Naslovnica Pretraživanje AA
 
OSNOVNE MOGUĆNOSTI

Iz gore navedenog popisa modula, mogu se naslutiti mogućnosti SMIL-a. Po kreiranju pojedinačnih datoteka (slike, tekst, audio, video, SVG objekti, Flash animacije...), kreiraju se regije SMIL dokumenta u koje se smještaju pojedini elementi – datoteke. Moguće je detaljno smještanje elemenata unutar regije (poput definiranja točke težišta), kao i razni načini automatske promjene veličine elementa. Svakom se elementu može dodati vremenska kontrola, bilo u odnosu na apsolutni trenutak u prezentaciji, bilo relativno u odnosu na bilo koji drugi element. Tako se na primjer audio datoteka može početi prikazivati 3 sekunde nakon što je završen prikaz uvodne slike. Audio i video zapisi se mogu početi prikazivati i od nekog internog trenutka/mjesta u zapisu, što smanjuje potrebu za njihovim uređivanjem.

Elementi mogu biti prikazivani po grupama, bilo slijedno (jedan element iza drugoga), bilo paralelno (više elemenata odjednom, ovisno o postavljenim vremenima početka/trajanja/kraja). Moguće je prikazivanje linkova na HTML dokumente ili ostale datoteke, uključujući i druge multimedijske prezentacije. Linkovi se mogu otvarati automatski ili odabirom korisnika, u po želji određenom vremenu, u istom ili vanjskom prozoru.

Podržani tipovi datoteka ovise o pojedinom pregledniku. Gotovo uvijek su podržani sljedeći tipovi:

  • animacija – .swf, .svg (ovisno o pregledniku)
  • audio – .wav, .mp3, vlastiti formati u pojedinom pregledniku
  • slike – .jpg, .gif, .png
  • tekst – statični tekst unutar tekstualne datoteke, interni tekst, tekst s definiranim vremenima pojavljivanja
  • video – .avi (podržane kompresije ovise o pregledniku), vlastiti formati

Sljedeća slika daje primjer integracije različitih tipova datoteka u jednoj prezentaciji.

Slika 1. Integracija različitih tipova datoteka u SMIL prezentaciju

U ovom primjeru u prezentaciju su integrirani video zapis s predavanja, slajdovi kreirani u PowerPointu, kasnije konvertirani u slike, tekstovi s linkovima na dodatna objašnjenja te titlovi s prijevodom na hrvatski jezik s obzirom da je predavanje održano na engleskom jeziku.

 


TRAŽILICA