Naslovnica Pretraživanje AA
 
PREGLEDNICI

U svijetu informacijske tehnologije nije nepoznata sljedeća situacija: definiranje međunarodnog standarda na nekom području traje određeno vrijeme, kako bi se pokušalo usuglasiti što više želja i različitih mišljenja. Za to vrijeme, pojedini proizvođači programske podrške sami oblikuju vlastite „standarde“ s istim ciljem: unaprijed zauzeti dio tržišta. Kada se standard definira, potrebno je dugo vremena da postane i široko prihvaćen, zbog borbe s proizvođačima podrške. Tako je i sa SMIL-om.

SMIL specifikacija, trenutno u verziji 2.1, većinom je podržana od strane RealPlayera, tvrtke Real, vodećeg programa za prikazivanje protočnih audio i video datoteka. Instalacija RealPlayera dolazi s dodacima za preglednike Weba, te se SMIL prezentacije mogu prikazivati i unutar HTML stranica kao ugrađeni objekti. Zastupljenost RealPlayera je relativno velika, posebno zbog RealMedia datoteka koje se još uvijek najčešće koriste za protočni prijenos slike i zvuka u trenutku snimanja (poput prijenosa televizijskih programa ili programa radio postaja). Iako Real štiti vlastite formate RealMedia datoteka, dekoder RealAlternative u kombinaciji s izvrsnim Media Player Classic preglednikom može prikazivati i SMIL prezentacije s RealMedia sadržajima.

Vrlo je zanimljivo pratiti događaje na sceni otvorene programske podrške. Ambulant Player je besplatni, Open source preglednik SMIL datoteka, koji u potpunosti podržava SMIL 2.1 specifikaciju. U sklopu Ambulant Playera, osim samostalne aplikacije, u testnoj je fazi i dodatak za preglednik Weba Mozilla Firefox.

Uzrok nedovoljne zastupljenosti SMIL-a dijelom leži i u činjenici da format trenutno nije direktno podržan od strane preglednika Weba, tj. ne može se unijeti u HTML datoteku kao XML dio niti ga preglednici Weba mogu prikazivati bez korištenja nekog od dodataka. Microsoft Internet Explorer u verziji 5.5 podržava sličan, vlastiti format, HTML + TIME 2.0, no, osim što to nije standardiziran format, ne podržava ga niti jedan drugi preglednik, te zbog toga nije prihvatljivo rješenje. Microsoft Internet Explorer 6.0 implementira profil XHTML + SMIL koji je trenutno još u izradi, a predložen je i W3C-u kao budući standard. Dobra vijest je najava tvrtke Mozilla o izradi podrške za SMIL u njenim preglednicima Weba. Ista prezentacija u nekoliko preglednika prikazana je na slici 1.

 

Slika 1. Prikaz prezentacije u različitim preglednicima

Preglednici SMIL-a postoje na svim važnijim platformama. Ambulant Player i RealPlayer dostupni su za Windows operacijske sustave, Mac OS i Linux. Osim na osobnim računalima, podržani su i manji uređaji koje pogone Windows CE, a RealPlayer je dostupan i na Symbian mobilnim telefonima (kao dio projekta Helix Player, otvorenog projekta izrade preglednika temeljenog na RealPlayeru). SMIL je temelj MMS (Multimedia Messaging Service) poruka, koje se mogu prikazivati na svim novijim mobilnim telefonima.

 


TRAŽILICA