LARICS sudjeluje na prestižnom...

Jedno od najprestižnijih i najpopularnijih robotičkih natjecanja na svijetu Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC) održat će se od 23. do 27. veljače 2020. godine u Abu Dhabiju (UAE) na Sveučilištu Khalifa.

Na natjecanje su se prijavili timovi vrhunskih svjetskih sveučilišta, a u završni dio natjecanja ušao je 31 tim, među kojima i FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) kao jedini tim iz regije. Svi članovi LARICS-a sudjeluju u višemjesečnim intenzivnim pripremama, a na samo natjecanje otputovat će 12 naših predstavnika.

Najviše timova dolazi iz europskih zemalja, dok SAD sudjeluje s 5 timova, Azija s 12, a Australija s jednim.

Robotika ima potencijal ostvariti utjecaj koji ima jednaku moć preobrazbe kao i internet, a robotička natjecanja ultimativni su katalizatori razvoja tog područja. S ciljem pomicanja granica u robotici, natjecanje MBZIRC 2020 bit će zasigurno jedinstven i inspirativan događaj.

MBZIRC potiče inovacije s ciljem unaprjeđenja robotike kako bi se riješili stvarni problemi "pametnih“ gradova, posebice velikih metropola kao što je i sam Abu Dhabi. Tijekom natjecanja pred svaki tim bit će postavljena tri zadatka, odabrana na temelju stvarnih izazova s kojima će se susresti gradovi budućnosti i mogućnostima primjene robotičkih rješenja koje će natjecanje iznjedriti.

Jedan od izazova koji će biti potrebno riješiti odnosi se na problem korištenja bespilotnih letjelica u blizini zračnih luka i vojnih postrojenja. Zadatak letjelica timova bit će autonomno praćenje i presretanje meta te simulacija inovativnih načina praćenja i zadržavanja neželjenih letjelica u osjetljivim zonama. U drugom krugu timovi će morati koordinirati svoje letjelice i autonomna kopnena vozila u situacijama spašavanja kako bi mogli manipulirati predmetima koje je potrebno ukloniti s određene lokacije ili od njih sastaviti potrebni alat. U trećem zadatku letjelice timova sudjelovat će u simulaciji gašenja požara bez pomoći ljudstva. Letjelice i kopnena vozila morat će surađivati kako bi identificirali i eliminirali prijetnje. U završnom krugu, koji objedinjuje sva tri prethodna zadatka, timovi će imati priliku pokazati stručnost u programiranju, strojnom učenju, robotici i inženjerstvu.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti