Transnacionalni diplomski studij...

U FER-ovom Laboratoriju za sustave obnovljivih izvora energije (LARES) započeo je novi projekt "ADRION TRAINEE - Transnacionalni diplomski studij obnovljivih izvora energije". Opći cilj projekta je podizanje multidisciplinarnih kompetencija i vještina na temu obnovljivih izvora energije osmišljavanjem združenog "Diplomskog studija obnovljivih izvora energije" na engleskom jeziku. S obzirom da je podrška procesu proširenja u središtu novog programskog razdoblja EU, združeni diplomski studij će pridonijeti stvaranju temelja za pojačanu suradnju između EU i IPA zemalja. 

Korisnici su sveučilišta, istraživački centri i poslovne institucije čiji je cilj podizanje kompetencija i vještina u domeni obnovljive energije koja se smatra strateški važnom za Jadransko-jonsko programsko područje. 

Projekt je sufinanciran iz INTERREG V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje. Voditelj projekta na FER-u je prof. dr. sc. Mario Vašak. Projekt je započeo u siječnju 2023. godine i trajat će do rujna 2023. godine. 

U nastavku obavijesti pročitajte više informacija o glavnim ciljevima projekta.

Cilj će se provesti putem dva glavna rezultata projekta: 

  1. uspostava transnacionalne mreže sveučilišta i poslovnih aktivnosti koja obuhvaća partnere iz različitih zemalja (Grčke, Hrvatske, Italije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije) i različitih područja stručnosti (prostorno planiranje, zeleno gospodarstvo, energetski inženjering, energetski digitalni sustavi, prirodne znanosti, društvene znanosti, kreiranje politika, pravo);
  2. izgradnja kapaciteta vezanih uz obnovljive izvore energije i strategija dijeljenja znanja, uključujući Zajednički glavni akcijski plan. Strategija pruža viziju spajanjem cijele mreže, uključuje  i dizajn budućih aktivnosti za izgradnju spin-offa (pojedinačnih tečajeva) za tehničke stručnjake, javne djelatnike i poduzetnike koji ne mogu pohađati planirani združeni studij u cijelosti. Cijela strategija usvaja transdisciplinaran pristup, temelji se na načelima uzajamnog učenja znanja na temelju sadržaja, promiče mobilnost te koristi i kontaktnu nastavu i online aktivnosti. 
Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti