Na FER-u održana radionica...

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu je 5. i 6. ožujka 2020. godine bio domaćin međunarodnim i domaćim stručnjacima koji su sudjelovali na radionici Europske svemirske agencije (ESA) pod nazivom "Svemir za Europski zeleni plan i digitalnu ekonomiju". Radionicu su suorganizirali ESA, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i FER pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Više informacija možete pronaći u nastavku obavijesti.

Dekan FER-a Gordan Gledec u uvodnom je obraćanju zahvalio na ukazanom povjerenju što je upravo FER odabran za domaćina te je istaknuo potrebu da Hrvatska u potpunosti iskoristi svoj potencijal u ovom području, a kao svoju stratešku vrijednost istakne istraživanja i inovacije s naglaskom na visoku tehnologiju i primijenjenu znanost. Jedno od područja u kojem Hrvatska ima akademski i industrijski potencijal, i u kojem može pridonijeti i pozicionirati se na globalnom tržištu, jest i sektor svemirskih tehnologija, dodao je. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naglasila je važnost informacija i podataka kojima raspolaže ESA, a koji mogu pridonijeti ne samo općim ciljevima, poput borbe protiv klimatskih promjena, već i vrlo konkretnim sektorima hrvatskog gospodarstva poput poljoprivrede, turizma, šumarstva i IT sektora.

Slika 1: Jérôme Béquignon (ESA), Gordan Gledec (FER), Josef Aschbacher (ESA), Nathalie Tinjod (ESA), Michel Praet (ESA),
Stjepan Bogdan (FER)

Direktor Centra za promatranje Zemlje Europske svemirske agencije Josef Aschbacher uvodno je govorio o novitetima u satelitskim promatranjima Zemlje za Europski zeleni plan, dok se Voditelj programa za promatranje Zemlje Mauro Facchini (EK DG DEFIS) obratio prisutnima putem video veze istaknuvši da su satelitske tehnologije, posebno promatranje Zemlje, prijeko potrebne za mjerenje napretka prema ciljevima koje je postavila UN-ova Agenda 2030.

Slika 2: Josef Aschbacher (ESA) i Blaženka Divjak (MZO)

Profesor Stjepan Bogdan, član programskog odbora za Svemir ispred RH i predstojnik Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo glavni je FER-ov organizator radionice uz podršku Ivane Mikolić, mag. ing. i Stefana Cikote, mag. phys. Prof. Bogdan u više je navrata tijekom radionice istaknuo kako je mnoštvo tvrtki i znanstveno-istraživačkih skupina koje vide svoj budući razvoj u okviru svemirskog gospodarstva, a izrazita otvorenost za suradnju ovakve vrste sjajan je pokazatelj da je Hrvatska zrela da postane punopravna članica ESA-e i prije propisanog roka. Dodao je kako Hrvatska ne smije popustiti priliku upoznati se s radom ESA-e, intenzivno se uključiti u njezine aktivnosti te na taj način izgraditi platformu za poslove budućnosti.

Slika 3: Prof. Stjepan Bogdan (FER)

Izrazito bogat program radionice obuhvatio je 20 predavanja renomiranih europskih i hrvatskih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora. Samo neki od njih su Luigi Scatteia (PricewaterhouseCoopers), prof. Erik Vermeulen (Sveučilište Tilburg), prof. Mario Kovač (UNIZG-FER), prof. Ivana Palunko (UNIDU), Massimiliano Vitale (Planet Labs), Laura Moreno (EarthPulse), Marika Popp  (Guardtime), dr. Neal Y. Lii (projekt METERON), prof. Ivana Podnar Žarko (UNIZG-FER) i dr. koji su svojim predavanjima obuhvatili širok spektar tema ističući ulogu i značaj podataka o promatranju Zemlje i prostornih podataka te njihovoj uskoj povezanosti s digitalnom ekonomijom, bioraznolikosti, zaštitom okoliša ili npr. razvojem svemirske robotike.

Slika 4: Članovi panela

Radionica je uspješno zaokružena panel raspravom o sljedećim koracima za Hrvatsku i regiju, koju je vodio predstavnik ESA-e Gordon Campbell. Panel se dotaknuo pitanja u vidu općeg cilja "Europe koja se razvija" fokusirajući se na utvrđivanje uvjeta i područja koja je potrebno ojačati u regiji za razvoj svemirskog gospodarstva kao grane u kojoj se Hrvatska tek treba pozicionirati.

Europska agencija za svemir ovom je regionalnom radionicom omogućila hrvatskim stručnjacima razmjenu iskustava i ideja s europskim kolegama kako bi se otvorile prilike za suradnju s hrvatskom industrijom, ne samo u vidu korištenja podataka sustava za opažanje Zemlje kojima ESA raspolaže već i vezano za mogućnosti prijave na ESA-ine inovativne projekte kako bi se podigla konkurentnost Republike Hrvatske. Pokazatelj uspješnosti radionice bit će provedba daljnjih koraka potrebnih za ostvarenje utvrđenih ciljeva – primjena svemirskih tehnologija za ispunjenje Europskog zelenog plana i razvoj digitalne ekonomije.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti