Virtualne zbirke

 

Projekt Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu – Vizbi. UNIZG pokrenut je 2020. godine u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Cilj projekta je široj javnosti omogućiti uvid u digitaliziranu građu sastavnica Sveučilišta, a sustav u kojem se nalaze digitalne zbirke omogućava pregledavanje s metapodacima, digitalnim preslikama i drugim tekstovnim i slikovnim sadržajima.

Kroz 160 zapisa te nekoliko virtualnih zbirki digitalizirane građe predstavljen je i FER, njegova povijest, a tako i utjecaj Fakulteta i velikana FER-a na širu znanstvenu zajednicu.

Virtualna zbirka "Fakultet elektrotehnike i računarstva" sadrži mnoga vrijedna djela te dokumentaciju koja svjedoči nastanku i razvoju Fakulteta. Zbirka sadrži izdanja FER-a te djela istaknutih pojedinaca koji su svojim djelovanjem utjecali na razvoj Fakulteta, a tako i tehničkih znanosti.

Virtualna zbirka "Tehničke znanosti" sadrži građu koja svjedoči nastanku i razvoju tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

Zbirke su dostupne na https://unizg.eindigo.net/

 

Topoteka Sveučilišta u Zagrebu je projekt nastao 2019. godine - ovaj virtualni arhiv ima za cilj javnosti predstaviti dio bogate arhivske baštine vezane uz povijest, razvoj, organizacijske mijene i aktivnosti Sveučilišta u Zagrebu. Raznolika arhivska građa FER-a dio je ovog virtualnog arhiva kojim je dokumentirano djelovanje Kraljevske tehničke visoke škole u Zagrebu, Tehničkog fakulteta, ETF-a i FER-a, što govori o njihovom značaju za znanstveni, kulturni i društveni život Sveučilišta u Zagrebu, Grada Zagreba i Republike Hrvatske.

Virtualni arhiv je dostupan na https://unizg.topoteka.net/