Obavijesti

Tjedan otvorenog pristupa 2021.

Knjižnice Medicinskog i Filozofskog fakulteta te Centar za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković pozivaju vas na obilježavanje ovogodišnjeg "Tjedna otvorenog pristupa" koji će se održati od 25. do 31. listopada 2021. godine.

Tema tjedna je "Važno je kako otvaramo znanje: izgradnja strukturne jednakosti", a naglasak se stavlja na ravnopravnost svih stvaratelja i primatelja znanstvenih informacija. U sklopu programa održat će se tri Otvorena online caféa u kojima će se tematizirati neki od izazova u ostvarivanju jednakosti u stvaranju i prenošenju znanja.

Program:

Utorak, 26.10. od 14-15 sati

Tema: Otvoreni pristup rezultatima znanstvenih istraživanja ili "Pazi što želiš, moglo bi se i ostvariti."

Srijeda 27.10. od 14-15 sati

Tema: Procjena kvalitete u znanosti – što "mjeriti", kako i zašto?

Četvrtak 28.10. od 14-15 sati

Tema: Plati da bi objavila/o?

Detaljnije o programu i kako prisustvovati pročitajte na web-stranicama portala Otvorena znanost.

Autor: Marko Tucaković
Probni pristup: IGI Global e-Books...

Izdavač IGI Global omogućio je hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici probni pristup svojim e-knjigama i e-časopisima putem platforme InfoSci.

Na platformi mogu se pronaći multidisciplinarne zbirke koje sadrže više od 6.000 e-knjiga i više od 230 časopisa s cjelovitim tekstovima, a uključuju područja ekonomije i poslovanja, tehničke znanosti, komunikacijske znanosti, znanosti o okolišu, informacijske znanosti, računarstvo, pravo, kriminalistiku, knjižničarstvo, obrazovanje, biomedicinu i zdravstvo, društvene i humanističke znanosti te druga znanstvena područja i discipline.

Detalje o dostupnom sadržaju možete pronaći ovdje.

Probni pristup omogućen je do 20.11.2021.

Autor: Marko Tucaković
IEEE Xplore Webinar: Search...

Pozivamo vas na sudjelovanje na besplatnom IEEE Xplore webinaru pod naslovom "Search Strategies to Optimize Your Research Time". IEEE Xplore jedna je od najopsežnijih i najznačajnijih baza znanstvenih i stručnih članaka u okviru područja elektrotehnike, računarstva, ICT-a i srodnih područja. Webinar je namijenjen znanstveno-nastavnom osoblju, doktorandima, informacijskim stručnjacima i svima koji žele pospješiti učinkovitost pretraživanja elektroničkih izvora u bazi IEEE Xplore.

Webinar će se održati 20. listopada 2021. godine u 12,00 sati, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem obrasca.

Autor: Marko Tucaković
Otvoren pristup platformi Expert...

Obavještavamo vas da je Sveučilište u Zagrebu osiguralo pristup platformi Expert Briefings koju razvija Emerald Publishing u suradnji s tvrtkom Oxford Analytica.

Expert Briefings sadrži članke i rasprave o aktualnim globalnim događanjima i analizira njihov utjecaj na globalne trendove i kretanja političkih, društvenih i ekonomskih aspekta društva. Sadržaj na platformi rezultat je suradnje globalne mreže koju čini više od 1500 znanstvenika, akademika, ekonomskih stručnjaka i bivših kreatora politika.

Autor: Marko Tucaković
IEEE: online radionice u listopadu 2021

Izdavač IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) održat će u listopadu 2021. godine četiri online radionice za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu. Na radionicama će se raspraviti o korištenju baze podataka IEEE Xplore te o mogućnostima objavljivanja radova u IEEE, uključujući otvoreni pristup.

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje, a prijaviti se možete na donjim poveznicama:

 

Using IEEE Xplore for Competitive Intelligence & Understanding the Hi-Tech Landscape

6.10.2021., 15h – 15.45h

Prijava

 

Best Practices for getting a scholarly paper published by IEEE

13.10.2021., 16h – 17h

Prijava

 

How to find a topic for my thesis with IEEE Xplore?

14.10.2021., 15h – 15.45h

Prijava

 

How to Publish Open Access with IEEE to Increase the Exposure and Impact of Your Research

18.10.2021., 16h – 16.45h

Prijava

Autor: Marko Tucaković
Otvoren pristup: Science Journals (AAAS)

Obavještavamo vas da je otvoren pristup na časopise Science u izdanju American Association for the Advancement of Science (AAAS).

Science Journals objavljuju znanstvene vijesti, komentare i najsuvremenija istraživanja u okviru svih područja znanosti s naglaskom na STEM područje.

Pretraživanje baze možete započeti na sljedećoj poveznici: Science Journals.

Udaljeni pristup na časopise Science izvan IP mreže ustanova s pravom pristupa moguće je ostvariti odabirom proxy servera (na stranici baze.nsk.hr) i unosom AAI@EduHr korisničkih podataka.

Autor: Branka Marijanović

Repozitorij