Obavijesti

U finalu prvog izdanja ICENT-ovog studentskog programa "Imagine, Create, Innovate: Smart City", u petak, 7. 12. 2018. godine, odabrani su najuspješniji radovi među osam studentskih timova i 35 studenata sa 7 hrvatskih sveučilišta i veleučilišta koji su uobličili svoje ideje u prototipove i doveli do razine tehničke inovacije.

Nakon interaktivnih prezentacija i demonstracija, ocjenjivački odbor donio je odluku o najuspješnijim radovima. To su:

  • Urbani vrt
  • Pametno upravljanje semaforima
  • Smart Waste

koji su osvojili nagradno putovanje na sajam smart city tehnologija u Dubai, patentnu zaštitu rješenja i projektnu prijavu na H2020 poziv.

Svi timovi nastavljaju rad na svojim rješenjima u poslovnom okruženju, a neki su već otvorili nova poduzeća. Javna prezentacija njihovih rješenja održat će se krajem siječnja 2019. godine. Više informacija pronađite na službenoj stranici programa ili društvenim mrežama.

Nekoliko odabranih fotografija Fotosekcije KSET-a s proglašenja možete pogledati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: webmaster
Prvi DroneDays na FER-u!

Uzbudljive vijesti stižu iz LARICS-a: Sljedeće godine održat će se prvo izdanje DroneDaysa, dvodnevnog skupa o bespilotnim letjelicama! DroneDays će 26. i 27. ožujka 2019. godine na FER-u okupiti stručnjake iz industrije i akademije, kao i krajnje korisnike i zakonodavna tijela iz područja upravljanja bespilotnim letjelicama. Posjetitelji će moći poslušati predavanja stručnjaka, kao i posjetiti prezentacije i štandove poduzeća te demonstracije u letačkoj zoni, što će im pružiti uvid u najnoviju tehnologiju, trenutno tržište te zakone i pravilnike vezane uz ovo područje.

DroneDays organizira Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS s FER-a, a skup sufinancira i H2020 projekt AeRoTwin. Registracije za DroneDays otvorit će se 10. siječnja 2019. godine te je broj istih ograničen. Izložbeni prostor, odnosno štandovi poduzeća bit će otvoreni za javnost za vrijeme trajanja skupa. Za daljnje informacije posjetite web stranicu DroneDaysa - dronedays.fer.hr

Autor: Alan Vukić
Predstavljena studija...

U četvrtak, 13. prosinca 2018. godine, u Sivoj vijećnici FER-a održana je radionica na kojoj je predstavljena studija predizvodljivosti znanstvenog parka u Hrvatskoj, koja je izrađena u suradnji grupacije Saab AB i Lindholmen Science Parka iz Švedske te poduzeća Ericsson Nikola Tesla i FER-a. Studija je predstavljena predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Grada Zagreba, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, industrije, akademske zajednice te potpornih institucija iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita. Studijom se predlaže uspostava znanstvenog parka u Hrvatskoj po takozvanom modelu trostruke zavojnice ("triple-helix" model), koristeći Lindholmen Science Park kao uzor. Model trostruke zavojnice jest model suradnje zasnovan na sinergiji zajedničkog rada javne uprave, gospodarstva i sveučilišta. Rezultati preliminarnog istraživanja ukazuju na to da bi znanstveni park u Hrvatskoj temeljen na modelu trostruke zavojnice mogao voditi do brojnih pozitivnih učinaka na hrvatsko društvo, potičući razvoj uspješnog inovacijskog ekosustava.

Studiju su predstavili autori:

  • gospodin Bo Norrhem, Lindholmen Science Park, voditelj grupe
  • gospođa Maria Fuxborg, Lindholmen Science Park
  • gospodin Johan Belfrage, Saab AB
  • dr. sc. Darko Huljenić, Ericsson Nikola Tesla
  • prof. dr. sc. Ivan Petrović, FER

U opširnijem sadržaju obavijesti možete pogledati fotografije s radionice.

Autor: Alan Vukić

Zavod za telekomunikacije i Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Evolution of Core Traffic for Growing CDNs"

koje će održati prof. Nina Skorin-Kapov s University Center of Defence, San Javier Air Force Base, Španjolska, u srijedu, 19. 12. 2018. godine, u 15.00 sati, u Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb.

Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više informacija o predavačici pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Mario Kušek

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"SCRUM u inženjerskom obrazovanju"

koje će održati prof. dr. sc. Branimir Pejčinović iz Portland State University u utorak, 18. prosinca 2018. godine, u 18 sati, u D-160 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje će biti na engleskom jeziku i možete ga pratiti i na Internetu na našem Youtube kanalu, a prikazat će mnoge zanimljivosti iz područja obrazovanja.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vesna Kezdorf
Održana je radionica FERSat -...

U utorak, 11. 12. 2018. godine, u prepunoj Sivoj vijećnici,  održana je radionica FERSat - Studentski satelit. Dubravko Babić, voditelj projekta izrade nanosatelita FERSat, predstavio je projekt Platforma za satelitsko mjerenje elektromagnetskog zračenja (HRZZ IP-01-2018/2504) u sklopu kojega će se razviti i lansirati nanosatelit FERSat. Gosti Adriano Camps i Dmytro Ogorodnyk prezentirali su svoja iskustva u razvoju i lansiranju nanosatelita.

U petak, 14. 12. 2018. godine, u 15.00 sati na Zavodu za radiokomunikacije (C zgrada, 12. kat) održana je prezentacija za studente zainteresirane za rad na razvoju FERSat-a.

Snimku radionice možete pogledati na youtube kanalu Zavoda za radiokomunikacije, a fotografije na facebook stranici radionice.

Autor: Dario Bojanjac
Student FER-a osvojio srebro na...

Na turniru Svjetske karate lige Serije A u Šangaju, student druge godine diplomskog studija FER-a, Enes Garibović, osvojio je srebrno odličje u kategoriji do 75 kg. Garibovićev uspjeh ima i dodatni značaj, budući da je riječ i o kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Tokiju.

U finalnom nastupu Garibović je izgubio od Ukrajinca Stanislava Horune s 4-0, ali je prije toga ostvario šest vrijednih pobjeda. U 1. kolu svladao je Tajvanca Hung-Yuan Tsenga 9-2. U nastavku izborio je pobjede protiv Kineza Kangje Wanga s 5-0, Alžirca Mouada Alchachea 3-0, Španjolca Saenza-Torre Rodriga Ibaneza 7-0, Iranca Arasha Alinezhadkafshgarija 4-3 te u polufinalu nad Japancem Yuseijem Sakiyamom 3-2. 

Na posljednjem ovogodišnjem turniru Svjetske lige u Šangaju sudjelovalo je 1176 seniora iz 80 zemalja.

Autor: Ana Fadljević
Poziv na humanitarnu akciju...

Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i brend robotics@fer.hr vas pozivaju na humanitarnu akciju "Roboti na FER-u" koja će se održati u srijedu, 19. prosinca 2018. godine od 10 do 16 sati na FER-u. Posjetitelji će moći uživati u kuhanom vinu i čokoladnim kolačima koje će posluživati – roboti! Cilj akcije je prikupljanje donacija za Udrugu za autizam Zagreb. Autizam je sveobuhvatni razvojni poremećaj kojeg karakteriziraju teškoće na području socijalne komunikacije, govora, emotivnog razvoja i imaginacije. FER-ovi vas robotičari pozivaju da svojim skromnim doprinosom zajedno pomognemo Udruzi za autizam Zagreb u provedbi njihove dugoročne misije: "Sretan život osoba s autizmom". Akciji su se do sada odazvali roboti Pepper, Franka i Baxter, a samo bi božićno čudo spriječilo NAO robote da se i oni pridruže akciji. Vrijedni FER-ovski roboti neće besposličariti: Pepper će primati narudžbe, Franka pripremati jela, a Baxteru je pripala čast posluživanja gostiju.

Dođite otvorenog srca i uma, učinite drugima dobro i saznajte iz prve ruke kako roboti funkcioniraju – uživajući pri tome u finom kuhanom vinu i slasticama.

Autor: Alan Vukić

Sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te sukladno Odluci Rektorskog zbora o obliku i načinu provedbe nastupnog predavanja za izbor u znanstveno-nastavna, umjetničko-nastavna i nastavna zvanja, u postupku izbora u znanstveno-nastavno zvanje docenta, pristupnik dr. sc. Mirko Sužnjević će u četvrtak, 20. prosinca 2018. godine, u 11.00 sati, u dvorani B3 održati nastupno predavanje u okviru kolegija "Virtualna okruženja". Tema predavanja je:

"Umrežena virtualna okruženja - višekorisničke igre".

