Obavijesti

Prvi DroneDays na FER-u

Ove godine održat će se prvo izdanje DroneDaysa, dvodnevnog skupa o bespilotnim letjelicama. Skup će 26. i 27. ožujka 2019. godine okupiti stručnjake i zakonodavna tijela iz područja upravljanja bespilotnim letjelicama. Posjetitelji će moći poslušati predavanja i prezentacije stručnjaka, obići štandove poduzeća te prisustvovati demonstracijama u letačkoj zoni.

DroneDays organizira "Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja" - LARICS, a skup sufinancira i H2020 projekt "AeRoTwin". Registracije za DroneDays otvorene su od 10. siječnja 2019. godine, a broj prijava je ograničen. Za vrijeme trajanja skupa izložbeni prostor, odnosno štandovi poduzeća, bit će otvoreni za javnost. Za daljnje informacije posjetite web stranicu DroneDaysadronedays.fer.hr

Autor: Alan Vukić
Svečana promocija magistara inženjera

Svečana promocija magistara inženjera održat će se u subotu, 6. travnja 2019. godine, u dvorani D1 i D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Na promociji će biti promovirani kandidati koji će diplomski rad obraniti u veljači i ožujku 2019. godine.

Popis kandidata i točno vrijeme početka promocije objavit ćemo naknadno nakon obrana.

Autor: Tomislav Matleković

U četvrtak i petak, 14. i 15. veljače 2019. godine polaznicima Code Club @ FER radionica podijeljene su diplome za uspješan završetak modula Scratch 2.

Uz podjelu diploma, mali Scratch programeri imali su priliku isprobati novi LEGO Mindstorms EV3 modul u Scratch verziji 3.0, koja se pojavila početkom godine. Učenici su, kombinirajući nove mogućnosti Scratch programskog jezika i različite LEGO senzore, napravili nekoliko jednostavnih interaktivnih igara i programa.

Redovite Code club @ FER radionice se nastavljaju i dalje, i to četvrtkom i petkom, ovisno o dobnoj skupini.

Više o Code Club pokretu, koji trenutno uključuju preko 10 000 besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu u cijelom svijetu pročitajte na službenim stranicama hrvatskog ogranka Code Cluba, http://codeclubcroatia.org/, a za sva dodatna pitanja oko radionica koje se održavaju na FER-u obratite se porukom elektroničke pošte voditeljima radionica, Ani Šelek i Dariju Ljubiću, na adresu codeclub.fer@gmail.com.

Nekoliko fotografija s radionice pogledajte u opširnijem sadržaju vijesti.

Autor: Tomislav Jagušt

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (AP), Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) i Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja (AES/GRS) Hrvatske sekcije IEEE, Zavod za radiokomunikacije FER-a te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

"The Future of Wireless Communications"

koje će održati Douglas Kirkpatrick, Ph.D., CEO Eridan Communications, Santa Clara, CA, SAD. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 4. ožujka 2019. godine, u 11.00 sati, u Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, zgrada D - prizemno, Unska 3, Zagreb.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Davor Bonefačić

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

CDIO

koje će održati prof. dr. sc. Dorian Marjanović iz Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u utorak, 19. veljače 2019. godine, u 18 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vesna Kezdorf
Traže se volonteri na obrazovnim...

Zanima vas rad u znanstvenom obrazovanju? Imate ideju za zanimljiv projekt iz znanosti ili tehnologije? Pridružite se članovima Znanstveno edukacijskog centra Višnjan u osmišljavanju i provođenju znanstvenih projekata, predavanja i radionica.

U kreiranju i realizaciji programa Znanstveno edukacijskog centra, osim stalnog tima Astronomskog društva Višnjan i suradnika programa - Znanstveno edukacijskog centra - svake godine sudjeluju i mnogi entuzijasti, volonteri, suradnici, nastavnici, studenti, učenici, roditelji idr. koji su procijenili da je vrijedno uložiti svoje vrijeme i energiju u ovakve projekte.

U okviru Višnjanskog edukacijskog projekta se provodi dvodnevna edukacija novih mentora i asistenata za rad s visokomotiviranom djecom i mladima.

Planirani termin edukacije je 23. - 24. 2. 2019., uz dolazak u Višnjan u petak, 22. 2. u večernjim satima. Pokriveni su troškovi puta i smještaja sudionika edukacije.

Prijave su otvorene za sve zainteresirane studente i djelatnike FER-a do (uključivo) petka 15. 2. 2019. Više o natječaju za nove mentore, kao i linkovi za prijavu, nalaze se na https://sci.hr/pridruzite-nam-se/. Studenti i djelatnici FER-a ne moraju odmah pri prijavi priložiti potvrdu o nekažnjavanju.

Kontakt za studente i djelatnike FER-a je Danko Marušić, danko.marusic@fer.hr, slobodno se javite s pitanjima.

Autor: Tomislav Jagušt
Objavljen novi broj FER-ovog glasnika

Objavili smo novi broj FER-ovog glasnika. U broju za mjesec siječanj pročitajte najavu najvećeg sajma poslova u Hrvatskoj - Job Faira, te o novim projektima, događajima iz popularizacije znanosti te o ostalim aktivnostima na Fakultetu.

Na Glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Održana radionica Design Thinking

U subotu, 19. siječnja 2019. godine održana je radionica Design Thinkinga, sve popularnije metode za stvaranje inovacija, razvoj inovacijske kulture i buđenje kreativnosti koja se krije u svakome od nas.

Pod vodstvom iskusnih trenera Design Thinkinga, studenti FER-a i drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu timski su prošli sve korake - od prepoznavanja stvarne korisničke potrebe do izrade finalnog prototipa ideje.

Radionica je bila namijenjena studentima zainteresiranima za osnivanje startupa, ulazak u svijet poduzetništva te prijavu u SPOCK - FER-ov studentski startup inkubator.

Design Thinking je metoda za razvoj inovacija i rješavanje izazova kroz pet koraka: empatiju, definiciju, ideaciju, prototipiziranje i testiranje. Ovu metodologiju koriste poznate svjetske organizacije, brojni startupovi te javni sektor.

Radionica je organizirana u suradnji FER-a, SPOCK-a, poduzeća Sense Consulting, Design Thinkinga Hrvatska te udruge eSTUDENT.

Autor: Marko Tucaković
Održan "STEM dan otvorenih...

FER, u suradnji s "Institutom za razvoj i inovativnost mladih" (IRIM) i drugim partnerima, provodi projekt STEM revolucija u zajednici. Cilj projekta je razviti i provesti održive programe društveno korisnog učenja za studente tehničkih fakulteta kroz prijenos STEM kompetencija djeci osnovnoškolskog uzrasta u suradnji s organizacijama civilnog društva.

Tijekom zimskog semestra 2018./2019. godine u projekt su se uključila 23 studenta s kolegija Vještine komuniciranja koji su sudjelovali na dvodnevnoj edukaciji tijekom koje su naučili raditi s projektnim tehnologijama te su učili o konceptu društveno korisnog učenja. Uz pomoć mentora iz IRIM-a, studenti su razvijali vlastite projekte koristeći se tehnologijama poput micro:bita, mBota i 3D printera. Svoje projekte predstavili su u osnovnim školama u Zagrebu i okolici te na "STEM danu otvorenih vrata" u srijedu, 23. siječnja 2019. godine od 17 do 19 sati na FER-u. Događaj je bio otvoren za javnost, a posjetilo ga je i oko 300 osoba, uglavnom učenika iz zagrebačkih osnovnih i srednjih škola uz pratnju nastavnika.

U ljetnom semestru novim studentima pružit će se mogućnost da sudjeluju u projektu kroz kolegij Sustavi za praćenje i vođenje procesa. Više informacija o projektu dostupno je ovdje, a za sve dodatne informacije možete se obratiti voditeljici projekta Amaliji Koren (IRIM) na mail amalija.koren@irim.hr. Za više informacija o opremi koja je dostupna i načinima uključivanja u projekt na FER-u, slobodno se obratite Jurju Petroviću na juraj.petrovic@fer.hr.

