Obavijesti

IEEE webinar o znanstvenom publiciranju

Pozivamo vas na IEEE webinar o znanstvenom publiciranju koji će se održati 23. rujna 2020. godine u 13,00 sati pod nazivom "How to Publish Open Access with IEEE to Increase the Exposure and Impact of Your Research".

Svoje sudjelovanje možete prijaviti ovdje.

Webinar će se baviti aktualnim temama otvorene znanosti:

  • kako pospješiti vidljivost i utjecaj znanstvenog istraživanja 
  • prednosti objavljivanja u IEEE časopisima otvorenog pristupa 
  • korisni savjeti i primjeri dobre prakse pri pisanju znanstvenih radova
  • očekivanja i kriteriji urednika i recenzenata pri odabiru radova 
  • autorski alati koje IEEE nudi za promoviranje otvorene znanosti 
  • opcije otvorenog pristupa koje omogućava IEEE.
Autor: Branka Marijanović
Pristup bazi IEEE Xplore

Obavještavamo vas da je pristup bazi IEEE Xplore privremeno nedostupan zbog isteka licence, no očekuje se ponovna uspostava pristupa nakon završetka postupka javne nabave koji bi trebao biti okončan početkom rujna.

Autor: Marko Tucaković
Statista – pretplata Sveučilišta u...

Obavještavamo vas da je Sveučilište u Zagrebu pretplatilo pristup na platformu Statista koja okuplja nacionalne i međunarodne statistike i podatke o tržištu. Platforma omogućava pristup na više od 1.5 milijuna statistika, prognoza, dosjea, izvještaja i infografika u okviru 80.000 različitih tema i 170 multidisciplinarnih kategorija.

Statista omogućava preuzimanje podataka u različitim formatima, uključuje automatsko citiranje i jednostavnu implementaciju u prezentacije, istraživanja i druge vrste radova.

Detaljniji opis platforme na hrvatskom jeziku možete pročitati ovdje i ovdje.

Autor: Marko Tucaković

Studenti koji su nakon obrane diplomskog rada dužni Studentskoj službi dostaviti potvrdu da su vratili knjige u Knjižnicu, skeniranu potvrdu mogu zatražiti mailom na ferlib@fer.hr. 

Autor: Branka Marijanović

Zbog situacije vezane uz pandemiju izazvanu koronavirusom, studentima će biti omogućen upis u viši semestar bez obzira na posuđene knjige u Središnjoj knjižnici. Molimo studente da knjige vrate početkom idućeg semestra.

Autor: Branka Marijanović
Udaljeni pristup e-izvorima

Pristup bazama podataka i elektroničkim izvorima poput Web of Science, Scopus, IEEE i sl. omogućen je i izvan IP opsega institucije putem Proxy servera na adresi http://ezproxy.nsk.hr/menu. Pristup se ostvaruje putem elektroničkog AAI@EduHr identiteta te klikom na jednu od ponuđenih baza s popisa. 

U slučaju problema s pristupom možete se obratiti na e-mail adresu ferlib@fer.hr ili baze@nsk.hr.

Autor: Branka Marijanović

U sklopu projekta “Digitaliziranje naše zajedničke povijesti UNESCO-a” dosad je digitalizirano 1.350.076 videa, filmova, fotografija, zvučnih zapisa, službenih dokumenata i sl.

Svi materijali slobodno su dostupni putem UNESCO-ve digitalne platforme kojoj možete pristupiti OVDJE.

Autor: Branka Marijanović
Cambridge University Press –...

U okviru pretplate na časopise Cambridge University Press u 2020. godini sklopljen je Read & Publish ugovor koji omogućava hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici uključenoj u ovu pretplatu objavljivanje neograničenog broja radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave.

Ova mogućnost odnosi se na sve hrvatske znanstvenike, odnosno autore za korespondenciju kojima su matične ustanove uključene u pretplatu na Cambridge University Press – sastavnice hrvatskih javnih sveučilišta, hrvatski klinički bolnički centri, hrvatski javni znanstveni instituti te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Radovi predani od strane autora za korespondenciju ispunjavaju uvjete za objavu u otvorenom pristupu prema ovom sporazumu na dan kad je članak prihvaćen za objavu, od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine.

Autor: Branka Marijanović

Repozitorij