Obavijesti

Radno vrijeme Središnje knjižnice...

Zbog kolektivnog godišnjeg odmora Središnja će knjižnica biti zatvorena za korisnike od 26.7. do 20.8.2021. godine.

Autor: Branka Marijanović
Javni poziv za financijsku potporu...

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv za financijsku potporu izdavanju znanstvenih knjiga i visokoškolskih udžbenika u tiskanome i elektroničkome obliku u 2021. godini. Zahtjevi za financijsku potporu podnose se na propisanim obrascima na adresi https://app.mzos.hr/webObrasci, zaključno s danom 31. kolovoza 2021. godine. Više informacija nalazi se na stranicama Ministarstva, a sva pitanja vezana uz Javni poziv mogu se postaviti isključivo elektroničkim putem slanjem upita na adresu elektroničke pošte: np-knjige@mzo.hr.

Autor: Branka Marijanović

Pozivamo studentice i studente FER-a na sudjelovanje u istraživanju Odsjeka za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o izazovima online nastave u visokom obrazovanju iz perspektive studenata.

Sudjelovanje u istraživanju u potpunosti je anonimno, a predviđeno trajanje ispunjavanja upitnika je oko 15 min.

Anketu možete ispuniti na linku: https://www.surveymonkey.com/r/F7ZGKYB

 

Autor: Branka Marijanović

Pozivamo studentice i studente FER-a na sudjelovanje u istraživanju Prirodoslovno- matematičkog fakultetu u Splitu pod nazivom "Žene u računarstvu".  Cilj ankete je utvrditi mišljenja o položaju žena u računarstvu, odnosno istražiti koji faktori utječu na odabir računarstva kao zanimanja.  

Anketa je anonimna te dostupna na linku: https://forms.gle/SivHp462RNiTUmsY6 .

Autor: Branka Marijanović
Objavljen Journal Citation Reports...

Clarivate Analytics objavio je novo izdanje baze podataka Journal Citation Reports (JCR) te faktore odjeka časopisa (IF) za 2020. godinu.

Journal Citation Reports (JCR) je citatna baza podataka koja pomoću citiranosti objavljenih radova omogućuje sustavno i objektivno određivanje utjecajnosti i kvalitete časopisa unutar nekog znanstvenog područja. JCR baza pruža citatne podatke te podatke o čimbenicima odjeka časopisa koji olakšavaju vrednovanje znanstvenih časopisa.  

Ovogodišnje izdanje uključuje više od 20 000 časopisa iz 113 zemalja koji pokrivaju 254 znanstvene kategorije. Uveden je i novi metrički pokazatelj Journal Citation Indicator (JCI) koji izračunava citiranost publikacija unutar posljednje 3 godine. Journal Citation Indicator (JCI) normizira citiranost prema različitim područjima istraživanja, čime olakšava interpretaciju i usporedbu podataka.

Udaljeni pristup na Journal Citation Reports (JCR) izvan IP mreže ustanova s pravom pristupa moguće je ostvariti odabirom proxy servera (na glavnom izborniku Portala e-izvori) ili putem Shibboleth pristupa.

Udaljeni pristup pomoću AAI@EduHr identiteta – Shibboleth

 

Autor: Branka Marijanović
Otvoren pristup: Science Journals (AAAS)

Obavještavamo vas da je otvoren pristup na časopise Science u izdanju American Association for the Advancement of Science (AAAS).

Science Journals objavljuju znanstvene vijesti, komentare i najsuvremenija istraživanja u okviru svih područja znanosti s naglaskom na STEM područje.

Pretraživanje baze možete započeti na sljedećoj poveznici: Science Journals.

Udaljeni pristup na časopise Science izvan IP mreže ustanova s pravom pristupa moguće je ostvariti odabirom proxy servera (na stranici baze.nsk.hr) i unosom AAI@EduHr korisničkih podataka.

Autor: Branka Marijanović
Udaljeni pristup e-izvorima

Pristup bazama podataka i elektroničkim izvorima poput Web of Science, Scopus, IEEE i sl. omogućen je i izvan IP opsega institucije putem Proxy servera na adresi http://ezproxy.nsk.hr/menu. Pristup se ostvaruje putem elektroničkog AAI@EduHr identiteta te klikom na jednu od ponuđenih baza s popisa. 

U slučaju problema s pristupom možete se obratiti na e-mail adresu ferlib@fer.hr ili baze@nsk.hr.

Autor: Branka Marijanović

Repozitorij