Svečanom proslavom i izložbom „Zavodske crtice“ otvorenom u Velikoj galeriji FER-a, 4. travnja 2024. godine obilježena je stota obljetnica rada Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja (ZOEM). Pozdravne govore na svečanosti održali su predstojnik Zavoda prof. dr. sc. Damir Pintar, dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas i član uprave Končar Petar Bobek. U predahu uzvanici su uživali u muzici članova Zavoda Alojzija Sedara i Dražena Franolića, a o iskustvima sa Zavoda u zadnjih dvadeset i pet godina govorila je izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić. Prof. dr. sc. Mladen Boršić iznio je niz životnih detalja o radu i suradnji s velikanima ZOEM-a, o njihovim izumima i znanstvenim postignućima, a  prof. dr. sc. Željko Štih održao je završni govor o ovom Zavodu koji je obilježio, kako FER tako i hrvatsku tehnološku zajednicu u cjelini. 

„ZOEM-ovi profesori naraštaje brucoša uvode u svijet elektrotehnike i inženjerstva dajući im temelje analitičnosti i sustavnosti koje će koristiti tijekom cijeloga studija i profesionalnog puta. ZOEM-ovi inženjeri cijelo su stoljeće usko povezani s projektantima i proizvodnim inženjerima hrvatskih i inozemnih poduzeća, te su zaslužni za prepoznatljivost i FER-a i industrijskih partnera. Za suvremeno sveučilište pravi je izazov čuvati tradiciju i stečenu kulturu, a istodobno se mijenjati i prilagođavati brzim društvenim i tehnološkim promjenama. FER-ovu prepoznatljivu poduzetnost grade upravo njegovi kreativni pojedinci koji pomiču granice, ali i kultura organizacije koja promjene ugrađuje u sustav“, istaknuo je dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas.

„Zbog današnjeg širokog i raznovrsnog područja istraživanja kojima se bavi naš Zavod, a koja pokrivaju i elektrotehniku i računarstvo, možemo se slobodno opisati kao svojevrsni 'FER u malom'. Otvoreni smo za talente različitih znanstvenih interesa kojima pružamo mogućnost kontinuiranog i učinkovitog profesionalnog razvoja u našoj sredini“, dodao je predstojnik Zavoda, prof. dr. sc. Damir Pintar.

Ovom prigodom u velikoj galeriji FER-a otvorena je izložba „Zavodske crtice“, autorica Branke Marijanović i Melite Turković. Stota je obljetnica ujedno i vrijeme za refleksiju, a fokus izložbe na sjećanja kolega i suradnika iz ZOEM-a pruža poseban uvid u ovaj značajan Zavod kroz perspektivu njegovih ljudi. Izložba u crticama prikazuje zanimljive isječke iz stogodišnje povijesti Zavoda. Pažljivo odabirući rečenice kolega iz struke, selektirajući studentska razmišljanja o profesorima Zavoda i istražujući tko su to ljudi koji čine ovaj Zavod, izložba u kratkom formatu prikazuje ljudsku i životnu priču Zavoda. Posjetitelji se mogu okušati u kratkoj studentskoj igri „Blicevi“ te pokušati doći do nedostižnog cilja – dvojke iz ispita. Za one hrabrije (i stručnije) izložen je i pravi primjerak ispita iz sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća iz kolegija „Teoretska elektrotehnika“. Izložba je otvorena za javnost u Velikoj galeriji FER-a. Posjetite je!

Ostale fotografije s proslave i otvorenja pogledajte ovdje

Autor: Ira Vince
Popis obavijesti