Naslovnica Pretraživanje AA
 
HTML SLIDY

HTML Slidy je otvoreni projekt W3C-a namijenjen izradi slideware prezentacija korištenjem XHTML-a, CSS stilova i JavaScripta, alternativa aplikacijama kao što su MS PowerPoint ili OpenOffice.org Impress. HTML Slidy je uzet kao primjer takvog rješenja među više sličnih, poput Opera Show aplikacije.

Koncept se temelji na mogućnostima kreiranja sadržaja kao Web stranice, stavljanja u posebne odjeljke (popularne HTML

oznake te dinamičkog upravljanja HTML-om (naknadni prikaz elemenata, promjena pozadine, itd.). Svaka prezentacija je jedan jedini XHTML dokument. HTML Slidy dolazi s unaprijed oblikovanim predloškom dizajna u CSS datoteci kojeg se jednostavno može zamijeniti vlastitim. Pomoću JavaScripta se automatski kreira sadržaj prezentacije, a po prezentaciji se može pomicati korištenjem i miša i tipkovnice. Kako je izlaz XHTML, i ovdje se mogu dodavati različiti objekti (SVG datoteke, Flash animacije..).

 

Velika prednost ovakvih alata je kompatibilnost sa standardima i različitim preglednicima. Evo kako HTML Slidy izgleda u vlastitoj prezentaciji, unutar preglednika Weba.

 

Slika 1. Prezentacija u XHTML-u - HTML Slidy

Daljnji razvoj HTML Slidyja očekuje se u smjeru dovršetka grafičkog sučelja za izradu takvih prezentacija, dodataka za MS PowerPoint i OpenOffice.org Impress aplikacije koji bi omogućili pretvorbu njihovih formata prezentacija u XHTML, te korištenje XMLHttpRequest objekta i VoIP tehnologija za sinkronizaciju prezentacije sa zvukom, bilo unaprijed snimljenim, bilo snimljenim uživo na raspodijeljenoj prezentaciji koja se upravo održava.

 


TRAŽILICA