Obavijesti

Studenti koji trenutačno studiraju na srodnom sveučilišnom preddiplomskom studiju i u akademskoj godini 2018./2019. žele nastaviti studij na preddiplomskom studiju Fakulteta elektrotehnike i računarstva trebaju najkasnije do petka, 29. lipnja 2018. godine Fakultetu dostaviti molbu za prijelaz. Molbu je potrebno predati u pisarnicu Fakulteta radnim danom od 11.00 do 14.00 sati ili poštom na adresu Fakulteta: Unska 3, 10000 Zagreb. U molbi obavezno treba navesti podatke za kontakt (telefon i adresu e-pošte).

Više informacija o uvjetima, rokovima i postupku prijelaza pročitajte ovdje.

Autor: Tomislav Matleković

Natječaj za upis studenata na Poslijediplomski specijalistički studij INFORMACIJSKA SIGURNOST za stjecanje akademskog stupnja sveučilišni specijalist informacijske sigurnosti. Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana od 9 do 13 sati, od 1. lipnja do 27. srpnja 2018. godine te od 3. rujna do zaključno 28. rujna 2018. godine.

Više informacija možete saznati na: http://www.fer.unizg.hr/infosig ili na telefon (01) 6129 920 kod gospođe Smiljanke Turkalj. Prijavni obrazac dostupan je na web-stranicama specijalističkog studija na gornjoj adresi, unutar izbornika Obrasci i upute.

Na poslijediplomski specijalistički studij može se upisati kandidat sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem iz računarstva, informatike ili srodnih informacijskih ili tehničkih grana koji je tijekom sveučilišnog studija stekao najmanje 300 ECTS-bodova ili kandidat sa završenim drugim sveučilišnim diplomskim studijem, uz radno iskustvo na području informacijske sigurnosti.

Broj slobodnih mjesta: 20.

Studenti poslijediplomskog studija plaćaju školarinu u iznosu od 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate (17.500,00 i 17.500,00 kn) pri upisu u prvi i drugi semestar.

Nastava započinje u studenome 2018. godine.

Autor: Boris Vrdoljak

Premijerno ove godine Inovacijski centar Nikola Tesla organizira studentsko natjecanje "Imagine, Create, Innovate: Smart City". Kroz šest mjeseci 2018. godine ICENT će pratiti i podupirati studente hrvatskih fakulteta u pripremi ideja i projekata iz područja naprednih gradova budućnosti (Smart City) s ciljem dovođenja projekata do razine tehničkih inovacija održivih u budućnosti. Najbolja rješenja očekuju bogate nagrade sponzor ovog programa: 

  • sudjelovanje u sajmu Smart City tehnologija u Dubaiju,
  • patentna zaštita intelektualnog vlasništva,
  • projektna prijava na H2020 Future and Emerging Technologies.

Prvo predstavljanje programa bit će 4. 6. 2018. godine, u 15 sati, u prostorima AMAC kluba FER-a u sklopu konferencije Technical Opportunities Week na kojoj će student moći osobno upoznati sponzore programa i potencijalne buduće mentore timova. Izuzetno nam je drago da osim ICENT-a, FER-a i Centra karijera FER-a u organizaciji sudjeluju i brojne studentske udruge eSTUDENTIEEE Student Branch ZagrebSUPEUSEESTEC LC ZagrebKSET i Istraživački Centar Mladih.

Više informacija možete pročitati na: http://www.icent.hr/smartcity, a na društvenim mrežama nas možete pratiti na: http://www.facebook.com/ICENT.hr i http://www.linkedin.com/company/innovation-centre-nikola-tesla/.

Raspored događaja (agenda) pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Paula Mamić

Svoju 25. jubilarnu obljetnicu Akademija tehničkih znanost Hrvatske (HATZ) obilježila je i izdavanjem novog broja Glasnika HATZ-a koji je tom prilikom bio podijeljen prisutnim uzvanicima u Starogradskoj vijećnici na svečanoj skupštini HATZ-a. Broj je tematski orijentiran na istraživanja i radove iz područja računalnog vida i strojnog učenja. Čast i zadovoljstvo za oblikovanjem sadržaja dobio je prof. dr. sc. Tomislav Pribanić, kao gost urednik Glasnika, s nizom ostalih autora od kojih su najveći broj upravo istraživači s FER-a iz područja računalnog vida i strojnog učenja: Matea Đonlić, mag. ing., doc. dr. sc. Tomislav Petković, Ivan Gogić, dipl. ing., prof. dr. sc. Igor Pandžić, Ivan Krešo, mag. ing. comp., Petra Bevandić, mag. ing., Marin Oršić, bacc. ing. te prof. dr. sc. Siniša Šegvić.

Autor: Tomislav Pribanić

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Od FER-a do svemirskog Oskara"

koje će održati Luka Strižić u utorak, 19. 6. 2018. godine, u 18 sati, u D160-2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vesna Kezdorf

Studenti FER-a, sa studentima sveučilišta Politecnico di Milano pobijedili su u Švedskoj na natjecanju SCORE koje organizira konferencija ICSE, najveća konferencija iz područja programskog inženjerstva. Od 29 prijavljenih timova iz 12 zemalja, među kojima su bila čak tri raspodijeljena tima FER-ovih studenata, dva su naša tima stigla do polufinala. Tim RiderTrack bio je jedan od tri tima pozvana u finale, na konferenciju ICSE u Göteborg u Švedskoj, u kojem su studenti izvrsno prezentirali svoj projekt te osvojili prvo mjesto.

Studenti FER-a su na projektima radili u međunarodnim timovima sa studentima iz Politecnico di Milano (Italija) te Mälardalen University (Švedska), u sklopu zajedničkog raspodijeljenog predmeta Distributed Software Development (http://www.fer.unizg.hr/rasip/dsd). Ovo je već treća ukupna pobjeda FER-a na ovom međunarodnom studentskom natjecanju iz programskog inženjerstva.

Čestitamo na uspjehu!

Nekoliko fotografija s natjecanja pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: webmaster
Dodjela HATZ-ovih nagrada

Akademija tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) proslavila je u ponedjeljak, 21. svibnja 2018. godine svoju jubilarnu 25. obljetnicu i tom je prigodom u Starogradskoj vijećnici održana svečana skupština HATZ-a. Skupštini su, uz članstvo Akademije, prisustvovali i brojni ugledni gosti iz znanosti, kulture, gospodarstva i državne uprave. Na Skupštini su dodijeljene diplome novim emeritusima Akademije, novim redovitim članovima Akademije, novim članovima gospodarstvenicima i predstavnicima novih podupirućih članova Akademije koje je u prethodnom razdoblju potvrdilo Predsjedništvo Akademije. Također su dodijeljene i Akademijine nagrade za znanost za 2017. godinu.  Nagradu za životno djelo "Moć znanja" dobio je prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, a Nagradu mladom znanstveniku "Vera Johanides" dobio je doc. dr. sc. Ivan Marković.

Čestitamo dobitnicima nagrada!

Autor: webmaster
Pokreni svoj startup - otvorene...

Studentski startup inkubator SPOCK pomoći će vam da pokrenete svoju ideju, a sve to uz dovoljno vremena za izvršavanje svih studentskih obaveza. Deset mjeseci ćete na raspolaganju imati besplatan radni prostor, opremu, mentore, niz radionica i predavanja te pristup brojnim događanjima.

Prijave su otvorene do 12. 10. 2018. na poveznici https://spock.fer.hr/prijave/.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Alan Vukić
Objavljen novi broj FER-ovog glasnika

Objavili smo novi broj glasnika za protekli mjesec. U novom broju pročitajte o novim znanstvenim i istraživačkim projektima, nagradi HAZU-a našem profesoru, našim sveučilišnim prvacima Zagreba u nekoliko sportova, Job Fairu te o ostalim aktivnostima na Fakultetu. Glasnik donosi i intervju s novom voditeljicom KSET-a Edom Jovičić.

Na glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF, ovdje.

Autor: Alan Vukić
Intervju s Edom Jovičić - novom...

Studentica 3. godine FER-a Eda Jovičić dobro je poznata među FER-ovcima, naročito KSET-ovcima, gdje je bila voditeljica Videosekcije KSET-a, a odnedavno je izabrana i za voditeljicu kluba. U intervjuu otkriva svoj kratki, ali vrlo sadržajni profesionalni put te "formulu" za postizanje uspjeha u svemu čime se odluči baviti.

U opširnijem sadržaju obavijesti pročitajte intervju s Edom Jovičić.

Autor: Alan Vukić
Akademski muški zbor FER-a završio je...

Akademski muški zbor FER-a imao je vrlo sadržajan i uspješan tjedan iza sebe, koji je završio obranom zlata u natpjevavanju na IX. Međunarodnom natjecanju "Zlatna lipa Tuhlja". Zbor je ranije u tjednu pobjedom na Susretu zagrebačkih glazbenih amatera osigurao nastup na Susretu hrvatskih pjevačkih zborova. Uspješan tjedan započeli su dvodnevnom turnejom u Republici Srbiji. U subotu, 26. svibnja Akademski muški zbor FER-a pod vodstvom maestra Josipa degl’Ivellija sudjelovao je na ekumenskom koncertu Musica sacra – susret glazbenih tradicija istoka i zapada u novosadskoj sinagogi. Večernji ekumenski koncert koji je pokazao svu ljepotu ujedinjenosti u različitosti, otvorili su vladika dr. Irinej te dekan FER-a i prefekt Zbora, prof. dr. sc. Mislav Grgić.

U nedjelju, 27. svibnja 2018. godine Zbor je gostovao u Subotici u rimokatoličkoj katedrali sv. Terezije Avilske. Uz orguljašku pratnju mo. Miroslava Stantića, Zbor je pjevao jutarnje svete mise na mađarskom i hrvatskom, a nakon mise izveo kratak koncert.

Čestitamo našim dečkima!

U opširnijem sadržaju obavijesti pročitajte više informacija o aktivnostima Zbora.

Autor: Alan Vukić
Poziv zainteresiranim studentima i...

Pozivamo zainteresirane studente i nastavnike na sudjelovanje u projektu "Kratki spoj", u kojem sudjeluju Fakultet elektrotehnike i računarstva i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a vodi ga udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse. Projekt se sastoji od dvotjedne radionice na kojoj će sudjelovati studenti FER-a i ALU, a rezultirat će zajedničkim interdisciplinarnim radom te prigodnim izložbama.

Ciljevi projekta su upoznavanje studenata s mogućnostima međusektorskog rada kroz interdisciplinarni pristup umjetničkom stvaranju na razmeđi tehnologije i znanosti te ukazivanje na važnost istraživačkog rada u pozadini stvaranja djela. Studenti FER-a dobit će uvid u mogućnost rada u umjetničkom sektoru dok će studenti Akademije proširiti vlastito polje istraživanja u svome radu.

Projekt započinje u lipnju ove godine, prvim neformalnim druženjem i upoznavanjem zainteresiranih studenata, a finalni dio će se realizirati od 22. 11. do 11. 12. 2018. godine u prostorima Galerije Šira.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u projektu ili imate dodatna pitanja, javite se na suza@fer.hr.

Više informacija o projektu pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
20 godina suradnje FER-a i tvrtke...

U petak, 20. travnja 2018. u prostorijama FER-a obilježeno je 20 godina suradnje FER-a i tvrtke Siemens Hrvatska. Ovo partnerstvo rezultiralo je otvaranjem tri suvremena laboratorija za sustave automatizacije i pogonske tehnike, velikim brojem održanih specijaliziranih seminara za industriju po Siemensovoj Sitrain licenci na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo te Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju. Nastavak strateškog odnosa potvrđen je i Ugovorom o nastavku suradnje na školovanjima iz područja automatizacije i pogonske tehnike kojeg su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić te predsjednica Uprave Siemens Hrvatska, gospođa Medeja Lončar.

Autor: Damir Sumina
U NSK svečano potpisan Sporazum o...

Dana 28. svibnja 2018. godine svečano je potpisan Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju Hrvatskog nacionalnog skupnog kataloga. Sporazum su potpisali prof. dr. sc. Mislav Grgić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. dr. sc. Miloš Judaš, izaslanik rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. sc. Dubravko Majetić, prodekan za znanstvenoistraživački rad i suradnju s gospodarstvom Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Hrvatski nacionalni skupni katalog prvi je i jedinstveni distribuirani skupni katalog u Hrvatskoj koji omogućuje uslugu pronalaženja informacija o tiskanim i elektroničkim izvorima dostupnim u više od 45 knjižničnih kataloga visokoškolskih i specijalnih knjižnica.

Više informacija o događaju možete pročitati ovdje.

Autor: Branka Marijanović

U subotu, 26. svibnja 2018. godine, na Jarunu je održana 23. Sveučilišna utrka osmeraca na kojoj su studentice i studenti FER-a zasjali u punom sjaju. Povijest su počele ispisivati FER-ovke u svojoj prvoj sveučilišnoj utrci nakon više od 15 godina nenastupanja na sveučilišnom prvenstvu u ženskoj posadi.

U utrci ženskog osmerca FER-ova posada osvojila je broncu zlatnog sjaja, a veslale su: Petra Omrčen, Dora Šegović, Lea Rački, Marina Šabić, Ivona Jambrečić, Lucija Belić, Carmen Galić, Ela Grga i Iva Talijić (kormilo).

U iznimno napetom finalu veslači FER-a pobijedili su ispred posada FSB-a i EFZG-a i time postali sveučilišni prvaci.
Veslali su: Luka Pap, Marko Križmančić, Ivica Ban, Ivan Puljic, Luka Mandić, Teo Toplak, Maroje Andrić, Vito Fantina i Luka Mikić (kormilo).

Obje su ekipe predvođene trenerom Karlom Sambolcem.

Čestitke našim sportašima i zahvaljujemo svima koji su nas došli podržati!

Autor: Dora Šegović
Preko 3500 studenata posjetilo Job...

U srijedu, 23. svibnja i četvrtak, 24. svibnja. 2018. godine, više od 3500 studenata posjetilo je Job Fair 2018. Ukupno su se 103 domaća i strana poduzeća iz 14 različitih industrija predstavila brojnim studentima na najvećem sajmu poslova u regiji. Studenti su se s radom poduzeća imali priliku upoznati na kreativno uređenim štandovima te predavanjima, a od ove godine posjetitelji su u sklopu sajma mogli sudjelovati i u praktičnim radionicama. Poduzeća su se studentima predstavila predavanjima u Sivoj vijećnici, koja su bila dostupna i online putem Job Fairovog službenog kanala na YouTubeu. Sajam je posjetio rekordan broj posjetitelja, njih više od 3500.

Više o Job Fairu pročitajte u proširenoj obavijesti.

Autor: Alan Vukić
FER sudjeluje u razvoju nove...

FER nastavlja suradnju s poduzećem Končar – INEM d.d na razvoju nove generacije uređaja numeričke zaštite. FER-ov dio projekta ukupne vrijednosti 8,1 milijuna kuna vodit će prof. dr. sc. Igor Kuzle. U istraživačko-razvojnom projektu KONPRO 2 razvijat će se novi uređaj relejne zaštite sinkronog generatora sa zaštitnim algoritmima koji uključuju štićenje generatora od poznatih smetnji i kvarova. Poseban naglasak bit će na distribuiranim generatorskim jedinicama i mogućnostima zaštite od otočnog rada. Rezultat projekta bit će novi uređaj relejne zaštite naziva Konpro 2. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, poziva "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja".

Autor: Alan Vukić
Predstavljen projekt Cyber Conflict...

U FER-ovoj Sivoj vijećnici, 15. svibnja 2018. godine, predstavljen je istraživačko-razvojni projekt Cyber Conflict Simulator poduzeća Utilis d.o.o na kojemu je Laboratorij za informacijsku sigurnost i privatnost istraživački partner. Cilj projekta je izraditi simulator koji će se koristiti za uvježbavanje vojske i poduzeća u slučaju kibernetičkih napada.

Voditelj projekta doc. dr. sc. Stjepan Groš komentirao je predavanje sljedećim riječima: "Glavni naglasak cijelog predavanja bio je na ponašanju napadača na taktičkoj, operativnoj i strateškoj razini koje u ovom trenutku proučavamo za potrebe projekta, a o kojima se inače slabije piše u literaturi i vijestima za razliku od sveprisutne tehničke razine. Zaključak predavanja je da se napadači nalaze u vrlo složenoj situaciji koja od njih iziskuje složeno ponašanje."

