Prva gošća podkista, koja ne dolazi iz redova znanstvenica i znanstvenika FER-a, virologinja je, prof. dr. sc. Dijana Škorić sa Zavoda za mikrobiologiju Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta.

Tema ove epizode vrlo su aktualni virusi, no ipak s malo drugačijim pristupom diskusijama kojima smo svakodnevno izloženi.

Citirajući popularnu znanstveno-fantastičnu seriju Star Trek: "It's life. But not as we know it.", ili pak ističući da virusima ne smijemo pridavati ljudske osobine već ih je bolje shvaćati kao strojeve, profesorica Škorić govorila je o iznenađenjima koje donosi virologija 21. stoljeća, koliko genoma ljudi dijele s virusima, kako virusi utječu na našu evoluciju, koje sve supermoći imaju šišmiši te koja je njihova uloga u emergenciji virusa.

Iz iskustva boravka na Kalifornijskom sveučilištu Riverside, a kao dobitnica Fulbrightove stipendije, ističe prednosti odlaska u inozemstvo za svakoga tko se bavi znanošću. Konkretno, boravak na američkom sveučilištu pružio joj je uvid u njihov način rada, radne etike, efikasnosti i cjelokupne logistike. Reflektirajući takav pristup znanosti na naše prilike, smatra da bi za Hrvatsku to podrazumijevalo reformu cijelog sustava obrazovanja, od uvjeta za rad do dosljednosti u "pravilima igre" i sveukupnog ulaganja u mlade znanstvenice i znanstvenike.

Danas je Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, pa predlažemo da ga obilježite uz podkist #5: Koronavirus i cjepiva.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti