Sjajne vijesti za startup zajednicu!

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) nedavno je s Europskim investicijskim fondom (EIF) i slovenskom razvojnom i izvoznom bankom – SID bankom, uspostavila prvu regionalnu platformu koja će pomoći da se hrvatske znanstvene inovacije lakše razviju u punokrvna poslovanja.

Zahvaljujući tome, istraživači i znanstvenici koji rade na razvoju svojih startupa imat će priliku prikupiti investiciju iz novog investicijskog fonda specijaliziranog za ulaganje u istraživačke projekte, razvoj tehnologija i intelektualnog vlasništva s potencijalnom visokom komercijalnom vrijednošću za gospodarstvo.

"Na FER-u se već neko vrijeme pripremamo za ovakav fond tako da vjerujemo da će već sljedeća generacija imati priliku po završetku SPOCK-a uključiti se u naš novi program u sklopu kojeg ćemo pružati potporu u povlačenju sredstava iz ovog fonda i povezivanje s partnerima iz industrije za uspješan razvoj proizvoda/usluge i njegovo plasiranje na tržište", ističe voditelj SPOCK-a Matija Srbić.

Više informacija pročitajte u članku portala Netokracija, a u nastavku obavijesti u cijelosti prenosimo objavu Matije Srbića s njegovog LinkedIn profila u kojoj pobliže pojašnjava što to znači za buduće generacije SPOCK-ovaca, ali i za inovacije, transfer tehnologije i komercijalizaciju rezultata istraživanja putem startupa.

"Na FER-u se pripremamo za dolazak ovog fonda već duže vrijeme. Jasno nam je da ako istraživačima i znanstvenicima ne pružimo potrebnu startup edukaciju i potporu u pokretanju deep tech startupa te ako ne napravimo nužne prilagodbe s naše strane, ova sredstva se neće moći iskoristiti na adekvatan način.

Zbog toga smo od SPOCK-a, koji je bio inkubator za studente FER-a, u zadnje dvije godine došli do inkubatora za cijelo Sveučilište u Zagrebu u kojem je pola timova sastavljeno od istraživača i profesora s različitih fakulteta. Uz to smo pokrenuli Startup Bootcamp kao entry point za svakog istraživača i znanstvenika koji želi na brzinu dobiti puno korisnih informacija o startupima i lakše se uključiti u SPOCK.

Sad je vrijeme za treću fazu - venture builder za deep tech startupe koji će biti u središtu deep tech startup ekosustava kojeg gradimo s uspješnim hrvatskim startupima i velikim korporacijama. Kroz venture builder ćemo nastaviti raditi s najperspektivnijim startupima nastalima na inovacijama i znanstvenim istraživanjima na njihovom poslovnom razvoju, pomoći im u povezivanju s odgovarajućim partnerima iz industrije s kojima će surađivati u procesu komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja i pripremati ih za osiguravanje investicije, bilo od partnera iz industrije, bilo iz ovog fonda.

Jako me veseli što (neslužbeno) imamo već dva velika imena iz industrije koja će se uključiti u deep tech ekosustav, a nakon ljetne pauze planiramo uključiti još nekoliko partnera. Isto tako ćemo biti u potrazi za ljudima koji imaju neuspješan startup iza sebe i veliku motivaciju da ostanu aktivni u startup ekosustavu te uskoro probaju ponovno. Takvim ljudima želimo omogućiti da rade s nama na organizaciji svih naših startup aktivnosti te budu na izvoru inovativnih startupa dok ne pronađu najbolju priliku za pokušati ponovno", zaključuje Srbić.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti