Hrvatsko natjecanje "University Startup World Cup 2018 – USWC 2018" održalo se 16. srpnja 2018. godine u Rijeci. Organizator ovog nacionalnog natjecanja bio je Lean Startup Hrvatska u suradnji sa Startup Inkubatorom Rijeka – Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke.

Deset finalista s različitih hrvatskih sveučilišta sudjelovalo je na hrvatskom nacionalnom natjecanju: SmartStop, Morpheus zone, PlantPower, Sight, Prostec, Holoflake, Fiumica, ZUS, uSCOPE i DCC, u različitim kategorijama.

Timovi čiji članovi su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Prostec i Morpheus zone, plasirali su se na prvo, odnosno treće mjesto.

Više informacija o natjecanju i pobjednicima pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Komisija sačinjena od pet članova, dr. sc. Miro Hegedić i Filip Stipančić iz udruge Lean Startup Hrvatska, Jana Sertić – pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, Dario Zorić – mentor Startup Inkubatora Rijeka i Ivor Bihar iz Mediatoolkita.

Prvo mjesto osvojio je tim Prostec sa Sveučilišta u Zagrebu u kojem su tri studenta Fakulteta elektrotehnike i računarstva i jedan student Agronomskog fakulteta. Prostec je tehnološki startup koji je razvijen s ciljem poboljšanja efikasnosti proizvodnje i poslovanja životinjskih farmi, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Farmeri se susreću s nizom problema u vođenju evidencije životinja i ekonomskog dijela poslovanja farme. Prostec čini simbiozu tehnološkog, informatičkog i ekonomskog znanja tima te iskustva i znanja farmera kako bi se farmeri bez suvišnih briga mogli posvetiti onome što donosi vrijednost, a Prostecu prepuste komplikacije.

Drugo mjesto osvojio je tim ZUS sa Sveučilišta u Rijeci dok je treće mjesto osvojio tim Morpheus zone sa Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva i ujedno član SPOCK-a.

Pobjednik nacionalnog natjecanja, tim Prostec, plasirao se u finale USWC 2018 koje će se održati od 8. do 12. listopada 2018. u Kopenhagenu.

University Startup World Cup - USWC 2018 je vodeći sveučilišni startup program i svjetsko studentsko startup natjecanje u sklopu kojeg se u Kopenhagenu okupljaju najperspektivniji mladi talenti sa sveučilišta, profesionalci iz poduzeća kao i poduzetnici. Cilj natjecanja je stvaranje mreže internacionalnih studenata u kojoj se oni mogu inspirirati, usporediti svoje ideje s drugima i pretočiti akademsko znanje u održiv visoko-rastući posao.

Pobjednika USWC 2018 očekuje prva nagrada od $25.000 dok pobjednike pojedinih kategorija nagrada od $5.000. Dodatni benefit za finaliste USWC 2018 je prilika da svoje startupe predstave na HighTech Summitu, jednom od vodećih HighTech sajmova u Danskoj.

Autor: Iva Gospodnetić
Popis obavijesti