Obavijesti

Radno vrijeme Središnje knjižnice...

Zbog kolektivnoga godišnjeg odmora Središnja će knjižnica biti zatvorena za korisnike od 25. srpnja do 21. kolovoza 2022. godine.

Autor: Ana Stipčić
Vraćanje knjiga u Središnju knjižnicu

Obavještavamo studente da je zbog upisa u višu godinu te zbog revizije knjižnične građe potrebno vratiti posuđene knjige u Središnju knjižnicu do 15. rujna 2022. godine.

 

Autor: Branka Marijanović
Objavljen Journal Citation Reports...

Clarivate Analytics objavio je novo izdanje baze podataka Journal Citation Reports (JCR) te faktore odjeka časopisa (IF) i citatne indikatore časopisa (JCI) za 2021. godinu.

Journal Citation Reports (JCR) je citatna baza podataka koja pomoću citiranosti objavljenih radova omogućuje sustavno i objektivno određivanje utjecajnosti i kvalitete časopisa unutar nekog znanstvenog područja. JCR baza pruža citatne podatke te podatke o čimbenicima odjeka časopisa koji olakšavaju vrednovanje znanstvenih časopisa. Ovogodišnje izdanje uključuje više od 21 000 časopisa iz 114 zemalja koji pokrivaju 254 znanstvene kategorije.

Više informacija o novom izdanju baze te zanimljivostima koje se mogu iščitati iz novih podataka možete pročitati u uvodniku.

Udaljeni pristup na Journal Citation Reports (JCR) izvan IP mreže ustanova s pravom pristupa moguće je ostvariti odabirom proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori.

Autor: Marko Tucaković
Pretplaćena platforma objedinjenog...

Nakon okončanja postupka javne nabave pretplaćena je nova platforma objedinjenog pretraživanja e-izvora, discovery servis Summon koji će zamijeniti dosadašnju dostupnu platformu EBSCO Discovery Service (EDS).

Korištenjem jednog polja za pretraživanje putem discovery servisa Summon bit će moguća objedinjena pretraga svih dostupnih pretplaćenih e-izvora u nacionalnoj licenci, e-izvora dostupnih na pojedinim hrvatskim sveučilištima, e-izvora u otvorenom pristupu te skupnog digitalnog repozitorija Dabar.

Prednosti objedinjenog pretraživanja putem discovery servisa su jednostavniji i brži pronalazak relevantnih rezultata, veća vidljivost i dostupnost cjelovitog teksta u raznim e-izvorima, dostupnost kontakta za korisničke upite te informacija o mogućnostima međuknjižnične posudbe na jednom mjestu.

Platformu Summon moći će koristiti svi članovi hrvatske znanstvene i akademske zajednice – nastavnici, zaposlenici i studenti, a korištenje će biti omogućeno direktno s računala u javnim ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja RH, kao i upisom AAI@EduHr elektroničkog identiteta u svrhu pretraživanja izvan ustanova.

Pristup Summonu bit će dostupan na Portalu elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu te na mrežnim stranicama pojedinih sveučilišnih knjižnica i Instituta Ruđer Bošković.

Budući da je u tijeku tehnička implementacija platforme koja će trajati narednih 30-45 dana, pravodobno ćemo vas obavijestiti čim Summon bude u funkciji i dostupan za korištenje. U međuvremenu je na Portalu e-izvori dostupna platforma EDS koja obuhvaća rezultate pretrage iz trenutačno dostupnih baza podataka na platformi EBSCOhost.

