Obavijesti

Udaljeni pristup e-izvorima

Udaljeni pristup elektroničkim izvorima putem Shibboleth prijave (AAI identiteta) trenutno je moguć za sljedeće baze podataka (nacionalna licenca):

EBSCOhost: CAB Abstracts, CINAHL with Full Text, Inspec, MathSciNet, PsycARTICLES, PsycINFO
Cambridge Journals
Ovid: Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR)
IEEE/IE Electronic Library (IEL) / MIT Press eBooks
IOPscience extra
JSTOR
Scopus
SpringerNature Journals Complete Collection
Web of Science Core Collection, Web of Science Citation Connection and Journal & Highly Cited Data

Navedenim bazama podataka i zbirkama e-časopisa u nacionalnoj licenci može se pristupiti na stranici Portala elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu (potrebno je kliknuti na "Proxy" te se ulogirati putem AAI korisničkih podataka). 

 

Autor: Branka Marijanović
Dostupni e-izvori o virusu COVID-19

Mnogi poznati izdavači omogućili su slobodan pristup e-izvorima koji tematski pokrivaju istraživanja i informacije o virusu COVID-19. Slobodno dostupne ažurne informacije možete pronaći putem sljedećih e-izvora:

 

Autor: Branka Marijanović
Institucijski repozitorij FER-a...

Od 26. veljače 2020. godine Institucijski repozitorij FER-a član je portala OpenAIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe).

OpenAIRE je H2020 projekt Europske komisije (EC) koji promiče provedbu otvorenog pristupa znanstvenim publikacijama i istraživačkim podacima i  gradi europsku znanstveno-istraživačku infrastrukturu za pohranu, pronalaženje i ponovno korištenje rezultata istraživanja te na taj način unaprjeđuje vidljivost rezultata istraživanja projekata Europske komisije.

Također, sadržaj repozitorija FER-a bit će vidljiv i dostupan sredinom ožujka na adresi https://www.openaire.eu, a primarni cilj uključivanja u OpenAIRE je povećanje vidljivosti institucije, veća čitanost, a time i citiranost FER-ovih autora.

Uključivanjem repozitorija u OpenAIRE autori ispunjavaju obvezu objave u otvorenom pristupu koju EC nalaže za sve H2020 projekte, kao i obvezu pohrane istraživačkih podataka za određena znanstvena područja.

Autor: Branka Marijanović
Cambridge University Press –...

U okviru pretplate na časopise Cambridge University Press u 2020. godini sklopljen je Read & Publish ugovor koji omogućava hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici uključenoj u ovu pretplatu objavljivanje neograničenog broja radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave.

Ova mogućnost odnosi se na sve hrvatske znanstvenike, odnosno autore za korespondenciju kojima su matične ustanove uključene u pretplatu na Cambridge University Press – sastavnice hrvatskih javnih sveučilišta, hrvatski klinički bolnički centri, hrvatski javni znanstveni instituti te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Radovi predani od strane autora za korespondenciju ispunjavaju uvjete za objavu u otvorenom pristupu prema ovom sporazumu na dan kad je članak prihvaćen za objavu, od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine.

Autor: Branka Marijanović

Repozitorij