"Noć istraživača"

"Noć istraživača", projekt kojim se želi ukazati na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu, održao se u petak, 27. rujna 2019. godine. Ova inicijativa, koja se već desetak godina održava svakog zadnjeg petka u rujnu, ove se godine paralelno odvijala u pet gradova: Zagrebu, Splitu, Puli, Rijeci i Osijeku.

FER se na "Noći istraživača" predstavio s nizom prezentacija i radionica koje obuhvaćaju područja elektrotehnike, računarstva i fizike: lansiranje rakete, zračna "bazooka", pokusi sa zvukom, utrke robota, nuklearna energija protiv klimatskih promjena (u suradnji s Hrvatskim nuklearnim društvom), s posebnom atrakcijom, glazbenom Teslinom zavojnicom, radom našeg studenta Ivana Kožara.

Ove se godine u Zagrebu program odvijao na dva mjesta, na Europskom trgu i u tunelu Grič, u kojem su članice projekta Transformacija robota u edukacijsko sredstvo, u suradnji s učenicima O.Š. Davorina Trstenjaka iz Zagreba predstavile neke od svojih edukacijskih robota i igru "Spasi me! Robot izgubljen u labirintu...".

Autor: Marko Tucaković
Popis obavijesti