Autor: Marko Tucaković
Pristup e-izvorima u 2022. godini

U nacionalnoj licenciji u 2022. godini bit će dostupni sljedeći izvori:

 1. APA PsycInfo
 2. AB Abstracts
 3. EconLit
 4. Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR)
 5. HeinOnline: Academic Core i Kluwer Law International Journal Library
 6. IEEE/IET Electronic Library (IEL) + MIT eBooks
 7. IOPscience extra
 8. JSTOR: Arts & Sciences I – XV
 9. MathSciNet
 10. Oxford Journals: Humanities and Social Sciences Collection
 11. Science Journals
 12. SciFinder
 13. Scopus
 14. Springer Nature Complete Collection
 15. Web of Science Core Collection, Web of Science Citation Connection, Journal & Highly Cited Data
 16. Wiley Standard Journals Collection: Social Sciences & Humanities; Science, Technology & Medicine
 17. Summon discovery service

Zbirka časopisa Taylor & Francis neće biti pretplaćena u narednoj godini zbog nedostatka financijskih sredstava, no hrvatskoj znanstvenoj i akademskoj zajednici omogućen je pristup na dostupan sadržaj u okviru trenutačno važeće licencije.

Više o dostupnim e-izvorima možete saznati na stranici Portala elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.

Autor: Marko Tucaković

U mjesecu u kojem obilježavamo 60 godina djelovanja Središnje knjižnice FER-a, Topoteka Sveučilišta u Zagrebu uključila je priču o povijesti Središnje knjižnice u svoje Povijesne teme.

Više možete pogledati na stranici Topoteke Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon što je 1956. godine osnovan Elektrotehnički fakultet, javlja se potreba za osnivanjem fakultetske knjižnice. Na prijedlog profesora Radenka Wolfa, tadašnjeg povjerenika za Knjižnicu na Elektrotehničkom fakultetu, na 47. redovnoj sjednici Fakultetskog vijeća 31. 10. 1959. godine usvojen je prijedlog za osnivanjem knjižnice, dok je 4. 11. 1960. godine donesena odluka da se Knjižnica Elektrotehničkog fakulteta odvoji od Knjižnice Tehničkog fakulteta. Gotovo godinu dana kasnije, u listopadu 1961. godine zaposleni su prvi djelatnici Knjižnice - voditeljica Centralne knjižnice Marija Pavunić te knjižničar Mirko Prekrit. Knjižnica je otvorena za korisnike 3. 1. 1962. godine. 

Šezdeset godina kasnije Središnju knjižnicu FER-a čine knjižnična zbirka te 12 zavodskih zbirki, a fond broji 76 000 primjeraka knjižne građe te 1500 naslova časopisa. U više od pola stoljeća djelovanja Središnja knjižnica izgradila je svoje poslovanje na temeljima postavljenima 60-ih godina dvadesetog stoljeća – na načelima koja zagovaraju potpomaganje obrazovnog, stručnog i znanstvenog rada u području tehničkih znanosti, dok u suvremenom okruženju visokoškolskog sustava razvija stručnu djelatnost zagovarajući otvorenu znanost, diseminaciju znanja i znanstvenu čestitost, stavljajući pritom potrebe svojih korisnika uvijek na prvo mjesto.

Autor: Branka Marijanović
Institute of Physics (IOP) –...

U okviru pretplate na časopise IOPscience extra američkog izdavača Institute of Physics u 2021. godini sklopljen je Read & Publish ugovor koji omogućava hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici uključenoj u ovu pretplatu objavljivanje neograničenog broja radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave (APC – Article Processing Charge).

Ova mogućnost odnosi se na sve hrvatske znanstvenike, odnosno autore za korespondenciju kojima su matične ustanove uključene u pretplatu na časopise IOPscience.

Cjeloviti popis ustanova kojima je dostupna ova mogućnost i popis časopisa u kojima je moguće objaviti rad u otvorenom pristupu možete preuzeti na donjim poveznicama.

Popis ustanova uključenih u pretplatu na IOPscience extra

Popis časopisa u kojima je moguće objaviti rad u otvorenom pristupu

Radovi predani od strane autora za korespondenciju u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021. godine ispunjavaju uvjete za objavu u otvorenom pristupu prema ovom sporazumu.

Autore za korespondenciju koji su već predali ili objavili radove u ovom vremenskom razdoblju kontaktirat će izdavač IOP i obavijestiti ih o ovom sporazumu te će im omogućiti retroaktivnu objavu rada u otvorenom pristupu (ukoliko rad trenutačno nije u otvorenom pristupu).

 

Autor: Branka Marijanović

Repozitorij