Zavod za primijenjenu matematiku

Osnovan 1919.
 
Predstojnica Zavoda: prof. dr. sc. Andrea Aglić-Aljinović (od 1. listopada 2020.)
 
Adresa
Zavod za primijenjenu matematiku
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Unska 3
10000 Zagreb
Tel: +385 1 612 99 58
Fax: +385 1 612 99 46
E-mail: zpm@fer.hr
URL: www.fer.unizg.hr/zpm
 
 
Osnovno o Zavodu za primijenjenu matematiku (ZPM)

Zavod za primijenjenu matematiku najstariji je zavod na FER-u, osnovan 1919. godine. Njegovi članovi rade u različitim područjima matematike. Neki od naših bivših profesora završili su studij elektrotehnike. Takav je slučaj bio na pr. s akademikom Danilom Blanušom, bivšim dekanom ovoga fakulteta, čiji su rezultati o izometričnim ulaganjima hiperboličkih prostora u Euklidske prostore dobili međunarodno priznanje (citirao ih je među inim na pr. John Nash), kao i njegove ispravke formula Maxa Plancka iz relativističke fenomenološke termodinamike, te njegov graf danas poznat kao Blanušin graf ili Blanušin snark. To je ujedno i logo Hrvatskog matematičkog društva.

 

Hrvatsko matematičko društvo (HMD) predložilo je hrvatskoj pošti da obilježi Svjetsku matematičku godinu 2000. (World Mathematical Year 2000) izdavanjem prigodne marke. Hrvatska pošta je taj prijedlog prihvatila i izdala marku koju vidite na slici. Marka je promovirana 15. lipnja 2000. godine na dan početka Drugog hrvatskog matematičkog kongresa.

 

Blanušin graf na marki koju je godine 2000. izdala Hrvatska pošta.

Priredio ju je ugledni dizajner Boris Ljubičić.

 

Iznad ulaznih vrata ZPM-a nalazi se mramorna ploča s natpisom citiranim iz Platonove škole: Medeis ageometretos eisito (na grčkom), tj. «Neka ne ulaze oni koji ne poznaju geometriju». Više pojedinosti o povijesti ZPM-a i njegovim djelatnicima možete pročitati u preglednom članku Zavod za primijenjenu matematiku koji je napisao prof.dr.sc. Ivan Ivanšić.

 

Kao najstariji zavod na FER-u, ZPM je 13. listopada 2009. uz svesrdnu pomoć Uprave fakulteta organizirao vrlo uspjelu svečanost 90 godina Zavoda za primijenjenu matematiku.


Nikola Tesla u gradu Zagrebu 1892.

Nikola Tesla je prije 130 godina, točnije, 24. svibnja 1892., bio gost uprave grada Zagreba na poziv dr. Milana Amruša, tadašnjeg gradonačelnika, radi dobivanja savjeta oko elektrifikacije grada. Tim je povodom u Knjižnici HAZU održana svečanost koju je otvorio ak. Velimir Neidhardt, predsjednik Akademije. Skupu se obratio ak. Ignac Lovrek, tajnik Razreda za tehničke znanosti pri HAZU, a nakon njega dr. Goran Slipac, predsjednik elektrotehničke strukovane udruge CIGRE. U nastavku je Darko Žubrinić održao 50-minutno predavanje

Nikola Tesla u gradu Zagrebu 1892.

Idući dan, 25. svibnja 1892., zagrebački je tisak je u dosta opsežnom članku za Nikolu Teslu izvjestio među inim sljedeće: On sam pako je pripravan ponude, koje dospiju poglavarstvu, izpitati i svoje mnienje o njima dati, da može na taj način zapriečiti, da se grad neprevari. I u obće smatra on svojom dužnošću, upravi grada Zagreba, kao rođeni sin ove zemlje, u svakom pogledu, što se toga pitanja tiče, savjetom i činom biti na ruci, i moli da se grad u svakom slučaju gdje bi tehničke potežkoće nastale, na nj obraća, te će on bez ikakve odštete savjetovati, kako bude bolje znao.

Tesla je u Zagreb stigao 22. svibnja 1892. a iz njeg otišao 26. svibnja. Ovim putem izražavamo zahvalnost osoblju HAZU na susretljivosti i gostoprimstvu, dr. Božidaru Filipović-Grčiću (CIGRE) na trudu oko organizacije, te dipl. ing. Ivi Udovičiću iz Jelse s otoka Hvara (Elektrodalmacija - Split, u miru), na prijedlogu da ove godine bude svečano obilježena 130. obljetnica Teslina gostovanja u gradu Zagrebu.

Nekoliko fotografija je u nastavku ove obavijesti.

 

Ak. Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU, je u prvom redu, četvrti s lijeva.

Tijekom uvodnog obraćanja ak. Velimira Neidhardta. U prvom redu (s desna na lijevo) su akademici Ignac Lovrek i Leo Budin, djelatnici FER-a u miru. U drugom redu u sredini je ak. Andrej Dujella.

U prvom redu, s lijeva na desno: dr. Mladen Zeljko (CIGRE), gđa. Gordana Kovačević (Ericsson Nikola Tesla), g. Ivica Toljan. Iza ak. Andreja Dujelle sjedi prof. dr. Dina Šimunić (FER), lijevo do nje je g. Joginder Singh Nijjar (predsjednik Hrvatsko - Indijskog društva), a desno od nje dipl. ing. Ivo Udovičić (Jelsa na otoku Hvaru, Elektrodalmacija - Split) koji je potaknuo obilježavanje 130. obljetnice posjete Nikole Tesle gradu Zagrebu. U zadnjem redu skroz desno je ak. Krešimir Veselić (Sveučilište u Hagenu, Njemačka, u miru).

 

Ak. Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU, otvara manifestaciju posvećenu Nikoli Tesli.

Lijevo od njega su prof. dr. Darko Žubrinić, dr. Goran Slipac (predsjednik CIGRE-a), dr. Božidar Filipović-Grčić (bivši predsjednik CIGRE-a) i dr. Goran Majstrović (tajnik CIGRE-a).

Prethodnih pet fotografija snimila je prof. dr. Dina Šimunić, FER.

 

 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila 130. godišnjicu posjeta Nikole Tesle Zagrebu

 

Autor: Darko Žubrinić
Popis obavijesti