Predrag Pale: Umjetna inteligencija...

Izv. prof. dr. sc. Predrag Pale podijelio je za Jutarnji list svoje stavove o tehnologiji i umjetnoj inteligenciji te kako će ona utjecati na naš život, društvo, industriju, školu i posao.

Iako se dugo smatralo kako će umjetna inteligencija zamijeniti niskokvalificirane radnike, stručnjaci predviđaju da će se zapravo poslovi takozvanih "bijelih ovratnika" uskoro automatizirati. Profesor Pale naglašava kako će umjetna inteligencija promijeniti zdravstvenu industriju, službe za korisnike, bankarsku i financijsku industriju, logistiku, trgovinu i cyber sigurnost, a obrt, znanost i umjetnost ističe kao tri područja koja će se najdulje boriti protiv umjetne inteligencije.

Više informacija o umjetnoj inteligenciji i hrvatskoj budućnosti pročitajte u nastavku obavijesti te u članku naslova Legendarni profesor FER-a o umjetnoj inteligenciji koja će promijeniti svijet: ‘Ne znam hoćemo li opstati...‘.

Tehnologija će imati mnoštvo primjena u budućnosti, smatra Pale, te ističe da, i kada bi se sustav umjetne inteligencije doveo do racionalnosti čovjeka, on neće biti nimalo nalik njemu.

"Zvuči jako primamljivo da će nas tehnologija osloboditi, zar ne? Ali, je li to zbilja oslobođenje? Možda će nas, praštajući nam intelektualni napor, učiniti glupljima, da se manje trudimo oko shvaćanja osnovnih stvari oko sebe, kao što je novac, a time ćemo lakše postati žrtve takve tehnologije, njezinih pogrešaka ili mogućih napada na nju", podijelio je Predrag Pale koji budućnost hrvatske industrije vidi u malim obiteljskim obrtima.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti