Naslovnica Pretraživanje AA
 
NAPREDNO KORIŠTENJE

Osim korištenja osnovnih mogućnosti SMIL-a, koje su većinom postojale i u prvoj verziji specifikacije, nove su specifikacije omogućile i korištenje vrlo zanimljivih novih mogućnosti. SMIL omogućava interaktivnost s korisnikom, poput izrade interne navigacije ili odabira sljedeće prezentacije koja će se učitati. Podržano je grananje, tj. donošenje odluka, u ovisnosti o nekim parametrima (odabrani jezik, rezolucija prikaza, operativni sustav, mrežna propusnost, itd.)

Kontrola mrežne propusnosti od poslužitelja ka klijentu može se postići na više načina: odabirom različitih datoteka u ovisnosti o propusnosti (npr. ukoliko je propusnost velika, korisniku se može prikazati video zapis, ukoliko je nedovoljna, može se prikazati samo statična slika), omogućavanjem prijevremenog dohvata datoteke (dio datoteke se prenese na računalo klijenta prije nego ju je potrebno prikazati) ili korištenjem tehnologija ugrađenih u pojedine tipove datoteka (poput SureStream tehnologije u RealMedia datotekama), koje istu datoteku mogu klijentu prenijeti u različitoj kvaliteti, ovisno o trenutnoj mrežnoj propusnosti.

Kao što je uobičajeno u tehnologijama za oblikovanje prezentacija, i u SMIL-u su podržani različiti tipovi animacija i prijelaza elemenata. Animacije omogućavaju pomicanje elementa u prostoru u nekom periodu, dok prijelazi čine ljepšom zamjenu dvaju elemenata prezentacije.

Korištenjem oznaka za donošenje odluka, podrška višejezičnosti postaje vrlo jednostavna, što je važno za e-obrazovanje u širim razmjerima, poput kolegija koji se zajednički održavaju u suradnji sveučilišta različitih govornih područja. Tako postaje izvediv prijevod predavanja, zadržavanje glasa izvornog govornika uz prijevod slajdova i korištenje titlova za riječi predavača. Jedino što je potrebno učiniti je umetnuti dodatne datoteke s prijevodima. Evo primjera koda za višejezičnost, u kojemu se korisnicima kojima je u sustavu odabran engleski jezik prikazuju tekstovi na engleskom, a svim ostalima tekstovi na hrvatskom (takva kombinacija je u praksi korištena u izradi nekoliko kolegija jer se čini najlogičnijom za kolegije koji se izvode u Hrvatskoj).

Ista se prezentacija može prikazivati na više tipova uređaja, uz prilagodbu sadržaja. Odabir se vrši temeljem provjere tipa operacijskog sustava (podržano je 30-ak tipova, uključujući „velike“ MS Windows verzije, Windows CE i PocketPC, PalmOS). SMIL je osnova za MMS standard multimedijskih poruka na mobilnim uređajima, a za njih postoje i samostalni preglednici SMIL-a.

Pri izradi materijala potrebno je imati u vidu i pristupačnost korisnicima s posebnim potrebama. SMIL omogućava definiranje kraćeg i dužeg opisa elemenata, paralelno prikazivanje prijepisa audio zapisa ili izgovora tekstualnih zapisa, te redoslijed izgovora teksta za uređaje koji pomažu osobama oštećenog vida. Kako bi se omogućila pristupačnost, nije potrebno pripremati zasebne prezentacije za svaku skupinu osoba, već se dodatni elementi ugrađuju u postojeću prezentaciju, što olakšava naknadno uređivanje.

 


TRAŽILICA