Svečano obilježen Dan FER-a

Svečanost obilježavanja Dana FER-a održala se 26. studenoga 2021. godine, u dvorani Auditorium Maximum, a događaju su prisustvovali brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva.

Okupljenim gostima kratkim su se govorima obratili predsjednik Republike Hrvatske gospodin Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva gospodin Bernard Gršić, gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Tomislav Tomašević i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec u svom se govoru osvrnuo na smjer razvoja FER-a, na status Fakulteta u akademskom svijetu i gospodarskim krugovima te naglasio važnost poticanja poduzetništva i startupa, inovacija i istraživanja. Poslao je snažne poruke vezane za obrazovanje budućih stručnjaka, za gospodarstvo zasnovano na inovacijama, a na kraju govora istaknuo je i svoje viđenje smjera razvoja Sveučilišta u Zagrebu koje treba težiti ostvarenju bolje budućnosti.

Na Danu Fakulteta najuspješnijim studentima tradicionalno se dodjeljuju brojne nagrade i priznanja, a popis nagrađenih nalazi se u proširenom dijelu ove obavijesti.

Zahvaljujemo svim našim gostima koji su uveličali obilježavanje Dana Fakulteta! Čestitamo i svim nagrađenim djelatnicima te studentima na vrhunskim rezultatima!

Snimku svečanosti možete pogledati ovdje, a fotografije su dostupne ovdje.

 

ZLATNA PLAKETA "Josip Lončar" najprestižnija je fakultetska nagrada. Dodjeljuje se posebno značajnim pojedincima koji su značajno doprinijeli razvoju i položaju Fakulteta. Tradicionalno se dodjeljuju dvije Zlatne plakete svake godine. Za značajan doprinos Fakultetu promicanjem znanstvene discipline i struke te posebno za znanstveni doprinos u području autonomnih sustava s naglaskom na razvoj heterogenih robotskih sustava te za sveukupno podizanje prepoznatljivosti Fakulteta, Zlatna plaketa "Josip Lončar" dodjeljuje se prof. dr. sc. Stjepanu Bogdanu.

Za značajan doprinos Fakultetu promicanjem nastave i struke te za popularizaciju matematike među mladim naraštajima, a posebno za rad s mladim nadarenim matematičarima te za podizanje prepoznatljivosti Fakulteta u području prirodnih znanosti, Zlatna plaketa "Josip Lončar" dodjeljuje se prof. dr. sc. Ilku Brnetiću.

SREBRNE PLAKETE "Josip Lončar" za naročito uspješne doktorske disertacije i znanstveno-istraživački rad dobivaju dr. sc. Stjepan Begušić, dr. sc. Zora Luburić, dr. sc. Kristina Pandžić, dr. sc. Ivan Pavić i dr. sc. Juraj Peršić.

NAGRADA ZA ZNANOST ove se godine dodjeljuje po deveti puta.

Za međunarodnu znanstvenu i stručnu prepoznatljivost te značaj znanstvenih istraživanja koja se u njemu provode, nagradu dobiva SGLab - Laboratorij za napredne elektroenergetske mreže – voditelj prof. dr. sc. Igor Kuzle.

Za iznimno postignuće u istraživačkom radu ili inovacijama u prethodne dvije godine, a posebno za multidisciplinarni pristup i paralelne suradnje na projektima koji pokrivaju različita područja znanstvenog i stručnog djelovanja, nagradu dobiva dr. sc. Ivana Rašan.

Za iznimno postignuće u istraživačkom radu ili inovacijama u prethodnih pet godina, a posebno za razvoj i eksperimentalnu verifikaciju modela visokonaponske opreme u transformatorskim stanicama koji se koriste u proračunima elektromagnetskih prijelaznih pojava, nagradu dobiva doc. dr. sc. Božidar Filipović-Grčić.

BRONČANE PLAKETE "Josip Lončar" dodjeljuju se najboljim studentima za uspješan završetak diplomskog studija:

Studij: Elektrotehnika i informacijska tehnologija

 • Profil Automatika - Lovro Gotovac
 • Profil Elektroenergetika - Otto Heide
 • Profil Elektroničko i računalno inženjerstvo - Goran Petrak
 • Profil Elektronika - David Osmanović
 • Profil Elektrotehnički sustavi i tehnologija - Filip Katulić
 • Studij: Informacijska i komunikacijska tehnologija
 • Profil Obradba informacija - Dominik Keča
 • Profil Telekomunikacije i informatika - Dominik Marjanović
 • Studij: Računarstvo
 • Profil Programsko inženjerstvo i informacijski sustavi - Darko Britvec
 • Profil Računalno inženjerstvo - Luka Mrković
 • Profil Računarska znanost - Marino Voćanec

Ove godine po jedanaesti puta dodjeljuje se nagrada "Werner von Siemens" za najbolji studentski rad s primjenom u područjima digitalizacije, elektrifikacije i automatizacije, a nagrada se dodjeljuje studentu Dominiku Likakuru.

Tradicionalna nagrada "Ericsson Nikola Tesla" dodjeljuje se po dvadeset i treći put za najbolje radove iz područja telekomunikacija. Prva nagrada dodjeljuje se Mariji Dragošević, Kristini Petković, Svenu Skenderu i Ivi Zekić, a druga nagrada Mislavu Hasu i Dominiku Sabljaku.

Godišnja nagrada "INETEC" koju dodjeljuje Institut za nuklearnu tehnologiju dodjeljuje se po sedamnaesti put u svrhu poticanja izvrsnosti te pružanja podrške mladim i darovitim studentima, nagradu dobiva student Danijel Bajlo.

Po drugi puta dodjeljuje se nagrada GDi STEM za najbolja rješenja zadatka iz područja primjene softvera u telekom industriji. Nagrada je namijenjena isključivo studenticama diplomskog studija, koje svoj profesionalni put vide u području STEM disciplina, a nagradu dobiva studentica Sara Borzić.

Po treći put dodjeljuje se nagrada "Frano Luetić" studentima za izvrsnost u studiranju na poslijediplomskom doktorskom studiju u području elektroenergetike, a nagradu dobiva Matej Krpan, mag. ing.

Godišnja nagrada „KONČAR“ dodjeljuje se po osamnaesti put za doktorsku disertaciju koja sadrži istaknuta znanstvena dostignuća iz područja tehničkih znanosti s primjenom u industriji. Nagrade dobivaju dr. sc. Mario Jurković i dr. sc. Juraj Peršić.

Deseti put dodjeljujemo Nagradu Roberto Giannini za izvrsnost u nastavi i radu sa studentima, a dobitnik nagrade je doc. dr. sc. Juraj Petrović. Uz povelju, doc. dr. sc. Juraj Petrović je od Fakulteta dobio i jednokratnu novčanu nagradu u visini iznosa njegove mjesečne plaće.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti