Naslovnica Pretraživanje AA
 
MICROSOFT PRODUCER

 

Microsoft Producer je dodatak za PowerPoint aplikaciju koji omogućava kreiranje multimedijskih prezentacija (s integracijom audio i video datoteka) prikladnih za prikaz u Web stranicama, s PowerPoint prezentacijom kao osnovom.

Jednostavnost i intuitivnost korištenja glavni je adut ovog alata, koji kreće od već napravljene PowerPoint prezentacije. Čarobnjak i sustav pomoći vode korisnika kroz proces početka izrade prezentacije, gdje se definira izgled i narav sadržaja (audio/video prezentacija, prisutnost HTML blokova, mogućnost proširenja slajdova i sl.), Nakon učitavanja .ppt datoteke, generira se vremenska linija prikaza sadržaja (bilo ručno, bilo unošenjem vremena promjene slajdova iz PowerPointa, opcijom Rehearse Timings). Iz naslova slajdova automatski se generira sadržaj koji služi kao navigacija na Web stranici prezentacije. U svakom trenutku izrade se može vidjeti kako će prezentacija konačno izgledati u pregledniku Weba. U slučaju potrebe promjena na slajdovima, promjene se mogu izvršiti izravno, bez potrebe za uređivanjem u PowerPointu i ponovnim umetanjem u Producer. Na slici je prikazan izgled glavnog ekrana za uređivanje, s popisom slajdova, preglednikom audio i video datoteka te vremenskom linijom.

Slika 1. Kreiranje prezentacije pomoću aplikacije MS Producer

Neke naprednije mogućnosti su: snimanje audio ili video zapisa u realnom vremenu ukoliko izvor podržava DirectShow codec, dodavanje osnovnih efekata video datotekama, izjednačavanje glasnoće zvuka iz različitih izvora, dodavanje HTML blokova u prezentaciju te promjena dizajna Web stranice temeljenog na CSS-u.

Prezentacija se može pripremiti za objavu lokalno na računalu / CD-u, na mrežnom disku ili na Internetu. Kreirana aplikacija je kompatibilna sa SCORM i IMS-CP normama za kreiranje učećih objekata. Datoteke se mogu ponovno kodirati u ovisnosti o odabiru publike kojoj je sadržaj namijenjen (postoje unaprijed definirane vrijednosti za razne mrežne propusnosti), pomoću codeca za Windows Media 8 ili 9.

Slika 2. MS Producer prezentacija prilagođena prikazu na Web stranici

Microsoft Producer je naizgled idealan alat za izradu multimedijskih prezentacija. Jednostavan, s mnoštvom unaprijed definiranih predložaka, stabilan, besplatan za uporabu korisnicima Microsoft Office paketa. No, dva su velika problema koja ga čine neuporabljivim u našem okruženju. Manji je nepoštivanje ikakvih standarda u kreiranju prezentacija. Puno veći je mogućnost prikaza prezentacije isključivo u Internet Exploreru (i Netscape Navigatoru > 7.0 bez podrške za bilo kakve dodatne mogućnosti prikaza, pa je praktično neupotrebljiv). Zapravo ne postoji neki veći tehnički razlog za nepostojanje podrške drugih preglednika (barem Firefoxa i Opere), sve se može izvesti korištenjem JavaScripta kojeg podržavaju sve novije verzije preglednika, no Microsoft i dalje ostaje uporan u politici nepoštivanja standarda polažući nadu u velik broj korisnika koji koriste njihove proizvode (koji su često lošiji od konkurencije, pogotovo u slučaju preglednika Weba), samo zato što su im na dohvat ruke.

 


TRAŽILICA