Izvrstan uspjeh FER-ovih timova na...

Na natjecanju "Infobip Capture the Flag 2021 – A Jeopardy-Style Information Security Event", koje se održavalo sredinom travnja 2021. godine, sudjelovala su dva tima s FER-a te su ostvarili izvrstan uspjeh.

Jedan tim činili su mlađi istraživači s projekta "Centar kompetencija za sigurnost upravljačkih sustava", Bruno Bijelić, Mihael Marović i Bruno Štengl, koji su u konkurenciji 33 tima osvojili sjajno 4. mjesto, dok su drugi tim činili studenti diplomskog studija, Ivan Ivanković i Petar Kovač, te osvojili 18. mjesto.

Uspjeh mlađih istraživača tim je veći ako se uzme u obzir da se ovim aspektom sigurnosti bave tek pola godine, a studentima je ovo bilo prvo takvo natjecanje. Cilj sudjelovanja na poznatim CTF natjecanjima je izgraditi sposobnosti za provođenje penetracijskih ispitivanja sustava s posebnim naglaskom na upravljačke sustave te izgraditi ime FER-a u krugovima stručnjaka koji se bave sigurnošću.

Više informacija o natjecanju i projektu CEKOM nalazie se u nastavku obavijesti.

Capture the Flag (CTF) natjecanja u sigurnosti su natjecanja u kojima pojedinci ili timovi odmjeravaju snage u rješavanju tehničkih zadataka iz raznih područja sigurnosti, primjerice reverzinga, forenzike, kriptografije, pronalaska i iskorištavanja ranjivosti. Rješavanjem tih zadataka izgrađuju se tehničke kompetencije sudionika te je moguće pratiti napredak kroz uspjeh na takvim natjecanjima. CTF natjecanja su popularan oblik promoviranja poduzeća i organizacija, ali i regrutiranja ljudi zbog čega ih organiziraju svjetski poznate kompanije, kao što je primjerice Google.

U projektu "Centar kompetencija za sigurnost upravljačkih sustava", pored FER-a, sudjeluju poduzeća Computer Systems d.o.o, Končar KET, Hrvatski operator prijenosnog sustava d.d. (HOPS) i Nacionalni CERT. Voditelj projekta na FER-u je doc. dr. sc. Stjepan Groš. Projekt je financiran sredstvima EU i svrha mu je podići kompetencije partnera u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava te tražiti rješenja za zaštitu takvih sustava. Jedna od bitnijih aktivnosti koja će se provoditi u sklopu projekta je i penetracijsko ispitivanje sustava SCADA koji razvija Končar KET.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti