Potpisan sporazum sa švedskim Saabom

Fakultet elektrotehnike i računarstva i švedska tvrtka Saab potpisali su u utorak, 28. studenoga 2017. godine Sporazum o razumijevanju s ciljem stvaranja Centra izvrsnosti za autonomne i kooperativne robotske sisteme (ACROSS) u Hrvatskoj. Potpisivanjem sporazuma doprinijet će se jačanju suradnje i razvoju dugoročnog zajedničkog pothvata između FER-a, švedskog Kraljevskog instituta za tehnologiju (KTH) te Inovacijskog centra "Nikola Tesla" (ICENT).

Više o sporazumu i projektu pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

"FER, kao vodeća hrvatska visokoškolska i istraživačka ustanova koja djeluje u području tehničkih znanosti, pozicionirala se kao regionalni lider u autonomnim i kooperativnim robotskim sistemima. Snažnim povezivanjem s KTH-om, uz velikodušnu podršku Saaba, ACROSS CoE nastoji postati svjetskim centrom za najsuvremenija istraživanja i inovacije u autonomnoj i kooperativnoj robotici s jakim utjecajem na hrvatsku i europsku industriju te društvo u cjelini", istaknuo je koordinator projekta prof. dr. sc. Ivan Petrović.

"Saab ima dugu povijest suradnje s akademskim sektorom. Ono što činimo u Švedskoj kad su u pitanju inovacije, istraživanje i razvoj, želimo primijeniti drugdje u svijetu. Suradnja s FER-om prva je ovakve vrste u Srednjoj i Istočnoj Europi, koji čine ključno tržište za Saab u budućnosti. Vjerujemo kako će ovaj projekt imati stvaran utjecaj na hrvatsku i regionalnu ekonomiju", rekao je Pontus de Laval, Direktor za tehnologiju u Saabu.

Projekt ACROSS provodi se u strateškom partnerstvu s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma i Inovacijskim centrom "Nikola Tesla" iz Zagreba. ACROSS je prvi hrvatski projekt koji je prihvaćen u sklopu Teaming aktivnosti Okvirnoga programa Europske unije Obzor 2020.

Autor: Alan Vukić
Popis obavijesti