Što strani studenti na Erasmus...

Svake godine, na barem jedan semestar, FER postane domaćin određenom broju stranih studenata koji su se odlučili proširiti svoje znanje, iskustvo, ali i međunarodne kontakte te iskoristiti mogućnost mobilnosti u okviru programa Erasmus+.

Unatoč izazovima koje pred nas stavlja pandemija koronavirusa, FER je i ove akademske godine privukao studente iz cijeloga svijeta. U nastavku obavijesti prenosimo dojmove nekolicine stranih studenata koji su u Zagrebu proveli posljednjih nekoliko mjeseci.

"S COVID-om koji terorizira svijet, zasigurno nismo imali puno očekivanja od Erasmus razmjene. Stoga ne čudi što još uvijek ne možemo vjerovati koliko smo imali sreće što smo kao odredište odabrali Zagreb i FER. Iako smo morali poprilično učiti, mogli smo okusiti ljepotu ovoga grada - ponekad čak i doslovno! Profesori su bili vrlo ljubazni i susretljivi, čak smo imali priliku raditi u laboratorijima s pravim robotima koje smo koristili za naše projekte. Posebno smo uživali u tim dijelovima nastave koji se mogu aplicirati na situacije iz stvarnoga života. Neki će reći da je online studiranje teže - možda su u pravu, ali upravo nam je ono omogućilo putovanje po cijeloj Hrvatskoj, tako da je svaki minus samo pola plus!", poručuje Emilia Szymańska iz Poljske.

Emilia Szymańska i Igor Zielinski - Politechnika Wroclawska, Poljska


"Posljednja tri mjeseca po prvi puta živim samostalno i ujedno proživljavam najbolje dane u svom životu. Tako je cool imati priliku upoznati toliko različitih ljudi iz cijeloga svijeta. Također bih izdvojila brojne predivne stvari koje sam naučila u privatnom, ali i profesionalnom smislu. Putujemo, zabavljamo se i otkrivamo da, čak i usred pandemije, nikada nismo premladi za istraživanje i stjecanje novih znanja", ističe Paula Hernández García iz Španjolske.

Paula Hernández García - Universidad de Salamanca, Španjolska


"Od prvoga dana kada sam stigao u Zagreb, bio sam vrlo uzbuđen radi cjelokupnog Erasmus putovanja. Sve je započelo sjajnom zabavom u blizini rijeke Save, što mi je pružilo dojam da je Erasmus jedan drugačiji, zabavniji svijet, posebno u dane pandemije. Upoznati ljude iz cijelog svijeta i studirati na jednom od najboljih fakulteta u Hrvatskoj zvučalo je zaista sjajno, a sada mogu reći da se sve navedeno pokazalo i više nego istinitim. Iako je naša interakcija s drugim ljudima uglavnom bila smanjena radi koronavirusa, imao sam priliku s prijateljima posjetiti zanimljive, ali informativne muzeje Grada Zagreba, kao i razgledati znamenitosti Hrvatske. FER je izvrsno mjesto za studiranje. Doživjeti "aleju laptopa" i upoznati izuzetne nastavnike, zaista je bilo vrijedno iskustvo", smatra Ulaş Filiz iz Turske.

Ulaş Filiz - Ankara Üniversitesi, Turska


"Svoje Erasmus iskustvo u Zagrebu opisao bih kao prilično zanimljivo. Bilo je zanimljivo vidjeti kako studenti uče na FER-u, kakve lekcije imaju i zašto su se odlučili za ovaj studij. Kao strani student osjećao sam se dobrodošlo u Zagrebu, a FER nas je na svakom koraku podržavao. Za mene je to bilo realno životno iskustvo jer uvijek najviše naučite iz malog iskustva u kojem počinjete shvaćati ono što je zaista važno za vas i vaš budući život", rekao nam je Emin Turan iz Turske.

Emin Turan - Ankara Üniversitesi, Turska
Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti