Obavijesti

U ponedjeljak, 20. siječnja 2020. godine, u 12.15 sati, u dvorani B1 FER-a održat će se gostujuća predavanja iz područja klimatskih promjena, a održat će ih Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja/urednica RTL Hrvatska i Slavica Robić, dipl. ing., Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR).

Nakon predavanja slijedi panel s raspravom do 14.00 sati.

Iako su predavanja u terminu/dvorani predviđenom za predmet Okoliš, održivi razvoj i ublažavanje klimatskih promjena, pozvani su svi studenti i nastavnici FER-a.

Autor: Davor Škrlec
Objavljen novi broj Glasnika FER-a

Objavili smo novi broj Glasnika FER-a. U broju za mjesec siječanj pročitajte o novim projektima, priznanjima za naše djelatnike, događajima iz popularizacije znanosti i ostalim aktivnostima na Fakultetu.

Na Glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Projekt NOFTUNE

Projekt "Nefosterovske mreže za podesive i šrokopojasne radiofrekvencjske uređaje" (NOFTUNE) bavi se novom vrstom širokopojasnih i prilagodljivih / rekonfigurabilnih radiofrekvencijskih filtera i pojačala za uporabu u komunikacijama, radarima, nadzornim sustavima i sustavima elektroničkog ratovanja. Predloženi RF uređaji zasnivat će se na negativnim kapacitetima / induktivitetima (nefosterovskim elementima) kako bi se postigao širokopojasni rad i mogućnost podešavanja/ rekonfiguracije. Navedeni sklopovi će  biti dizajnirani za implementaciju u naprednoj mikroelektroničkoj tehnologiji.

Vrijednost projekta je 100.000,00 USD, a voditelj je prof. dr. sc. Silvio Hrabar.

Autor: Marko Tucaković
Novi projekti u okviru programa...

Projekt AERIAL-CORE bavit će se razvojem temeljnih tehnoloških modula i integriranog bespilotnog robotskog sustava koji će imati do sada neostvarene mogućnosti u operativnom dometu i sigurnosti u interakciji s ljudima ili radnicima za aplikacije kao što su inspekcija i održavanje velikih infrastruktura.

Ukupna vrijednost projekta je 8.595.306,25 eura, a voditelj na FER-u je prof. dr. sc. Stjepan Bogdan.

 

Cilj projekta CALIPER je pokretanje strukturalnih promjena i provedba planova za ravnopravnost spolova. Projektom će se nastojati  povećati ravnopravnost spolova u istraživačkim ustanovama povećanjem broja istraživačica u STEM područjima, poboljšati njihove karijerne izglede i integrirati rodnu dimenziju u istraživanja.

Ukupna vrijednost projekta je 2.896.475,00 eura, a voditeljica na FER-u je doc. dr. sc. Anamari Nakić.

Čestitamo!

Autor: Marko Tucaković
FER projekti u brojevima

FER trenutačno provodi 197 projekata na nacionalnoj i međunarodnoj razini!

Istraživači  FER-a sudjeluju u 96 projekata Hrvatske zaklade za znanost, u 26 projekata Europskog fonda za regionalni razvoj, u 21 projektu Obzor 2020, u 15 COST akcija, u 9 ERASMUS+, 12 bilateralnih projekata, 8 projekata Europskog socijalnog fonda te u 10 projekata različitih izvora financiranja.

U 2019. godini ugovorena su 52 nova znanstvenoistraživačka projekta što potvrđuje da smo i dalje lideri po broju ugovorenih projekata u znanstvenoj zajednici.

Kontinuirano radimo na povećanju istraživačkih, inovacijskih i razvojnih kapaciteta te na kvaliteti istraživačkoga i inovacijskoga rada FER-a. Potičemo istraživanja usmjerena na pomicanje znanstvenih granica, u skladu s potrebama gospodarstva i to u suradnji s hrvatskim i europskim institucijama.

Autor: Marko Tucaković
Najava FIRST LEGO League natjecanja u...

Hrvatsko prvenstvo popularnog globalnog robotičkog natjecanja, FIRST LEGO League, koje okuplja više od 320 000 sudionika iz 98 zemalja, održat će se na FER-u u subotu, 18. siječnja 2020. godine. Organizator natjecanja u Hrvatskoj je Hrvatski robotički savez uz potporu FER-a i FER-ovog programa popularizacije znanosti - ŠUZA. Ove godine na natjecanje je prijavljeno 18 ekipa, a najbolje među njima će ići na regionalno finale koje će se održati 14. ožujka. 2020. godine u Kopru, Slovenija.

Više o natjecanju pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
Najava Noći muzeja 2020 @ FER

Ovogodišnja, 15. po redu Noć muzeja, manifestacija koja se paralelno odvija u preko stotinu hrvatskih gradova i svake godine diljem Hrvatske privlači nekoliko stotina tisuća posjetitelja, održat će se u petak, 31. siječnja 2020. godine.

Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s udrugom Retro info i partnerima i ove godine sudjeluje u Noći muzeja, i to interaktivnom i edukativnom izložbom starih mehaničkih i elektroničkih računala, velikom igraonicom starih igara i igara nadahnutih legendarnim računalnim igrama te druženjem uz prikladnu retro glazbu.

