DroneDays 2023: Hrvatska doprinosi...

Prodekan FER-a za istraživanja i inovacije prof. dr. sc. Stjepan Bogdan u HRT-ovoj emisiji Studio 4 najavio je ovogodišnju konferenciju DroneDays, koju u svibnju organiziraju Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i njegov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS). Tema konferencije je "Nova perspektiva dronova u poljoprivredi i šumarstvu", s naglaskom na prednosti dronova, kao pomoćnih sredstava u poljoprivredi i šumarstvu, uz vrlo bitan ljudski faktor.

"Hrvatska ne može konkurirati u proizvodnji dronova jer je radna snaga skupa i zapravo je nema, ali možemo konkurirati u dodanoj vrijednosti putem softverskih proizvoda koji se koriste na dronu i tako doprinijeti industriji dronova", istaknuo je prodekan.

Dronovi se, naveo je, već koriste pri polijevanju usjeva te snimanju nacionalnih parkova, a FER je nedavno osnovao spin-off poduzeće koje nastoji komercijalizirati proizvode nastale u laboratoriju – u ovom slučaju konkretno, za ispitivanje vjetroelektrana.

''Upotreba dronova još uvijek nije na očekivanoj razini. Društvo uglavnom ima skepsu prema novim tehnologijama te je zadatak znanstvenika da osvijeste kako se ona može koristiti u dobre svrhe, a na društvu i zakonodavcima je da se organizira tako da tu tehnologiju što bolje upotrijebi“, poručio je prodekan Bogdan te se osvrnuo na veliki broj visokotehnoloških i znanstvenoistraživačkih projekata koji se na FER-u trenutačno provode u suradnji s vodećim europskom institucijama.

Na oko 220 projekata, od kojih je desetak iz programa HORIZON, FER zapošljava čak 320 vrhunskih, mladih ljudi što je gotovo polovica ukupnog broja zaposlenika Fakulteta.

Cijelo gostovanje u Studiju 4 HRT-a možete pogledati na FER-ovom YouTube kanalu.

 

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti