Portal Zimo piše o timu s FER-a koji...

Na portalu Zimo objavljen je članak koji opisuje znanstveni rad i istraživanja koja se na FER-u provode vezano za korištenje humanoidnog robota Pepper u području medicine.

Naime, tim studenata kojeg čine Dora Matić, Bruno Čelan, Ivan Bejić, Ivan Buterin, Zvonimir Jukić, Filip Kozlik, Vladimir Slošić, Ivan Hrabar, Frano Petric, zajedno s profesorom Zdenkom Kovačićem, osmislio je projekt i znanstveni rad koji se bavi korištenjem humanoidnih robota u zdravom starenju. Tijekom njihove studije započela je i suradnja s Klinikom za traumatologiju, koja je nažalost privremeno zaustavljena uslijed pandemije virusa COVID-19.

Što se tiče daljnjih planova, profesor Kovačić je istaknuo: "Trenutno se radi na primjeni metoda umjetne inteligencije koje će omogućiti robotu da prati ispravnost izvođenja vježbi, da interaktivno korigira rad pacijenta i da ga pojačano motivira da odradi vježbe na najbolji mogući način. Također želimo iskoristiti mogućnosti robota da prepoznaje emocije kako bi po potrebi adaptirao tempo, način i redoslijed izvođenja vježbi s ciljem maksimizacije učinka vježbanja."

Članak pod naslovom "Budućnost je u Klinici za traumatologiju: Humanoidni robot s FER-a oduševio liječnike i pacijente, pogledajte ga na djelu" dostupan je OVDJE.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti