Glavna nagrada za projekt "FER...

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna održive energije, projekt "FER rješenja za bolju zajednicu" proglašen je najboljim projektom za čistu, sigurnu i učinkovitu energiju u kategoriji "Mladi"!

U projektu je volontiralo 15 studentica i studenata FER-a koji su se upoznali s problemom energetskog siromaštva nakon čega su obavili jednostavne energetske preglede u više od 100 energetski siromašnih kućanstava u Zagrebu, pomažući im da identificiraju, a potom i primijene jednostavne mjere učinkovitosti u svome domu.

Na temelju rezultata terenskoga rada, studenti su izradili model za procjenu energetskih potreba kućanstava. Dodatno, dobiveni rezultati koriste se za razvoj prijedloga politika za suzbijanje energetskog siromaštva u Gradu Zagrebu te izradu modela za analizu potrošnje energije i troškova na razini kućanstava.

Imena naših studenata, na koje smo izuzetno ponosni, su: Marija Bajo, Bruno Bijelić, Luka Budin, Nikolina Čović, Ivan Duilo, Teo Gregov, Marija Horvat, David Kukić, Maja Matešić, Matija Melnjak, Natalia Risonjić, Filip Stojanović, Dajana Šeketa, Lucija Šošić i Mihovil Vlahinić.

Benefiti ovog sjajnog projekta višestruki su, kako za cjelokupnu zajednicu, tako i za naše studente koji su stekli vrijedne vještine u komunikaciji i anektiranju, ali što je još važnije, i o energetskom siromaštvu. Projekt je dokazao da čak i skromne mjere energetske učinkovitosti mogu imati pozitivan utjecaj na građane i okoliš.

Partneri na projektu su DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja), FER i Grad Zagreb (Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom). Projekt je u ime FER-a vodio prof. dr. sc. Marko Delimar uz suradnike dr. sc. Gorana Grdenića i doc. dr. sc. Ivana Rajšla. Osnovne podatke o projektu možete pročitati na http://door.hr/portfolio/fer-rjesenja-za-bolju-zajednicu/.

Nedavno je HRT u svom središnjem Dnevniku emitirao prilog o projektu "FER rješenja za bolju zajednicu" koji možete pogledati OVDJE, a promotivni spot koji je napravljen za natjecanje u sklopu Europskoga tjedna održive energije pogledajte OVDJE.

Čestitamo još jednom svim sudionicima na projektu!

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti