijenio doprinose hrvatskih matematičara u teoriji reprezentacija. Među slušačima bili su akademici Marko Tadić, Andrej Dujella (obojica matematičari) i Mislav Ježić (indolog). Došla je i mala grupa mladih indijskih matematičara koji borave na poslijediplomskim studijima matematike na Sveučilištu u Zagrebu. 

Održavanju tribine je 11. studenog 2021. prethodio posjet profesora Tomislava Šikića veleposlaniku Republike Indije Nj. E. Raj Kumar Srivastavi, u pratnji g. Joginder Singh Nijjara (predsjednika Hrvatsko-indijskog društva) i Darka Žubrinića (djelatnika FER-a), gdje je tijekom razgovora bilo riječi o unaprijeđenju suradnje Hrvatske i Indije u području matematičkih znanosti. G. veleposlanik (inženjer geoznanosti i seizmologije) i njegova supruga Lakshmi (filologinja) su veliki ljubitelji matematike i bridža. Zahvaljujemo prof. dr. Nevenu Elezoviću (djelatniku FER-a u miru) na njegovu priručniku za učenje bridža za studente FER-a koji smo s njegovom posvetom darovali veleposlaniku, kao i na dvjema edukativnim slikovnicama za predškolsku djecu tiskanim u Indiji na hrvatskom jeziku, u suradnji s poduzećem Element u Zagrebu.

Autor: Darko Žubrinić

Profesor Zvonko Benčić ostavio je tijekom svojeg života vidan trag u svojoj struci - učinskoj elektronici (Power Electronics). Njegovim zalaganjem, nakon razgovora s auktorom ovih redaka, rođena je 2011. dvojezična hrvatsko-engleska monografija o najvećem hrvatskom matematičaru u povijesti - Vilimu Felleru (1906.-1970.), objavljena u poduzeću Graphis koje je on utemeljio 1994. u partnerstvu. Zanimale su ga matematičke teme, osobitom one iz teorije sustava (dinamički sustavi), matematičko nazivlje (ponavljao je da bi bilo dobro objaviti prošireno izdanje Matematičkog rječnika hrvatskog matematičara prof. dr. Ivice Gusića, koje je uzorno opremilo poduzeće Element, naš vodeći izdavač za područje matematike), zatim matematičke norme, matematička pedagogija, kao i općenito problemi poučavanja matematike. Objavio je nekoliko članaka u časopisu Matematičko-fizički list. Pripadao je najužem timu stručnjaka koji su stvorili znamenitu tiristorsku lokomotivu koncem 1980tih godina, a 15tak lokomotiva uspješno vozi i danas. Njegov pregled povijesti vučnih vozila u Hrvatskoj, koji je napisao s dr. Ivanom Bahunom (FER), je nezaobilazna referenca. U tehničkim rješenjima sagledavao je njihovu ekonomsku i socijalnu dimenziju, iz čega je na njegovu inicijativu 2012. g. pokrenuta konferencija PIFT (Povijest i filozofija tehnike), s objavljenim zbornicima koji obasižu nekoliko tisuća stranica. Ti zbornici predstavljaju značajno vrelo podataka za sagledavanje povijesti tehnike u Hrvatskoj. Auktor ovih redaka je na PIFT-u imao čast referirati o Anthony F. Lucasu (Antunu Lučiću, otcu svjetske naftne industrije), o školovanju Nikole Tesle u Hrvatskoj, o Matematičkoj tipografiji na ZPM-u FER-a, o našim matematičarima koji su diplomirali na tehničkim fakultetima (u koautorstvu s profesorom Benčićem), te o Teslinom asistentu Charlesu Scottu. Jedna od vrlo interesantnih knjiga profesora Benčića je Na rubnici moje učinske elektronike [PDF], u kojoj ima i matematičkih sadržaja. Sugerirao je rad na Old Croatian Letters, koji je ostao u začetku. Zajedno s dr. Brankom Hanžekom organizirao je konferenciju o legendarnom FER-ovom profesoru Vatroslavu Lopašiću, koji je diplomirao teorijsku matematiku, a doktorirao u području fizike.  Više podataka o profesoru Zvonku Benčiću naći ćete u prilogu Marijana Ožanića i Marito Mihovila Letice.

Autor: Darko Žubrinić
Prof. dr. sc. Vesna Županović...

Prof. dr. sc. Vesna Županović sa Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a, izabrana je za predsjednicu Hrvatskog matematičkog društva (HMD), na online Skupštini održanoj 14. svibnja 2021. godine.

Hrvatsko matematičko društvo je strukovna udruga matematičara u Republici Hrvatskoj čiji je cilj unapređivanje i promicanje matematičke znanosti, nastave matematike na svim razinama, primjene matematike u drugim disciplinama kao i unapređivanje društvenog položaja matematičara u cjelini. U ovom trenutku HMD ima preko 1000 članova-pojedinaca, četiri podružnice te četiri matematičke udruge kao svoje članove. Posljednjih 14 godina, predsjednik HMD-a bio je prof. dr. sc. Hrvoje Kraljević.

U okviru HMD-a djeluje pet sekcija: Nastavna, Znanstvena, Inženjerska, Stručna i Studentska, te Podmladak HMD-a koji okuplja učenike osnovnih i srednjih škola. Izdavačka djelatnost HMD-a uključuje izdavanje znanstvenih i stručnih matematičkih časopisa, te matematičkih knjiga.

Čestitamo profesorici Županović!

Autor: Darko Žubrinić
Monografija ak. Andreja Dujelle...

Akademik Andrej Dujella je vodeći hrvatski ekspert za teoriju brojeva. Njegova monografija "Teorija brojeva", pisana na hrvatskom jeziku, objavljena je 2021. g. na engleskom na više od 600 stranica, u izdanju Školske knjige, Zagreb. Knjiga polazi od samih temelja, a pisana je vrlo jasno, pregledno i pitko. Bit će zanimljiva ne samo studentima matematike, nego i studentima FER-a, osobito onima koji se susreću s problematikom kriptografije. Početni dijelovi dostupni su i srednjoškolcima. Pogledajte više podataka o monografiji Number Theory profesora Andreja Dujelle, koji je tijekom nekoliko godina na FER-u predavao kolegij Diskretna matematika, s uvodom u teoriju brojeva.

Autor: Darko Žubrinić
Vilim (William) Feller dobio...

Vilim (William) Feller (1906.-1970.), najistaknutiji hrvatski matematičar u povijesti, dobio je svoju marku u izdanju Hrvatske pošte, objavljenu travnja 2021. g. Inicijativa je potekla još 2019. g. od učenika 7. razreda Osnovne škole Vladimira Bosnara iz Stubičkih Toplica i njihove nastavnice matematike gđe. Štefice Dumančić Poljski. Feller je jedini među hrvatskim znanstvenicima u SAD-u bio dobitinik prestižne National Medal of Science (ili Presidential Award), koju dodjeljuje američki predsjednik. Jedan je od 14 utemeljitelja Teorije vjerojatnosti kao znanstvene discipline, kao i jedan od trojice pokretača referativnog časopisa Mathematical Reviews. Bio je jedan od IBM-ovih savjetnika za znanstveni razvoj. Kratki biografski prilog o Felleru, koji su Hrvatske pošte objavile u svojoj seriji Hrvatski velikani, napisao je Darko Žubrinić, djelatnik FER-a, ZPM. Opširnije o Felleru.

Autor: Darko Žubrinić

 

Prvi program Hrvatskog radija emitirao je tijekom veljače, ožujka i travnja 2021. g. šest priloga na temu školovanja Nikole Tesle u Hrvatskoj:

1. dio | 2. dio | 3. dio | 4. dio | 5. dio | 6. dio

Priloge je pripremila Vesna Turtula u emisiji Minijature za radoznale, na temelju razgovora s Darko Žubrinićem, djelatnikom Zavoda za primijenjenu matematiku na FER-u. Emitirani su 25. veljače, zatim 4., 11. i 18. ožujka, te 1. travnja.

Autor: Darko Žubrinić

Dne 25. veljače je na Radio Sljemenu u 18 sati emitirana emisija u kojoj je Darko Žubrinić, djelatnik FER-a sa Zavoda za primijenjenu matematiku, bio gost novinarke gđe. Vesna Jurić Rukavina. Naziv emisije bio je "Nepregledno blago - od matematike do glagoljice". Razgovor je putem poveznice moguće i poslušati - traje 25 minuta.

Autor: Darko Žubrinić
Andro Mikelic 1956-2020 distinguished...

It is with deep sadness that we learnt about the death of our friend and collaborator Professor Andro Mikelic. He was an outstanding and prolific mathematician. He was a world-renowned specialist in multiscale analysis, homogenization and porous media flow. Andro was our dear friend, mentor, and bright example of scientific curiosity and passion for knowledge.

Andro was born in Split, and studied mathematics at the University of Zagreb where he completed his PhD in 1983. After nearly 10 years of work at the Ruđer Bošković Institute in Zagreb, Andro moved to Claude Bernard University (Lyon 1), where he became a professor in 2000 and a distinguished professor in 2011. ...

Andro was a joyful and erudite companion and a generous human. He was a connoisseur of gourmet food and classy wines, and expert in choosing the best eating dens in Lyon. He will be deeply and bitterly missed. We express our deepest condolences to the family of Andro and wish them strength and consolation at this difficult time of loss.

For the Interdisciplinary Center for Scientific Computing (IWR): Anna Marciniak-Czochra, Guido Kanschat, Michael J. Winckler, Peter Bastian, Willi Jaeger


Source typo.iwr.uni-heidelberg.de/newsroom/andro-mikelic

More information at www.croatia.org

 

Autor: Darko Žubrinić

Deveta po redu konferencija pod nazivom Povijest i filozofija tehnike (PIFT), 24-26. studenog 2020. g., uspješno je održana po prvi puta na daljinu. Jedan od predavača, Darko Žubrinić sa Zavod za primijenjenu matematiku, održao je dva predavanja:

1. Matematičari koji su diplomirali na tehničkim fakultetima (u koatorstvu s prof. dr. sc. Zvonkom Benčićem)

2. Nikola Tesla i njegov asistent Charles F. Scott.

U prvom predavanju je kratko prikazan život i rad četrnaest matematičara "tehničkog" podrijetla.

U drugom predavanju je čini se po prvi puta u Hrvatskoj prikazana suradnja Nikole Tesle i njegova asistenta Charlesa F. Scotta. Scott je objavio vrlo lijepi prikaz o svojem radu s Teslom, koji je 1929. g. objelodanjen u Zagrebu u spomenici Tehničkog fakulteta, a čini se da u SAD-u nije nikada bio publiciran. Prodiskutirana je fotografija iz 1941. g., objavljena u Pitsburghu, na kojoj se nalaze zajedno Tesla i Scott (vidljiv u ogledalu iza Teslinih leđa!). U prvom planu je Tesla zajedno s petero braće hrvatskog podrijetla, među kojima je hrvatsko/američki boksač Fritzie Zivic (otac Josip Živčić mu je rodom iz Bosiljeva u Gorskom kotaru). Fotografija pokazuje da Tesle nije bio asocijalna osoba, kao što se može pronaći u literaturi. Oba predavanja bit će objavljena kao članci u Zborniku PIFT-a, koji će biti tiskan tijekom siječnja 2021. g.

Koristimo prigodu čestitati profesoru Zovnku Benčiću njegov osamdeseti rođendan, koji PIFT vodi od početka, već devetu godinu.

Autor: Darko Žubrinić
Mahatma Gandhi and Kristian Kreković...

Dne 2. listopada 2020. g., povodom rođendana Mahatme Gandhija (koji se u Indiji obilježava kao nacionalni praznik), Darko Žubrinić je na poziv Hrvatsko-Indijskog društva održao jednosatno predavanje u dvorani udruge Napredak u Zagrebu, pod naslovom "Mahatma Gandhi and Kristian Kreković connecting India and Croatia". Kristian Kreković (1901.-1985.), istaknuti hrvatski slikar, portretirao je Gandhija (na slici), s kojim je bio osobni prijatelj, 1936. g. u svojem atelieru u Parizu. Krekovićev portret Gandhija čuva se u galeriji Museu Kreković u Palma de Mallorci u Španjolskoj. Predavanju je pribivao i veleposlanik Indije, Nj. E. Raj Kumar Srivastava, kao i g. Jogginer Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko-Indijskog društva.

Evo sadržaja predavanja:

http://www.croatianhistory.net/etf/krekg.html

http://www.croatianhistory.net/etf/india.html

Autor: Darko Žubrinić
Doc. dr. sc. Lana Horvat Dmitrović...

Doc. dr.sc. Lana Horvat Dmitrović, sa Zavoda za primijenjenu matematiku, sudjelovala je u TV prilogu Večernjeg lista u kojem je objasnila (budućim) brucošima što se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva očekuje od studenata koji planiraju upisati FER, kako učiti, kako se pripremiti za kolokvije i kolika je korist pretkolegija koji se unazad nekoliko generacija izvodi na Fakultetu.

Prilog u cijelosti pogledajte ovdje.

Autor: Tomislav Šikić
Doc. dr. sc. Anamari Nakić dobitnica...

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora donio je Odluku o podjeli državnih nagrada za znanost za 2018. godinu. Nagrade su dobitnicima svečano uručili potpredsjednik Sabora Željko Reiner i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine. Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti u području tehničkih znanosti nagrađeni su: dr. sc. Tomislav Jagušt, doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, doc. dr. sc. Anamari Nakić i prof. dr. sc. Mislav Grgić. Svojim aktivnostima u programu popularizacije "ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu" dali su izniman i prepoznatljiv doprinos razvoju, unapređenju i popularizaciji znanosti.

Autor: Ljiljana Frigelj
O školovanju Nikole Tesle u Hrvatskoj...

Na poziv udruge AMCA-Paris je Darko Žubrinić, djelatnik Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a, 28. siječnja 2020. g. u dvorani Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu imao čast održati jednosatno pozvano predavanje s temom "Školovanje Nikole Tesle u Hrvatskoj i njegov učitelj Martin Sekulić". Otvorila ga je gđa. Lamia Barbier Ruždić, predsjednica udruge AMCA-Paris. AMCA je kratica od Almae Matris Croaticae Alumni (udruga bivših studenata hrvatskih sveučilišta). Predavanju je pribivao i naš veleposlanik u Republici Francuskoj, g. Filip Vučak sa suprugom. Sadržaj je dostupan ovdje. Na priloženoj fotografiji iz 1941. g. (snimljenoj u New Yorku, dvije godine prije Tesline smrti) je Nikola Tesla zajedno s hrvatsko-američkim boksačem Fritzie Zivicem, tada svjetskim prvakom u velter kategoriji. To je jedina poznata fotografija na kojoj se Tesla smije (zahvaljujem g. Mariu Filipiju na tom podatku). Ovim putem predavač izražava zahvalnost udrugi AMCA-Paris (osobito obitelji Maje Cioni r. Bulić i dra. Jean-Pierra Cioni) i hrvatskom Veleposlanstvu u Parizu na izvrsnoj organizaciji i gostoprimstvu.

Autor: Darko Žubrinić
Svečano obilježena stota obljetnica...


Stota obljetnica nastanka Tesline autobiografije "My Inventions" svečano je obilježena 5. prosinca 2019. g. u Preporodnoj dvorani u Opatičkoj 18 u Zagrebu, susretom pod nazivom  100 godina My Inventions - Moji pronalasci, autobiografskih zapisa Nikole Tesle. Preporodna dvorana bila je ispunjena do posljednjeg mjesta (150 mjesta). Na svečanosti je nakon prof.dr. Davora Pavune nastupio prof.dr. Darko Žubrinić s predavanjem Školovanje Nikole Tesle u Hrvatskoj i njegov učitelj Martin Sekulić. Na kraju programa je nastupio prof.dr. Darko Gojanović, bivši djelatnik FER-a, koji je govorio o tehnologiji 3D-tiska. Susret su svojom nazočnošću uveličala i tri bivša dekana FER-a: akademik Leo Budin, prof.dr. Ivan Ilić i prof.dr. Nedjeljko Perić. Najvažnija osoba tijekom školovanja Nikole Tesle bio je Martin Sekulić, za kojeg Tesla u svojoj autobiografiji kaže ovo: "I had become intensely interested in electricity under the stimulating influence of my Professor of Physics, who was an ingenious man and often demonstrated the principles by apparatus of his own invention." Martin Sekulić bio je ne samo srednjoškolski profesor, nego i aktivan znanstvenik, s radovima objavljenim među inim i u časopisu Annalen der Physik. Radi toga je 1873. g. (tijekom zadnje godine školovanja Nikole Tesle na Višoj realki u Rakovcu kod Karlovca) postao dopisni člana Akademije u Zagrebu (tadašnje JAZU, danas HAZU), u Razredu za matematiku i prirodoslovlje. Taj je profesor vodio i elektrotehnički laboratorij u toj školi koji je imao čak 579 instrumenata.

Autor: Darko Žubrinić
Školovanje Nikole Tesle u Hrvatskoj i...

U Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu je 10. listopada 2019. g., povodom Svjetskog dana učitelja, održana mala konferencija na kojoj je Darko Žubrinić, djelatnik ZPM-a, održao predavanje Školovanje Nikole Tesle u Hrvatskoj i njegov učitelj Martin Sekulić.

U svojoj znamenitoj autobiografiji My Inventions, objavljenoj 1919. g. u američkom časopisu Electrical Experimenter, Nikola Tesla opisuje Martina Sekulića (na slici) kao "genijalnog profesora fizike u Karlovcu, koji ga je oduševio za elektrotehniku". Sekulić je u nakadašnjoj Višoj Realki u Rakovcu (danas Gimnazija u Karlovcu) vodio laboratorij sa čak 579 instrumenata! Tesla ju je pohađao od 1870. do 1873. g., tj. od svoje 14. do 17. godine.

Martin Sekulić je bio ne samo srednjoškolski profesor, nego i aktivan znanstvenik, s radovima objavljenim u prestižnom njemačkom časopisu Annalen der Physik, što mu je priskrbilo titulu dopisnog člana tadašnje JAZU (danas HAZU) u odjelu za Matematiku i prirodoslovlje. Zanimljivo da je Nikola Tesla na Višoj Realki u Karlovcu jedne godine imao čak devet sati matematike tjedno. Na konferenciji su također sudjelovali profesor Davor Pavuna iz Švicarske, te profesorice Natalija Jadrić i Tanja Mihaljević iz Karlovca.

Autor: Darko Žubrinić

Uroš Milutinović, asistrent Matematičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, doktorirao je pod vodstvom našeg profesora Ivana Ivanšića 1993. g., tijekom intenzivnog rada u seminarskoj dvorani Zavoda za primijenjenu matematiku na FER-u, koji se odvijao tijekom oko dvije godine, od konca 1980-tih do početka 1990-tih godina. Doktorska disertacija je pod naslovom "Prilozi teoriji univerzalnih prostora" obranjena na Sveučilištu u Zagrebu, u vrijeme kada je kolega Uroš Milutinović radio na Sveučilištu u Mariboru. U vrijeme pripreme i nakon doktorata nastavili su zajedničku suradnju,  što je rezultiralo otkrićima objavljenim u člancima o kojima se opsežno referira u Springerovoj monografiji autora Stephena Leona Lipscomba, pod naslovom Fractals and Universal Spaces in Dimension Theory, objavljenoj 2009. u uglednoj seriji Springer Monographs in Mathematics.

U svojoj drugoj knjizi iz 2017. pod naslovom A Life of Mathematics,  Lipscomb je nastavio je s opsežnim prikazom o doprinosima Ivana Ivanšića i Uroša Milutinovića vezanoj za univerzalni Lipscombov prostor.

Autor: Ljiljana Frigelj
Konferencija MIA 2018

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu od 4. do 8. srpnja 2018. održala se znanstvena konferencija

 »MATHEMATICAL INEQUALITIES AND APPLICATIONS 2018«

Conference in honour of Academician Josip Pečarić

on the occasion of his 70th birthday

 

(skraćeno: MIA 2018)

Organizatori konferencije su  Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu.

 

To je šesta u nizu bianualnih međunarodnih konferencija „Mathematical Inequalities and Applications“ koje se od 2008. godine održavaju u Hrvatskoj i diljem svijeta (Trogir, Lahore-Pakistan, Chinju-Južna Koreja, Mostar-Bosna i Hercegovina). Na MIA2018 je sudjelovalo 80 znanstvenika iz preko 20 država.

Autor: Ljiljana Frigelj
Predavanje o broju Pi

Povodom dana broja pi, u srijedu 14. ožujka, učenici 7. razreda Osnovne Škole Davorina Trstenjaka iz Zagreba posjetili su FER. Uz kratko upoznavanje s fakultetom i aktivnostima na njemu učenici su sudjelovali u zabavnom i poučnom predavanju o broju pi koje je održao doc. dr. sc. Tomislav Burić sa Zavoda za primijenjenu matematiku.

Prvu proslavu dana broja pi organizirao je fizičar Larry Shaw u znanstvenom muzeju Exploratorium iz San Francisca 1988. godine. Na ovaj dan se tradicionalno organiziraju razna predavanja i natjecanja vezana uz broj pi, uz neizostavnu konzumaciju voćnih pita.

Autor: Tomislav Burić
Prof.dr. Ivan Ivanšić održao...

Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti priredio je u Palači HAZU komemorativni sastanak 20. lipnja 2017. u povodu prve obljetnice smrti istaknutog hrvatskog matematičara Sibe Mardešića. Tom su prigodom, nakon uvodne riječi akademika Andreja Dujella o njegovu životu i djelu govorili prof. dr. Ivan Ivanšić, akademik Marko Tadić i prof. dr. Šime Ungar. Sastanku su nazočili članovi obitelji pokojnog profesora Mardešića, kao i njegovi kolege iz HAZU i Sveučilišta u Zagrebu.

 

Autor: Ljiljana Frigelj
O školovanju Nikole Tesle u Hrvatskoj...

U Biblioteci EDZ (Elektrotehničkog društva Zagreb) objavljen je 2017. zbornik radova pod naslovom Pvijest i filozofija tehnike - radovi EDZ sekcije 2017. godine, čiji su glavni urednici prof.dr. Zvonko Benčić (FER) i Josip Moser, dipl.ing., a nakladnik Kikols iz Zagreba. U Zborniku je među inim objavljen i članak pod naslovom Školovanje Nikole Tesle u Hrvatskoj i njegov profesor Martin Sekulić, str. 81-117, autora Darka Žubrinića. U svojoj autobiografiji Nikola Tesla za Sekulića (koji mu je predavao Elektrotehniku i Matematiku na Velikoj Realki u Rakovcu - danas dio Karlovca, od svoje 14. do 17. godine) kaže ovo: "Veoma sam se zainteresirao za elektricitet pod utjecajem svog profesor fizike, koji je bio genijalan čovjek." Martin Sekulić (na slici) je utemeljio fizikalni laboratorij koji je ranih 1870tih, kada je Nikola Tesla pohađao tu školu (danas Gimnazija u Karlovcu), imao čak 579 instrumenata! U toj je školi Tesla ima do devet sati nastave matematike tjedno. Slušao je među inim i o "diofantičkim jednačbama". Spomenuti zbornik dostupan je na mrežnoj stranici HRO CIGRÉ (HRO CIGRÉ je hrvatski ogranak Međunarodnog vijeća za velike elektrenergetske sustave).

Autor: Ljiljana Frigelj
Springer objavio monografiju Michela...

Dne 16. lipnja 2017. je pri izdavačkoj kući Springer, u uglednoj seriji Springer Monographs in Mathematics, objavljena knjiga Fractal Zeta Functions and Fractal Drums / Higher-Dimensional Theory of Complex Dimensions autora Michela L. Lapidusa (University of California, Riverside), Gorana Radunovića i Darko Žubrinića. Knjiga ima 40+655 str. i preko 50 ilustracija, od njih 10 u boji.

Više podataka o njenu sadržaju dostupno je na mrežnoj stranici Springera.

Autor: Ljiljana Frigelj
Akademik Zvonimir Janko, istaknuti...

Akademik Zvonimir Janko, profesor emeritus Sveučilišta u Heidelbergu, održao je 2. lipnja 2017. predavanje u sklopu Seminara za konačne geometrije i grupe pod naslovom "Čudno ponašanje konačnih p-grupa". Za predavanje je vladalo veliko zanimanje, a u Zagreb su doputovali suradnici i kolege profesora Janka sa Sveučilišta u Splitu i Rijeci. Predavanje je otvorio prof. dr. Mario Osvin Pavčević, jedan od voditelja Seminara i djelatnik Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a.

Na fotografiji je prof. Zvonimir Janko sa Sveučilište u Heidelbergu, zajedno s profesorima Ljubom Marangunićem i Zijadom Haznadarom sa Sveučilišta u Zagrebu, FER.

Više podataka o životu i radu profesora Zvonimira Janka može se vidjeti ovdje.

Uvodni dio predavanja prof. Janka možete vidjeti na snimci

Autor: Ljiljana Frigelj
Vilim Feller (1906.-1970.)...

Vilim Feller najznačajniji je hrvatski matematičar u povijesti, uvršten među najistaknutije naše znanstvenike, uz bok Faustu Vrančiću, Ruđeru Boškoviću, Nikoli Tesli, Andriji Mohorovičiću, Lavoslavu Ružički i Vladimiru Prelogu. Matematičar svjetskoga ugleda Vilim Feller istaknuo se doprinosima na području teorije vjerojatnosti, te je postao članom brojnih akademija, znanstvenih organizacija i društava. Danas postoji čak oko stotinu i pedeset matematičkih pojmova u kojima se nalazi Fellerovo ime. O matematičkom velikanu je 1. lipnja 2017. na Trećem programu Hrvatskog radija, u emisiji Kozmos i etos koju vodi Marito Mihovil Letica, emitiran razgovor s prof. dr. Darkom Žubrinićem. Na fotografiji snimljenoj u rodnom Zagrebu godine 1907. je Feller u dobi od jedne godine (fotografija ljubaznošću gđe. Marte Zdenković).

Razgovor je moguće poslušati na ovoj mrežnoj stranici Trećeg programa Hrvatskog radija.

Više podataka o Vilim Felleru može se pronaći ovdje.

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Prof. dr. sc. Tomislav Šikić održao...

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je 26. svibnja 2017. organizirala vrlo uspješan skup pod naslovom "Akademik Vladimir Varićak (1865. – 1942.) u hrvatskoj znanosti". Na tom je skupu prof. dr. sc. Tomislav Šikić 26. svibnja 2017. održao predavanje "Nastavni rad Vladimira Varićaka", koje je pripremio zajedno s dr. sc. Anđom Valent i Ivicom Vukovićem, dipl. ing.. Više podataka se može vidjeti u nastavku obavijesti.

 

Autor: Ljiljana Frigelj
HRT3 emitiriao razgovor s prof. dr....

Treći program Hrvatske radio-televizije HRT3 emitirao je 27. travnja 2017. godine u svojoj emisiji "Treći element" prilog na temu fraktalnih dimenzija, u kojem je gostovala prof. dr. sc. Vesna Županović. Snimanje je obavljeno na Zavodu za primijenjenu matematiku FER-a, a razgovor se može pogledati od 7:42-13:44 putem ove mrežne stranice. 

Autor: Ljiljana Frigelj
Zavod za primijenjenu matematiku...

Od 3. do 6. travnja 2017. Zavod za primijenjenu matematiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva bio je domaćin međunarodne radionice "Modern challenges in continuum mechanics". Radionica je okupila istraživače iz različitih polja vezanih uz mehaniku kontinuuma: mehanike fluida, interakcije fluida i struktura, teorije elastičnosti i plastičnosti, višekomponentnih mješavina, višeskalnih problema, zakona skaliranja, homogenizacije i stohastičke homogenizacije, itd. Program radionice sastojao se od mini-kolegija, pozvanih predavanja i kratkih priopćenja s posterom namijenjenih mladim istraživačima. Radionica je bila organizirana u okviru uspostavnog istraživačkog projekta "Mathematical Analysis of Multi-Physics Problems Involving Thin and Composite Structures and Fluids" (HRZZ 9477), a pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost i Zaklade Hrvatske akademije za znanost i umjetnost. Detaljne informacije o radionici dostupne su na ovoj web stranici.

Izv. prof. dr. sc. Igor Velčić, voditelj istraživačkog projekta, otvara međunarodnu radionicu.

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Istaknuti francuski matematičar...

Profesor Cedric Villani, dobitnik Fieldsove medalje 2010. godine i direktor prestižnog Poincareova instituta u Parizu, u nekolko svojih predavanja je spomenuo rad našeg profesora Danila Blanuše iz 1950-tih godina, u kontekstu problematike izometričkih ulaganja mnogostrukosti u Euklidske prostore i presudne uloge američkog matematičara Johna Nasha. Video zapis Villanijeva predavanja održanog studenog 2016. dostupan je na ovoj poveznici, a Blanuša je spomenut odmah nakon 17:50.

Profesor Cedric Villani je nedavno, 3. travnja 2017. godine, gostovao u Zagrebu s dva predavanja, za koja je vladao nezapamćeno zanimanje.

O njima možete više doznati putem ove poveznice.

Na fotografiji je profesor Cedric Villani zajedno s Petrom Ivatović, učenicom 2. razreda Matematičke gimnazije (MIOC) u Zagrebu. Profesor Villani kao ukras nosi broš u obliku pauka, dar MIOC-a. Zahvaljujemo prof. Aneti Copić (MIOC) na poslanoj lijepoj fotografiji.
 

 

Autor: Ljiljana Frigelj

Profesor Mervan Pašić bio je član znanstvenog odbora Međunarodne konferencije iz Analize (International Conference in Analysis) održane u Poitiersu u Francuskoj od 29. do 30. ožujka 2017. Ostali članovi znanstvenog odbora bili su M. Fečkan (Comenius University, Bratislava, Slovačka), Q. Kong (Northern Illinois University, SAD) i J. M. Rakotoson (University of Poitiers). Konferencija je održana u spomen na profesora Roberta Janina. Više podataka može se naći na ovoj poveznici.

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Svečano obilježen Dan Zavoda za...

Proslava dana Zavoda za primijenjenu matematiku održala se u utorak, 11.10. 2016. godine s početkom u 11 sati u Sivoj vijećnici. Okrugli stol pod nazivom „Izazovi suvremene nastave“ bio je radni dio proslave, a druženje se nastavilo u Alumni klubu. U poslijepodnevnim satima predavanjem „Vilim Feller, istaknuti hrvatsko-američki matematičar“ prof.dr.sc. Darko Žubrinić zaokružio je ovogodišnju proslavu.

Autor: Ljiljana Frigelj
Lenka Mihoković, djelatnica ZPM-a,...

Dana 21. lipnja 2016. godine naša mlada djelatnica Lenka Mihoković uspješno je obranila doktorsku disertaciju pred tročlanom komisijom:

1. Prof. dr. sc. Sanja Varošanec, PMF

2. Izv. prof. dr. sc. Andrea Aglić-Aljinović, FER

3. Doc. dr. sc. Tomislav Burić, FER

 

Mentor disertacije pod naslovom "Asimptotski razvoji, integralne sredine i primjene na specijalne funkcije“ bio je prof. dr. sc. Neven Elezović.

 

Čestitamo kolegici Lenki Mihoković!

Autor: Ljiljana Frigelj
Topološki seminar i Zavod za...

Pokretanje poslijediplomske nastave iz matematike pravi je pokretač svih seminara. Prvi pokrenuti seminar (siječanj 1961) bio je topološki seminar čiji je osnivač i pokretač bio prof. Sibe Mardešić (na fotografiji). Članovi tog početnog seminara sa ZPM-a bili su Ivan Ivanšić i Petar Javor. Isti seminar postoji i djeluje i danas. Kroz seminar su poslijediplomandi prezentirali, kako radove preko kojih su pripremali svoj diplomski rad, tako i postignute vlastite rezultate.

Sva ta aktivnost je započela u zgradi PMF-a na Marulićevom trgu. Porastom broja seminara bilo je sve teže naći slobodnu učionicu na Marulićevom trgu. 1963. g. je ZPM preselio u C-zgradu ETF, pa se aktivnost topološkog seminara preselila u ZPM koristeći tamošnji seminarski prostor. To je trajalo sve dok Matematički odsjek PMF-a nije preslio u novu zgradu na Bijeničkoj c. 30.

Napisao prof.dr. Ivan Ivanšić

Autor: Darko Žubrinić
Vladimir Ćepulić i Darko Žubrinić...

Dne 22. travnja 2016. održana je u Središnjoj knjižnici FER-a "Noć knjige", povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige. U programu su među inim sudjelovali profesori Vladimir Ćepulić i Darko Žubrinić sa ZPM-a, govoreći tijekom jednog sata o nekim osobitostima kineskog jezika i pisma (kao i o velikoj višetisućljetnoj tradiciji i ljepoti i istinitosti Konfucijeva etičkoga nauka, o čemu svjedoči i njegova sadašnja aktualnost i sukladnost s kršćanstvom u mnogim pitanjima) te o školovanju Nikole Tesle u Hrvatskoj. Pridružio im se profesor Zdenko Kovačić, koji je govorio o kineskom prijevodu svoje zajedničke monografije objavljene u koautorstvu s profesorom Stjepanom Bogdanom. Zahvaljujemo gđi. Jadrnki Lisek, voditeljici Središnje knjižnice FER-a, na ljubaznom pozivu i organizaciji ovog lijepog događaja.

Autor: Ljiljana Frigelj
Tomislav Burić boravio na znanstvenom...

Doc. dr. sc. Tomislav Burić proveo je šest mjeseci na znanstvenom usavršavanju na University of Queensland, Australija, pod istraživačkom stipendijom australske vlade. Surađivao je na znanstvenom projektu Special Functions Theory voditelja profesora Ole Warnaara. Za vrijeme svog boravka održao je nekoliko predavanja na znanstvenim matematičkim seminarima i međunarodnim konferencijama.  

Autor: Tomislav Burić
Loïc Teyssier, Université de...

Loïc Teyssier, izv. prof., Université de Strasbourg, Francuska, održao je 7. travnja 2016. znanstveni seminar pod naslovom:

"Normal forms for planar holomorphic saddle-node bifurcation with central manifold" (joint work with Professor Christiane Rousseau about unfoldings of Martinet-Ramis invariants in a parametric family unfolding a saddle-node).

Predavanje je održano u sklopu Seminara za diferencijalne jednadžbe i nelinearnu analizu, kao dio francusko-hrvatskog projekta COGITO, kojeg s hrvatske strane vodi prof.dr. Vesna Županović.


Autor: Ljiljana Frigelj
O RADDAR-u objavljen prilog na HTV-u...

Prilog je emitiran u emisiji Vita jela, zelen bor, 15. prosinca 2015. i traje blizu četiri minute: 14-17:45

Može se vidjeti na poveznici http://www.hrt.hr/enz/vita-jela-zelen-bor/313122.

RAD+DAR radionice iz matematike i programiranja održavaju se od 2013. godine u suorganizaciji FER-a, XV. gimnazije i Udruge MNM Marin Getaldić.

Namijenjene su učenicima 5.-8. razreda osnove škole, a više informacija može se naći na www.mioc.hr.

 

Autor: Ljiljana Frigelj

Izlaganja predavača u Sivoj vijećnici 2. prosinca 2015. održana su prema sljedećem rasporedu:

Prvi blok 9:30 -11:10

 • 9:30-9:50 Mario Cifrek: Određivanje umora mišića vremensko-frekvencijskom analizom površinskih mioelektričkih signala
 • 9:50:10:10 Mile Šikić: Potraga za nultim pacijentom
 • 10:10-10:30 Jan Šnajder: Riječi, vektori i izglednost
 • 10:30-10:50 Mario Vašak: Nadogradnja sustava upravljanja s ciljem zaštite od kršenja ograničenja
 • 10:50-11:10 Antonio Petošić: Matematika u akustici

 

Pauza za kavu


Drugi blok 11:40-13:00

 • 11:40-12:00 Zvonimir Šipuš: Ljepota matematike u elektromagnetizmu
 • 12:00-12:20 Zvonko Kostanjčar: Izazovi u kvantitativnim financijama
 • 12:20-12:40 Boris Milašinović: Informatičar iz garaže protiv gospodara teorema - bitka za one između
 • 12:40-13:00 Mario Osvin Pavčević: Mrežno kodiranje – iskustva s COST projekta


Zahvaljujemo svim predavačima na vrlo zanimljivim i sadržajnim izlaganjima, a svim sudioniciam na poticajnim diskusijama.

Idućeg dana, 3. prosinca 2015., održana je u Bijeloj vijećnic FER-a proslava 80. rođendana profesora Davora Butkovića. Svečanost je nastavljena u Crnoj vijećnici uz prigodni domjenak.
 

U nastavku možete pogledati tridesetak fotografija.

Autor: Ljiljana Frigelj
prof.dr. Pavao Mardešić sa Université...

U okviru Seminara za diferencijalne jednadžbe i nelinearnu analizu, 29. listopada 2015.,
prof.dr. Pavao Mardešić sa Université de Bourgogne, Dijon, održao je na Zavodu za primijenjenu matematiku FER-a predavanje pod naslovom: 'Razlomljena Hamiltonova monodromija'.

Predavanje je održano u sklopu Hrvatsko-Francuskog znanstvenog projekta “Klasifikacija fiksnih točaka i singulariteta pomoću ε-okolina orbita i krivulja”, kojega vodi prof.dr. Vesna Županović. Radi se o projektu u okviru Programa Hubert Curien "Cogito" za 2015. i 2016., kojega financira Vlada Republike Francuske.

Autor: Darko Žubrinić
Vilim (William) Feller,...

Vilim Feller (William, Willy, 1906.-1969.), najistaknutiji hrvatski matematičar u povijesti, jedan od osnivača Teorije vjerojatnosti kao znanstvene discipline, dobitnik Nacionalne medaje za znanost SAD-a (jedini među hrvatskim znanstvenicima), konačno je, nakon odluke donesene još godine 2011., dobio svoju ulicu u rodnom gradu Zagrebu godine 2015. Više podataka o ovom istaknutom hrvatsko-američkom znanstveniku, profesoru na znamenitom Princeton University, te jednom od trojice utemeljitelja uglednog referativnog časopisa Mathematical Reviews (danas vodećeg u svijetu), možete vidjeti na adresi William Feller. Bio je jedan od savjetnika IBM-ovog Istraživačkog centra u SAD-u.

 

Najljepše zahvaljujemo g. Saši Šimpragi na ideji i pregnućima da Feller dobije svoju ulicu u rodnom Zagrebu. Radi se o (za sada) slijepoj ulici u naselju Sloboština (pored Dugava) u Novom Zagrebu, bez i jedne kuće, dugačkoj oko 200 m., a odvaja se od postojeće Gradićeve ulice u smjeru zapada. Vilim Feller je predstavljen na velebnoj izložbi Znanost u Hrvata godine 1996. (u Klovićevim dvorima) kao jedan od najistaknutijih hrvatskih znanstvenika u povijesti, uz imena kao što su hrvatski nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, zatim Faust Vrančić, Ruđer Bošković, Nikola Tesla, Milislav Demerec (istaknuti hrvatsko-američki genetičar), itd. Zahvaljujemo akademiku Mladenu Vraniću (Univeristy of Toronto) na Fellerovoj fotografiji.

Autor: Darko Žubrinić
Maja Resman, Domagoj Vlah, Darko...

Na Sveučilištu u Mariboru je četvero znanstvenika sa Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a imalo pozvana predavanja na usko specijaliziranoj konferenciji posvećenoj dinamičkim sustavima i fraktalnoj geometriji:

Theoretical and computational methods in dynamical systems and fractal geometry, University of Maribor, Slovenia, 7 April 2015 - 11 April 2015.

Pozvani predavači iz Zagreba s 45-minutnim predavanjima bili su dr. Maja Resman, prof. dr. Siniša Slijepčević (PMF Matematički odsjek), dr. Domagoj Vlah, prof. dr. Darko Žubrinić i prof. dr. Vesna Županović.

Na vrlo uspjeloj konferenciji, koju je organizirao prof. dr. Valery Romanovski, sudjelovalo je ukupno 26 znanstvenika iz deset zemalja: Slovenije, Hrvatske, Španjolske (Katalonije), Njemačke, Kine, Rusije, Velike Britanije, Rumunjske, Poljske i Bjelorusije.

Autor: Ljiljana Frigelj
Profesorica Vesna Županović izabrana...

Godine 2015. prof. dr. sc. Vesna Županović izabrana je kao jedna od dopredsjednica Hrvatskog matematičkog društva. Hrvatsko matematičko društvo je strukovna udruga matematičara u Republici Hrvatskoj čiji je cilj unaprjeđivanje i promicanje matematičke znanosti, nastave matematike na svim razinama, primjene matematike u drugim disciplinama kao i unapređivanje društvenog položaja matematičara u cjelini.

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Seminari gostiju sa Sveučilišta u Ghentu

Tijekom ljetnog semestra 2014./15. godinu u Zagrebu su boravili Leo Storme, Jan de Beule i Daniele Bartoli, dragi suradnici sa Sveučilišta u Ghentu, te su u okviru Seminara za konačne geometrije i grupe održali zanimljiva predavanja. Teme njihovih predavanja te još nekoliko fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Osvin Pavčević

Elektrotehničko društvo Zagreb organiziralo je 11.-12. svibnja 2015. "30. međunarodno savjetovanje o novim tehnologijama; SONT 2015- Dani Josipa Lončara s festivalom promotivnih filmova i predavanja". Savjetovanje je održano u Zagrebu u Hrvatskom inženjerskom savezu (HIS), u Berislavićevoj 6. Na toj je konferenciji, u sekciji Povijest i filozofija tehnike, sudjelovao prof.dr.sc. Darko Žubrinić s predavanjem Školovanje Nikole Tesle u Hrvatskoj.

Autor: Ljiljana Frigelj
Časopis Differential Equations and...

Međunarodni znanstveni časopis Differential Equations and Applications (DEA) objavljuje Zavod za primijenjenu matematiku FER-a zajedno s izdavačkim poduzećem Element iz Zagreba. Objavljuju se četiri broja godišnje, a 2015. časopis je ušao već u sedmu godinu izdavanja. Glavni urednici časopisa DEA su profesori Matts Gyullenberg iz Finske, Mervan Pašić iz Hrvatske (s FER-a) i Jean-Michel Rakotoson iz Francuske, a uredništvo časopisa čini još 45 stručnjaka odabranih širom svijeta.

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Ljetne pripreme mladih matematičara...

I ove su se godine na FER-u, od 4. do 21. lipnja, okupili najuspješniji mladi hrvatski matematičari srednjoškolci s Državnog natjecanja, njih 27, i to od osmog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva i potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Osnovni cilj okupljanja je bila priprema šesteročlane hrvatske ekipe za 56. Međunarodnu matematičku olimpijadu u Tajlandu i šesteročlane ekipe za 9. Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu u Sloveniji. Na pripreme su, na oko tjedan dana, pozvani i drugi nagrađeni učenici, među kojima i članovi četveročlane ekipe za Mediteransko matematičko natjecanje u Italiji.

U organizaciji priprema sudjelovao je izv. prof. Ilko Brnetić, zajedno s kolegama s Matematičkog odsjeka PMF-a, a u izvođenju priprema sa ZPM-a i izv. prof. Mario Krnić.  Pripreme mladih matematičara na FER-u redovito se organiziraju od 1992. godine. U radu Državnog povjerenstva za natjecanja iz matematike, koja prethode ovim događanjima, sudjelovali su i prof. Neven Elezović i izv. prof. Andrea Aglić-Aljinović.

U Tajlandu je na 56. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 2015. godine hrvatska ekipa ostvarila do sada najveći uspjeh, osvajanjem 15. mjesta među 104 zemlje sudionice. Uspjeh je još impresivniji ako se uzme u obzir da je među zemljama Europske unije Hrvatska na trećem mjestu.
 

Autor: Ljiljana Frigelj

Vijest o pogibiji Johna Nasha, matematičara dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju i njegove supruge u trenu je obišla svijet. Nesreća se dogodila u subotu 23. svibnja na autocesti u državi New Jersey dok se par iz zračne luke vraćao kući nakon boravka u Norveškoj, gdje je John Nash primio Abelovu nagradu (ekvivalent Nobelove nagrade za matematiku).

U ovoj prigodi prisjetimo se da je svojedobno i John Nash citirao među inima i neke rezultate o izometričnim ulaganjima hiperboličkih prostora u Euklidske prostore našeg bivšeg dekana i akademika Danila Blanuše. Povodom tog tragičnog događaja uredništvo Poučka (časopisa za metodiku i nastavu matematike u izdanju Hrvatskog matematičkog društva) posvetilo je naslovnicu lipanjskog broja Johnu Nashu.

U nastavku teksta pročitajte što je  glavni urednik Poučka, naš član Zavoda za primijenjenu matematiku doc. dr. sc. Tomislav Šikić priredio kao nekrolog u spomenutom broju časopisa.

 

Matematičari u procjeni svojih dostignuća najviše vrednuju uvođenje novih matematičkih ideja i metoda ili pak rješavanje dugo neriješenih matematičkih problema. Iz te perspektive Nashov rad za koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju nije na razini njegovih kasnijih rezultata. Naime, Nobelovu nagradu je dobio za ingenioznu ali ne i iznenađujuću primjenu standardnih matematičkih metoda. Međutim, kada se matematika primjenjuje u drugim disciplinama načela vrednovanja moraju biti drugačija. Umjesto pitanja „koje nove matematičke vidike otvora nečiji rad“ trebamo se pitati „kako taj rad proširuje naše razumijevanje realnoga svijeta“. Dobivši pred kraj života i Abelovu nagradu jasno je da je on jedan od rijetkih matematičara u povijesti čiji je doprinos revolucionaran s obzirom na oba spomenuta kriterija.

Autor: Ljiljana Frigelj

U tijeku je (2012-2016) međunarodni COST projekt Random Network Coding and Designs over GF(q) u području ICT-a pod oznakom IC1104, kojemu je prof.dr.sc. Mario Osvin Pavčević dopredsjednik. U projekt je uključeno preko 100 znanstvenika raznih struka iz 27 zemalja. Slučajno mrežno kodiranje jedno je od ključnih područja istraživanja u komunikacijskim tehnologijama s brojnim primjenama. Od posebnog interesa pokazali su se grassmannovski kodovi koji su pak u neposrednoj vezi s dizajnima nad konačnim poljima, te je tako ovo znanstveno područje povezalo i postalo zajednički  predmet interesa znanstvenika iz područja matematike, elektrotehnike i računarstva.

 

U sklopu projekta prof. Pavčević je u sklopu duljih znanstvenih boravaka ugostio priznate suradnike (Dr. Michael Kiermaier, Universität Bayreuth, SR Njemačka (2013); Dr. Marcus Greferath, University of Dublin, Irska (2014)), te sudjelovao u organizaciji nekoliko uglednih konferencija i škola. FER je prihvatio pokroviteljstvo međunarodne znanstvene konferencije Network Coding and Designs, koja će se održati u  travnju 2016. godine u Dubrovniku. Ovaj interdisciplinarni znanstveni skup ujedno će biti završna konferencija ovog COST projekta. Više podataka o projektu može se naći na adresi www.network-coding.eu.

 

Autor: Ljiljana Frigelj

Naziv projekta je “Klasifikacija fiksnih točaka i singulariteta pomoću ε-okolina orbita i krivulja”. Radi se o projektu u okviru Programa Hubert Curien "Cogito" za 2015. i 2016., kojega financira Vlada Republike Francuske.
I. Klasifikacija fiksnih točaka pomoću ε-okolina orbita. Poznato pitanje koje je formulirao Lipman Bers glasi: „Je li moguće čuti oblik bubnja?“ Jedna od interpretacija tog problema jest mogućnost prepoznavanja dinamičkog sustava na osnovu jedne njegove trajektorije. Pritom, skiciranjem trajektorije dinamičkog sustava iz neke točke  zapravo skiciramo ε-okolinu te trajektorije, gdje je ε veličina piksela.  Uočeno je da je promatranjem  jedne trajektorije u okolini fiksne točke moguće očitati multiplicitet fiksne točke - što je veće zacrnjenje, veći je multiplicitet. Ako je A(ε) mjera ε-okoline orbite  (duljina, površina, volumen), cilj je iz mjere  A(ε) prepoznati dinamički sustav.
II. Klasifikacija singulariteta pomoću ε-okolina krivulja. Postavljamo isto početno pitanje kao u I, ali za singularitete funkcija, pri tome mislimo na kritične točke funkcija više varijabli. Time ulazimo u teoriju singulariteta primjenjujući naše ideje na klasičnu Arnoldovu  teoriju singulariteta. Promatramo oscilatorni integral s analitičkom faznom funkcijom f i amplitudom φ koja ima kompaktni nosač.

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Dr. Igor Velčić vodi uspostavni...

Naziv uspostavnog istraživačkog projekta HRZZ-a (Hrvatske zaklade za znanost) je Mathematical Analysis of Multi-Physics Problems Involving Thin, Composite Structures and Fluids (Matematička analiza fizikalnih problema tankih slojevitih struktura i fluida). Započeo je s radom 1. rujna 2014. i trajat će do 31. kolovoza 2017., a na njemu osim voditelja dr. Igora Velčića sudjeluje sa strane FERa i dr. Mario Bukal. Na projektu su još i dr. Boris Muha, dr. Maroje Marohnić i Marija Galić s PMF-MO-a.

Koristeći tehnike varijacijskog računa, u ovom projektu sustavno i matematički rigorozno, metodama simultane homogenizacije i redukcije dimenzije izvode se efektivni nižedimenzionalni modeli iz originalnih heterogenih 3D modela u teoriji elastičnosti. Predmet proučavanja su i matematički modeli međudjelovanje tankih elastičnih struktura i fluida s posebnim naglaskom na modeliranje protoka krvi u žilama. Za izvedene modele konstruiraju se slaba rješenja na način koji je ujedno i numerički stabilan i konvergentan. Više podataka je dostupno na www.fer.unizg.hr/mampit .

 

Autor: Ljiljana Frigelj

Međunarodna znanstvena konferencija Mathematical Inequalities and Applications 2014 ONE THOUSAND PAPERS CONFERENCE, održana od 22. do 26. lipnja 2014. u Trogiru, organizirana je u čast akademika Josipa Pečarića, povodom objavljivanja više od tisuću znanstvenih članaka iz područja matematike. Tom je prigodom prof. dr. sc. Mario Krnić sa Zavoda za primijenjenu matematiku FERa održao plenarno predavanje pod naslovom “Superadditivity of the Jensen-type functionals and applications”, kao i prof. dr. sc. Neven Elezović, s predavanjem “Asymptotic Expansions, Inequalities for Gamma Function and Means", koji je ujedno bio i u organizacijskom odboru konferencije. Konferencija je održana u Trogiru, a sudjelovalo je oko 100 predavača iz osamnaest zemalja: Hrvatska, Izrael, Poljska, Pakistan, Indija, Rumunjska, Kina, Alžir, Japan, Gruzija, Mađarska, Koreja, Bosna i Hercegovina, Egipat, Bugarska, Švedska, Saudijska Arabija, Kanada.

Sljedeća međunarodna konferencija Mathematical inequalities and Applications 2015, bit će u Mostaru u BiH, od 11. do 15. studenog 2015., organizirana među inim i u povodu 60. rođendana Nevena Elezovića, profesora Matematike na FER-u u Zagrebu.

Autor: Ljiljana Frigelj
Završna svečanost projekta RADDAR

Završna svečanost projekta RADDAR  održala  se 5. svibnja s početkom u 19h u dvorani D1 FER-a.  Matematičke radionice za učenike osnovnih škola u suorganizaciji FER-a,  XV. gimnazija i udruge MNM Marin Getaldić idu već dvije godine, a radionicama iz programiranja je ovo prva godina. Na svečanosti je bilo oko 200  učenika i roditelja,  a bili su prisutni i  voditelji  radionica  iz udruge MNM Marin Getaldić, kao i studenti PMF-a. Program s podjelom diploma učenicima  vodila je prof.dr.sc. Vesna Županović, a skupu se obratio  Dekan FER-a prof .dr. sc. Mislav Grgić, prof. Ljiljana Crnković v.d. ravnatelja XV. gimnazije, te prof. Zlatka Markučić. Prezentacije su održali dr.sc. Predrag Pale s FER-a i Gabriela Clara Racz predsjednica udruge MNM Getaldić.

 

Autor: Vesna Županović
Dr. sc. Maja Resman održala...

Dr. sc. Maja Resman je na Perspectives on Parabolic Points in Holomorphic Dynamics, 29. ožujka do 3. travnja 2015. održala predavanje s naslovom Classifications of parabolic germs and fractal properties of orbits. Video snimku predavanja pogledajte na http://www.birs.ca/events/2015/5-day-workshops/15w5082/videos/watch/201504021949-Resman.html.

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Goran Radunović uspješno obranio...

Goran Radunović, djelatnik Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a, je 25. ožujka 2015. imao obranu svoje disertacije pred doktorskom komisijom koju je vodio prof.dr. Siniša Slijepčević s Matematičkog odsjeka PMF-a. Ostali članovi komisije bili su prof.dr. Michel L. Lapidus, University of California, Riverside (drugi mentor), prof.dr. Darko Žubrinić (prvi mentor), prof.dr. Vesna Županović i doc.dr. Domagoj Kovačević. Naslov disertacije je "Fractal Analysis of Unbounded Sets in Euclidean Spaces and Lapidus Zeta Functions" (Fraktalna analiza neomeđenih skupova u Euklidskim prostorima i Lapidusove zeta funkcije). Čestitamo Goranu!

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Bivši student FER-a jedan je od...

Jurica Cerovec, bivši student FER-a, dobitnik Lončareve nagrade i demonstrator na Zavodu za primijenjenu matematiku FER-a, jedan je od autora aplikacije za mobitele poznate pod nazivom PhotoMath. Zajedno s kolegama iz MikroBlinka razvio je aplikaciju koja je u 2014. godini izazvala nezapamćeno zanimanje širom svijeta. O toj aplikaciji možete više podataka pronaći u članku koji su priredili Nenad Bach i Darko Žubrinić.

Ova je vijest objavljena i na FER-ovoj ulaznoj internetskoj stranici.

Autor: Ljiljana Frigelj

Dr. sc. Maarten De Boeck u posjetu je Zavodu za primijenjenu matematiku. Dr. sc. De Boeck je mladi istraživač sa Sveučilišta u Gentu u Belgiji, aktivan u području Galoisove geometrije. Fokus njegova interesa su zanimljive konačne strukture u projektivnim prostorima, konkretnije, Erodos-Ko-Rado skupovi i linearni kodovi. Autor je 9 A1 publikacija i dobitnik je posebne stipendije Sveučilišta u Gentu. U Zagrebu boravi na poziv dr.sc. Anamari Nakić s ciljem znanstvene suradnje na temu dizajna nad konačnim poljima.

Dr.sc. De Boeck održat će seminar Erdos-Ko-Rado problems for geometries: an overview u ponedjeljak 3.11.2014. u 16 h u predavaonici 201 na PMF-Matematičkom odsjeku. Pozivaju se svi zainteresirani da prisustvuju.

 

Autor: Anamari Nakić
Posjet Laboratoriju za sustave...

U subotu 25.10. učenici koji pohađaju  RADDAR radionice iz matematike i programiranja, posjetili su Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije PDF. Posjet se odvijao u 5 grupa, jer je bilo 78 učenika, a s njima i  članovi udruge Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić, Vedran Stipetić i Matea Galović, kao i profesorice Sandra Madžar, Lada Bunjački, Zlatka Markučić, Magdalena Babić i Vesna Županović.

Veliko hvala Marku Gulinu, koji je bio naš domaćin, objasnio je učenicima što se radi u laboratoriju, te je odgovorio na mnoštvo pitanja. Sve grupe su pokazale veliki interes i željele još dulje ostati u laboratoriju!

Autor: Vesna Županović
Dodjela nagrade Bernd Aulbach za...

Dr.sc. Maja Resman dobitnica je nagrade Bernd Aulbach za doktorske studente. Nagrada joj je uručena 7. rujna 2014. u okviru konferencije European Advanced Studies Conference 2014 Symposium on Differential Equations and Difference Equations 2014, 5th September 2014 – 8th September 2014 Homburg/Saar, Njemačka.

Uz Maju Resman nagradu je dobila i Monika Dryl, Center for Research and Development in Mathematics and Applications, Department of Mathematics, University of Aveiro, Portugal. 

Autor: Ljiljana Frigelj
Goran Radunović na poziv M.L....

Goran Radunović, mladi znanstvenik sa Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a, održao  je na poziv Michela L. Lapidusa, profesora na University of California, Riverside, tri predavanja tijekom svibnja 2014. g., i to u sklopu dvaju znanstvenih seminara koje vodi profesor Lapidus.

Predavanja su održana pod naslovom "Fractal analysis of unbounded sets in Euclidean spaces and Lapidus zeta functions, I II i III". Prva dva predavanje održana su u sklopu seminara "Fractal Research Group", 1. i 8. svibnja 2014., a treće 15. svibnja u sklopu seminara "The Seminar on Mathematical Physics and Dynamical Systems".

Profesor Michel L. Lapidus ima široko područje znanstvenih interesa: matematička fizika, parcijalne diferencijalne jednadžbe, dinamički sustavi, spektralna geometrija, fraktalna geometrija, aritmetička geometrija i nekomutativna geometrija. Doktorirao je godine 1986. (s državnim doktoratom) u Parizu pod vodstvom profesora Haima Brezisa, a od 1988. živi u SAD-u. Glavni je urednik znanstvenog časopisa Journal of Fractal Geometry, koji je 2013. utemeljilo Europsko matematičko društvo. Od godine 2009. surađuje s Darkom Žubrinićem i Goranom Radunovićem.
 

Autor: Darko Žubrinić

Od 3. do 13. srpnja 2014., u Južnoafričkoj Republici, u Cape Townu, održana je 55. Međunarodna matematička olimpijada, na kojoj je sudjelovala 101 država. Predstavnici Republike Hrvatske bili su:

 • Mislav Balunović (4. r., zlatna medalja) - iz Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu,
 • Vlatka Vazdar (4. r., srebrna medalja)  - iz XV. gimnazije u Zagrebu,
 • Daniel Paleka (2. r., srebrna medalja) - iz Gimnazije Franje Petrića u Zadru.
 • Erik Banek (4. r., brončana medalja) - iz V. gimnazije u Zagrebu,
 • Adrian Beker (1. r., brončana medalja)  - iz XV. gimnazije u Zagrebu,
 • Petar Orlić (2. r., pohvala)  - iz XV. gimnazije u Zagrebu.


Hrvatsku olimpijsku ekipu vodili su dr. Mea Bombardelli i Tonći Kokan s Matematičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Čestitamo svim učenicima na velikom uspjehu.

Njihove su pripreme prije odlaska na Olimpijadu održane na Zavodu za primijenjenu matematiku FER-a. Jedan od članova odbora za pripreme bio je prof.dr. Ilko Brnetić, predstojnik ZPM-a, zajedno s kolegama s Matematičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu. Pripreme su obavljene za ukupno tridesetak učenika, koji su ove godine imali najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz matematike u Hrvatskoj, od osmog razreda osnovnih škola do srednjoškolaca.

Na Olimpijadi je sudjelovalo oko 560 učenika, a od toga 56 djevojaka. Nagrađuje se približno polovica učenika, tako da je omjer broja zlatnih, srebnih i brončanih medalja približno 1:2:3. To znači da je ove godine 1/12 od svih 560 učenika (tj. njih blizu pedeset) dobilo zlatnu medalju, 2/12 srebrnu (njih blizu stotinu), a 3/12 (tj. njih blizu 150) brončanu medalju.

Više podataka: www.imo-official.org i web.math.pmf.unizg.hr/mfl

 

Sljedeća, 56. Međunarodna matematička olimpijada održat će se 2015. godine na Tajlandu.

Autor: Ljiljana Frigelj
RADDAR završna svečanost

Završna svečanost  s podjelom diploma učenicima koji su pohađali program RADDAR održala  se u utorak 20. svibnja s početkom u 19h na FER-u u dvorani D1.

Svečanosti su prisustvovali učenici, roditelji, nastavnici i voditelji grupa iz udruge Mladi nadareni matematičar Marin Getaldić.

Aktualni  dekan FER-a prof.dr.sc. Nedjeljko Perić, novoizabrani prodekan FER-a prof.dr.sc. Mario Vražić,  ravnatelj XV. gimnazije profesor Josip Harcet, Petar Bakić u ime  udruge MNM i profesorica Sandra Madžar obratili su se skupu. Program je vodila  prof.dr.sc. Vesna Županović.

U programu svečanosti sudjelovali su i dr.sc. Marijana Borić, HAZU, Odsjek za povijest prirodnih i matematičkih znanosti, koja je održala predavanje o Marinu Getaldiću.

Akademik Leo Budin najavio je proširenje aktivnosti na radionice programiranja u Pythonu, uz podršku profesorice Zlatke Markučić iz XV. gimnazije.

 

 

 

Autor: Vesna Županović
Posjet Laboratoriju za robotiku i...

U subotu 15.3. 2014. u okviru matematičkih radionica RADDAR učenici koji pohađaju taj program posjetili su dio Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS koji se bavi letjelicama. Pogledajte jednu njihovu letjelicu na  http://www.youtube.com/watch?v=v_pYDvfOAAo, a više se može vidjeti na njihovom Youtube kanalu  https://www.youtube.com/user/LaricsLab

Autor: Vesna Županović
Dr. sc. Maja Resman i doc. dr. sc....

12. festival znanosti kao  svake godine odvijao se  diljem Hrvatske. Ove godine festival se odvijao pod zajedničkim nazivom Valovi. U mnogim gradovima Hrvatske organizirane su razni događaji i prikazani mnogi interesantni sadržaji. Grad Rijeka tradicionalno posebno podupire ovu manifestaciju. Naravno u organizacijskom smislu od velike važnosti je angažman članova Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

Na poziv zamjenice pročelnika Odjela prof.dr.sc. Sanje Rukavine  spomenuti članovi našeg Zavoda  pripremili  su zajedničko predavanje pod naslovom: Matematika izvan matematike - cvrkut ptica.
Predavanje je održano u Rijeci 9. travnja  na sveučilišnom kampusu na Trsatu. 


Više o drugim događanjima na festivalu možete vidjeti na http://www.festivalznanosti.hr/2014/

Autor: Ljiljana Frigelj
Predavanje o Vilimu Felleru u sklopu...

Dne 11. lipnja 2014. prof.dr. Darko Žubrinić održao je na XI. gimnaziji u Zagrebu predavanje pod naslovom "Vilim Feller, istaknuti hrvatsko-američki matematičar". Predavanje je održano u sklopu programa Županijskog stručnog vijeća nastavnika matematike u gimnazijama Grada Zagreba, a na poziv voditeljice programa prof. Dunje Barić, djelatnice te gimnazije.

 

Vilim Feller (1906.-1970.) rođen je u Zagrebu, a bio je profesor na znamenitom Sveučilištu u Princetonu u SAD-u. Smatra ga se jednim od osnivača teorije vjerojatnosti kao znanstvene discipline.

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Prof.dr. Leonard Rubin iz SAD-a...

Prof.dr. Leonard Rubin američki je matematičar koji već dugo godina znanstveno surađuje s našim kolegom, prof.dr. Ivanom Ivanšićem i čest je gost našeg Zavoda za primijenjenu matematiku. Ovaj puta je dana 25. travnja 2014., s našeg ZPM-a sudjelovao s pomoću skype-a kao član ispitne komisije za kandidatkinju Misun Lee sa Sveučilišta u Oklahomi, gdje je inače profesor Rubin zaposlen. Kandidatkinja je uspješno obranila svoju doktorsku disertaciju. Kao što vidimo, članovi doktorske komisije bili tijekom ispita na različitim kontinentima.

Autor: Ljiljana Frigelj
Profesor Pavao Mardešić sa...

Profesor Pavao Mardešić sa Sveučilišta u Bourgogneu sudjelovao je u radu Seminara za diferencijalne jednadžbe i nelinearnu analizu, na predavanjima koja su održali dr. Lana Horvat Dmitrović (Box dimenzija nilpotentnih singulariteta) i dr. Domagoj Vlah (Fraktalna analiza oscilatornih integrala).

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Prof.dr. Jean-Philippe Rolin iz...

U okviru znanstvene suradnje između Université de Bourgogne i Sveučiliša u Zagrebu, u sklopu projekta kojega vodi doc.dr.sc. Lana Horvat Dmitrović, na Zavodu za primijenjenu matematiku FER-a je od 14. do 19. travnja gostovao prof.dr. Jean-Philippe Rolin.

Autor: Ljiljana Frigelj
Prof.dr. Sunčica Čanić - istaknuta...

Dr. Sunčica Čanić ugledni je američki ekspert za hiperboličke jednadžbe i za primjene matematičkih metoda u projektiranju sračnih stentova. Zaposlena je kao istaknuti profesor matematike na Sveučilištu u Houstonu. Rodom je iz Pule, a studirala je i magistrirala matematičke znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Bila je asistent na Zavodu za primijenjenu matematiku FER-a od 1986. g. do 1990. Prof. Čanić ima višegodišnju plodnu suradnju s nekolicinom hrvatskih matematičara na Sveučilištu u Zagrebu. O njoj i njezinu znanstvenom radu kratki su članak priredili Nenad Bach i Darko Žubrinić:

Professor Suncica Canic Croatian-American mathematician uses math to build better stents
 

Autor: Ljiljana Frigelj

Na poticaj prof.dr. Siniše Slijepčevića s Matematičkog odsjeka PMF-a, nedavno je na Sveučilištu u Zagrebu osnovan Centar za nelinearnu dinamiku - Centre for Nolinear Dynamics. U radu tog Centra sudjeluje i jedna grupa znanstvenika sa Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a: doc.dr. Lana Horvat Dmitrović, doc.dr. Josipa Pina Milišić, Goran Radunović, dipl.ing., dr. Maja Resman, dr. Domagoj Vlah, prof.dr. Darko Žubrinić i prof.dr. Vesna Županović.

Autor: Ljiljana Frigelj
Razvoj i proizvodnja vučnih vozila u...

Prof. dr. sc. Zvonko Benčić, umirovljeni djelatnik FER-a sa Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju, objavio je, zajedno s dr. sc. Ivanom Bahunom, predsjednikom Uprave tvornice KONČAR - Električna vozila, vrlo sadržajan prikaz pod naslovom "Razvoj i proizvodnja električnih vozila u Hrvatskoj". Taj je prikaz objavljen na portalu Nenada Bacha u SAD-u na adresi: http://www.croatia.org/crown/articles/10522/1/, a priredio ga je prof. dr. sc. Darko Žubrinić sa Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a. Razvoj i proizvodnja vozila u Hrvatskoj započela je 1951. godine izradom prototipa tramvaja. Zatim slijede miljokazi: trolejbus, diodna lokomotiva, tiristorska lokomotiva, tiristorizacija diodnih lokomotiva, čoperski tramvaj, tranzistorski tramvaj pa sve do tranzistorskog elektromotornog vlaka 2011. godine.

Članak je objavljen na FER-ovim internetskim stranicama 21. veljače 2014.

Autor: Ljiljana Frigelj
Dr. sc. Maja Resman dobitnica...

Dr. sc. Maja  Resman je dobitnica međunarodne nagrade "Bernd Aulbach Prize for Students 2014" koju mladom znanstveniku dodjeljuje International Society of Difference Equations za značajan doprinos u području diferencijskih jednadžbi i diskretnih dinamičkih sustava.

Čestitamo našoj Maji!

Autor: Ljiljana Frigelj
Draga doc. dr. Lana - čestitamo!

Dana 20. siječnja 2014. godine dr. Lana Horvat Dmitrović proslavila je sa svojim kolegama na Zavodu promaknuće u zvanje docenta. Na desnoj torti opisan je bifurkacijski problem za kontinuirani dinamički sustav definiran sa:

\begin{align}\dot r &= \mu r + r^3\\ \dot \varphi &= 1 \end{align}

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Posjet Laboratoriju za podvodne...

U subotu 8.2. održana je matematička radionica RADDAR s početkom u 10h i završetkom u 12.30 na kojoj je sudjelovalo 45 djece. U Laboratoriju za podvodne sustave i tehnologije održano je ekipno natjecanje u upravljanju malim podmornicama, koje su pripremili doc.dr.sc. Nikola Mišković, Đula Nađ, mag. ing. i Nikola Hure, mag.ing. Pogledajte filmove u repozitoriju RADDAR

http://www.fer.unizg.hr/_download/repository/MVI_9171.AVI 

Na radionici su sudjelovali Ivana Fundurulić, prof. iz XV. gimnazije, te Vlatka Vazdar, Matko Ljulj i Vedran Stipetić iz udruge MNM Marin Getaldić.

Autor: Vesna Županović
Posjet laboratoriju Zavoda za...

U subotu 18.1. održana je matematička radionica RADDAR s početkom u 10h i završetkom u 12.30 na kojoj je sudjelovalo 55 djece. U dvorani B1 prisustovali su pokusima koje su pripremili prof.dr.sc. Lahorija Bistričić i mr.sc. Radomir Ječmenica sa  Zavoda za primijenjenu fiziku. Među posjetiteljima laboratorija bili su i prof.dr.sc. Sonja Štimac, Sandra Madžar, prof.  i Milana Vuković, prof. 

Autor: Vesna Županović
Prof. Marin Soljačić - posjet FER-u i...

 

Prof. Marin Soljačić, s Massachusetts Institute of Technology (MIT) iz SAD-a posjetio je FER 8. siječnja 2014. godine. Nakon sastanka s dekanom FER-a prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem i prodekanom za znanost prof. dr. sc. Mislavom Grgićem, prof. Soljačić obišao je nekoliko FER-ovih istraživačkih laboratorija pri čemu je iskazao interes za suradnju u području naprednih materijala, optoelektronike i energetske/učinske elektronike, uz spremnost za uspostavom tješnje suradnje između istraživačkih skupina FER-a, PMF-a te istraživačke skupine prof. Soljačića s MIT-a.

S obzirom na značaj znanstvenih dosega prof. Marina Soljačića i njegovih inovacija, prof. dr. sc. Darko Žubrinić s FER-a i gosp. Nenad Bach iz SAD-a, priredili su prigodni članak o prof. Soljačiću koji se nalazi ovdje: http://www.croatia.org/crown/articles/10510/1/

 

Ova obavijest nalazi se na Fer-ovom webu od 4. veljače 2014. godine.

Autor: Ljiljana Frigelj
Posjet Laboratoriju za visoki napon

U subotu 14.12. održana je matematička radionica RADDAR s početkom u 10h i završetkom u 12.30 na kojoj je sudjelovalo 45 djece. Sudionici su posjetili laboratorij  za visoki napon i bili oduševljeni pokusima koje im je pokazao profesor Viktor Milardić. Među posjetiteljima laboratorija bili su Petar Bakić, Ognjen Stipetić, Dino Rakipović i Domagoj Ćevid, studenti PMF-MO, FER-a, te Trinity College Cambridge. 

Autor: Vesna Županović
Posjet laboratoriju Zavoda za...

U subotu 30.11. održana je matematička radionica RADDAR s početkom u 10h i završetkom u 12.30 na kojoj je sudjelovalo 50 djece. Sudionici su posjetili laboratorij  Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju, te pogledali električni automobil i tricikl na solarni pogon.

Naziv RADDAR je kovanica nastala od RAD i DAR.

Autor: Ljiljana Frigelj
Posjet laboratoriju Larics 26.10.2013.

U subotu 26.10. održana je radionica RADDAR  na FER-u. Početak  je bio u 10h, a završetak u 12.30. Održane su matematičke radionice po razredima, a nakon toga je bio posjet laboratoriju za robotiku LARICS http://larics.rasip.fer.hr/  te druženje sudionika. Sudjelovalo je 87 djece.

Autor: Ljiljana Frigelj

U  organizaciji XV. gimnazije,  Fakulteta elektrotehnike i računarstva, te udruge Mladi nadareni matematičari „Marin Getaldić“ (MNM) od 14. listopada 2013. održavaju se matematičke radionice za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole. Radionice su besplatne i sva djeca koju zanima matematika su dobrodošla. Cilj  aktivnosti je razvoj matematičkih znanja i matematičkog mišljenja, kao i povećanje motivacije za učenje matematike, kroz upoznavanje s primjenom. Radit će se na produbljivanju propisanih matematičkih sadržaja, kroz rad, igru i upoznavanje s učenicima XV. gimnazije, kao i studentima matematike i FER-a iz udruge MNM. Polaznici mogu pohađati radionice, te upoznati laboratorije XV. gimnazije i FER-a.

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Maja Resman, djelatnica ZPM-a,...

Dana 29. listopada 2013. godine naša mlada djelatnica Maja Resman uspješno je obranila doktorsku disertaciju pred peteročlanom komisijom:

1. dr.sc. Sonja Štimac, izv.prof. PMF

2. dr.sc. Darko Žubrinić, red.prof. FER

3. dr.sc. Vesna Županović, red.prof. FER

4. dr.sc. Pavao Mardešić, prof. Université de Bourgogne, France

5. dr.sc. Jean-Philippe Rolin, prof.  Université de Bourgogne, France

 

Naslov disertacije bio je "Fixed points of diffeomorphisms, singularities of vector fields and epsilon-neighborhoods of their orbits", a mentori su bili dr.sc. Pavao Mardešić i dr.sc. Vesna Županović.

 

Čestitamo kolegici Maji Resman!

Autor: Ljiljana Frigelj
Čestitka dekana FER-a sudionicima...

Na 54. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Santa Marti u Kolumbiji od 18. do 28. srpnja 2013. ukupno je sudjelovalo 527 učenika iz 97 država, a naši su učenici osvojili dvije zlatne i dvije brončane medalje. Zlato su osvojili Domagoj Ćevid, V. gimnazija Zagreb i Borna Vukorepa, XV. gimnazija Zagreb a broncu Mislav Balunović, Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod i Vlatko Crnković, XV. gimnazija Zagreb. Nastupili su i Vlatka Vazdar, XV. gimnazija Zagreb i Aleksandar Bulj, Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka koji su nagrađeni pohvalama. Domagoj Ćevid je u ukupnom poretku dijelio 10. mjesto, a zanimljivo je napomenuti da je, gledajući samo učenike iz europskih država, dijelio 1. mjesto.

Voditelji hrvatske ekipe bili su dr.sc. Stipe Vidak i Kristina Ana Škreb, mag.math., a u pripremama i provedbi izbornih natjecanja koja su se održala na FER-u sudjelovali su i djelatnici Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a.

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Nedjeljko Perić uputio je veliku čestitku svim natjecateljima, njihovim mentorima i voditeljima na izvrsnom uspjehu.

 

Više informacija

 

Autor: Ljiljana Frigelj
Dan Zavoda za primijenjenu matematiku...

Zavod za primijenjenu matematiku najstariji je na FER-u, osnovan godine 1919.

 

PROGRAM

 

Četvrtak, 10. listopada 2013. godine, Siva vijećnica FER-a

 

 

10:00 – 10:20              Lana Horvat Dmitrović

Fraktalna analiza i cikličnost nilpotentnih singulariteta ravninskih dinamičkih sustava

                                  

10:20 – 10:40             Maja Resman

Klasifikacije paraboličkih difeomorfizama i ɛ-okoline njihovih orbita

 

10:40 – 11:00              Tomislav Burić

Asimptotske aproksimacije harmonijskih brojeva i Euler-Mascheronijeve konstante

 

11:00 – 11:20              Lenka Vukšić

Asimptotski razvoji integralnih sredina

 

11:20 – 11:45             pauza za kavu

 

11:45 – 12:05              Domagoj Vlah

Fraktalna svojstva oscilatornih rješenja klase običnih diferencijalnih jednadžbi

 

12:05 – 12:25              Goran Radunović

Fraktalna analiza neomeđenih skupova u Euklidskim prostorima i Lapidusove zeta funkcije

 

12:25 – 12:45              Ana Žgaljić Keko

Matematički modeli višefaznog višekomponentnog toka fluida kroz poroznu sredinu

 

12:45 – 13:05              Siniša Miličić

Nelinearna relevantnost čvorova transportnih mreža u δ-dimenzionalnim kompaktnim prostorima

 

Posljednja Konferencija znanstvenih novaka ZPM-a održana je 2011. godine.

Autor: Ljiljana Frigelj
Prof.dr. Vesna Županović održala je...

Prof.dr. Vesna Županović održala je pozvano 45-minutno predavanje na "Workshop - Dynamical Systems and Applications, Maribor, 23-24 August 2013", pod naslovom "Multiplicity of fixed points and growth of epsilon neighborhoods of orbits". Tijekom predavnja referirala je o zajedničkom radu s profesorom Pavlom Mardešićem (Université de Bourgogne u Dijonu u Francuskoj, nekada djelatnikom našeg ZPM-a) i s Majom Resman, dipl.ing., sa ZPM-a. Radi se o međunarodnoj znanstvenoj specijalističkoj radionici koju je organizirao Center for applied mathematics and theoretical physics u Mariboru. Na ovoj mini-konferenciji sudjelovalo je 17 znanstvenika iz 7 zemalja.

Autor: Ljiljana Frigelj
Domagoj Vlah - novi doktor...

Dana 26. lipnja 2013. godine djelatnik ZPM-a Domagoj Vlah uspješno je obranio doktorsku disertaciju pred peteročlanom komisijom:

1. dr.sc. Siniša Slijepčević, izv.prof. PMF-MO
2. dr.sc. Luka Korkut, izv.prof. FER
3. dr.sc. Vesna Županović, red.prof. FER
4. dr.sc. Mervan Pašić, red.prof. FER
5. dr.sc. Jean-Philippe Rolin, red.prof. Université de Bourgogne, France

Naslov disertacije bio je „Phase dimension of oscillatory solutions of a class of ordinary differential equations with applications“, a mentori su bili dr.sc. Vesna Županović i dr.sc. Luka Korkut.

 

$$z(t)=\int_0^t \exp(is^2)\,ds$$

 

Čestitamo kolegi Domagoju Vlahu!

Autor: Ljiljana Frigelj

Dana 17. lipnja 2013. godine djelatnik ZPM-a Siniša Miličić uspješno je obranio doktorsku disertaciju pred komisijom:

1. dr. Darko Žubrinić, red.prof. FER

2. dr. Nenad Antonić, red.prof. PMF-MO

3. dr. Mervan Pašić, red.prof. FER

 

Naslov disertacije bio je "Geometrijska i fraktalna svojstva sustava neautonomnih linearnih diferencijalnih jednadžbi", a mentor je bio prof.dr. Mervan Pašić.

 

Čestitamo kolegi Siniši Miličiću!

Autor: Ljiljana Frigelj

Dana 24. travnja 2013. godine naša mlada djelatnica Anamari Nakić uspješno je obranila doktorsku disertaciju pred peteročlanom komisijom: 

1. dr.sc. Juraj Šiftar, red.prof. PMF-MO
2 .dr.sc. Mirko Polonijo, red.prof. PMF-MO
3. dr.sc. Dean Crnković, red.prof. Odj. za mat., RI
4. dr.sc. Mario Osvin Pavčević, red.prof. FER
5. dr.sc. Vedran Krčadinac, izv.prof. PMF-MO

Naslov disertacije bio je "Poboljšanja Kramer-Mesnerove metode pri konstrukciji konačnih incidencijskih struktura", a voditelji su bili dr.sc. Mario Osvin Pavčević i dr.sc. Vedran Krčadinac.

Čestitamo kolegici Anamari Nakić!

Autor: Ljiljana Frigelj

Wan-Lan Wang, profesor matematike u Kini sa Chengdu University, objavio je godine 2011. monografiju Approaches to Prove Inequalities.  Njegov hrvatski kolega akademik Josip Pečarić imao je čast da po njegovu pozivu napiše predgovor za tu knjigu, te je i koautor jednog poglavlja. Nadalje, u kineskom časopisu Mathematics objavljen je 2012. intervju s njime, koji je priredio Iranski matematičar Mohammad Sal Moslehian.

Na Zavodu za primijenjenu matematiku FER-a prof. Pečarić je vrlo čest gost, a i znanstveni Seminar za teoriju nejednakosti, koji je on utemeljio, odvija se u jednoj FER-ovih učionica. Na ZPM-u radi troje njegovih bivših doktoranada: prof.dr. Ilko Brnetić, prof.dr. Mario Krnić i prof.dr. Andrea Aglić-Aljinović.

 

Josip Pecaric Croatian mathematician wrote a preface to a monograph by Wan-Lan Wang published in China 2011

Autor: Darko Žubrinić
Predavanja o Williamu (Vilimu)...


Darko Žubrinić održao je dva predavanja o Vilimu (Williamu) Felleru, znamenitom hrvatsko-američkom matematičaru. Prvo je održano na Šumarskom fakultetu, Svetošimunska 25, dne 21.2.2013. Organizator predavanja bilo je Hrvatsko biometrijsko društvo.

Drugo predavanje o Felleru održano je 11. ožujka u Društvu Zagrebačke klasične gimnazije.  Naglasak je bio dan na značaj obitelji Feller za razvoj grada Zagreba.

 

Vilim Feller

Fellerov blog

Autor: Darko Žubrinić

U okviru Seminara za diferencijalne jednadžbe i nelinearnu analizu u srijedu 02.01.2013. s početkom u 11:00 održao se seminar Martine Manhart s naslovom "Sumiranje divergentnih redova".

 

Isti dan u 14:30 sati, Domagoj Vlah je održao seminar pod naslovom:
"Infinitezimalni 16. Hilbertov problem u dimenziji nula".
Oba seminara su bili ispitni seminari zajedničkog kolegija doktorskog studija matematike, koji su zajedno održali prof.dr.sc. Pavao Mardešić s Université de Bourgogne u Dijonu i prof.dr.sc. Vesna Županović.
Autor: Vesna Županović

Djelatnici Zavoda za primijenjenu matematiku prof.dr.sc. Neven Elezović, prof.dr.sc. Ilko Brnetić i dr.sc. Tomislav Burić, zajedno s ostalim članovima hrvatske seminarske grupe "Matematičke nejednakosti i primjene" predvođene akademikom Josipom Pečarićem, sudjelovali su od 25. do 27. srpnja 2012. na međunarodnoj konferenciji "Mathematical inequalities and nonlinear functional analysis with applications", Gyeongsang National University, Jinju, Južna Koreja. Profesor Elezović je održao pozvano plenarno predavanje pod naslovom "On Wallis Power Function, Faulhaber and Bernoulli Polinomials", dok su profesor Brnetić i viši asistent Burić održali kratka izlaganja pod naslovima "Generalization of Some Opial Type Inequalities" i "Asymptotic Expansions of the Multiple Quotients of Gamma Functions with Applications". Rezultati prikazani na konferenciji bit će objavljeni u posebnim izdanjima časopisa "Journal of Inequalities and Applications" i "Mathematical Inequalities and Applications".

 

Članovi hrvatske seminarske grupe "Nejednakosti i primjene" ispred konferencijske zgrade:
dr. Ana Vukelić, Ankica Pečarić, dr. Neven Elezović, dr. Tomislav Burić, akademik Josip Pečarić, dr. Jurica Perić, dr. Ksenija Smoljak, dr. Zlatko Pavić, dr. Kristina Krulić Himmelreich, dr. Vera Čuljak, dr. Ilko Brnetić

 

Autor: Tomislav Burić

Prof.dr. Maja Matiješević darovala je Zavodu za primijenjenu matematiku pretisak najstarije poznate  hrvatske računice (početnice aritmetike) uopće:

 

Mihalj Šilobod Bolšić: Arithmetika Horvatszka, Zagreb 1758.

 

Knjiga je pisana hrvatsko-kajkavskim jezikom. Pretisak ima 384 str. i još 36 str. izvornih priloga. Prati ju posebna knjižica (Pogovor), s popratnom vrlo izdašnom studijom. Pretisak je objavljen 2008. u Samoboru u povodu tadašnje 250-te obljetnice prvog izdanja. Profesorica Maja Matijašević je knjigu dobila na dar ljubaznošću Samoborskog muzeja.

Zavod za primijenjenu matematiku zahvaljuje prof.dr. Maji Matijašević sa Zavoda za telekomunkacije FER-a i Samoborskom muzeju na ovom lijepom daru.

 

Autor: Darko Žubrinić
Autor: Darko Žubrinić
Dr. Tomislav Burić dobitnik je...

Nagrada Roberto Giannini utemeljena je odlukom Fakultetskog vijeća 21. veljače 2007. godine i dodijeljena je peti put. Na temelju odluke Fakultetskog vijeća FER-a od 17. listopada 2012. godine nagrada Roberto Giannini dodjeljuje se za izvrsnost u nastavi i radu sa studentima u ak. god. 2011./2012 dr. sc. Tomislavu Buriću, višem asistentu Zavoda za primijenjenu matematiku. Čestitamo kolegi Buriću! Pogledajte opširnije u prilogu.

Autor: Darko Žubrinić
Dan Zavoda za primijenjenu matematiku...

 

 

ZPM je najstariji zavod na FER-u, osnovan 11. listopada 1919. godine.

Autor: Darko Žubrinić

Dr. Igoru Velčiću je tijekom "5. Hrvatskog matematičkog kongresa", održanog od 18. dro 21. lipnja 2012. u Rijeci, predana nagrada Hrvatskog matematičkog društva kao najboljem mladom hrvatskom znanstveniku u području matematike tijekom zadnje četiri godine.

 

 

Obrazloženje je pročitala prof.dr. Marcela Hanzer s Matematičkog odsjeka PMF-a, a dr. Velčić je tijekom uvodnog dijela Kongresa imao čast održati 45-minutno predavanje o svojem radu u teoriji elastičnosti. Naslov njegova predavanja bio je "Plate models in elasticity based on simultaneous homogenization and dimension reduction". Čestitamo kolegi dr. Velčiću!

 

Više pojedinosti: 5th Croatian Mathematical Congress

Autor: Darko Žubrinić
Na FER-u predstavljena monografija o...

Dne 29. ožujka 2012. predstavljena je u Sivoj vijećnici FER-a monografija Darka Žubrinića pod naslovom Vilim Feller - istaknuti hrvatsko-američki matematičar / William Feller - Distinguished Croatian-American Mathematician, kao dvojezično hrvatsko-englesko izdanje. Knjiga je objavljena koncem 2011. u izdanju poduzeća Graphis iz Zagreba, na sugestiju prof.dr. Zvonka Benčića.

Predstavljanje je vodio prof.dr. Zvonko Benčić, a otvorili su ga prof.dr. Nedjeljko Perić, dekan FER-a i prof.dr. Vesna Županović, predstojnica Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a. O knjizi su govorili prof.dr. Hrvoje Šikić s Matematičkog odsjeka PMF-a, akademik Sibe Mardešić i autor. U glazbenom dijelu nastupila je pijanistica Tamara Gal. Više o predstavljanju knjige i o samom Felleru možete vidjeti na portalu

 

feller.zpm.fer.hr

 

Portal je osposobio kolega Siniša Miličić sa Zavoda za primijenjenu matematiku.

Autor: Darko Žubrinić

Zavod za primijenjenu matematiku
Fakultet elektrotehnike i računarstva


Ponedjeljak, 10.10.2011.

ZNANSTVENI NOVACI ZPM-a10:00-10:25   Maja Resman: Veza multipliciteta fiksne točke i asimptotskog ponašanja duljine epsilon okoline diskretne orbite

10:25-10:50   Goran Radunović: Relativne zeta funkcije Lapidusovog tipa

10:50-11:15   Domagoj Vlah: Fazna dimenzija Besselovih funkcija

11:15-11:40   Domagoj Kovačević: k-Minkowski space-time, k-Poincare Hopfova algebra i kovarijantna realizacija

11:40-12:05   Siniša Miličić: Rektifikabilnost rješenja (nekih) sustava neautonomnih linearnih diferencijalnih jednadžbi

Pogledajte opširnije, s fotografijama.

 

Utorak 11.10.2011.

ZNANSTVENI NOVACI ZPM-a koji su doktorirali 2011. godine10:00-10:25   Lana Horvat Dmitrović: Fraktalna analiza Neimark-Sackerove bifurkacije

10:25-10:50   Ana Žgaljić Keko: Modeliranje i numeričke simulacije nemješivog dvofaznog kompresibilnog toka fluida u heterogenoj poroznoj sredini

10:50-11:15   Tomislav Burić: Asimptotski razvoji gama funkcije i kvocijenta gama funkcija

11:20-12:00 Kava

Pogledajte opširnije, s fotografijama.


12:00-13:00   Program posvećen 80.-tom rođendanu prof.dr.sc. Ivana Ivanšića (govore akademik Sibe Mardešić, doc.dr.sc Petar Javor, prof.dr.sc. Šime Ungar, prof.dr.sc. Nikica Uglešić)

 

13:00-  Domjenak

Pogledajte opširnije, s fotografijama.

 

Autor: Darko Žubrinić

Dana 20. rujna 2011. održana je u HAZU komemoracija akademiku Vladimiru Devidéu (1925.-2010.), hrvatskom matematičaru i japanologu, koji je jedno vrijeme radio na Zavodu za primijenjenu matematiku bivšeg Tehničkog fakulteta. Prigodna kratka predavanja održali su prof.dr. Sibe Mardešić, prof.dr. Zvonimir Šikić i primarius mr.sc. Tomislav Maretić. Poslušajte:

 

akademik Sibe Mardešić: Životni put akademika Vladimira Devidéa [MP3]

prof.dr. Zvonimir Šikić: Matematička djelatnost akademika Vladimira Devidéa [MP3]

prim.mr.sc. Tomislav Maretić: Akademik Vladimir Devidé - japanolog, književnik i prevoditelj [MP3]

 

Akademik Sibe Mardešić

Gđa. Yasuyo Hondo, supruga akademika Vladimira Devidéa, mr.sc. Vera Mardešić, prof.dr. Zvonimir Šikić, prim.mr.sc. Tomislav Maretić, otraga s lijeva akademici Marko Tadić i Žarko Dadić.

Desno prof.dr. Ivan Ivanšić, u sredini fotografija akademika Vladimira Devidéa.

Prim.mr. Tomislav Maretić


Vladimir Devidé and haiku poetry in Croatia

Autor: Darko Žubrinić

 

Na Petoj Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Varaždinu od 1. do 7. rujna 2011., prof.dr. Ilko Brnetić bio je član Organizacijskog odbora i predsjednik Međunarodnog žirija:

 

Middle European Mathematical Olympiad organized in Varazdin, Croatia 2011

 

Pripreme hrvatske ekipe srednjoškolaca obavljene su na FER-u, a organizirao ih je također prof.dr. Ilko Brnetić. Zahvaljujemo upravi FER-a na susretljivosti. Na natjecanju je sudjelovalo deset država. Pogledajte podrobnije na gornjoj poveznici.

Autor: Darko Žubrinić