U petak, 23. veljače 2018. godine, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je radionica za djecu skupine Montessori iz Dječjeg vrtića Duga. Na radionici je sudjelovalo ukupno 15 djece u pratnji odgojiteljica Gracije Belko, Dragane Barišić i Sanje Buzine Orlović te pedagoginje Sonje Turk.

Tijekom dvosatne radionice djeca su se upoznala s temeljnim načelima elektromagnetizma promatrajući pojave i demonstracije iz elektrostatike (naelektrizirani balon), elektromagnetizma (levitirajući prsten), elektromehanike (Chladnijeve krivulje) te detekcije infracrvenog zračenja (FLIR). Uz to djeca su imala prilike isprobati LEGO Mindstorms EV3 robota.

Praktični dio radionice sadržavao je izradu čestitke koja svijetli. Time su petogodišnjaci i šestogodišnjaci sastavili svoj prvi strujni krug od litijske baterije, LED-a i sklopke koju su samostalno izveli, a aktivira se pritiskom na čestitku.

Na radionici su sudjelovali Ana Drandić, Stjepan Frljić, Bojan Trkulja i Mihaela Vranić sa Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, a podržana je kroz FER-ov program popularizacije znanosti - ŠUZA.

Nekoliko fotografija s radionice pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti