Naslovnica Pretraživanje AA
 
MACROMEDIA AUTHORWARE

Najopsežnija Macromedijina aplikacija za izradu obrazovnih sadržaja je Authorware, koji ne koristi Flash za prikaz prezentacije već vlastiti format (.aam). Pomalo spartanskog izgleda i kompliciran za uporabu, Authorware na prvi pogled može odbiti korisnike. No, ogroman skup mogućnosti (uključujući i dva skriptna jezika) je pogodan za zahtjevne autore, koji nisu zadovoljni jeftinijim, point-and-click rješenjima.

Authorware izgleda poput pravog razvojnog okruženja. Na početku izrade projekta, autor odabire vrstu materijala koju želi izraditi, pomoću ugrađenih objekata znanja (paketi za izradu pristupačnih sadržaja, aplikacija, kvizova).

Osim standardnih objekata poput slika, video i audio datoteka, u Authorware se može unijeti PowerPoint prezentacija (koja se pretvara u poseban Authorware XML format).

Mnoštvo mogućnosti nadopunjeno je dvama skriptnim jezicima, jezikom Authorware i JavaScriptom, koji se koriste za različite vrste računanja, kreiranja sadržaja i slično. Osim internog korištenja u programu, autor sam može programirati u njima i tako poboljšati svoj obrazovni sadržaj. Neobično je da Authorware nema podršku za ActionScript, skriptni jezik korišten u Flashu.

Autori sadržaja za e-obrazovanje bit će zadovoljni podrškom za kreiranje učećih objekata. Podržane su IMS, SCORM i AICC specifikacije, a Authorware dolazi i s opsežnim alatima za pakiranje sadržaja, uređivanje meta podataka, uz poseban bonus: emulator sustava za upravljanje učenjem (za provjeru suradnje učećih objekata s bazom sustava u vremenu izvođenja).

Authorware raspolaže raznim mogućnostima za prilagodbu sadržaja osobama s posebnim potrebama. Jedna od zanimljivijih je ugrađen objekt automatiziranog čitača teksta, koji se može podesiti na različite načine, poput čitanja navigacije, cijelog teksta ili teksta koji je trenutno aktivan. Nažalost, ne postoji podrška za čitanje teksta na hrvatskom jeziku. 

Kreirani sadržaji se mogu prilagoditi objavi lokalno (npr. za distribuciju na CD-u) te za pregled u Authorware pregledniku ili u Web stranici. Ne postoji mogućnost prebacivanja sadržaja u Flash, te je za prikazivanje u pregledniku Weba potreban poseban dodatak za Authorware, koji se može preuzeti na stranici Authorwarea.

 


TRAŽILICA