Naslovnica Pretraživanje AA
 
ALATI ZA IZRADU

Izradi SMIL prezentacija može se pristupiti na dva načina, ovisno o stupnju složenosti prezentacije u nastajanju i informatičkoj pismenosti autora. Kako SMIL nije ništa drugo nego XML datoteka, može se kreirati i uređivati čak i u najjednostavnijem uređivaču teksta. Nešto lakši način je korištenje nekog od XML uređivača, koji se brinu da XML bude strukturno korektno napisan i da zadovolji pripadajuću strukturu XML oznaka – DTD (Document Type Definition). Takav način izrade pretpostavlja predznanje SMIL-a i njegovih oznaka, no to ne predstavlja veći problem, jer je SMIL u osnovi vrlo jednostavan. Prednost tekstualnog uređivanja je puno viši stupanj kontrole prezentacije od strane autora. Ručno kreiranje SMIL-a može se kombinirati s pomoćnim alatima, poput alata za lakšu izradu datoteka koje sadrže vremenski određen tekst, alata za kreiranje SMIL predložaka i slično.

Osim tekstualnog uređivanja, autori se pri izradi materijala mogu poslužiti nekim od alata s grafičkim korisničkim sučeljem. Njih 30-ak se nalazi na W3C listi SMIL uređivača, iako mnogi ne podržavaju cijelu specifikaciju, već samo neke profile. Najuspješnije komercijalno rješenje je GRiNS Pro Editor, koji u potpunosti podržava SMIL 2.0, nudi rješenje za izradu više tipova SMIL prezentacija (standardni SMIL, HTML + TIME, SMIL-MMS). Nova verzija GRiNS uređivača nije objavljena već duže vrijeme.

Nasuprot GRiNS-u, relativno skupom komercijalnom rješenju nalazi se Open source program LimSee2, prikazan na slici, koji omogućuje i kreiranje prezentacija u SMIL 2.1 specifikaciji.

 

Slika 1. Kreiranje prezentacije u LimSee2 aplikaciji

 Kako je pisan u programskom jeziku Java, prenosiv je na sve platforme za koje je dostupan Java Virtual Machine. LimSee2 je redovito održavan alat velikih mogućnosti (tekstualni i grafički način rada, detaljno uređivanje vremenske kontrole, WYSIWYG okruženje, SMIL validator, automatski unos SMIL prezentacija iz Microsoft PowerPoint i OpenOffice Impress alata, jednostavno kreiranje tekstualnih datoteka). LimSee2 može uređivati SMIL specifikacije 1.0, 2.0 i 2.1, a u sebi sadrži i dodatak za pretvaranje teksta u RealText format.

 


TRAŽILICA