Naslovnica Pretraživanje AA
 
PRIMJERI MULTIMEDIJALNIH PREZENTACIJA

Primjere multimedijalnih prezentacija izradio je Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu za potrebe predmeta: 

 • Otvoreno računarstvo - prediplomski studij
 • Računala i procesi - diplomski studij
 • Mikroračunala - poslijediplomski studij

Uz klasična predavanja kojima studenti mogu prisustvovati izrađene su i predavanja u zapisu SMIL.

Za pregledavanje predavanja potrebno je instalirati Real Player (http://uk.real.com/realplayer/), a primjer predavanja iz otvorenog računarstva možete vidjeti u donjem dijelu.

 

Otvoreno računarstvo


 1. Što je Otvoreno računarstvo?
  Izborni predmet za studente 3. godine. Predmet je standardno koncipiran, predavanja + labosi (2+2).
   
 2. Što ću tamo naučiti?
  Puno toga, no ne predetaljno. Razmatra se opća problematika otvorenih sustava, norme i standardi, sigurnost, kompresije, govori o mnoštvu tehnologija (Web tehnologije prevladavaju), spomene se poveća količina troslovnih i četveroslovnih kratica, ali se u detalje ne ulazi (vitičaste zagrade i ostalo). Na labosima se radi u HTML-u, pišu CGI skripte, programira u PHP-u, generiraju XML dokumenti, a posebno mjesto zauzima Java.
   
 3. Koliko studenata upisuje kolegij?
  Puno...
  2002: 177
  2003: 251
  2004: 162
  2005: 214
  2006: ???

 4. Koliko vremena se potroši na OR?
  (opet) Puno... Labosi su raznovrsni, potrebno je savladati osnove različitih tehnologija u kratkom vremenu. Dolazak na labos nije obavezan, ali treba predati sve vježbe, a mogu se maksimalno 2 po terminu, tako da se na barem pola labosa ipak mora biti. Ima 8 vježbi, materijali za njih su na webu od početka semestra, tako da se moze odmah početi raditi. I to nije bez veze jer su labosi stvarno zahtjevni.
  Savjet: Počnite učiti Javu :-)

 5. Ne kužim. Ako je predmet tako naporan, zašto ga toliko ljudi upisuje?
  Dijelu studenata predmet je prilično zanimljiv jer govori o novim, otvorenim tehnologijama o kojima se na ostalim kolegijima najčešće govori malo ili ništa. Osim toga, kolegij daje i dobru podlogu za samostalno učenje te osnovno znanje za početak "konkretnijeg" rada.
   
 6. Kako izgleda ispit?
  Nakon odrađenih labosa (sakupljeni bodovi ulaze u ocjenu) slijedi pismeni ispit (zaokruživanje, dopunjavanje, teorija, manji zadaci...) i usmeni ispit, koji je, kako mu ime kaže, usmeni i prolazi u razgovoru s profesorom.
 7. Nisam ljubitelj labosa, želim raditi nešto "konkretno". Ima li nade za mene?
  Naravno. Osim klasičnog načina polaganja ispita (labosi + pismeni + usmeni), možete se prijaviti na neki od projekata i konkretno raditi s tim istim tehnologijama (neka osobita predznanja, iako poželjna, najčešće nisu obavezna).
 8. Kakav je to sivkasto-plavi prozor na vrhu stranice?
  To je kratka prezentacija OR multimedijskih predavanja (da, imamo i to!), napravljena pomoću SMIL (Synchronized Multimedia Integration Language) standarda (XML u primjeni :-) ). Ako kojim slučajem ne vidite dotični sadržaj, problem pokušajte riješiti instalacijom RealPlayera ili preuzmite cijelu prezentaciju u repozitoriju datoteka na ovoj stranici.
 9. Što je to RASIP, spominje se u prezentaciji, čini se da nije zavod?
  RASIP (Računarski sustavi i procesi) je grupa djelatnika Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo. Suprotno uvriježenom mišljenju, možete nas pronaći na XI., a ne na IX. katu C zgrade...
 10. Upisati OR ili ne?
  Odluka je na Vama...

TRAŽILICA