Virtualne zbirke

Projekt Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu – Vizbi. UNIZG pokrenut je 2020. godine u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Cilj projekta je široj javnosti omogućiti uvid u digitaliziranu građu sastavnica Sveučilišta, a sustav u kojem se nalaze digitalne zbirke omogućava pregledavanje s metapodacima, digitalnim preslikama i drugim tekstovnim i slikovnim sadržajima.

Kroz 160 zapisa te nekoliko virtualnih zbirki digitalizirane građe predstavljen je i FER, njegova povijest, a tako i utjecaj Fakulteta i velikana FER-a na širu znanstvenu zajednicu.

Virtualna zbirka "Fakultet elektrotehnike i računarstva" sadrži mnoga vrijedna djela te dokumentaciju koja svjedoči nastanku i razvoju Fakulteta. Zbirka sadrži izdanja FER-a te djela istaknutih pojedinaca koji su svojim djelovanjem utjecali na razvoj Fakulteta, a tako i tehničkih znanosti.

Virtualna zbirka "Tehničke znanosti" sadrži građu koja svjedoči nastanku i razvoju tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

Zbirke su dostupne na https://unizg.eindigo.net/

 

 

Topoteka Sveučilišta u Zagrebu je projekt nastao 2019. godine - ovaj virtualni arhiv ima za cilj javnosti predstaviti dio bogate arhivske baštine vezane uz povijest, razvoj, organizacijske mijene i aktivnosti Sveučilišta u Zagrebu. Raznolika arhivska građa FER-a dio je ovog virtualnog arhiva kojim je dokumentirano djelovanje Kraljevske tehničke visoke škole u Zagrebu, Tehničkog fakulteta, ETF-a i FER-a, što govori o njihovom značaju za znanstveni, kulturni i društveni život Sveučilišta u Zagrebu, Grada Zagreba i Republike Hrvatske.

Virtualni arhiv je dostupan na https://unizg.topoteka.net/

Virtualna izložba "Središnja knjižnica FER-a – 60 godina djelovanja"

U povodu obilježavanja 60. obljetnice osnutka Središnja knjižnica FER-a u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom objavila je na portalu »Virtualne izložbe  izložbu pod nazivom "Središnja knjižnica FER-a – 60 godina djelovanja". Izložba donosi kratak pregled nastanka Središnje knjižnice FER-a te kroz posebne zbirke pokazuje raznolikost fonda te bogatu ostavštinu tehničkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Platforma "Virtualne izložbe" osmišljena je za promicanje i unapređenje korištenja digitalnih materijala kroz razvoj mreže virtualnih izložbi. Njome se omogućuje suradnja ustanova, organizacija i udruga u stvaranju digitalnih sadržaja koji pripovijedaju o baštini koristeći kreativnost, znanje i tehnologiju. Materijali dostupni na portalu profesionalno su obrađeni i dostupni u sustavima digitalnih zbirka.

Virtualnu izložbu "Središnja knjižnica FER-a – 60 godina djelovanja" možete pogledati ovdje, a ostale izložbe te više informacija o portalu možete pronaći ovdje.

Virtualna izložba »FEROPOLIS«

 

Izložba »FEROPOLIS« pruža opsežan prikaz povijesti Fakulteta, istražujući ključne trenutke njegove gradnje te vizije njegovog budućeg prostornog širenja. Sadržaj izložbe prati tri ciklusa prostornog razvoja, od 1956. godine do danas, a razvoj fakulteta, kako prostorno, tako i u znanstveno-akademskom smislu, prati ubrzani razvoj tehničkih znanosti, pri čemu se ciklički tijekom povijesti naizmjence javljaju razdoblja potrebe za proširenjem, inicijative, realizacije te stagnacije.

Izložbu, koju je u fizičkom i virtualnom obliku pripremila Središnja Knjižnica FER-a, svečano je otvorio dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas u utorak 21. studenoga 2023. u prostoru Fakulteta.

Virtualna izložba dostupna je trajno na platformi Virtualne izložbe Nacionalne i sveučilišne knjižnice, dok se fizički oblik izložbe može razgledati u Aleji laptopa na FER-u do travnja 2024. godine.