Obavijesti

Objavljeni faktori odjeka časopisa...

Clarivate Analytics je u sklopu svoje baze podataka Journal Citation Reports (JCR) objavio nove faktore odjeka (impact factore) časopisa (JIF) za 2019. godinu. JCR omogućava istraživačkoj zajednici da procjenjuje visokokvalitetne svjetske časopise koristeći različite pokazatelje, opisne podatke i vizualizacije. Uz to, njihovi izvještaji koriste akademskim izdavačima širom svijeta kako bi procijenili utjecaj svojih časopisa u odnosu na njihovo područje i promovirali ih istraživačkoj zajednici. U najnovijem izdanju nalaze se podaci za 39 hrvatskih časopisa.

Novi JIF dostupni su hrvatskoj akademskoj zajednici putem mrežnih stranica NSK, fakultetskih, sveučilišnih i znanstvenih knjižnica i stranica Online baza podataka.

Autor: Marko Tucaković

Od 15. lipnja 2020. godine Središnja će knjižnica raditi prema sljedećem rasporedu:

  • čitaonica: od 8,00 do 19,00 sati
  • posudba i vraćanje knjiga: od 9,00 do 18,00 sati

U vrijeme održavanja ispita u Knjižnici, čitaonica će biti zatvorena.

Autor: Branka Marijanović
Probni pristup: Taylor & Francis...

Nakladnička kuća Taylor & Francis otvorila je probni pristup zbirci e-knjiga koje obuhvaćaju sva područja znanosti i dostupne su za čitanje online.

Taylor & Francis eBooks zbirka je koja sadrži više od 120.000 e-knjiga, a dostupna je putem proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori. Upute za pretraživanje možete preuzeti ovdje.

 

Autor: Branka Marijanović
Probni pristup bazi AccessEngineering

Američka tvrtka McGraw-Hill otvorila je probni pristup bazi podataka AccessEngineering za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu. Probni pristup traje do 1. srpnja 2020. godine.

AccessEngineering obuhvaća više od 700 knjiga i udžbenika, više od 900 videozapisa, kao i druge interdisciplinarne sadržaje u okviru tehničkih znanosti integrirane s analitičkim alatima za podučavanje i učenje, namijenjene studentima i nastavnicima u svrhu praktičnog izvođenja online nastave.

Bazi AccessEngineering može se pristupiti putem proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori ili unosom korisničkih podataka (korisničko ime: uzagreb; lozinka: engineering) na web stranici baze.

Autor: Branka Marijanović
Udaljeni pristup e-izvorima

Pristup bazama podataka i elektroničkim izvorima poput Web of Science, Scopus, IEEE i sl. omogućen je i izvan IP opsega institucije putem Proxy servera na adresi http://ezproxy.nsk.hr/menu. Pristup se ostvaruje putem elektroničkog AAI@EduHr identiteta te klikom na jednu od ponuđenih baza s popisa. 

U slučaju problema s pristupom možete se obratiti na e-mail adresu ferlib@fer.hr ili baze@nsk.hr.

Autor: Branka Marijanović

U sklopu projekta “Digitaliziranje naše zajedničke povijesti UNESCO-a” dosad je digitalizirano 1.350.076 videa, filmova, fotografija, zvučnih zapisa, službenih dokumenata i sl.

Svi materijali slobodno su dostupni putem UNESCO-ve digitalne platforme kojoj možete pristupiti OVDJE.

Autor: Branka Marijanović
Slobodan pristup Springer Nature...

Na SpringerLink platformi slobodno je dostupno više od 500 e-udžbenika na njemačkom i engleskom jeziku koji obuhvaćaju sva područja znanosti.

Detalje pristupa uz popis dostupnih naslova možete pronaći u opisu baze, a slobodan pristup e-udžbenicima omogućen je do 31. srpnja 2020. godine.

Udaljeni pristup na SpringerLink platformu moguć je odabirom proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori ili putem Shibboleth prijave.

Autor: Branka Marijanović
Cambridge University Press –...

U okviru pretplate na časopise Cambridge University Press u 2020. godini sklopljen je Read & Publish ugovor koji omogućava hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici uključenoj u ovu pretplatu objavljivanje neograničenog broja radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave.

Ova mogućnost odnosi se na sve hrvatske znanstvenike, odnosno autore za korespondenciju kojima su matične ustanove uključene u pretplatu na Cambridge University Press – sastavnice hrvatskih javnih sveučilišta, hrvatski klinički bolnički centri, hrvatski javni znanstveni instituti te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Radovi predani od strane autora za korespondenciju ispunjavaju uvjete za objavu u otvorenom pristupu prema ovom sporazumu na dan kad je članak prihvaćen za objavu, od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine.

Autor: Branka Marijanović

Repozitorij