Noć muzeja @ FER počinje u 18 sati, a traje do ponoći.

Autor: Marko Tucaković
Novi istraživački laboratoriji - REM Lab

Na FER-u je osnovan novi istraživački laboratorij pod nazivom "Laboratorij za udaljeno mjeriteljstvo" (engleski naziv: Remote Metrology Laboratory; skraćenica/akronim: REM Lab). Laboratorij okuplja istraživače u pojedinim područjima elektrotehničkih mjerenja te povezanih znanstvenih područja. Aktivnosti laboratorija usmjerene su na multidisciplinarne metode udaljenog prikupljanja podataka i istraživanja, mjerenja fizikalnih veličina, prijenosa, obrade i zaštite tako prikupljenih informacija.

Voditelj REM Laba je doc. dr. sc. Marko Jurčević.

Autor: Marko Tucaković

Odjel za računalnu inteligenciju poziva vas na predavanje 

"Randomization-Based Deep and Shallow Neural Networks"

koje će održati prof. dr. sc. Ponnuthurai Nagaratnam Suganthan, Nanyang Technological University, Singapore,  u petak, 24. 1. 2020. godine, u 14.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb. Predavanje se održava na engleskom jeziku, u okviru programa IEEE Distinguished Lecturers.
 
Predviđeno trajanje predavanja je 60 min. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebice studente!

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Domagoj Jakobović
Poziv na predavanje: Što radi R&D...

Mobilne mreže pete generacije više nisu samo budućnost, one su stvarnost i upravo ih Ericsson implementira na svjetskom tržištu. Uz činjenicu da stručnjaci Ericssona Nikole Tesle imaju zapaženo mjesto u Ericssonovim projektima u svijetu, posebno su ponosni što najveći broj njihovih stručnjaka ovdje u Hrvatskoj radi upravo na razvoju 5G tehnologije. Koje su novosti u 5G svijetu te na koje sve načine možeš sudjelovati u razvoju 5G, saznaj u srijedu, 22. siječnja 2020. godine, u 12.00 sati, u Sivoj vijećnici FER-a.

Nakon predavanja, tijekom druženja uz pizzu ispred dvorane, bit će dostupni i uređaji iz Ericssonovog 5G portfolija kao i novi znanstveni radovi vezani uz UWB, beamforming te tehnologije nizova antena. Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle će vrlo rado odgovoriti na tvoja pitanja.

Prijava za predavanje je obavezna preko obrasca dostupnog ovdje.

Autor: Nikolina Relić
Održan tjedan robotike na FER-u

Od 15. do 19. prosinca 2019. održan je tjedan robotike pod nazivom "Adventska groznica obuzela robote s FER-a". Ovo događanje organizirao je FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) u suradnji sa studentima FER-aKSET-om te profesorima američkih institucija University of George Mason i Colorado School of Mines pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Prvo događanje bio je nastup ROBOBANDA koji su činili humanoidni roboti Darwin i robotska ruka Franka te članovi LARICS-a. Nekoliko dana kasnije prof. Daniel Lofaro (University of George Mason) te prof. Neil Dantam (Colorado School of Mines) održali su predavanje za studente diplomskog i doktorskog studija FER-a pod nazivom "Real-World Robotics: From Swarms to Entrepreneurship". Posljednjeg dana tjedna robotike u predvorju FER-a održan je ROBOTIC FOOD COURT gdje su roboti posluživali posjetitelje toplim napitcima i kolačima, te su se paralelno održale interaktivne radionice ROBOFUN za djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Roboti Pepper, Franka i Baxter tom su prilikom poslužili ukupno 444 narudžbe hrane i pića, a posjetitelji su imali priliku vidjeti izloženu opremu LARICS-a. 

Fotografije možete pregledati ovdje.

Autor: Ana Golec
Poziv na predavanje: Kako podučavati...

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Kako poučavati matematiku u 21. stoljeću?"

koje će održati profesor matematike Toni Milun s Visokog učilišta Algebra u utorak, 21. siječnja 2020. godine, u 18.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Vesna Kezdorf
Božićno i novogodišnje druženje na FER-u

Tradicionalna proslava Božića na FER-u održana je 20. prosinca 2019. godine. Okupljene goste na svečanosti prigodnim govorom pozdravio je dekan izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, nakon čega su uručene nagrade umirovljenim djelatnicima te djelatnicima s 25 godina staža na FER-u. Program proslave svojim nastupom uveličao je legendarni Stjepan Jimmy Stanić. Nakon svečanosti, gosti su u Galeriji FER-a imali priliku pogledati tradicionalnu izložbu "FER-u za Božić" na kojoj su se sa svojim slikama, skulpturama i umjetničkim fotografijama predstavili djelatnici i studenti našeg Fakulteta.

Autor: Marko Tucaković
Održane radionice o zanimanjima u...

U sklopu projekta "Dig IT - Izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija u djelatnostima računarstva" na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održane su 26. i 27. studenog 2019. godine dvije radionice o zanimanjima u području računarstva

Radionice su okupile predstavnike domaćih poduzeća koje zapošljavaju djelatnike u području računarstva, koji su, uz diskusiju, druženje i anketu zajednički pokušali unaprijediti opise zanimanja prvostupnika računarstva, magistra inženjera računarstva, magistra inženjera podatkovnih znanosti te magistra inženjera programskog inženjerstva.

Radionice su organizirane u okviru projekta "Dig IT - Izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija u djelatnostima računarstva" financiranom iz Europskog socijalnog fonda u okviru programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 s općim ciljem unaprjeđenja kvalitete visokog obrazovanja kroz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Popis poduzeća čiji su predstavnici sudjelovali na radionicama pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
Dodijeljene državne nagrade za znanost

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora donio je Odluku o podjeli državnih nagrada za znanost za 2018. godinu. Nagrade su dobitnicima svečano uručili potpredsjednik Sabora Željko Reiner i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjaku u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine. 

Godišnjom nagradom za znanost nagrađeni su prof. dr. sc. Sven Lončarić i izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić

Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti nagrađeni su: dr. sc. Tomislav Jagušt, doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, doc. dr. sc. Anamari Nakić i prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Autor: Ana Filipović

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na Poslijediplomski doktorski studij FER-a za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice znanosti (6 semestara, drugi upisni rok u ak. god. 2019./2020.) iz područja tehničkih znanosti, znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO

Studenti mogu upisati studij u trajanju od 3 godine (studij u punom radnom vremenu) ili studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina (studij s dijelom radnog vremena).

Broj slobodnih mjesta: 30 ukupno.

Studenti doktorskoga studija plaćaju školarinu u iznosu od 60.000,00 kuna, a plaća se u ratama od 10.000,00 kn po semestru. Nastava započinje u ožujku 2020. godine.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana od 9.00 do 13.00 sati, od objave natječaja do zaključno 31. siječnja 2020. godine.

Razgovor s pristupnicima obvezni je dio upisnoga postupka, a održat će se u srijedu, 5. i četvrtak, 6. veljače 2020. godine od 9.00 do 15.00 sati na FER-u. O terminu razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Detaljnije obavijesti mogu se dobiti na telefon (01) 6129 920 ili adresu e-pošte: doktorski.studij@fer.hr, a publikacija o poslijediplomskom doktorskom studiju može se pogledati na: http://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Na Career Speed Datingu u 8 sati...

Career Speed Dating, jedinstveni spoj speed datea i selekcijskog intervjua, održan je 12. prosinca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Ove je godine oko 300 studenata fakulteta STEM područja dočekalo 48 atraktivnih imena iz 12 IT industrija. Tako je poduzećima četvrti put omogućen direktan pristup odličnim kandidatima i potencijalnim budućim kolegama, a studentima dana prilika za prvi susret sa selekcijskim procesom uz mogućnost dobivanja ponude za posao ili praksu.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Nikolina Relić
FERgometrijada 2019.

Treća FERgometrijada održana je 14. prosinca 2019. godine u sportskoj dvorani Martinovka. Riječ je o natjecanju na veslačkim simulatorima (ergometrima) koje u suradnji s Fakultetom organiziraju studenti članovi Veslačke sekcije FER-a. Ove godine na natjecanju je sudjelovao rekordan broj od 170 sadašnjih i bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu. Studenti i studentice FER-a okupili su se u 5 ekipa, 3 muške i 2 ženske. Naše su studentice među 18 ekipa doveslale do 10. i 15. mjesta, dok je prva muška ekipa bila iznimno uspješna i osvojila zlato. U ekipi su veslali: Fabio Ipsa, Luka Mandić, Jakov Bjelić i Nikola Rakić. Preostale su muške ekipe završile na 5. i 8. mjestu.

Autor: Marko Tucaković
Amiga HR party 2019

Na FER-u je u subotu, 21. prosinca 2019. godine održan Amiga HR Party, okupljanje hrvatskih zaljubljenika u slavna Amiga računala. Ovo je bilo prvo ovakvo druženje od 2014. godine te ujedno proslava 30. obljetnice od prvog Amiga Partyja održanog davne 1989. godine. 

Središnji dio događanja bilo je predavanje o novostima i događanjima na domaćoj i svjetskoj Amiga i demo sceni u posljednjih nekoliko godina, koje je održao Vlado Banda, jedan od najaktivnijih i najpoznatijih domaćih Amiga demo programera.

Autor: Marko Tucaković
Radionice izrade svjetlećih čestitki...

Posjetili smo Osnovne škole Trnjanska i Jure Kaštelana u Zagrebu, gdje smo održali radionice izrade svjetlećih Božićnih čestitki za učenike nižih razreda ovih škola. Na radionicama, koje su trajale po jedan školski sat, učenici su uz pomoć LE diode i litijske "coin" baterije sastavili svoj prvi strujni krug te ga uz pomoć voditelja i nastavnica ugradili u papirnatu čestitku koju su prije toga sami obojili. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 114 učenika i 5 nastavnica, a vodili su ih Ivana Storjak i Tomislav Jagušt.

Autor: Marko Tucaković