Jan Šnajder o teroru neprestane...

Razvojem tehnologije i brojnih online komunikacijskih kanala, otvorila su se vrata za potpunu eksploataciju ljudske pažnje, ističe profesor Jan Šnajder u novom podcastu Jutarnjeg lista "Na aparatima". Prof. Šnajder na samom početku razgovora postavlja sjajno pitanje: "Zašto je ono što ja sada radim manje važno od onoga radi čega mi se netko drugi javlja na mobitel? Zašto je ovaj trenutak koji sada doživljavamo manje vrijedan od tog trenutka negdje drugdje odnosno zašto je bolje biti negdje drugdje?"

Tehnoutopisti tvrde da je tehnologija neutralna, što zvuči super. No, je li to zaista tako, pita se profesor Šnajder. Danas nam ekonomija pažnje ne dopušta da nam bude dosadno, čak štoviše ona nam to zabranjuje pozivajući nas na beskonačno "scrollanje".

O teroru neprestane umreženosti, zašto je gledanje u mobitel isto što i kockanje, o novom svojevrsnom pokretu pod nazivom "attention resistance" odnosno težnji za digitalnim minimalizmom, ali i o dosadi, kao vrijednoj aktivnosti koja je nerijetko izvor mnogih kreativnih stvari, poslušajte u ovom zanimljivom podcastu.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti