U petak, 25. studenoga 2016. svečano je proslavljen Dan FER-a. Dodijeljene su nagrade "Josip Lončar", "Roberto Giannini", Priznanje studentu studijskog programa Vojno inženjerstvo Sveučilišta u Zagrebu, Nagrada za znanost te nagrade tvrki Končar, Ericsson Nikola Tesla i Agrokor.

Ove godine obilježavamo 60 godina samostalnog djelovanja ETF-a/FER-a, odnosno 90 godina od osnivanja Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pa je dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Drago Žagar poklonio prigodan dar koji je uručio dekanu FER-a.

Osim dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića, skupu su se obratili i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras te pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Srećko Tomas.

Nakon svečanog dijela proslave uz ženski vokalni sastav FER-a "Rezonancu" i Akademski muški zbor FER-a – AKMUZ, dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić pozvao je goste da posjete poster-sekciju u auli Fakulteta, a potom i na domjenak.

Popis nagrađenih pogledajte u nastavku obavijesti. Slike s proslave nalaze se u galeriji.

BRONČANA PLAKETA "JOSIP LONČAR" dodijeljena je najboljim studentima za uspješan završetak diplomskog studija.

Studij: Elektrotehnika i informacijska tehnologija

 • Juraj Oršulić; profil Automatika; donator: SELK d.d., Kutina
 • Meri Tukač; profil Elektroenergetika; donator: HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d., Zagreb
 • Marko Gazivoda; profil Elektroničko i računalno inženjerstvo, donator: MONTELEKTRO d.o.o., Kastav
 • Ivan Berdalović; profil Elektronika; donator: COMPUTECH d.o.o., Zagreb
 • Miran Blažek; profil Elektrotehnički sustavi i tehnologija; donator: KONČAR – Institut za elektrotehniku d.d., Zagreb


Studij: Informacijska i komunikacijska tehnologija

 • Antonio Benc; profil Obradba informacija; donator: MICROBLINK d.o.o, Zagreb
 • Tomislav Marinović; profil Radiokomunikacijske tehnologije; donator: CROATEL d.o.o., Zagreb 
 • Matea Tomeljak; profil Telekomunikacije i informatika; donator: ERICSSON NIKOLA TESLA d.d., Zagreb

 

Studij: Računarstvo

 • Antun Flaš; profil Programsko inženjerstvo i informacijski sustavi; donator: MICROSOFT HRVATSKA d.o.o., Zagreb
 • Randy Čupić; profil Računalno inženjerstvo; donator: CS COMPUTER SYSTEMS d.o.o., Zagreb
 • Fran Stanić; profil Računarska znanost; donator: ABB d.o.o., Zagreb

 

Posebna kategorija BRONČANE PLAKETE "Josip Lončar" dodijeljena je studentu koji je bio na studentskoj razmjeni preko programa ERASMUS+ na Tehničkom sveučilištu u Beču.

Studij: Računarstvo

 • Karlo Dumbović; profil Računarska znanost; donator: XYLON d.o.o., Zagreb

 

SREBRNE PLAKETE "JOSIP LONČAR" za naročito uspješne doktorske disertacije i znanstvenoistraživački rad dobili su:

 • Dr. sc. Tomislav Župan za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Metodologija proračuna raspodjele unutarnjih prenapona duž namota transformatora primjenom koncentriranih parametara", mentor: prof. dr. sc. Željko Štih
 • Dr. sc. Niko Bako za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Projektiranje sklopova radiofrekvencijskih identifikacijskih sustava u tehnologiji CMOS", mentor: prof. dr. sc. Adrijan Barić.
 • Dr. sc. Dijana Tralić za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Detekcija kopiranih područja na digitalnim slikama analizom statističkih svojstava slika", mentorica: prof. dr. sc. Sonja Grgić
 • Dr. sc. Nikola Banić za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Metode visoke točnosti za računalnu postojanost boja za rad u stvarnom vremenu temeljene na Retinex pristupu te učenju", mentor: prof. dr. sc. Sven Lončarić

 

ZLATNA PLAKETA "JOSIP LONČAR"

 • Za značajno unapređenje nastave uvođenjem novih sadržaja, a posebno za podizanje prepoznatljivosti FER-a i Sveučilišta u Zagrebu istraživačkim radom u području elektrostrojarstva, dodjeljena je prof. dr. sc. Zlatku Maljkoviću.
 • Za značajno unapređenje nastave i predan rad sa studentima, a posebno za dugogodišnju koordinaciju rada Studentske savjetničke službe i doprinose ostvarene u suradnji s gospodarstvom na području poslovne inteligencije i elektroničkog poslovanja dodijeljena je prof. dr. sc. Zoranu Skočiru.

 

PRIZNANJE za osvojeno prvo mjesto na Konferenciji mladih znanstvenika održanoj 18. i 19. svibnja 2016. godine na University of Defence, u Brnu, Republika Češka, za rad pod naslovom "Technology of disarming explosive devices" prezentiran unutar konferencijske sekcije Military technology, dodijeljeno je:

 • kadetu Ivanu Lovriću, studentu studijskog programa Vojno inženjerstvo Sveučilišta u Zagrebu

 

Tradicionalna NAGRADA ERICSSON NIKOLA TESLA D. D. dodjeljuje se studentima FER-a za najbolje radove iz područja telekomunikacija.

Dobitnici treće nagrade:

 • Antonela Blažević i Katarina Skukan, studentice FER-a, za rad: "Speech & Language Therapy Support using ETK eLearning Platform"

Dobitnici druge nagrade:  

 • Andrea Pirša, Hrvoje Vdović i Matea Žilak, studenti FER-a, za rad: "Interaktivna kviz aplikacija za podizanje svijesti o pristupačnosti"

Prva nagrada dodijeljena je:

 • za rad "Hypertension Management Application", studentima FER-a Ivici Nekiću i Luki Kovačiću.

 

GODIŠNJA NAGRADA AGROKOR dodjeljuje se za projektno ili idejno rješenje proizvoda odnosno usluge koja je zanimljiva i dostupna širokom krugu korisnika elektroničkog poslovanja.

 • Nagrada je dodijeljena za projekt "Tdrone" studentu FER-a Mateu Šimonoviću. (Projekt je izrađen u koautorstvu s Deanom Dekovićem i Karlom-Josipom Andrićem, studentima FSB-a.)

 

GODIŠNJA NAGRADA "KONČAR" dodjeljuje se za doktorsku disertaciju koja sadrži istaknuta znanstvena dostignuća iz područja tehničkih znanosti s primjenom u industriji.

Za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Određivanje lokalnih zagrijanja konstrukcijskih dijelova energetskih transformatora", mentor: prof. dr. sc. Željko Štih, Godišnju nagradu "KONČAR" dobio je dr. sc. Robert Sitar.

 

NAGRADA ROBERTO GIANNINI za izvrsnost u nastavi i radu sa studentima u ak. god. 2015./2016. dodijeljena je:

 • dr. sc. Ivani Bosnić

 

NAGRADA ZA ZNANOST ove je godine dodijeljena po peti puta:

 • u 3. kategoriji za postignuti svjetski priznati istraživački rezultat ili inovaciju u prethodnih godinu dana, a posebno za znanstveni rad pod naslovom: "Immunity of electronic and transport properties of phosphorene nanoribbons to edge defects", objavljen u časopisu Nano Research, u lipnju 2016., nagradu su dobili dr. sc. Mirko Poljak i prof. dr. sc. Tomislav Suligoj.
 • u 2. kategoriji za iznimno postignuće u istraživačkom radu ili inovacijama u prethodne dvije godine, a posebno za izuzetan znanstveni doprinos istraživanjima u području bioinformatike i računalne biologije, nagradu je dobio Robert Vaser, mag. ing.
 • u 1. kategoriji za iznimno postignuće u istraživačkom radu ili inovacijama u prethodnih pet godina, a posebno za doprinos istraživanjima vezanim uz poboljšanje fleksibilnosti elektroenergetskog sustava s velikim udjelom obnovljivih izvora energije, nagradu je dobio prof. dr. sc. Igor Kuzle.
Autor: webmaster
Popis obavijesti