STEM Games

 

Poreč je od 8. do 13. svibnja 2018. godine bio dom STEM Gamesa - međunarodnoga natjecanja koje okuplja više od tisuću najboljih europskih studenata iz STEM područja. Tijekom pet dana, studenti su se natjecali u primjeni stečenoga znanja i različitim sportskim disciplinama kako bi što bolje predstavili svoje fakultete. Sudjelujući u natjecanju i ostalim edukativnim i zabavnim aktivnostima, studenti su mogli upoznati kolege sa srodnih fakulteta te imali priliku razmijeniti znanje i iskustvo. Cilj STEM Gamesa je poticanje interdisciplinarnosti, pružanje prilike za odmjeravanje znanja, poticanje i promocija sveučilišnoga sporta kao i zdravog načina života. Glavni organizacijski tim STEM Gamesa čini preko sto studenata s različitih hrvatskih fakulteta. Točnije s njih 11, a to su FER, FERIT, FESB, FOI, FSB Zagreb, PMF Split, PMF Zagreb, RITEH, SFSB, Sveučilište u Rijeci Odjeli za matematiku, fiziku, informatiku i biotehnologiju te TVZ.

Studenti natjecanja u znanju odmjeravaju snage u STEM Games Arenama. U četiri Arene, rješavat će se problemski zadaci u specifičnim poljima znanja. One obuhvaćaju koncept timskoga trodnevnoga natjecanja u kojemu studenti primjenjuju stečeno znanje pri rješavanju inženjerskih problema. Prirodoslovna Arena (Science Arena) namijenjena je studentima prirodnih i biotehničkih znanosti te pripadnih područja i polja. Tehnološka Arena (Technology Arena) namijenjena je studentima tehničkih znanosti te pripadnih područja i polja digitalnih i računalnih tehnologija. Inženjerska Arena (Engineering Arena) namijenjena je studentima tehničkih znanosti te pripadnih područja i polja elektrotehnike i strojarstva. Matematička Arena (Mathematics Arena) namijenjena je studentima prirodnih znanosti te pripadnih polja i grana matematike.

Generalna tema STEM Gamesa usmjerava studente na problemska pitanja i izazove s kojima se suočava društvo 21. stoljeća. U svakoj se Areni studenti bave podtemom kojom je definiran specifičan problem stavljen pred studente, a povezan je s generalnom temom.

Sportska natjecanja na STEM Gamesima održala su se u devet sportova. Natjecanja su održana u muškoj i ženskoj kategoriji te kao pojedinačna i/ili ekipna. Ekipne discipline su futsal, košarka, rukomet, odbojka i odbojka na pijesku. Pojedinačno i timski studenti su se mogli natjecati u stolnom tenisu, veslanju, krosu i šahu.

Uz odmjeravanje snaga u znanju i sportskim disciplinama, kao sudionici STEM Gamesa studenti su imali priliku dodatno se educirati kako bi bili u korak s trenutnim zbivanjima i trendovima u svome području. Edukativnim predavanjima, radionicama te demonstracijama projekata upoznali su se sa stanjem znanosti, inženjerstva i poduzetništva STEM zajednice. Time je ovaj događaj postao više od natjecanja - edukativni program čini Gamese festivalom znanosti i inženjerstva.

Osim u samome sportskome i znanstvenome dijelu natjecanja, svoj timski duh i umijeće studenti su mogli pokazati i u kvizu općega znanja, beer pongu, društvenim i kartaškim igrama, a svoje motoričke i strateške sposobnosti dočarali su u eSports turniru. Kako noći ne bi bile duge i dosadne, pripremili smo i set tuluma i glazbe, a za one najhrabrije, tu su i karaoke.