Autor: Marko Tucaković
"Noć muzeja" na FER-u

U petak, 1. veljače 2019. godine, u sklopu ovogodišnje "Noći muzeja", na FER-u je organizirana interaktivna edukativna izložba starih računala, igraonica retro igara te prigodno druženje.

Uz glazbeni program posjetitelji su mogli vidjeti i isprobati stara mehanička i elektronička računala, odigrati neke legendarne računale igre i okušati se u Real Life verziji igre Angry birds.

Također, bilo je izloženo i prvo komercijalno osobno računalo na svijetu - Commodore PET 2001, računalo Iskra Delta Partner koje se nekad koristilo i u FER-ovim računalnim učionicama te velik broj starih računala i igraćih konzola.

Većina izložaka bila je funkcionalna pa su se brojni posjetitelji okušali u nekoj od legendarnih igara iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća poput Tetrisa, Pac-Mana, Super Maria, Boulder Dasha, Ponga, Arcade volleyballa i Space invadersa.

Uz stara računala i igre, na "Noći muzeja" predstavljeni su i neki drugi projekti vezani uz FER: Transformacija robota u edukacijsko sredstvo - TRES, projekt "Kratki spoj" na kojem sudjeluju FER, ALU i FFZG, izloženi su radovi u sklopu studentskih projekata udruge ICM, kao i analogna video i foto oprema koja se nalazi u kolekciji Disco i Foto sekcija KSET-a.

Uz FER i udrugu za očuvanje informatičke baštine - Retro info, u "Noći muzeja 2019." na FER-u sudjelovali su i Klub studenata elektrotehnike, studentske udruge eSTUDENT i ICM, Udruga za razvoj 'uradi sam' kulture Radiona i Bee8Bit.

Autor: Marko Tucaković
Dan broja PI

U četvrtak, 14. ožujka 2019. godine održat će se "Dan broja PI", posvećen poznatoj matematičkoj konstanti. "Dan broja PI" na FER-u bit će obilježen prigodnim predavanjem.

Prvu proslavu "Dana broja PI" organizirao je fizičar Larry Shaw u znanstvenom muzeju Exploratorium u San Franciscu 1988. godine. Na ovaj se dan tradicionalno organiziraju razna predavanja i natjecanja vezana uz broj Pi, uz neizostavnu konzumaciju voćnih pita.

Autor: Marko Tucaković
OBZOR 2020. - Inicijativa za Europski...

Započeo je novi veliki projekt u okviru  OBZOR 2020. programa ukupne vrijednosti oko 80 milijuna eura. U projektu sudjeluje snažan međunarodni konzorcij 23 europska partnera i  trajat će tri godine.

Cilj projekta je osmisliti i implementirati plan za novu generaciju europskih procesora male snage za ekstremno računalstvo, Big-Data visokih performansi i niz budućih aplikacija. SGA1 će ponuditi konkurentni čip koji može učinkovito odgovoriti na zahtjeve tržišta HPC-a, umjetne inteligencije, automobilske industrije i tržišta pouzdane IT infrastrukture.

Voditelj projekta na FER-u je prof. dr.sc. Mario Kovač i njegov istraživački tim.

Autor: Marko Tucaković
Novi projekt u okviru...

U sklopu hrvatsko-francuskog programa "Partnerstva Hubert Curien" (PHC)  sudjelujemo na projektu iz područja fizike. Partner na projektu je Laboratoire Univers et Théories koji je dio Observatoire de Paris – najvećeg istraživačkog centra u području astronomije u Francuskoj.

Cilj ovog projekta je iskoristiti već postojeće numeričke modele za emisiju iz relativističkih mlazova i prilagoditi ih za simulaciju vremenski ovisne visoko energetske emisije iz ekstragalaktičkih bljeskova gama zračenja i blazara.

Projekt traje dvije godine, a voditeljica je docentica Željka Marija Bošnjak sa Zavoda za primijenjenu fiziku.

Autor: Marko Tucaković

Upisi će trajati od 11. veljače do 25. veljače 2019. na pultu Studentske službe u uredovno vrijeme od 12 do 14 sati.

Podsjećamo studente doktorskoga studija FER-a da, sukladno Statutu Sveučilišta u Zagrebu, status studenta ostvaruju isključivo upisom semestra (bilo redovno, bilo u ponavljanje).  Ne-upisivanjem semestra studij se prekida (gubi se studentski status), a u slučaju zatraženog i odobrenog nastavka studija u propisanom roku, studij se nastavlja prema (moguće i drugačijim) pravilima za generaciju s kojom student nastavlja studij, uz plaćanje dodatnih troškova prema Odluci Fakultetskoga vijeća od 4. srpnja 2018. (stavak III. Odluke).

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Predsjednica podržala studentski...

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je svoju službenu podršku studentskom programu Imagine, Create, Innovate: Smart City u organizaciji Inovacijskog centra Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Predsjednica je posebno istaknula važnost ovakvih programa i sudjelovanje mladih istraživača u njima kao temelju pružanja novih prilika primjene stečenog znanja i kreativnosti u zajedničkom interesu razvoja novih tehnologija i projekata, angažmana mladih ljudi u svijetu znanosti i proizvodnje i poticaja razvoja njihovih potencijala.

Autor: Alan Vukić
Otvorene prijave za poduzeća na...

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva će se 15. i 16. svibnja 2019. godine održati najveći sajam poslova u Hrvatskoj – Job Fair. Na 14. Sajmu po redu, studentima će se predstaviti preko 100 poduzeća.

Prijave za poduzeća otvorene su do 18. veljače, a moguće ih je izvršiti putem internetske stranice Job Faira. Ovim putem pozivamo poduzeća da na vrijeme osiguraju svoje mjesto na najvećem sajmu poslova u Hrvatskoj!

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Nikolina Relić
Održana adventska humanitarna akcija

Na FER-u je 19. prosinca 2018. godine održana humanitarna akcija "Adventska groznica obuzela robote s FER-a", jedinstven i inovativan događaj na kojemu su roboti Pepper, Franka i Baxter primali narudžbe i posluživali čokoladne slastice i tople napitke.

Humanitarnu akciju organizirali su članovi "Laboratorija za automatiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS)" pod brendom robotics@fer.hr. Prikupljeno je više od 13.500,00 kuna, a svi novčani prilozi donirani su "Udruzi za autizam – Zagreb".

Kako bi sve pripremili za humanitarnu akciju, 22 volontera iz LARICS-a uložili su više od 500 sati rada. Uz 45 tisuća pregleda događaja na Facebooku, FER je za vrijeme trajanja akcije posjetilo više od 2000 gostiju koji su se počastili čokoladnim kolačima i toplim napicima, upoznali se s radom LARICS-a i brenda robotics@fer.hr. Također, imali su priliku iz prve ruke proučiti kako rade neki od najmodernijih robota trenutno na tržištu. S vremenom od 48 sekundi po narudžbi, ostvareno ih je čak 598, što su FER-ovi roboti podnijeli bez problema.

Humanoidni robot Pepper primao je narudžbe, robotska ruka Franka ih je pripremala, a industrijski robot Baxter posluživao. Uz to su NAO roboti zabavljali posjetitelje, Sphero roboti ih mamili svojim zanimljivim koreografijama, a oni odvažni imali su priliku i sami upravljati STEMI Hexapodima.

Ova neobična i zanimljiva humanitarna akcija bila je itekako uspješna, a prikupljeni novac omogućiti će opremanje i unaprjeđivanje brojnih programa, kućanstava, radionica i života zajednice. Zahvaljujemo svim sudionicima, posjetiteljima i volonterima ove plemenite akcije!

Autor: Ivana Mikolić