Naslovnica Pretraživanje AA
 
DIGITALNE KNJIGE

 

Razvojem ICT-a klasične knjige postale su nedovoljne i često neprikladne za uporabu. Za razliku od klasičnih knjiga čiji je proces izdavanja dugotrajan, izdaju se u samo jednom formatu (po odabiru autora i dizajnera), i vrlo teško se mijenjaju, digitalne knjige se mogu kreirati, mijenjati i objavljivati u kratkom vremenu te se mogu prilagođavati korisnicima. Knjige temeljene u XML-u imaju prednost pred sadržajem pisanim u HTML-u jer je u njima sadržaj potpuno odvojen od dizajna. Sadržaj u XML-u se može transformirati na različite načine, koristeći XSLT format pretvorbi, bilo na poslužiteljskoj bilo na klijentskoj strani, a nakon pretvorbe se prikazuje koristeći CSS stilove. Jedna od praktičnih upotreba pretvorbe XML-a je prikaz referenci, kao u primjeru na sljedećoj slici.

Slika 1. Prikaz referenci u digitalnoj knjizi

Takve se knjige mogu različito prikazivati na raznim uređajima, ovisno o njihovim svojstvima (rezolucija prikaza, broj boja...), no osim samog izgleda knjige, mogu se filtrirati i prikazivati samo važniji sadržaji (ukoliko je zaslon manji ili je potrebno s Interneta preuzeti dio sadržaja uz malu mrežnu propusnost). Korisnik može, mijenjanjem CSS datoteke, sebi prilagoditi način prikazivanja sadržaja, poput palete boja, veličine slova te razmještaja sadržaja.

Izrada digitalnih knjiga bi trebala biti prilagođena autorima i njihovom znanju korištenja računala, te nije nužno da autori posjeduju veliko znanje korištenja računala, iako će takvima samo shvaćanje procesa izrade knjiga biti lakše. XML se može izraditi na više načina:

  • korištenjem običnog uređivača teksta
  • korištenjem uređivača XML datoteka, koji može provjeriti valjanost kreirane datoteke
  • korištenjem uredskih aplikacija za pisanje teksta, uz posebne predloške, te automatskom pretvorbom u XML format knjige.

Zadnji način može biti vrlo jednostavan za uporabu, ukoliko se autori pridržavaju pravila kreiranja dokumenta. Kako bi se knjige mogle kreirati na takav način potrebno je implementirati sustav za pretvorbu. Primjer takvog sustava je portlet Quilt CMS-a, sustava za upravljanje sadržajem Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji dokumente pisane u aplikaciji Microsoft Word putem formata RTF (Rich Text Format) pretvara u XML datoteke posebnog oblika prilagođenog digitalnim knjigama.

Zbog svojstava prilagodbe sadržaja, takve knjige su prihvatljive osobama s posebnim potrebama. Za osobe oštećena vida, na primjer, moguće je automatski čitati napisani tekst. Različiti načini „čitanja“ knjige, poput putova učenja, daju fleksibilnost studentu. Dodatni moduli statičnih ili dinamičkih primjera, veze sa sustavom za upravljanje učenjem, virtualnim laboratorijem i predavanjima u nekom drugom obliku (poput formata SMIL), za studenta tvore raspodijeljeni prostor učenja.


TRAŽILICA