Obavijesti

Sveučilište u Zagrebu: nabava...

Obavještavamo vas da će Sveučilište u Zagrebu za 2023. godinu pretplatiti sljedeće e-izvore:

 • ACS Journals + 14 APC vaučera
 • ATLA Religion Database
 • ATLA Serials Religion Collection
 • De Gruyter Journals
 • Emerald Journals + 11 APC vaučera
 • Emerald eBooks
 • InCites
 • Oxford Journals: HSS + STM Collection
 • ProQuest One Academic
 • RILM with Full text
 • SAGE Journals
 • Springer Journals (otvoren pristup za sastavnice Sveučilišta u Zagrebu)
 • Nature
 • Taylor & Francis: SSH + ST + MED Collection

Za sva pitanja vezana uz e-izvore možete nam se obratiti na ferlib@fer.hr.

Autor: Marko Tucaković

Obavještavamo vas da će od ponedjeljka, 3. travnja 2023. godine, djelatnicima i studentima FER-a biti omogućen besplatan probni pristup platformi Underline Digital Video Library. Korisnici će moći aktivirati individualni probni pristup ovdje, a svaki korisnik imat će pristup platformi 30 dana nakon aktivacije. 

Underline Digital Video Library digitalni je repozitorij koji u obliku videozapisa pruža pristup najsuvremenijim znanstvenim predavanjima, istraživanjima, raspravama i konferencijama iz raznih znanstvenih područja. Pomoću platforme moguće je pristupiti arhivi koja sadrži više od 29.000 uređenih snimki predavanja, prezentacija i konferencija, kao i sudjelovati uživo na događajima koji su organizirani putem platforme. Svi videozapisi obogaćeni su popratnim materijalima kao što su transkripti, prijevodi, zbornici radova i prezentacije, a platforma omogućuje pretraživanje i dijeljenje sadržaja te povezivanje s govornicima i širom znanstvenom zajednicom. Više o platformi možete doznati na adresi https://underline.io/ i u infografici koju možete preuzeti ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Predstavljamo virtualnu izložbu...

U povodu obilježavanja 60. obljetnice osnutka Središnja knjižnica FER-a u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom objavila je na portalu »Virtualne izložbe«  izložbu pod nazivom "Središnja knjižnica FER-a – 60 godina djelovanja". Izložba donosi kratak pregled nastanka Središnje knjižnice FER-a te kroz posebne zbirke pokazuje raznolikost fonda te bogatu ostavštinu tehničkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Platforma "Virtualne izložbe" osmišljena je za promicanje i unapređenje korištenja digitalnih materijala kroz razvoj mreže virtualnih izložbi. Njome se omogućuje suradnja ustanova, organizacija i udruga u stvaranju digitalnih sadržaja koji pripovijedaju o baštini koristeći kreativnost, znanje i tehnologiju. Materijali dostupni na portalu profesionalno su obrađeni i dostupni u sustavima digitalnih zbirka.

Virtualnu izložbu "Središnja knjižnica FER-a – 60 godina djelovanja" možete pogledati ovdje, a ostale izložbe te više informacija o portalu možete pronaći ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Predatorski časopisi

Znanstveno izdavaštvo posljednjih se godina sve više suočava s problemom predatorskih časopisa i izdavača. Predatorski su časopisi publikacije koje se predstavljaju kao znanstveni časopisi, ali se ne pridržavaju strogih standarda tradicionalnog znanstvenog izdavaštva kao što su recenzijski postupak ili urednička kontrola. Cilj je izdavača predatorskih časopisa navesti znanstvenike da upravo kod njih objavljuju rezultate svojih istraživanja, a to čine agresivnim marketingom, lažnim metrikama, imitiranjem uglednih znanstvenih časopisa te jamčenjem brze objave članaka uz financijsku naknadu.

Objavljivanje radova u predatorskim časopisima može imati ozbiljne posljedice i za autore i za institucije u kojima rade pa je iznimno važno upoznati se s rizicima koje takvi časopisi predstavljaju. Ako želite doznati više o problemu predatorskih časopisa, preuzmite infografiku koju je pripremila Središnja knjižnica FER-a, a za sva dodatna pitanja obratite nam se na e-adresu ferlib@fer.hr.

Autor: Marko Tucaković
Nova usluga dostave članaka iz...

Obavještavamo vas da je Nacionalna i sveučilišna knjižnica postala dio projekta RapidILL, globalnog servisa za međuknjižničnu dostavu članaka i poglavlja iz knjiga. Ovim se projektom hrvatskoj akademskoj zajednici omogućuje dohvaćanje građe koju NSK ne posjeduje ili joj nije omogućen pristup, ali je dostupna u drugim knjižnicama diljem svijeta (uglavnom SAD-a) koje su dio RapidILL sustava, koji broji oko 500 članica. U sklopu projekta dostupni su i članci i poglavlja iz knjiga iz baza na koje Sveučilište u Zagrebu i NSK inače nemaju pretplatu.

Usluga međuknjižnične posudbe putem servisa RapidILL u potpunosti je besplatna budući da se cijeli sustav temelji na reciprocitetu i financijski je osiguran zajedničkim projektom Sveučilišta u Zagrebu i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao dodatno ulaganje u kapacitete visokoškolskog sustava. Naručena poglavlja i članci dostavljaju se u pdf formatu izravno iz RapidILL sustava, a knjižnice članice sustava obvezale su se ispuniti dobiveni zahtjev u roku od 24 sata, što podrazumijeva vrijeme od ponedjeljka do petka.

Zahtjev za narudžbu digitalne građe možete poslati elektroničkom poštom na adresu Središnje knjižnice FER-a ferlib@fer.hr.

Autor: Marko Tucaković
Otvoren probni pristup: Gale Research...

Izdavač Gale omogućio je hrvatskoj znanstvenoj i akademskoj zajednici probni pristup bazama podataka koje sadrže znanstvene i stručne časopise, primarne izvore, referentnu literaturu, novine i e-knjige u okviru svih područja znanosti.

U okviru probnog pristupa dostupne su i interaktivne baze podataka u sklopu prirodnih i biomedicinskih znanosti koje uključuju vizualne alate s mogućnosti rotiranja, zumiranja i analize 3D modela te predstavljaju korisno sredstvo u održavanju nastave.

Zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu bazama mogu pristupiti ovdje i ovdje, a detaljnije informacije o dostupnim bazama podataka, ustanovama uključenim u probni pristup i individualne poveznice za pristup pojedinih institucija pronađite ovdje.

Probni pristup omogućen je do 6. lipnja 2023. godine.

Autor: Marko Tucaković
Kratke upute za akademsko pisanje

Središnja knjižnica FER-a objavila je publikaciju Kratke upute za akademsko pisanje kao dodatan izvor literature namijenjen studentima preddiplomskog i diplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Akademska pismenost odnosi se na skup vještina i znanja koje se koriste za komuniciranje u akademskoj zajednici, a obuhvaćaju jezične i komunikacijske kompetencije, poznavanje različitih vrsta informacijskih izvora i načina njihova pretraživanja, informacijsku pismenost, poznavanje metodologije znanstvenog istraživanja, znanstvene retorike te njegovanje kritičkog mišljenja i znanstvene čestitosti.

PDF publikacije dostupan je u repozitoriju na stranici Izdavačka djelatnost - Online publikacije.

Autor: Branka Marijanović

Repozitorij