Na FER-u postoji više zaposlenika s imenom

  prof. dr. sc. Sven Lončarić

  Redoviti profesor, Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija

  Funkcija: redoviti profesor u trajnom zvanju, Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija

  Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.
  Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.

  Dr. Lončarić autor je ili koautor (sa svojim dodiplomskim i poslijediplomskim studentima) više od 160 radova objavljenih u znanstvenim časopisima i skupovima s međunarodnom recenzijom. Za popis publikacija molim posjetite Web stranice Grupe za digitalnu obradu slike.

  Životopis

  Dr.sc. Sven Lončarić diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) u Zagrebu 1985. godine, magistrirao je elektrotehniku na ETF-u u Zagrebu, 1989.  Bio je dobitnik Fulbright-ove stipendije i doktoriirao je na 1994. godine University of Cincinnati, SAD u području obrade i analize slike. Od 1996. godine docent je na FER-u. Od 2001-2003. godine bio je profesor na sveučilištu New Jersey Institute of Technology, Newark, SAD. Od 2001. godine je izvanredni profesor na FER-u, od 2006. godine redoviti profesor, a od 2011. godine redoviti profesor u trajnom zvanju u području elektrotehnike i u području računarstva. Područje njegovog istraživačkog interesa su digitalna obrada slika i računalni vid. Bio je voditelj više istraživačkih i razvojnih projekata u području obrade i analize slika uključujući primjene u medicini, automobilskoj industriji i vizualnoj inspekciji kvalitete u proizvodnji. Sa svojim doktorandima i suradnicima objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih radova u međunarodnim časopisima i na skupovima. Jedan je od najviše citiranih znanstvenika u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj. Bio je predstojnik Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija FER-a. Osnivač je i voditelj Centra izvrsnosti za računalni vid na Sveučilištu u Zagrebu. Voditelj je istraživačkog laboratorija za obradu slike na FER-u. Predsjednik je Odbora za razvoj biomedicinskog inženjerstva na Sveučilištu u Zagrebu. Suvoditelj je nacionalnog Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave. Stariji je član IEEE i redoviti član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Prof. Lončarić je dobitnik više nagrada za znanstveni i stručni rad uključujući Nagradu za znanost FER-a, Zlatnu plaketu "Josip Lončar" FER-a, Nagradu "Fran Bošnjaković" Sveučilišta u Zagrebu i Nagradu "Rikard Podhorsky" Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

  Kompetencije

  • Computational and artificial intelligence
   Artificial intelligence Cognitive systems  Cognitive systems Neural networks
  • Computers and information processing
   Scientific computing Data processing Image processing Pattern recognition 
  • Engineering in medicine and biology
   Biomedical computing Biomedical engineering Biomedical image processing Biomedical imaging
  • Imaging
   Biomedical imaging Cameras Photography Digital photography Image forensics
  • Intelligent transportation systems
   Intelligent vehicles
  • Signal processing
   Multidimensional signal processing
  • Systems, man, and cybernetics
   Identification of persons Biometrics (access control)
  • Geoscience and remote sensing
   Geophysical image processing
  • Industry applications
   Automatic optical inspection
  • Robotics and automation
   Computer vision

  Profesionalni interesi i članstva

  Dr. Lončarić se bavi teorijom i primjenama digitalne obrade i analize slika i videa, te računalnim vidom. Područja primjena ovih tehnika uključuju analizu slika i videa u biomedicini, te analizu slika za osobne dokumente za biometrijske sustave, te analizu scena iz više pogleda. Autor je više od 180 publikacija. Dr. Lončarić je bio glavni urednik međunarodnog znanstvenog časopisa „Journal of Computing and Information Technology“. Od 2005-2008. godine obnašao je funkciju predsjednika Hrvatske sekcije IEEE. Utemeljio je niz međunarodnih znanstvenih skupova pod nazivom „Image and Signal Processing and Analysis“. Bio je član programskih odbora za više od 30 međunarodnih znanstvenih skupova. Od 2008-2010. bio je predstojnik Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija. Član je IEEE i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

  Osobni podaci

  Godina diplomiranja:
  1985.
  Godina magistriranja:
  1989.
  Godina doktoriranja:
  1994.
  Na zavodu od:
  1986.

  Izabrani projekti

  Za popis znanstveno istraživačkih i razvojnih projekata i opis svih aktivnosti molim posjetite Web stranice Grupe za digitalnu obradu slike. Informacije o mentorstvu su dostupne ovdje.

  Povijest zaposlenja

  Dr. Lončarić bio je zaposlen u sljedećim institucijama:

  • Redoviti profesor elektrotehnike i računarstva u trajnom zvanju, FER, 2011.
  • Redoviti profesor elektrotehnike i računarstva, FER, 2006.
  • Izvanredni profesor elektrotehnike, FER, 2001-2006.
  • Assistant Professor of Electrical and Computer Engineering, New Jersey Institute of Technology, 2001-2003.
  • Docent elektrotehnike, FER Zagreb, 1996-2001.
  • Viši asistent, FER Zagreb, 1994-1996.
  • Graduate Research Assistant (Fulbright scholar), University of Cincinnati, USA, 1990-1994.
  • Znanstveni asistent, FER Zagreb, 1986-1989. godine

  Hobiji i osobni interesi

  Trčanje maratona, planinarenje, skijanje, jedrenje.