Autor: Alan Vukić
Završilo prvo natjecanje STEM Games

Poreč je od 8. do 13. svibnja 2018. godine bio dom STEM Gamesa - međunarodnoga natjecanja koje je okupilo gotovo 1500 najboljih europskih studenata iz STEM-a koji zajednički organizira 11 hrvatskih visokih učilišta na čelu s FER-om. Tijekom pet dana, studenti su se natjecali u primjeni stečenoga znanja i različitim sportskim disciplinama kako bi što bolje predstavili svoje fakultete. Sudjelujući u natjecanju i ostalim edukativnim i zabavnim aktivnostima, studenti su mogli upoznati kolege sa srodnih fakulteta te imali priliku razmijeniti znanje i iskustvo. STEM Games su posljednjeg dana natjecanja posjetili brojni posebni gosti, među kojima ministrica znanosti i obrazovanja dr. sc. Blaženka Divjak te predstavnici FER-ove uprave. Uz veliko zadovoljstvo organizacijom natjecanja, gosti su mu dali podršku i izrazili želju da sljedeće godine ugostimo što veći broj inozemnih studenata.

Više informacija o STEM Gamesima možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Održan prvi godišnji koncert...

Prvi godišnji koncert Akademskog muškog zbora FER-a održan je 17. svibnja 2018. godine u predvorju Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Pod dirigentskom palicom maestra Josipa degl’Ivellia zbor je izveo svoja najznačajnija djela iz posljednje dvije sezone: gregorijanske korale, suvremenu crkvenu glazbu, skladbe Verdija, Gotovca, Lisinskog… Zbor je po prvi put izveo "Bodulsku baladu" i "Ti, samo ti", a od autorskih skladbi, prilagođenu verziju "Juliške" koju je aranžirao maestro Josip degl’ Ivellio. Na svečanom koncertu gostovali su Ženski vokalni sastav "Petrus" iz Petrinje te solistica Lidija Horvat Dunjko.

Zbor rado prihvaća nove članove te ima ambiciozne planove. U sljedećoj pjevačkoj sezoni očekuje ih dvije vrlo jake međunarodne turneje po Europi, državno natjecanje najboljih hrvatskih zborova te još nekoliko međunarodnih natjecanja.

Autor: Alan Vukić

U Ivanić-Gradu je 17. i 18. svibnja 2018. godine održana 5. međužupanijska izložba inovacija. FER je uspješno predstavljen radom MioFit pametni sat (autori: Filip Šklebar i Jurica Rešetar). Rad je nagrađen "Zlatnom plaketom".

Na svečanom otvorenju izložbe skupu se u ime FER-a, kao partnera izložbe, obratio prof. dr. sc. Mario Cifrek, dok je u popratnom programu doc. dr. sc. Ana Sović Kržić održala predavanje "Hoće li nam roboti oteti posao / Zašto upisati FER", a student druge godine FER-a Ivan Kožar održao efektni performans korištenjem "Muzikalne Tesline zavojnice", za koju je također nagrađen "Zlatnom plaketom".

U opširnijem sadržaju obavijesti možete vidjeti nekoliko fotografija s izložbe.

Autor: Mario Cifrek
Međunarodni znanstveni skup MED'18

U Zadru se od 19. do 22. lipnja 2018. godine održava međunarodni znanstveni skup MED'18 – The 26th Mediterranean Conference on Control and Automation. Skup uključuje tutorijale, radionice, prezentacije te predavanja koja obuhvaćaju širok raspon tema o upravljačkim sustavima, automatizaciji i robotici. FER je suorganizator skupa s Hrvatskim društvom za komunikacije, računarstvo, elektroniku, mjerenja i automatiku – KoREMA i Mediterranean Control Association. Voditelji konferencije su prof. dr. sc. Stjepan Bogdan sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo i prof. dr. ing. Sandra Hirche iz Tehničkog sveučilište u Münchenu (TU München).

Više informacija možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Novi projekt iz programa Obzor 2020...

FER je partner u novom projektu "Multidisciplinarna i višekontekstna demonstracija tehnika istraživanja i iskorištavanja naprednih geotermalnih sustava i potencijala" - MEET u okviru programa Obzor 2020. Projektom ukupne vrijednosti 11,7 milijuna eura koordinirat će poduzeće ES-Geothermie iz Francuske, a FER-ov dio projekta vodit će doc. dr. sc. Ivan Rajšl. Glavni cilj projekta MEET je kapitaliziranje iskorištavanja što je moguće većeg raspona temperatura fluida u EGS-ovima (enhanced geothermal systems) i napuštenim naftnim bušotinama. Također, cilj je demonstrirati niže troškove proizvodnje električne energije i toplinske energije iz malih EGS-ova u različitim geološkim strukturama kako bi se potaknula veća primjena energije geotermalnih izvora u toplinskim i električnim sustavima. Projekt okuplja 16 europskih partnera: industriju, mala i srednja poduzeća, istraživačke institucije i sveučilišta te nekoliko geotermalnih prezentacijskih bušotina lociranih u različitih geološkim strukturama.

Autor: Alan Vukić
Ljetna škola kriptografije u Šibeniku

U Šibeniku se od 11. do 15. lipnja 2018. godine petu godinu zaredom održava Ljetna škola kriptografije. Naglasak ovogodišnje radionice je na novostima u razvoju kriptosustava, sigurnosti bežičnih mreža te sigurnosti ulančanih blokova. FER je suorganizator ovog naprednog tečaja sa sveučilištima Radboud iz Nijmegena (RUN), UCL iz Londona i ETH Zurich. Na radionici će istaknuti svjetski stručnjaci u području kriptografije prenijeti svoja iskustva i znanja u rješavanju praktičnih problema prilikom sklopovskih ostvarenja kriptografskih algoritama i protokola. Program uključuje i sklopovsku sigurnost i kriptoanalizu.

Više informacija možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Nastavak istraživanja interakcije...

FER je koordinator novog projekta ADRIATIC, dobivenog u okviru natječaja Office of Naval Research. U projektu će se istraživati nove metode komunikacije ronilaca i robota. Koordinator projekta je izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković, a partner na projektu vrijednom nešto više od pet milijuna kuna je University of Auckland iz Novog Zelanda.

Glavni istraživač na projektu ADRIATIC, dr. sc. Đula Nađ objašnjava čime se projekt bavi: "U projektu će se nastaviti istraživanje podvodne interakcije robota i ronioca. Projekt će razviti poboljšanog robota za testiranje na temelju lekcija naučenih iz projekta CADDY. Na vozilu će se testirati poboljšanja u algoritmima za praćenje i vođenje, nova, inteligentnija obrada sonarskog signala za otkrivanje i prepoznavanje ronioca pod vodom korištenjem strojnog učenja. Potpuno su novi dio inteligentne rukavice koje detektiraju pomake ruke i prepoznaju geste ronioca uz pomoć senzora ugrađenih u rukavicu. Ta rukavica će se koristiti za upravljanje i komandiranje vozila slično kako se koristilo vizualno prepoznavanje gesti u projektu CADDY".

Koordinator projekta izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković opisuje kako je došlo do suradnje s Novozelanđanima: "Office of Naval Research prepoznao je smjer istraživanja u kojem želimo ići te su nas spojili s partnerima u Novom Zelandu čiji je osnovni smjer istraživanja wearable sensors. Odmah smo shvatili da je ovo vrhunska prilika za napraviti nešto inovativno u podvodnom okruženju".

Autor: Alan Vukić

FER-ov Razvojni centar za arhitekture i aplikacije računala visokih performansi partner je u strateškom EU projektu EPI – European Processor Initiative čiji je cilj – razvoj novog europskog procesora za buduće eksaskalarne računalne sustave visokih performansi. Projekt okuplja konzorcij od 23 ključna partnera iz industrije i vodećih istraživačkih institucija iz EU-a. 

U okviru projekta, FER će zaposliti nekoliko motiviranih mag. ing. računarstva za rad na projektu. Pozivamo zainteresirane da pošalju svoj CV na hpc@fer.hr.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Josip Knezović