Naslovnica Pretraživanje AA
 
FLASH

Flash je vrlo popularan format prikaza podataka (pretežno grafike, animacija i simulacija), namijenjen prvenstveno za prikazivanje na Web stranicama. To je proizvod tvrtke Macromedia (koju je kupio Adobe krajem 2005. godine), s dostupnom specifikacijom formata (koja se ne smije koristiti za izradu preglednika Flasha). Kako je Flash zatvoren i komercijalan, promjene u specifikaciji pridržane su isključivo Macromediji. Preglednik je (kao dodatak za preglednike Weba) instaliran na oko 90% računala koja pristupaju Internetu (dolazi zajedno s Internet Explorerom), te je tako Flash postao neslužbeni standard prikaza prezentacija.

Od samog pojavljivanja Flash je bio napadan od strane dijela autora i profesionalnih korisnika Web stranica, zbog svoje nepristupačnosti i neprilagodljivosti korisnicima te prekomjerne i nepotrebne uporabe. Iako Flash može izgledati „lijepo“, korištenje na Webu ili čak izrada cijele stranice u Flashu kosi se s osnovnim postavkama Web stranica. Poseban razlog nezadovoljstva bila je potpuna neprilagođenost korisnicima s posebnim potrebama (korištenje tipkovnice, čitanje teksta...), koja je dijelom ispravljena u novijim verzijama Flasha.

Zbog korištenja binarnog, nečitljivog formata za zapis Flash datoteka, onemogućeno je pretraživanje Flash prezentacija, što predstavlja ozbiljan nedostatak u kontekstu e-obrazovanja. Kako bi se riješio ovaj problem, Flashu se mogu dodati ključne riječi, podaci o prezentaciji, no takva rješenja su vremenski vrlo zahtjevna i ne pružaju potpunu funkcionalnost pretraživanja.

Unatoč tome, Flash se zbog svojih velikih mogućnosti detaljnog rukovanja objektima obilato koristi u e-obrazovanju, posebno za animiranje teže shvatljivih dijelova gradiva, a zbog mnogih interaktivnih elemenata, služi i za oblikovanje testova i simulacija, posebno iz svijeta računala. Nabrojane mogućnosti objedinjuje ActionScript, Flash skriptni jezik temeljen na ECMAScriptu, sintaksom vrlo sličan JavaScriptu, kojim je omogućena izrada programske logike iza same prezentacije (rukovanje podacima u XML-u, podrška interaktivnosti, komunikacija sa sustavom za upravljanje učenjem i sl.)

Najopsežnija aplikacija za izradu Flash datoteka je Flash Professional 8, komercijalna i vrlo skupa. Kako je Flash Professional aplikacija univerzalne namjene, u nastavku je opisano nekoliko (također komercijalnih) alata koji su posebno kreirani kao pomoć u izradi obrazovnih materijala. Besplatni alati su još vrlo nerazvijeni i ne mogu ni izdaleka konkurirati skupim Macromedijinim proizvodima, posebno na području korištenja ActionScript jezika.


TRAŽILICA