Pozivaju se svi zainteresirani da budu nazočni predavanju.

Autor: Jasna Slavinić

Fakultet elektrotehnike i računarstva i Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje:

"On the Borders of Edge Computing and IoT"

koje će održati prof. Marjan Gusev, Faculty of Computer Sciences and Engineering, St. Cyril and Methodius University of Skopje (UKIM), Skopje, Republic of Macedonia, u srijedu, 19. 12. 2018. godine, u 12.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.

Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više informacija o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Mario Kušek
Tim s FER-a pobjednik u IEEE Region 8...

Tim s FER-a pobjednik je natjecanja IEEE Region 8 Educational Activities Acceleration Program 2018 u kategoriji predsveučilišnog obrazovanja (Pre-University Education).

Autori pobjedničkog projektnog prijedloga pod nazivom "Computer games inspired learning activities for development of computational thinkingPlay2Learn" su doc. dr. sc. Tomislav Jagušt (voditelj tima), doc. dr. sc. Ana Sović Kržić te studenti Mirna Baksa i Robert Čiček.

Projekt Play2Learn temelji se na ideji učenja kroz igru, tj. objedinjavanja računalnih igara s obrazovnim temama iz raznih STEM područja (uglavnom računarstva) kroz niz radionica i interaktivnih predavanja, u svrhu podučavanja učenika srednjih i osnovnih škola računalnom razmišljanju.

Srdačne čestitke nagrađenima!

Autor: Maja Matijašević

Fakultet elektrotehnike i računarstva je u partnerstvu s tvrtkom Inetec d.o.o. 1. listopada 2018. godine započeo s provedbom projekta "SMART UTX: Pametni modularni sustav za ultrazvučnu dijagnostiku u ekstremnim uvjetima". Projekt se provodi u okviru trajno otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja".

Cilj projekta je razviti modularni ultrazvučni dijagnostički sustav SMART UTX za nedestruktivno testiranje materijala i za primjene u ekstremnim radnim uvjetima.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Sven Lončarić

U četvrtak, 29. studenog 2018. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetila je grupa djece iz dječjeg vrtića Dječja igra, u pratnji odgojiteljica Martine Valenta i Nikoline Dronjić, psihologinje Sare Milavec te pedagoginje Sanje Kolarić Piplica

U druženju koje je trajalo malo više od dva sata, djeca su se upoznala s FER-om i aktivnostima koje se na fakultetu provode, i to kroz četiri mini prezentacije/radionice. Prva prezentacija uključivala je različite obrazovne robote koji se koriste na FER-u u sklopu programa ŠUZA i projekta Transformacija robota u edukacijsko sredstvo – TRES. Nakon toga, djeca su isprobala neke od mobilnih obrazovnih igara razvijenih kroz FER-ov projekt SCOLLAM, riješili zadatke koji razvijaju algoritamsko i računalno razmišljanje i omogućavaju učenje osnova programiranja bez upotrebe računala, a sve je završilo izradom svjetlećih Božićnih čestitki.

Posjet je organiziran kroz FER-ov program popularizacije znanosti ŠUZA, a u organizaciji i provođenju aktivnosti sudjelovali su Bruna Anđelić, Liljana Pushkar, Nikola Mišković i Tomislav Jagušt.

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt

U nedjelju, 2. prosinca 2018. godine, u okviru 22. međunarodnog festivala CRO Patria 2018. održanog u Splitu, Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva glasovima publike osvojio je ZLATNU plaketu "Katedrala" na međunarodnom natjecanju "Canticum novum". Na natjecanju su sudjelovali zborovi muzičkih akademija iz Splita i Pule te zborovi iz Slovenije, Srbije i Južnoafričke Republike.

Zbor je u Hrvatskom narodnom kazalištu revijalno izveo dvije skladbe: "Sutra će te ponit" (Krešimir Magdić / Jakša Fiamengo) te "Jadranu" (Jakov Gotovac / Rikard Katalinić Jeretov), a premijerno je izvedena skladba "Oče naš" (Vicko Dragojević).

Osvajanjem zlatne plakete, Zbor je ponovnom izvedbom skladbe "Sutra će te ponit" zatvorio festival ispred nagrađenog autora glazbe gosp. Magdića, koji je bio u publici. 

Dan ranije, Zbor je izvodeći "Missus venit" i "Milost" otvorio "Došašće u Splitu".

Autor: Karlo Knežević

Pozivamo proaktivne i ambiciozne studente da budu kreativni i uz pomoć mentora sudjeluju u razvoju inovativnih rješenja.

InnoEnergy Hackathon će se održati 18. prosinca 2018. od 10 do 18 sati u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra (Avenija Dubrovnik 15, Zagrebački velesajam, paviljon 12, 1. kat).

InnoEnergy Business Innovation Hackathon je izvrsna prilika za stjecanje novih znanja i vještina. Sudionici hackathona su studenti i mladi pojedinci i (multidisciplinarni) razvojni timovi.

Cilj hackathona je studentima i mladim razvojnim timovima osigurati stručnu pomoć u razradi poslovne ideje, pružiti smjernice za daljnji razvoj projekta te ojačati vještine potrebne za predstavljanje investitorima.

Prijave su otvorene do 17. prosinca 2018. i obavezne su, a prijaviti se možete ovdje.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Nikolina Relić
FER sudjelovao u NATO vježbi...

FER je aktivno sudjelovao u jedanaestoj NATO vježbi zaštite NATO i nacionalnih računalnih sustava pod nazivom "Cyber Coalition 2018". Vježba, između ostalog, obuhvaća obranu od malvera i hibridne izazove. Testirane su operativne i pravne procedure te suradnja s privatnim sektorom i akademskom zajednicom. Trodnevnom vježbom, u kojoj je sudjelovalo 28 NATO članica, NATO partnerske zemlje te Europska Unija rukovodilo se iz Estonije dok je većina sudionika bila na svojim uobičajenim radnim mjestima.

Više informacija o vježbi dostupno je na:

Autor: Stjepan Groš
Objavljen novi broj FER-ovog glasnika

Objavili smo novi broj FER-ovog glasnika. U broju za mjesec za mjesec studeni pročitajte o novim projektima, nagradama i priznanjima za naše studente i djelatnike, događajima iz popularizacije znanosti te o ostalim aktivnostima na Fakultetu.

Na Glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF ovdje.

Autor: Marko Tucaković
Održana svečanost proslave Dana FER-a

U petak, 23. studenoga 2018. godine, proslavljen je Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na prigodnoj svečanosti , uz uvodno obraćanje dekana izv. prof. dr. sc. Gordana Gledeca, goste su pozdravili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tomo Antičić u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske.  Najuspješnijim studentima i djelatnicima dodijeljena su priznanja i nagrade Fakulteta, a okupljene je svojim hitovima zabavljala mlada glazbena zvijezda Mia Dimšić. Po završetku svečanosti gosti su imali priliku pogledati izložbu postera FER-ovih projekata te se družiti na svečanom domjenku.

Fotografije s proslave dostupne su u galeriji.

Popis nagrađenih pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
Sudjelovanje FER-a na Smotri Sveučilišta

Na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta u Zagrebu, koja se održala 22. do 24. studenoga u prostorijama Studentskog centra, FER se predstavio maturanticama i maturantima zanimljivim radovima i kratkim predavanjem, a naša je prezentacija osvojila nagradu za inovativnost u predstavljanju.

Budućim studenticama i studentima FER-a opisali smo kako izgleda studentski život, koje im se prilike za razvoj karijere pružaju još tijekom studija te mogućnosti koje im se nude po završetku Fakulteta. Na FER‑ovom štandu izložen je niz zanimljivih studentskih radova kojima su studenti i djelatnici prikazali što se sve na FER-u može naučiti i napraviti.

Popis izloženih radova možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
Potpisana 24 nova ugovora u okviru...

U okviru programa “Razvoj karijera mladih istraživača" potpisali smo 13 ugovora za nove doktorande koji će sudjelovati u znanstveno-istraživačkom radu usmjeravajući  svoju karijeru prema vrhunskoj znanosti.

Istaknuti znanstvenici s međunarodno priznatim dostignućima postali su voditelji 11 istraživačkih projekata koje provode u cilju stvaranja novih znanja, jačanja hrvatskoga gospodarstva i dobrobiti društva.

O novim projektima više u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
Novi Erasmus+ projekti

FER je partner na tri nova Erasmus+ projekta ukupne vrijednosti oko 750 000 eura, čime potvrđujemo da smo u samom vrhu i po broju ugovorenih Erasmus+ projekata među sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj ovih obrazovnih projekata je povezivanje institucija iz različitih sektora i disciplina kako bi se stvorilo poslovno partnerstvo orijentirano prema razvoju i promociji edukacije, razmjeni iskustava i inovativnih pristupa. Projekti su usmjereni prema proširenju i ojačavanju znanja iz akustike, zajedničkim HVET kvalifikacijama stručnjaka u automatizaciji u zgradarstvu te inteligentnim pomorskim sustavima.

Više informacija o projektima pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Marko Tucaković
Novi IRI projekt - Razvoj...

FER kao partner sudjeluje na novom projektu istraživanja, razvoja i inovacija "Razvoj multifunkcionalnog antiterorističkog sustava (MAS)" koji je ugovoren u okviru poziva "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije" (IRI). Voditelj je prof. dr. sc. Ivan Petrović, a koordinator tvrtka DOK-ING d.o.o. Ukupna vrijednost projekta je oko 25 milijuna kuna, a iznos predviđen za FER je oko 2,8 milijuna kuna.

Analiza stanja u protuterorističkim i antiterorističkim snagama (vojne postrojbe koje provode protuterorizam i policijske snage koje provode antiterorizam) nedvojbeno ukazuje na vrlo ozbiljni nedostatak adekvatnih daljinski upravljivih vozila i sustava koji mogu odgovoriti na izazove suvremenog terorizma. Cilj ovoga projekta je razviti multifunkcionalni antiteroristički sustav (MAS) koji se sastoji od daljinski upravljanog antiterorističkog navalnog vozila i transportno-logističkog i zapovjedno-operativnog modula na terenskom vozilu (zapovjedno vozilo) koji će pronaći svoje primjene na navedenim sektorima tržišta.

Autor: Marko Tucaković

Dopredsjednici Hrvatske sekcije IEEE, Ani Katalinić Mucalo dodijeljena je nagrada Clementina Saduwa Award. Ova prestižna nagrada IEEE Regije 8 godišnje se dodjeljuje izvanrednim inženjerkama za ostvarenu tehničku izvrsnost, uspjehe u karijeri te istaknuto promicanje ravnopravnosti spolova u struci.

Ana je djelatnica Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), a nagradu je dobila za istaknuto sudjelovanje na razvoju nacionalne strategije prijelaza digitalne zemaljske televizije na DVB-T2 sustav, kao i za višegodišnje djelovanje u rješavanju tehničkih i regulatornih pitanja iz područja elektroničkih komunikacija na nacionalnoj i međunarodnoj razini te kroz projekte iz pretpristupnih programa EU. Uz stručno djelovanje, Ana je pokrenula nekoliko programa i održala brojne aktivnosti i događaje prožete filantropskim i humanitarnim karakterom. Među njima ističu se nekoliko inačica događaja Žene u ICT-u (hrvatska inačica međunarodnog događaja Girls in ICT Day) te doprinos Hrvatskoj sekciji IEEE kroz istaknuto vođenje interesne skupine Young Professionals, tada naziva GOLD, istaknuto povezivanje različitih generacija u hrvatskim akademskim i gospodarskim zajednicama, te postizanje visoke međunarodne prepoznatosti Sekcije. Ana je rođena 1980. godine u Sarajevu, a školovala se na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva gdje je diplomirala 2005., a doktorirala 2013. godine.

Nagrada je pokrenuta u čast Clementine Saduwe, iznimno istaknute volonterke Nigerijske sekcije IEEE koja je stradala u terorističkom napadu u svojoj 29. godini. Ani je nagrada svečano uručena uz prigodno održani govor zahvale pred predstavnicima 57 sekcija i visokim dužnosnicima IEEE Regije 8 na 111. sastanku Regije održanom 19. listopada 2018. godine.

Ponosno čestitamo Ani na ovom prestižnom priznanju!

Fotografije svečane dodjele možete pogledati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vinko Lešić