Obavijesti

Prof. dr. sc. Damir Kalpić izabran u...

Na 8. redovitoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu u 350. akademskoj godini, održanoj 19. ožujka 2019. godine, prof. dr. sc. Damir Kalpić izabran je u počasno zvanje professor emeritus.

Prof. dr. sc. Damir Kalpić zaposlen je na Elektrotehničkom fakultetu, današnjem Fakultetu elektrotehnike i računarstva, od 1971. godine. Kao jedan od pionira računarstva u Hrvatskoj, još na računalu IBM 1130, započeo je s primjenom svojih širokih znanja u industriji, primarno primjenjujući metode operacijskih istraživanja. Iza njega je cijeli niz uspješnih projekata iz raznih područja ljudske djelatnosti. Od male grupe računaraca na Zavodu za primijenjenu matematiku okupljene oko profesora Alfreda Žepića stvorio je današnji Zavod za primijenjeno računarstvo kojemu je bio prvim predstojnikom. Uveo je u nastavu niz novih predmeta. Osim na matičnom Fakultetu, predavao je na većem broju fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, drugih sveučilišta u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Ima dojmljivu znanstvenu bibliografiju, pri čemu je većinom objavljivao rezultate istraživanja koji su uspješno primijenjeni u praksi. Vodio je 16 uspješno obranjenih doktorata, 26 magisterija znanosti i nekoliko stotina diplomskih radova. Također je obnašao dužnost pomoćnika dekana i značajno pridonio funkcioniranju Fakulteta u ratnim uvjetima. Obavljao je i velik broj drugih dužnosti na Fakultetu i izvan njega, između ostaloga i dužnost prodekana za znanost FER-a. Profesor Kalpić jedna je od rijetkih osoba podjednako izvrsnih u znanosti, struci i nastavi te dojmljivog znanja stranih jezika. Čestitamo profesoru Kalpiću i veselimo se što će i dalje raditi s nama u znanosti i struci te pritom, kao i uvijek, širiti atmosferu opuštenosti, optimizma i zajedništva!

Autor: Marko Tucaković

Dana 8. prosinca 2016. godine svečano je potpisan Sporazum o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije. Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević.

Sporazum predviđa suradnju u raznim područjima od zajedničkog interesa, a posebno:

  • zajedničke znanstvenoistraživačke projekte u domeni informacijske i komunikacijske tehnologije;
  • zajedničke obrazovne aktivnosti na svim razinama studija, uključujući i pozvana predavanja te studentsku praksu i ljetne radionice;
  • suradnju za definiranje smjernica istraživanja i razvoja te potencijalne transfere znanja.
 

Ovim sporazumom potvrđuje se nastavak dugogodišnje uspješne suradnje Ericssona Nikole Tesle kao najvećeg hrvatskog izvoznika znanja te FER-a kao vrhunske znanstveno-obrazovne institucije u području informacijske i komunikacijske tehnologije koja se često ističe ne samo kao pozitivan primjer, nego i uzor u ostvarivanju povezivanja gospodarstva i akademske zajednice.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Maja Matijašević
Donesena odluka o proglašenju...

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, na prijedlog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, proglasio je u petak, 6. studenoga 2015. godine, Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, kao prvi znanstveni centar izvrsnosti u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj. Centar se sastoji od dviju istraživačkih jedinica:

  1. Istraživačka jedinica: Istraživanje u znanosti o podatcima
    voditelj prof. dr. sc. Sven Lončarić.
  2. Istraživačka jedinica: Istraživanje naprednih kooperativnih sustava (ACROSS)
    voditelj prof. dr. sc. Ivan Petrović

Svrha je rada znanstvenih centara izvrsnosti unaprijediti hrvatsku znanost i ojačati njeno uključivanje u Europski istraživački prostor, odnosno potaknuti sudjelovanje u istraživačkim programima EU i drugim međunarodnim programima.

Voditelji istraživačkih jedinica svake će se godine izmjenjivati na mjestu voditelja Centra. Voditelj Centra u prvoj godini je prof. dr. sc. Sven Lončarić.

Više o istraživačkim jedinicama i suradnim institucijama u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Filipović