FER-ov projekt "Pristupačno...

Projekt "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" proglašen je Projektom godine na PMI Forumu koji se održao 10. studenoga 2020. godine. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Željka Car, a na njemu su također sudjelovale dr. sc. Ivana Rašan, Matea Žilak, mag. ing., Iva Topolovac, mag. ing. i Ana Kešelj, mag. ing. sa Sveučilišta u Dubrovniku, ujedno i FER-ova doktorandica.

Priznanje za "Projekt godine" strukovno je priznanje udruge PMI Hrvatska kojim se nagrađuju značajni projekti koje odlikuje pozitivan utjecaj na društvo, najbolji rezultati te ispunjenje svih postavljenih ciljeva.

"Kao tim djelujemo već 11 godina, a prije pet godina osnovan je FER-ov znanstveni Laboratorij za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju u okviru kojeg se sada odvijaju naši projekti. Projekt "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" je započeo i završio 2019. godine, a temeljem te suradnje smo pod sponzorstvom HAKOM-a pokrenuli još jedan projekt, koji završava u prosincu ove godine. Na novom se projektu bavimo istraživanjem pristupačnosti u mobilnim aplikacijama te razvijamo ozbiljnu igru za podizanje svijesti o komunikaciji s osobama s invaliditetom", ističe prof. dr. sc. Željka Car, voditeljica Laboratorija ICT-AAC.

Više o informacija nalazi se u nastavku obavijesti, a ovdje možete pogledati film o nagrađenom projektu.

Profesorica Car pojašnjava da je motivacija za pokretanje nagrađenog projekta bilo stupanje na snagu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora u rujnu 2019. godine te činjenica da postoji opće nerazumijevanje pojma pristupačnosti. Naime, unatoč tome što postoje generičke smjernice pristupačnosti, na projektu su dodatno istražene konkretne potrebe hrvatskih korisnika s obzirom na tehnološku implementaciju pristupačnosti u skladu s univerzalnim dizajnom.

Sukladno rezultatima istraživanja tima iz Laboratorija ICT-AAC, razvijen je i javno objavljen prototip pristupačnog web-sjedišta koji može poslužiti kao ogledni prototip svima koji žele poboljšati pristupačnost svojeg web-sjedišta. Na tom sjedištu weba se nalaze informacije o specifičnim ponudama telekom operatora za tri skupine korisnika (osobe s invaliditetom, seniori i mladi), a da bi to bilo moguće ostvarena je komunikacija s telekom operatorima. Također, definirana je i javno objavljena Metodologija za razvoj pristupačnog sjedišta weba.

Predstavnici osoba s invaliditetom iz šest udruga i jednog centra iz različitih dijelova Hrvatske izuzetno su važni dionici projekta, a u projekt su kao suradnici bili uključeni i studenti FER-a. Dio njih je sudjelovao u testiranju rješenja i provođenju evaluacije s korisnicima kroz nastavu na predmetima Ergonomija u računarstvu i Pouzdanost telekomunikacijske mreže. Osim studenata, u fazama evaluacije razvijenog prototipa, u projekt su aktivno bili uključeni i srednjoškolci te seniori iz Zagreba i Dubrovnika.

"U okviru Kompetencijske mreže ICT-AAC surađujemo sa stručnjacima iz drugih područja, pogotovo logopedije i edukacijske rehabilitacije, i do sada je razvijeno 50-ak aplikacija poznatih pod akronimom ICT-AAC. One se već godinama koriste u školama i dječjim vrtićima Republike Hrvatske, cijeloj regiji, ali i u inozemstvu. Pored toga, razvijamo i aplikacije za podizanje svijesti javnosti o potrebama osoba s invaliditetom. Aplikacije su u formi ozbiljnih igara i služe za edukaciju i komunikaciju djece s teškoćama u razvoju, ali su jako dobro prihvaćene i od strane djece s urednim razvojem, a u svojem ih radu primjenjuju i stručnjaci logopedije i rehabilitacije", pojašnjava profesorica Car.

 

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti